2012-12-23 717 浏览
之前食開對面的蛇王P,今次見蛇王兄團購,買來試下先。今日得番十三度,食蛇羹適合不過,便揹着仔仔搭小巴出觀塘,換兩客蛇羹套餐,慰勞今晚公幹返來的老公。團購中有一條款:「只限堂食,如需外賣,每個外賣器皿需另加$1」,所以加$$是預左的。點知去到個肥女人一聽到我要外賣就大大聲話:「只限堂食呀!!寫到明冇得拎走~」跟住有位大叔走過黎話「第一批團購是可以的。」但肥女人就聲大夾惡地話:「第一定二批都唔可以呀! 只准堂食,不得外賣!!」我跟她理論一番後,她才很晦氣地對着其他員工說:「比啦比啦~比佢拎走啦~每個膠腕計$1蚊,唔係每個餐計呀!」攪到我好似揹住個仔去乞食禁,我有比$$架,外賣加幾蚊比唔起咩? 縱使蛇羮味道如何,我也不會再貼$買難受,個人亦同情每天對住那肥女人的員工。
跟住有位大叔走過黎話「第一批團購是可以的。」

攪到我好似
2012-12-23
外卖自取
團購
2012-12-07 384 浏览
某group團購蛇王兄套餐,一向幫襯開對面友店的我,又上open飯查下,評價都ok,反正近來陪主老媽都要個個星期食1-2次,即管試下...晚上去到,隔離店舖就多人到係門口等,入到店內見幾枱都係團購,相信搬過舖都係有影響,將團購券交俾阿姐,就開始上菜,蛇羹係細蛇羹,真係幾細,比我吃開的細,size大約是酒樓個隻細碗,見對面枱叫中碗就同我於友店吃開差不多size,大約係吃飯碗,價格上比較差幾蚊; 開餐...藥材(當歸)味好重,芡比較稀唔係杰身個種,蛇肉同雞肉應該係對半左右,蛇肉絲切得比較細,由於藥材味重,會見到一片片當歸,因此好似無咁鮮甜,不整體味道不錯,蛇湯味道與蛇羹味道一樣,相信係同一個底;糯米飯對比對面友店就比較好,軟硬適中,不過老媽話不是純糯米,有溝其他米,我就唔多識分......;最後服務態度來講,街坊式服務,即係唔會當你神咁拜,但又不失親切個種,唔該前唔該後有嘅,我覺得ok啦~~團購價是HKD$28/set,店內原價係HKD$40,等於係7折,份量不大,女仔吃應該係岩岩好,男仔應該會差少少,7-8分飽啦我自己,以幾間蛇舖細蛇羹都係HKD$25-26送湯(份量問題自己斟酌),糯米

團購價是HKD$28/set,店內原價係HKD$40,等於係7折,份量不大,女仔吃應該係岩岩好,男仔應該會差少少,7-8分飽啦我自己,以幾間蛇舖細蛇羹都係HKD$25-26送湯(份量問題自己斟酌),糯米飯HKD$20,團購餐係好抵吃;如果純粹吃味道,我會比較喜歡對面友店嘅味道
,但兄哥藥材比較多,應該比較滋補,補身角度我會選擇兄哥(因為阿媽近來係需要補)

團購套餐
题外话/补充资料: 店內有小朋友,可能係店員阿姐的小朋友
團購
團購套餐
2012-11-29 239 浏览
近幾日天氣急降,一下子跌到十四度,又係時間出去食蛇進補。我食開既當然係觀塘既蛇王兄,裕民坊重建成條街既鋪都執哂,佢地搬左去宜安街再起風雲。路經宜安街,原來蛇鋪都有三四檔,好不容易找到蛇王兄,就在小巴站旁﹗鋪仔細細,約有五六張枱左右,除了蛇羹外,而家仲賣埋小菜添。小菜無興趣,點了個B餐,中蛇羹加糯米飯及蛇湯,$48。蛇羹依舊足料大碗,一個中湯碗滿滿的,啖啖蛇肉,還有雞絲、木耳、冬菇絲等。唔係講笑,食兩啖真係胃部有股暖流向上湧,不脫下外套必會成身大汗,蛇羹確係補暖禦寒名物。糯米飯煙韌,花生及蔥花下得多,夠香口,正﹗蛇湯原來係無限添飲的,飲完一唔夠喉可以再來,但小心補得太緊要吧﹗加$10有生菜,一個餐其實極豐富,食家直頭食唔哂添。秋冬進補來幾十年老字牌既蛇王兄,準沒失望。
近幾日天氣急降,一下子跌到十四度,又係時間出去食蛇進補。

