2022-11-14 197 浏览
尖沙咀隱蔽居酒屋今日放工又去居酒屋減壓啦,經過見到呢間裝修好日系,餐廳以傳統古代日式木系裝修環境為主,配上柔和的燈光,感覺好舒適。餐廳有omakase 、壽喜燒,主打刺身、串燒、炸物等等。提供熱茶、紙巾和濕紙巾,手機自助下單好方便。食物即叫即整,上菜速度快,另收加一服務費~炸芝士年糕 $18一件外脆內軟流心芝士配紫菜,必叫燒菠蘿 🍍$38必食,焦糖包裹住冰菠蘿🍍,香甜多汁,師傅仲切好晒,方便食用逢星期一至日都有每日嘅特價套餐,今日係星期二,鳶刺身盛九點有優惠,原價$680 ,優惠價$410。師傅喺面前即整,全部都好厚切,有海膽、三文魚、帆立貝、赤海蝦、油甘魚、吞拿魚、鰤魚、赤貝、墨魚等等,好豐富鹿兒島和牛壽喜燒 $288 四片大大的薄切和牛,入面有滑豆腐、年糕、蘑菇、大蔥、粉絲、娃娃菜等材料。淥好肥牛再沾點生雞蛋非常嫩滑,鍋物越煲越入味,唔會太甜和一啲都唔咸,煲到最後先淥牛,壽喜燒湯令牛味更加提升~服務質素:7/10環境舒適度:7/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:6/10
尖沙咀隱蔽居酒屋

餐廳有omakase 、壽喜燒,主打刺身、串燒、炸物等等。
提供熱茶、紙巾和濕紙巾,手機自助下單好方便。
食物即叫即整,上菜速度快,另收加一服務費~

炸芝士年糕 $18

一件外脆內軟流心芝士配紫菜,必叫

燒菠蘿 🍍$38
必食,焦糖包裹住冰菠蘿🍍,香甜多汁,師傅仲切好晒,方便食用

鹿兒島和牛壽喜燒 $288

服務質素:7/10
環境舒適度:7/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:6/10

2022-11-01
2022-11-12 22 浏览
⬘ 火炙五貫盛 ⬙⬘ 岩手和牛壽喜燒 ⬙⬘ 椒鹽軟殼蟹 ⬙⬘ 熊之痛風最中 ⬙⬘ 厚燒牛舌芯 ⬙⬘ 提燈 ⬙⬘ 雞皮餃子 ⬙尖沙咀呢間居酒屋🏮位置好隱蔽係地庫,路過可能都未必會為意到😌 賣相好得意嘅熊之痛風最中,熊仔做型嘅威化脆餅,夾住吞拿魚蓉,三文魚粒,三文魚籽,仲有原片海膽,呢個配搭真係鮮味十足😋 岩手和牛壽喜燒,有4片油脂分布平均嘅和牛,肉質都幾淋又唔會好肥😋 面頭仲有2粒軟糯嘅年糕,湯底唔會話過甜,仲有冬菇,金菇,豆腐,娃娃菜等嘅配料😊 第一次食提燈,就好似食緊脆皮蛋咁,中間就半熟流心,口感幾特別😊
⬘ 火炙五貫盛 ⬙
⬘ 岩手和牛壽喜燒 ⬙
⬘ 椒鹽軟殼蟹 ⬙
⬘ 熊之痛風最中 ⬙
⬘ 厚燒牛舌芯 ⬙
⬘ 提燈 ⬙
⬘ 雞皮餃子 ⬙

