聽朋友講喺觀塘有間好出名嘅水餃店,原因係因為呢度嘅水餃全部都係用鹿兒島黑豚肉,而且其他用料全部都係好高質。香菇鹿兒島黑豚肉餃煎餃一共叫了兩款,第一款當然要是人氣的黑豚肉餃,咬一啖落去果然滿有驚喜,肉質鮮甜,有爆汁效果,冬菇味香,外皮香脆。韭菜煎餃另一款叫了韭菜煎餃,而我認為是四款餃裏面最好吃的!韭菜味香,食得出非常新鮮,所以喜歡吃韭菜的一定要試!白菜水餃水餃毫不猶豫地叫了薄皮,而這一款白菜水餃也是店舖人氣高企的食物,所以喜歡吃的我當然要試。白菜鮮甜,內有鹿兒島豚肉,單吃不點醬已經覺得味道很好!如果想味道豐富一點,可以再沾染自己調校的花生醬、醋及辣醬,味道一絕!粟米水餃我朋友極之喜歡呢個粟米水餃,皮薄餡靚,粟米鮮甜,鍾意食嘅話還可以買一些冰凍的水餃回家吃!

香菇鹿兒島黑豚肉餃

韭菜煎餃

白菜水餃

粟米水餃

• 韮菜餃
  • 白菜餃
2022-08-13 81 浏览
觀塘工廈好味餃子😋佢係一間凍肉店,另設幾張枱,即場煮餃子同煎牛扒~ 唔係朋友介紹都唔知有咁好味嘅餃子食🤣餃子有幾款餡料選擇,仲有分簿皮/厚皮試咗水煮厚皮冬菇拼粟米同生煎薄皮韮菜~店員仲有提我地可以先食原味,再沾醬汁食😽冬菇餃有好多冬菇粒,味道好突出粟米餃嘅粟米亦都好甜,菜肉比例啱啱好厚皮口感比較煙靭,個人幾鐘意呢種偏厚嘅餃子皮👍🏻 簡單水煮嘅方法煮,最可以呈現餃子嘅原汁原味😎韭菜餃味道好濃郁,揀咗簿皮,煎得好香脆~層皮咬落脆卜卜😋入面嘅餡好飽滿,咬開仲會爆汁添😂呢間餃子店主打日本黑豚肉豬肉,肉味比較濃郁~真係零舍唔同👍🏻食嘢期間仲見到不停keep住有客嚟買生餃同凍肉~蒲公英和牛專門店 (觀塘)觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座1樓F室
觀塘工廈好味餃子😋

餃子有幾款餡料選擇,仲有分簿皮/厚皮

冬菇餃有好多冬菇粒,味道好突出
粟米餃嘅粟米亦都好甜,菜肉比例啱啱好

食嘢期間仲見到不停keep住有客嚟買生餃同凍肉~

蒲公英和牛專門店 (觀塘)
觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座1樓F室
小巧細緻 鮮嫩多汁⁣ 美味手工餃⁣座落觀塘工廈中的家庭式餃子小店,有售白菜、韭菜、粟米、冬菇四款口味,款款足料爆汁。⁣餃皮厚薄;蒸、煎任君選擇,無論清新蒸法突出食材鮮味,抑或日式煎法帶來焦脆香口,亦相當惹味。⁣個人喜好薄皮。小巧餃子,粒粒晶瑩剔透,透出餡料食材的色澤,吹彈可破。日本黑豚肉細細搓成肉泥作餡,肉質嫩滑不在話下。⁣配以各種營養蔬菜,靠匠人巧手鎖住肉汁與食材精華,一咬之下,鹹、甜、鮮、香、脆、軟、嫩、滑悉數湧現,百花齊放。⁣倘若選擇厚皮,或者餃身會更厚身耐嚼,別具另一番風味。⁣🌽粟米大顆又清甜,口感微脆,豚肉也更顯得甘美且彈牙。⁣白菜是餃子經典中的經典,默默耕耘的配角,為味蕾帶來一絲甜,卻烘托黑豚肉恰到好處的肉香。⁣🍄上好冬菇濃郁的香,為餃子帶來幾分賀年菜般的貴氣。毫不吝嗇的大顆切丁,添上柔韌咬口,可知市面上批量生產的其他餃子望塵莫及。⁣🍃韭菜的口味為四款中最濃。蘿蔔青菜,各有所愛;有人或許覺得韭菜不討喜,它卻能令餃子味道層次最豐富。⁣🍶桌上附有日本菜必備的日式芝麻醬和煎餃醬油,配上口味偏向清淡蛋決不寡淡的餃子,收畫龍點睛之效。⁣⁣還有充滿辣椒籽和蒜蓉的特色辣醬,不會過鹹,個性
小巧細緻 鮮嫩多汁⁣ 美味手工餃

