2021-11-16 60 浏览
食物方面種類多仲可以叫打邊爐~今次雖然兩個人食但都叫左好多唔同菜🥰🥰有個好重要嘅特點係每樣菜式除左可以揀辣度仲可以揀埋麻度!所有配菜亦好細人咁可以揀💫🐮夫妻肺片 $58🐮前菜肺片分量多口水汁味香牛肚啖啖清爽 吸汁得尼唔油膩唔經唔覺已經食曬成碟🐔麻辣肥腸雞煲(例牌) $168🐔強烈推薦!雖然食完可以拎尼打邊爐但因為希望試多d其他菜式所以單點例牌已經份量非常多,肥腸唔油之餘仲彈眼爽口雞都十分入味但同朋友忍唔住瞬間掃曬d肥腸~🐮孜然牛肉 $88🐮孜然牛肉既孜然粉份量剛剛好唔會太多搶曬牛肉既鮮味之餘超香!一放落尼經聞到勁香孜然味超正加埋大蔥爆香勁惹味,份量好多都秒掃全碟👾豉椒炒蜆 $108👾好有大排檔風味,係意外驚喜本身諗住呢度主打川菜,點知小炒一樣咁出色!鼓椒味香噴噴之餘蜆肉無炒得太老係啱啱好十分鮮味🥰炸饅頭 $38🥰炸饅頭雖然好似簡簡單單但係其實好怕炸到勁油一咬落去油腥味好重雖然炸饅頭細細個但炸到外脆內軟完全無油溢味!覺得好神奇❤️紅糖糍粑 $38❤️38蚊有成十條咁多呢個份量第一眼望到有D嚇親口感Q彈無失望呢個價錢真心超值總體尼講呢度真係超抵食,兩個人食左咁多野(又小炒又雞煲,前菜甜品樣樣齊
🐮夫妻肺片 $58🐮
前菜肺片分量多口水汁味香
牛肚啖啖清爽 吸汁得尼唔油膩
唔經唔覺已經食曬成碟
🐔麻辣肥腸雞煲(例牌) $168🐔
例牌已經份量非常多,肥腸唔油之餘仲彈眼爽口
雞都十分入味但同朋友忍唔住瞬間掃曬d肥腸~
🐮孜然牛肉 $88🐮
孜然牛肉既孜然粉份量剛剛好
加埋大蔥爆香勁惹味,份量好多都秒掃全碟
👾豉椒炒蜆 $108👾
好有大排檔風味,係意外驚喜
本身諗住呢度主打川菜,點知小炒一樣咁出色!
鼓椒味香噴噴之餘蜆肉無炒得太老
38蚊有成十條咁多
呢個份量第一眼望到有D嚇親
口感Q彈無失望
呢個價錢真心超值

總體尼講呢度真係超抵食,兩個人食左咁多野(又小炒又雞煲,前菜甜品樣樣齊都只係人均250!
一定會再幫襯🥰🥰🥰🥰
2021-11-14 41 浏览
喺呢個咁凍既天氣底下,最好不過就去食返啲辣野暖下身。呢間喺天后既四川菜館啲野食幾抵食,又夠正宗,啲餸菜仲可以揀唔同既辣度,咩人都岩食!呢度係用qr code 落單,好方便啊!我地點左好多野,擺滿一檯餸啊!我地點左農家小炒肉,啲豬肉爆炒之後好惹味!仲有酸辣土豆絲,傳統既四川菜,簡單而不平凡,酸酸辣辣,好開胃。酸辣雲耳、青椒皮蛋、香辣秋葵等呢啲小菜都好正!飲埋煲熱辣辣既魚骨腩豆腐湯暖胃好舒服。食四川菜配埋啤酒就perfect!

