2024-03-17 47 浏览
🍅🍅喜歡食蕃茄嘅朋友仔有福嚕😍我最近就食咗一碗好正既自家熬製蕃茄湯底麵✅個蕃茄湯底超級濃郁🍅真材實料👍蕃茄味道真實添💯🐮牛魔王晚市套餐 🌈蕃茄湯底超濃郁🍅味道甜甜酸酸好開胃呀🍅加埋呢個雙拼牛魔王真係勁正🐃仲可以一次過嘆到兩個咁正嘅牛嘅部位添🐂牛肩胛同牛𦟌都好嫩滑好有牛味❤️呢個我轉左讚岐烏冬添🍜烏冬夠晒彈牙呢✅好味到連啲湯都飲曬呀🤤🥤我仲加多咗杯凍三角茶包焙茶👍跟餐仲送一個甜品🍮今日嘅甜品係芝士蛋糕🍰唔錯唔錯🥳🫔必食忌廉蟹肉薯餅/2件🌈呢個忌廉薯餅好香口🔥即叫即炸✨仲有好多餡料呀✅一定要叫嚟試吓🥳🐷豚三寶晚市套餐 🌈另一個我哋就叫咗豚三寶✅咁好味又濃郁嘅蕃茄湯底🍎真係襯埋豚肉都一樣咁精彩呀👍呢個三寶裏面有豬扒🐽豬軟骨🐷同埋豚片🐽配埋個煙靭嘅刀削麵🍜再加埋香滑嘅蛋花🥚「峽」埋啖蕃茄湯🍅真係冇得輸💯🧋奶茶控嘅我真係好推介呢杯「清漉。奶茶」☕️搽底香濃💯呢個真係一定要叫返樽飲下🥳

🐮牛魔王晚市套餐

🫔必食忌廉蟹肉薯餅/2件

🐷豚三寶晚市套餐

2024-03-14 577 浏览
日日新鮮熬製的番茄湯底, 連番茄都打成蓉放入湯中, 絕對真材實料, 吃到啖啖真正的酸酸甜甜番茄肉🍅, 我比較鍾意佢帶酸夠天然, 而非只用茄膏茄汁做的味道. 呢度嘅份量超級大碗, 基本上男仔淨食碗麵都夠, 加埋野飲同小小口痕嘅小食就嗌套餐抵d特級牛魔王有齊牛肩胛、和牛𦟌、厚切牛舌、牛骨髓🐮 其中最吸睛莫過於成條骨裝住俾你用匙羹刮牛骨髓食, 好似高級法國菜咁🦴 我最鍾意就係和牛𦟌, 腍滑到不得了 牛舌有成吋厚又係勁腍! 牛肩胛薄薄地少脂肪, 就係食佢嘅牛味. 另一碗嗌咗鴨, 唔係ready-made嘅煙鴨胸, 係超級驚喜 厚切鴨胸扒超厚肉又夠juicy, 啖啖肉真心正又無game嘅腥味🦆鴨皮烤到焦香, 小食揀咗特濃煙燻芝士擺上去係絕配🧀 麵最主要有兩款, 刀削麵夠爽口彈牙上海幼麵就掛到好多湯, 食到好似沾麵咁🍝其他小食仲試咗忌廉蟹肉薯餅, 新鮮即炸外脆內軟, 個心好creamy🥔餃子細細粒係手工製嘅, 皮薄豬肉餡多🥟 套餐包埋兩大杯花茶凍飲, 真係好豐富🌼餐廳係Mikiki地庫一田外有一行食肆, 算係易搵位唔駛排隊, 光猛又坐得舒服-特級牛魔王 (套餐$164)(刀削麵|必食忌廉蟹肉薯餅(

輕煎三味鴨

鴨皮烤到焦香, 小食揀咗特濃煙燻芝士擺上去係絕配🧀
特濃煙燻芝士

麵最主要有兩款, 刀削麵夠爽口彈牙
刀削麵

上海幼麵就掛到好多湯, 食到好似沾麵咁🍝
上海麵

必食忌廉蟹肉薯餅

媽媽手工餃

特級牛魔王 (套餐$164)
(刀削麵|必食忌廉蟹肉薯餅(2件)| 雜香果菊花茶(凍))

