今日我來介紹一家位於長沙灣的串燒店,食萍姐已經係我同一班同學畢業啱啱出黎做野就食到而家既串燒,大大話話都食左差唔多十四年喇,食過附近其他串燒,唔係燒定有人叫就翻燒,就係醃得唔入味,或者係入貨整定果隻垃圾串燒。而萍姐呢度醃得入味,冇雪味,全部自己人手串,而調味經過咁耐時間既意見洗禮已經冇起初咁鹹,明爐燒串燒燒得剛剛好,一般唔會太燶唔會生。呢度有各式串燒、韮菜、娃娃菜呢D係做串燒既基本啦,燒起唔會乾仲好多汁。海鮮如果新鮮,實在係冇理由出事,燒生蠔係啱啱好熟,唔會乾晒水,隻蠔多汁又飽滿又Creamy,扇貝用黎燒最易出事就係燒到韌,但老闆真係好有心機燒,冇一次黎食係唔掂嘅。燒羊架唔騷多汁啱啱好,仲冇乜羊騷味串燒安格斯牛柳粒係呢度皇牌雙雄之一、咁厚肉已經喺串燒界黎講係甚少有,厚肉多汁牛味濃更加係難能可貴,黎得絕對要食。還有值得一提既係雞髀皇扒,另一皇牌雙雄呀,燒出黎皮脆肉嫩多汁香口,自己一個宵夜可以叫老闆免剪,肉汁鎖得仲好,又係另一種享受,而剪開亦方便一口口慢慢食,都係點都要叫。combo set 係雞髀皇扒加串燒安格斯牛柳,搭串燒娃娃菜消消滯,再用條藍妹作結下下火。一人套餐就係咁推介😆多人開餐

燒羊架唔騷多汁啱啱好,仲冇乜羊騷味

一人套餐就係咁推介😆
多人開餐唔該你任哎😎

撇除環境既評分,10分 我會畀  9分。老闆又唔會趕你走,話知你任坐,我地以前幾個朋友未結婚,黎親都喪叫串燒,飲吓啤酒吹吓水食住干燒魷魚,坐坐吓吹吹吓就三四點, 環境上冇要求地踎大排檔類 ( 淄博燒烤咁 ),唔使話要好舒適,旦求食物衛生乾淨,至少咁耐以黎冇試過食完肚痛。
而且價格也相當合(以人手即叫即燒黎講),唔好同我講成本唔使咁多自己整一定唔使咁貴乜乜物物,講成本唔該你收聲😡,唔該你諗諗如果夜晚突然想食吓串燒呢D野食,你買唔買到食材先,有冇材料醃先?有冇工具燒先?又有冇燒得好食既工夫先?多人即慶又可唔可以即刻搞先?最後你又願唔願意事後清潔先?
是旦一樣你冇既,唔該唔好侮辱出面餐廳既每一個工作崗位。如果夜晚十點幾十一點,我送串生牛畀你,你返屋企都即時燒唔出啦,係咪?
萍姐呢度我食左十四年,點解而家先寫?一來之前未開始寫,二來因為佢地做街邊檔,始終都會影響到其他居民,尤其是串燒呢D咁大煙,又可以飲啤酒既地方,附近街坊的確係會影響甚深,被人投訴就真係意料之內,但近年來因為投訴罰款太金,所以最後呢度唔做喇 (畀人投訴唔通買凶殺人咩😏)呢個舖完成歷史任務喇😝,所以咪而家先寫攞。
不過佢地搬喇,佢地搬去 大角咀中匯街9號 ,坐位入舖喇,搬大左,又有房,到時食幾耐傾到幾嘈都得啦😎
题外话/补充资料: 佢地之後搬去 大角咀中匯街9號 ,應該會係 5 月尾開張,到時大家去支持吓啦
2023-05-05
$250 (宵夜)
  • 燒娃娃菜
  • 燒韮菜
  • 燒生蠔
  • 燒扇貝
  • 串燒安格斯牛柳粒
  • 雞髀皇扒
2022-04-15 644 浏览
係長沙灣附近搵食,因為已經過左夜晚9點,疫情關係無堂食,只可搵外賣,bookmark左呢間就去試下。叫左3串,豬頸肉,雞翼,同豆卜,小辣,70個大洋。先打電話落單,去到拎得。返到屋企一開盒,外觀,首先,佢無水氣,即係串燒算乾身,呢點好重要,好多串燒舖整嘅好快有水氣,過左少少時間食就好似變左就咁煎熟嘅肉而唔係串燒咁,令到串燒無左外脆內軟嘅口感。作為一間外賣店,我唔知佢實質整法係點,但佢保持到串燒經過外賣時間洗禮嘅食感,係抵讚。佢全部都用左大量調味粉去調味,孜然粉,辣椒粉等,唔係用蜜糖同醬汁嘅整法,我諗呢個係其中一個保持脆身嘅做法,邊種調味合乎口味就見仁見智。我有用氣炸鍋翻熱左幾分鐘。-雞翼,仲係外脆內軟,有肉汁,好味。-豬頸肉,嗱,呢個呢我就覺得啲肉有少少唔太新鮮嘅味,無左豬頸肉應有嘅油香,但都係外脆內軟。-豆卜,超脆,又係不得了。佢全部調味都剛剛好,無過咸,不過小辣就一啲都唔辣。呢間係絕對可以encore。