2022-11-07 30 浏览
👅海膽松葉蟹肉稻庭烏冬 ($178)以為有海膽添🤣原來係海膽醬! 味道有啲似明太子沙律醬既味,亦有啲似之前食過一隻海膽味零食既味道🫢松葉蟹肉唔多,將成個烏冬連蛋汁撈勻就唔太食到蟹肉既存在感😶魚籽就幾有鮮甜味,而且扁身既烏冬口感好煙韌👍🏻。👅明太子大蔥蘭王蛋飯 ($45)呢個食起黎比烏冬更有驚喜😙明太子醬幾有咸鮮味,撈勻蛋汁食,成個飯更加香同軟滑😋。👅席前火炙和牛壽司 ($88)最期待呢個大大塊和牛既壽司😆店員會先將生既和牛壽司上枱,再按你想要既生熟度用火槍燒熟塊和牛😎燒完會油少少,但入口好有油香而且肉質好軟淋🤤連埋啖壽司飯一齊食好滿足!。👅厚燒牛舌芯 ($58)牛舌芯有啲厚度,口感爽彈完全唔韌🤩燒得再香口啲會更加正!。👅日本雞胸軟骨 ($30)呢個比較少見,果然幾特別,口感好爽脆😝。👅燒豚腩肉 ($28)調味料都好夠味,有肉香而且唔會好乾😛。👅牛油果軟殼蟹卷 ($98)軟殼蟹幾脆口但比較細舊,牛油果熟度岩岩好好香軟👍🏻。👅芝士甲羅燒 ($78)完全食唔到蟹肉🤔全部都係啲芝士同通粉粒,同我地expect既係兩回事😅。👅魷魚一夜干 ($88)魷魚口感爽彈,點柚子七味粉同加少少檸檬汁食惹味好
👅海膽松葉蟹肉稻庭烏冬 ($178)

👅明太子大蔥蘭王蛋飯 ($45)

👅席前火炙和牛壽司 ($88)

👅厚燒牛舌芯 ($58)
牛舌芯有啲厚度,口感爽彈完全唔韌🤩燒得再香口啲會更加正!

👅日本雞胸軟骨 ($30)
呢個比較少見,果然幾特別,口感好爽脆😝

👅燒豚腩肉 ($28)
調味料都好夠味,有肉香而且唔會好乾😛

👅牛油果軟殼蟹卷 ($98)
軟殼蟹幾脆口但比較細舊,牛油果熟度岩岩好好香軟👍🏻

👅芝士甲羅燒 ($78)

👅魷魚一夜干 ($88)
魷魚口感爽彈,點柚子七味粉同加少少檸檬汁食惹味好多😛

👅雞皮餃子 ($45)
炸得幾香口,外皮亦唔會油淋淋🙃
2022-11-05 30 浏览
已經係第4次嚟食 但依然覺得正!餐廳中間有個魚池 養住好多活海鮮而我哋今次食嘅龍蝦刺身🦞就係即叫即捕 超級新鮮除咗海鮮餐廳亦都有其他美味日本料理價錢合理~ 推介!❇️🔸七味魚翅($58)質地脆身、香口,配香辣七味粉、沙律醬食好滋味,忍唔住一口接一口。🔸螢光魷魚昆布漬($38)我至愛!有咸鮮味、又唔會過咸,口感爽彈。🔸炸池魚仔($52)池小仔炸又香脆熱辣,每條都有好薄嘅炸漿,好脆卜卜,配香辣嘅七味粉好惹味!🔸味醂魚干($42)魚乾有味醂及醬油香味,厚身有咬口,口感很好,送酒一流。🔸活龍蝦剌身兩食($330)新鮮嘅龍蝦實在太鮮甜美味!❤️師傅將龍蝦切花,每件大細剛好,入口又爽又甜,完全唔洗沾醬都好好食!幸福感滿滿。🥰🥰食完刺身,就將龍蝦頭、殼加蔬菜及上湯煮成龍蝦鍋燒烏冬,湯好鮮甜,烏冬好滑,好正好暖心。🔸喜之次一夜干(原條)($138)魚好大條,熟成後魚肉紮實有咬口,但又保持軟滑魚,皮燒得好香,簡單鹽燒已經好食。.🔸Suntory ($58)我哋叫咗咁多佐酒小吃,當然要叫啤酒啦!哩度有日本生啤,爽呀!
已經係第4次嚟食 但依然覺得正!
餐廳中間有個魚池
養住好多活海鮮
而我哋今次食嘅龍蝦刺身🦞
就係即叫即捕 超級新鮮
除咗海鮮餐廳亦都有其他美味日本料理
價錢合理~ 推介!❇️

🔸七味魚翅($58)

