2023-02-09 25 浏览
🧡Please follow my IG : orororenji☆ 蠔灣天后水星街28號耀星華庭地下1號舖✦ Seafood Platter• Tia Maraa Pearl• Speciales Lambert No.2• Krystale No.1• Cocollos No.0• Gillardeau No.0順住次序食,由淡到濃,全部即叫即開,隻隻都好新鮮爽口,之前都食過Gillardeau,海水味重但一d都唔腥,No.0又夠大隻,好鬼正,大滿足呀!• 車厘蜆第一次試呢款蜆,估唔到又幾正,同埋好大隻。• 北海道帶子好厚身,勁鮮甜。• 北海道活赤具大大隻好爽口,鮮甜。✦ 龍蝦忌廉意粉份量好足好大碟呀~意粉軟硬適中又掛汁,入面都幾多龍蝦肉,肉質彈牙,好正好好味!✦ 安格斯肉眼扒伴沙律 配自家制洋蔥汁平時通常豬扒會配洋蔥汁,呢個又好夾喎,肉眼肉味濃,唔算太多肥膏,啖啖肉好正。
☆ 蠔灣

• Krystale No.1
• Cocollos No.0
• Gillardeau No.0

• 車厘蜆
第一次試呢款蜆,估唔到又幾正,同埋好大隻。

• 北海道帶子
好厚身,勁鮮甜。

• 北海道活赤具
大大隻好爽口,鮮甜。

✦ 龍蝦忌廉意粉

✦ 安格斯肉眼扒伴沙律 配自家制洋蔥汁

• 龍蝦忌廉意粉
2023-02-08 524 浏览
今晚有個鍾意食生蠔嘅朋友帶我去食好西!佢極力推介呢間餐廳,事關呢度嘅生蠔超級鮮甜,而且其他食物都好高質。有幾款生蠔都想試,所以就叫咗個生蠔刺身拼盤。生蠔刺生拼盤(自選)Tia Maraa Pearl:味道清新,肉質爽脆,超正!Cocollos:蠔味夠濃,其帶子位極甜,有強烈的回甘,細膩的口感。 Gillardeau-No.2: 肉質肥厚,有海水味,蠔味細膩有層次,咁多款裏面我最鍾意!北海道活赤貝 原隻的新鮮赤貝刺身外表呈橙紅色、帶光澤,食落肉質爽厚,鮮味十足。法國藍蝦藍蝦肉質緊緻結實、鮮甜,充滿豐富膠質,爽口彈牙!車厘蜆車厘蜆肉質結實爽脆,富彈性,佐上少許日式醬油和Wasabi同吃,突顯其鮮味,口感豐盈甜美。白酒煮青口湯味道很清新,入口有海鮮味兼白酒香,並散發出淡淡忌廉香味。龍蝦忌廉意粉 非常足料,超多爽口彈牙的龍蝦肉,整體非常creamy,意粉有咬口,性價比高。整體而言,生蠔嘅質素仲好味嗰啲酒店,我會超級推薦俾鍾意食生蠔嘅朋友😉!

有幾款生蠔都想試,所以就叫咗個生蠔刺身拼盤。

生蠔刺生拼盤(自選)
Tia Maraa Pearl:味道清新,肉質爽脆,超正!

法國藍蝦
藍蝦肉質緊緻結實、鮮甜,充滿豐富膠質,爽口彈牙!

車厘蜆

白酒煮青口湯
味道很清新,入口有海鮮味兼白酒香,並散發出淡淡忌廉香味。

• 燴龍蝦忌廉意粉
  • 法國藍蝦
2023-01-31 28 浏览
今日同老媽子慶祝,知佢中意食海鮮生蠔,所以帶左佢去食間性價比好高既生蠔專門店食,估唔到都好有驚喜🥸——————🐽 海鮮拼盤- Tia Maraa Peral, Speciales de claire, Josphine, Tarbouriech Oyster, Gillardeau, 北海道活帶子,北海道活赤貝,法國藍蝦一黎到先叫左個拼盤食,d生蠔勁新鮮,放d檸檬汁落去既時候中見到d生蠔不斷動緊🥹法國藍蝦食落好爽得黎好甜,同日本生蝦簡直係唔同級數而活帶子亦都好鮮甜🥹好高質數🐽 清酒蒜蓉煮活蜆湯蜆湯好甜調味岩岩好,勁大隻蜆肉好飽滿,食落好厚肉好新鮮🐽 松葉蟹腳意大利飯意大利飯炒到好香忌廉味,松葉蟹腳嘅蟹肉融入晒落去個意大利飯到,令到個飯特別甜🥹

