2022-10-19 32 浏览
最近打開FB、IG,滿是大家到世界各地的旅遊足跡,確實令人羨慕!尤其踏入秋季,筆者最愛的國度 — 日本,即將上演一場紅艷艷的楓葉秀,「清霜染丹葉,秋晚粲如春。」光是在腦中想像,已叫人陶醉不已!位於尖沙咀的「蔵鳶居酒屋」是一間日式居酒屋,自設養殖海鮮水缸,即取即烹煮,同時提供刺身、壽司、串燒等菜式,猶如店名中的「鳶 (飛鳥)」一樣,連繫筆者的身心,翱翔於天際,飛到既熟悉又陌生的日本。環境:✨店內裝潢設計主要走親民的日本居酒屋路線,店面中央是養殖海鮮的水池,能看到大型海鮮在暢泳,令人垂涎欲滴😂。牆上貼着各式各樣的日本海報,配搭木系傢具、日式燈籠、以布料搭成的天花幕等等,隨處都看見店家的小心思,氣氛輕鬆舒適。服務:✨當天晚市人流極多,職員態度和藹親切,上菜速度令人滿意。食物:🐮 鹿兒島和牛壽喜燒 ($288)💗筆者推介!✨眾所週知,鹿兒島的和牛質素甚高,圖中可見4片和牛油花滿佈,牛味香濃,入口即化,很滿足!✨鍋裏頭是雜菜、粉絲、豆腐等等,不會太單調。🍝 松葉蟹肉濃海膽醬稻庭烏冬日本卵 ($168)✨賣相討好,材料整齊地鋪放左稻庭烏冬上。✨松葉蟹肉份量不算少,但更多更佳 (貪心🤩)。海膽醬質感

位於尖沙咀的「蔵鳶居酒屋」是一間日式居酒屋,自設養殖海鮮水缸,即取即烹煮,同時提供刺身壽司、串燒等菜式,猶如店名中的「鳶 (飛鳥)」一樣,連繫筆者的身心,翱翔於天際,飛到既熟悉又陌生的日本。

環境:

服務:
✨當天晚市人流極多,職員態度和藹親切,上菜速度令人滿意。

食物:
🐮 鹿兒島和牛壽喜燒 ($288)
💗筆者推介!

✨鍋裏頭是雜菜、粉絲、豆腐等等,不會太單調。

🍝 松葉蟹肉濃海膽醬稻庭烏冬日本卵 ($168)
✨賣相討好,材料整齊地鋪放左稻庭烏冬上。
✨松葉蟹肉份量不算少,但更多更佳 (貪心🤩)。海膽醬質感較稠杰,味道上帶海水味,攪拌後,稻庭烏冬更見掛汁力十足。

🍤 雜錦天婦羅 ($98)

✨非常划算,印象中大概有10-11件天婦羅,包括爽甜海老、茄子、南瓜、薯薯等,件件金黃香酥,粉薄料厚,是不錯的選擇。

🥔 北海道流心芝士薯餅 ($35)
✨外脆內滑,配以鹹香的流心芝士餡料,滋味可口。

🍡 汁燒免治雞肉丸 ($42)
✨三顆圓滾滾的雞肉丸已塗上帶甜味的燒汁,香氣撲鼻,質感軟腍但不散開,蘸上蛋黃同吃,更豐富惹味。

🥑 牛油果軟殼蟹反卷 ($78)

✨不會出錯的組合,惟壽司飯有點容易散開,但不影響味道。

🥤 可樂 ($15)