日本黑豚肉細細搓成肉泥作餡,肉質嫩滑不在話下。⁣

🌽粟米大顆又清甜,口感微脆,豚肉也更顯得甘美且彈牙。⁣

🍃韭菜的口味為四款中最濃。

還有充滿辣椒籽和蒜蓉的特色辣醬,不會過鹹,個性突出,不知是否店家自製或外購而來?個人認為辣度適中,有效提鮮。⁣
同行友人認為頗辣,可自行斟酌加入。⁣

💰價錢⁣

• 白菜蒸餃
  • 韭菜蒸餃⁣
  • 粟米煎餃
2022-08-10 68 浏览
觀塘隱世餃子店🥟------------------------------💛白菜拼韮菜水餃(薄皮)-💵50(12隻)水餃皮好薄🤩可以望到好明顯嘅餡料🥟由日本鹿兒島黑豚肉整成嘅餃子🤤隻隻都好有味😍5洗點醬汁都好好食🥰一咬落去好juicy🙈試完原味之後 可以試吓點餃子汁同埋辣醬👀小篇認為會令餃子不一樣的味道🥸兩款餃子都不錯👍🏻白菜餃嘅鮮甜會更勝一籌👏🏻💛生煎粟米餃(薄皮)-💵58(10隻)一嚟到就好香😽一咬落去個口感好好🤙🏻有香脆嘅外皮同埋甜甜嘅粟米🌽再配自家製嘅辣椒醬🌶️好good🤤好有自己屋企食嘅感覺🤩------------------------------🤤好味度:8.5/10🧚🏻回頭率:7/10蒲公英和牛專門店 (觀塘)🇭🇰觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座1樓F室#觀塘美食 #觀塘 #餃子 #白菜 #豬肉 #粟米 #和牛 #三文魚 #美食 #人氣美食 #情侶好去處 #台灣 #香港 #美食 #香港美食 #吃貨 #觀塘好去處 #食好西 #香港好去處 #香港美食指南 #hongkong #foodie #hkfoodie #hkig #hkfoodblogger #hkfoodblog
觀塘隱世餃子店🥟
💛白菜拼韮菜水餃(薄皮)-💵50(12隻)

💛生煎粟米餃(薄皮)-💵58(10隻)
🤤好味度:8.5/10
🧚🏻回頭率:7/10

蒲公英和牛專門店 (觀塘)
🇭🇰觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座1樓F室

Openrice食評唔算好標青,但睇到有條Youtube片,見到唔少人買呢度嘅生餃,令餃子控嘅我心動🙊,既然去開觀塘,就順便買盒餃😏。呢度嘅餃子皮可以揀厚皮或薄皮,我自己不嬲都中意食皮薄滿餡嘅餃子,留意到呢度嘅薄皮寫住可煎可烚,令我減少選擇嘅煩惱,直接買雙拼薄餃!!白菜拼韭菜薄餃 $58/15隻唔係即叫即包,係冰櫃拎出嚟,早知我就帶個保凍袋嚟😐,係大熱天時拎左三個鐘先番屋企。自己平時食開餃子屋,所以覺得呢度嘅餃子比較細,係餃子屋嘅三分一。第一眼望去,有灣仔碼頭FEEL😅,但個皮薄D。烚餃睇得出餃皮好薄,入口幾滑,不過餡料唔飽滿,菜肉比例接近1:1,油膩感較高。白菜餃洋蔥味較出,似洋蔥餃多。整煎餃果陣明顯出油較多。至於係咪黑豚肉,我真係食唔出🤔,兩款餃味道正常,無記憶點,加上近年餃子店選擇太多,應該唔會再買🙉。

