2022-01-23 766 浏览
無得去旅行就會掛住第二個地方既食物,馬拉野一定係其中一樣最想飛去食既菜式,真係又平又好食!今次去左深水埗既蘇媽·蘇媽食馬來西亞菜過下癮先。去食得人氣餐廳都預少少時間排隊,不過通常好快有位,去到記得揾姐姐拎飛仔同齊人要揚聲!坐低左就一定要叫招牌既肉骨茶,只要最少叫一款肉骨茶,姐姐就會拎碗仔同碟仔過黎,然後幫同枱同行既客人都斟一大碗熱辣辣既肉骨茶,碟仔就係比客人自己加蒜蓉、辣椒、頭抽同黑豉油,調製自己鐘意既味道,一陣用黎點肉食。同新加坡口味既胡椒味唔同,馬來西亞口味既肉骨茶藥材味較重,但又有肉湯既味,飲啖補身肉骨茶真係成身都暖曬,跟住就可以食啲肉,今次叫左棒棒骨($92),肉質好軟唔乾唔柴,有陣陣既藥材味,點埋醬食惹味啲。另外仲可以加白飯($15)同油炸鬼($18),送肉骨茶一流,飲完一碗仲可以叫姐姐再加熱湯,唔怕飲唔夠。(温提!記得!如果女士們月經期間就要盡量忍口唔好飲甘多,因為肉骨茶有當歸、川芎等藥材都係補氣、行氣活血,孕婦不建議食用,如果月經期間太補亦可能會血量大增唔舒服,除非你想要血的教訓,如果唔係就等過左先補。真係會嫁,唔好問我點解知🤦🏻‍♀️)辣死你嗎其實係由Nasi Lemak

辣死你嗎其實係由Nasi Lemak直譯既,係指椰漿飯,除左肉之外,通常仲要配青瓜、炸花生鳯尾魚仔、雞蛋同辣醬,蘇媽呢度仲有幾塊蝦片。辣死你嗎配仁噹牛肉($62)造型好靚,彩色既排盤令人好有食慾,仁噹其實係加一堆香料既燉牛肉,有食咖哩既感覺但口感會柔和啲,唔會好辣好嗆。

招牌砂煲老鼠粉($88)見到枱枱都叫個煲就跟風叫左,趁熱將窩蛋、肉碎、各種配菜同啲老鼠粉撈下,第一啖入口會覺得好香好滑,但再食就覺得有啲太甜同濃,太重黑豉油味。

最後壓軸嘅當然係馬拉名物:椰香咖央多士($32)同海南鴛鴦燒麵包($42),烘好既多士加埋香甜既咖央醬同牛油真係好邪惡,個人更鐘意蘇媽既燒麵包,黑色既麵包入口更脆更香口,入面仲要係一整塊既牛油,咬落口感好豐富,配埋拉茶($24)最啱,蘇媽既拉茶會撞起左好多泡泡再送上比客人,好睇又好味,記得飲既時候要攪勻啲煉奶,如果唔係會越飲越甜。

如果係平日午餐時段黎,可以有優惠價加飲品,抵食啲,平日仲有外賣下午茶,下次再試!
馬來西亞拉茶
肉骨茶湯
辣死你嗎配仁噹牛肉
海南鴛鴦燒麵包
2022-01-16 279 浏览
✨椰香咖央多士​多士烘得脆卜卜,中間有咖央同牛油,個醬係好好味👏不過衰在個多士唔熱嘅🤷🏻‍♀️熱嘅應該會再好食啲​​✨馬拉沙嗲串燒​有得揀豬/牛/雞 最後我揀左牛&雞🥰 真係多多都唔夠食啊🤤肉質好易咬,加埋個沙嗲醬好正👍👍​​✨百吉爹肉骨茶(大雜錦)​多人食一定係嗌大雜錦❗️因為有勁多料 一次過滿足晒你所有願望😍仲有成兜油炸鬼點食都得😋 ​好少飲肉骨茶嘅我 暖粒粒藥材味濃濃地都唔算難入口👍但係啲肉質就一般般 🤭​​✨椰汁班蘭冰 & 美綠恐龍​飲品唔錯幾特別,值得一試👍​​味道👅👅👅​抵食🤑🤑🤑​環璄⭐️⭐️⭐️​服務👍🏻👍🏻👍🏻​番兜🍉🍉🍉​(最高分x5)​
✨椰香咖央多士​