——————

法國藍蝦食落好爽得黎好甜,同日本生蝦簡直係唔同級數
而活帶子亦都好鮮甜🥹好高質數

🐽 清酒蒜蓉煮活蜆湯
蜆湯好甜調味岩岩好,勁大隻蜆肉好飽滿,食落好厚肉好新鮮

🐽 松葉蟹腳意大利飯
蠔癮起,雖然宜家有好多餐廳都有生蠔食,但始終最正都係去蠔吧食,可以試多啲唔同嘅款式🦪 呢間隱身喺天后細街入面嘅Oyster Cove蠔灣除咗生蠔之外仲有各式各樣嘅新鮮海鮮,鍾意食海鮮嘅朋友一定唔可以錯過😋🌃 環境 (4/5)Oyster Cove離天后地鐵站大概5分鐘路程,不過店鋪嘅位置係喺一條細街中間,去嘅時候大家要睇清楚唔好行過龍😆 餐廳設計偏向casual輕工業風,幾光猛企理,感覺幾cozy☺️ 😋 食物 (4.5/5)🦪 Spanish Osyter西班牙生蠔 Speciales Lambert No.1 $53/pcKrystale No.1 $54/pcCocollos No.0 $63/pcSpanish Arousa Jumbo $65/pc🐚 Cherry Stone 車厘蜆 $48/pc🐚 Ark Shell 北海道活赤貝 $78🍶 Clams Soup 清酒蒜蓉煮活蜆湯 $238🦞 Lobster Pasta 龍蝦忌廉意粉 $198一坐低就即刻問今日邊隻生蠔新鮮,店員推薦西班牙生蠔,就嗌咗4款唔同size同口感嘅黎試😋 一大盤生蠔上枱真係睇見都開心🥳 店員會介紹食用

🌃 環境 (4/5)

😋 食物 (4.5/5)
🦪 Spanish Osyter西班牙生蠔
🐚 Cherry Stone 車厘蜆 $48/pc
🐚 Ark Shell 北海道活赤貝 $78
🍶 Clams Soup 清酒蒜蓉煮活蜆湯 $238
🦞 Lobster Pasta 龍蝦忌廉意粉 $198

一坐低就即刻問今日邊隻生蠔新鮮,店員推薦西班牙生蠔,就嗌咗4款唔同size同口感嘅黎試😋 一大盤生蠔上枱真係睇見都開心🥳 店員會介紹食用順序,由淡味嘅食起🦪

生蠔隻隻都好飽滿新鮮,擠少少檸檬汁已經好正🍋 細隻啲嘅Speciales Lambert No.1 同 Krystale No.1味道比較清新爽口,鮮甜又唔會太鹹,好適合做開胃菜👍🏻

Krystale No.1 同前兩款好唔同,海水味濃郁,口感較為creamy🌊 最最最誇張嘅一定係Spanish Arousa Jumbo❤️‍🔥 隻蠔有成隻手掌咁大✋🏻 入口鮮味十足,海水味適中,而且好creamy,超正😛

除咗生蠔之外我哋仲嗌咗車厘蜆同北海道活赤貝刺身,兩款好爽口,點少少刺身豉油已經好鹹鮮啦🐚

天氣凍,食完凍海鮮緊係要飲返啲熱湯暖胃♨️ 清酒蒜蓉煮活蜆湯好有驚喜🍶 蜆肉大隻之餘個湯底完全吸收晒蜆嘅鮮味,非常清甜~ 湯底仲加入清酒,蒜蓉,黑椒同洋蔥調味,好有層次感😋