白菜拼韭菜薄餃 $58/15隻

白菜餃洋蔥味較出,似洋蔥餃多。
整煎餃果陣明顯出油較多。

2022-07-29
外卖自取
2022-06-09 342 浏览
依家喺駱駝漆大廈上面嘅餃子店,其實同一時間亦都係一間凍肉舖。佢可以話係冇乜裝修,但係呢樣都唔重要,上工廠大廈食飯唔會要求太多。個重點係佢啲餃子真係好好味,雖然價錢上面唔算平但係質素就真係好高,一坐低只係得餃子點,一係厚皮一係薄皮,而我自己就覺得食餃子一定要皮夠薄!喺枱上面醬汁有三款,店員有細心為我講解每款醬汁嘅比例應該落幾多,我就每一款都有落,同埋跟足店員講嘅比例。我想講,佢嘅餃子真係皮薄多汁,再配埋佢嘅醬汁,我可以話係我食過嘅餃子裏面最好食嘅!
觀塘駱駝漆大廈隱藏著很多實力不凡的小店,這裡便是其中一家‼️💛 這裡有一位貌似老闆娘的店員,她有如認識的阿姨般親切,很喜歡她呀‼️🥰▫️小店有不少的扒類選擇,食客可以挑選再由廚房煎好後便可品嚐‼️👅 當晚雖然吃著餃子,但聞到的是周圍陣陣肉香‼️😝▫️❥$𝟱𝟴 水煮白菜拼韭菜餃 (𝟭𝟱隻) 這裡的水餃可根據自己的喜好選厚皮或簿皮‼️👍🏻 ❶店員介紹可以先不沾醬料品嚐餃子原有的味道‼️❷再者加點醋‼️❸也可以加一些小店自製的辣椒醬,很滋味‼️❹最後,可以沾點日式麻醬‼👅 四種吃法各有不同的風味,都喜歡‼️🫶🏻🫶🏻▫️❥$𝟱𝟴 生煎白菜拼韭菜餃 (𝟭𝟮隻)生煎比水煮多了一份香口感‼️🤤 餃子邊煎得香脆,裡面得餡料很足‼️👍🏻 特別是韭菜餃,香氣突出很好吃呀‼️👏🏻👏🏻
▫️
❥$𝟱𝟴 水煮白菜拼韭菜餃 (𝟭𝟱隻)
這裡的水餃可根據自己的喜好選厚皮或簿皮‼️👍🏻

▫️
❥$𝟱𝟴 生煎白菜拼韭菜餃 (𝟭𝟮隻)
觀塘駱駝漆大廈就行得多,但平時真係無為意有間隱世🥟餃子店。今次都係觀塘返工既朋友介紹先知😂 入到去非常光猛,中間有凍肉櫃,仲有啲日本酒同食材賣。有幾張枱可以俾客人即場order,即叫即煮。當中最出名莫過於佢地既✨100%日本黑豚肉餃子✨ 可以揀水煮/生煎、厚皮/薄皮。餡料就有白菜餃、韭菜餃、粟米餃。店員話第一次食就試下水煮,可以試真🥟既味!煎餃就會濃味啲!如果食過好味,亦有生餃可以買返屋企煮黎食😜💠水煮薄皮粟米餃 (12隻$58;15隻$68)我地點左12隻,熱辣辣上枱😚 每隻都包得飽滿!粟米粒加豬肉餡,食落有肉汁,而且帶粟米既香甜味👍🏻 個人非常推薦💗💠生煎厚皮白菜拼韭菜餃 (10隻$50;12隻$58)我地貪心地揀左雙拼,可以試勻2隻味😎 煎餃更能鎖住肉汁,比水煮餃juicy❣️而且唔會油淋淋👍🏻👍🏻 個人就認為韭菜較白菜餃好食啲😚🥇粟米餃🥈韭菜餃🥉白菜餃醬料方面有辣椒醬、麻醬同餃子汁。必蘸佢地既辣椒醬加餃子汁❣️ 既提鮮又可以解膩。口渴既就可以去雪櫃拎日本飲品,款式算多唔會貴。總結非常抵食足料👍🏻 價錢亦非常合理💗 而且不含味精(食完唔會口乾) 如果大家去開觀塘駱駝漆大廈行街買嘢