蛇王兄吃個B餐吧
鋪仔細細,約有五六張枱左右,除了蛇羹外,而家仲賣埋小菜添。
而家仲做埋小菜添
小菜無興趣,點了個B餐,中蛇羹加糯米飯及蛇湯,$48。
足料濃稠,真係正﹗

一個餐包你飽
糯米飯煙韌,花生及蔥花下得多,夠香口,正﹗

加$10有生菜,一個餐其實極豐富,食家直頭食唔哂添。

秋冬進補來幾十年老字牌既蛇王兄,準沒失望。
蛇王兄吃個B餐吧
足料濃稠,真係正﹗
一個餐包你飽
而家仲做埋小菜添
2012-11-06 106 浏览
九月上旬‧晴其實家陣天氣跟蛇的質素沒有多大的關係,因為很多店子用上的都是四時的東南亞蛇。不過秋風一起,就真的燃起吃蛇的興趣。不知何解,觀塘區的蛇店真的特別多,是日涼涼的,來這裡最好。要了碗細蛇,蛇湯底幾甜而蛇肉還算幼細,當然二十幾元一碗是不能苛求。至少冬菇絲、木耳絲及肉絲都下足的,算是這樣。還送一碗蛇湯,喝了周身暖。坐在路邊吃蛇,也特別有風味。不過因為社區重建,這一份風味相信不會還有幾多時間可保留了。
九月上旬‧晴

路邊食蛇,有風味
還送一碗蛇湯,喝了周身暖。
喝了周身暖
宵夜
路邊食蛇,有風味
喝了周身暖
2012-02-19 25 浏览
正月中旬‧晴都說過,觀塘真的密集式有好幾間蛇店,而藏在另一邊的小巴站後面的又有另一間,就是這裡。要了碗細蛇羹,看上去蛇肉、雞肉及肉絲都是粗條裝,蛇湯底帶鮮味也甜,熱熱的感覺上比同區的勝一籌。另送蛇湯一碗,上有幾粒杞子,醇且鮮也夠火侯,在這個翻風的天時喝,正好。值得一提的是薄脆是另上的,要提店家不要漏了拿來。
正月中旬‧晴

值得一提的是薄脆是另上的,要提店家不要漏了拿來。
覺得是區內最好的蛇
用餐优惠
試食活動、團購、信用卡優惠、其他
覺得是區內最好的蛇
2011-03-20 68 浏览
難得來到觀塘,四周逛逛,但見很多店舖都已重門深鎖(連開了廿一年的康寧道麥記也要關門大吉),鐵閘外貼上市區重建局的告示,在微雨下更顯得蒼涼。亦即是說,距離觀塘重建的日子,也愈來愈近了。因此一場來到,也想多試一點這區的舊食店,其中包括在小巴站旁,華苑印尼餐廳隔壁的蛇王兄。看其格局,只有三數張摺檯,店面有兩大個滾著的鋼煲,連有些蛇店常備的裝蛇的百子櫃,都是幾乎沒有的,不是店名寫著,都不覺是食蛇的地方。有蛇羹食,分大小,可做成套餐,包糯米飯的最貴都只是 60 塊,比市區的蛇店都便宜。我吃的細蛇羹只是 $25,還要有蛇湯送,真的很抵。照例是有薄脆和檸檬葉,前者我不吃,便猛加檸檬葉。看來不算太新鮮,香味也不太濃。蛇羹本身味道就一般啦,蛇肉雖多又大碌,卻有點韌。木耳絲不少,羹底不太鹹。反而送的那碗蛇湯就不錯,胡椒味很香,在又濕又凍的時候喝就正好。要把握時間,繼續發掘觀塘的好店!

百子櫃??
抵!