✨馬拉沙嗲串燒​

✨百吉爹肉骨茶(大雜錦)​

✨椰汁班蘭冰 & 美綠恐龍​
飲品唔錯幾特別,值得一試👍​

味道👅👅👅​
抵食🤑🤑🤑​
環璄⭐️⭐️⭐️​
服務👍🏻👍🏻👍🏻​
番兜🍉🍉🍉​
(最高分x5)​
  • 馬拉沙嗲串燒
2022-01-14 247 浏览
奶茶一直是我望塵莫及的事情 但是呢間野奶茶還算正宗 要重申呢杯充滿泡的就是奶茶 很濃茶味 至於奶味就只顯示出很滑了肉骨茶我個人是覺得一般般 畢竟沒人喜歡喝充滿中藥味的湯類型 但是飲完就覺得很暖和 香中藥味 但係質地好似湯 喝進去覺得似茶多d我只能盡力形容出黎了至於麵食叻沙麵 比較正宗好香香矛味道 充滿色彩色相唔錯 但是我覺得一般般 另外我見到隔壁台的夫妻表示他們從元朗新界可以出來食 更覺得三文治🥪比較不錯 當時太好就沒叫一塊了 畢竟不浪費食物也是一種美德

肉骨茶
2022-01-13 253 浏览
馬來西亞的飲食文化融合了中國、印度和當地原住民的特色,從香味濃郁的馬來佳肴、到多元化的中式美食及香辣的印度料理,應有盡有。 椰香咖央多士焗香麵包片包裹著黃油碎和一大抹椰果和雞蛋製成的咖椰醬。玻璃魷魚配通菜魷魚爽口彈牙,配以碧綠通菜,入口清爽滑嫩。 大雜錦以豬肉和豬骨混合了當歸、川芎等十多種中藥及香料熬煮而成的湯,所以吃肉骨茶時可聞到濃濃的中藥味。 砂煲老鼠粉這個老鼠粉用熱鍋去炒,有魚乾、蝦乾、肉碎、豬油渣、蔥等,再打上顆半熟蛋,所以在吃之前,必須先將蛋攪一攪後再吃。 檳城香炸滷肉卷由紅燒的豬肉通過五香粉醃製和油炸後包裹在軟豆腐皮里,外香內脆,搭配紅辣椒汁。 羅惹炸豆卜馬來西亞地道小吃,伴以鹹甜酸的自製囉吔醬及花生碎,香濃獨特,但略嫌炸得有點乾身。 椰汁班蘭冰淡淡斑蘭和椰汁香 美綠恐龍巧克力麥芽飲料,巧克力口味較重,撒上一大匙美祿粉。 冬瓜龍眼茶具有清熱解毒、清肝明目之功效。