輕煎三味鴨 (套餐$118)
(上海麵|特濃煙燻芝士|檸檬百香果花茶(凍))

媽媽手工餃 ($22/3粒)
蕃茄仔
必食忌廉蟹肉薯餅
媽媽手工餃
  • 牛魔王
2024-03-14 343 浏览
前排去咗新蒲崗嘅mikiki商場,以前成日黎,依家隔咗好一段時間無黎,就見到呢間新開嘅---🌟蕃茄仔 | Red Object🌟餐廳係以蕃茄為主題,就連佈置裝修同顏色都係圍繞住蕃茄,幾特別✨️每個套餐都包小食、甜品同飲品,我覺得性價比幾高,小食可以選擇嘅款式都好有誠意,食物味道又好食💕._.🦀 | 套餐:黄金蟹皇配原隻磯燒鮑魚拌麵 | 🦀(+$12配特濃煙燻芝士、+$10轉米製通粉拌櫻花蝦)小食:65度有機温泉蛋飲品:+$15 IF Coconut Water見到蟹又係心心眼嘅時候,仲要撘配一隻磯燒鮑魚,完全滿足曬我想食海鮮嘅慾望☺️蟹膏蟹肉嘅拌面,滿滿嘅蟹肉分佈曬係啲面到,啖啖都食到濃濃嘅蟹肉蟹膏味,味道較濃,配上淡味嘅米製通粉好夾,有啲似短版嘅米線感覺,仲有啲櫻花蝦增加口感😆.🐂 | 套餐:牛魔王刀削麵 (雙拼) | 🐂(+$12配特濃煙燻芝士、+$8麻辣蕃茄湯底小辣)小食:必食忌廉蟹肉薯餅(2 件)飲品:三角茶包焙茶(綠茶)成碗嘅湯底係濃郁嘅蕃茄湯,湯嘅味道唔會過鹹,完全可以當西式蕃茄湯咁飲,每啖面再飲啖蕃茄湯好perfect👍🏻蕃茄湯底黎講我幾鐘意呢種,所以覺得好出色,令我印象深刻
._.
🦀 | 套餐:黄金蟹皇配原隻磯燒鮑魚拌麵 | 🦀
(+$12配特濃煙燻芝士、+$10轉米製通粉拌櫻花蝦)
小食:65度有機温泉蛋
飲品:+$15 IF Coconut Water
🐂 | 套餐:牛魔王刀削麵 (雙拼) | 🐂
(+$12配特濃煙燻芝士、+$8麻辣蕃茄湯底小辣)
小食:必食忌廉蟹肉薯餅(2 件)
飲品:三角茶包焙茶(綠茶)
成碗嘅湯底係濃郁嘅蕃茄湯,湯嘅味道唔會過鹹,完全可以當西式蕃茄湯咁飲,每啖面再飲啖蕃茄湯好perfect👍🏻蕃茄湯底黎講我幾鐘意呢種,所以覺得好出色,令我印象深刻可以再食多次✨️
._.
特級牛魔王(牛肩胛,和牛𦟌,牛骨髓)真係會有半邊牛骨髓俾埋你架!第一次見個陣真係嚇親🙈仲會附上一隻小匙羹方便將骨髓刮出黎食。每一啖麵加少少,牛的油香味令成件事更上一層樓😋蕃茄濃湯鮮又唔會太咸,小麻辣釣一下味🫣每一樣餸亦都好味,肉質好腍,和牛味濃⭐️米制通粉拌櫻花蝦🙌🏻🙌🏻🙌🏻第一次食就愛上!好有咬口而且超掛湯,加埋櫻花蝦成個麵即刻變得更香,櫻蝦真係咩麵都夾👍🏻安格斯牛肩胛x九龍灣限定的麻辣拌麵!肉好有牛味🥹大大片又夠腍 加咗$8轉烏冬掛湯啲烏冬口感亦好好牛肩胛有4大塊 超級好味 非常滿足
特級牛魔王(牛肩胛,和牛𦟌,牛骨髓)

蕃茄濃湯鮮又唔會太咸,小麻辣釣一下味🫣

每一樣餸亦都好味,肉質好腍,和牛味濃⭐️

米制通粉拌櫻花蝦🙌🏻🙌🏻🙌🏻

安格斯牛肩胛x九龍灣限定的麻辣拌麵!