叫左3串,豬頸肉,雞翼,同豆卜,小辣,70個大洋。

先打電話落單,去到拎得。

我有用氣炸鍋翻熱左幾分鐘。

-雞翼,仲係外脆內軟,有肉汁,好味。
-豆卜,超脆,又係不得了。

佢全部調味都剛剛好,無過咸,不過小辣就一啲都唔辣。

呢間係絕對可以encore。
2020-07-11 1132 浏览
間野比較隔涉😂唔係住附近相信都唔會黎食~離遠已經見到叔叔大汗搭細汗咁燒串燒!然後對住條馬路嘆真係必有一番風味🔥夏天真係預會好熱好熱🥵!/車仔麵 連兩餸 $30- 不過不失吧~無咩特別,但用黎墊一墊底係唔錯既😂,唔洗一味食串燒/雞肉腸 $14@2豆卜 $10魷魚鬚 $24- 3串入面最有驚喜就係豆卜😍有少少汁得黎連埋啲調味粉一齊食真係好過癮~又唔會太乾/🌟🌟必食~雞髀扒皇🌟🌟 $28- 燒得岩岩好🤤唔會過老,肉汁保留到之餘塊雞皮都仲係脆架🤤!!(睇相你就feel到🤎)仲好細心切開~啖啖肉唔洗lur骨😋睇住相打字真係打到好想再ENCORE...😫
間野比較隔涉😂唔係住附近相信都唔會黎食~
離遠已經見到叔叔大汗搭細汗咁燒串燒!
然後對住條馬路嘆真係必有一番風味🔥
夏天真係預會好熱好熱🥵!
車仔麵 連兩餸 $30

- 不過不失吧~無咩特別,
但用黎墊一墊底係唔錯既😂,
唔洗一味食串燒
雞肉腸 $14@2
豆卜 $10
魷魚鬚 $24

🌟🌟必食~雞髀扒皇🌟🌟 $28

- 燒得岩岩好🤤唔會過老,
肉汁保留到之餘塊雞皮都仲係脆架🤤!!
(睇相你就feel到🤎)
仲好細心切開~啖啖肉唔洗lur骨😋
睇住相打字真係打到好想再ENCORE...😫

