餐廳壁畫幾得意,有香港特色,好有街坊味道叫左兩個餐同數個小食~餐湯竟然係有碗仔翅😱😱好耐冇食過!超驚喜!碗仔翅真係落足料,平時有啲會好淡,偷工減料🥺但尼碗仲食到粒粒冬菇肉~😚牛油芝士焗蠔($12@1)見$12一隻好似幾抵,一於試下!大大隻,差啲一隻手捉唔哂。面頭鋪滿芝士,食落唔腥,蠔肉飽滿,正😍😍蒜香牛油脆香雞翼($58)粒粒蒜頭舖係牛油雞翼上面,令雞翼香脆可口。不過食完最好飲番杯24味,因為真係好熱氣~燒美國榖飼豬斧頭扒10oz ($99)由於鐵板上嘅關係,佢唔會煮到全熟,睇到嫩紅嘅肉色就知,入口唔會鞋,塊扒好厚肉,有豬肉味。就咁食已經好夠味,想咸啲可以點黑椒汁。配菜個薯蓉幾有口感,但可以再creamy 一啲。墨魚汁海鮮意大利飯($69)呢個意大利飯有驚喜!足料之餘,有蝦,墨魚,青口,蜆,雜菌,而且墨汁香濃,配合得好好。食到個嘴黑哂都唔記得抹哈哈!🤭餐飲係街坊蒸餾咖啡,有別於平時個啲餐飲,呢杯有啲心思,不錯😇😇
餐廳壁畫幾得意,有香港特色,好有街坊味道

叫左兩個餐同數個小食~
餐湯竟然係有碗仔翅😱😱好耐冇食過!超驚喜!

牛油芝士焗蠔($12@1)
見$12一隻好似幾抵,一於試下!

蒜香牛油脆香雞翼($58)

燒美國榖飼豬斧頭扒10oz ($99)

墨魚汁海鮮意大利飯($69)

2019-03-13 142 浏览
同朋友過開來油麻地旺角呢一邊所以就喺女人街附近搵嘢食呢度其實兩邊都好多食肆不過既然見到呢一間有位於是就快啲入嚟坐低食嘢啦見到餐牌上邊有呢個美食鐵板燒又見到隔離枱已經食緊好似好好味 價錢都唔係貴於是就試吓啲嘢食都好快上菜我地叫左個明太子牛油果大蝦意大利粉最鍾意佢個醬夠晒濃味同牛油果味道好夾😚然後呢個重點西冷扒就到啦估唔到除咗扒之外仲有薯蓉我哋叫咗七成熟上到黎之後快快脆脆淋咗個汁就切開放上碟費時佢太熟出乎意料之外佢竟然真係整到七成熟因為有時有啲餐廳叫七成熟佢會整到全部都熟😂😂😂😂塊排我覺得整得幾好食一啲都唔乾有好多肉汁唔會好韌幾好啊仲有薯蓉同埋一舊燒粟米食晒全部嘢食已經覺得好飽🤤至於杯Earl grey latte 我覺得個比例調校得啱啱好因為其實好怕佢落得太少咖啡 變咗太重茶味😣但係呢個唔會😏👍🏻唯一美中不足就係個拉花好似失敗左😂😂😂😂玫瑰花茶好重玫瑰味呀🌺好特別嘅就係佢仲會俾埋一杯蜜糖俾你於是就加落去試下原來有幾夾喎加埋佢有一個好靚嘅茶座熱住啲玫瑰花茶蜜糖就溶得快啲😋不過我下次會想試下洋甘菊茶好似都幾正咁😇
同朋友過開來油麻地旺角呢一邊