最後仲嗌咗個龍蝦忌廉意粉🍝 龍蝦大大舊拆晒肉放入意粉,忌廉汁好creamy好掛汁,而且份量慷慨,食完就飽飽啦🦞

💰 價錢 (4/5)
Average price $700/pp
西班牙生蠔雖然唔及法國蠔咁出名,但性價比真係幾高!🦪 Oyster Cove嘅各種海鮮都好新鮮,無論凍食熱食凍都好好味,絕對物有所值🤩
  • 清酒蒜蓉煮活蜆湯
2023-01-20 28 浏览
見🐨咁鐘意食生蠔🦪 小妹今次就帶左🐨去天后嘅蠔灣食好西🥳呢到嘅生蠔有好多款 啱哂唔同口味嘅客人除左生蠔 仲有其他海鮮 另外有其他主食同小食先嚟一個海鮮拼盤😎共有 5款法國生蠔😋仲有北海道帶子 活赤貝 法國藍蝦生蠔每款兩隻 👧🏻🐨每人一隻✨唔洗爭😂生蠔由淡至濃咁排列❤️ 店員好貼心咁介紹每一隻都好香好正🤤都係由海水味再食到生蠔嘅鮮甜味😎 好新鮮每一隻都好多肉好正嫁👍🏻🦪Tia Maraa Pearl🦪 Speciales Lambert🦪 Krystale 🦪 Cocollos🦪 Gillardeau北海道帶子真係大大隻帶子😍而且佢唔止大嫁✨ 帶子味仲好香濃好鮮甜😋小妹下次黎都要叫多幾隻黎食先得🤤北海道活赤貝 好大隻北海道活赤具🤤 好貼心咁切好哂保留到香爽嘅口感😋 而且味道都好香好鮮.法國藍蝦都幾大隻😍而且佢嘅肉質比較實肉 但係都好正好爽口😋蝦味都好香好正😎 仲食到蝦膏小妹覺得比較易入口❤️都好啱平時少食生蝦嘅朋友仔✨白酒煮青口湯每一隻肉質香滑又好味🤤有淡淡嘅白酒味 易入口而且個湯嘅味道剛剛好😎 唔會太鹹我地都一邊食一邊飲個湯✨龍蝦忌廉意粉🦞份量都幾大碟😎 有好多龍蝦肉😍每一件都好爽肉 食落
見🐨咁鐘意食生蠔🦪

每一件都好爽肉 食落鮮甜😋
加埋忌廉意粉✨ 個汁都好香滑👍🏻
意粉夠哂彈牙☺️
2023-01-19 36 浏览
因為朋友生日嘅關係,決定請佢食餐豪啲好,朋友鍾意食刺身同生蠔,上網見到呢間餐廳生蠔好多種選擇,而且評價好高,決定一於試吓餐廳除咗食生蠔,仲有Pizza,意粉,意大利飯選擇,非常多元化我地今次叫左海鮮拼盤,除左生蠔,仲有帶子,車厘蜆,赤背✨帶子非常大粒,厚肉,爽口鮮甜,頂級刺身level✨車厘蜆爽口彈牙,啖啖肉,一啲沙都冇✨赤背大大隻,十分之爽脆,厚肉生蠔🦪分別有五款各兩隻✨Tia Maraa Pearl $36外型細細隻但肉質清甜,海水味不算重✨Speciaies Lambert No.1 $53具有榛子的味道,一肉質肥厚,海水味濃,蠔味細膩有層次✨Cocollos No. 0 $63肉色偏牛奶白色,非常肥美,入口帶清新的海水味,口感細膩,連帶子位也極鮮甜✨La Perle Noire $44帶有少少金屬味道同海藻中的清新味道,肉質甘甜豐富✨Gillardeau $68五款中外型最大隻,蠔肉肥美、結實而呈彈性,蠔味層次感豐富,最初是海水味,然後是香濃蠔味,最後是點點榛子味✨白酒煮青口湯$238最近凍凍地,食完生蠔最啱飲返碗湯,䁔下胃,青口大大隻,好鮮甜,而且無沙,雞湯加上忌廉汁,再加入