呢度係用qr code 落單,好方便啊!
我地點左好多野,擺滿一檯餸啊!
我地點左農家小炒肉,啲豬肉爆炒之後好惹味!
酸辣雲耳、青椒皮蛋、香辣秋葵等呢啲小菜都好正!
飲埋煲熱辣辣既魚骨腩豆腐湯暖胃好舒服。
食四川菜配埋啤酒就perfect!
2021-11-11 61 浏览
天氣凍想食辣嘢暖下身子❣️🔺烤青江魚 $353🔺上面全部都係辣椒🌶️流口水❣️魚係先炸後烤🤭仲幫我地起埋骨‼️值得一讚😍食落更方便👍🏻魚肉好滑🤤加埋啲熱辣油更加鮮香🤤下面仲有豆皮➕海帶➕芽菜➕木耳‼️全部嘅配料都索哂湯汁😋我地仲額外加咗蓮藕➕紅薯粉❣️蓮藕爽脆🙃紅薯粉撈埋汁好好味‼️🔺乾鍋田雞 $148🔺好耐冇食過田雞🥲以前好鍾意食但大個咗覺得有啲驚就冇再食🥲今次朋友想食就捨命陪君子🥲肉質超彈牙🤭同埋都幾紮實👍🏻🔺干扁四季豆 $62🔺我哋叫咗小辣少鹽😂乾煸程度啱啱好👍🏻有啲焦香又爽口❣️加埋肉碎更加香❣️🔺酸辣土豆絲 $58🔺呢個係我至愛😋最鍾意食酸野❣️好開胃嚟送飯一流❣️🔺紅糖糍粑 $38🔺啱啱炸起好好食😋因為入面係糯米所以咬落去煙煙韌韌😍加埋紅糖甜得嚟又酥脆‼️
天氣凍想食辣嘢暖下身子❣️

呢個係我至愛😋最鍾意食酸野❣️好開胃嚟送飯一流❣️

🔺紅糖糍粑 $38🔺
2021-11-11
2021-11-10 41 浏览
呢個禮拜真係狂打邊爐🤪,今日試下好耐無食既烤魚🐟🐟QR Code落單 非常方便。大大話話都成半年都食烤魚了,今日係天后見到間新開既四川料理,咁啱有烤魚,價錢仲要好抵,最平一條烤魚都係$288咋!🤩烤海鱸魚🐟$288 配料加左 肥腸 $48由於太耐無食烤魚,烤魚一上黎已經口水直流🤤🤤。條魚超大條,啖啖肉夠過癮。表皮煎得微脆,食落香脆可口,再加上湯底,真係辣得好過癮。真係估唔到係香港都可以食到正宗烤魚🥺。蔥爆牛肉 $88牛肉軟嫩,肉味濃郁,蔥香味十足。店家傳送門👉🏻見見面 (琉璃街) (天后)天后琉璃街9號地下#烤魚 #正宗烤魚 #香港美食 #天后美食 #麻辣烤魚 #四川美食 #麻辣烤魚 #美食指南 #相機食先 #hkfood #hkfoodie #yummyfood #tasty #yummy #hkig #hkgirl
呢個禮拜真係狂打邊爐🤪,今日試下好耐無食既烤魚🐟🐟