🔸螢光魷魚昆布漬($38)
我至愛!有咸鮮味、又唔會過咸,口感爽彈。

🔸炸池魚仔($52)

🔸味醂魚干($42)
魚乾有味醂及醬油香味,厚身有咬口,口感很好,送酒一流。

🔸活龍蝦剌身兩食($330)
新鮮嘅龍蝦實在太鮮甜美味!❤️

🔸喜之次一夜干(原條)($138)
🔸Suntory ($58)
💬特點 : 會從水缸取出海鮮的和風裝修居酒屋🔶交通,環境🔶The one 隔壁,在地底的居酒屋🏮藏鳶 (讀音 : 淵),特色就是有一大魚缸,吃海鮮的時候,會即場從水缸取出,環境除了吧枱外,其他座位都會有一定私隱度,很適合和三五知己一起去。評分 : 🌕🌕🌕🌗🌑🔸食物🔸🔹#提燈 🔹絕對是店內招牌作之一,為雞的輸卵官及未生成蛋殻的蛋黃部分,據說由裁切技巧,心機,燒製,直到上枱,讓蛋黃保持著脆度,和半熟流心效果而不會爆開,難度極高。所以為限時供應,若光顧必點。評分 : 🌕🌕🌕🌗🌑🔹 鹿兒島和牛 壽喜燒 🔹典型的壽喜燒,有豆腐,冬菇,金菇,黃芽白等,甜度十足。牛肉每人3塊,滿足感十足。評分 : 🌕🌕🌕🌗🌑另外當日點了燒秋葵,燒菠蘿,汁燒京都豆腐 , 蟹籽沙律,唐揚炸雞6本,都有一定水平。當然還有每日都必備的,各 $58的 Suntory, 及神開 熟成古酒仕入的梅酒。評分 : 🌕🌕🌕🌗🌑整體評分 : 🌕🌕🌕🌗🌑
💬特點 : 會從水缸取出海鮮的和風裝修居酒屋

🔶交通,環境🔶

🔸食物🔸

🔹#提燈 🔹

所以為限時供應,若光顧必點。

🔹 鹿兒島和牛 壽喜燒 🔹

典型的壽喜燒,有豆腐,冬菇,金菇,黃芽白等,甜度十足。

牛肉每人3塊,滿足感十足。

整體評分 : 🌕🌕🌕🌗🌑

唐揚炸雞
提燈
  • 銀鱈魚西京燒
  • 溶岩海膽
  • 玉子燒(明太子)
2022-10-31 27 浏览
👍🏻 北海道原隻象拔蚌原隻象拔蚌刺身切成小塊🥢 容易食用 刺身夠新鮮 食象拔蚌有淡淡海水味 彷彿自身海洋之中 咬一口感到爽脆😎輕輕點醬油更能顯鮮甜👍🏻 馬糞海膽(客)一客海膽一共有4件 每件配一塊紫菜 馬糞海膽味道濃郁 濃濃嘅海膽味由口中散發出來 簡直係一級味覺享受😌👍🏻 燒鰻魚一條鰻魚經過慢火嘅燒烤🔥食落口有獨特香味 加上鰻魚汁嘅調味 令鰻魚嘅香味更上一層樓🤗鰻魚肉厚 正!👍🏻 燒帆立貝貝殼上有燒烤過嘅痕跡💕保留了帆立貝汁嘅鮮味 調味微微酸 撒上蔥花 增加口感!👍🏻 香蔥吞拿魚腩卷滿滿嘅香蔥吞拿魚腩放左青瓜卷物嘅上面 加上三文魚子嘅襯託 增添鹹味 令卷物味道增添不少鮮味🤩注意事項⚠️- 餐廳星期一至五會做唔同優惠活動 今日星期一做緊全單75折 好抵食 詳情可以向餐廳查詢😎- 餐廳經常滿座 想食記得要訂檯📞
👍🏻 北海道原隻象拔蚌

👍🏻 馬糞海膽(客)