我地今次叫左海鮮拼盤,除左生蠔,仲有帶子,車厘蜆,赤背

✨帶子
非常大粒,厚肉,爽口鮮甜,頂級刺身level

✨車厘蜆
爽口彈牙,啖啖肉,一啲沙都冇

✨赤背
大大隻,十分之爽脆,厚肉

生蠔🦪分別有五款各兩隻
✨Tia Maraa Pearl $36
外型細細隻但肉質清甜,海水味不算重

✨Speciaies Lambert No.1 $53
具有榛子的味道,一肉質肥厚,海水味濃,蠔味細膩有層次

✨Cocollos No. 0 $63

✨La Perle Noire $44
帶有少少金屬味道同海藻中的清新味道,肉質甘甜豐富

✨Gillardeau $68

✨白酒煮青口湯$238
最近凍凍地,食完生蠔最啱飲返碗湯,䁔下胃,青口大大隻,好鮮甜,而且無沙,雞湯加上忌廉汁,再加入少少白酒,清甜美味

✨松露蟹肉意大利飯$218
由生米煮成嘅意大利飯,每一粒都吸收晒松露蟹肉嘅香味,軟熟程度恰到好處,要用好多心機整成,面頭仲有一大堆黑松露,蟹🦀️肉亦都好鮮甜
2023-01-18 40 浏览
豪華生蠔拚盤 唔知點解時不時就會好想食生蠔多數買返來自已開(開的好辛苦😫)但喺有時都會心血來潮想出去食 朋友介紹响天后水星街有間蠔吧生蠔非常新鮮👆👆呢點真喺好重要個日我早少少到啱啱好見到送貨幾箱發泡膠盒,外邊又多加黑色厚身保冰袋封住就覺非常之妥當👍👍 今日就抱住食生蠔加白酒嘅心情來到呢度叫咗一打生生蠔 1️⃣Tia Maraa peral愛爾蘭產,清新宜人,海水味不算重,有點榛子果仁的香氣。2️⃣Speciale Lambert法國的藍寶石生蠔,曾於2011及2015年榮獲法國農業博覽會金獎。 含礦物味,鮮甜可口3️⃣krystale水晶蠔法國諾曼第的水晶蠔,奪得法國Médaille d'Or Paris 2015金獎。口感爽脆,濃郁的海水味但不失鮮甜口感與蠔肉的鮮味極為突出,餘韻極4️⃣cocollos入口有清新海水味,特點係帶子位十分鮮甜,蠔身肥美爽脆有層次,蠔身肥美,帶有強烈回甘!5️⃣Gillardeau蠔界中的勞斯萊斯。一般養殖時間為4年。比其他品種肥美香甜且帶淡淡的榛果香 再試下6️⃣北海道帶子7️⃣北海道活赤貝8️⃣法國藍蝦 再叫🥂白酒🍹Cocktail 一口house wine🥂 一口生蠔🦪人生嘛!勤
豪華生蠔拚盤

唔知點解
時不時就會好想食生蠔
多數買返來自已開
(開的好辛苦😫)
但喺有時都會心血來潮想出去食

朋友介紹
响天后水星街有間蠔吧
生蠔非常新鮮
👆👆呢點真喺好重要
個日我早少少到
啱啱好見到送貨
幾箱發泡膠盒,外邊又多加黑色厚身保冰袋封住
就覺非常之妥當👍👍

今日就抱住食生蠔加白酒嘅心情來到呢度
叫咗一打生生蠔

1️⃣Tia Maraa peral
愛爾蘭產,清新宜人,海水味不算重,有點榛子果仁的香氣。
2️⃣Speciale Lambert

態度卻非常溫柔🤣喺一個好大嘅反差
令我印象深刻
快啲來食生蠔啦

2023-01-13 41 浏览
今晚好難得約到我出去港島區食飯,所以朋友話一於要食好d,帶左我去天后水星街嘅蠔灣到食飯。蠔灣出名主打生蠔海鮮😍😍岩晒我依類又要食又唔想肥嘅人,大量優質蛋白質,今次我地叫左10隻生蠔、北海道帶子、法國藍蝦、北海道活赤貝、清酒蒜蓉煮活蜆湯、龍蝦忌廉意粉1.生蠔、北海道帶子、法國藍蝦、北海道活赤貝由於我地想樣樣試下,所以係散叫,職員好耐心講解每一隻蠔嘅特別地方,由於花多眼亂,最後職員推介左Tia Maraa Pearl、Speciales Lambert、Krystale、La Perle Noire同Gillardeau,上枱時,已依晒次序,又淡至濃味擺放😍生蠔每隻都係即開,非常新鮮,而且啖啖肉,我最鍾意係Gillardeau,味道夠濃之外,佢仲要好大隻,同我朋友塊面差唔多大😂北海道帶子,夠晒肥美肉厚,非常鮮甜😋北海道活赤貝,切埋花,食落鮮甜爽口,唔駛點醬汁都已經好好味,好唔捨得吞😋法國藍蝦實肉彈牙,好鮮味,而且仲有膏,正呀😋😋2.清酒蒜蓉煮活蜆湯依個冇得頂,蜆肉夠晒大唔在講,湯十分出色,蜆嘅鮮甜落晒湯到,每啖湯都十分鮮甜味美,連我唔食蒜嘅朋友都食唔停口,而且蜆肉食落仲係好嫰滑冇煮到老,飲