QR Code落單 非常方便。

烤海鱸魚🐟$288
配料加左 肥腸 $48
由於太耐無食烤魚,烤魚一上黎已經口水直流🤤🤤。

蔥爆牛肉 $88
牛肉軟嫩,肉味濃郁,蔥香味十足。

店家傳送門👉🏻
見見面 (琉璃街) (天后)
天后琉璃街9號地下

2021-11-09 49 浏览
秋風起我最想吃辣尤其是麻辣今日去完圖書館經過天后見到有間新開吃涼菜的店於是進去吃吃♥️麻辣牛肉$58是牛𦟌啊🥰🥰🥰牛𦟌雖無切得薄身但數量一點也不少數一數也有十多塊而且每塊都很有咬勁肉質一點都不韌而且很有牛肉香辣度我點了小辣微辣中帶麻因為點了很多涼菜所以愈食愈麻十分過癮🧡青椒皮蛋$40第一次吃有青椒的皮蛋一開頭以為是辣的那種青椒原來是這種🫑吃落去很甜反而中和了辣味皮蛋切很很美調味夠味之餘不會太咸💛手拍青瓜$35青瓜十分脆口爽口帶有清甜味調味一樣都不會太死咸微辣加麻所以口感十足💚開心涼粉$40最愛吃粉皮涼菜少不了粉皮半透明的涼粉十分開胃💙桂花冰粉$30最期待這道菜因為常常看吃播都是用冰粉解辣雖然全餐都沒有很辣但想吃到桂花甜甜的味道一上菜就和吃播不同蜜糖和冰粉分開上冰粉有少許桂花和杞子把糖淋上去很攪拌而成味道比想像中清甜但不會太膩只是桂花味道不太突出💜酸梅湯$15整體來說是水平之上的一餐店員態度佳食物質素高價錢合理值得一試📍 見見面 (琉璃街) (天后)天后琉璃街9號地下
秋風起我最想吃辣
整體來說是水平之上的一餐
店員態度佳
食物質素高價錢合理
值得一試
📍 見見面 (琉璃街) (天后)
天后琉璃街9號地下
2021-11-08 51 浏览
🌶見見面 Ho Ho kitchenSi Chuan food on fire!! I love spicy food but I’m not a big fan of ma la 麻辣 and sometimes I’m afraid that it’ll be unhealthy. This restaurant offers four levels of spiciness 🌶🌶🌶🌶which allows me to comfortably try all their dishes!! 🤩🤩 🐟My favourite dish was the pickled fish in soup. It had the right amount of sourness and you can choose spicy level and even choose 麻辣 but I chose least spicy. There are some small bones in fish though. Have to be careful. 🥬🥔The veggie dish was so
🌶見見面 Ho Ho kitchen

Si Chuan food on fire!!

🥬🥔The veggie dish was so fresh and sweet. Loved it! The potato slices were sliced thinly but I think it lacked taste- would recommend ordering medium spicy for this.

🍡The dessert was fried glutinous sticks dipped in black sugar. Never tried it before and it was out of my expectations!

Overall the environment was comfortable and clean and the service was exceptional! Would come back again.
2021-11-07 69 浏览
邪惡指數: 🐽🐽🐽🐽好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️無辣不歡嘅我weekend突然想食川菜,近近地去咗呢間新開喺天后嘅「見見面」過吓辣癮💃🏻🌶⭕️ 口水雞(半隻)食川菜必嗌嘅涼菜😆口水醬汁有刺激辛香嘅麻辣味,而且唔係死辣,辣味非常有層次感,食得好過癮🤤👍🏻⭕️ 酸菜魚(生魚)大大盤😍有得揀少油同少咸,咁就唔驚太濃味同肥膩💁🏻‍♀️ 酸菜湯頭非常濃郁,而且入面除咗酸菜仲加咗檸檬,令「酸」嘅層次進一步提升,非常開胃。魚肉份量足又無乜骨,肉質滑嫩又入味🐟😋⭕️ 大盤花菜即叫即炒有鑊氣,個邊有少少焦但又唔會乾,食落爽脆惹味,仲有大大片五花腩肉片同芹菜伴炒,推薦的呢💯⭕️ 炸饅頭(6件)呢個咁邪惡點會唔嗌呀🐽🤣饅頭炸得金黃香脆,識食嘅就梗係幫佢浸個煉奶浴先食啦😈
邪惡指數: 🐽🐽🐽🐽
好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️

⭕️ 口水雞(半隻)

⭕️ 酸菜魚(生魚)

⭕️ 大盤花菜

⭕️ 炸饅頭(6件)
2021-11-06 57 浏览
好耐之前響呢條街返工~啱啱先發現原來啲食店大執盒~仲開左間我最愛嘅川菜因為啱算好多店員~所以店家都主張手機落單~呢度係唔收服務費㗎~~不過menu就始終睇實物開心口水雞半隻~熟度剛剛好~肉質好滑個醬汁又高得好啱味最貼心係佢地可以選少油少鹽干鍋千頁豆腐~呢個跟埋啲青椒食就更加香口青椒魚~多麻少油少咸版~有時好怕食川菜好咸~呢度可以點少鹽真係啱晒我個湯飲完都唔口渴個底有魔芋取代薯粉食落更健康紅油抄手,個汁好惹味餃子嘅皮比較厚,頂肚一流仲點左點多蒜少油嘅蕃薯苗好夠鑊氣
好耐之前響呢條街返工~啱啱先發現原來啲食店大執盒~