👍🏻 燒鰻魚

👍🏻 燒帆立貝

👍🏻 香蔥吞拿魚腩卷

注意事項⚠️
- 餐廳經常滿座 想食記得要訂檯📞

2022-10-31 245 浏览
今日嚟到位於尖沙咀嘅居酒屋食飯,藏鳶居酒屋,餐廳嘅位置都好方便,喺港鐵站一出行幾步就到啦。鹿兒島和牛壽喜燒壽喜燒燒嘅份量都幾多啊,和牛嘅油脂分布非常之好,入口有好香嘅油脂香味。厚燒牛舌芯牛舌芯好厚切呀,燒到有焦香,入口有好多肉汁。汁燒白鱔白鱔嘅肉好彈牙,經過調味之後有少少鹹味,非常惹味。炸蝦飯卷炸蝦好香脆,蝦肉彈牙,個飯卷仲有唔少配料,好好味呀。鹽燒雞腿雞腿入口非常軟滑,調味得宜,仲有少少肉汁。蒜香芝士帆立貝帆立貝入口好鮮甜,肉質爽口彈牙,連埋芝士一齊食真係好滿足。整體黎講,今餐食得好開心呀,一黎係因為嘢食好味,二黎仲可以睇到廚師喺面前即場製作食物。📍蔵鳶居酒屋 (尖沙咀)尖沙咀加拿芬道44-46號地下7-8號舖#尖沙咀美食 #尖沙咀好去處 #hkfoodie#beautifulcuisines#kolhk#foodstagram#nomnom#lifestyle#finedining#香港好去處#打卡#吃貨#美食日記#香港美食#美食推薦#相機食先#hkfoodblogger#hongkongrestaurant#hkfoodshare#hkfood#hkig#igfood#hkkol