1.生蠔、北海道帶子、法國藍蝦、北海道活赤貝

北海道帶子,夠晒肥美肉厚,非常鮮甜😋

法國藍蝦實肉彈牙,好鮮味,而且仲有膏,正呀😋😋

2.清酒蒜蓉煮活蜆湯
依個冇得頂,蜆肉夠晒大唔在講,湯十分出色,蜆嘅鮮甜落晒湯到,每啖湯都十分鮮甜味美,連我唔食蒜嘅朋友都食唔停口,而且蜆肉食落仲係好嫰滑冇煮到老,飲完真係好滿足🥰🥰🥰🥰

3.龍蝦忌廉意粉
忌廉汁煮得夠晒creamy,食落又唔漏,意粉又煮得岩岩好冇過火,而且龍蝦味濃肉厚,大啖肉落口,就係色香味俱全,食到停唔到口😋😋😋

整體黎講食物質素非常高,海鮮又新鮮即開,依間餐廳一定要返轉頭再食多次先得😋😋😋😋
呢間生蠔專門店係隱世小店,最signature嘅莫過於佢哋嘅seafood platter喇!有多款新鮮生蠔同海鮮,客人可以根據自己喜好選擇拼盤嘅海鮮💗🍽生蠔海鮮拼盤首先要試嘅緊係呢度嘅主角🦪!店員建議生蠔由左至右順序去食,咁樣就可以由淡味食到濃味啦😋⟐ Tia Maraa Pearl五款入面海水味道最淡,食落幾清新,不過相對其他生蠔就細隻啲⟐ Speciales Lambert No.2礦物味道幾重,偏鹹嘅一款⟐ Krystale No.2味道由淡至中,食落甘甜,有啲回甘,最愛呢款⟐ Josephine呢款入口嗰刻鮮甜,但慢慢會有少少鹹,重海水味⟐ Gillardeau濃郁海水味及甜味,係咁多款之中最大隻🤩⟐ 北海道帶子 - 相當肥美,肉質鮮甜⟐ 北海道活赤貝 - 非常爽脆新鮮,仲好貼心切開咗四片💗⟐ 法國藍蝦 - 大隻又爽滑,仲有香濃蝦膏🐚白酒煮青口湯 ($238)份量十足,兩個人分每人都有10幾隻,好滿足😋試過出面有啲味道會太鹹,但呢度嘅白酒忌廉湯調味剛剛好,仲飲到青口嘅鮮甜添!呢個價錢絕對值呀👍🏻🦞燴龍蝦忌廉意粉 ($198)龍蝦肉毫不吝嗇,鮮甜多汁啖啖肉😍忌廉汁嘅比例調較得剛

🍽生蠔海鮮拼盤
生蠔海鮮拼盤

⟐ Tia Maraa Pearl
五款入面海水味道最淡,食落幾清新,不過相對其他生蠔就細隻啲

⟐ Speciales Lambert No.2
礦物味道幾重,偏鹹嘅一款

⟐ Krystale No.2
味道由淡至中,食落甘甜,有啲回甘,最愛呢款

⟐ Josephine
呢款入口嗰刻鮮甜,但慢慢會有少少鹹,重海水味

⟐ Gillardeau
濃郁海水味及甜味,係咁多款之中最大隻🤩

⟐ 北海道帶子 - 相當肥美,肉質鮮甜
北海道帶子

⟐ 北海道活赤貝 - 非常爽脆新鮮,仲好貼心切開咗四片💗
北海道活赤貝

⟐ 法國藍蝦 - 大隻又爽滑,仲有香濃蝦膏
法國藍蝦

🐚白酒煮青口湯 ($238)
白酒煮青口湯

🦞燴龍蝦忌廉意粉 ($198)
龍蝦肉毫不吝嗇,鮮甜多汁啖啖肉😍忌廉汁嘅比例調較得剛剛好,唔會太濃稠又唔會太淡,令扁意粉好掛汁,入口creamy夠哂滋味😋
燴龍蝦忌廉意粉

總結:想食鮮甜又豐富嘅海鮮餐就要嚟呢到!

