2019-08-17 128 浏览
下雨天,試試新嘢得個名,可以唔洗試。服務:一般嚟到唔需要等位因為落過雨,哥哥仔堅持我要攞個膠遮袋。點解唔可以用遮桶等等。唔環保,扣分。環境:舒服地方算闊,光,整潔食物:飲品還好。鹹檸檬ok,龍眼都ok 嘅。罐頭龍眼。特別牛肉湯河粉:湯底唔掂。唔係好濃味。生牛肉無乜特別,食過更好的。金錢展,都冧,ok 嘅。牛腩,非常差,嚡口,硬,甚至有陣臭肉味,好唔掂。牛筋,整到細細粒,無哂牛筋嘅口感。牛柏葉麻麻。最唔掂,係啲河粉!嚡口嘅。唔爽,唔滑。非常失望。整體,兩碗粉都非常麻麻。得蔡爛個名。
特別牛肉湯河粉
鹹檸檬龍眼冰
下雨天,試試新嘢

得個名,可以唔洗試。

服務:一般
嚟到唔需要等位
環境:舒服
地方算闊,光,整潔
食物:
飲品還好。鹹檸檬ok,龍眼都ok 嘅。罐頭龍眼。

整體,兩碗粉都非常麻麻。
得蔡爛個名。
2019-08-17
鹹檸檬龍眼冰
2019-08-14 113 浏览
湯底跟外面一般喝到的牛骨湯底很不同 多了一份淸甜和層次感 大概就是喝一口湯便會明白它有名的原因 牛肉入口即溶 金錢腱肉質鬆軟 一向食量大的我略嫌河粉分量不足夠 幸好這裏的河粉是免費續加的 以這個價錢來說算是值回票價吧另外湯底的配菜香料用杯子盛裝著 讓你按自己所需的份量添加到湯底 香料份量也頗多的 喜歡香一點的可以把整杯都倒進去吃 服務方面有待改善 感覺那些店員都好像不想你續加河粉似的 我認為既然餐牌上已清楚列明河粉是免費續加 那就應該大方一點問客人有沒有需要續加吧

牛肉入口即溶 金錢腱肉質鬆軟

2019-08-13 134 浏览
下晝兩點幾同個女食晏 。樓下壞冷氣,所以坐樓上。其實都冇乜人,但係侍應唔畀我哋坐卡位,話係繁忙時候 我哋嗌咗生牛肉河同牛腩牛丸河,春卷。但係啲牛腩好硬,湯底又冇咩味。已經剔咗唔要芫荽。但係有一碗嚟咗芫茜。話畀侍應聽嘅時候,佢居然黑我哋面。好似係我哋做錯咁 食食下,啲侍應好似有強迫症咁,係都要收咗我啲牙菜幾次, 問都冇問 。春卷係六條細嘅,好硬,而且淨係畀得三塊好細嘅生菜 。 牛丸ok 。名氣大於一切。同錦麗差好多條街。
2019-08-07 187 浏览
其實我之前都食過依間蔡瀾越南河粉,覺得都OK,今日同大學同學一齊嚟食午餐。侍應一開頭奉上羅漢果水, 味道甜甜地,我飲咗幾杯,哈哈。叫咗雙拼越南河,配料係生牛肉同埋牛丸。上來嘅時候,先飲一啖湯底,好味呀!而河粉呢就偏硬左少少,但係勝在佢可以免費添架,我見隔離枱嘅叔叔總共加左兩碗,真係唔驚食唔飽,哈哈。同行嘅朋友叫咗佢最愛嘅越南春卷豬頸肉撈檬,佢話幾好食,我哋決定下次再嚟食過。估唔到事隔幾個月再嚟食呢間餐廳,感覺上佢比起以前有稍微嘅進步。而且一價錢都比印象中係平呀,加埋一都只係$75 ,中環來講算係咁。以後都會再嚟食咗幾次。