鐵板燒紐西蘭西蘭扒
伯爵鮮奶咖啡
玫瑰花茶
2019-03-12 102 浏览
好耐冇行過旺角通菜街,其實可能係外國人眼中,呢度就係香港既夜市,大街左右兩邊都有好多食肆,多到唔識揀。見到呢問街坊cafe 好像幾親民,入去試下先。呢度坐位都算寬躺,坐得幾舒服,好,睇下有咩好食先。枱面有餐具紙巾,方便自己取。牆身幅畫好港式,要影下相先得。跟餐加 $38有龍蝦湯和飲品,龍蝦湯幾好,飲落好重龍蝦味,湯都夠稠。主菜黎啦,明太子溫泉蛋意粉,溫泉蛋一吉落去流岀來,好吸引,醬汁好足夠,掛滿每條意粉,仲有好多明太子,意粉加埋明太子脆脆既口感,食落好知味。鮮茄肉醬溫泉蛋意粉,香濃既蕃茄醬汁包圍每一條意粉,醬汁裡面夾住蕃茄茸,非常有口感,溫泉蛋上面仲舖滿海苔,層次味道都十足。食完再傾下計,慢慢嘆埋杯凍檸茶凍檸水,爽晒!
見到呢問街坊cafe 好像幾親民,入去試下先。
呢度坐位都算寬躺,坐得幾舒服,好,睇下有咩好食先。

枱面有餐具紙巾,方便自己取。

牆身幅畫好港式,要影下相先得。

食完再傾下計,慢慢嘆埋杯凍檸茶凍檸水,爽晒!
2019-03-12 109 浏览
宜家街坊cafe出左鐵板燒,所以特地和朋友去了吃晚餐。餐廳裝修都幾好,好有香港特色。卡位闊落,坐得好舒服。跟餐加左個龍蝦湯,幾濃味,不過略嫌有點咸,如果再淡點可能好點。大蝦龍蝦汁沙河粉:貌相唔錯,2隻大蝦煎得好香,龍蝦汁好惹味,河粉索哂d味,好正,蜆肉也很彈牙,唔會老,很鮮嫩,而且沒有沙,洗得乾淨。不過如果份量可再多一點就更加好了。鐵板燒美國黑毛豬8oz: 黑毛豬不會覺得老和韌,鮮嫩多汁,不會太dry。不過略嫌肉味不夠濃郁。而配菜有薯蓉,粟米,車厘茄,幾豐富,全都在鐵板燒得熱辣辣,幾好食,整體來說都是不錯,價錢只是$99,都算抵食。跟餐加錢,飲品點了熱檸水埋單總共$259,2個人食得咁飽,真的抵吃。

宜家街坊cafe出左鐵板燒,所以特地和朋友去了吃晚餐。

餐廳裝修都幾好,好有香港特色。卡位闊落,坐得好舒服。

跟餐加錢,飲品點了熱檸水

埋單總共$259,2個人食得咁飽,真的抵吃。

2019-03-12 63 浏览
「街坊」價鋸羊架 食碗仔翅 不一樣的港式Cafe 今晚女人街見 【街坊Cafe】‼️‼️.樓上Cafe多不勝數,但地舖Cafe真係吾算好多,係旺角嘅女人街就有一間夜晚成日爆場,質素頗高嘅港式Cafe,連碗仔翅都有得食架~混合左好多香港嘅飲食文化,好多新穎嘅菜式,價錢亦都唔貴,裝修仲好特別,牆上面嘅畫好有創意,令成間餐廳望落好有香港feel,好colourful🤩真係要試一試!燒紐西蘭羊架 ($99)必食推介!羊架好嫩滑,新鮮又冇乜So味😯一啲都吾覺肥膩,燒完之後好有口感,咬落仲有好香嘅肉汁好juicy,份量都吾少,一個人食有啲多,因為真係啖啖肉🤭可以share食!和牛豬仔包漢堡 ($68)包身脆卜卜,和牛好有牛肉嘅香味,仲好厚身一啲都無花假😋中間嘅芝士有少少融化咗落牛肉到好惹味,夾埋洋蔥同蕃茄一齊食好fresh,餐廳好貼心咁幫我哋將個漢堡一開二,食得方便啲🤣薯格都香脆可口,即叫即製!不得不提,呢到連碗仔翅都有得食埋😍好少Cafe有埋碗仔翅,有創意~碗仔翅熱辣辣,仲有好多爽口嘅木耳絲!最後嘆返杯熱咖啡☕️成件事就好完美😜咖啡夠香濃,奶同糖都係自己加,可以按喜好調配。

燒紐西蘭羊架 ($99)

和牛豬仔包漢堡 ($68)

2019-03-05
  • 街坊碗仔翅
  • 燒紐西蘭羊架
2019-03-11 101 浏览
首先,塊排我等左半個鐘,其他人已經食完我果份都未到。第二,塊排韌到完全食唔到,叫5成熟泥左十成。份牛重新做過一次,碟上之後都係一樣,大約七成熟,韌到完全食唔到,當然都係再等左好耐。份午餐仲要成舊水,真係好難會再泥多次。我隔離枱個太太同我一樣,大家都食唔到,食咁耐唸足咁耐。希望做店家可以做反間良心企業,收得甘既價錢就俾反d正常d既質素。食左幾舊個口好攰,d肉攝晒入d牙縫。真心嬲,十萬伏特,大家唔好中伏。
首先,塊排我等左半個鐘,其他人已經食完我果份都未到。

2019-03-11 103 浏览
其實之前有來過食午餐 但未試過晚餐係open rice 訂左9:00 有6折店員話做優惠只係白色餐牌 但唔包括龍蝦食物 而且要每人消費$100 所以左揀右揀 揀咗4款菜式1. 黑松露湯 湯同上面啲黑松露都唔夠濃 唔係熱辣辣 不過我相信係此店特色 只係個人口味比較重2. 飲品 - 愛的宣言顏色雖然睇落好濃 但飲落偏淡 3. 比目魚幸好 呢個主菜 水準不俗 雖然魚身偏薄 但夠香 薯蓉都ok 整體中上4. 龍蝦汁大蝦意粉賣相ok 聞落好香 有龍蝦味 略嫌其中一隻蝦唔夠新鮮份量唔夠多環境方面 人唔多 幾中意啲牆畫 好有本土風味有機會再試
其實之前有來過食午餐 但未試過晚餐

環境方面 人唔多
幾中意啲牆畫 好有本土風味

有機會再試
2019-03-09 183 浏览
朋友第二日生日,今日食一個預早生日early lunch ,因為佢下一場tea就要喺旺角, 所以我第一餐就揀旺角方便佢下場 我其實都係好求其喺openrice search早午餐,呢間就係好頭位置,所以其實我真係冇研究過食乜,純粹諗住飲咖啡同食嘢傾計入到去環境都好大, 不過未入之前真係有啲驚,因為佢就係女人街側邊啲窄巷裏面, 大門口真係好得人驚嘅 ,但係入到去環境好大, 最重要嘅係淨係得一枱客 ,我等等下個friend,嗰枱做走埋添, 包場OpenRice book位 正價產品有半價,min charge HKD 65呢一款all day breakfast,有豬仔包,炒蘑菇,沙律,煙肉,香腸同埋炒蛋加杯細細嘅咖啡,其實都係44蚊我個人嚟講就覺得ok嘅但係就絕對唔會飽囉跟餐杯咖啡係好細杯嘅散叫杯咖啡即刻變巨型總括而言, 我哋坐到大概點幾兩點 ,開始有返幾枱客 ,不過都係偏向靜嘅 ,傾計超級good, 用openrice網上訂位, 再畀個code佢掃,個餐牌有半價但半價之後叫做正常價, 唔係半價真係有啲貴, 你都唔好諗住黎係食咩好嘢,呢度位置係旺角, 張枱又夠大, 坐得又舒服, 廿令蚊杯

OpenRice book位

正價產品有半價,min charge HKD 65
加杯細細嘅咖啡,其實都係44蚊
我個人嚟講就覺得ok嘅
但係就絕對唔會飽囉

跟餐杯咖啡係好細杯嘅

散叫杯咖啡即刻變巨型

但半價之後叫做正常價, 唔係半價真係有啲貴, 你都唔好諗住黎係食咩好嘢,呢度位置係旺角, 張枱又夠大, 坐得又舒服, 廿令蚊杯咖啡, 唔係極品, 但係 整體舒適評分 一定好過嗰啲星巴克同埋太平洋咖啡。
2019-03-03
庆祝纪念
生日
用餐优惠
優惠券
2019-03-07 101 浏览
自從上次同同學嚟過一次呢度敘舊,同屋企人提起,佢哋都好有興趣,所以今日再嚟。餐廳有大半座位係卡位,坐落都比較闊落,裝修都好有特色。餐牌嘅選擇都多,難到有選擇困難症既我。最後揀左鐵板燒美國榖飼肉眼扒配薯蓉order 左五成熟,肉質好鮮嫩,牛肉味好濃。南瓜帶子燴意大利飯賣相已經好 colourful, 個飯加左蟹籽,多左層口感,南瓜飯有好濃既南瓜味,好鮮甜,個帶子煎得有技巧,可以煎到帶子面有焦脆,但入面 d肉一 d都唔老,除左帶子之外,仲有蜆喺裏面,食落都好鮮甜。抹茶吉士雞蛋仔伴雪糕雞蛋仔係即刻整,所以做到外脆内軟配咗一個雪糕球同埋有啲爆谷,咁樣嘅配搭幾特別口感豐富。

餐廳有大半座位係卡位,坐落都比較闊落,裝修都好有特色。

餐牌嘅選擇都多,難到有選擇困難症既我。

最後揀左鐵板燒美國榖飼肉眼扒配薯蓉
order 左五成熟,肉質好鮮嫩,牛肉味好濃。

南瓜帶子燴意大利飯

抹茶吉士雞蛋仔伴雪糕
雞蛋仔係即刻整,所以做到外脆内軟
配咗一個雪糕球同埋有啲爆谷,咁樣嘅配搭幾特別口感豐富。

2019-03-07 66 浏览
位於旺角通菜街(女人街)嘅食肆真係唔少,今日來到間cafe,叫做街坊cafe。 叫得街坊,應該啱哂街坊啩。門口的而且确很街坊,很真切,很随意。而入到去,墙上的壁畫,燈光又充满老香港情懷,鍾意懷舊人士可以來緬懷一下。吃嘅嘢選擇都幾多,但我發覺最多係飲品嘅選擇,除咗有多種口味嘅啡咖,奶茶之外,仲有街坊汽泡水,貴香花茶,花之戀咖啡,更加有我最鍾意嘅藍蝶花凍飲,今天叫嘅係一加一芒果,菠蘿凍飲,散叫要48蚊一杯,但跟餐只要加8蚊就可飲到。夢幻的青紫色,漸層的效果,還有那黄色星形菠蘿粒,甜度適中的味道,我迷醉了……介紹完飲品,亦要講吓叫嘅两個餐,一個係松葉蟹腳蟹肉意粉,以78蚊嘅價錢,可以話係物超所值。而另一個法式鵝肝雞肉意大利飯,啲飯煙煙韌韌,鵝肝微焦,香口,柔軟,好好味。焗蠔,芝士勁多,亦好味。

焗蠔,芝士勁多,亦好味。
2019-03-04 141 浏览
今日在旺角看完戲後,肚子有點餓,便和蝦子餅找地方醫肚。在通菜街一號看到這家cafe,便入內試試。由於是星期日的第一餐,比較肚餓,加上之後要逛街,所以選擇了比較飽肚的鐵板餐:肉眼牛排和和牛漢堡。另加$28加配了龍蝦湯和餐飲。龍蝦湯又夠熱又夠香,將上面的忌廉攪拌後更像星空般,是視覺加味覺的享受。原來想加配碗仔翅,只好留待下次了。蝦子餅的肉眼牛排和我的和牛漢堡排都是用鐵板上的,熱氣騰騰,看著肉汁流出發出滋滋聲音,而且令人食指大動。肉眼牛排肉軟好味,配黑椒蒜香汁惹味醒神,我的和牛漢堡排有兩大塊,味道調得剛好,加上肉內混有洋蔥,完全不加醬吃已經非常美味可口。而且我覺得肉排有絲絲酒香,不知道是否和牛生前聽音樂喝啤酒的緣故。不得不提是最後的餐飲:蒸餾咖啡和港式奶茶,蝦子餅一邊喝咖啡,我在便一直聞到咖啡香氣,而我自己的奶茶絕對是香港的頭十位,味香濃厚又不削,為客人帶來令人喜出望外的完美句號。🥰🥰我的旺角飲堂又再增添一員了。