肉好有牛味🥹大大片又夠腍 加咗$8轉烏冬掛湯啲

烏冬口感亦好好
牛肩胛有4大塊 超級好味 非常滿足
2024-03-11 231 浏览
#新蒲崗 #茄蕃湯 #牛骨髓 #良心小店 💛究竟百幾二百蚊碗麫,值唔值得?試過你就知喇~ 舖頭位於mikiki地庫,一田隔離。原來以前嘅餐廳,大部分都換晒,其中一間變咗蕃茄仔✨。如果你同我一樣係蕃茄鍾粉,真係要必試!最重要重要重要係食辣!佢個湯底好似用了一百個蕃茄整出來咁,超濃稠,基本上飲湯都飽,再加埋佢個麻辣,完全加分。//特級牛魔王//牛肩胛 | 和牛𦟌 | 厚切牛舌 | 牛骨髓有四隻唔同的牛,都係賣幾百幾蚊一個set!!牛骨髓要刮出嚟食,勁重油脂感,好濃好香另外和牛𦟌好腍身,好入味。呢個價錢,有咁多款牛食,其實真係唔算貴。我仲多滑加了芝士,韓式拉絲咁樣樣,細食女仔唔好學我,因為真係飽到full 。//牛魔王 配烏冬//牛肩胛 | 和牛𦟌 今次揀了稻庭烏冬,比其他更掛湯!個人更加鍾意,牛𦟌勁厚切,有陣淡淡的滷水味,而牛肌胛輕輕煎香過,好重牛味。Dinner Set 會有飲品跟甜點,果段揀了奶茶!茶走,係無得輸,香滑亦好濃味。記得記得要試!必食忌廉蟹餅,真係如其名,必食! 外脆內軟好重忌廉味! 跟餐仲有一小件蛋糕,餐後甜點都算唔錯架!
#新蒲崗 #茄蕃湯 #牛骨髓 #良心小店 💛

究竟百幾二百蚊碗麫,值唔值得?試過你就知喇~

//特級牛魔王//
牛肩胛 | 和牛𦟌 | 厚切牛舌 | 牛骨髓
有四隻唔同的牛,都係賣幾百幾蚊一個set!!
牛骨髓要刮出嚟食,勁重油脂感,好濃好香
另外和牛𦟌好腍身,好入味。

呢個價錢,有咁多款牛食,其實真係唔算貴。

//牛魔王 配烏冬//
牛肩胛 | 和牛𦟌

• 特級牛魔王
煙燻雞柳雖然唔太覺煙燻嘅味道,但係真係好香脆。份量都幾多,不下於十件八件,我估計有150-200g茄湯好濃厚,有少少香草,食完無口乾,真材實料無味精。跟餐湯底有青蔥炸蒜,但係湯根本濃到佢地嘅味唔太出。今次諗住刀削麵會掛湯啲,所以要左刀削麵。麵比較淋身,唔會特別推介。下次可能試下啲更有特色粉麵同炒蛋🤩雖然比其他粉面可能貴左好多,但係料同平時啲魚蛋雜丸唔可以相提並論,個湯底又咁足料成本真係唔低,佢嘅價錢都幾抵食!同行友人order左田園餐,有豆腐炒雜菌秋葵同萵筍,好少有咁豐富嘅素食選擇!