厚燒牛舌芯
牛舌芯好厚切呀,燒到有焦香,入口有好多肉汁。

汁燒白鱔
白鱔嘅肉好彈牙,經過調味之後有少少鹹味,非常惹味。

炸蝦飯卷
炸蝦好香脆,蝦肉彈牙,個飯卷仲有唔少配料,好好味呀。

鹽燒雞腿
雞腿入口非常軟滑,調味得宜,仲有少少肉汁。

蒜香芝士帆立貝
帆立貝入口好鮮甜,肉質爽口彈牙,連埋芝士一齊食真係好滿足。

📍蔵鳶居酒屋 (尖沙咀)
尖沙咀加拿芬道44-46號地下7-8號舖

#尖沙咀美食 #尖沙咀好去處 #hkfoodie#beautifulcuisines#kolhk#foodstagram#nomnom#lifestyle#finedining#香港好去處#打卡#吃貨#美食日記#香港美食#美食推薦#相機食先#hkfoodblogger#hongkongrestaurant#hkfoodshare#hkfood#hkig#igfood#hkkol#fotd#hkfoodporn#amazing#相機食先#香港#吃貨#photooftheday
2022-10-31 169 浏览
次次行過尖沙咀,都見到這個招牌,一直以為是一間很小的餐廳,今次來到終於知道原來地方好大,而且好有去了日本的感覺!這間居酒屋有串燒、刺身、壽司等,而且餐廳每日都有不同的優惠!海鮮拼盤爐端燒,這個是每日優惠價錢食到的拼盤,海鮮拼盤有燒赤蝦2隻、鮑魚2隻、香魚和甲羅燒,十分抵食!海鮮即叫即燒,赤蝦都好大隻,蝦肉爽口鮮甜!鮑魚用上秘製醬汁燒,味道辣辣的,食落口感煙韌!香魚是日本街頭小食店時糯田見到的那款,魚肉鮮甜,魚皮燒到脆身,點上酸汁食更惹味!這裡的甲羅燒是白汁的,不過都好美味,還附有法包一起吃!小樽軍艦,軍艦共有4件,件件都是不同的味道,包括有三文魚籽、海膽、拖羅蓉和長腳蟹腳!三文魚籽滿瀉,粒粒脹卜卜!海膽味道鮮甜而且creamy,拖羅蓉加入了蔥花向黃瓜粒,食落味道濃郁,不會好膩的感覺!而長腳蟹腳味道都好鮮甜,好正!提燈,提燈是雞的卵巢和未孵化的蛋,燒的時候在上面塗上甜甜的燒汁,加上雞肉的味道和蛋黃的口感,非常特別!活龍蝦刺身兩食,先來龍蝦刺身,來到的時候龍蝦頭還有動呢,非常新鮮!龍蝦肉鮮甜爽身,點上少少豉油食更鮮味!食完後店員就收起龍蝦頭去煮湯,不久後就有龍蝦烏冬!烏冬的湯非常鮮甜,龍蝦
這間居酒屋有串燒、刺身壽司等,而且餐廳每日都有不同的優惠!
活龍蝦刺身兩食,先來龍蝦刺身,來到的時候龍蝦頭還有動呢,非常新鮮!龍蝦肉鮮甜爽身,點上少少豉油食更鮮味!食完後店員就收起龍蝦頭去煮湯,不久後就有龍蝦烏冬!烏冬的湯非常鮮甜,龍蝦還有膏和肉,非常惹味!而烏冬是稻庭烏冬,口感煙煙韌韌,加上餐有不少津白,吸收了湯的味道非常惹味!
炸日本白蝦,飲啤酒當然要點一些脆口的小食,白蝦細細隻,炸到脆卜卜,加上上面的鹽花,用黎送啤酒一流!
燒菠蘿,最後再點上燒菠蘿做甜品,菠蘿多汁又鮮甜,非常美味呀!
2022-10-26
2022-10-31 16 浏览
#蔵鳶居酒屋 (尖沙咀)位於尖沙咀地牢的居酒屋,一入去見到個魚池同魚缸,頓時感覺啲海鮮應該會好新鮮😂。整體環境昏暗有格調,坐喺吧枱會見到壽司師傅處理魚生壽司燒烤等等食物。.唐楊炸雞🐥$48即炸即上枱,熱辣辣。外表脆卜卜,雞肉大肉汁,但偶然會食到比較厚嘅粉漿。配應該係佢哋自己調製嘅沙律醬,沙律醬加咗洋蔥碎,🧅食落甜甜地,幾清新。沙律醬雪到好凍,同熱辣辣嘅雞,😂溫差對比好大,好過癮。.鹿兒島和牛壽喜燒$288鍋裏邊有冬菇、娃娃菜、名門卷、年糕福袋等等嘅食材,🐮和牛睇落去油花分布得好均勻。大約有五大薄片。🙈一如既往沾生蛋食,但之後發現唔點雞蛋🥚牛肉味會濃一點。.極上壽司10貫$260 三文魚三色$38 三文魚腩$16@1火焰左口魚裙邊$56@2.當日人很多,睇得出員工人手不足,壽司要等一段時間。🐟壽司魚類都很肥美。我自己最鍾意三文魚腩,油脂特濃肉質爽口。🦐牡丹蝦鮮甜。 左口魚口感獨特,加埋紫菜呢個食法第一次食。.
#蔵鳶居酒屋 (尖沙咀)

唐楊炸雞🐥$48

鹿兒島和牛壽喜燒$288
鍋裏邊有冬菇、娃娃菜、名門卷、年糕福袋等等嘅食材,
🐮和牛睇落去油花分布得好均勻。大約有五大薄片。
🙈一如既往沾生蛋食,但之後發現唔點雞蛋🥚牛肉味會濃一點。