侍應一開頭奉上羅漢果水, 味道甜甜地,我飲咗幾杯,哈哈。

2019-08-03 155 浏览
8月3日旁晚七點幾幫襯叫左一碗越南牛丸、牛腩河粉和一碟蝦醬炒通菜。出品及份量可以用極差來形容!牛丸均以開半來充場面,但仍然是比起別家越河份差很多!牛腩就是以切薄片方式只有兩片!河粉熟/"綠"未透仍然是半硬不熱的!碟通菜仲要係生硬唔透仿似咬草!餐廳仲要有蚊滋飛來飛去!客人都未食完個侍應就急著收嘢!埋單一共港元一百二十八元正,河粉價錢比同類餐廳的價格偏高了,但是份量不論是河粉或牛丸或牛腩都比別的餐廳少很多!沒性價比、亦只是吃名氣而已。真係仲伏了!蔡生,請多加注意以免破壞閣下名聲!
2019-08-03
2019-08-03 180 浏览
想試好耐,途經見唔駛排隊,即刻入去試吓……蒜香牛油雞翼,每隻雞翼上都有足料牛油和蒜蓉,又香又惹味,值得推介。生牛肉/牛筋肉越南河首先講下湯底,好濃好香,好有牛骨味。生牛肉都幾淋幾嫩,但唔夠個牛筋肉出色,個牛筋好入味,一入口就溶咁,好軟淋淋,味道唔錯,值得品嘗青檸酸子菠蘿冰但呢杯有真菠蘿肉,極有氣,好飲!份量係較少。这里的菜式多样款式多,口感纯正喇。服務:服務態度好,店員臉上常有笑容。 環境ok,消費有比較親民
想試好耐,途經見唔駛排隊,即刻入去試吓……

生牛肉/牛筋肉越南河

青檸酸子菠蘿冰
但呢杯有真菠蘿肉,極有氣,好飲!份量係較少。

2019-07-28
早餐
用餐优惠
現金券
2019-07-30 144 浏览
星期六Tea time見到沒人排隊,便立刻入去蔡瀾越南粉首次試味。全店分樓上樓下2層,被安排坐樓上。叫了1碗越南牛肉粉 及 香芒魚米紙卷。牛肉粉湯底鮮甜開胃,味道正宗。牛肉粉更可以免費添加,適合大胃人士。香芒魚米紙卷,酸甜開胃小食

叫了1碗越南牛肉粉 及 香芒魚米紙卷。牛肉粉湯底鮮甜開胃
,味道正宗。牛肉粉更可以免費添加,適合大胃人士。

香芒魚米紙卷,酸甜開胃小食

2019-07-27
  • 越南牛肉粉
2019-07-24 129 浏览
開業這麼久,雖然差唔多日日都經過,但食飯時間門口鐵打的人龍一直令我卻步。今日好彩,雖是午市時間,第一輪客人已經差唔多食完,第二輪客人也許未到,唔駛等位就有的直入坐低。大約一點半離開的時候,門口又打晒蛇餅。店內採用客人自己畫order紙落單的形式,口味及種類一目了然。自選雙拼金錢腱牛腩越南粉$68:落單後唔夠兩分鐘便來到,非常有效率。湯底非常清澈,入口清甜,完全沒有人工香精味道。飲晒大半碗湯,下晝都冇口渴的感覺,在坊间难能可贵。檬粉口感劲道,火候刚好,完全不会又粉又碎。两款牛肉不过不失,配菜分量相宜。是一碗绝对不会出错的pho。