✨筆者近日身體不適,暫時戒掉酒精飲品,但跑居酒屋不喝酒很奇怪,無酒精碳酸飲品成了最佳的替代品。

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅
整體價錢💸💸
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️
2022-10-13
2022-10-18 33 浏览
岩手黑毛和牛壽喜燒 $2884片岩手和牛, 配左蛋. 牛肉牛脂分佈均匀, 輕輕一涮就食得. 牛肉味無想像中濃郁, 不過都唔錯, 配有蛋醬汁, 煮熟牛肉沾上蛋汁一齊食就軟而滑嫩. 一盤子蔬菜同粉絲, 配上甜甜壽喜燒湯汁, 冒著煙熱辣辣, 好岩最近凍左食. 松葉蟹肉茶碗蒸 $68蛋好嫰滑 ,放上滿滿既松葉蟹肉同咸香蟹籽, 配上昆布醬汁, 有鮮甜味道鹽燒白鱔 $68調味同燒時間剛剛好, 魚肉厚身嫰滑, 好食燒翠肉瓜/秋葵 $18@個人較喜歡翠肉瓜, 燒完更juicy. 調味亦好惹味燒菠蘿 $38外層燒至帶微微焦香, 燒過嘅菠蘿更清甜好食清酒煮蜆 $78蜆都算大隻, 幾鮮甜. 連個湯底都可以飲, 帶鮮味同淡淡酒香雖然隱藏係地下,經過可能都無留意。但質素唔錯,好有日本居酒屋氣氛。見佢一邊仲有水箱,象拔蚌龍蝦個d 都好新鮮 有機會要再訪試下.

岩手黑毛和牛壽喜燒 $288

松葉蟹肉茶碗蒸 $68

鹽燒白鱔 $68
調味同燒時間剛剛好, 魚肉厚身嫰滑, 好食

燒翠肉瓜/秋葵 $18@

個人較喜歡翠肉瓜, 燒完更juicy. 調味亦好惹味

燒菠蘿 $38
外層燒至帶微微焦香, 燒過嘅菠蘿更清甜好食

清酒煮蜆 $78

1K
2022-10-17 28 浏览
呢間喺尖沙咀居酒屋既環境幾好,可以坐喺吧枱位置到食野,可以睇住師傅處理食材。有個大魚缸養住啲魚,證明啲食材真係超新鮮。呢度用OQ code 落單,好方便。今次點左鳶極上壽司10貫,壽司好新鮮,海膽、帶子、三文魚等等都好正。另外,仲點左痛風之蠔,啲蠔好肥美,啖啖肉,蠔上面仲有帶子、海膽同埋三文魚子,超滿足。呢度既串燒都好正,有好特別既串燒叫提燈,原來係雞腸,好特別。黑松露帆立貝切薄片,每一片都有好香既松露味。松葉蟹肉茶碗蒸好嫩滑。仲有燒雞腎同埋又甜又多汁嘅菠蘿。
有個大魚缸養住啲魚,證明啲食材真係超新鮮。
呢度用OQ code 落單,好方便。

黑松露帆立貝切薄片,每一片都有好香既松露味。
松葉蟹肉茶碗蒸好嫩滑。
仲有燒雞腎同埋又甜又多汁嘅菠蘿。
2022-10-16 28 浏览
蔵鳶居酒屋 Kura Tobi 🍣.We were seated in the omakase area as we were walk-ins, but it was brightly lit with pale wooden furnishings which was much nicer than the seats in the main area of the restaurant..Food was of very decent quality overall. Would definitely revisit for their sushi platter if I am needing a quick sushi fix. Their rolls were super satisfying as well!.🍣鳶極上壽司十貫 HKD 260.🍢鹽燒雞腿 HKD 28.🍢汁燒雞肝 HKD 28.🍙牛油果軟殼蟹反卷 HKD 78.🍙炙燒三文魚親子卷 HKD 98
蔵鳶居酒屋 Kura Tobi 🍣
🍣鳶極上壽司十貫 HKD 260

🍢鹽燒雞腿 HKD 28

🍢汁燒雞肝 HKD 28

🍙牛油果軟殼蟹反卷 HKD 78

🍙炙燒三文魚親子卷 HKD 98
2022-10-16 19 浏览
逛完街之後來到這家尖沙咀的居酒屋🏮位於the one旁邊的basement,而且每天都有不同優惠~!環境氛圍好讚,天花板上面掛滿了燈籠,牆紙都很有日本文化特色🎌👹 我們坐在吧檯的座位,成功目睹師傅製作食物的過程,超治癒的!▫️A4鹿兒島和牛海膽卷 ($188)賣相精緻,每一個壽司都裹著和牛,上面再放上海膽跟魚子醬 - 和牛油花分佈很讚,海膽鮮甜,味蕾跟眼睛都是奢華的享受🍣💕✨▫️松葉蟹肉濃海膽醬稻庭烏冬日本卵 ($168)烏龍麵非常creamy,海膽味香濃而且每一口都吃到蟹肉!個人小tips是加wasabi進去整個味道馬上昇華🥰▫️席前火炙和牛壽司 ($78)來這裏必點的item,用火槍直接在你面前火炙和牛,這個火焰超有霸氣而且超好拍!和牛塗上醬汁,加上蔥花點綴,火一烤下去把牛油都逼出來,吃下去香得不得了😋😋😋▫️ 一口牛 ($68)居酒屋怎能少了串燒呢~ 一口牛肉質超嫩,調味也非常香!▫️鹽燒雞翼 ($36)雞翅外皮很脆很香,肉質很嫩~▫️小樽軍艦 ($188) 一盤有四個不一樣的軍艦,分別是蔥花拖羅蓉、松葉蟹肉、海膽跟鮭魚籽,料滿得都溢出來了!🤤🤤

▫️A4鹿兒島和牛海膽卷 ($188)

▫️松葉蟹肉濃海膽醬稻庭烏冬日本卵 ($168)

▫️席前火炙和牛壽司 ($78)

▫️ 一口牛 ($68)
居酒屋怎能少了串燒呢~ 一口牛肉質超嫩,調味也非常香!

▫️鹽燒雞翼 ($36)
雞翅外皮很脆很香,肉質很嫩~

▫️小樽軍艦 ($188)
🤍鹿兒島和牛壽喜燒🤍席前火炙和牛壽司🤍牛油果軟殼蟹飯卷🤍免治雞肉丸🤍燒菠蘿-平時食日本野就多但今次係我第一次試居酒屋🏮🤣見到有間不錯上openrice book左原來佢每日都有唔同既discount 不過紅日&紅日之前都係無架我覺得所有野都可以一試但must try item係和牛壽司😍店員會係你面前幫你燒🤣視覺享受仲可以同佢講想要生d定熟d食落去口感超滑超香油而不膩🥹講起都肚餓另外仲叫左和牛壽喜燒 唔係正宗個隻但都已經好好味🤣個價位食到咁靚既牛已經好抵~如果覺得膩就一定要叫燒菠蘿🥹💓燒完更加甜更加多汁🤩最後令我驚喜既係牛油果軟殼蟹手卷!!食完一舊又一舊😂停唔到口牛油果好滑而軟殼蟹好香真係perfect match😆另外仲食左一d單點既壽司同免治雞肉串燒 我覺得正常水準 唔會話好驚豔所以都係唔講啦🤣
🤍鹿兒島和牛壽喜燒

如果覺得膩就一定要叫燒菠蘿🥹💓燒完更加甜更加多汁🤩

牛油果好滑而軟殼蟹好香真係perfect match😆
  • 鹿兒島和牛壽喜燒
  • 席前炙燒和牛壽司
ೄྀ࿐ 𝗧𝗦𝗧, 蔵鳶居酒屋 @kuratobihk ˊˎ-成日都會經過呢個位置,但完全唔知原來地庫有間隱世居酒屋🏮 @kuratobihk 環境闊落,仲有魚缸放海鮮,好有𝗳𝗲𝗲𝗹✨整體食物質素唔錯,欣賞佢哋餐牌選擇多,要乜有乜🙋🏻‍♀️!ღ 松葉蟹肉濃海膽醬稻庭鳥冬 $𝟭𝟲𝟴好睇又好食!必點🥰✨每一條鳥冬都沾滿香濃嘅海膽汁(重點係唔腥!!),再加埋日本生雞蛋,好creamy,好惹味!╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟴/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟴/𝟭𝟬ღ 鹿兒島和牛壽喜燒 $𝟮𝟴𝟴和牛油脂分布均勻🧈輕輕淥幾下就食得!入口即溶,肉味香濃(☆▽☆)╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟮/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟳/𝟭𝟬ღ 大阪章魚燒 $𝟰𝟴當日突然好𝗰𝗿𝗮𝘃𝗲章魚燒,無諗過呢度都食到😳唔錯!外皮微脆,幾香口~╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟰/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟳.𝟮/𝟭𝟬ღ 免治雞肉丸(芝士)$𝟰𝟴所有野加咗芝士都會𝗹𝗲𝘃𝗲𝗹 𝘂𝗽🆙呢個都唔例外✨╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟴/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟴/𝟭𝟬ღ 唐揚炸雞 $𝟰𝟴炸雞反而無咁大驚喜🫠炸粉同雞肉有少少分離🤏🏻╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲

整體食物質素唔錯,欣賞佢哋餐牌選擇多,要乜有乜🙋🏻‍♀️!