極上壽司10貫$260
三文魚三色$38
三文魚腩$16@1
火焰左口魚裙邊$56@2

2022-10-25 160 浏览
日本開關了,但機票又貴而且又無假期嘅我得個恨字🥲 唯有喺香港搵間好d嘅日式居酒居食左當去左啦🥲 上openrice睇呢間尖沙咀The One附近嘅地點方便又多好評就試下佢,果然無介紹錯👍🏼👍🏼餐廳係位於地庫,要行幾級樓梯落,入到去好有日本特色🇯🇵 店舖中間係壽司師傅準備食材嘅位置,而且有好幾個水缸養住d海鮮,見到都流口水😈 牛油蒜香龍蝦🦞($280) - 龍蝦係新鮮由水缸都拎出黎再加牛油蒜茸燒,面頭微微焦香,內裡食到彈牙嘅肉同龍蝦鮮味😋鹿兒島和牛壽喜燒🍲($288) - 呢味真係好似去左日本咁🥹 壽喜燒汁微甜濃郁,索哂入d配菜入面。和牛有4片,估唔到咁大片😂 喺個壽喜燒鍋度淥幾秒變粉紅色,點埋蛋液放入口食,入口即溶🥹松葉蟹肉濃海膽醬稻庭烏冬🍝($188) - 見好多枱都有叫呢個,我地都試下!烏冬用海膽忌廉汁煮,煮完keep住煙韌,汁夠creamy掛哂上烏冬度,撈埋紫菜,三文魚子同蟹肉食一流🥰炸蝦反卷🍣($68) - 呢個係性價比高嘅抵食之選😂 勁大條炸蝦卷有成8件咁多。炸蝦夠香脆,包左入食都唔會淋哂👍🏼黑松露茶碗蒸🫕($48) - 蛋蒸得夠滑,黑松露份糧好多😌足夠撈哂成碗北海道流心芝士

北海道流心芝士薯餅🫔 ($35)

炸日本白蝦🍤($68)

最後一提,餐廳每日都做緊唔同優惠,我地咁啱星期一去仲全單75折添😏 店員全程都照顧周到,服務態度一流,係食得好舒服嘅一餐❤️

• 鹿兒島和牛壽喜燒
2022-10-23 21 浏览
成日行過附近都冇留意到原來地庫有間居酒屋,裝修幾有feel。大部份都係bar枱嚟,一邊就係串燒一邊就係睇到師傅切魚生,坐得都幾舒服仲有好大個魚池養住啲海鮮🥰#痛風之蠔 ($88)😋好味指數:(8.5/10)見到基本上每一枱都有嗌,上面有魚籽同海膽,隻蠔仲好脹卜卜😋#A4和牛魚子醬壽司 (2貫$88)😋好味指數:(7.5/10)係和牛刺身加埋魚子醬嘅壽司都幾夾😙#深海池魚薄切 ($180)😋好味指數:(7.5/10)唔知有冇人都好中意食池魚呢,幾新鮮#炙燒三文魚親子卷 ($98)😋好味指數:(7.5/10)上面就係炙燒三文魚,入面就有啲蛋同青瓜。口感好豐富😳#松葉蟹肉濃海膽醬稻庭烏冬 ($168)😋好味指數:(8.5/10)因為怕唔夠飽所以嗌咗個烏冬勁勁勁中意呢個烏冬!!!個味道好濃郁creamy,撈埋隻蛋超好味😭#提燈 ($68)😋好味指數:(7/10)見到寫住超稀有品就,食落去就嗌嚟試下,提燈就係雞嘅輸卵管、卵巢同埋未成熟未有殼嘅蛋黃,所以其實食落去就係蛋黃嘅味道🤣#芝士免治雞肉丸($48) 同#喜之次一夜干 ($138) 就正正常常🤣

仲有好大個魚池養住啲海鮮🥰

#痛風之蠔 ($88)
😋好味指數:(8.5/10)
見到基本上每一枱都有嗌,上面有魚籽同海膽,隻蠔仲好脹卜卜😋

#A4和牛魚子醬壽司 (2貫$88)
係和牛刺身加埋魚子醬嘅壽司都幾夾😙

#深海池魚薄切 ($180)
😋好味指數:(7.5/10)
唔知有冇人都好中意食池魚呢,幾新鮮

#炙燒三文魚親子卷 ($98)
😋好味指數:(7.5/10)
上面就係炙燒三文魚,入面就有啲蛋同青瓜。口感好豐富😳

#松葉蟹肉濃海膽醬稻庭烏冬 ($168)
😋好味指數:(8.5/10)
因為怕唔夠飽所以嗌咗個烏冬

#提燈 ($68)
😋好味指數:(7/10)