要把握時間,繼續發掘觀塘的好店!
百子櫃??
抵!
2011-02-11 48 浏览
寫番新年食評,不得不品題一下呢間蛇王兄,皆因一個月之內吃了五六次之多﹗蛇肉有行氣活血之效,吃完之後不知那裡來的神奇力量,體內引發出一陣又一陣既熱血,有點似穿上了保暖衣,功效神奇﹗蛇王兄我估在官塘都已經做左十幾廿年,細細個經過搭小巴,必定見到佢。去年十二月至一月不知不是世界末日即將來臨,成個月氣溫都在18度以下,有兩個星期仲連續得十二三度,我雖然體型胖過胖虎,不過最怕凍,又那可不進補呢?店子細細,靠擺出街的幾張大四方枱搵食,由於歷史悠久,入夜必座無虛席﹗就像呢晚得10度,同食家去完雲南風味食辣野,食完之後個身都仲係凍過雪條,難得食家到官塘,梗係帶佢試下最正既蛇王兄,大家進補一番﹗細蛇羹不便宜,$25送蛇湯,如果要埋糯米飯就$40。物有所值,睇相你就明,真係成碗都係蛇肉及雞絲,配上木耳,加入脆卜卜的薄脆,一碗細蛇已可以令你飽肚暖身﹗湯底濃稠得不得了,蛇肉切得大片實在,吃得的蛇肉鮮甜,給你有種真材實料的感覺,吃下兩羹已發揮其作用,渾身一陣暖和,這就是其可愛的功效。附上的蛇湯,胡椒味極濃,也是暖身之物,記住大啖大啖喝下,衫都可以著少幾件﹗吃後暖洋洋,買了外賣給老豆,大讚好吃,過兩日自己仲偷偷地
寫番新年食評,不得不品題一下呢間蛇王兄
,皆因一個月之內吃了五六次之多﹗

細蛇羹一碗,進補之選

官塘吃過最好吃最足料的

細蛇羹不便宜,$25送蛇湯
,如果要埋糯米飯就$40。
不是說笑,食完真係飽肚
蛇肉大片,實在飽滿
蛇湯胡椒味極濃

吃後暖洋洋,買了外賣給老豆,大讚好吃,過兩日自己仲偷偷地落o黎官塘搵番佢黎食,味道之好可知一二﹗

更多相:

我的無聊微博:
細蛇羹一碗,進補之選
官塘吃過最好吃最足料的
不是說笑,食完真係飽肚
蛇肉大片,實在飽滿
蛇湯胡椒味極濃
2010-04-03 19 浏览
零九年十二月少數一年四季都有供應蛇羹的蛇店,當然最新鮮美味的時間,一定是秋風起後的季節。$25一碗的蛇羹,蛇肉大大條掛在湯羹上,是唔吃得都睇得下的平民演繹,湯底味濃有很重師傅味道,蛇肉粗鬆腍乏味,沒自家鮮蛇下,相信是內地煮理好運過來的熟蛇肉,愈吃愈唔對路,還是草草埋單去大孖訂醬油去好了。
零九年十二月

很有「味」道的蛇羹。
今天逛完觀塘後,便到宜安街的蛇王娟品嚐蛇餐。雖然早前吃過工聯會主辦的蛇宴,但簡單地品嚐數味以蛇為主題的菜餚,還是第一次。蛇王娟提供的食品有散叫的蛇湯、蛇羹和臘味飯,但上述食品也有套餐的形式,就是分A餐和B餐,分別在於前者的蛇羹是大的(售價為$55);而B餐的蛇羹則是小的(售價為$40)。我站在店舖外觀看時,女店員已熱忱地給我介紹產品,並歡迎我進來,加上有些饑意和寒意,乃欣然接納女店員的招呼。無論蛇湯、蛇羹和臘味飯均非常可口,環境衛生,舖面光猛。

無論蛇湯、蛇羹和臘味飯均非常可口,環境衛生,舖面光猛。

B餐的蛇羹
小蛇羹的份量
蛇王娟卡片的背面
2010-01-01
B餐的蛇羹
小蛇羹的份量
蛇王娟卡片的背面
前幾日同男友搭荃灣車經過宜安街,咁岩見到以前食開果間蛇舖'蛇王兄'既是頭婆'.於是落車行過去.......原來'是頭婆'搬咗,仲改咗名叫(蛇王娟)坐低叫咗2個B餐蛇羹好足料.....糯米飯好有'趙'口,好香......蛇湯好夠藥材味食到好飽.....好好味埋單$80仲有呀'是頭婆'好好人....蛇湯唔夠喉仲可以添飲呀而且仲平咗細蛇羹$23............大蛇羹$42,仲送蛇湯細蛇羹餐$40.........大蛇羹餐$55