💠水煮薄皮粟米餃 (12隻$58;15隻$68)

💠生煎厚皮白菜拼韭菜餃 (10隻$50;12隻$58)

🥇粟米餃
🥈韭菜餃
🥉白菜餃

總結非常抵食足料👍🏻 價錢亦非常合理💗 而且不含味精(食完唔會口乾) 如果大家去開觀塘駱駝漆大廈行街買嘢,記得去試下喇😎
2022-05-14
  • 粟米餃
  • 韮菜餃
2022-05-12 272 浏览
📍 餐廳:蒲公英和牛專門店 (觀塘)地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座1樓F室之前見到人介紹,有間隱世嘅餃子店響駱駝漆大廈,全部即叫即煎煮,咁啱行過當然要入去試吓,仲有生餃子買添。1️⃣白菜拼韭菜餃 $58/15隻 (水煮)水煮餃子有分厚皮同薄皮,今次我就試咗薄皮,餃子粒粒都好飽滿,餡料豐富,食落仲有爆汁嘅效果。白菜夠爽口,韭菜味道濃郁,兩款都好好食。2️⃣粟米餃 $58/10隻 (生煎)煎粟米餃煎到金黃色,加上來自日本嘅黑豚肉豬肉做餡料,肉汁鮮嫩,口感外脆內軟,味道十分香甜。3️⃣韭菜餃 $58/12隻 (生煎)食完兩碟都仲想食,結果再叫多碟生煎韭菜餃嚟食。韭菜餃皮薄餡靚,完全散發出韭菜嘅味道,味道一流。4️⃣冬菇鹿兒島黑豚肉餃店主送咗兩件新口味俾我試,冬菇味唔算太濃,但完全食得出黑豚肉Juicy味道。5️⃣日本小岩井蘋果汁 $15
📍
餐廳:蒲公英和牛專門店 (觀塘)
地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座1樓F室

1️⃣白菜拼韭菜餃 $58/15隻 (水煮)

2️⃣粟米餃 $58/10隻 (生煎)

3️⃣韭菜餃 $58/12隻 (生煎)

4️⃣冬菇鹿兒島黑豚肉餃

5️⃣日本小岩井蘋果汁 $15
2022-05-06 206 浏览
2022.05.06 Happy Friday Night with the delicious dumplings 🥟 今日放工去左觀塘工廈食晚餐因為食完可以係海旁行下🌌呢間位於駱駝漆大廈既餃子店🥟既特點係100%鹿兒島🇯🇵黑豚肉製成😍有水煮餃同煎餃🥟兩者都有四種口味同厚薄皮選擇🙆🏻‍♀️而店員好細心會建議第一隻先食原味💁🏻‍♀️之後其他可選擇把三種醬汁MIX埋一齊享用!今次水煮餃揀左15隻薄皮粟米餃🌽$68雖然無湯🥣但食落更原汁原味!餡料超足👍🏻粟米同黑豚肉好夾!新鮮又爽口!而煎餃🥟揀左12隻厚皮韮菜餃 $58厚皮會較薄皮煙韌少少🤏🏻煎到金黃色💛呢個配搭相對會比較香口!兩個人一齊開心share 就剛剛好😚而店鋪更設有生餃、急凍食品、飲品、醬汁等供客人可以買番屋企做大廚👩🏻‍🍳
2022.05.06

