2016-04-18 959 浏览
Strawberry serradura mixed berries panna cotta熊本草莓雜莓奶凍$48熊本草莓好味道又甜又大粒係人都知….所以今次見到佢出左熊本奶凍都見大杯都忍吾住買左返屋企。一拿上手見到連個樽都好有心喎,超硬身又有蓋,當係買個器皿都可以…當然最緊要入面啦,熊本草莓不用多講好味道,又甜又大粒都幾新鮮,奶凍奶味好重而香,但本人就覺得甜左少少,上面的草莓醬味道還可接受吾太假,所以和奶凍一起黎食都不錯。這個奶凍價錢和品質都合理價錢

熊本草莓雜莓奶凍$48

2016-04-18
2015-12-18 900 浏览
桂花糕你可能會經常吃, 但桂花味的蛋糕? 你又吃過沒? 創意比其他蛋糕店領先的諾亞, 這期又新推出桂花味芝士溶心, 桂花給我的感覺是令人心礦神怡, 提神醒腦。於是就買了一個回家。打開盒子, 沒有創意的蛋糕設計, 跟其他蛋糕的樣子分別不大, 都是一個圓圓的金黃色, 至於味道呢, 當然有明顯不同, 清淡的桂花香, 芬芳撲鼻, 清新怡人, 正常吃是從冰箱拿出來等半個小時, 這次我想軟一些, 等了一個小時, 分別是特大的。樣子溶得很水, 呈糊狀, 口感十分濕潤, 而且特別滑, 甜而不膩, 每一口都是黏黏的感覺, 入口即溶, 餅底有很明顯的碎桂花, 紅紅的點綴, 口感比起蛋糕只溶半個小時, 又是一種新的對比。諾亞每一次都能給我驚喜, 新奇和創意, 我會繼續支持的。
諾亞每一次都能給我驚喜, 新奇和創意, 我會繼續支持的。
2015-12-07 673 浏览
陰天心情比較低落,下班就想來點甜吃,經過巴黎倫敦紐約戲院購物中心,看到諾亞半熟蛋糕專門店,蛋糕櫃內放置多款不同的半熟蛋糕,有草莓,朱古力,芒果,還有布甸蛋糕😍布甸控不用傷腦筋,立即買下焦糖雲尼拿布甸蛋糕,店員包裝時還親切地咨詢是否需要加乾冰,避免回程途中溫度過熱影響蛋糕的味道,又提醒己有餐具在蛋糕盒內,非常貼心。回到家裡當然急不及待地品嚐一番,蛋糕上層是鬆軟海綿蛋糕,下層是像啫喱般的布甸,可能因為要承托上層蛋糕的關係,布甸不是屬於軟滑的那種,但蛋味十分濃郁,配上淡淡的焦糖味,厚厚的布甸入口特別滋味,蛋糕加布甸配搭既新鮮又能增加飽肚感,最重要的是價錢也不貴,只售$108,但已足夠四個大人份量👍🏻

回到家裡當然急不及待地品嚐一番,

外卖自取
$27 (宵夜)
2015-12-02 578 浏览
工作關係,有時候會到屯門探訪老人家,我也不會2手空空便到人家裡探訪的,剛巧附近有諾亞蛋糕,便買一個到人家裡老人家喜歡芒果的東西,於是我便買一個芒果流心芝士蛋糕,芒相當清甜,芝士蛋糕香軟,不過起來有一點點膩,老人家只吃了小許,大部份都是我吃的.份量4人來說剛剛好.價錢也不算太便宜,$128一個,但味道確實不錯