椰香咖央多士
焗香麵包片包裹著黃油碎和一大抹椰果和雞蛋製成的咖椰醬。

玻璃魷魚配通菜
魷魚爽口彈牙,配以碧綠通菜,入口清爽滑嫩。

大雜錦

砂煲老鼠粉

檳城香炸滷肉卷

羅惹炸豆卜

椰汁班蘭冰
淡淡斑蘭和椰汁香

美綠恐龍
巧克力麥芽飲料,巧克力口味較重,撒上一大匙美祿粉。

冬瓜龍眼茶
具有清熱解毒、清肝明目之功效。
2021-12-29 620 浏览
蘇媽蘇媽我已經食過好多次,佢唔同既分店我都有去過🙈🤣餐牌上既野好多都食過🤣食物平均質素都唔錯,而且價錢唔算貴,所以好似次次去食都要排隊。 1️⃣怡寶雞絲湯貴刁(河粉)($58)湯底係清清地既雞湯,但係略鹹😬配料有魚片、蝦、韭菜、芽菜、雞絲。魚片幾彈牙,蝦就應該係急凍蝦黎,食落冇乜味。雞絲唔係好幼細既果種,冇雞皮啖啖肉,但係就偏乾左啲。整體食落算係比較清淡😌但係個人會鍾意佢既叻沙同蝦麵多啲。  2⃣️椰香咖央多士($32)好好食😋呢個咖央多係我每次黎親蘇媽都一定會叫既。多士表面烘得好脆好脆,食落咔咔聲,入面既咖央醬比得夠多,每一啖都可以食到啲咖央醬,食落甜甜地好正🤤  3⃣️辣死你嗎配仁噹牛肉($62)呢個都係我去蘇媽食既時候好鍾意叫既野食,配料好多好豐富,有蝦片、花生、乾魚仔、參巴醬、蛋、青瓜。牛肉既份量都好多,煮得夠淋夠入味👍配埋椰漿飯食一流。  4⃣️馬來西亞拉茶($17)拉茶黎到既時候面頭好多泡,感覺好正宗馬來西亞feel😚飲落幾滑而且奶味香。

1️⃣怡寶雞絲湯貴刁(河粉)($58)

2⃣️椰香咖央多士($32)

3⃣️辣死你嗎配仁噹牛肉($62)

4⃣️馬來西亞拉茶($17)
怡寶雞絲湯貴刁
2021-12-20 582 浏览
又係食過幾次先黎評論, 蘇媽D野食真係無得輸!1️⃣砂煲老鼠粉 – 好多既份量!!!!佢吾係銀針粉, 但佢個樣又好似, 2個人食其實勁夠2️⃣馬拉沙嗲串燒 – 下次真係要叫夠6串先得!!因為D馬拉沙嗲真係超香超香, 配埋D串燒真係好得, 串燒口感淋身, 易咬~3️⃣怡保肥仔芽菜 – 今次就係為左要食尼道菜而黎!其實真係吾算平, 幾十蚊就一細碗, 不過聽返朋友講, 怡保肥仔芽菜係出面買都吾平, 而且, 佢口感真係好得意, 漲卜卜, 爽口又吾會覺得有青味, 吾錯!4️⃣怡保白咖啡(凍) – 從無諗過咁好飲, 吾會好甜, 飲落好順滑
又係食過幾次先黎評論, 蘇媽D野食真係無得輸!

2️⃣馬拉沙嗲串燒 – 下次真係要叫夠6串先得!!
2021-12-10
  • 招牌砂煲老鼠粉
  • 馬拉沙嗲串燒
2021-12-15 601 浏览
平時好少寫食評,對食物無特別高要求,但今次覺得性價比好低,純粹分享下個人感受,完全唔明白點解要成日等位。個鴛鴦包收成42蚊,但塊鮮油只覆蓋到面包嘅一半?唔知係馬來西亞特式係咪咁唔呢? 可能平時食開茶餐廳件鮮油多係覆蓋到8~9成,有對比啦。碗馬來西亞叻沙就得個辣字,唔加蝦醬就食唔出其他味; 轉個老鼠粉都要比侍應先後問3次,咩事? 深水埗大把美食,唔使等位都唔會再揀佢

深水埗大把美食,唔使等位都唔會再揀佢

2021-12-12
午餐
2021-12-06 397 浏览
接近2pm來到,好想試下椰漿飯!已經心思思左幾日入面都有幾多人,大約餐廳嘅一半左右。叫左咖啡雞肉椰漿飯($62),有得加6蚊轉雞脾,但想留肚試咖央多士。用嘅係即棄木筷子。覺得咖喱雞份量比想像中多,唔會好辣。飯上的半隻雞蛋係凍嘅。本身冇預備水,要叫待應先致會比水你。呢隻應該係參巴醬汁,有少少甜又咸,好濃味。d魚仔同花生都炸得好勁。怕會喉嚨痛。蝦片同平時差唔多,但見到有毛髮(眼睫毛),不太衛生..d飯係我最期待,但似乎,只係有淡淡椰汁味,談不上椰漿...過得去嘅。因為到下午茶時段,加14蚊要個咖央多士。個包好脆好香口!佢哋嘅咖央再加左牛油,令成個醬再rich d。我分開左兩邊食,無牛油,咖咉個甜味出d。兩件好快就食哂。走時,下午茶時段仍好多人光顧。下次想試下拉茶同其他麵食。