🔸溫馨提示:小店位置不多,記得提早打去訂位~

2023-01-04
生蠔海鮮拼盤
燴龍蝦忌廉意粉
2023-01-09 29 浏览
放左咁耐疫假, 係時候對自己好d, 今日就去到天后水星街蠔灣黎個外賣自取。一早用訂購方法Apps order 選擇自己鍾意嘅食物, 數量款式去訂購, 時間到去攞就啱啱好。北海道帶子 - 新鮮, 鮮甜, 夠哂大隻, 食得出日本風味, 好食。The Maraa Pearl, 味道清新, 海水味較淡, 蠔身爽滑。Joaephine 海水味適中, 入口清甜,蠔味香濃。Tarbouriech, 有種獨特的榛子味, 生蠔味較濃。北海道活赤貝, 新鮮彈牙, 味道爽甜。紐西蘭深海龍蝦仔, 龍蝦仔蝦肉新鮮彈牙, 入口鮮甜, 龍蝦肉爽口。蠔灣真係一間隱世餐廳, 食品有高級餐廳水準, 下次有Party活動, 又可以多一個選擇。

Joaephine 海水味適中, 入口清甜,蠔味香濃。

Tarbouriech, 有種獨特的榛子味, 生蠔味較濃。

北海道活赤貝, 新鮮彈牙, 味道爽甜。

2023-01-06 36 浏览
食神同事帶路食好西既晚上帶左我去水星街食生蠔完全係意料之外地好無諗過橫街內有間咁出色既海鮮小店叫左少少生蠔試下Speciales LambertTia Maraa PearlKrystaleGillardeau Tarbouriech Oyster (Pinky) 最鍾意Gillardeau 夠大隻, 味道濃郁D法國藍蝦 肉質軟糯, 近蝦頭位置仲有d膏北海道活赤貝 幾驚喜, 無腥味北海道帶子 好肥美, 啖啖肉既感覺.而且好鮮甜蒜香芝士龍蝦多士幾好食, 不過性價比不高龍蝦忌廉意粉真心好食, 好CREAMY而且重龍蝦味!龍蝦肉都係爽甜
食神同事帶路食好西既晚上
Speciales Lambert
Tia Maraa Pearl
Krystale
Gillardeau
Tarbouriech Oyster (Pinky)

最鍾意Gillardeau
夠大隻, 味道濃郁D

肉質軟糯, 近蝦頭位置仲有d膏
幾驚喜, 無腥味
北海道帶子
好肥美, 啖啖肉既感覺.而且好鮮甜
蒜香芝士龍蝦多士
幾好食, 不過性價比不高
龍蝦忌廉意粉
真心好食, 好CREAMY而且重龍蝦味!
龍蝦肉都係爽甜
2023-01-04
2023-01-05 36 浏览
👍🏻 生蠔海鮮拼盤上枱時店員會提醒由三片檸檬角開始 淡味開始到濃味🤗記得要同貝柱位一齊食 咁先竹會更甜 我哋當然乖乖follow 果然蠔與蠔之間嘅層次變得更明顯 好enjoy❣️✅ La Reserve食落口先係鹹鹹嘅海水味 肉厚 咬落去有爆汁效果 先鹹後甜 蠔肉口感絲滑😎✅ Krystal蠔肉相對較爽口 海水鹹味🌊都好出 係令人愉悅嘅鹹味👏🏻好creamy✅ Pinky三款中最為鮮甜 蠔肉飽滿 非常滑溜😊特別推介呢款✅ 北海道帶子帶子勁厚肉 肉質鮮甜🤲🏻✅ 北海道活赤貝質地非常爽口 鮮甜味充斥整個味蕾💋✅ 法國藍蝦一定唔可以放過蝦頭 蠔膏味道超香濃🦐👍🏻 法式鵝肝多士經典配搭 煎到皮脆肉嫩嘅鵝肝 放係烘得乾脆嘅多士 中間夾上清新嘅果醬😇鵝油味道得以平衡 唔會油膩👍🏻 安格斯肉眼扒伴沙律配自家製洋蔥汁(5成熟)好大塊呀 選擇咗5成熟 安格斯肉味濃🐮帶有少許脂肪 肉質嫩滑🤓自家製嘅洋蔥汁當然真材實料 呢個配搭搭唔錯注意事項⚠️- 餐廳位置唔多 可以預先致電預約📞

👍🏻 生蠔海鮮拼盤

質地非常爽口 鮮甜味充斥整個味蕾💋
✅ 法國藍蝦
一定唔可以放過蝦頭 蠔膏味道超香濃🦐

👍🏻 法式鵝肝多士

👍🏻 安格斯肉眼扒伴沙律配自家製洋蔥汁(5成熟)

注意事項⚠️
- 餐廳位置唔多 可以預先致電預約📞
2023-01-04 394 浏览
唔係朋友介紹都唔知水星街有餐廳仲要係食生蠔龍蝦鋪頭座位不多, 睇佢地包外賣既準備同埋純熟度應該都唔少到會訂單入去到鋪頭除左見到一大盤生蠔同刺身準備打包之外, 仲聞到好香龍蝦味就係呢刻決定好要食咩啦!生蠔排好由淡至濃既口味,仲推荐我地一定要食埋殼入面粒帶子先嚐到生蠔最甜美既部份Tia Maraa Pearl5款中最細隻, 海水味相對冇咁重鍾意食蠔但口味無咁重既可以揀呢款Speciales Lambert - No. 2個人黎講最鍾意呢款法國生蠔, 礦物味重DKrystale - No.2鮮甜可口,帶蘑菇同榛子味Tarbouriech Oyster (Pinky) - No.2鬆脆肉質, 並帶有甜味生蠔味濃郁Gillardeau - No.2最大隻既一款, 相對肉質都最肥大最結實法國藍蝦 French Blue Prawn肉質軟糯, 近蝦頭位置仲有d膏北海道活赤貝 Ark Shell非常新鮮爽脆, 咪睇佢紅紅地咁但少少唔舒服既腥味都無北海道帶子 Scallop係珍寶級, 好大隻鮮甜既味道, 回味至今 海鮮🦞超級新鮮衛生,連有腸胃敏感既我食完少少不適都無👍🏻蒜香芝士龍蝦多士一上菜覺得係XL
唔係朋友介紹都唔知水星街有餐廳
仲要係食生蠔龍蝦
就係呢刻決定好要食咩啦!

Tia Maraa Pearl
5款中最細隻, 海水味相對冇咁重
鍾意食蠔但口味無咁重既可以揀呢款
Speciales Lambert - No. 2
個人黎講最鍾意呢款
法國生蠔, 礦物味重D