2015-11-20 598 浏览
前幾日睇完戲,行過去商場就見到有間諾亞,心思思想買個蛋糕返去開心share ~~哈哈 喺鋪頭睇左陣就決定買個返去食! 之前已經食過蜂蜜半熟蛋糕,覺得幾好食幾fresh 又唔甜,所以今次都有信心試新野!當我仲好選擇困難時,唔知揀芒果定士多啤梨芝士蛋糕嘅時候,店員好nice,推介士多啤梨芝士蛋糕比我!因為係限定的!唔係成日有!真係好好彩呀!咁都比我買到限定嘅士多啤梨$168!首先講下蛋糕個賣相先!蛋糕賣相真係唔錯,整個蛋糕鋪滿粒粒士多啤梨,感覺好豐富好多汁!而包裝方面,個蛋糕盒都好靚,黄色盒加handle 又好拎,就咁行出街都唔失禮,好窩心嘅係仲有紙袋方便拎住!終於返到屋企可以食啦!首先要拆開包住蛋糕張紙先,然後就切開個蛋糕!wow... 係軟嘅芝士蛋糕嚟㗎!試下粒士多啤梨先,真心甜!而芝士蛋糕方面,味道有點乳酪嘅味道,少少酸,但加上士多啤梨同蛋糕底,感覺係甜中帶酸,食落唔會覺得好肥好漏!甜度好適合我,家中嘅男士都覺得ok!!而質感方面,食落去有即溶嘅感覺!會想不停食,因為真係好正!整體嚟講,真係好食過連鎖餅店嘅蛋糕,想轉下口味可以一試,價錢合理!

• 士多啤梨芝士蛋糕
2015-11-16 380 浏览
金黃色的豪華貓耳外盒, 設計便於携帶, 想法十分貼心; 一打開, 只見一大片黑色的朱古力鋪在蛋糕面上, 不時散發出陣陣朱古力香, 直衝你的味蕾; 深入地往下看, 透明紙裏不時透出金灿灿的芝士餅底及批邊, 芝士均勻有序, 使整個蛋糕的外形更加光滑;一小角切開, 只見朱古力向下流動, 像要把整大片芝士餅底給吞噬; 使餅心都沐浴在朱古力的懷中; 一口咬下去, 朱古力苦澀度適中, 而且不會感覺到甜而膩的感覺; 溶於口中, 濃濃的朱古力填滿於整個口裏, 軟滑無比; 芝士溶心餅底, 鬆, 軟, 滑來形容,味道帶有輕輕的鹹味, 香濃的芝士配上濃濃的朱古力, 幼滑細膩的感覺突顯出來; 兩者的味道互相輝映, 任何一方的味道也不會被另一方侵吞, 簡直是完美的配合。當大家認為芝士跟朱古力兩者都是很膩, 吃些少已很飽時, 但意想不到的是兩者的配搭原來是”溝得上”, 使你有一種垂涎欲滴的感覺。
外卖自取
$98 (宵夜)
2015-10-26 527 浏览
4點打電話去店鋪,打算預留一個布丁蛋糕,不過店員說只剩下咖啡味,朋友之前已試過原味,所以一試其他味道也可。我們預留了一個咖啡布丁蛋糕7時拿。取蛋糕時,詢問店員有沒有生日牌蠟燭等,店員說已全部派發完了。因為這次是生日用的,沒有蠟燭令我們很懊惱,作為一間蛋糕店,沒有準備蠟燭給客人的確有點失當,使我們要到處尋找蠟燭,最後找了數間餅店才找到。買蛋糕是連同鐵模的,吃的時候才自行返轉,再脫下牛油紙,過程也相當簡單,蛋糕也是完整的。反轉蛋糕後,上層是布丁,下層是蛋糕。焦糖會留到海綿蛋糕裡,所以吃時,蛋糕都是濕濕的。家人都說蛋糕因此而太甜,我個人認為甜度也可以的,不過蛋糕的質感和味道就相當一般,質感不是軟綿綿的蛋糕,有點粗糙,像是馬拉糕的質感,再多點空氣打發,我覺得馬拉糕比它還要好吃。布丁方面,咖啡味不突出,不過口感尚算滑溜,中規中舉,但不致令人愛上,加上蛋糕外表一點也不漂亮,實在找不到再光顧的理由。

2015-10-25 453 浏览
After watching a movie, I walked around the mall and saw that they open this new cake shop. There was lots of people lining up so I went to see what is all the fuss about. This cake shop is actually from Taiwan so I bought one to try out.The staff told me that I must put it in the refrigerator once I get home and for the best eating method is to take it out and leave it in the room for a few minutes before eating. After I cut the cake, the honey leaked out from the middle of the cake. The honey

After I cut the cake, the honey leaked out from the middle of the cake. The honey was very sweet and it tasted best when you eat it with the cake. The texture of the sponge cake was very soft and not too eggy. Overall, the cake tasted very nice.