接近2pm來到,好想試下椰漿飯!
已經心思思左幾日

入面都有幾多人,大約餐廳嘅一半左右。

用嘅係即棄木筷子。
覺得咖喱雞份量比想像中多,唔會好辣。
飯上的半隻雞蛋係凍嘅。本身冇預備水,要叫待應先致會比水你。

呢隻應該係參巴醬汁,有少少甜又咸,好濃味。

d魚仔同花生都炸得好勁。怕會喉嚨痛。
蝦片同平時差唔多,但見到有毛髮(眼睫毛),不太衛生..

因為到下午茶時段,加14蚊要個咖央多士。

個包好脆好香口!

兩件好快就食哂。
走時,下午茶時段仍好多人光顧。

下次想試下拉茶同其他麵食。

2021-11-24 1098 浏览
蘇媽蘇媽一向喺長期人龍食店,主打馬來西亞菜😁😁餐單裏面嘅食物種類繁多,大致分為肉骨茶類﹑湯麵類﹑椰漿飯類﹑小食類同飲品類 .今次嚟到深水埗呢間 「蘇媽蘇媽」,食咗幾款唔同類型嘅人氣食物,有肉骨茶,咖央多士,同店內嘅特色飲品。肉骨茶非常出色,見到一支支肉就覺得好惹味,而且茶底香濃有少少藥味,但唔會話太鹹。連埋啲肉一齊食就非常配合。咖央多都應該係呢一間舖頭必叫既食物。咖央多士內嘅咖央醬落得非常重手,有濃烈嘅椰香味,多士亦烘得非常脆口(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)👍🏻👍🏻

2021-11-20 942 浏览
蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室位於深水埗,總共有五間分店環境比較迫,不過勝在食物非常惹味,同性價比高嘅馬來西亞餐廳招牌砂煲老鼠粉 Claypot Loh See Fun $88必叫食物,有太陽蛋,大量肉碎,乾魚仔同炸蒜頭,職員提醒要趁熱撈,味道夠曬惹味,推介👍🏻👍🏻横城福建蝦麵 Penang Hokkien Prawn Mee (Mee) $62有豬肉,通菜,芽菜,蝦,魚片,蛋出奇地驚喜,成碗麵,湯底應該有落蝦膏,令到不論餸,麵, 湯都充滿着蝦甜味🦐馬拉咖哩雞 Curry Chicken $25(配餐價)醬汁濃郁,但雞略嫌有啲鞋椰香咖士Kaya Toast $32麵包好脆,咖央醬甜度適中,不過如果牛油多啲會多啲層次,更好食
蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室
位於深水埗,總共有五間分店
環境比較迫,不過勝在食物非常惹味,同性價比高嘅馬來西亞餐廳

