2021-04-08 254 浏览
▫️蝦肉魷魚咖喱喇沙湯摻摻🦑⁣⁣湯底椰香味好重好濃 ⁣⁣咖喱少少辣 又唔會好辣 易入口 ⁣⁣第一啖食落都幾過隱 ⁣⁣而且佢啲料 蝦同魷魚都算多⁣⁣不過依碗最好同人share食 ⁣⁣因為第一啖係好味既 但食多幾淡就開始覺得好膩 可能因為椰奶太多⁣⁣⁣⁣▫️雞絲雞蛋豬骨雞湯油麵⁣⁣好普通 個湯飲落去雞味較明顯 ⁣但感覺好味精湯feel⁣⁣⁣▫️白胡椒肉骨油條⁣⁣👎🏻係平時胡椒豬肚湯既味但唔好飲⁣⁣入面舊肉骨好老 啲肉好”鞋”⁣⁣油條就甘食仲好過放落湯⁣⁣⁣⁣▫️五香脆炸豆腐豆卜/馬來香炸雞翼/沙嗲雞肉串⁣⁣完全無馬來風味 好似普通炸物甘 ⁣唯一好食啲既係個炸豆卜 ⁣但全部都好一般⁣⁣⁣⁣▫️榴槤咖央多士⁣⁣難食..完全同我想像好大出入 ⁣⁣佢係就甘一塊烘底多士再搽啲「榴槤糕」味既醬 ⁣我地都中意食榴槤但唔鍾意榴槤糕嗰陣味😢⁣⁣⁣⁣▫️摩摩喳喳⁣⁣係熱椰奶加啲紫薯同埋芋頭之類既野⁣⁣椰奶有啲過份地濃同重 ⁣同埋食落好似成淡椰漿飲落肚 好膩⁣
▫️蝦肉魷魚咖喱喇沙湯摻摻🦑⁣⁣

係熱椰奶加啲紫薯同埋芋頭之類既野⁣⁣
椰奶有啲過份地濃同重 ⁣
同埋食落好似成淡椰漿飲落肚 好膩⁣
2021-03-25 279 浏览
在荃灣逛完街就決定找間餐廳醫一醫肚,看到這家餐廳環境舒服,就二話不說決定試一試佢~(辣味蝦湯底)蝦肉肉片河粉 湯底層次豐富,應該真係落好多蝦去煲~但唔係好夠辣,而且個肉有啲韌☹️,蝦肉口感亦都偏梅,有啲失望。不過個河粉都夠掛湯嘅~唯有下次試吓第二款餸啦~小食併盤 有一份串燒、雞翼同炸豆卜,串燒同雞翼都唔錯,反而個炸豆卜幾有驚喜!炸得外脆內軟,用咗五香粉調味,好惹味啊🤤冰糖檸檬薏米水 都幾足料!而且味道清甜,清熱解暑~整體來說質素不錯。

(辣味蝦湯底)蝦肉肉片河粉

小食併盤

冰糖檸檬薏米水
都幾足料!而且味道清甜,清熱解暑~

整體來說質素不錯。
  • 五香脆炸豆腐豆卜
2021-03-15 302 浏览
我一直都是他們灣仔分店的常客,這次來到荃灣分店,試試水準是不是一樣高質~這次點的是一人套餐,主食叫了蝦肉肉片米粉(細),份量比正常版本的少1/3左右,但湯底與灣仔店一樣,一入口便是濃郁的蝦香,清甜中帶微辣,十分開胃,配上索湯的米粉很美味(也很推薦摻摻 - 油麵+米粉!這裡的湯底真的是真材實料,香濃卻不會過鹹,就算喝完整碗湯也不太口渴。套餐還包括一客小食,我就點了兩串沙爹雞髀肉串燒,超級惹味!雞肉上那醬汁十分出色!沙爹醬上有花生的顆粒,令味道層次更為豐富,如果喜歡沙爹的朋友一定要喔m試試看!如果你比較細食,叫這個套餐的份量剛剛好,但始終主食是細碗版,男生未必太夠飽。如果想主食份量多一點,也可以單點正常size的粉面!真的很喜歡他們的湯底👍🥰有空會再來😊