2019-03-03
  • 肉眼牛排,和牛漢堡牛排,蒸餾咖啡,港式奶茶
2019-03-03 215 浏览
今次係第二次黎食,都係用openrice book左位先,原先book左6位,但因為朋友臨時唔黎,最後得返4個,去到同店員講聲仲幫我改左果booking 做4位,唔洗等直接入得。經openrice book 位,主餐牌有85折,不過唔包甜品同龍蝦。朋友都第一次黎食,好搞笑係甘話餐牌D字細,好難聽,我自己之前食過覺得OK既。甘我地4個一人點左一個主食同一個薯條share,再加兩個甜品share。主食方面我點左明太子鮮蝦牛油果意粉,有一個朋友同我食一樣既野,有一個點左,另外一個點左皇牌卡邦拿拉沙河粉,薯條我地點左芝士濃味薯條海苔味。先講主食。我自己食果個明太子鮮蝦牛油果意粉,如果中意食明太子既朋友一定好中意,因為佢條條意粉都掛左明太子汁,而且唔會整得太咸,係好creamy食落好舒服既明太子汁,唔會太濕太乾,果汁係岩岩好,食到最後D意粉都仲係有汁,呢個真係好有驚喜,要讚下果汁同意粉真係好夾。至於鮮蝦有幾隻冇咩特別。牛油果都有幾舊,不過唔知點解牛油果有D凍凍地,而且好似唔太夾整體,可以考慮將牛油果加落果汁到,令果汁更creamy,同埋唔好雪到D牛油果甘凍,最好係室溫,甘就會更加夾到成個意粉。至

明太子鮮蝦牛油果意粉

至於朋友食既黑松露野菌河粉同皇牌卡邦拿拉沙河粉,佢地都話OK。黑松露野菌河粉一上枱係聞到好香既黑松露味。
黑松露野菌河粉

同朋友叫左一份芝士濃味薯條海苔味share,呢個小食就令失望啦。首先叫得芝士濃味薯條,我地都會覺得D芝士係會好滿瀉,可惜圖都睇到啦,D芝士係好可憐甘得面頭薄薄既一層衣,芝士味真係好不足,薯條方面佢係中型薯條,唔係好厚果種,炸得夠熱,不過唔夠脆。有一個汁俾我地點,但果汁太稀又冇咩味,所以我地都麻煩店員俾左茄汁我地。
芝士濃味薯條海苔味

至於甜品點左兩個,一個係阿華田吉士雞蛋仔伴雪糕,另一個係士多啤梨荷蘭班戟伴雪糕。上次試過藍莓荷蘭班戟覺得好驚喜,但今次就好令我失望啦。先講果阿華田吉士雞蛋仔伴雪糕,雞蛋仔冇咩問題,不過完全冇咩阿華田味,上面果D醬都係朱古力黎,有D覺得佢俾錯野。至於果士多啤梨荷蘭班戟伴雪糕冇藍莓荷蘭班戟甘好食,荷蘭班戟都係好食既,不過士多啤梨味唔出,又少左好似藍莓荷蘭班戟甘有D焦糖爆谷係面,所以整體口感冇甘豐富,可以加返多D士多啤梨醬,成個甜品會豐富D。
士多啤梨荷蘭班戟伴雪糕

阿華田吉士雞蛋仔伴雪糕

整體黎講,店員服務ok,落單上菜果D都好快手,又會主動加水。食物都OK,只係今次自己食既主食唔錯,但share既野都有D小失望啦,不過都仲會吸引到我去食既。
2019-02-26
明太子鮮蝦牛油果意粉
黑松露野菌河粉
2019-03-03 212 浏览
最近見呢間街坊cafe做網上宣傳,心血來潮試一試佢🤩指定時段用OpenRice訂座,指定食品可享高達50% off💁🏻‍♀️❌ 龍蝦湯無龍蝦肉 而且偏鹹🦞❌ 鐵板令扒好易過熟 扒既質素一般 賣相同餐牌不符 並無一般西餐廳咁好睇😩反而西式炒河粉有驚喜✅ 卡邦尼汁做得唔錯 同河粉都唔違和 可惜部份煙肉焦黑 影響外觀同味道🥓👅Taste:3/5💰CP值:3/5🙋🏻‍♂️Service:3/5👁‍🗨Stylishness:3.5/5
最近見呢間街坊cafe做網上宣傳,心血來潮試一試佢

龍蝦湯(跟餐連飲品)

❌ 龍蝦湯無龍蝦肉 而且偏鹹🦞

鐵板燒美國穀飼肉眼(8oz)

反而西式炒河粉有驚喜

用餐优惠
試食活動
皇牌卡邦拿拉沙河粉
2019-03-01 88 浏览
路過見到呢間餐廳靚靚地,入左去見到周圍既牆都有香港景物,又有麥兜畫,很Hong Kong style烤雞三文魚凱撒沙律 沙律全部都有大同細size 揀,人小小揀左個細黎試下,菜好爽脆,唔會太多汁,感覺清新啲😁😁👍🏻細細粒既麵包粒除左脆口之外,仲食到蒜蓉味,不錯芝士濃味薯條 $48有3個口味可以揀,薯條是混合左味粉再響上面加左一層芝士,另貼心的店員已備成樽茄醬任我點😁👏🏻吉列蟹肉忌廉薯餅 $48熱騰騰即叫即炸,皮又脆又薄,入面又多餡,仲有個sauce 感覺好似有小小wasabi 響入面,好惹味大蝦墨魚汁意大利飯 $98墨汁很濃所以黑色也沒有變灰色,入面仲有點蒜味及菇,呢個餸係有個logo 響餐牌上推薦的,果然沒有令我失望阿華田吉士法國西多士伴雪糕 $68多層次的一道菜,有別於傳統西多,用了類似法包的麵包製作,阿華田吉士醬代替左平時既糖漿同花生醬饀,另在雪糕底墊了棉花糖,令雪糕冇咁易溶,仲要加左啲自家製爆谷增加口感,很有趣的甜品😋😋😋

烤雞三文魚凱撒沙律 [S $68 L $98]

芝士濃味薯條 [海苔,椒鹽,七味] $48

吉列蟹肉忌廉薯餅 $48

大蝦墨魚汁意大利飯 $98

阿華田吉士法國西多士伴雪糕 $68
2019-02-23
2019-03-01 152 浏览
元宵佳節,公務繁忙,沒有閒情賞花燈,放工也只能約在中心區旺角,吃一個大時大節最受歡迎的鐵板餐。一百元以下的鐵板餐,在鬧市區難找,這裏是難得的地方。最近多吃肉類,故點了一個香煎比目魚扒配刁草牛油忌廉汁($99)。比目魚份量比想像中多,燙熱的鐵板盛出比目魚的煎魚香。蔬菜在熱燙燙的鐵板上容易燒焦,甫上桌就應澆上隨碟的醬汁,還要澆到蔬菜和薯蓉底,否則過了一會,底層因高温變焦了。友人點了鐵板燒美國穀飼肉眼 8oz ($99),肉味濃郁,細細嘴嚼,鐵板烤過的肉香漫漫滲出,比比目魚更好吃。芝士焗西蘭花($68)。中間的芝士較濃稠,旁邊的芝士混和了西蘭花的水份。中間的芝士有拉絲的效果,旁邊的芝士拌著飯吃也不錯。芝士的量多,我們還是把所有的芝士吃完。西蘭花沒有焗成乾花,內裏仍保留水份,與鐵扒肉類伴吃,總覺會減點油膩感。街坊小食拼盤(水牛城雞翼、吉列蟹肉忌廉薯餅、豬肉腸、薯格)($108),我最喜愛的食物,鄰座剛好也點了一個。我最喜歡的是脆而厚身的德國腸,不會過鹹。我同樣喜歡水牛城雞翼,每一隻外層均勻地包裹着濃厚的惹味醬汁。原以為已因醬汁重重包裹而變得軟稔的雞翼,咬一口才發現內裏蘊藏的外脆內軟,沒有因醬汁

香煎比目魚扒配刁草牛油忌廉汁

鐵板燒美國穀飼肉眼 8oz

芝士焗西蘭花

街坊小食拼盤

街坊小食拼盤(水牛城雞翼、吉列蟹肉忌廉薯餅、豬肉腸、薯格)($108),我最喜愛的食物,鄰座剛好也點了一個。我最喜歡的是脆而厚身的德國腸,不會過鹹。我同樣喜歡水牛城雞翼,每一隻外層均勻地包裹着濃厚的惹味醬汁。原以為已因醬汁重重包裹而變得軟稔的雞翼,咬一口才發現內裏蘊藏的外脆內軟,沒有因醬汁而影響口感,雞肉厚而多汁。薯格香脆新鮮,友人說不用沾醬也十分香脆可口。吉列蟹肉忌廉薯餅同樣香脆,但內餡添了一分柔軟。在各式各樣的食材拼搭下,少量新鮮的沙律菜反成了真正的伴碟。
题外话/补充资料: 加一服務費
2019-02-19