2022-10-23 147 浏览
尖沙咀鬧市熙來攘往,無意中發現這間日本居酒屋開於地底~一下去像隨意門般傳送到另一個時空🕑餐廳用QR code落單,選擇種類多❗️有壽司、串燒、卷物、鍋物等牛油蒜香炭燒龍蝦半隻 $150餐廳有優惠🔥半隻龍蝦只售$150🦞重要都幾大隻❗️龍蝦表面鋪滿調味料,傳來陣陣香氣~蝦肉燒得剛熟,入口彈牙~醬汁惹味非常😍最正係啖啖肉‼️喜之次一夜干 $138賣相精緻✨經鹽水炮製,肉質帶微鹹,魚味濃郁~伴蘿蔔蓉醬汁同吃,能將魚肉鮮味提升❗️燒豚腩肉 $28腩肉油脂較豐富,肥美肉厚🐷外層燒至脆口,肉質嫩滑,油脂香氣在口腔內溶化❗️燒汁白鱔 $68識食一定叫燒鱔🔥白鱔肥美,小刺而味道濃郁~少少鹽調味,已經夠鮮味~燒翠玉瓜 $18翠玉瓜爽脆多汁,解膩之選🥒牛油燒粟米 $24粟米傳來陣陣焦香,咬落香甜~調味料惹味,相比牛油粟米🌽更為刺激🔥火炙五貫盛 $108五貫盛性價比高❗️火炙魷魚口感Q彈,鮮味十足~火炙比目魚裙邊🐟魚油油膶,含豐富蛋白質,入口即溶,口感滑溜~🔥火炙三文魚腩經火炙後,迫出魚油,油脂更為芳香撲鼻~三文魚腩肥美,甘香美味~鰻魚青瓜手卷 $35鰻魚燒得剛好,配上微暖壽司飯~醋味微酸,口感軟糯,好食!海膽手卷 $

牛油蒜香炭燒龍蝦半隻 $150

蝦肉燒得剛熟,入口彈牙~醬汁惹味非常😍最正係啖啖肉‼️

喜之次一夜干 $138

燒豚腩肉 $28

燒汁白鱔 $68

燒翠玉瓜 $18
翠玉瓜爽脆多汁,解膩之選🥒

牛油燒粟米 $24

火炙五貫盛 $108

五貫盛性價比高❗️火炙魷魚口感Q彈,鮮味十足~

鰻魚青瓜手卷 $35
鰻魚燒得剛好,配上微暖壽司飯~醋味微酸,口感軟糯,好食!

海膽手卷 $68
海膽鮮甜滋味,味道豐腴,絕對係二小姐最愛🧛🏻‍♀️最驚喜係海膽食到底都仲有,唔會食完面頭就冇咗😍

油甘魚腩壽司 $28

油甘魚為白身魚,味道較淡🐠魚肉細緻結實,味道甘鮮~

粒貝壽司$28

粒貝味道跟其他貝類有點相似~口感爽脆,爽口甘甜~

鰻魚小卷 $22
鰻魚有少少炭燒香,味道香濃🐟灑上芝麻作點綴,細細件一啖一口,好方便❗️
2022-10-19
用餐时段
2022-10-21 23 浏览
環境滿是日本風格的佈置,洋溢著日式風味,相當有氣氛。店內差不多全是席前座,開放式吧台讓客人可以一邊用餐,一邊近距離欣賞師傅現場即叫即製串燒、刺身和壽司。店內更設有魚缸,師傅可從魚缸中選取活海產,夠晒新鮮。免治雞肉丸(芝士) ($48)口感鬆軟而不散,肉味香濃,加上芝士更添風味。厚燒牛舌芯 ($68)爽口彈牙肉味濃郁,辛不太辣,惹味開胃。小樽軍艦 ($188)軍艦有海膽、吞拿魚蓉、蟹肉和三文魚籽,滿滿的餡料多至滿瀉,看起來超級誘人!吞拿魚蓉柔軟帶脂香,海膽鮮甜creamy,三文魚籽顆顆色澤晶亮剔透且飽滿,一口咬下滿滿濃郁鹹鮮。日本仙鳳趾蠔 ($80/隻)體積巨大,口感嫩滑,蠔味濃郁。千島加州卷 ($98)米飯中包進玉子和牛油果,鋪上大量爽口青瓜絲,再加上酸甜的千島醬汁,一口吃到香甜、軟滑和清爽,相當開胃。
環境滿是日本風格的佈置,洋溢著日式風味,相當有氣氛。
店內差不多全是席前座,開放式吧台讓客人可以一邊用餐,一邊近距離欣賞師傅現場即叫即製串燒、刺身壽司
店內更設有魚缸,師傅可從魚缸中選取活海產,夠晒新鮮。
免治雞肉丸(芝士) ($48)
口感鬆軟而不散,肉味香濃,加上芝士更添風味。