ღ 松葉蟹肉濃海膽醬稻庭鳥冬 $𝟭𝟲𝟴
好睇又好食!必點🥰✨

ღ 鹿兒島和牛壽喜燒 $𝟮𝟴𝟴
和牛油脂分布均勻🧈輕輕淥幾下就食得!
入口即溶,肉味香濃(☆▽☆)

ღ 大阪章魚燒 $𝟰𝟴
當日突然好𝗰𝗿𝗮𝘃𝗲章魚燒,無諗過呢度都食到😳
唔錯!外皮微脆,幾香口~

ღ 免治雞肉丸(芝士)$𝟰𝟴
所有野加咗芝士都會𝗹𝗲𝘃𝗲𝗹 𝘂𝗽🆙呢個都唔例外✨

ღ 唐揚炸雞 $𝟰𝟴
炸雞反而無咁大驚喜🫠炸粉同雞肉有少少分離🤏🏻
╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟲.𝟴/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟲.𝟱/𝟭𝟬

炸雞軟骨 $𝟰𝟴
好似居酒屋🏮都必點炸雞軟骨,爽脆香口𝘆𝘂𝗺𝗺𝘆!
ღ 鹽燒雞腿 $𝟮𝟴
雞腿肉滑,調味剛好,好食!

蔵鳶居酒屋 @kuratobihk
✵ 𝒍𝒐𝒄𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏 • 𝒆𝒏𝒗𝒊𝒓𝒐𝒏𝒎𝒆𝒏𝒕 𝟴/𝟭𝟬
╰┈➤ 📍#BELLYwongs_TST
✵ 𝒄𝒖𝒊𝒔𝒊𝒏𝒆 • 𝒇𝒐𝒐𝒅 𝟳.𝟴/𝟭𝟬
╰┈➤ #BELLYwongs_japanese
✵ 𝒑𝒓𝒊𝒄𝒆 𝒓𝒂𝒏𝒈𝒆 • 𝒂𝒇𝒇𝒐𝒓𝒅𝒂𝒃𝒊𝒍𝒊𝒕𝒚 𝟳.𝟴/𝟭𝟬
╰┈➤ #BELLYwongs_midprice • $𝟯𝟬 pp
✵ 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒆 𝟳.𝟴/𝟭𝟬
✵ 𝒓𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕 Mᴀʏʙᴇ 🙂
間野擺明搵左個飲食KOL做PR錯信先book左晚市用餐當日比Book好時間早5分鐘到,都遲成半個鐘冇得入唔好意思又冇聲,掉客人喺出面櫈(出面只係間普通居酒屋,入面有間食omakase房)坐足咁耐,連茶水都冇一杯,唔交代仲要等多幾耐,連壽司郎服務都不如,成件事已經唔對路,但尊重omakase,訂左位點都頂硬上入到去師傅連食物名都唔講,侍應又唔講解點食、食邊樣先、邊樣點咩醬汁食成班人淨係圍威喂同坐左好耐嘅熟客傾計如果你用餐戈日有其他熟客在場,真係唔好意思,唔好expect你有任何服務食物唔難食,但唔係特別好食千幾蚊埋單一位成個體驗稱不上係omakase,冇氣氛冇服務食物唔出色不建議
間野擺明搵左個飲食KOL做PR
錯信先book左晚市

