2020-01-16 1077 浏览
今日同同事去咗呢度食嘢,款款點心都覺得好好味😋,尤其是係個金錢肚,大大碟 。跟住叫咗碗腐竹糖水買一送一,同出邊嗰啲好唔同超濃郁,嗰啲腐竹溶晒落碗,佢用嘅唔係普通嘅雞蛋佢有成四粒鵪鶉蛋係入邊,第一次食好飲🥰🥰
2020-01-14 927 浏览
這裡沒有比票所以企在桌邊等位,最後待應將我地幾桌二人桌夾大枱,這就是蓮香棧的特色,當然仲有推車仔啦,這裡是沒有劃點心的,車仔一出來就有不少人來取點心,我地叫了四個點心,價錢一百五十,少許貴但都接受。蝦腸的蝦都大隻又夠爽身,皮都十分滑,蓮藉肉完全為蓮藕而叫都沒有失望,如果再多點反而肉不用太多仲好,這裡的蓮蓉包都好味,不會太甜又大大粒咸蛋,包都軟熟,有點失望的三色煎糕,好油又料少,食一半都不想再食了。

2019-11-30 1358 浏览
昨天同媽媽去蓮香棧飲茶,終於感受到現今經濟唔好,有服務從業員態度可以那麼差。 當我打開茶壺等添水,等了很久,我出聲叫人,企堂哥哥話以為我想吹凍壺水,所以冇過來,真係好得。結數時要求取回張單,那位坐櫃檯的女職員竟然手拿着那張單拋向我,說拿回慢慢睇,態度很悔氣。超唔開心的一次飲茶經驗
2019-11-29
2019-11-21 1048 浏览
一行九人叫了半席 $1580/全包宴,另外加了薑汁芥蘭及焗布甸。燒鵝拼金錢雞,燒鵝冇乜肉,反而個金錢雞d肝入口甘香。西芹炒拔蚌,普通。雞絲翅,上湯浸時蔬,冇乜食。上湯龍蝦伊面,冇乜肉,d汁就幾夾個伊面。蒸斑,吾熟,再通知侍應處理,仍然都吾熟,失敗。八寶鴨,個肚好多料,但好膩。薑沙芥蘭,份量大,炒得有小小獲氣。旦白炒反,炒得乾身粒粒分明,吾錯。馬拉羔,鬆軟羔身好彈,幾好。焗布甸,時間不夠,吾夠香。埋單 $1830,食物粗糙,試過便算。
燒鵝拼金錢雞,燒鵝冇乜肉,反而個金錢雞d肝入口甘香。
西芹炒拔蚌,普通。
雞絲翅,上湯浸時蔬,冇乜食。
上湯龍蝦伊面,冇乜肉,d汁就幾夾個伊面。
蒸斑,吾熟,再通知侍應處理,仍然都吾熟,失敗。
八寶鴨,個肚好多料,但好膩。
薑沙芥蘭,份量大,炒得有小小獲氣。
旦白炒反,炒得乾身粒粒分明,吾錯。
馬拉羔,鬆軟羔身好彈,幾好。
焗布甸,時間不夠,吾夠香。
埋單 $1830,食物粗糙,試過便算。
2019-11-20
2019-10-19 1087 浏览
長老前一晚叫明日中午出街開飯,本來去長沙灣區,不過訂唔到位,所以改左係荃灣飲個午茶。早前都黎過食晚飯,今次係第一次黎飲茶,估唔到令我兒時回憶返晒黎,兒時係港島區有舊式茶居,要行樓梯上二樓,樓底好高有好多吊扇,啲點心姐姐係有條帶係條頸度就承托住成盤點心周圍行叫賣。當然,依家哩度唔會咁啦,個個都用點心車就得啦,不過有個姐姐好有特式咁叫唱點心,佢真係唱出黎嫁,對於小朋友同埋較年青既年青人係好新鮮既事大家都好開心點心。。燒腩卷, 馬拉糕, 煎腸粉,豬肚燒賣, 芋頭糕... 咸魚蒸肉片飯 ,重有焗西米布甸(限量出,一出好快就無晒)
大家都好開心
,重有焗西米布甸
(限量出,一出好快就無晒)
2019-10-13
2019-10-14 735 浏览
長老突然叫食飯,咁後生既係要陪伴下既,搵下開飯有咩好介紹先,搵到蓮香棧,估計長老應該會喜歡,一行9人坐底已有姐姐過黎sell下我地有套餐抵食,望望價錢咁多個餸又全包就下單啦,以為全包既碟頭都唔方大碟啦,點知一上菜已經嘩嘩聲,大大碟,上到第3碟已經諗緊實食唔晒喇,最後揀埋個美點-馬拉糕完美結束,個個捧腹走半席$1680,7大人2小朋友,食到好飽重要外帶左好多,抵食。
完美結束,個個捧腹走