今日放工去左觀塘工廈食晚餐
因為食完可以係海旁行下🌌

有水煮餃同煎餃🥟兩者都有四種口味同厚薄皮選擇🙆🏻‍♀️

今次水煮餃揀左15隻薄皮粟米餃🌽$68

而煎餃🥟揀左12隻厚皮韮菜餃 $58

兩個人一齊開心share 就剛剛好😚

2022-05-06 107 浏览
一向鐘意食餃子,同事介紹左呢間蒲公英嘅工廈舖叫我去試下,位置在駱駝漆入面,唔算難搵。上到黎睇下,小店主要賣凍肉/餃子/醬料/清酒等,比較特別係佢可以現場試食,所有食物都可以叫店家煮黎食㗎,根據返食材黎收費。始終係工廈店,店內環境當然唔可以同餐廳相比,但簡簡單單都幾好。同事推介佢嘅餃子,咁就生煎同水煮都試下先,有厚皮同薄皮之分,口味就有三款。要左份水煮薄皮白菜餃,簡約風上碟,沒多餘的裝飾。水餃入口皮滑多餡,豬肉同白菜比例剛好,食到肉鮮味又有菜口感,好味噃。另一碟係生煎厚皮韮菜餃,個皮厚啲口感煙韌啲,外層煎得香脆好正,韮菜餃味道濃啲,咬落仲有菜汁流出黎添,呢碟都好好味。仲有枱上呢個自家製辣椒醬都唔錯,唔係好辣但重蒜味,同餃子夾喎。食到有少少口渴,去雪櫃拎野飲先,揀左呢支烏龍茶,雪櫃入面仲有果汁/咖啡等選擇㗎。兩款餃都好好食,現場食過有信心保證,買返啲生餃返去先。

兩款餃都好好食,現場食過有信心保證,買返啲生餃返去先。
2022-05-05
2022-05-04 91 浏览
位於觀塘工廈內,舖面唔係好大,但感覺好有家的味道,未入門口望入去已經見到幾個店員坐係度包緊餃子😆 -呢間主打100%鹿兒島黑豚肉餃子,可以揀要生煎定水煮,薄皮定厚皮。餡料方面有白菜🥬、韭菜、粟米🌽 現場亦可以揀扒類即煎,不過今次都幾飽就冇試到啦😳-✨水煮薄皮韭菜餃🥟 (15隻) $58薄皮薄得黎唔會一夾就爛咁,拿捏得非常好!一咬開見到滿滿嘅韭菜同豬肉,好足料,韭菜味好香😋呢款都有少少汁,唔會乾,但生煎真係爆汁🤣-✨生煎厚皮白菜餃🥟 (12隻) $58個底煎得金黃香脆,十分香口~ 雖然係厚皮,都係唔會覺得好粉咁👍🏻熱辣辣一咬開就爆汁😍可能白菜味冇韭菜味咁突出,所以會更食到豚肉嘅味道!-檯面有三款醬汁可以自己落,有日式餃子醬油、豆瓣醬🌶️、胡麻醬,可根據個人口味配搭。個人覺得辣椒醬真係好正!🥰 必試!胡麻醬點白菜餃都幾好味🤓
✨水煮薄皮韭菜餃🥟 (15隻) $58
✨生煎厚皮白菜餃🥟 (12隻) $58

