2015-07-14 385 浏览
五月時響荃灣店買過個朱古力半熟,因家住屯門所以叫店員俾足夠乾冰,第一次食唔識處理,中心只係濕濕淋淋,流唔出,嘥左⋯⋯好可惜,適逢哥哥今日生日,得知屯門有一間,於是今次就試個比利時溶心芝士蛋糕,店員話係溶心而唔係流心,可以隨時食唔使攤,「令臘臘」朱古力蛋糕面賣相已經覺得吸引,一切落去就流心又溶心,朱古力味夠濃,幸好唔太甜,芝士味強烈,中和番好好味,可能係飯後甜品,感覺有丁點「漏」啦。
冇任何decoration,好簡約嘅生日蛋糕
比利時朱古力溶心芝士蛋糕
2015-07-14
外卖自取
$98 (其他)
庆祝纪念
生日
冇任何decoration,好簡約嘅生日蛋糕
比利時朱古力溶心芝士蛋糕
2015-07-09 524 浏览
屯門巴倫紐商場開了一間半熟蛋糕店,蛋糕外表頗吸引,在屯門還是第一間。半熟蛋糕,令我想起到台中的勤美術館,裡面也是賣不同程度的半熟蛋糕,小巧而滋味,但一小個就已經滿足了。小小的一間店,就在日本城旁:不同口味的半熟cake,每一款都很吸引:老闆推介芒果溶心及比利時朱古力溶心說是相當好吃及受歡迎:我們認為香蕉味比較特別,所以選了香蕉溶心:買回家一家人分享,這些半熟cake都是以盡快食為好,所以大家買後要盡快食﹗冒求嘗到最好的味道。外表感覺很軟熟﹗淡淡的香蕉味,口感就像日式芝士cake,非常軟綿,算是預期的味道,不算是很大的驚喜,但也算美味。如果一大班一起分享,每人吃一點,感覺就相當好﹗﹗

小小的一間店,就在日本城旁:
不同口味的半熟cake,每一款都很吸引:
朱古力溶心、蜂蜜、伯爵紅茶、芒果溶心、比利時朱古力
老闆推介芒果溶心及比利時朱古力溶心說是相當好吃及受歡迎:
我們認為香蕉味比較特別,所以選了香蕉溶心:
香蕉溶心芝士cake
外表感覺很軟熟﹗
2015-06-19
庆祝纪念
生日
香蕉溶心芝士cake
2015-06-29 702 浏览
睇完戲, 經過一間餅店, 因其店名”半熟蛋糕”四個字,而令我停下來,望一望, 怎樣半熟呢? 半熟都可以食嗎? 原來是流心乳酪蛋糕, 睇d相同d cake, 好似好好味敢!!! 芒果,朱古力,士多啤梨,香蕉...芝士蛋糕,咁多囗味,應該簡邊隻好呢!本人較喜歡香蕉芒果,但老婆只愛士多啤梨,眼見大大粒嘅士多啤梨,就順佢意啦!店員問我地還有幾耐先返屋企,真奇怪為甚麽佢會咁樣問,原來佢會放啲乾冰係蛋糕扥盤底下,keep住蛋糕温度,真夠細心服務,返到屋企,已急不及待取刀义開餐,打開個盒,士多啤梨的清香已陣陣飄來,吃了一囗,士多啤梨淡淡的甜味, 帶點微酸, 但混合濃郁的芝士一齊食,芝士中和了酸味,更特顯蛋糕的美味. 而老婆則吃到濃郁的乳酪味。食食吓,睇返個包裝盒,上面寫住融心芝士乳酪,但諗返之前切cake,並沒有跟它們的所講一樣,有流心的情況出現,莫非製作時出現一些問題,大約過了十分鐘, 正當想將餘下的蛋糕放進口裡,此時發現按下糕身,有種軟淋淋感覺, 並見到中間部位開始有啲CREAM CHEESE慢慢開始流咗出嚟, OH……., 原來我地太心急啦! 忘記乾冰凝固了CREAM CHEESE, 應該係室
食食吓,睇返個包裝盒,上面寫住融心芝士乳酪,但諗返之前切cake,並沒有跟它們的所講一樣,有流心的情況出現,莫非製作時出現一些問題,大約過了十分鐘, 正當想將餘下的蛋糕放進口裡,此時發現按下糕身,有種軟淋淋感覺, 並見到中間部位開始有啲CREAM CHEESE慢慢開始流咗出嚟, OH……., 原來我地太心急啦! 忘記乾冰凝固了CREAM CHEESE, 應該係室溫等十至十五分鐘,這個時候食, 就最PERFECT, 入口即溶, 軟滑的芝士, 令人愛不釋手, 下次要試下香蕉味先得!!!
题外话/补充资料: 記住係室溫等十至十五分鐘先食
2015-06-21
3 分钟 (外卖自取)
用餐优惠
優惠券
  • 士多啤梨融心蛋糕
2015-06-28 514 浏览
朋友新居入伙,上去探佢,無理由帶梳蕉上去。難得佢下廚,就等我諗下買咩甜品上去。4個人,買個蛋糕都好喎,我最近中意食半熟蛋糕,買個俾朋友們食都好,本身我諗住係九龍城買完再去屯門既,點知上openrice一望,發現佢地係屯門都開左分店,實在太方便我了。好近西鐵站,行過去5分鐘左右,去到發現個鋪位細細,人流唔算多。望左一陣揀左個香蕉溶心芝士蛋糕$89,職員好細心介紹,我揀左之後又問我幾耐先翻到屋企,幫我加乾冰。去到朋友到,佢見到個蛋糕盒已經好開心,原來佢今日經過荃灣見到都想買,心有靈犀是也。食完正餐,甜品時間開始,叉,刀,碟,都係盒入面,個蛋糕望落好似普通芝士蛋糕咁,但一食落口就有好香濃既香蕉味,好滑,中間位有少少溶溶地咁,個d但相對地芝士味會出d。呢個蛋糕真係好好味,四個人食就剛剛好,如果多幾個人食就唔多夠喉。朋友們,對呢個蛋糕都好滿意。太好了!