2019-09-15
  • 香滑馬拉糕
  • 金錢鷄
2019-07-15 1667 浏览
廚房竟然把一隻未蒸透的霸王鴨俾客人食,可能是要跑數,永不再去....             怪不得星期日脕飯也疏疏落落,三人坐下,企堂姐姐招呼0K,因在上環舊店食過霸王鴨,           知道製作需要長時間,沒有預訂可能沒能享用,所以問有冇此霸王鴨招牌菜叫,姐姐話有,即落單,         上菜時已感覺對辦,像鹵水鴨一樣,口感同上環店的全不一樣,D皮同肉好韌,裡面D栗子唔夠琳,        我肯定是只是走了油,放了內餡枓,做了準備工夫備用等再蒸琳的備用食材,竟然把未蒸透的備用品稍      加熱就賣給客人食用,若不是廚師質素太差,就是當客人係傻仔....
2019-07-14
  • 搵笨霸王鴨
2019-07-04 1623 浏览
如果你係一個懷舊嘅人,一定唔可以錯過「蓮香棧」,上至裝修,下至菜式,都離唔開傳統兩個字。一行入去,古色古香嘅仿紫壇木裝潢,令人猶如去咗七、八十年代,天花板掛滿吊扇,牆上又掛上雀籠... ...呢啲都係舊式茶樓嘅特色!座位嘅枱有兩層,面層係擺點心,下層係擺客人嘅物品。聽講以前嘅茶樓係按蒸籠計數,好多茶客都會將啲籠收喺下層,咁就可以瞞天過海,收少幾籠錢。不過大家千祈唔好咁做,係犯法架(當然依家用點心紙或電腦落單,想走數都難)!點心方面,蝦餃燒賣鳳爪等傳統點心係必備,但小妹只聞其名,未嘗其味嘅一定非「金錢雞」莫屬!原本以為係雞肉點心嘅我,一食就滿口油花,原來係膽固醇超高嘅豬肉、雞肝同肥豬肉夾成嘅三高組合,將佢哋切成圓形,串埋一齊燒,燒嘅時候塗上蜜糖同麻油,外表似叉燒。晴天霹靂後就係一陣甘、香、甜、潤嘅滋味,咁大個女第一次食咁得意嘅嘢!店內仲有另一傳統美食——鴨掌包,但為咗健康著想,下次先試!另外,佢仲有薑汁糕,呢款手工菜要逐層蒸,超花功夫同時間,只有老店先有咁嘅功力!食落薑味濃郁又Q彈,係落足料之作!

2019-07-04 1825 浏览
👌🏻中評,其實呢間茶樓啱啱開業個時放好多個花牌系門口,雖然一直冇試過,但印象已經幾深刻,聽爸講朋友介紹點心唔錯,就選擇一家三口去飲下茶,茶樓基本入門已一眼望清,四四方方,擺左唔少舊式茶樓茶館裝飾,例如雀籠、天花板三葉扇等。茶樓既概念以懷舊為主,所以歷歷在目既推車仔重現眼前,目測3位呀姐輪流推住唔同點心、飯盅等既車仔不斷叫賣,茶樓入面冇任何點心紙落單,靠既就系幾位呀姐推銷叫賣唔同既食物比客人選擇,仲記得想當年一家人系茶樓既真實情況,另外水滾茶靚方面做得唔錯,冇采用保溫壺形式提供熱水,反而用keep住煲熱既鐵熱水壺斟水,水非常夠滾,真系水滾既茶靚!今次order:蝦餃-皮做得好薄,亦睇得出食得出新鮮整燒賣-賣相唔系咁好睇,但味道出奇食到鮮味牛肉球-都認真幾大粒,味道同出面水準一樣雞扎-入面綿花超夠味夠軟身好好食,但雞就冇乜味同鞋口,菇就蒸唔夠軟身,所以雞扎一般評價牛肉腸-皮比較厚,同牛肉唔夠滑嫩,就顯得一般鳳爪排骨飯-❤️最讚賞,真系用以前鐵鍋蒸飯,排骨同鳳爪都好入味,個飯更加系軟硬適中今次用餐體會感覺有好有壞,雖然可重拾當年兒時記憶,但見到呀姐叫賣聲覺得佢地會好辛苦,雖然食物保持到質素,熱
👌🏻

今次order:
蝦餃-
皮做得好薄,亦睇得出食得出新鮮整

燒賣-
賣相唔系咁好睇,但味道出奇食到鮮味

牛肉球-
都認真幾大粒,味道同出面水準一樣

雞扎-

牛肉腸-
皮比較厚,同牛肉唔夠滑嫩,就顯得一般

鳳爪排骨飯-❤️

今次用餐體會感覺有好有壞,雖然可重拾當年兒時記憶,但見到呀姐叫賣聲覺得佢地會好辛苦,雖然食物保持到質素,熱道都會處理得比較好,但好多客人未必點到自己想食既野,就好似想點馬拉糕、叉燒包等,未必想就可以搵到,如果論食物而言的確佢地對產品信心足夠,睇出用心想客人能夠食最佳最新鮮既產品決心,呢點十分欣賞,整體感覺對我黎講點心唔錯既茶系好既,價錢比出面茶樓更貴些少,所以中等平價。

🙋🏻‍♀️
俾多啲機會唔同食鋪,通常佢哋可進步空間好大,只要樂意,時日有加一路路改進可以愈做愈好,香港人太健忘,對一般評價食店都唔會返轉頭,但相信大家可抱着支持本地飲飲想法,成長對每間餐廳去講都十分重要,請一齊多一分抱容之心❤️。👍🏻
蝦餃
牛肉腸
牛肉球
燒賣同雞扎
普洱
2019-07-02
2019-06-26 730 浏览
今日同家人約好左去行針草帽行山前先去飲下茶去到都要等一陣先有位坐低就叫個普洱飲茶都算唔錯雞札正常野,又夠熱燒腩卷-有少少肥不過好香口糯米雞-夠大隻,依家好少有咁大隻食,味道都ok好少有推車仔咁賣點心.真係幾得意
今日同家人約好左去行針草帽
行山前先去飲下茶
去到都要等一陣先有位
坐低就叫個普洱飲
茶都算唔錯
雞札正常野,又夠熱
燒腩卷-有少少肥不過好香口
糯米雞-夠大隻,依家好少有咁大隻食,味道都ok

好少有推車仔咁賣點心.真係幾得意
2019-05-19
2019-06-07 3617 浏览
話說有日和家人吃飯時,姪仔未知金錢雞是何物,家人突然想來一次吃懷舊菜吧!又聞說蓮香棧有套餐相當抵吃⋯⋯適逢姪仔生日,於是決定安排一下,聚餐研究那懷舊菜色。由於鄰近端午節,食店地店又近地鐵站,為了家人吃得放心,某日收工,咪看看菜單順道訂枱,一派老店方式,預訂菜色要預先落$500 訂金,預早安排,吃得放心。當日比原定時間早到,買了蛋糕,諗住將蛋糕放到食店,打算比姪仔驚喜一下。去到才知我們竟然被安排坐門外第一張枱,由於鄰近門口,沒有冷氣很侷促,和店員說:一早預訂,只得這張枱嗎?店員說: 這張夠大夠開陽。反正筆者轉頭回來,稍後再和經理溝通一下吧!到約定時間到達,看見經理,立即要求,幸好調到有冷氣位置。金錢雞、鴨腳包~一家人,除左姪仔、姪女外,個個都一把年紀,所以每人半件,襯襯酒來試試味已很足夠⋯⋯時代轉變,從前這些手工下欄菜,現在來得矜貴惹人愛。筆者吃過最喜愛的金錢雞和鴨腳包,始終都是新蒲崗那間老店,相比這碟,大家只是對姪仔作介紹一下,解釋一下這個經典菜色。淮山杞子燉竹絲雞~蓮香霸王鴨~蒜香一品雞~和霸王鴨相比,大家喜歡雞多一點,入味嫩滑。彩芹桃紅帶子~帶子煮得過火。醸鯪魚$88~由於訂菜時候

又聞說蓮香棧有套餐相當抵吃⋯⋯
適逢姪仔生日,於是決定安排一下,聚餐研究那懷舊菜色。

一早預訂,只得這張枱嗎?
店員說: 這張夠大夠開陽。

反正筆者轉頭回來,稍後再和經理溝通一下吧!

到約定時間到達,看見經理,立即要求,幸好調到有冷氣位置。

金錢雞、鴨腳包~
時代轉變,從前這些手工下欄菜,現在來得矜貴惹人愛。

淮山杞子燉竹絲雞~

蓮香霸王鴨~

蒜香一品雞~
和霸王鴨相比,大家喜歡雞多一點,入味嫩滑。

彩芹桃紅帶子~
帶子煮得過火。

醸鯪魚$88~
由於訂菜時候,經理推介,故另加了這醸鯪魚。
順德名菜,工序手工菜,可是應該是省卻其中步驟,吃得出即炸便算,所以很乾和很硬身,如加馬蹄,可以會口感更佳。

龍躉班兩味: 碧綠炒龍躉球~
龍躉同樣是過火無味。

荷葉飯~
家人喜歡這個荷葉飯,由於每碟分量頗大,所以半個也要外帶拎走。

龍躉班兩味: 生炆龍躉頭腩~
頭腩只有四件,其他便是火腩。

馬拉糕、西米布甸~
當晚筆者最喜歡的便是甜品項目,馬拉糕有蛋香,另外西米布甸熱騰騰,最全晚最熱的那一碟,而且甜度適中,有奶香味。

整體來說:
當晚由於平日,唔算太多食客,客人預早兩星期訂枱,來到後,竟然是門外沒有冷氣的一枱,其實不是全場爆滿,竟得如此安排,確實令人有點失望,幸好同經理要求,調到另一張有冷氣的位置。

招呼殷勤,店員整晚都很客氣,恭喜晒、慢慢吃、生日快樂等等⋯⋯

每碟餸菜分量很足,大大碟,但奇怪的是,當晚食客不算多,可是每碟餸菜,感覺放涼了才端上檯面,中菜唔熱,始終會被扣除味道的分數。

值得留意的是,這裡收開瓶費和切餅費的,每項$30 。

2019-06-04
2019-05-29 897 浏览
蓮香棧, 一路行入餐廳 ,沿途會見到 的佈置,充滿懷舊的感覺。餐牌有蓮香六大懷舊名菜點左生煎蓮藕餅 ,糼粒蓮藕爽脆, 加埋馬蹄 , 雙倍爽口 , 再沾少許醋,酸酸地,提升味道。另外招牌醬烤骨,上菜時 ,看起來好美味 ,一塊大大的烤骨,用刀切開,賣相很不錯,肥脂不太厚, 入口即溶,還有好大嚿瘦肉和軟骨,肉質鬆化,好淋不韌, 吸收了酸甜醬汁之後,非常入味。砂鍋保溫效果極佳,吃到最後都的是暖的,好惹味,送飯一流 ,配上西蘭花, 西蘭花軟身,吸收了醬汁的味道可口 。泡了一壺鐵觀音,嘆杯茶,品質好好。服務員態度親切有禮。望見套餐單張, 吸引我們下次再來。