有豬肉,通菜,芽菜,蝦,魚片,蛋

馬拉咖哩雞 Curry Chicken $25(配餐價)
醬汁濃郁,但雞略嫌有啲鞋

椰香咖士Kaya Toast $32
  • 招牌砂煲老鼠粉
2021-11-19 730 浏览
今日本來諗住去食另一間泰北麵😋點知原來已經冇開午市 😴於是就過咗對面蘇媽。蘇媽食一般都係去荃灣果間,今次又試下呢間有冇唔同由於我係一個人食🙆唔使等可以直接入去坐低👍👍👍有時一個人食飯就好處就係咁😂就算條龍排到九里遠你一個都有機會都比你直入🤩🤩🤩睇完餐牌就叫左👍檳城亞參叻沙👍其實開頭諗住叫其他,但見佢餐牌推介唔知點解就嗌咗佢啦🤪望一望好多洋蔥🧅飲啖湯先原來係好清爽既酸辣😋仲有啲魚肉🐟Google 下先知原來佢既酸味係來自叫亞參既果子同羅望子既酸味魚肉就係用來做湯底既魚🐟真係長知識了講返個麵先,用既係米線加埋大量青瓜絲🥒同生菜絲,一貫佢清爽既口感👍另外仲落左成隻指天椒仔🌶️唔係好食得辣既我要夾返啲出來食多啖加片薄荷葉,又更加清新食左1/3係時候要加啲甜蝦膏🦐蝦膏係另上所以可以隨意加多少因為偏甜所以落左個湯會冇甘辣而且多左蝦既鮮味😋一路食一路變唔同口味真係好正😸好似食緊日式鰻魚飯三食甘食辣就緊係要飲拉茶☕奶味香濃又唔會過甜,好飲睇單原來都係加5蚊,抵曬啦
今日本來諗住去食另一間泰北麵😋
點知原來已經冇開午市 😴
於是就過咗對面蘇媽。蘇媽食
一般都係去荃灣果間,今次又試下呢間有冇唔同
由於我係一個人食🙆
唔使等可以直接入去坐低👍👍👍
有時一個人食飯就好處就係咁😂
就算條龍排到九里遠
你一個都有機會都比你直入🤩🤩🤩

睇完餐牌就叫左
👍檳城亞參叻沙👍
其實開頭諗住叫其他,但見佢餐牌推介
唔知點解就嗌咗佢啦🤪
望一望好多洋蔥🧅飲啖湯先
原來係好清爽既酸辣😋仲有啲魚肉🐟
魚肉就係用來做湯底既魚🐟
真係長知識了
講返個麵先,用既係米線
加埋大量青瓜絲🥒同生菜絲,一貫佢清爽既口感👍
另外仲落左成隻指天椒仔🌶️
唔係好食得辣既我要夾返啲出來
食多啖加片薄荷葉,又更加清新
食左1/3係時候要加啲甜蝦膏🦐
蝦膏係另上所以可以隨意加多少
因為偏甜所以落左個湯會冇甘辣
而且多左蝦既鮮味😋
一路食一路變唔同口味真係好正😸
好似食緊日式鰻魚飯三食甘
檳城亞參叻沙

食辣就緊係要飲拉茶☕
奶味香濃又唔會過甜,好飲
睇單原來都係加5蚊,抵曬啦
拉茶

檳城亞參叻沙
2021-11-16 447 浏览
Good experience. We been there last weekend around 7 pm. We wait around 5 minutes, then we can seat and enjoy the South Asian food. Small but cozy, efficient service and fine food. We have a great and special Nasi Lemak Rendang Beef and a portion of Chili Pan Mee, perfect comfort food for the autumnal season. A side dishes we order a small portion of ordinary chicken satay and a tasty serve of Kaya Toast. It worth a visit.
Nasi  Lemak  Rendang  Beef
Chili  Pan  Mee
Kaya  Toast
Chicken  Satay
Nasi  Lemak  Rendang  Beef
Chili  Pan  Mee
Kaya  Toast
2021-10-24 981 浏览
本人第一次寫食評,如果寫得唔好希望大家多多見諒!自問我一向支持小店!見到呢一間馬拉傳統小食, 一路都好想試今日終於的起心肝試一試新野,點知出事⋯-肉骨茶 😖原來咁都叫肉骨茶!? 太令人失望,肉骨茶冇味。啲骨好似煲湯的湯渣- 咖央多 😣咁簡單嘅食物!舖頭又唔係大,竟然上枱係凍嘅-馬拉拉茶 😩茶味香呀,但係會唔會甜?我明白食物係好個人口味!但係佢收咁的價錢,深水埗大把選擇。食物可以質素咁差,而且「姐姐」嘅態度亦都唔見好!這是本人嘅少少意見,希望鍾意美食嘅朋友唔好「中伏」🥺😤😤
本人第一次寫食評,如果寫得唔好希望大家多多見諒!
自問我一向支持小店!
見到呢一間馬拉傳統小食, 一路都好想試
今日終於的起心肝試一試新野,點知出事⋯

-肉骨茶 😖
原來咁都叫肉骨茶!?
太令人失望,肉骨茶冇味。啲骨好似煲湯的湯渣

- 咖央多 😣
咁簡單嘅食物!
舖頭又唔係大,竟然上枱係凍嘅

-馬拉拉茶 😩
茶味香呀,但係會唔會甜?