Krystale - No.2
鮮甜可口,帶蘑菇同榛子味

鬆脆肉質, 並帶有甜味
生蠔味濃郁

Gillardeau - No.2
最大隻既一款, 相對肉質都最肥大最結實

法國藍蝦 French Blue Prawn
肉質軟糯, 近蝦頭位置仲有d膏

北海道活赤貝 Ark Shell
非常新鮮爽脆, 咪睇佢紅紅地咁但少少唔舒服既腥味都無

北海道帶子 Scallop
係珍寶級, 好大隻
鮮甜既味道, 回味至今

海鮮🦞超級新鮮衛生,連有腸胃敏感既我食完少少不適都無👍🏻

蒜香芝士龍蝦多士
一上菜覺得係XL SIZE既 普通西餐小食咁.以為中伏
點知食落龍蝦肉好甜, 除左蒜香仲有好香洋蔥味
多士夠乾身夠脆

超級超級香.而且龍蝦肉好多
食食下味道有D似濃厚版中式酒樓既龍蝦伊麵味
會令人想ENCORE再黎既一碟意粉!!
2023-01-03
2022-12-30 303 浏览
📸蠔灣Oyster Cove🦪天后超驚喜高質生蠔專門店✨天后一帶經常發掘到一啲隱世高質小店,今次就介紹吓一間門面極唔起眼,但食落絕對被佢驚艷到嘅生蠔專門店😳💓🍴生蠔海鮮拼盤🔸Speciales Lambert $43/隻🔸Krystale $44/隻🔸La Perle Noire $44/隻🔸Cocollos $63/隻🔸Gillardeau $68/隻🔸北海道帶子 $38/粒🔸車厘蜆 $48/隻🔸法國藍蝦 $48/隻望到個list都知豐富🤤🤤一上枱即刻嘩咗岀聲,隻隻生蠔都好肥美,擺盤仲好靚超有睇頭🤣特別欣賞佢個海鮮塔嘅設計,好慳位又方便放蠔殼,幾有諗頭😎生蠔順時針擺放由淡味排到濃味,order嘅時候店員都好樂意因應食客口味推介相應蠔款,不妨問吓店員意見😌首先要大讚生蠔質素‼️每隻都好新鮮肥美,連帶子位都好爽甜,開蠔洗蠔亦都處理得好乾淨,淨係賣相已經好加分💯生蠔方面私心推介Gillardeau🥹蠔肉肥美得嚟爽口鮮甜帶少少榛果香,海水味同蠔味好balance,2隻係完全唔夠喉的🥹💓車厘蜆又係鮮甜加勁厚肉,好岀色!帶子同藍蝦就正常發揮,合格水平☺️🍴清酒蒜茸煮活蜆湯 $238睇相都知足料,大大
📸蠔灣Oyster Cove

🔸北海道帶子 $38/粒
🔸車厘蜆 $48/隻
🔸法國藍蝦 $48/隻

望到個list都知豐富🤤🤤
一上枱即刻嘩咗岀聲,隻隻生蠔都好肥美,擺盤仲好靚超有睇頭🤣
特別欣賞佢個海鮮塔嘅設計,好慳位又方便放蠔殼,幾有諗頭😎
首先要大讚生蠔質素‼️
生蠔方面私心推介Gillardeau🥹
車厘蜆又係鮮甜加勁厚肉,好岀色!
帶子同藍蝦就正常發揮,合格水平☺️

🍴清酒蒜茸煮活蜆湯 $238
睇相都知足料,大大隻蜆成碗都有成十零隻
岀面order清酒煮蜆從來未試過咁大隻仲要咁多隻數!
蜆肉煮得啱啱好,唔會過熟韌晒,冇浪費到靚食材🤣
湯底清清哋,保留到清酒香同蜆肉嘅鮮甜
整體對得住個價錢👍🏻

🍴龍蝦忌廉意粉 $198
真材實料啖啖龍蝦肉,而且冇雪味🦞
忌廉汁亦都唔會太黏口
自問對意粉都幾揀擇🤣
想讚下餐廳用呢款意粉幾好食😯
口感有咬口仲有啲小麥味,係好食嘅意粉!

總括嚟講,海鮮好高質,而且份量多價錢實惠,下次想食生蠔一定會諗起佢!😋

📍天后水星街28號耀星華庭地下1號舖
  • 清酒蒜蓉煮活蜆湯
  • 龍蝦忌廉意粉
2022-12-29 185 浏览
繼續聖誕節嘅慶祝今日去咗食海鮮,見到成大生蠔 Seafood Platter 已經覺得好驚喜,估唔到啲生蠔咁大隻😍Speciales Lambert $86 呢隻係法國🇫🇷既藍寶,含礦物味,鮮甜可口,肉質比較結實😉Krystale $88 呢隻係法國🇫🇷既水晶蠔,呢隻口感爽脆,有濃郁既海水味,但不失鮮甜口感✌️Cocollos $86 呢隻係愛爾蘭嘅生蠔,蠔身唔算大卻非常肥美,入口帶清新既海水味,口感細膩,連帶子位都好鮮甜😌La Perle Noire $88 呢個係法國既黑珍珠,蚝殼身較長,表面凹凸不平,食落口好飽滿而滑順!Tarbouriech Oyster (Pinky) $92 我覺得呢隻有獨特既榛子味,帶有甜碘味🤔 鬆脆既肉質同粉紅色既肉喺口中完美平衡🤭北海道活北寄貝 $238 極大隻,最重要係味道鮮甜萬分,爽口,正😄法國藍蝦 $96 又係好大隻,好鮮甜,食完好滿足!食完啲凍冰冰嘅生蠔,即刻飲啖白酒青口湯,暖哂。青口有好多隻,鮮甜,食完一隻又一隻好正,好似喺比利時咁~最後主食叫左龍蝦忌廉意粉,有龍蝦尾、惹味既龍蝦膏,充滿海鮮鹹香好味道😬

法國藍蝦 $96 又係好大隻,好鮮甜,食完好滿足!

• 燴龍蝦忌廉意粉