用餐當日比Book好時間早5分鐘到,都遲成半個鐘冇得入

成班人淨係圍威喂同坐左好耐嘅熟客傾計

食物唔難食,但唔係特別好食
千幾蚊埋單一位
成個體驗稱不上係omakase,冇氣氛冇服務
食物唔出色
不建議
外卖自取
2022-10-13 35 浏览
🇭🇰蔵鳶居酒屋·海鮮拼盤爐端燒$430 (特價$298)佢呢間每日都有啲唔同嘅優惠 我哋去嗰日星期三就呢個拼盤做特價😎佢呢個係有半隻龍蝦 2隻鮑魚 1條燒香魚同埋燒甜薯 都幾豐富 我自己就覺得佢個燒香魚最好食 因為佢超多肉 而且側邊個啲位食落有少少似多春魚咁 都唔錯😚·炒野菜$68 l 北海道活北寄貝刺身$100鹽燒雞腿$28 l 鹽燒日本雞腎$32 l 鹽燒雞翼$36 l 日本雞心$32之後佢個炒野菜都唔錯 調味幾好 而且中間既菇都好juicy 個北寄貝都新鮮既 不過就比我想像中細隻少少 所以可能嗌赤貝抵食啲🤣🤣之後佢呢度既燒野就正正常常啦 不過我自己覺得佢調味偏淡 多少少椒鹽應該好食啲😎·#rbyeat#rby日本菜#rby尖沙咀·📍尖沙咀加拿芬道44-46號地下7-8號舖
🇭🇰蔵鳶居酒屋
海鮮拼盤爐端燒$430 (特價$298)
牛油蒜香 炭燒 半隻龍蝦

驥燒香魚
炒野菜
北海道活北寄貝刺身
2022-10-12 32 浏览
本身喜歡到小店居酒屋的氣氛,咁啱見到這間店日日都有promotion,星期日仲要係龍蝦刺身特價當然要一試啦!其實之前都經過斜路幾次,見到日式餐牌但找不到那店,原來要落一層,香檳大廈的設計真係估佢唔到!朋友早到咗,所以侍應就問佢想坐邊一張六人枱,一張闊落啲不過另一張就私隱度高啲,仲提醒我哋今晚啲龍蝦轉咗係西澳,比平時仲抵食,都幾親切殷勤仲幾靚女,哈哈!我哋叫咗龍蝦同象拔蚌刺身,個龍蝦新鮮到上枱嘅時候觸鬚仲喺度郁,肉質彈牙鮮甜😋另外我哋都叫咗串燒、卷物、天婦羅尼啲下酒菜。值得一提,此店有啲內臟菜式未必度度有,例如牛腸鍋、提燈等等,不過友人們不好內臟,但我下次想試吓。正當我哋飲飽食醉吹緊水嘅時候,那位女侍應捧住一碟甜點拼盤,仲有件芝士切餅和幾粒麻糬,碟上面仲寫住Happy birthday,佢笑住話:「我已經盡晒力㗎啦!不過我真係搵唔到蠟燭,真係唔好意思呀!」講咩唔好意思🥹就快生日嘅我已經覺得相當驚喜,我訂枱時冇mark慶祝生日,我仲以為係朋友安排,點知佢哋話冇安排過喎😳我哋估,應該係我哋cheer碰杯時聽到我哋講預祝生日快樂,佢真係好sweet好窩心呀🫶🏻所以點解我喜歡小店,大抵就是因為一

所以點解我喜歡小店,大抵就是因為一份人情味😌
龍蝦刺身
驚喜甜品(非餐牌供應)
2022-09-11
龍蝦刺身
驚喜甜品(非餐牌供應)
2022-10-10 208 浏览
位於尖沙咀鬧市中既地庫位置,裝修充滿日本風味✨ 店內有唔少魚缸擺放海鮮,即撈即整😍 而且設有吧枱位置,可以望住師傅準備日式料理,食物選擇多又夠晒新鮮☺️❀ 牛油蒜香炭燒原隻龍蝦 🦞龍蝦係新鮮撈起再燒😍 開邊龍蝦上枱熱辣辣,肉質彈牙,以牛油及蒜調味過,味道好香,啖啖肉食得好滿足~❀ 松葉蟹肉濃海膽醬稻庭烏冬 🍝賣相好吸引🥰 烏冬口感煙韌,蘸滿香濃既海膽醬汁,表面鋪滿松葉蟹肉、三文魚籽、紫菜及蔥花,撈埋日本生蛋黃一齊食,味道濃郁又鮮味❀ 火炙五貫盛 🍣火炙壽司有帆立貝、大蝦、左口魚邊、三文魚及吞拿魚,燒至半熟狀態,當中最鍾意係火炙左口魚邊,油脂香豐富,入口即溶既口感好正🥰❀ 蒜香活鮑魚 🥠鮑魚新鮮爽彈,食落充滿蒜香味,亦帶微微辣味,香口惹味❀ 提燈 🍢第一次食依個罕有部位✨ 提燈係母雞既輸卵管及未孵化的蛋黃部分,輸卵管表層燒到帶點焦脆,口感有嚼勁又多汁,而蛋黃保持半熟流心狀態,好特別呢~❀ 免治雞肉丸(鹽燒) 🍢食串燒一定唔少得叫埋免治雞肉串,雞肉丸燒得焦香,蘸埋生蛋汁食充滿蛋香味,令口感更滑溜☺️

❀ 牛油蒜香炭燒原隻龍蝦 🦞

❀ 松葉蟹肉濃海膽醬稻庭烏冬 🍝

❀ 火炙五貫盛 🍣

❀ 蒜香活鮑魚 🥠
鮑魚新鮮爽彈,食落充滿蒜香味,亦帶微微辣味,香口惹味

❀ 提燈 🍢

❀ 免治雞肉丸(鹽燒) 🍢
用餐时段
尖沙咀嘅居酒屋食到有啲悶 發掘下新嘢🥰呢間成日行過但估唔到喺地庫別有洞天💁🏻‍♀️ 裝修好有feel 好似日本地下街隱世居酒屋✨ 仲要有個魚池🤣食物有質素 選擇好多 刺身壽司串燒鍋物都有‼️❣️黑松露海鮮茶碗蒸 $48有好多黑松露🈶 就咁食都好食好滑🥳❣️雞泡魚干 $42❣️串燒盛(鹽燒雞翼,雞脾肉,腩肉,冬菇,秋葵)$128❣️燒菠蘿 $38坐咗喺師傅面前 好香🤣 見佢哋串燒燒唔停🔥雞泡魚乾證實咗冇事可以照食💁🏻‍♀️超鍾意送酒🥳串燒盛唔使諗 燒得靚調味都夠🥰 菠蘿必食🍍❣️火灸五貫盛 $108❣️炸蝦反卷 $68好耐冇食壽司🍣 好少居酒屋咁齊全✅ 款款都好食 最鍾意係左口魚邊🫶🏻炸蝦反卷係童年回憶 蝦炸得好脆配上蟹子同沙律醬勁好食 秒速清盤🦐🦐❣️銀鱈魚西京燒 $128冇腥味 魚肉幾入味同滑🐟 燒到燶燶哋更好食( ˙༥˙ )推薦‼️❣️日本赤玉蜜瓜(一客) $42埋尾想食個甜品 蜜瓜係好選擇💁🏻‍♀️ ❣️萬歲樂 加賀梅酒 $58幾抵飲冇溝淡飲到底都仲係濃🥃 啤酒清酒好似仲有優惠🍻🍶
尖沙咀嘅居酒屋食到有啲悶 發掘下新嘢🥰

❣️銀鱈魚西京燒 $128
銀鱈魚西京燒

❣️日本赤玉蜜瓜(一客) $42
埋尾想食個甜品 蜜瓜係好選擇💁🏻‍♀️
日本赤玉蜜瓜(一客)