自選雙拼金錢腱牛腩越南粉$68:
2019-07-24
2019-07-20 145 浏览
Apparently this is a very famous pho restaurant opened by a celebrity so here I am. Surprisingly enough there’s no queue on a Sunday night which is another big plus. I didn’t have much expectation so I would say the pho was alright, not mind-blowingly good. Personally, I wouldn’t queue up for it but I guess if you’re only there for its fame, you might be slightly disappointed.
2019-06-09
2019-07-12 348 浏览
蔡瀾越南粉 <價錢貴 . 味道 ok >我比較唔太鍾意一 d食店新開出名就去食 排到2046 都唔知有冇得食😂 今日甘啱經過 蔡瀾呢間越南河粉店 見得3 , 4 對人排 就排左5 分鐘入去, 主要係有塊大玻璃 見到廚師整緊河粉 坐位有高枱櫈 有低坐位 樓上雅座等等 環境算闊落👍🏻 食物 主要都係唔同既越南河粉同小食 河粉由68 至198 都有🐂 今日心情好就點左最貴嗰個😈🍴和牛湯河粉 198 蚊 🐂🍜 其實佢雖然寫限量供應 但我唔覺得會有好多人點到斷貨 甘貴唔會個個都點囉😂 但其實上枱見到都幾吸引既 有成8, 9 塊生熟牛肉 係要用和牛整 牛肉入口即溶既程度係中上 肥膏一半半 牛肉味 ok口感軟熟 . 佢個湯底落得唔多味精 可以飲兩三啖 🐂牛味偏重加埋放喺側邊既葱花 芽菜 香草調味 🌿 連埋湯底係幾香既 . 河粉 係粗身爽口嗰款 正正常常 . 其實我覺得唔錯 但198 蚊計埋加1 成220 有少少貴。 不過中環冇計 😂試一次可接受 ..野飲成3, 40 蚊杯 唔係特別好飲 就點唔點冇乜所謂 !#河粉 #越南菜 #和牛 #牛肉河 #生熟牛肉河 Score 平均分 &#
蔡瀾越南粉