仲開左間我最愛嘅川菜

因為啱算好多店員~所以店家都主張手機落單~

呢度係唔收服務費㗎~~

不過menu就始終睇實物開心

口水雞半隻~熟度剛剛好~肉質好滑

個醬汁又高得好啱味

最貼心係佢地可以選少油少鹽

干鍋千頁豆腐~呢個跟埋啲青椒食就更加香口

青椒魚~多麻少油少咸版~

有時好怕食川菜好咸~呢度可以點少鹽真係啱晒我

個湯飲完都唔口渴

個底有魔芋取代薯粉

食落更健康

紅油抄手,個汁好惹味

餃子嘅皮比較厚,頂肚一流

仲點左點多蒜少油嘅蕃薯苗

好夠鑊氣
2021-11-03 63 浏览
最近看到食評,天后區多了四川菜,簡直是一個天大的喜訊,今晚便安排時間來到。萵筍炒四川臘肉$98,萵筍片爽口清甜,四川臘肉帶點煙燻的香氣,油脂甘香可口,滲入萵筍片內,頓時更加美味。熗炒土豆絲$$58,土豆絲切得很幼,非常爽脆,雖然是一道簡簡單單的小菜,不過盡顯廚師的功力。溫馨提示:如果將土豆絲撈勻,便可吃到香麻的滋味。大盤花菜$78,椰菜花爽口清甜,醬油味道香濃,加上油脂的香味,是一道不錯的蔬菜。孜然牛肉$88,牛肉混合孜然和洋蔥的香氣,味道香濃惹味。桂花冰粉$30,冰粉帶點桂花的香氣,混合蔗糖的糖漿,味道清甜可口。酸梅湯$15,青島啤酒$26。

溫馨提示:如果將土豆絲撈勻,便可吃到香麻的滋味。

孜然牛肉$88,牛肉混合孜然和洋蔥的香氣,味道香濃惹味。

酸梅湯$15,青島啤酒$26。
姐係咁,呢個世界假的真不了,真的假不了,即使你係吹水唔抹咀,唔洗我郁手都有其他巴打幫手問侯你娘親。不過人生既野就好似係街果D 基督徒咁,同你講上帝存在一樣,問佢點解存在,又話係你證明唔到佢唔存在一樣咁nonsense。但唔緊要,呢個重任交比我,等我去證明比你睇,好唔好食都好,見見面先?👇📌雞 煲 - ▪️ 麻 辣 肥 腸 雞 煲 - $168/例牌 ▫️ 先黎個「麻辣肥腸雞煲」打頭陣先,連GAS爐一齊新鮮滾熱辣呈上。鍋裡面一大堆辣椒、青椒、洋蔥,香口又惹味,雞肉索哂D醬汁精華,肉質夠哂滑嫩唔會"鞋"口;而肥腸麻而香辣,份量又夠多,送飯認真一絕! 📌鮮 魚 -▪️ 水 煮 魚 - $188/例牌▫️ 試左雞煲就要試埋佢地個「水煮魚」,份量認真爆棚,有大量粉皮、芫荽、芽菜、生魚片。魚肉比例佔非常多,食落肉質滑溜,唔算多骨,帶少少酸辣感,非常開胃,呢個價錢夠哂兩個人食,誠意十足。📌川 渝 粉 麵 -▪️ 四 川 擔 擔 麵 - $45▫️ 食得四川菜一定走唔甩呢個「四川擔擔麵」,我揀左少辣少麻,一上枱已經聞到濃郁花生味,比預期中濃香;而麵條吸收左醬汁後,即使發脹左後都無影響麵條質感,食落夠哂爽口彈牙,相