❣️萬歲樂 加賀梅酒 $58
幾抵飲冇溝淡飲到底都仲係濃🥃 啤酒清酒好似仲有優惠🍻🍶
萬歲樂 加賀梅酒
雞泡魚干
串燒盛
火灸五貫盛
炸蝦反卷
銀鱈魚西京燒
日本赤玉蜜瓜(一客)
萬歲樂 加賀梅酒
在尖沙咀熙來攘往的加拿芬道上,有一家個人認為滿神秘的居酒屋 - 蔵鳶。由於餐廳位處地庫,多次途經那五光十色的大門也感到好奇,終於在朋友熱情推薦下安排來探店。.暗黑風格的日式居酒屋設計滿有特色,除了那設在餐廳中正心、很吸引眼球的海鮮魚池外,大部份座位也是以吧檯形式,圍著串燒或魚生師傅的工作間,可以直接看到師傅們製作料理的過程。食物製作好後,直接由師傅們送到食客手上,有點像最近滿盛行的O ᴏᴍᴀᴋᴀꜱᴇ一樣。平日晚上到訪座無虛席,氣氛相當熱鬧。.作為日式居酒屋,傳統的海鮮料理、刺身、壽司、和牛、串燒及其他日本小食少不了。海鮮食材即場從水缸中取出,然後直接送到師傅手上烹飪,很新鮮。.🍢 串燒✿ 提燈  💲68今天被安排坐在串燒師傅工作間前,為此特意點了不少燒物。菜單有一項是「提燈」還寫著「超稀有品」,點了後才知道這個是雞既卵巢和未成殼雞蛋。大無畏精神下兩口吃光光,串燒質感其實像是半熟蛋黃再加上軟糯版本的雞腿肉,燒得焦脆多汁,比想像好。.✿ 鹽燒日本雞腎 💲32日本雞腎,面層燒得焦爽,喜歡其爽脆的口感。.✿ 燒菠蘿 💲38驚艷的一客燒菠蘿,外層燒得恰到好處,有微微焦香及清甜感。大熱菜式之一,難
作為日式居酒屋,傳統的海鮮料理、刺身壽司、和牛、串燒及其他日本小食少不了。海鮮食材即場從水缸中取出,然後直接送到師傅手上烹飪,很新鮮。
🍢 串燒
✿ 提燈  💲68
✿ 鹽燒日本雞腎 💲32
日本雞腎,面層燒得焦爽,喜歡其爽脆的口感。
鹽燒日本雞腎
✿ 燒菠蘿 💲38
驚艷的一客燒菠蘿,外層燒得恰到好處,有微微焦香及清甜感。大熱菜式之一,難怪師傅全晚沒有停止過為食客燒製菠蘿。
🔥 燒物
✿ 牛油燒原隻龍蝦 💲350
重點期待菜式之一,這款牛油燒原隻大龍蝦。在魚池即撈即處理即燒,單以其新鮮度已值回票價。
🍣 壽司
✿ 席前火炙和牛壽司 💲78
大大片油脂分佈平均的和牛,由師傅於席前燒製處理。燒過的和牛,油份輕輕蒸發掉散發出油脂的香氣,配上小口壽司飯,再添一點經調味的蔥花,實為人間美食。
席前火炙和牛壽司
✿ A4和牛魚子醬壽司 💲88/2
賣相非常吸引、鮮紅軟滑的和牛刺身,加點黑魚子醬作點綴增味。
🥢主食
✿ 鹿兒島和牛壽喜燒 💲288
繼續牛之盛宴,主食也挑選了和牛壽喜燒。兩片超大的鹿兒島和牛,配上份量超滿的一盤蔬菜及粉絲,冒著濃煙熱辣辣,惹味非常。
✿ 冷稻庭烏冬 💲68
起初怕不夠飽,多點了一客稻庭烏冬。份量同樣不欺場足兩位用。冷麵汁加點蘿蔔蓉、蔥花以及點點芥末,再配上冷烏冬,滿醒胃。
冷稻庭烏冬
總結:星期一晚上到訪,全單有75折,性價比滿高。
鹽燒日本雞腎
席前火炙和牛壽司
冷稻庭烏冬
❀ 蔵鳶居酒屋 #尖沙咀 ❀❗️位於尖沙咀鬧市中嘅隱蔽居酒屋❗️——————————————————喺諾士佛台前方,但因置身於地庫,所以平時未必覺眼,絕對係鬧市中嘅hidden gem💎 餐廳又個超大魚缸,而且天花板佈滿日本紙燈籠,再用上木製嘅卡位、吧枱,環境舒適。食物方面價錢合理,有多種選擇選擇,由刺身、壽司、串燒、濱燒到丼飯都一應俱全✨。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 提燈 $68 (4/5)居然有呢個極度罕有嘅部位提供😍其實提燈係老母雞嘅輸卵管同未生成蛋殼的蛋黃部分,未必隻隻母雞都有。燒製亦要份外小心,先可以做到輸卵管燒至表皮焦脆、蛋黃又半熟流心。聽落去好似有啲核突,但輸卵管入口嘅口感其實同雞肉相似,加上甜醬汁,平時唔食內臟嘅人都應該接受到,有機會遇到記住試吓🔥.☞ 鹽燒日本雞腎 $32 (4/5)☞ 日本雞心 $32 (4/5)☞ 汁燒雞肝 $28 (4/5)一向好鍾意食雞嘅內臟,難得嚟到當然要試埋其他內臟😆雞腎同雞心都係偏爽口,而雞肝就有綿滑嘅口感,潤味都幾重 (不過我覺得食過最出色嘅雞內臟都仲係喺元朗嘅鳥酌,嗰種口感係其他地方食唔到)。.☞ 免治雞肉丸(汁燒)$42 (3.8/5)平時多數係
❀ 蔵鳶居酒屋 #尖沙咀 ❀
❗️位於尖沙咀鬧市中嘅隱蔽居酒屋❗️
——————————————————
餐廳又個超大魚缸,而且天花板佈滿日本紙燈籠,再用上木製嘅卡位、吧枱,環境舒適。食物方面價錢合理,有多種選擇選擇,由刺身壽司、串燒、濱燒到丼飯都一應俱全✨。