我明白食物係好個人口味!但係佢收咁的價錢,深水埗大把選擇。

食物可以質素咁差,而且「姐姐」嘅態度亦都唔見好!

這是本人嘅少少意見,希望鍾意美食嘅朋友唔好「中伏」🥺😤😤

2021-10-24
2021-10-19 1853 浏览
今晚同屋企人去深水埗買野本身諗住去食白布烏冬行行下經過蘇媽蘇媽唔洗點排梗係衝入去食啦🤣蘇媽蘇媽既湯麵有好多款: 檳城福建蝦麵、檳城亞參叻沙、湯咖喱米通粉、怡保雞絲湯貴刁我地今晚揀左兩個湯麵同三個小食share湯咖喱米通粉 ($58) 🌶🌶🌶餐牌話呢款近似新加坡喇沙諗住應該無咁辣所以我地就揀左呢個米通粉煮到好淋吸收哂湯底既精華湯底比我想像中辣😆鐘意食辣既朋友可以試下呢個怡保雞絲湯貴刁 ($58)呢個鮮雞湯貴刁係咁多款湯麵唯一唔辣既鮮雞湯湯底好清甜仲有啲蝦同魚片好好食椰香咖央多士 ($32)食馬拉菜點少得咖央多士呢多士烘到脆卜卜入面搽左好多咖央醬好香椰汁味又唔會好甜話知你啦薄餅配咖喱 ($52) 🌶薄餅焗熱左用來點咖喱好好食可惜只有兩塊差D唔夠分玻璃魷魚炒通菜 ($56)平時屋企人多數煮腐乳通菜今次加埋魷魚一齊炒既配搭都幾新穎食落又幾夾唔食辣既朋友可以叫店員走辣馬來西亞拉茶 ($17)馬來西亞最出名就係拉茶今次試下蘇媽蘇媽既拉茶先甜度適中食完多士飲拉茶就最perfect蘇媽蘇媽除左深水埗有分店之外,仲有旺角、荃灣、銅鑼灣、尖沙咀都有分店下次要encore試埋佢地既肉骨茶先

今晚同屋企人去深水埗買野

米通粉煮到好淋
吸收哂湯底既精華
湯底比我想像中辣😆
鐘意食辣既朋友可以試下呢個

怡保雞絲湯貴刁 ($58)
呢個鮮雞湯貴刁係咁多款湯麵唯一唔辣既
鮮雞湯湯底好清甜
仲有啲蝦同魚片好好食

椰香咖央多士 ($32)
食馬拉菜點少得咖央多士呢
多士烘到脆卜卜
入面搽左好多咖央醬
好香椰汁味又唔會好甜

話知你啦薄餅配咖喱 ($52) 🌶
薄餅焗熱左用來點咖喱好好食
可惜只有兩塊差D唔夠分

玻璃魷魚炒通菜 ($56)
平時屋企人多數煮腐乳通菜
今次加埋魷魚一齊炒既配搭都幾新穎
食落又幾夾
唔食辣既朋友可以叫店員走辣

馬來西亞拉茶 ($17)
馬來西亞最出名就係拉茶
今次試下蘇媽蘇媽既拉茶先
甜度適中
食完多士飲拉茶就最perfect
下次要encore試埋佢地既肉骨茶先

2021-10-08 880 浏览
第一次去這間店,服務同食品都好好。肉骨茶是可以免費添加的,好地道又好飲。首先食了三層肉肉骨茶,三層肉好林,肉骨茶又好好飲,好喜歡。店員亦都好親切解釋給我們肉骨茶是可以免費添加的。雖然是坐落在深水埗橫街,但招呼一啲都唔馬虎,10分親切。再叫了通菜魷魚,好多乾蒜頭,魷魚好爽口,不錯。之後再叫了魚仔醬蜆,不是很辣,幾入味,蜆亦好新鮮。之後試了咖央多士,麵包好鬆軟,咖央好香。

之後試了咖央多士,麵包好鬆軟,咖央好香。