📌雞 煲 -
▪️ 麻 辣 肥 腸 雞 煲 - $168/例牌
麻 辣 肥 腸 雞 煲

鍋裡面一大堆辣椒青椒洋蔥,香口又惹味,雞肉索哂D醬汁精華,

📌鮮 魚 -
▪️ 水 煮 魚 - $188/例牌
水 煮 魚

芫荽芽菜生魚片魚肉比例佔非常多,食落肉質滑溜,唔算多骨,
水 煮 魚

帶少少酸辣感,非常開胃,呢個價錢夠哂兩個人食,誠意十足。

📌川 渝 粉 麵 -
▪️ 四 川 擔 擔 麵 - $45

四 川 擔 擔 麵

即使發脹左後都無影響麵條質感,食落夠哂爽口彈牙,相當好食。

📌甜 品 -
▪️ 紅 糖 糍 粑 - $38
紅 糖 糍 粑

▫️ 最後食埋個「紅糖糍粑」,糯米經半煎炸過,外層相當鬆脆,
紅 糖 糍 粑

而裡面帶點煙煙韌韌既口感;點埋紅糖漿,淡淡既香甜味更加好食。
2021-11-02
2021-11-03 49 浏览
天后區畢嬲都多小店好野食,行行下就聞到浸辣味,因為身邊個個都唔食辣,難得今日友人嗜辣,就試下間川菜。呢間野叫見見面,我地就叫左個酸菜烤青江魚小辣,你知辣呢家野間間份量都唔同嫁啦,都係保險啲好。條青江魚一上黎,除左好大條之外重好厚肉,三個人食其實都夠食。佢條魚起左骨之外,成條都炸到金黃色先放係個爐上邊,相當有誠意。酸菜份量係適中既,唔會令到成盤烤魚過酸。配料佢都比到好足,有豆皮、蘿白、冬菇、芹菜咁。我地另外就加埋寬粉同窩荀。窩荀碌到淋吸左啲酸菜味基本上係無得輸。我地另外重叫左個黃喉,牛黃喉係香港就比較小見。黃喉既質感好特別,淋得黎又爽口,如果有機會真係要試下,佢比豬黃喉更加有層次。辣度方面小辣就好似譚仔5小辣既辣度咁。想去試下既朋友可以搵呢個做參考。

2021-11-01 65 浏览
天氣涼咗凍咗,終於有啲秋冬天氣嘅感覺喇!見天氣涼浸浸,最好就係食啲辣嘢暖吓身啦!加上天氣凍冰冰,所以都唔想去得太遠,嚟到屋企附近,位於天后新開嘅一間川菜料理:見見面。手撕包菜川菜真係咩菜色都會加啲辣椒,就連蔬菜都唔少得。不過,我哋就覺得菜係特別吸辣,所以只係叫咗少辣。呢碟手撕包菜唔算太辣,少少麻,但就非常香。加上菜爽脆清甜,非常有層次。口水雞(半隻)份量十足,上面放有花生同蔥花,令口水雞嘅味道大大提升。雞件滑身。唔會太肥,辣度方面麻香較重。最正係雞肉勁掛汁,夠晒惹味。水煮牛肉除咗口水系列,水煮系列同樣係川菜嘅必然選擇。牛肉份量非常多,肉質嫩滑。索晒辣汁非常刺激。但講到最正當然係水煮牛肉入面嘅薯粉啦!四川回鍋肉講到川菜嘅經典,當然唔少得回鍋肉啦!呢碟回鍋肉唔算辣,豬肉一層肥一層瘦,邪惡得嚟又好入味。但講到每次食川式回鍋肉,最搶手一定係索咗辣汁嘅豆腐乾,好好味。四川擔擔麵 麵條幼細,湯入面仲有豬肉碎同蔥花。湯底完全唔辣,但就有濃郁嘅花生醬香味,掛湯又香濃。

手撕包菜

口水雞(半隻)