厚燒牛舌芯 ($68)
爽口彈牙肉味濃郁,辛不太辣,惹味開胃。
小樽軍艦 ($188)
日本仙鳳趾蠔 ($80/隻)
體積巨大,口感嫩滑,蠔味濃郁。
千島加州卷 ($98)
2022-10-21 71 浏览
《和牛壽喜燒居酒屋🏯》———————————————-#蔵鳶居酒屋 🏮-喺尖沙咀鬧市中成日經過呢個位,朋友推介先發現喺地庫位置竟然有間日本料理🗾 一走落去就彷彿好似去咗日本咁,好有特色,而且服務態度一流,店内有唔少魚缸擺放海鮮,坐喺吧枱仲可以望住師傅即叫即整😍-🔥 席前火炙和牛壽司前菜已經嚇死人,師傅直接喺我面前火炙和牛至5成熟,可以包住蔥花同芥末咁樣食,入口即溶,肉質超班!-🦀 松葉蟹肉濃海膽醬稻庭烏冬烏冬口感煙韌,蘸滿creamy嘅海膽醬汁,撈埋松葉蟹肉、三文魚籽、紫菜同日本蛋黄,都幾唔錯😆-🍣 火炙五貫盛火炙壽司有五款,分別係帆立貝、大蝦、左口魚邊、三文魚同吞拿魚,十分豐富,火炙後油脂香突出 😘-🐮 鹿兒島和牛壽喜燒主角一定係個和牛壽喜燒,肉質嫩滑,口感簡單係日本級嘅質素,正👍🏻 油脂分布均勻,肉味香濃🤤-另外我哋仲嗌咗北海道活北寄貝刺身、芝士甲羅燒、馬糞海膽手卷同軟殼蟹手卷,整體嚟講都幾新鮮😃 價錢方面都唔算好貴,每日都有唔同優惠,咁啱我哋撞正星期一去晚市全單75折,好抵🤤-⭐價錢參考:席前火炙和牛壽司:$78松葉蟹肉濃海膽醬稻庭烏冬:$168火炙五貫盛:$108芝士甲羅燒:$
《和牛壽喜燒居酒屋🏯》
🍌抵deal 指數:/10
💰人均消費:$450
2022-10-17
2022-10-20 26 浏览
最近比我發掘到呢間位於尖沙咀嘅隱世居酒屋🏮 位於地下鋪 俾人一種神秘暗黑嘅感覺🥰 店內有個海鮮魚池 主要以吧枱為設計 可以睇到師傅燒串燒同整刺身壽司🍣 不單止食物選擇多 質素仲好高😍 我們試了刺身✧壽司✧生蠔✧串燒和牛肉🐮 先來的是螢光魷魚前菜:魷魚的鮮甜美味在口中散發☺️ 三文魚和呑拿魚腩刺身肥美甘甜😋 燒物試了鰻魚✧豚腩肉✧粟米✧牛舌芯和雞腿🍗 每款都燒得很香口🤪 調味剛好 豚肉很嫩口 厚切牛舌芯肉質軟腍爽口 越嚼越香😘 不得不提火灸和牛壽司💖 店員會係你面前火炙和牛 滿滿的油脂滲哂出嚟👍🏻 入口即溶 真係好正.ᐟ‪‪.ᐟ 除了刺身 還有多款壽司可選擇✨ 牛油果軟殼蟹飯卷口感很豐富 軟殼蟹炸得鬆脆香口🥑 飲品有啤酒|乳酸飲品|清酒🍶… 配串燒食一流˶ ̇ᵕ​ ̇˶ 真係超多選擇 而家星期一至日都有唔同嘅堂食優惠💰 快啲約埋朋友去試吓la👐🏻
我們試了刺身壽司✧生蠔✧串燒和牛肉🐮 先來的是螢光魷魚前菜: