2022-07-16 114 浏览
今晚係銅鑼灣行街 行行下有啲肚餓決定去蘇媽買個椰香咖央多士醫肚💛岩岩係夜晚930 last order前買到 好好彩!烘左既多士入面夾住一大pat牛油同咖央醬好香口好好食!💛
今晚係銅鑼灣行街 行行下有啲肚餓
決定去蘇媽買個椰香咖央多士醫肚💛
岩岩係夜晚930 last order前買到 好好彩!
烘左既多士入面夾住一大pat牛油同咖央醬
好香口好好食!💛
想食馬拉菜一定會諗起蘇媽.蘇媽,銅鑼灣分店夠晒大,熱鬧得嚟食得舒服。| ᴄᴜʀʀʏ ᴍᴇᴇ • ʀɪᴄᴇ ᴍᴀᴄᴀʀᴏɴɪ |湯咖哩嘅辣度唔可以睇少,米通同豆卜薯仔都索晒啲精華,湯底入面酸柑汁嘅酸味慢慢滲出嚟,越食越濃;配料方面煙煙韌韌嘅魚肉卷都唔錯。| ᴘᴇɴᴀɴɢ ᴡʜɪᴛᴇ ᴄᴜʀʀʏ ᴍᴇᴇ |相比起嚟白咖哩嘅湯底冇咁濃厚,但就有種令人想不斷飲嘅魔力,撈咗帶點鹹鮮味嘅特色參巴醬後味道更香;白咖哩麵有大粒彈牙白魚蛋,豬紅亦嫩滑唔腥。| ʜᴀɪɴᴀɴᴇꜱᴇ-ꜱᴛʏʟᴇ ᴋᴀʏᴀ ᴛᴏᴀꜱᴛ |多士烘得好脆,夾住厚厚一層牛油同咖央醬,邪惡但令人好滿足,同朋友分享最啱,唔係會食唔到主菜呢~| ᴛᴇʜ ᴛᴀʀɪᴋ |拉茶有得嗌少甜,熱嘅香滑仲有綿密嘅泡泡,凍嘅香料味更突出。餐牌:

| ᴄᴜʀʀʏ ᴍᴇᴇ • ʀɪᴄᴇ ᴍᴀᴄᴀʀᴏɴɪ |
湯咖哩麵

| ᴘᴇɴᴀɴɢ ᴡʜɪᴛᴇ ᴄᴜʀʀʏ ᴍᴇᴇ |
檳城白咖哩麵

海南鴛鴦燒麵包

| ᴛᴇʜ ᴛᴀʀɪᴋ |
拉茶有得嗌少甜,熱嘅香滑仲有綿密嘅泡泡,凍嘅香料味更突出。
馬來西亞拉茶(熱)
馬來西亞拉茶(凍)

餐牌:
  • 馬來西亞拉茶
  • 海南鴛鴦燒麵包
  • 湯咖哩麵
2022-07-12 132 浏览
📍蘇媽蘇媽 銅鑼灣💰 人均 70左右 因為很喜歡吃東南亞菜,對這間餐廳也是充滿著期待,我點了招牌老鼠粉,因為沒有吃過很好奇什麼味道,但是其實有一點點失望,並沒有很好吃,很咸,而且乾乾的,真的一般般。朋友說雞絲湯河粉很好吃,最讓人驚喜的是咖央多士,外面酥脆,裡面的黃油亦非常絲滑~ 辣死你媽也是真的很辣,他們家的叻沙也是很辣和外面的口味不一樣,不過叻沙裡面沒有什麼料,連雞蛋都沒有,60塊錢的價錢顯得有點貴,不過個人覺得可以一試
📍蘇媽蘇媽 銅鑼灣
💰 人均 70左右

2022-07-11 81 浏览
蘇媽蘇媽 🇲🇾評分:🌕🌕🌕🌕🌑熱門馬來西亞餐廳蘇媽蘇媽, 馬來文嘅意思係「咩都有」,今次嚟到銅鑼灣嘅餐廳唔算排好耐隊安排入座,座位算寬闊但都舒服!· 肉骨茶🫖去到馬來西亞餐廳一定會揀肉骨茶,其實新加坡同馬來西亞嘅肉骨茶係有唔同嘅口味,新加坡肉骨茶習慣配上大量胡椒,之後口感會比較辣,而蘇媽蘇媽馬來西亞風味肉骨茶會加入大量藥材, 所以湯色比較濃,同埋補身!餐廳肉骨茶任加,飲多幾碗補補身!· 架央多士🍞星馬習慣食架央多配鮮蛋,都可以喺餐廳order,餐廳嘅架央多配上牛油🧈,邪惡蛋好好味呀!
蘇媽蘇媽 🇲🇾

評分:🌕🌕🌕🌕🌑

· 肉骨茶🫖

· 架央多士🍞
2022-07-10 92 浏览
已經去過蘇媽幾次了好像怎麼都不會膩🍜檳城白咖哩麵 (油麵) $58🍜這次一個人去吃所以沒辦法點太多只好點一碗麵 😷 (本來很糾結想要點多士的)檳城白咖哩麵是以天然香料呈現出來的白咖哩麵湯頭搭配特色辣醬 🤩加上豆角、芽菜、魚蛋、蝦、蛋、豬紅同特色參巴醬一起吃🔅總結🔅湯頭香辣濃郁 很順口 一直想要喝&配麵吃真的很好喝 👍🏻👍🏻👍🏻至於配料則比較遜色沒什麼味道 最OK的是魚蛋 🤣🤣🤣
已經去過蘇媽幾次了
好像怎麼都不會膩

🍜檳城白咖哩麵 (油麵) $58🍜
這次一個人去吃所以沒辦法點太多
只好點一碗麵 😷 (本來很糾結想要點多士的

檳城白咖哩麵
是以天然香料呈現出來的白咖哩麵湯頭
搭配特色辣醬 🤩
加上豆角、芽菜、魚蛋、蝦、蛋、豬紅同特色參巴醬一起吃

🔅總結🔅
湯頭香辣濃郁 很順口 一直想要喝&配麵吃
真的很好喝 👍🏻👍🏻👍🏻
至於配料則比較遜色沒什麼味道 最OK的是魚蛋 🤣🤣🤣
2022-07-02 135 浏览
經常大排長龍嘅蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室,今日終於可以食到啦😋入到嚟,店員會奉上每人一碗熱辣辣肉骨茶,台面上有張墊枱紙,會教你肉骨茶四步曲去品嚐肉骨茶,馬來西亞嘅肉骨茶(材料會有當歸、杞子、玉竹、黨參、甘草、川芎、丁香等等)所以佢藥材味會比較重啲。肉骨茶嘅好處:有溫中和胃、健脾活血、散寒袪濕、對抗疾病的作用,可以透過飲用肉骨茶補身。每人一碗就當然係唔夠喉啦,我哋另外再叫咗個肉骨茶(大雜錦),大雜錦有一字骨、豬手、雞腳、五花腩、豆卜,配埋油炸鬼同響鈴,另外加咗碗白飯肉骨茶味道濃郁,藥材味唔會太重蓋過其它嘅味道,真係好好味,一滴不留😋椰香咖央多士,甜甜地嘅椰香咖央加埋脆卜卜多士好夾好味道👍冬瓜龍眼冰唔會太甜,啱晒而家嘅天氣飲肉骨茶(大雜錦)$158白飲$18椰香咖央多士 $35冬瓜龍眼冰 $35

椰香咖央多士,甜甜地嘅椰香咖央加埋脆卜卜多士好夾好味道👍
冬瓜龍眼冰唔會太甜,啱晒而家嘅天氣飲

肉骨茶(大雜錦)$158
白飲$18
椰香咖央多士 $35
冬瓜龍眼冰 $35
之前都已經食過蘇媽蘇媽深水埗店,後來經常好多人等位就少食咗喇,不過依加開多咗幾間分店,所以決定再嚟食😋 喺香港食馬來西拉菜唔難,但好飲嘅肉骨茶唔係間間有💛•🥢 百吉爹肉骨茶-豬腳彎 $58兩個人食又想食老鼠粉就叫咗個細肉骨茶,今次揀咗豬腳彎~ 豬腳片大約有5塊,唔會好肥,不過肉質有少少嚡,加上有啲筋,所以有啲啲難咬,但啲肉都幾入味~😋 另外仲可以點自己用蒜蓉、辣椒、黑豉油同頭抽調嘅醬(墊枱紙上面有教學👍🏻)肉骨茶嘅熱湯好濃郁,藥材味好突出,但唔會覺得苦/難飲,加埋肉味會有啲甜甜地,而且一啲都唔油,好易入口😋P.S. 佢哋建議要先飲肉骨茶嘅熱湯,再食肉,再飲熱湯~•🥢 招牌砂煲老鼠粉 $92除咗肉骨茶,老鼠粉都係呢到嘅招牌之一,用熱辣辣嘅砂煲上,店員提醒我哋盡快撈,所以都無影好多相啦🙈 老鼠粉即係粗啲嘅銀針粉,食落腍得嚟又有啲咬口,上面鋪滿魚乾、蝦乾、炸蒜、肉碎同蛋,撈勻之後睇落每條老鼠粉都好深色,但食落都係偏淡,可能因為豉油係偏甜,不過連埋魚乾同蝦乾一齊食就惹味好多,鹹香味好足~•🥢 椰香咖央多士 $35多士烘到超級脆,入面夾住滿滿嘅咖央醬同牛油,多脆內軟,雖然有牛油同咁多咖央醬會有啲

🥢 百吉爹肉骨茶-豬腳彎 $58
P.S. 佢哋建議要先飲肉骨茶嘅熱湯,再食肉,再飲熱湯~

🥢 招牌砂煲老鼠粉 $92

🥢 椰香咖央多士 $35
多士烘到超級脆,入面夾住滿滿嘅咖央醬同牛油,多脆內軟,雖然有牛油同咁多咖央醬會有啲罪惡感,但咖央多士真係每次食馬拉菜都必食嘅菜式🤩

🥢 炸香蕉配雪糕 $58
諗住叫一個甜品/飲品,最後揀咗呢個炸香蕉,因為比較少見😛 炸香蕉都即叫即整,餐飯食到咁上下先叫都再等咗一陣。炸香蕉係春卷皮包住香蕉蓉,炸到外脆內軟,香蕉🔥加朱古力雪糕🧊一直都係咁夾😌
2022-07-02 105 浏览
一向知呢間餐廳好出名,但一直都冇機會食過,今日就一於去銅鑼灣試吓!入到去已經覺得好似去咗馬來西亞咁,個裝修好有特色!見到餐牌樣樣都好似好好食咁,樣樣都勁想試!檳城福建蝦麵(油麵)$66超級足料又有蝦,又有五花肉,仲有蛋,個配搭好好,而且個湯底好味得嚟又唔太辣,不錯!百吉爹肉骨茶(一字骨)$138肉骨茶係任添任飲,個湯超級濃味,完全真材實料,唔會係死鹹,一字骨有成四大件咁多,我同朋友一人兩件,食到超級飽!椰香咖央多士 $32嚟到呢度點可以唔試呢個咖央多士,見到個個必食,雖然超級邪惡,但係超級足料,麵包外皮烘到好脆,然後入面係好creamy 嘅牛油同咖央醬,真係好好食!椰汁斑蘭冰 $38呢度好多飲品都好特別,呢杯斑蘭冰除咗顏色靚,味道都有好清新嘅斑蘭味,入面仲有啲好似西米嘅粒粒,好有咬口,又唔會太甜,推介!而家冇得去旅行,得閒嚟食下馬來西亞嘢,當去咗旅行咁都唔錯,都會繼續再嚟試其他野!

檳城福建蝦麵(油麵)$66

百吉爹肉骨茶(一字骨)$138

椰香咖央多士 $32

椰汁斑蘭冰 $38
每次經過都係人龍長長嘅《蘇媽·蘇媽》我都唔執輸,要入去試吓佢嘅正宗東南亞菜式💥辣死你嗎 Nasi Lemak配咖喱雞肉 $66份量十足!除咗可以自己揀配咩餸之外,入面仲有勁多配料,青瓜、花生🥜乾魚仔、蛋、參巴醬、蝦片同埋椰漿飯,雞肉入晒味勁香,入口帶微辣,椰漿飯椰香味十足檳城福建蝦麵(油麵)$66有豬腩肉、通菜、芽菜、蝦、魚片同蛋,湯底係好濃郁嘅蝦湯,油麵索晒湯汁超惹味!椰香咖央多士 $35必點嘅多士,烘得脆卜卜,配上厚厚嘅咖央醬,超正!美綠恐龍 $38面頭鋪咗勁多美祿粉,味道好濃郁
每次經過都係人龍長長嘅《蘇媽·蘇媽》
我都唔執輸,要入去試吓佢嘅正宗東南亞菜式💥

辣死你嗎 Nasi Lemak
配咖喱雞肉 $66

檳城福建蝦麵(油麵)$66

椰香咖央多士 $35
必點嘅多士,烘得脆卜卜,配上厚厚嘅咖央醬,超正!

美綠恐龍 $38
面頭鋪咗勁多美祿粉,味道好濃郁
2022-07-01 76 浏览
自從上次帶朋友仔去食蘇媽。蘇媽後,搞到佢成日都話要再去食,好啦今日又同佢去食蘇媽。蘇媽啦,今次就來到銅鑼灣蘇媽。蘇媽,環境同土尖沙咀一樣都係好懷舊好有老香港的情懷。Nasi Lemak 配仁噹牛肉上次食完後勁愛佢呢個Nasi Lemak就而仁噹牛肉味道都好似我細個時媽媽整比我食印尼巴東牛肉好相似,好好味。好似食返童年的回憶咁。椰香咖央多士上次來食海南鴛鴦燒麵包勁鐘意佢的咖央醬,但我今次就叫左椰香咖央多士,麵包係平時咭司再加上自家製班籣咖央醬及牛油真係好鬼夾。魚仔醬蘿蔔糕蘿蔔糕係我最愛的食物,但我成日都覺得蘿蔔糕要自己整先好食的,但當我食完呢個魚仔醬蘿蔔糕令我改觀晒,佢果魚仔醬有少少辣好鬼野味。檳城香炸滷肉卷呢個肉卷炸得外皮好香脆,肉卷內有埋啲芋頭好特別呀,。

Nasi Lemak [辣死你媽]配仁噹牛肉

魚仔醬蘿蔔糕

檳城香炸滷肉卷
呢個肉卷炸得外皮好香脆,肉卷內有埋啲芋頭好特別呀,。
2022-07-01 80 浏览
棒棒骨肉骨茶呢度既招牌菜,店員會再額外俾兩個碗去裝湯。湯底濃郁藥材味充足又唔苦,飲落好暖胃。棒棒骨啖啖肉而且入哂味,肉質軟淋,加上佢地既醬汁一齊食好惹味,真係必試!仁噹牛肉撈麵撈麵勁香而且好足料,麵質彈牙亦入哂味。牛肉炆到好淋完全唔韌,調味亦岩岩好唔會過咸!鴛鴦燒麵包老婆好鍾意食呢個燒麵包,牛油同咖央醬都岩岩好,食落唔漏而且麵包真係好脆,食落好夾。美綠恐龍 & 拉茶美綠恐龍好正宗,大量美綠粉加埋濃郁既美綠,鍾意朱古力味既一定要嗌。拉茶好有馬來西亞風味,唔太甜茶味幾香濃。
棒棒骨肉骨茶

仁噹牛肉撈麵

鴛鴦燒麵包

美綠恐龍 & 拉茶

2022-06-30 78 浏览
馬拉肉骨茶應該較重中藥味,呢間絕對唔夠。不過舊ribs 就都几嫩滑,唔係乾淨淨鞋颯颯。湯底可以refill ,可能因為湯還湯,料還料,始終覺得中藥味道唔夠濃,有D甜咗D。叫了個喇沙面,我知星加波同馬拉唔同,我亦喺馬拉食過,不過唔係咁囉。賣$62 一碗,得菜,洋蔥,米線,叻沙湯底係酸嘅。我唔介意佢冇餸(蝦,魚蛋…etc),不過個湯底真係唔啱食。我食咗兩啖,$62 就咁冇咗了。可讚嘅係service, 即叫即應,不過就講錯咗俾我知有七折,埋單時卻沒有。下次,不了。
2022-06-30 72 浏览
今日約左朋友黎試下呢間馬拉菜先,因為銅鑼灣好似都幾欠缺馬拉餐廳,而家有機會就梗係要入去試下.到步入去後裝潢非常雅致亦帶有懷立舊風味.彷彿時光倒流.座位都尚算寬敞舒適未點菜前,哥哥仔已經比我地一人一碗肉骨茶湯.好濃郁既骨茶味.飲完個人好暖和.而且呢個湯可以無限添飲.當然都唔可以係咁飲,因為仲有其他食物,但我都飲左2碗.椰香咖央多士$35呢個都係招牌小食.非常厚醬.厚醬愛好人士一定喜歡~魚仔醬蘿蔔糕$52非常惹味既小食,我個人本身好鐘意食蘿蔔糕所以我特意點呢味小食.百吉爹肉骨茶$138主食係佢,好多件,2個人黎講都真係要大食既先可以KO晒所以好抵叫.又好食.雖然我地2個女仔食,但係都真係好大堆頭.辣死你嗎配烤雞脾$72由於見到隔離檯叫左呢個飯,我呢個飯王又忍唔住叫一個試下.個雞脾好食,個飯好得意.第一次食綠色既飯啲銀魚仔都好好下飯,值得一叫.椰汁班蘭冰$38冬瓜龍眼茶$28整體不錯,一定會再幫襯.