2024-03-03
  • 素食主義
2024-02-29 164 浏览
今次帶大家食我返工既飯堂🤣不過今次介紹既menu係晚市Lunch就食得多喇 dinner menu就有些少唔同~餐廳係signature既紅白裝修🔴⚪️坐得舒服✿ 秘製脆炸吉豬 $ ✿依個真係MVP黎🏆食過咁多次最正都係吉豬豬扒超大塊 大過我塊臉喇🫣外皮金黃香脆 炸粉唔厚入面豬扒粉嫩 軟淋得黎爽口 真係無辦法唔食😤講返個湯底先🤣唔知係咪太濃 其實應該要叫佢番茄汁啦🤣新鮮番茄煲既麻辣番茄湯底🍅偏橙色 冇茄膏味架🥫連埋乾蒜同香蔥拌埋一齊好有口感我嗌左葛絲 口感似煙韌版韓式粉絲超掛湯(汁?😂) 👍🏻👍🏻✿ 黃金蟹皇配原隻磯燒鮑魚拌麵 $ ✿唔食番茄既朋友可以試下佢既拌麵依個蟹皇鮑鮮拌麵就架勢啦👹蟹皇份量好多🦀每一條麵都痴滿蟹肉仲有炒雜菌 重點係磯燒鮑魚🦪大大隻 爽口易咬😽跟餐仲有小食同甜品小食揀左65℃有機溫泉蛋同忌廉蟹肉薯餅兩樣都好推薦👍🏻甜品就係tiramisu一件🍰飲品就+$28要清漉奶茶🤣真係幾香滑
今次帶大家食我返工既飯堂🤣
不過今次介紹既menu係晚市
Lunch就食得多喇 dinner menu就有些少唔同~

餐廳係signature既紅白裝修🔴⚪️坐得舒服

兩樣都好推薦👍🏻
甜品就係tiramisu一件🍰

飲品就+$28要清漉奶茶🤣真係幾香滑
2024-02-29 243 浏览
再次來到新蒲崗找美食去!可惜太晚來到人氣粢飯店已滿座加上大排長龍,唯有再物色其他美食;走下走就來到大型商場,想起這邊有一間蕃茄湯麵店評價很不錯,就來試試久違的蕃茄麵晚市套餐:牛魔王(雙拼)配自家製蕃茄湯麵 $126(轉稻庭烏冬 +$8)(配飲品跟甜點)必食忌廉蟹餅 $30/3件食材配搭沒有太多,不過早已聽聞牛肉類最受歡迎,選了以牛𦟌肉跟安格斯牛肌胛這個組合的「牛魔王」,也加錢轉吃稻庭烏冬!湯頭是店家自家製作,蕃茄味道超級濃郁,是新鮮酸甜沒半點茄醬茄膏的味道跟味精,很愛蕃茄湯的我對這湯頭完全是一喝即愛上!稻庭烏冬口感煙韌,掛湯力強~ 說到兩款牛肉份量不少,牛𦟌肉切得厚厚,入口腍滑又不至於沒咬口還帶點點膠質,滿滿的滷水香氣,入味不過鹹,好吃;切成薄片的安格斯牛肌胛就是截然不同的口感跟味道,吃得出來是火燒過的香氣,肉味濃郁,熟透但不會老,又是好吃!套餐還附送飲品跟甜點,冰涼的雜香果菊花茶重果香,茶味微微甘澀不時滲出菊花味,蠻有趣的配搭;是日甜點是tiramisu,入口軟滑有咖啡酒香,意想不到這個品質很好啊,小小一份不多不少,整個味道屬於高上水平!套餐以外還點了一份人氣食品:必食忌廉蟹餅,開宗
必食忌廉蟹餅 $30/3件