蝦肉肉片米粉

沙爹雞髀肉串燒

真的很喜歡他們的湯底👍🥰有空會再來😊
蝦肉肉片米粉
沙爹雞髀肉串燒
2021-03-14 1795 浏览
今日(14-3-2021 Sun)晏晝,會合外出返嚟嘅老公食晏,去邊喥食?呢間啦,因為上次嚟食時(係2月27日刊登嘅呢篇: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/yeah-%E8%9D%A6%E5%91%B3%E6%BF%83-e3943392),有個app儲分同有劵用.我哋決定用送價值$20.00嘅脆香魚皮,然後睇menu揀嘢食.1. 脆香魚皮唔太鹹,好脆冇油饐,放入湯食好味.味道: 5分2. $49.00嘅豬骨雞湯墨魚丸魚片麵揀摻摻嚟到睇,好似冇米粉,”撩”起睇,真係冇,但老公嗰碗原本要油麵就變咗摻摻.我就同店員講,可唔可以加返啲米粉?咁佢都同意,於是加返.呢個豬骨雞湯兩暫嘅味道都飲得出,但又唔會太濃;墨魚丸內裡有墨魚粒,口感唔錯;魚片同油麵,米粉都正常.味道: 4分3. $70.00 嘅咖哩叻沙湯雞絲雞蛋油麵上面提咗,呢碗油麵變咗摻摻,老公冇問題.一直放喺喥我就一直嗅到叻沙味,老公話係BB辣,我都試吓,係唔係好辣,而且好香同惹味.而雞蛋係免費升級嘅溏心滷蛋,好入味.味道: 4分4. $19.00嘅榴槤咖央多士半份呢個榴槤味淡淡同輕

1. 脆香魚皮
脆香魚皮
唔太鹹,好脆冇油饐,放入湯食好味.

味道: 5分

2. $49.00嘅豬骨雞湯墨魚丸魚片麵揀摻摻
豬骨雞湯墨魚丸魚片麵
嚟到睇,好似冇米粉,”撩”起睇,真係冇,
豬骨雞湯墨魚丸魚片油麵

溏心滷蛋
味道: 4分

4. $19.00嘅榴槤咖央多士半份
榴槤咖央多士半份
呢個榴槤味淡淡同輕輕蓋過咗咖央嘅味道,但唔太甜,OK 嘅.
味道: 4.5分

服務:
由於我係某個app嘅會員,每次消費都可以儲分,於是我哋斜錢時問收銀攞儲分收據,佢答已經幫我加咗入去.

