2017-12-15
出街食飯食得多,呢期仲密密打邊爐,偶然都想食下「普通野」,星期日喺附近拎網上訂嘅貨,於是醒起呢間許榮記,早十幾廿年前我都經常喺呢度食晏,因為當時公司喺附近,今日再黎,別有一番感觸。同老婆黎到,佢第一次食。星期日下午茶時間,都唔算好多人,眼見反而有唔少外賣單。呢度主要食粉麵,魚片頭、魚蛋、雲吞、貢丸等等等,亦都有客飯,例如牛什、牛腩、叉燒炒蛋呢啲,飯同麵價錢差不多,咁因為人地都係做麵起家。我地一人點左碗麵,加碟菜,兩杯檸茶,食左個快飯。魚片頭魚蛋河老婆點嘅雙拼河粉,好快上枱,其實喺太子區果邊食呢啲粉麵真係平好多,不過今日懶得行。河粉幼身,唔會太黏口,條條分明,加少少辣椒油,幾好食。魚片頭同魚蛋都幾出名,片頭正常厚度,真係幾彈牙,魚蛋亦都有魚味,係潮洲式嘅白魚蛋,一樣咁爽雲吞魚皮餃麵我點嘅都係雙拼,雲吞就中規中矩,魚皮餃感覺好食過啲雪藏餃好多。麵質因為我地都好快手影完相就食,都唔會話變到淋哂。
魚片頭魚蛋河
河粉幼身,唔會太黏口,條條分明,加少少辣椒油,幾好食。
雲吞魚皮餃麵
麵質因為我地都好快手影完相就食,都唔會話變到淋哂。