水煮牛肉

四川回鍋肉

四川擔擔麵

2021-10-29
👉天后又有新開川菜,地點方便又易揾,要食川菜冇難度👍.👆店員奉茶後兼送上QR code, 建議自助下單。原來入面所有菜式都可以自訂味道:麻、辣、咸、油、蔥、蒜⋯梗有啱食嘅款式🥳.📌麻辣肥腸雞煲(例牌)$168 ~ 揀咗少辣少麻少咸,對於我嚟講啱啱好,麻辣味唔會過激食唔到。雞件、肥腸好夠味,加入大量配菜提味:青椒、紫洋蔥、中芹⋯越煲越香濃😋📌食完雞、肥腸,加啲湯就可以打邊爐~叫咗豬肚 $48、皇帝菜 $30、萵筍 $40,全部份量大又新鮮,索晒湯汁好冶味🤤📌涼拌三絲 $40 ~ 海帶、紅蘿蔔🥕、薯仔🥔絲,都係自選少麻少辣多蔥蒜,啱味又爽口,食唔停。📌紅糖糍粑 $38 ~ 1客10條只賣$38!外脆內軟又有啲煙韌,點啲紅糖好快消滅晒。記得留肚食呀!😉
👉天后又有新開川菜,地點方便又易揾,要食川菜冇難度👍

📌豬肚

📌涼拌三絲
📌紅油抄手
📌紅糖糍粑
2021-10-29 84 浏览
之前食過九龍城嘅分店最近喺天后見到佢又開咗分店所以約咗女朋友過嚟食我哋book咗七點去到見到全場滿座好彩有Book位咋!見到檯檯都係食水煮魚同埋酸菜魚但係我哋對烤魚情有獨鍾 我哋叫咗個吼江豚魚加咗水豆腐同埋寬粉 佢嘅配料已經預算放埋入去烤魚到而唔係另上我哋揀咗麻辣中辣 特別要求左走芽菜 份量十足魚烤得好香完全冇腥味 好正女朋友最鍾意食口水雞 呢度嘅口水雞好啱我哋口味因為夠辣夠鹹 一流!我哋見到餐牌上面有炸饅頭 好耐冇食過啦所以就算已經爆咗一半都再叫咗 好彩個size唔算太大啱啱好 但係真係新鮮炸起超級熱超級正!點左煉奶甜甜地可以中和返烤魚嘅辣味!買單都唔使$500超級抵食呀!唔怪得咁多人啦!
我哋book咗七點去到見到全場滿座好彩有Book位咋!

買單都唔使$500超級抵食呀!唔怪得咁多人啦!
2021-10-25 88 浏览
見見面,非常好的名字,疫情跟親友見面都變成奢侈。現在疫情平穩了,跟親友面見完全冇壓力。見見面主打川菜,天后店新開張,採用電子落單,客人可按照自己的口味,選擇辣度、麻度、油量、蔥、蒜、姜等配料的量,非常貼心。今次同媽媽一起吃飯,辣味只能選小辣,但麻香也非常突出。夫妻肺片(小辣、加蒜、多蔥、小油)四川出名的涼菜,有牛肺、牛心、牛柏葉等切有薄片,伴上地道的麻辣醬料,非常開胃。紅油抄手(小辣、加蒜、小油)小雲吞伴上紅油,一口一粒,早午晚餐都適合。烤海鱸魚(小辣、加蒜、多蔥、小油)喜歡海鱸魚貪佢多肉少骨,整條海鱸魚破邊炸後,加湯汁再煮入味,所以湯底很重要,見見面的湯底除了香料正宗外,材料也豐富,有炸蒜、百頁、中芹、芫荽、酸菜……整個烤魚非常入味好好吃,一定會再幫襯。紅糖糍粑糍粑本身沒有調味,但香糯脆口,釀黑糖吃,就變成甜香軟糯口感豐富,是吃過酸辣食物後最佳平衡的秘訣。

夫妻肺片(小辣、加蒜、多蔥、小油)
夫妻肺片

紅油抄手(小辣、加蒜、小油)
小雲吞伴上紅油,一口一粒,早午晚餐都適合。
紅油抄手

烤海鱸魚(小辣、加蒜、多蔥、小油)
烤海鱸魚

紅糖糍粑