4.5分

題外話:
呢喥可以買飯劵幫年輕人.
2021-03-14
豬骨雞湯墨魚丸魚片摻摻
咖哩叻沙湯雞絲雞蛋摻摻
溏心滷蛋
榴槤咖央多士半份
馬拉菜好少食🦐🍜~東南亞菜通常都係越南菜同泰國菜食得比較多今次食係因為行街街個陣路過聞到啲好香既蝦湯味🧡雖然事前食咗少少野但陣香味好濃好重吸引咗我同朋友👭所以就入去咗當食個tea🦐🍜餐廳入面的裝潢無乜太大特別都係以簡約乾淨整潔為主就唯獨我坐個張枱旁邊有幅蝦既伂景畫隔板🦐個蝦圖畫得好靚好可愛😆😆🦐🦐~~☆🦐蝦肉肉片麵(包飲品)$51:呢碗就係最傳統既馬拉福建麵🦐🍜~麵既口感比較軟身,但深紅色湯頭超級濃郁,除咗食到辣椒既麻香,啖啖都充滿蝦既鮮味!個湯絕對係成碗麵既靈魂!蝦肉同肉片口感正正常常,但因為吸哂啲湯汁精華,提昇咗層次超香超入味~成件事好夾👍🧡!好正呀🦐!☆🍜咖哩叻沙魚片四寶麵(包飲品)$51:呢碗本來想揀摻摻(米粉加油麵),但我比較想食油麵所以放棄咗摻摻🙈~油麵都係正常水準,但個湯都係咁正咁香濃🧡,咖哩唔會過辣,輕輕帶辣但已經好重咖哩香味,但都係中間個椰漿味最突出,好掂👍🧡!四寶有魚蛋,墨丸,貢丸同腐角,我個人比較鐘意魚蛋同腐角,但其實樣樣都唔差~🦐!◇講到尾,我覺得呢度啲湯底真心唔錯👍🍜,但湯以外既食物就有啲改善空間,就好似如果麵可以再爽口啲個口感會更好😆🧡!但整體已經好ok啦👍
馬拉菜好少食🦐🍜~
東南亞菜通常都係越南菜同泰國菜食得比較多
今次食係因為行街街個陣路過聞到啲好香既蝦湯味🧡
雖然事前食咗少少野
但陣香味好濃好重吸引咗我同朋友👭
所以就入去咗當食個tea🦐🍜
餐廳入面的裝潢無乜太大特別
都係以簡約乾淨整潔為主
就唯獨我坐個張枱旁邊有幅蝦既伂景畫隔板🦐
個蝦圖畫得好靚好可愛😆😆🦐🦐~~

🦐蝦肉肉片麵(包飲品)$51:

🍜咖哩叻沙魚片四寶麵(包飲品)$51:

講到尾,我覺得呢度啲湯底真心唔錯👍🍜,但湯以外既食物就有啲改善空間,就好似如果麵可以再爽口啲個口感會更好😆🧡!但整體已經好ok啦👍👍🧡🦐🍜!!

午餐
2021-03-07 280 浏览
成間店都勁新淨👏🏻諗都唔諗就衝入去試下!佢個二人套餐真係好抵不過我真係食唔落所以最後都係揀散叫今次就叫咗以下呢四款嘢食馬來沙嗲雞髀肉串馬來香炸雞翼蝦肉肉骨麵(咖喱喇沙湯底)+摻摻亞參脆多士蝦肉肉骨麵(咖喱喇沙湯底)+摻摻摻摻原來係油麵+米粉一樣唔索汁但食佢既彈牙一樣勁索汁好正👍🏻湯底唔錯!馬來沙嗲雞髀肉串呢個真心麻麻地 無咩味乾身拿!唔是燶左亞參脆多士係用馬來西亞特產亞參做味道酸酸地我個人就比較鍾意食咖央喇!不過呢度嘅咖央要加榴槤所以不了不過鍾意食酸嘅朋友呢個的確唔錯又特別馬來香炸雞翼記得整啲青檸汁上去正👍🏻
成間店都勁新淨👏🏻
諗都唔諗就衝入去試下!