题外话/补充资料: They put the paper plates and cutlery under the cake so it was very convenient.
2015-10-25
2015-10-10 581 浏览
終於吃了諾亞的半熟蛋糕,服務員細心問要多久才回到家,以便安排適量的乾冰,又提醒我蛋糕盒底有餐具的。半熟蛋糕的樣子是中間凹了的,賣相雖然不是好靚仔,但相信佢都好有內涵既。吃前10-15分鐘,可先拿出蛋糕解凍,又或者切自己想吃的份量來解凍。未解凍前比較好切,會切得靚仔d。我忍唔住,5分鐘就食喇!! haha中間間間地,幾好味!我呢個係朱古力味,朱古力味都幾濃,但個蛋糕又唔會好甜喎!一個蛋糕4個人食就岩岩好,食完唔會覺得滯~如果大食少少既就可能要2個人食啦~hahaBTW,今日店員姨姨真係好有禮貌令我買都買得開心過人
終於吃了諾亞的半熟蛋糕,
服務員細心問要多久才回到家,以便安排適量的乾冰,
又提醒我蛋糕盒底有餐具的。
半熟蛋糕的樣子是中間凹了的,
賣相雖然不是好靚仔,但相信佢都好有內涵既。
吃前10-15分鐘,可先拿出蛋糕解凍,
又或者切自己想吃的份量來解凍。
未解凍前比較好切,會切得靚仔d。
我忍唔住,5分鐘就食喇!! haha
中間間間地,幾好味!
我呢個係朱古力味,朱古力味都幾濃,但個蛋糕又唔會好甜喎!
一個蛋糕4個人食就岩岩好,食完唔會覺得滯~
如果大食少少既就可能要2個人食啦~haha
BTW,今日店員姨姨真係好有禮貌
令我買都買得開心過人
2015-10-09
  • 朱古力半熟蛋糕
2015-09-27 683 浏览
我是時常蛋糕當晚餐的人, 當得知諾亞推出了新口味,為食的我當然要去試試啦, 加上還開設了分店在我家附近嘛,沒有不試的理由囉~位於屯門的諾亞分店, 是設在商場內, 店面不算大,但大部份蛋糕款式也有, 只是仍與我最想吃的士多啤梨蛋糕無緣囉,另外店員會詢問時間, 以提供乾冰呢, 還附有紙碟刀叉呀,亦會教導怎樣食用啦~這個食法有點特別, 但亦不用怕忘記店員所說的,因為盒面已貼上食用方法呀, 就是要將蛋糕翻轉於碟上,此時紙上的糖漿便會流在蛋糕面上, 之後就可食用囉~焦糖雲呢拿布丁蛋糕 $108個人認為雪藏後才進食最美味了, 上層是焦糖, 中層是布甸,底層是海綿蛋糕, 焦糖遍佈整個蛋糕, 氣味濃郁香甜, 口感豐富,布甸軟軟滑滑, 入口即溶, 而海綿蛋糕也被焦糖浸濕了,變得鬆軟又不會太甜丫~
我是時常蛋糕當晚餐的人, 當得知諾亞推出了新口味,