2019-05-22 958 浏览
今日收工已經好夜,已經係凌晨嘅時分,但基於肚仔真係好餓好餓,餓到一個點!但又唔想食麥當勞嘅時候,我哋選擇咗去食萍姐,因為佢都係長沙灣一間唯一未收,又有各色各款嘅小食!今次我食咗佢嘅酸辣粉,我叫咗一個小辣,不過都仲係好辣,老闆娘見到都有同我講下次可以主動要求微辣,可見佢都好留意客人嘅需要,呢個值得讚!跟住我哋仲叫咗雞軟骨,豬頸肉,茄子,雞中翼,同埋私話力腸,仲有台灣腸,其實整體上都幾好味,好香口,不過有部份就可能調味落得唔係太平均,就有啲偏鹹
雞翼 豬頸肉
雞翼 豬頸肉
2019-05-07 868 浏览
同事介紹既串燒店,講到好吸引,即刻把握最後喺長沙灣既日子去試下好唔好食🤙,雖然環境的確會差啲,但喺街邊坐喺度食的確別有一番風味。—————————————————————因為朋友唔食得辣,所以叫小辣,但發覺真係無咩辣既感覺😂#紐西蘭羊架 💰33 (一件)❤️‼️必叫‼️肉質食落好嫩,唔會過熟岩岩好🤙#雞肶皇扒 💰28 ❤️大大塊雞扒,雞皮燒得好香脆,雞肉唔會好「鞋」,職員仲會幫你剪開佢,好貼心。#雞中翼 💰26(四隻)❤️燒雞翼,我中意食🤤都係燒到肉嫩爆汁,如果加啲蜜糖會更正。#泰式豬頸肉 💰19❤️對呢個印象最深刻,咬落好juicy ,超好味!#原條蒜香茄子 💰26❤️茄子好軟,蒜香味好夠,只係有啲邊邊位燒得未夠熟。#燒韭菜 💰13❤️平時唔食韭菜既我,食串燒都一定要食。#雞軟骨 💰13價錢可以如果再平啲就好,太細粒無咩特別。#爽口火雞腎 💰18中意食雞緊一定會叫呢個,大大舊好爽口。#燒燒賣 💰14(六粒)本身對呢個好期待(以為係炸),點知食落好普通,成口粉,好普通,唔值得試。#香燒日式墨魚嘴💰21份量都有幾多,食落好有咬口,但呢個唔算重口味。兩個人食完已經超級飽同好滿足。🤙整體分數:7.5/10—
—————————————————————
因為朋友唔食得辣,所以叫小辣,但發覺真係無咩辣既感覺😂
#紐西蘭羊架 💰33 (一件)❤️
‼️必叫‼️肉質食落好嫩,唔會過熟岩岩好🤙

#雞肶皇扒 💰28 ❤️

#雞中翼 💰26(四隻)❤️

燒雞翼,我中意食🤤都係燒到肉嫩爆汁,如果加啲蜜糖會更正。

#泰式豬頸肉 💰19❤️
對呢個印象最深刻,咬落好juicy ,超好味!

#原條蒜香茄子 💰26❤️

茄子好軟,蒜香味好夠,只係有啲邊邊位燒得未夠熟。

#燒韭菜 💰13❤️

平時唔食韭菜既我,食串燒都一定要食。

#雞軟骨 💰13

價錢可以如果再平啲就好,太細粒無咩特別。

#爽口火雞腎 💰18

中意食雞緊一定會叫呢個,大大舊好爽口。

#燒燒賣 💰14(六粒)

#香燒日式墨魚嘴💰21
份量都有幾多,食落好有咬口,但呢個唔算重口味。

兩個人食完已經超級飽同好滿足。🤙

整體分數:7.5/10
—————————————————————
📍萍姐美食 (長沙灣)
長沙灣青山道380號和興大廈地舖
2019-05-03
  • 紐西蘭羊架
2017-07-05 1194 浏览
平時行過都見到好多人,琴晚趁著weekday(理論上應該無咁多人),就走過去試下。老闆同老闆娘都好好人,知道我地第一次過去試,都推介咗好多款美食叫我地試。一行三人叫咗:燒茄子,安格斯牛柳粒,羊格,黑毛羊,雞全翼,魷魚鬚,扇貝,虎蝦,青魚,燒賣,熱狗腸,重慶粉,雞軟骨,四季豆,鮮冬菇,娃娃菜,韭菜等味道:適中,唔會太重味,唔會死鹹環境:係坐係街邊,不過有瓦遮頭,落雨都唔怕(食呢類串燒唔係應該咁先夠風味咩?)同區必試之串燒店,食得出食材都比附近嘅優質(食隻蝦就知)

一行三人叫咗:

味道:適中,唔會太重味,唔會死鹹

同區必試之串燒店,食得出食材都比附近嘅優質(食隻蝦就知)
2017-07-04
2017-05-17 840 浏览
搬左黎唔係好耐,好多時收工番黎經過見到幾多人係到飲酒食串燒,見早左食晚飯,就當宵夜試試佢。係屋企叫定,佢話預十五至二十分鐘就有得拎,我地叫左蒜香生蠔兩隻,一串安格斯牛柳粒 ,茄子,娃娃菜同韮菜。(我地叫左小辣)生蠔“老闆去埋殼,放左蒜蓉汁同辣粉係個兜到,呢個唔會燒到好老,入邊仲好juicy ,同埋都幾大隻架,推薦推薦”茄子“唔算話太特別,但就幾足料大條”到牛柳粒“睇食評話要試下,禁就諗住實冇死試下佢,但唔知係黑仔定咩,好似比較多根難咬d”韭菜同娃娃菜“我覺得調味落得太多,比較咸,只係食到d調味粉既味”。總括黎講,係有d失望架,因為屬於大路既野食做得太咸。下次再發掘下附近既串燒先。
搬左黎唔係好耐,
好多時收工番黎經過見到幾多人係到飲酒食串燒,
見早左食晚飯,就當宵夜試試佢。
係屋企叫定,佢話預十五至二十分鐘就有得拎,
我地叫左蒜香生蠔兩隻,一串安格斯牛柳粒 ,
茄子,娃娃菜同韮菜。(我地叫左小辣)

茄子“唔算話太特別,但就幾足料大條”

蒜香生蠔
茄子
安格斯牛柳粒, 韭菜同娃娃菜
蒜香生蠔
2017-05-07 551 浏览
食完晚飯,但係口痕,心血來潮買宵夜... (所以肥係有原因嘅😂)買咗一客四季豆,如舊 - 小辣,好惹味!個人必吃!份量差不多係出面嘅一陪(長度已經睇得出)👍🏻 另外唔叫「燒燒賣」,試咗串蒸嘅,反而覺得無咁乾,好味啲👍🏻 至於至愛嘅廚師腸呢... 呢晚老闆應該重手咗,略嫌重味得滯😅其實之前都有食過呢間,第一次叫純粹喜歡就叫,估唔到份量超多,一串雞翼竟然有四隻!但由於好好味,所以都食哂😋 燒鯖魚亦好大份,性價比超高👍🏻 另一推介係酸辣粉,個人選擇走花生🥜整體而言,屬推介的小店。如果揸車,其實可以打電話叫定,差不多時間到取,小店旁有停車處的😊

2010-05-12 717 浏览
係咁o既,有一日我行過呢檔野,但係無買到野食,正當我走左唔夠20步,有個老死就叫住我。原來佢岩岩買左3串牛肉,佢好興奮咁同我講話『呢檔野d串燒牛真係正到無朋友呀!你有無試過呀!?』『無呀,我都唔多好呢d野』『試下先喇!』咁就試左一舊......一食落去『嘩』然唔係講笑,真係同你平時食果d好唔同,一試難忘。因為佢係安格斯牛肉粒,就係咁我就中左毒了!!!其他燒物同樣出色。多春魚、雞全亦、中亦、秋刀魚等等真係令人回味另外不得不提O既係雞蛋仔,佢令我食番細個果D外脆內軟O既口感,而且仲要5蚊一件真係平靚正嫁!!

真係平靚正嫁!!

就係呢串牛喇,一定要食呀
日賣300件......老細話包好食,唔係就唔收錢
超值之選GD
魚蛋亦都係另一樣好野......正
2010-05-12
$20 (其他)
就係呢串牛喇,一定要食呀
  • 雞蛋仔
  • 魚蛋
  • 雞亦
  • 酸辣粉
話說放工好肚餓,去搵野食!小食都唔緊要,在街邊聞到好香好香,走埋去睇吓,有間新開的小食店, 嘩有新野, 試吓距地的超豪的安格斯肥牛粒, 只是每串hk$12,唔洗等好耐, 重有得選幾成熟, 嘩唸唔到仲好食過日本的燒燒串, 以後可以慳啲啦!!全力推介安格斯肥牛粒燒燒串....另外雞全翼都好正, 我同女朋友仲有吃雞蛋仔, 好有蛋香奶味, 超好味,外脆入軟熱辣辣,他地仲話有酸辣粉, 是招牌呀!吓次試吓先, 不過唔好咁鬼早去, 因未開呵, 3pm - 3am 夜鬼至正

安格斯牛粒
雞蛋仔
門面
雞翼
2010-04-21
$20 (宵夜)
安格斯牛粒
雞蛋仔