佢個二人套餐真係好抵

呢個真心麻麻地 無咩味乾身

拿!唔是燶左
亞參脆多士係用馬來西亞特產亞參做
味道酸酸地
我個人就比較鍾意食咖央喇!
不過呢度嘅咖央要加榴槤
所以不了
不過鍾意食酸嘅朋友呢個的確唔錯又特別

馬來香炸雞
記得整啲青檸汁上去
正👍🏻
2021-02-27 904 浏览
今日(27-2-2021 Sat)同老公送完膠,去呢間YEAH店食晏,因為知佢有黃色物品賣,我哋去到都仍唔使等位,坐低後見完menu,就要$258.00嘅檳城尋味二人套餐,要:1. 辣味蝦湯蝦肉肉片摻摻由於呢個辣,所以我冇試.2. 福建滷湯魚片四寶(魚蛋,貢丸,墨魚丸同腐角)油麵睇見個湯嘅顏色同稠杰度有啲似碗仔翅,我飲得出有蝦味;所有食材口感正常.8. 亞參脆多士(半份)呢個係甜品,估唔到都即上,所以都食咗先.呢人個係塗上羅望子果醬嘅多士,羅望子果醬味道酸酸甜甜,ok嘅.3. 馬來香炸雞翼(2件)+馬來沙嗲雞脾肉(2串)馬來沙嗲雞脾肉外脆內嫩,沙嗲味唔太濃.馬來香炸雞翼同椒外脆內嫩,味道都清清地.4. 沙嗲醬雜錦魷魚秋葵樂樂呢個沙嗲醬辣,魷魚口感正常,ok 嘅.5. 秘製囉吔(加$20.00)一上枱就知”瀨”嘢,因為舊年喺廚尊食過(食評係20年5月16日刊登嘅呢篇: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E6%94%AF%E6%8C%81%E9%82%84%E6%94%AF%E6%8C%81-%E4%BD%86%E8%A6%81%E5
就要$258.00嘅檳城尋味二人套餐,要:

1. 辣味蝦湯蝦肉肉片摻摻
辣味蝦湯蝦肉肉片摻摻

由於呢個辣,所以我冇試.

2. 福建滷湯魚片四寶(魚蛋,貢丸,墨魚丸同腐角)油麵
福建滷湯魚片四寶(魚蛋,貢丸,墨魚丸同腐角)油麵

左: 福建滷湯魚片四寶(魚蛋,貢丸,墨魚丸同腐角)油麵, 右: 辣味蝦湯蝦肉肉片摻摻

8. 亞參脆多士(半份)
亞參脆多士(半份)
亞參脆多士(半份)

3. 馬來香炸雞翼(2件)+馬來沙嗲雞脾肉(2串)
馬來香炸雞翼(2件)+馬來沙嗲雞脾肉(2串)
馬來沙嗲雞脾肉外脆內嫩,沙嗲味唔太濃.
馬來香炸雞翼同椒外脆內嫩,味道都清清地.

4. 沙嗲醬雜錦魷魚秋葵樂樂
呢個沙嗲醬辣,魷魚口感正常,ok 嘅.

5. 秘製囉吔(加$20.00)
一上枱就知”瀨”嘢,因為舊年喺廚尊食過(食評係20年5月16日刊登嘅呢篇: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E6%94%AF%E6%8C%81%E9%82%84%E6%94%AF%E6%8C%81-%E4%BD%86%E8%A6%81%E5%8A%A0%E6%B2%B9-e3723152),同樣由生果同油炸鬼加啲醬汁撈埋一齊食,唔同嘅呢喥有埋鮑魚,小蝦;生果方面有青蘋果,菠蘿同梨,而呢喥嘅醬汁係唔辣嘅.可惜嘅係油炸鬼好油饐.
上: 秘製囉吔, 下: 沙嗲醬雜錦魷魚秋葵樂樂

6. 亞參冰茶(加$10.00)
飲落酸酸甜甜,口感喺嚡,應該係羅望子茶.

7. 熱檸檬菜蜜
份量啱啱好,唔會太甜.
左: 熱檸檬菜蜜, 右: 亞參冰茶

10. 桔子香茅凍
原本想要椰糖豆花,但今日冇,所以揀呢個.呢個係自家製香茅凍糕,配以蘭香子同桔子汁,清清甜甜咁,不過凍糕香茅味唔濃.

服務:
落完單,嘢食好快到齊,上菜嘅姐姐好有禮貌.
桔子香茅凍
2021-02-27
2021-02-19 363 浏览
可能係第100次幫襯,怡然都係咁好味。 裝修係典型南洋風格,已經許久冇出國的我感覺倍加懷念。點餐姨姨態度親切, 唔睇餐牌直接叫招牌肉片蝦麵摻摻加底。 湯底濃郁,蝦味鮮甜,我只能食小辣,但湯底都唔會太辣。 摻摻口感好好,摻摻即係溝兩種麵底, 多數係油麵溝米粉,係典型東南亞食法,可惜香港少見。睇返餐牌發現多左南洋甜品,下次可以再試。午餐時候到達, 都差唔多坐滿曬人, 生意繼續興旺。在香港如此好味的馬來蝦麵買少見少, 請加油。
可能係第100次幫襯,怡然都係咁好味。