為食的我當然要去試試啦, 加上還開設了分店在我家附近嘛,

沒有不試的理由囉~
位於屯門的諾亞分店, 是設在商場內, 店面不算大,

另外店員會詢問時間, 以提供乾冰呢, 還附有紙碟刀叉呀,

亦會教導怎樣食用啦~
這個食法有點特別, 但亦不用怕忘記店員所說的,

因為盒面已貼上食用方法呀, 就是要將蛋糕翻轉於碟上,

此時紙上的糖漿便會流在蛋糕面上, 之後就可食用囉~
焦糖雲呢拿布丁蛋糕 $108

個人認為雪藏後才進食最美味了, 上層是焦糖, 中層是布甸,

布甸軟軟滑滑, 入口即溶, 而海綿蛋糕也被焦糖浸濕了,

變得鬆軟又不會太甜丫~

2015-08-23
2 分钟 (外卖自取)
2015-09-12 592 浏览
我生日那天,媽媽本來打算去新開無耐的諾亞買士多啤梨蛋糕,點知她傍晚去到,店員話賣晒喎。不過咁岩她見到諾亞新出的「焦糖雲呢拿布丁蛋糕」,就打電話問我,咁我聽到有新野試就梗係話好啦。我夜晚返到屋企,就見到餐桌上有個咁大盒的蛋糕啦,盒的包裝成隻貓耳咁,又幾得意喎~盒面列得好清楚,布丁蛋糕的取法,只要跟住做就得架啦。呢度的蛋糕,如果唔係立刻食,最好就放在雪櫃,食之前拿出來稍為解凍後就最好味了。一打開盒蓋,驟眼看好似之前我食過的半熟蛋糕。尺寸和一般的 1.5-2 磅蛋糕相若。咦~ 拎開蛋糕之後,盒底仲有幾隻膠义和紙碟,真係細心啦。食之前首先要預備一隻大碟,然後把整個膠盒倒轉。把膠盒拿走,然後等牛油紙入面的糖漿倒在蛋糕上面,等一兩分鐘就把牛油紙拿走。呢件「焦糖雲呢拿布丁蛋糕」就食得啦。焦糖糖漿充滿著整件蛋糕,心想應該會好甜的... 只看外表,已經 feel 到整件蛋糕軟淋淋的,所以我都唔敢插支生日蠟燭上去,驚住一插之後就會塌下。果然一切之下,這件布丁蛋糕實在軟身得很。蛋糕的上層是充滿濃郁雲呢拿味的布甸,好軟好滑又好甜。下層就係好似海綿咁既蛋糕,質感非常濕潤,濕潤到可以從海綿蛋糕裡擠出糖漿來,而且充

盒面列得好清楚,布丁蛋糕的取法,只要跟住做就得架啦。
焦糖雲呢拿布丁蛋糕
咦~ 拎開蛋糕之後,盒底仲有幾隻膠义和紙碟,真係細心啦。
食之前首先要預備一隻大碟,然後把整個膠盒倒轉。
焦糖雲呢拿布丁蛋糕
果然一切之下,這件布丁蛋糕實在軟身得很。蛋糕的上層是充滿濃郁雲呢拿味的布甸,好軟好滑又好甜。下層就係好似海綿咁既蛋糕,質感非常濕潤,濕潤到可以從海綿蛋糕裡擠出糖漿來,而且充滿甜甜的焦糖味。單單食一兩小件的話,會覺得很甜也很好味,不過只有我們兩母女,這晚實在無法吃下得整件蛋糕,因為實在太溜了。
焦糖雲呢拿布丁蛋糕
就算一晚食唔晒,都可以放入雪櫃留番第二日食既。不過食之前真係要攤番一陣,否則就會太硬唔好味了。
2015-08-27
5 分钟 (外卖自取)
$108 (其他)
庆祝纪念
生日
2015-08-31 789 浏览
諾亞半熟蛋糕專門店,呢個名聽左好耐,但遲遲都未有機會食得到,仲記得今年5月既時候,想買個溶心芝士蛋糕幫媽媽慶祝母親節,但居然所有分店都全部售罄,有夠誇張,直至今日放假,的起心肝買個試食一下。星期一既下午,一個人走去店鋪,已經鎖定目標就係比利時朱古力溶心芝士蛋糕,店員都好細心問我要幾耐先返到去,我答45mins,佢話返到去放入雪櫃就可以,冇俾乾冰過我。返到屋企雪左一陣,已經忍唔住拎番出黎,即刻開箱。一個要讚既位大家都知,就係蛋糕會附送紙碟餐具,咁隨時隨地都可以砌餅分餅,勁方便。好~講番個蛋糕,外形都幾靚仔,朱古力鋪得幾平幾滑,已經忍唔住食左第一口,朱古力味都真係幾濃,但又未至於苦,朱古力漿亦相當足料,所以會食到一層杰撻撻、厚厚地既朱古力醬,不過唔太食到朱古力應有既甜味。再黎就係蛋糕部份,我真係完全食唔到芝士既味道,可能朱古力味蓋過一切,還好蛋糕都幾creamy,而下層就放棄左大部份餅店都會用既消化餅底,改用上朱古力海棉蛋糕,我反而覺得呢個有點敗筆,因為朱古力醬+芝士蛋糕既texture太接近,用比較硬身既餅底會比較平衡。Overall呢個比利時朱古力溶心芝士蛋糕真係麻麻地,朱古力甜味芝士