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 提燈 $68 (4/5)
居然有呢個極度罕有嘅部位提供😍
提燈

☞ 鹽燒日本雞腎 $32 (4/5)
☞ 日本雞心 $32 (4/5)
☞ 汁燒雞肝 $28 (4/5)
一向好鍾意食雞嘅內臟,難得嚟到當然要試埋其他內臟😆
鹽燒日本雞腎   日本雞心   汁燒雞肝

☞ 免治雞肉丸(汁燒)$42 (3.8/5)
平時多數係雞肉棒,呢度出去製成丸狀,可以一口過食都唔錯👌🏻
免治雞肉丸(汁燒)

☞ 厚燒牛舌芯 $68 (4/5)
覺得冇想像中咁厚身,不過超級爽口🥰
簡單用上黑椒同鹽調味已經好食。
厚燒牛舌芯

☞ A4 鹿兒島和牛刺身(7本)$138 (3.8/5)
非常之薄身,雪花分布均勻,唔算好油膩,略嫌牛味唔夠重,唔算係最高質嘅黃牛刺身不過勝在唔算好貴。
A4 鹿兒島和牛刺身 7本

☞ 和牛魚子醬壽司 $40 (4/5)
幾塊和午片加埋鮮甜嘅魚子醬,係大滿足🥰
和牛魚子醬壽司

☞ 海膽拖羅丼 $198 (4.1/5)
呢個幾出色😚
無論係拖羅定海膽都非常新鮮甜美,真係入口即溶。
仲要分量十足,會唔會係食晒啲飯仲有刺身淨!
海膽拖羅丼

☞ 魷魚一夜干 $88 (4.1/5)
咁大條魷魚都只係$88真係非常之抵!
而且表面香脆肉質爽口得來唔會過韌😋

✨服務態度: 4/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 3.8/5
💞整體來講
食物質素當然唔及千幾蚊嘅日本餐廳,但呢個價錢來講真係算唔錯,夠抵食👌🏻而且環境寬敞,同三五知己小酌一番就啱晒!另外佢哋仲每一日都有啲特別嘅優惠,禮拜一仲可以全單七五折(see last pic)!
鹽燒日本雞腎   日本雞心   汁燒雞肝
厚燒牛舌芯
和牛魚子醬壽司
海膽拖羅丼
魷魚一夜干
2022-09-24 114 浏览
7點左右入座到走個陣全晚得幾桌客,唔明點解有咁多正評,見到其中一桌客係KOL, 成張桌擺晒野食用相機不停係度影相,價錢及食物完全唔成正比,特別係壽司環節兒戲到一個點。一間居酒屋連基本既燒物及壽司都做得唔好,而且壽司師傅好似無受過訓練,2個師傅係度細聲講大聲笑,而且自己整完食物,仲要拎部手機出黎影番自己做既食物,一D都唔專業之餘仲好唔衛生,而刺身質素都好差,見到師傅拎盒海膽出黎仲要自己試一試味先,好懷疑係咪已經擺左好耐變左質,而我食左係有一陣苦味既,而另外幾件壽司都不遑多讓,簡單黎講就係唔新鮮。

燒雞翼同"豚肉"
$200壽司拼盤
2022-09-12