餐牌有
蓮香六大懷舊名菜

泡了一壺鐵觀音,嘆杯茶,品質好好。
服務員態度親切有禮。
望見套餐單張, 吸引我們下次再來。

2019-05-13 650 浏览
我哋今次食係諗住慶祝母親節 本身以為食晚飯會排好長隊 但係6:30去到只係排咗10分鐘就可以有枱嗌咗霸王鴨 腐乳炒通菜 西蘭花炒帶子 同咕嚕石斑球霸王鴨味道都OK 入邊啲餡料有啲似食糭咁。有蓮子、白果、栗子、薏米、鹹蛋黃、冬菇同埋其他好多配料喺入邊 依碟餸係我覺得最足料既一碟餸西蘭花炒帶子就份量一般 但係味道就好似用滾水淥哂所有野加少少油炒咁 冇味 要靠沾蠔油先有味腐乳炒通菜就正常街邊味 份量少到都唔知有冇半斤菜 咕嚕石斑球都係份量好少感覺有啲偏貴

嗌咗霸王鴨 腐乳炒通菜 西蘭花炒帶子 同咕嚕石斑球

腐乳炒通菜就正常街邊味 份量少到都唔知有冇半斤菜
咕嚕石斑球都係份量好少感覺有啲偏貴
2019-04-14 1010 浏览
阿媽生日🎂話想試新野,所以就同佢食蓮香棧。本身都有d期望,食完就有d失望。點左魚腸焗蛋、時菜炒魚唇和菜膽雞。魚腸焗蛋係懷舊菜,足料又唔鯹,絕對值得一試。時菜炒魚唇:從來未食過魚唇,唔知係咩黎,所以試下,食落似花膠,呢碟都ok。菜膽雞:最貴係隻雞,但最差都係隻雞。食落鞋口又唔嫩,都唔覺有雞味,勁失望。蕃薯🍠糖水係送既,好多蕃薯,亦好軟綿綿,不過就偏甜。最差係侍應,餐廳得幾枱人,但侍應叫極唔應,唔知係到做緊咩。埋單時叫佢擺低張單,我諗住慢慢睇,check 下張單。佢死都要拎住,唔肯放係枱。之後我簽卡,佢就肯放係枱俾我簽,我完全唔知佢咩心態。所以我下次一定唔會再黎食😒
點左魚腸焗蛋、時菜炒魚唇和菜膽雞。

魚腸焗蛋係懷舊菜,足料又唔鯹,絕對值得一試。

蕃薯🍠糖水係送既,好多蕃薯,亦好軟綿綿,不過就偏甜。
庆祝纪念
生日
2019-04-07 681 浏览
本來想一早和一家人一起去綠楊「蓮香棧」飲餐茶,開開心心渡過週末。蓮香棧食物味道非常一般,麻蓉包的麻蓉細滑無比,完全沒有麻蓉包應該有的口感。最不滿的是那個長頭髮扎辮的女經理態度非常差,要求她幫忙的事往往只會嫌三嫌四,諸多意見又話忙又鬧客人咁麻煩,究竟我們是在飲茶還是在受氣呢?!這可能是她們應有服務態度,我們究竟去了什麼地方呀?這個什麼必食大奬.... 是如何得的呢?!作為一名專食客人,我本人並不會推介它!

這可能是她們應有服務態度,我們究竟去了什麼地方呀?

這個什麼必食大奬.... 是如何得的呢?!

作為一名專食客人,我本人並不會推介它!