返到屋企雪左一陣,已經忍唔住拎番出黎,即刻開箱。

Overall呢個比利時朱古力溶心芝士蛋糕真係麻麻地,朱古力甜味芝士味完全欠奉,食多少少已經好漏好膩,但總算試過,睇其他食評好似香芒溶心比較吸引,下次有機會先再試啦~~~
比利時朱古力溶心芝士蛋糕
2015-08-17
2015-08-26 574 浏览
爵紅茶蜂蜜蛋糕,熱食切開呈半溶狀態,未算太流心,叮了都未算太好,有點失望,蛋糕帶伯爵紅茶香,微甜的蜂蜜味道,半熟的蛋糕,質感是於流質界別,幾特別。不過份量就麻麻地,盛惠80
爵紅茶蜂蜜蛋糕,熱食切開呈半溶狀態,

未算太流心,叮了都未算太好,有點失望,

蛋糕帶伯爵紅茶香,微甜的蜂蜜味道,

半熟的蛋糕,質感是於流質界別,幾特別。

不過份量就麻麻地,盛惠80
2015-08-23 666 浏览
經過上次吃過阿TEA沒有太愛吃的香蕉溶心芝士蛋糕後,今次想吃些自己想吃的口味。最後決定試一下這裡的招牌之一:伯爵紅茶半熟蛋糕($75)。因為經常去同一店鋪看蛋糕,店員已經記得我,還推介了切合我口味的蛋糕。中午因為太忙關係沒怎樣吃午餐,和同事共享蛋糕之餘,也能解決下午肚餓的煩惱。切開沒有芝士流心,看上去好像普通的海綿蛋糕,不過仔細之下會聞到茶香。於是分好蛋糕後,便沖了一杯英國奶茶給自己喝。蛋糕質感像普通海綿蛋糕,但散發的茶香絕對大大加分!外圍的部分味道像茶香味的海綿蛋糕,但越近中間部分越吃到濃濃芝士味。雖說溶心芝士系列還是我最愛,但這個光是茶香也令我相當滿意。同事們也愛吃這款,認為當下午茶輕食是很不錯的選擇!
2015-08-19
2015-08-22 1040 浏览
今日媽咪生日,所以同男朋友睇完戲就去左媽咪最中意既「諾亞」揀蛋糕,之前媽咪對佢地既蜂蜜半熟評價都幾高,但好可惜佢地賣曬了,所以就揀左我自己喜歡既口味「草莓」「草莓流心既半熟蛋糕」-上層舖左好多好多既士多啤梨、果醬,下層有軟棉棉既蛋糕,最下層仲有脆卜卜既餅底,口感很有層次中間粉紅色的,切開左好似雪糕既形態,食落口有點像士多啤梨乳酪,酸酸地,好岩夏天呢個咁熱既天氣,媽咪第一次食呢個咁重「草莓味」既生日蛋糕都樹起拇指,好彩今次冇令媽咪失望姐

媽咪生日快樂「草莓蛋糕」
2015-08-16
庆祝纪念
生日
媽咪生日快樂「草莓蛋糕」