2022-05-02 91 浏览
今日同個friend行完駱駝漆既特賣場,臨走嘅時候突然喺𨋢口聞到好香嘅味道,原來係和牛同埋九州鹿兒島黑豚肉餃子專門店我哋忍唔住入咗去嗌咗小小餃子有分薄皮厚皮,我地叫做一個鹿兒島豚肉粟米薄皮餃子同埋厚皮鹿兒島豚肉煎餃,果然有surprise,感覺好似食緊小籠包,新鮮嘅肉汁加上非一般嘅豬肉香味 同你屋企平時煮嘅水餃/煎餃真係好唔同老闆仲要好好人,好細心講解水煮同煎嘅分別,應該點樣食先至係最好味,我同我個friend一至都認為唔加任何醬料係最原汁原味最後真係極力推介呢一間位於觀塘駱駝漆嘅蒲公英和牛專門店,可以同女朋友行緊街之後好快咁快閃一個小食,又好食價錢又唔貴,仲可以買返一啲水餃/和牛返屋企自己煮嚟食

2022-04-27 75 浏览
和風食品蒲公英和牛專門店📍 觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座1樓F去開觀塘工業區行街🤣好多小店👌🏻行過見呢間好多人食,一於試下先見到店內仲有凍肉同日本調味料賣餃子🥟即包😍見姐姐包到無停手叫左3款餃子試下餃子未上枱呢店員介紹我哋應該點食店員就建議我哋呢先試原味,不用沾醬調味料分別有日本麻醬,日本醋 ,自家辣醬水煮~厚皮煮餃-粟米餡 $68 15隻手工製造粒粒飽滿❤️😍一啖食落去餃子肉汁流出👍🏻個人覺得水煮餃子配麻醬食,味道非常之夾生煎~薄皮煎餃-韭菜餡並白菜餡 $58 12隻呢間嘅生煎餃好特別,係一邊生煎、一邊軟身而生煎餃我就建議配日本醋加自家辣醬食😬覺得呢間餃子🥟味道真心唔錯,店舖表明是選用鹿兒島黑豚肉作餡料食落餃子肉質鮮甜😆同埋好足料
和風食品蒲公英和牛專門店
📍 觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座1樓F

去開觀塘工業區行街🤣好多小店👌🏻
行過見呢間好多人食,一於試下先
見到店內仲有凍肉同日本調味料賣
餃子🥟即包😍見姐姐包到無停手
叫左3款餃子試下

餃子未上枱呢店員介紹我哋應該點食
店員就建議我哋呢先試原味,不用沾醬
調味料分別有日本麻醬,日本醋 ,自家辣醬

水煮~厚皮煮餃-粟米餡 $68 15隻
手工製造粒粒飽滿❤️😍
一啖食落去餃子肉汁流出👍🏻
個人覺得水煮餃子配麻醬食,味道非常之夾

生煎~薄皮煎餃-韭菜餡並白菜餡 $58 12隻
呢間嘅生煎餃好特別,
係一邊生煎、一邊軟身
而生煎餃我就建議配日本醋加自家辣醬食😬

覺得呢間餃子🥟味道真心唔錯,
店舖表明是選用鹿兒島黑豚肉作餡料
食落餃子肉質鮮甜😆同埋好足料
薄皮水煮韭菜拼白菜餃🥟$50 12隻呢間餃子最特別嘅地方除咗係每一隻都係人手包🤩有人情味之外😀佢仲係採用日本食材😇包括日本九州豚肉🐷同埋個日本醬汁😄佢應該係日本甜醋啲friend😀同埋加埋佢個秘製辣椒風味不俗🤩食得出個豬肉係特別香豬味😇同埋唔係同平時嗰啲普通餃子有啲分別☺️而且個皮都真係幾薄😇所以一啖一隻食得好爽薄皮生煎粟米餃🌽$58 10隻粟米餃配煎嘅食法都幾夾😄唔算好油膩😋今次就試咗佢個日式芝麻醬😝甜而不膩😎又夾個餃子🤪整體來講食得出係新鮮煎🤩所以都好香餐廳入面沒有廁所🚽幾搞笑佢又有嘢買😗又有凍肉🤩但係同時又有餃子食😝

薄皮水煮韭菜拼白菜餃🥟$50 12隻

薄皮生煎粟米餃🌽$58 10隻