套餐以外還點了一份人氣食品:必食忌廉蟹餅,開宗明義說是「必食」就看得出店家對這個食品有多自信,可我是一個完全不愛吃可樂餅的人就看是否能夠讓我改變看法,只可惜味道上未能驚艷到我,也沒欠缺讓人必食不可的味道,蟹味欠奉只吃到單純外脆內軟的口感跟忌廉的味道,十分普通有點可惜
店家以出色的自家製蕃茄濃湯而受到食客注目,目前已經有3家分店,在九龍東就有其中兩間!平實簡約的裝潢沒有打卡位,勝在味道好以品質取勝,漸漸以口碑成功吸引客人~ 周五晚到訪新蒲崗店不算太多人,始終地段問題生意始終會受影響;如果有機會在新界開店就更好了!
2024-02-23
2024-02-28 70 浏览
經過食左呢間蕃茄仔 之前銅鑼灣見到但無去食過第一次食,覺得都幾抵食!百幾蚊已經有主食 甜品 小食 飲料🥰完全係糧尾人必食👀同朋友一齊食叫左豚三寶 同 牛魔王雙併上餐算正常快 員工都好服務兩碗蕃茄味都好濃仲加咗少少羅勒係裡面幾香濃🥰豚三寶有豬軟骨 豬扒 豚片最中意食豬軟骨 好入味好易咬開豬扒都烤得好香加錢轉咗烏冬都好食😛牛魔王雙併有牛肩胛 和牛𦟌偷食咗朋友舊牛𦟌 都幾好食😋同埋佢好中意個刀削麵!小食兩款都唔錯 👍🏻忌廉蟹肉薯餅 好食🤤佢個tiramisu cake 都好食既!百幾蚊樣樣都好食! 好難得🙏🏻✌🏻

經過食左呢間蕃茄仔
之前銅鑼灣見到但無去食過
第一次食,覺得都幾抵食!
百幾蚊已經有主食 甜品 小食 飲料🥰

加錢轉咗烏冬都好食😛

牛魔王雙併
有牛肩胛 和牛𦟌
偷食咗朋友舊牛𦟌 都幾好食😋
同埋佢好中意個刀削麵!

小食兩款都唔錯 👍🏻
忌廉蟹肉薯餅 好食🤤
佢個tiramisu cake 都好食既!
百幾蚊樣樣都好食! 好難得🙏🏻✌🏻
2024-02-15 150 浏览
🐮蕃茄仔 Red Object🐮• • •第一次係食希雲街間Red Object 幫襯左Red Object 不下十次多數去九龍灣今次去埋新蒲崗mikiki 間店不知不覺已經開左咁多間分店!好友極推椒麻拌麵之前試過真心好鐘意一個set有齊咁多樣野 又可以加小食 好方便 🐮美國安格斯牛肩胛片配米製通粉櫻花蝦肩胛片有勁大塊4片肩胛片比其他部位稍微有些筋但牛味香濃 表面灑上少許鹽整體不錯米製通粉形狀像小管子裡面中空能吸入濃濃的蕃茄湯汁蕃茄湯仍是一如既往的濃郁配合櫻花蝦具有香濃鮮味以蒜炒煮增添風味🐮必食忌廉蟹肉薯餅薯泥、蟹肉混合而成酥脆的外殼和綿軟的內部炸粉薄薄一層口感不錯作為開胃菜的不錯選擇!🐮暖暖蜂蜜柚子茶(熱)冬天飲特別暖❤️甜度剛好最後以芝士蛋糕作結女仔係鐘意食少少甜品收尾🤤🤤🐮🐮評價🐮🐮 🐮女友總評分 🤎🤎🤎🤎🤎🐮蕃茄仔 📍新蒲崗太子道東638號Mikiki LG樓LG7A號舖📍銅鑼灣希雲街5號地舖📍九龍灣常悅道21號EASTMARK1樓7號舖
🐮蕃茄仔 Red Object🐮

• • •
第一次係食希雲街間Red Object
幫襯左Red Object 不下十次
多數去九龍灣
今次去埋新蒲崗mikiki 間店
不知不覺已經開左咁多間分店!
好友極推椒麻拌麵

薯泥、蟹肉混合而成
酥脆的外殼和綿軟的內部

炸粉薄薄一層
口感不錯
作為開胃菜的不錯選擇!

🐮暖暖蜂蜜柚子茶(熱)
冬天飲

🐮蕃茄仔
📍新蒲崗太子道東638號Mikiki LG樓LG7A號舖
📍銅鑼灣希雲街5號地舖
📍九龍灣常悅道21號EASTMARK1樓7號舖
早在很久以前 蕃茄仔剛剛在銅鑼灣希雲街開業的時候我便有慕名而去一嚐他們的蕃茄濃湯 當時吃過以後已經榮升我心目中最好吃的蕃茄湯底麵店其後也有回訪過幾次 不知不覺間他們已經開了三間分店呢~這次跟朋友來到新蒲崗mikiki分店吃晚飯分别點了兩個晚市套餐 初嚐晚市套餐 超划算的說!包括了麵類、小吃、飲品及甜品各一款 會不會太豐富啦甜品更有tiramisu😋慢火澳洲和牛𦟌 晚市套餐 $121選擇了刀削麵作為麵底 及65度有機溫泉蛋為小吃因之前有吃過他家的蕃茄湯底 所以這次想說試試點新意加了$3轉了做招牌麻香拌麵 結果超有驚喜 跟他們的蕃茄湯底同樣好吃!濃稠的蛋汁掛滿寬闊的刀削麵 加上惹味的麻香濃汁及巨量的木魚絲 令人不禁一口接一口 瞬間就消滅了整碗麵而且不得不提 牛展的份量以及大小都超!驚!嚇(在好的方面)足足有四整塊跟手掌差不多大的牛𦟌 而且煮得非常軟腍 一點也不柴口 每一口都感受到滿滿的骨膠原性價比極之高! 牛魔王(雙拼)晚市套餐 $140朋友初嚐蕃茄仔 選餐時不斷在掙扎吃什麼好於是我告訴他小孩子才做選擇!想不到的話便試試他們的牛魔王雙拼~一個價錢便可試盡美國安格斯牛肩胛片及慢火澳洲和牛𦟌兩
早在很久以前 蕃茄仔剛剛在銅鑼灣希雲街開業的時候
我便有慕名而去一嚐他們的蕃茄濃湯
當時吃過以後已經榮升我心目中最好吃的蕃茄湯底麵店
其後也有回訪過幾次 不知不覺間他們已經開了三間分店呢~

這次跟朋友來到新蒲崗mikiki分店吃晚飯
分别點了兩個晚市套餐 初嚐晚市套餐 超划算的說!
包括了麵類、小吃、飲品及甜品各一款 會不會太豐富啦
甜品更有tiramisu😋

慢火澳洲和牛𦟌 晚市套餐 $121
選擇了刀削麵作為麵底 及65度有機溫泉蛋為小吃
因之前有吃過他家的蕃茄湯底 所以這次想說試試點新意
令人不禁一口接一口 瞬間就消滅了整碗麵

而且不得不提 牛展的份量以及大小都超!驚!嚇(在好的方面)
足足有四整塊跟手掌差不多大的牛𦟌
而且煮得非常軟腍 一點也不柴口 每一口都感受到滿滿的骨膠原
性價比極之高!
慢火澳洲和牛𦟌

牛魔王(雙拼)晚市套餐 $140
朋友初嚐蕃茄仔 選餐時不斷在掙扎吃什麼好
一個價錢便可試盡美國安格斯牛肩胛片及慢火澳洲和牛𦟌兩項招牌菜式
好奇心驅使下 我們加了$6選擇了葛絲作為麵底
本來我們都不知道葛絲是什麼 上菜的時候就像開盲盒一般😆
原來葛絲是日本火鍋用的粉絲 跟一般粉絲相比 較扁和粗身
口感也有一點像薯粉 煙煙韌韌 十分掛湯!
至於湯底方面 朋友加了$8選擇了招牌麻辣蕃茄湯底
除了能夠保留蕃茄湯底的鮮甜之外 麻辣的香韻也額外增添了一點刺激感 越吃越爽
薄切的牛肩胛片肥瘦均勻 牛香味十足 絕對質素保證👍🏻
小吃方面則點選了忌廉蟹肉薯餅~
牛魔王(雙拼)

忌廉蟹肉薯餅

厚切麻香牛舌 $38
額外還點了一客牛舌分享
本來以為會像是平日日式餐廳吃烤牛舌的那種烹調方式及大小
怎料一上菜的時候足足有3大片跟手掌一樣大的牛舌
而且還有一定的厚度 這裏的份量也應該有外面餐廳的2至3倍 超誇張!
牛舌口感彈牙 沾上香濃麻香汁💯

牛魔王(雙拼)
忌廉蟹肉薯餅
厚切麻香牛舌
2024-02-01 211 浏览
餐廳:蕃茄仔地址:新蒲崗太子道東638號Mikiki LG樓LG7A號舖好耐之前已經聽聞蕃茄仔以自家製蕃茄濃湯打出個名堂。今日路經新浦崗,見唔駛等位,即刻入去試下。餐廳座位寬落,環境光鮮。侍應服務態度都好。餐廳主打蕃茄濃湯,再配唔同餸菜和麵底。特級牛魔王晚巿套餐 ($164)呢個特級牛魔王包左牛肩胛、和牛𦟌、厚切牛舌、牛骨髓。蕃茄湯好濃,仲食到有蕃茄蓉。刀削麵煙煙韌韌,有咬口。牛肩胛同和牛𦟌好滑淋。厚切牛舌唔止大大塊,仲勁爽口。牛骨髓先係精粹,一啖仔加埋落麵到食,勁香牛油香味。好食到想添食。豚三寶晚巿套餐($128)豚三寶有豬扒、豬軟骨同豚片。豬扒唔止juicy仲係厚切。豬軟骨就鹵到好入味。豚片就大大塊兼好滑。必食忌廉蟹餅(跟餐)蟹餅入面流心,外面脆卜卜 ,好好味。蛋糕 (跟餐)麻辣牛舌($42)雖然佢叫麻辣,但唔算好辣。最估唔到係$42 會有三片咁大塊牛舌,仲要好淋,好惹味。抵!媽媽手工餃($22)飲品-Cole zero (跟餐)/雜香果菊花茶(跟餐)兩個人食左$350蚊左右,有齊小食,主菜,飲品同甜品,性價比奇高。上openrice睇,原來除左新蒲崗,蕃茄仔係銅鑼灣同九龍灣都有分
餐廳:蕃茄仔

餐廳主打蕃茄濃湯,再配唔同餸菜和麵底。

特級牛魔王晚巿套餐 ($164)
特級牛魔王

豚三寶晚巿套餐($128)
豚三寶

必食忌廉蟹餅(跟餐)
蟹餅入面流心,外面脆卜卜 ,好好味。

蛋糕 (跟餐)

麻辣牛舌($42)
麻辣牛舌

媽媽手工餃($22)

飲品-Cole zero (跟餐)/雜香果菊花茶(跟餐)

上openrice睇,原來除左新蒲崗,蕃茄仔係銅鑼灣同九龍灣都有分店,有機會一定會回頭。

銅鑼灣分店:銅鑼灣希雲街5號地舖
九龍灣分店:九龍灣常悅道21號EASTMARK1樓7號舖
2024-01-31
麻辣牛舌
2024-01-25 138 浏览
同事帶我去吃蕃茄麵!他推介「蕃茄仔」原因簡單餐廳以自家製蕃茄濃湯🥫為名 真是很好濃❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥光顧Mikiki分店後 其餐廳環境光鮮座位舒適 服務態度又好! 性價比高!⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆晚市套餐 🐮🔱特級牛魔王 (+$10 米通拌櫻花蝦 )整條牛骨髓 特厚牛舌 是整碗麵🍜的精粹另外還有牛肩胛 牛𦟌 賣相很豐富重點 牛骨髓火炙過 骨髓好香口 餐廳提供小匙羹🥄 牛味相當濃滿滿牛油香味 令整碗麵🍜很有肉味牛肩胛和牛𦟌也軟軟的~ 小食要了「特濃煙燻芝土」 芝士蓋住牛舌又另一番風味🤩另外! 有我喜歡吃的米通❤️❤️推薦大家一定要試試! 口感非常彈牙! 晚市套餐 🐔炭香脆嫩雞扒配讚岐烏冬雞扒煎得很香口 皮燒得脆脆的帶炭火燒烤的香氣肉嫩飽滿 帶皮但不帶脂肪 😗 烏冬掛汁力強濃濃蕃茄🍅 湯 很入味 。 會不自覺地飲了半碗湯🦀必食忌廉蟹肉薯餅(跟餐)熱辣辣 很新鮮! 跟餐 檸檬百香果花茶(凍)x 2 甜品:蛋糕🍰
同事帶我去吃蕃茄麵!
他推介「蕃茄仔」原因簡單
餐廳以自家製蕃茄濃湯🥫為名
真是很好濃❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥

光顧Mikiki分店後 其餐廳環境光鮮
座位舒適 服務態度又好! 性價比高!

⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆
晚市套餐 🐮🔱特級牛魔王 (+$10 米通拌櫻花蝦 )
整條牛骨髓 特厚牛舌 是整碗麵🍜的精粹
另外還有牛肩胛 牛𦟌 賣相很豐富
重點 牛骨髓火炙過 骨髓好香口
餐廳提供小匙羹🥄 牛味相當濃
滿滿牛油香味 令整碗麵🍜很有肉味
牛肩胛和牛𦟌也軟軟的~

小食要了「特濃煙燻芝土」 芝士蓋住牛舌
又另一番風味

🤩另外! 有我喜歡吃的米通❤️❤️
推薦大家一定要試試!
口感非常彈牙!

晚市套餐 🐔炭香脆嫩雞扒配讚岐烏冬
雞扒煎得很香口 皮燒得脆脆的
帶炭火燒烤的香氣
肉嫩飽滿 帶皮但不帶脂肪 😗
烏冬掛汁力強
濃濃蕃茄🍅 湯 很入味 。
會不自覺地飲了半碗湯

🦀必食忌廉蟹肉薯餅(跟餐)
熱辣辣 很新鮮!

跟餐
檸檬百香果花茶(凍)x 2
甜品:蛋糕🍰
好濃厚既蕃茄湯底~質地仲有少少熔🤤配刀削麵定係上海麵都唔錯~不過刀削麵較為掛汁亦無上海麵咁淋~鐘意有啲咬口食落有口感要叫刀削麵試下👍牛魔王牛肩胛一片片但都唔係好薄~牛展切到好厚身又大舊夠淋有咬口~兩款牛味足值得一試🤤豚三寶豬扒咬落鬆軟果然用心處理~豬軟骨炆到勁淋入哂味~豚肉片肉香味重麻香牛脷+媽媽手工餃食得出麻香味~放心食唔濃~小小麻香夠👍手工餃皮同餡料份量剛好~兩份都值得一試😋盛惠$2xx💰💰💰💰💰好味指數🫵 5️⃣最佳🍻🍻🍻🍻🍻☻非專業食評·純個人口味☻🗣️仲有咩想講銅鑼灣成日懶得等~估唔到誤打誤撞去到新蒲崗食🤣又真係幾好味😋鐘意食蕃茄既你快啲黎TryTry佢🤡

牛魔王

🍻🍻🍻🍻🍻

☻非專業食評·純個人口味☻

🗣️仲有咩想講
2023-10-19 703 浏览
蕃茄仔是一家令人愉悅的餐廳,他們的特級牛魔王上海麵和炭香脆嫩雞扒上海麵絕對是必點的美食。這些菜品展現了他們獨特的風味,給人留下了深刻的印象。特級牛魔王上海麵的蕃茄湯底非常濃郁。它的口感豐滿,充滿了新鮮蕃茄的香氣和味道。湯底的濃稠度剛好,讓人回味無窮。配以彈牙的上海麵,讓整道菜更加美味可口。炭香脆嫩雞扒上海麵同樣令人驚艷。雞扒的皮燒得脆脆的,帶有炭火燒烤的香氣,令人垂涎欲滴。肉質嫩滑多汁,與上海麵的結合完美無缺。每一口都能感受到雞肉的鮮美和炭香的風味。總的來說,蕃茄仔的特級牛魔王上海麵和炭香脆嫩雞扒上海麵都是令人難以抗拒的美食。濃郁的蕃茄湯底和燒得脆香的雞扒,給人帶來了一種美味的享受。如果你喜歡蕃茄湯底的麵食和美味的雞肉料理,這裡絕對是一個值得光顧的餐廳。

2023-10-18