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#蔡瀾越南粉
中環威靈頓街15 至25號騏利大廈 ug層
~~~~~~~~~~~~
2019-07-12
2019-07-03 263 浏览
之前想試蔡瀾越南粉好耐,奈何次次都好多人排隊,今日中午12點前來到,難得唔使排隊,就同朋友入去試試。我們坐在餐廳較入位置,冇窗,枱與枱之間比較密,想較靜傾偈較難。不過食越南粉食完快點走,都問題不大。我哋同樣叫咗生牛肉湯河粉,牛肉夠腍,湯底清甜,配料亦足,重點係可任加河粉,唔驚唔夠飽。另叫咗蒜香牛油雞翼,每隻雞翼上都有足料牛油和蒜蓉,又香又惹味,值得推介。斑蘭香茅薑茶都係冬天飲好啲平均每人食咗150元,食地區食名氣預咗。最大驚喜是埋單後有書送,fans唔好錯過。

斑蘭香茅薑茶都係冬天飲好啲

2019-07-03 314 浏览
開業已有一段日子,一直都想試,但令人卻步的原因有二:一是貴,二是多人。看到開舖時間是上午十時,加上網上所示,普通生牛河只是88,特別牛河128,心想再加一都是有限錢,於是十時半到,果然無人。今次下定決心來試,因為先前歐遊,都有在不同歐洲城市找越南粉來吃。但問題是,這些店的味道和香港食慣的有點分別,我又怎能知哪邊才是對,或者算是好吃的?一講起蔡瀾越南河,太多人的着眼點是這間是否全港最好食的越南河,然後就費盡唇舌去證明別家的更好。我的側重點是,既然蔡瀾自稱試盡全球越南河,如今在香港重現他的心水,這樣省卻香港食家到處去試,可以拿它為基點,再去試香港或者其他地方的越南河如何。加上有不少人(包括蔡瀾)堅持越南已無正宗風味,情形有點像廣州的雲吞麵。我是樂評人,或者用古典音樂作比喻,就是因為我聽柏林愛樂(管弦樂團),聽得比許多香港樂迷多,我就更有把握到最高水平是如何,亦更有信心地讚賞香港管弦樂團間中的表現,哪管是差不多、甚至是比柏林更好。只是單憑柏林招牌響,香港招牌差就輕言「香港管弦樂團怎能聽!文化中心很廢!」看似有品味,實乃無知。即使貴40元也試特別牛肉河,就是抱着下不為例,亦即是本店若值得再來,

即使貴40元也試特別牛肉河,就是抱着下不為例,亦即是本店若值得再來,下次就吃生牛only或者其他種類。看湯的色水果然非同凡響,不過味道實難用文字描述,說「清」或「甜」只是籠統描述,更重要是記住這種味道,以後吃哪兒的越南河,就試試有沒有這種牛味,其次就是鹹度及油分之類,但略為次要。

此店的「河粉任食」是個賣點,一來像地道日本食店的「白飯任裝」,二來也免卻了小胃口食客要減粉的麻煩。至於我,基於特別牛肉河的配料頗多,而且我也有吃brunch的心理準備,所以就吃多一點河粉,然後要求「添河」。我本來怕會端上一碗涼的河粉,加進湯內會降低溫度,但上枱時,小碗的河粉冒煙,就很對路。不過一次過加入後,才知不妙。再飲牛湯,果然溝淡了。不過我既然佔了小小便宜,我也不敢提議他們要把「添河」放進少量牛湯內上枱,不要放進熱水。

另外叫了一碟蝦醬炒通心菜,48元的標價,茶餐廳也未必吃到。一上枱,分量遠超想像,夠兩人吃,但我絕不介意一人吃完。我很多年沒自己炒菜,直覺估計這是用半斤通菜炒出來的。味道不算鹹,或者有人嫌不夠,不過非常入味,也沒有令舌頭難受的調味料,這個價錢也很吸引。

埋單200有找,又正好如很多人所說,食碗越南河要200蚊!不過除了一頓夠飽的brunch,我又得到一個越南粉的gold standard,所以一點都不貴。
特別牛肉河
蝦醬炒通菜
2019-07-03
特別牛肉河
蝦醬炒通菜
2019-06-29 158 浏览
牛湯底淸甜還算不錯,所以都幫襯了幾次。因怕中午人多排隊,特別選擇在開店沒有太多人時入座。座下店員送上了杯水,剛好解了炎夏乾渴。㸃了碗牛湯河,1客蒜香牛油雞翼。招喚店員加潻杯水,叫了三次,有㸃頭,有揮手,但就是沒肯加潻涼水。飲食業中悲哀,就是那些為主子著想的好伙記。我以後都不會再惠顧!
2019-06-29
2019-06-27 199 浏览
生牛肉加金錢腱越南牛肉粉($68)睇到鼎鼎大名嘅蔡瀾先生既名店, 不禁慕名而去。中環嚟講,午餐嘅話價錢尚算合理,份量適中。湯底濃而不膩,個人認為好食過錦麗,飲完都唔會口渴,牛肉平平無奇,無特別出色。但整體性價比係中環商業區黎講算幾高, 適合遊客一試。
生牛肉加金錢腱越南牛肉粉($68)

2019-06-20 302 浏览
蔡San 開的又係中環區擔心價位好高所以行經幾次都無食. 今晚Happy Friday 就同老公試下 ~ 坐低左之後發現我誤會了蔡San,對不起呢 . 的確有和牛湯河, 特別牛河及順化牛肉粉價錢較高但仍有平價$68 自由組合牛肉粉及撈檬選擇 員工反應快態度良好,裝修簡約明亮. 加分不少 整體感覺良好. 1. 生牛肉+牛展湯河(全走) - 湯頭標榜是牛骨湯賣哂就無。很甜少少味精. 生牛肉較好食相比之下牛展太硬. 2. 香茅炸豬頸肉春卷撈檬 - 豬頸肉夠味不會太薄,很多配菜. 迷你春卷熱辣辣,脹卜卜. 3. 蒜香牛油雞翼 - 蒜較生未能帶出香味,牛油火侯沒有控制得很好因為有少許燶味. 4. 話梅青檸梳打 - 如字面3種味 話梅+青檸+梳打 用餐體驗唔錯應該會再嚟試下個和牛湯河~~~~

蔡San 開的又係中環區擔心價位好高所以行經幾次都無食.

今晚Happy Friday 就同老公試下 ~

4. 話梅青檸梳打 - 如字面3種味 話梅+青檸+梳打

用餐體驗唔錯應該會再嚟試下個和牛湯河