裝修係典型南洋風格,已經許久冇出國的我感覺倍加懷念。

點餐姨姨態度親切, 唔睇餐牌直接叫招牌肉片蝦麵摻摻加底。

睇返餐牌發現多左南洋甜品,下次可以再試。

午餐時候到達, 都差唔多坐滿曬人, 生意繼續興旺。
在香港如此好味的馬來蝦麵買少見少, 請加油。
招牌肉片蝦麵
2021-02-18
招牌肉片蝦麵
2021-02-11 392 浏览
終於食到蝦麵店!香濃喇沙超正!個湯好好飲!材料又夠多,檬粉都唔少,好似食極都仲有!雞肉串燒燒到外香脆內幼滑!而沙嗲醬同平時食開嘅都唔同~唔係好濃個種沙嗲醬,唔會食到成嘴痴笠笠!午市套餐仲包杯飲品!絕對抵食!依到就用QR code自助落單,上餐好快。店員個個都好有禮貌,服務好好!
終於食到蝦麵店!
香濃喇沙超正!個湯好好飲!
材料又夠多,檬粉都唔少,好似食極都仲有!
午市套餐仲包杯飲品!絕對抵食!
依到就用QR code自助落單,上餐好快。
店員個個都好有禮貌,服務好好!
2021-01-27 469 浏览
這間餐廳以馬來西亞蝦麵聞名,今次選擇小麵·大滿足午餐,價錢已包括一碗小麵、小食和飲品,相當划算。蝦肉魷魚麵和蝦肉四寶麵均配上招牌嘅辣味蝦湯,蝦味濃郁,但原來紅噹噹嘅湯底,只有淡淡嘅辣味而且帶有甜味,唔食辣嘅朋友應該都可以食到。魷魚爽口彈牙,蝦肉比較結實,咬落去似係雪藏蝦,無乜味道。五香脆炸豆腐豆卜,每件炸到脆卜卜,非常香口。個人比較喜歡豆卜,外脆內軟。特製亞參脆多士,味道係酸酸的,但就唔太啱我口味。

特製亞參脆多士,味道係酸酸的,但就唔太啱我口味。
想食馬來西亞菜又食厭咗蘇媽蘇媽 可以試下蝦麵店😋單點價錢比蘇媽蘇媽略貴 但叫套餐都幾抵食㗎😚今次我就叫咗二人套餐(不過好似荃灣店限定🤨)————————————————————————🐕二人套餐 ($258)🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯1)🍜🍜首先可以揀兩碗麵 我就揀咗:蝦肉魷魚辣味蝦湯底檬粉🦐🦑辣味蝦湯底係呢間嘅主打菜之一雖然話係辣 但我覺得完全唔辣🤣🤣(可以揀走辣㗎濃濃嘅蝦醬味再加上炸蔥香😋而且檬粉幾索湯 所以好入味😋可以一試咖喱叻沙魚片四寶摻摻🐟摻摻其實就係油麵加米粉😲湯底都略略杰身 可以掛上麵身但味道比較淡 咖喱味偏重 不太推2)炸雞翼同沙嗲雞串各2🐔🐔炸雞翼似茶餐廳啲生炸雞翼滴上青檸檬汁更添風味雞串上枱時未夠熱有啲位略厭有啲乾😣好彩有醬汁搭救 令佢濕潤翻啲沙嗲汁配上大量花生粒🥜令口感更為豐富不過整體唔重口味如果可以有焦香味就好啦😛3)再包小食兩款🍲白胡椒肉骨油條😋呢樣係咁多樣我最推薦!🌟🌟熱騰騰嘅白胡椒湯頗暖胃胡椒味極濃 不過幾辣下🤣🔥加上以肉骨熬製有啲甜甜地嘅湯頭😛😛美中不足係 好多肥油係面😣😣肉骨有兩條 炆得夠淋肥瘦適中 而且好多肉五香脆炸豆卜豆卜炸到脆卜卜就

🐕二人套餐 ($258)🐕

🐰題外話:
➥用storellet做會員仲即刻送雞翼3隻/雞串4條😏

• 白胡椒肉骨油條
2021-01-12 388 浏览
呢間蝦麵店已經係荃灣屹立多年,一直都有唔少客人推介同支持!作為荃灣街坊,今日決定黎品味一下,傳統馬來西亞既風味!-🔶檳城尋味二人套餐 💰258麵食🔹蝦肉肉片摻摻麵 (福建滷湯底)(👅: 7.3/10)肉片爽口嫩滑,蝦肉係一般雪藏蝦肉,配上傳統福建滷湯,湯底濃稠,質感好似碗仔翅個湯底,味道鮮甜。而摻摻麵即係油麵同米粉混合版, 一次試上兩種麵食,個人覺得油麵會好食d,有麵香。-🔹海鮮摻摻麵 +$12 (咖哩叻沙湯底)(👅: 7.4/10)海鮮配有青口、大蝦、魚腐、鮮魷魚及蟹柳,賣相豐富!揀左咖喱叻沙湯底,豆卜特別掛湯,香口多汁!不過個人認為湯底唔算好濃郁,咖喱叻沙偏清淡樸實,如果咖哩香可以再出少少就正喇!-小食🔺馬來香炸雞翼+馬來沙嗲雞脾肉串 (👅: 7.2/10)幾中意外層香酥惹味,沙嗲醬不過不失,兩串都算香口!-🔺沙嗲醬雜錦魷魚秋葵樂樂(👅: 7.4/10)魷魚爽口彈牙,沙嗲醬微辣且甜,口感不錯的!-🔺潮州滷水豆腐豆乾滷蛋 +$15(👅: 7.2/10)有豆腐、豆乾、滷蛋,三款滷得幾入味,份量充足!如果有熱食就好喇-🔻榴槤咖央多士+亞參脆多士(👅: 7.5/10)榴槤咖央甜甜地
🔶檳城尋味二人套餐 💰258
麵食
🔹蝦肉肉片摻摻麵 (福建滷湯底)(👅: 7.3/10)

小食
🔺馬來香炸雞翼+馬來沙嗲雞脾肉串 (👅: 7.2/10)
幾中意外層香酥惹味,沙嗲醬不過不失,兩串都算香口!

🔺沙嗲醬雜錦魷魚秋葵樂樂(👅: 7.4/10)
魷魚爽口彈牙,沙嗲醬微辣且甜,口感不錯的!

🔺潮州滷水豆腐豆乾滷蛋 +$15(👅: 7.2/10)