坐低叫咗2個B餐

細蛇羹
蛇湯
糯米飯
脆脆
$40 (其他)
細蛇羹餐
細蛇羹
蛇湯
糯米飯
脆脆
2009-09-29 13 浏览
e個觀塘蛇王兄我成日放工經過都會過去食一大碗補補下...雖然熱左d..但唔知點解食蛇係會上隱架...不過e排先知道. ..原本果老板娘搬左去第二條街做....唔怪得e排d人又唔同. ...食既蛇羹又唔同.. ..無平時噤多料啦!太淡啦....詢問之下..原來搬左去( 觀塘宜安街緻昌樓4D地舖 )之後第二日放工專登走過去食...見番老板娘....原來佢搬左一間大舖仲有冷氣...比之前坐得好舒服...又可以食番我最愛既蛇羹同糯米飯. ....正正正
e個觀塘蛇王兄我成日放工經過都會過去食一大碗補補下...
雖然熱左d..但唔知點解食蛇係會上隱架...

不過e排先知道. ..原本果老板娘搬左去第二條街做....
詢問之下..原來搬左去( 觀塘宜安街緻昌樓4D地舖 )
之後第二日放工專登走過去食...
見番老板娘....原來佢搬左一間大舖仲有冷氣...
2008-12-08 28 浏览
羹稍稠, 勻起來有點似碗仔翅, 還好材料不欺場, 蛇肉木耳絲雞肉絲仍是長吃長有至碗底見光為止. 這玩意感覺從來是冬曰暖身補身先於味道, 論好吃此廿五蚊當然不及蛇王芬或蛇王二, 但至廿五蚊細蛇羹連蛇湯, 相信價錢論應該無敵手了吧?
廿五蚊咋, 想點?
  • 蛇羹連蛇湯
2007-12-14 19 浏览
主人與奴隸獸正打算搭小巴出佐敦,見此店甚多人光顧。既然不趕時間,於是決定試一試再出發。原來此店食蛇羹有蛇湯送,就點了一碗細的(HK$23)。蛇羹稀『杰』適中,但湯底味道太淡,肉質『鞋』口,味道勉勉強強,只屬一般。蛇湯則胡椒粉味勁濃,還有當歸及杞子味,可惜油膩及太多味精,奴隸獸不是太欣賞。其實論價錢,HK$23 有蛇羹又有蛇湯,確實幾抵食,但味道就不要強求喇!

蛇羹
蛇羹及蛇湯
2007-10-22 14 浏览
時近年夜,肚子空空的,怪難受,想吃一點熱東西,忽然想起吃蛇羹。雖然大熱天時吃蛇,有點不合時宜,但有時想起吃時,就要吃,如不是,日日捱,為咩?先去小巴站那邊的蛇王兄,卻說熱天不賣蛇,只賣粉麵。再行過這裡,見仍賣著蛇羹,就來一碗細的,坐在路邊的位子,熱辣辣吃蛇羹。細碗的蛇羹,其實份量也不算小。芡汁很厚,吃落是杰杰的,感覺上就更燙口。平時最怕芡汁下得厚的羹類,不過是日要調解胃部不適,所以例外,反而感覺良好。蛇羹幾多料,除了蛇絲,還有不少的雞絲、肉絲、冬菇絲、木耳絲,也算是真材實料。蛇肉不用問也是雪藏貨色,沒有考究的菊花瓣及檸檬葉絲,但蛇湯底也頗鮮美,加上豐富的配料,及薄脆,雖然是天氣是熱了一點,也實在吃得滋味。值得一提的是薄脆,在這等又濕又熱的天時,仍然保持脆口,意料之外。吃細蛇羹,送蛇湯碗,味道卻不錯,雖然味覺已遲鈍,都喝得出甚醇香,不是附送的例湯這樣簡單。埋單33蚊,經濟抵食,水準不錯,不過當然,如果可以涼一點來吃,會更好。