2018-04-21 1433 浏览
食物一般。啲職員對客啲態度極差。他們只會招呼舊客。生客彩你都傻!為何要貼錢買難受!連基本帶位都無!叫人沖茶,點惹好似爭啲伙記錢咁樣!食物絕對冇啲人講到咁好,係撞手神!最差就係有位肥伴的男經理都係唔瞅唔睬!仲以為身為經理會好啲,點知最差就係他!!!This restaurant is really bad, there is absolutely no service and the food is average. They only serve old regular customers and usually will treat new customers like dirt! Avoid at all costs!

2018-02-12 2756 浏览
其實光顧好幾次,每次都是服務太差,食物還可,價錢偏貴,服務員永遠都是黑面,全部都愛理不理,要求一張BB椅,等5分鐘左右啦,問幾次都是回應:得!得!得!,拎到黎又隨便放低就算,之後就要靠自己動手,倒不如我自己親自拎好過,起碼唔使睇人黑面。我黎食野已經唔計較價錢,不過咁嘅服務真係唔值囉!食大排檔啲服務都好過佢,仲要喺太古城呢啲咁高質素嘅商場出現呢啲咁嘅酒家,黑面冇服務真係冇得原諒,衷心咁希望貴酒家可以改善一下。
2017-10-24 5227 浏览
老牌酒家維持多年仍屹立不倒係有因由嘅,佢有固定嘅支持者,有慕名前往者, 遇上部長前來介紹菜式、推介精選,見她巡視了解客人享用菜餚嘅情況 ,徵詢客人意見, 這些服務現時已很難遇上的了 。今晚晚餐我欣賞清湯蘿蔔牛坑腩 ,牛坑腩好味好淋,蘿蔔好清甜另外係頭抽霸王雞 ,豉油好味到不得了 ,好想添碗白飯呀,最後添加蛋白杏仁茶作甜品後,才告知我們有紅綠豆沙送㗎!為何不做好些,客人添加蛋白杏仁茶時告知會有甜品奉上,俾客人再選擇嗎!
, 這些服務現時已很難遇上的了 。

2017-09-05
  • 清湯蘿蔔牛坑腩及頭抽霸王雞
2017-10-09 3469 浏览
很是喜歡西苑的食物, 尤其weekend 及公衆假期會有特別小吃如牛什, 碗仔翅, 鮑汁鳳爪等! 义燒真的特別出色至於服務水準也很貫徹的差, 似乎只對熟客態度好點! 拒絕小吃的花生或蕎頭更會令侍應不滿...雖然每次都受氣, 但食物水準很不錯!希望管理層注意一下服務態度啦

2017-10-07
2017-08-26 4049 浏览
放假很有興致由元朗去太古城飲茶,全因爲我忽然想吃西苑的杏汁包。西苑是太古城的老茶樓,不做下午茶所以我們很早就出門。我們一點半左右到達,有很多附近寫字樓的人在聚餐。也有一家大小在吃飯。有一段時間沒有來,看到有不少新式的點心。南瓜芋頭薄餐在中式茶樓常見到的是海鮮薄餐。新創意。薄餐是厚身的,餡料足,不過南瓜和芋頭味不太突出。荔芋蜂巢現在少見的點心。外皮酥脆,芋蓉餡香甜。賽螃蟹煎餃我見到點心紙上有這菜式我想也不想就點了 。煎餃包著蛋白和原隻蝦。很有日式餃子的感覺。每隻餃子最少用了兩隻蝦,師傅很大方呢。這可以叫煎蝦餃好了雪影杏汁包這是西苑的名包。大家一定要試。我們通常見到市面上賣的都是以墨西哥芋蓉包為主。這個杏汁包比芋蓉包多了個清新的感覺,外皮也是酥皮,咬下去包身軟熟。吃兩個也不膩。杏汁味很清,不好杏仁的也可以輕嘗。
放假很有興致由元朗去太古城飲茶
,全因爲我忽然想吃西苑的杏汁包

西苑是太古城的老茶樓
,不做下午茶所以我們很早就出門。

我們一點半左右到達,有很多附近寫字樓的人在聚餐
。也有一家大小在吃飯

有一段時間沒有來,看到有不少新式的點心。

南瓜芋頭薄餐

在中式茶樓常見到的是海鮮薄餐。新創意
。薄餐是厚身的,餡料足,不過南瓜和芋頭味不太突出。

荔芋蜂巢

現在少見的點心。外皮酥脆,芋蓉餡香甜

賽螃蟹煎餃

我見到點心紙上有這菜式我想也不想就點了 。
,師傅很大方呢
。這可以叫煎蝦餃好了

雪影杏汁包

這是西苑的名包
。大家一定要試。

,外皮也是酥皮,咬下去包身軟熟。吃兩個也不膩。
杏汁味很清,不好杏仁的也可以輕嘗。

2017-08-24
  • 雪影杏汁包
2017-07-30 3506 浏览
今晚去咗西苑食晚餐,但因為係公眾假期所以要分兩輪六點同八點,要預先頂枱因為太多人!準時六點才可以入坐,但侍應很友善,餸菜亦很快上,不用多等。可以預頂例湯,因為很快售罄!
2017-07-30
日本南瓜炒黑毛豬
粉葛煲鯪魚湯
頭抽洋蔥豬扒
蒜蓉炒莧菜
芒果布甸
2017-06-24 3099 浏览
以前去過,覺得貴,又麻麻地。比一般貴,就一定了,但唔識叫,感覺唔值(個人口味啦)。今次小心睇清楚至order了。家人有腸胃炎,要食清d, 清清地:魚腐莧菜。仔頭抽雞,炒班球,(雖然要清清地。。。)大哥叉燒就走唔甩。亮點係叉燒同頭抽雞。靚叉係要有肥帶少焦香,肉好鬆,唔係用鬆肉粉,麥芽糖醬適中頭抽雞就蔥味濃,雞肉滑。想打包豉油汁。。。炒班頭同魚腐一般啦。叫個一餐有清有唔清的一餐啦。服務態ok.係埋單耐左d.環境舒適,冇話富麗堂皇,係家庭聚餐格局,食得舒服。
以前去過,覺得貴,又麻麻地。
家人有腸胃炎,要食清d, 清清地:
亮點係叉燒同頭抽雞。
靚叉係要有肥帶少焦香,肉好鬆,唔係用鬆肉粉,麥芽糖醬適中

頭抽雞就蔥味濃,雞肉滑。
想打包豉油汁。。。
炒班頭同魚腐一般啦。
叫個一餐有清有唔清的一餐啦。
服務態ok.
係埋單耐左d.
環境舒適,冇話富麗堂皇,係家庭聚餐格局,食得舒服。

2017-04-29 2517 浏览
西苑出名只做熟客生意,並且,常常客滿,一枱難求,今次有幸,朋友邀請晚飯,得以有機會再嘗名菜!朋友點菜時,有選擇性困難,詢問待應可有心水推介,怎料,盡力推薦多款貴價海鮮!我們回應想吃小菜,小炒...以下點算的菜式每日例湯精選: 銀杏🐷肚燉湯 - 稍咸,並沒有味精,🐷肚頗多份量,鞋口粗糙,銀杏數目小,整體味道普通,可以講不好喝名菜: 大哥叉燒 - 只有6片,但肥瘦適中,不過不失蒜茸粉絲蒸聖子 - 待應推介 - 聖子很痩小,蒸得過火,肉老及靱,很難咀嚼...不好吃!咸魚蒸肉餅 - 好似兩樣餸分開煮熟,然後上碟時才合併一起,咸魚無咸香,而肉餅,乾巴巴的,無肉汁,無油水似的,不好吃!綜合以上的菜式令人失望,埋單$1050!相信太湖水凖比它好!價格比較便宜!
以下點算的菜式
名菜: 大哥叉燒 - 只有6片,但肥瘦適中,不過不失
綜合以上的菜式令人失望,埋單$1050!
相信太湖水凖比它好!價格比較便宜!

2017-01-31 3675 浏览
前台的态度极其而且恶劣!简直差极了!我早上去询问中午定位的情况,但是不只是被冷落很久,前台态度冲我喊:“不是和你说过了吗,没有位子!!”。真的很过分。我以后永远不会去这家餐馆了。住在太古城很久了西苑的餐馆态度越来越差。
2017-01-02 3394 浏览
真可惜,貴為一間出名好吃的酒樓,服務態度可以越做越差。恃住自己喺太古城多熟客,其他人不用在乎。首先,叫客人入去時不執枱,跟住叫了奌心,炸両很久未到,追問下叫我們耐心等候,所有食物吃完,再追因見遅來的客人也来了炸両,侍应説賣哂。問她為叫我們等,竟説吾关她事。再問経理,熊度同樣恶劣,並無少許歉意,再好吃也不用這樣对客。

2017-01-02
2016-12-26 2684 浏览
中午食晏,未埋单,待應收客人碗筷,問佢点解咁做,扮傻,重眼庽勵勵,手法極之低劣。以後吾會再幫襯。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
2016-12-21
2016-12-11 2789 浏览
這間餐館用中年大媽做接待員,接電話已經極無禮貌,訂位吃晚飯,接線人話分两輪,6點同8點,禮貌地告訴她6點,她竟然惡狠狠說得,不過要7点9還枱呀!像兇我!唉……跟著問你姓甚麼,告訴了她,或許她聽不到,一般人會說不好意思,請再說一遍,她却說,乜話……未吃已一肚氣,不知所謂!

2016-11-28 2623 浏览
一年冇去過,今次再去,唔知係咪換左個廚,除左個义燒,其他野都好難食,個蟹肉茄子煲得茄子,海參豆腐煲得幾條海參絲,花膠㷛嘅花膠無味,個飯碗未食已經有飯響裡面,換多個碗都係咁,叫個林X娜嘅部長換碗,黑口黑面,最後響佢旁邊叫佢埋單兩次都唔應!免費我都唔會再去食!
2016-10-11 3077 浏览
今日晏左食 lunch,見度度都冇位,就去西苑食8 個人叫左唔算多野食一堆點心加一窩米同炒飯,另外再叫叉燒,叉燒好好味,食完一碟再叫多一碟不過唯一唔太好,杯碗見到明顯既跡,雖然洗一洗就 ok⋯⋯
今日晏左食 lunch,見度度都冇位,就去西苑食
8 個人叫左唔算多野食
不過唯一唔太好,杯碗見到明顯既跡,雖然洗一洗就 ok⋯⋯
2016-10-11
午餐
  • 叉燒
今天是我媽媽農曆生日,當然要找尋一間華而又實在的酒家。太古城中心的食店是首選其一,一來又可以逛街購物,風雨不改。二來其商場都有各適其適的不同地方風味的食店,平有平食,中貴價都有,感覺清潔衛生,價錢適中,是我們家中的最終選擇點!在此祝願媽媽身體健康及生活愉快!
2016-09-03
庆祝纪念