🔻榴槤咖央多士+亞參脆多士
(👅: 7.5/10)
榴槤咖央甜甜地帶有榴槤香味;多士香脆。

🔻亞參脆多士(👅: 6.8/10)
亞參是一種熱帶酸羅望子果做成的果醬,味道有點似極酸果莓,個心不太喜歡。

🔸亞參冰茶 +$10(👅: 7/10)
亞參冰茶同樣是一種熱帶酸羅望子果做成的飲品,味道比果醬較易接受!
🔸菜蜜(👅: 7.2/10)
清甜菜蜜

整體來說,二人套餐確實豐富飽肚,食物水準中等。
辣味蝦湯底海鮮摻摻,湯底味道辣中帶鮮,辣度3.5分,海鮮包括有大蝦、魷魚、青口、腐角、蟹柳,食落好新鮮,鮮味十足,摻摻採用油麵、米粉製作,食落好掛湯。豬骨雞湯底雞絲雞蛋米粉,豬骨雞湯底味道鮮甜,手撕嫩雞絲食落啖啖肉,雞蛋蛋香味濃,米粉口感爽滑,配以炸蒜、香蔥食用,味道更佳。五香滷肉配一口脆豆腐,五香滷肉採用豬肉、香芋、荸薺、洋蔥、五香製作,配以青檸汁、酸梅醬、特製滷汁食用,味道更加突出,脆豆腐口感外脆內嫩,配以泰式辣醬食用,食落好惹味。馬來香炸雞翼,口感酥脆,肉質飽滿多汁,香葉令整體味道好獨特。馬來沙嗲雞脾肉串,肉質滑嫩,食落好入味,充滿沙嗲味道。腐乳通菜,份量多,通菜口感爽嫩,配以腐乳食用,味道咸香。榴槤咖央多士,榴槤、咖央味道濃香,多士口感外脆內軟,食落好香口。桔子香茅凍,採用桔子汁、香茅汁製作果凍,口感滑溜,味道清甜帶酸,配以奇亞籽、冰菠蘿食用,食落好清爽。摩摩喳喳,採用香蘭葉、椰奶製作,配料包括有芋頭、西米、香蕉、地瓜、乾果,芋頭味道濃郁,口感好豐富,味道香甜。凍檸檬菜蜜,味道清香、酸甜。凍美祿,味道正宗,甜度適中。

馬來沙嗲雞脾肉串,肉質滑嫩,食落好入味,充滿沙嗲味道。

腐乳通菜,份量多,通菜口感爽嫩,配以腐乳食用,味道咸香。

凍檸檬菜蜜,味道清香、酸甜。

凍美祿,味道正宗,甜度適中。
  • 榴槤咖央多士
  • 海鮮麵
  • 五香滷肉配一口脆豆腐
2020-12-22 357 浏览
呢排疫情嚴重咗,條街明顯少人咗好多,偏偏呢間餐廳仲大排長龍,所以就同朋友排隊試下下午茶價錢都幾平,大約$2x至6x就有交易蝦肉肉骨麵($65)肉骨有兩、三大件,肉質軟腍,但蝦肉比較少,辣味蝦湯底蝦味濃郁特製亞參脆多士(半份)(+$16)羅望子果醬酸酸甜甜好開胃馬拉雞小食拼盤($40)有雞翼2件同雞髀肉2串,另外再加錢要多2串雞髀肉(+$22)自家製沙嗲醬有好多花生粒粒,惹味又有咬口自家製冰糖檸檬薏米水(+$10)冬天飲非常滋潤

下午茶價錢都幾平,大約$2x至6x就有交易

特製亞參脆多士(半份)(+$16)羅望子果醬酸酸甜甜好開胃

自家製冰糖檸檬薏米水(+$10)冬天飲非常滋潤
2020-12-19 221 浏览
今日去荃新天地行街買聖誕禮物🎁行到肚餓就去到蝦麵店食晚飯~由於真係太多野想食 於是就叫左個兩人餐 咩都有得食😋😋食野前個店員見我著白色衫 於是就俾左去圍巾我 好貼心!🥰主食1: 豬腩片蝦湯惨惨 蝦湯係依到既主打 點可以唔試呢!蝦湯勁重鮮甜既蝦味 濃得黎唔會重口味☺️主食2: 沙嗲肉骨惨惨沙嗲湯都係唔辣既 帶有少少椰香👍🏻小食1: 胡椒肉骨茶一開始食覺得好辣 好哽咽 但過左一陣就發現好好味!愈食愈正!小食2: 串燒雞依個就不過不失啦 冇咁乾會好啲榴槤多士:依個正呀!連唔食榴槤嘅男朋友都食得落 一D都唔臭 仲好好味tim!最後飲埋餐茶就perfect 👍🏻👍🏻
今日去荃新天地行街買聖誕禮物🎁行到肚餓就去到蝦麵店食晚飯~

由於真係太多野想食 於是就叫左個兩人餐 咩都有得食😋😋

食野前個店員見我著白色衫 於是就俾左去圍巾我 好貼心!🥰

主食1: 豬腩片蝦湯惨惨
蝦湯係依到既主打 點可以唔試呢!
蝦湯勁重鮮甜既蝦味 濃得黎唔會重口味☺️

主食2: 沙嗲肉骨惨惨