到步入去後裝潢非常雅致亦帶有懷立舊風味.
彷彿時光倒流.

座位都尚算寬敞舒適

椰香咖央多士$35
呢個都係招牌小食.非常厚醬.厚醬愛好人士一定喜歡~

魚仔醬蘿蔔糕$52

百吉爹肉骨茶$138
主食係佢,好多件,2個人黎講都真係要大食既先可以KO晒
所以好抵叫.又好食.

雖然我地2個女仔食,但係都真係好大堆頭.

辣死你嗎配烤雞脾$72

由於見到隔離檯叫左呢個飯,我呢個飯王又忍唔住叫一個試下.
個雞脾好食,個飯好得意.第一次食綠色既飯
啲銀魚仔都好好下飯,值得一叫.

椰汁班蘭冰$38

冬瓜龍眼茶$28

整體不錯,一定會再幫襯.
2022-06-16
2022-06-30 62 浏览
食飯時間♦️經過銅鑼灣,就想起食蘇媽。馬來西亞餐廳🍴呢度嘅裝修好懷舊,好特別😘嚟到呢度最想就係食肉骨茶🤭🌸檳城白咖喱麵白咖喱係白色湯底配特色辣醬配上豆角 、芽菜、魚蛋、 蝦 、蛋、豬紅同特色參巴醬 ,大大碗好豐富‼️配有特色嘅辣醬,辣味剛剛好,唔會搶走本身嘅鮮味~值得一試🌸百吉爹肉骨茶(啫喱骨)想飲肉骨茶,我地就左兩個人叫份細size肉骨茶就剛好,仲可以無限添飲~飲落藥材味幾出👍🏻成個人暖晒啫喱骨肉好淋,又有咬感😃真係超級好味道!🌸馬來西亞拉茶無理由唔飲番一杯咁出名嘅拉茶,拉茶非常甜滑,我好似去咗馬來西亞一轉咁🤭太想出國啦😆午餐非常抵食,每個人大概$100到就有嘢飲同埋一個主菜👍🏻🍴

🌸檳城白咖喱麵
白咖喱係白色湯底配特色辣醬
配上豆角 、芽菜、魚蛋、 蝦 、蛋、豬紅同特色參巴醬 ,

🌸百吉爹肉骨茶(啫喱骨)
啫喱骨肉好淋,又有咬感😃真係超級好味道!

🌸馬來西亞拉茶

2022-06-30 59 浏览
在香港開有7家連鎖店的蘇媽蘇媽馬馬來西亞茶餐室,裝修的非常有特色,是典型馬來西亞風格懷舊又舒適。今天午餐來到鑼灣分店,招牌肉骨茶一定要品嚐。大雜錦肉骨茶配有五花腩、豬肚、豬腳、棒棒骨、雞腳、金針菇、豆卜等還配有響鈴和油炸鬼大大鍋幾足料,肉骨茶平衡了肉湯和藥材的味道,保持湯頭鮮甜而又不被藥材味蓋過,為了保持肉質彈性,先沾醬食肉,再添熱湯,餐廳湯是任添任飲,非常暖心。椰香咖央多士,即叫即做,松脆的麵包內夾著厚厚的牛油和椰漿,甜度剛好,一啖咬入口,牛油和椰漿混合口感豐富而有層次,回味無窮。在香港能品嚐到真材實料正宗好味的肉骨茶,以後還會光臨。