朋友們,對呢個蛋糕都好滿意。太好了!
2015-06-27
2015-06-11 712 浏览
一直也久仰諾亞蛋糕的大名,特別係芝士流心系列,個個朋友都話唔錯。今日甘岩朋友去開屯門分店,就拎左個上黎屋企試試由於有乾冰,遠小小都出到黎朱古力流心芝士蛋糕,朱古力好濃烈呀,切出黎果陣仲以為會溶出黎,點知原來非常結實,流心芝士就做到水潤效果,咬落口感好特別.不過有小小膩,女仔都係食小小好啦,如果唔係好易肥最後價錢12.....就好似貴左小小拉

由於有乾冰,遠小小都出到黎

不過有小小膩,女仔都係食小小好啦,如果唔係好易肥

最後價錢12.....就好似貴左小小拉
2015-06-08 839 浏览
價錢75元這個價錢不算太貴我切開時候好有流心,凍食好好吃原味蜂蜜半熟蛋糕今次買了原味蜂蜜,我覺得幾好吃,蜂蜜味好重又不會太甜,甜味剛剛好,附送膠盒方便放入微波盧,十分貼心早前知道諾亞在屯門開了分店,5月某日放工行下新分店光顧,新分店就在公司附近,我行去巴黎戲院只須20分鐘時間,我行到時候冇咩人排隊,今次好快決定吃邊個,服務都OK,店員見我好似決定揀唔到邊隻味,逐隻味講解,上次試了伯爵茶同香蕉蜂蜜,最後決定買原味蜂蜜,我買完之後立即坐西鐵返屋企,用來當宵夜同早餐一流,分開2日來吃,我覺得原味蜂蜜又好好味,蜂蜜味好重加上甜味又不算太甜,甜味比起以前冇咁甜,我覺得這方面值得讚,我切開蛋糕好有流心效果,原味蜂蜜下次再買原味蜂蜜半熟蛋糕甜味我覺得甜味剛剛好,亦冇以前咁甜半熟流心我切開蛋糕時候,蛋糕十分有流心效果服務屯門店服務都OK環境地方適中價錢75元亦不算太貴

價錢
75元這個價錢不算太貴

我切開時候好有流心,凍食好好吃

原味蜂蜜半熟蛋糕

原味蜂蜜半熟蛋糕

甜味
我覺得甜味剛剛好,亦冇以前咁甜

半熟流心
我切開蛋糕時候,蛋糕十分有流心效果

屯門店服務都OK

地方適中

價錢
75元亦不算太貴
2015-05-12
5 分钟 (外卖自取)
$75 (宵夜)
  • 原味蜂蜜半熟蛋糕
2015-05-31 617 浏览
之前吃過蛋卷一直都很想試它的半熟蛋糕, 那一天經過新墟, 原來已經進註了屯門啦!!! 位置很好找就是在巴倫紐戲院的商場內, 見到當然就買了一個回家, 先試原味, 是蜂蜜的味道啊!!! 當天晚上看到都有些蛋卷或蛋糕已售罄, 人氣相當高呢~~半熟蜂蜜蛋糕(原味) ($75)~~~很喜歡的貓貓造型紙盒, 很CUTE~~半熟蛋糕有小膠托盤在底方便存放, 其實一開就已經FEEL到聞到好香的蜜糖味, 十分濃呢~~由雪櫃拿出來待了十五分鐘, 切開已經能看到蜜糖流出來, 不過比想像中無咁流, 吃了一口, 蛋糕很鬆軟, 很綿, 而且流心的蜜糖好香, 加上蛋的配合, 而表面就有少少焦的蛋糕皮味, 夾埋很合適呢~~雖然是HONEY口感, 但吃了差不多一半也不會有膩的感覺…….不過個蛋糕感覺細左d, 如果大少少就好了, 因為價錢都不是便宜…….我覺得跟蛋卷的感覺又是完全的不同, 卷好像較實一點及有點慕思感覺; 而蛋糕就是鬆軟的口感!! 下次等我試下其他味先~~~
半熟蜂蜜蛋糕(原味)

2015-05-27
外卖自取
$75 (宵夜)
半熟蜂蜜蛋糕(原味)
2015-05-30 1053 浏览
難得放假叫到我媽出黎行下街,無意下見到好多師奶太太圍住間黃色的店,原來係屋企附近新開左間諾亞蛋糕,我之前食過啦,仲係買過比同事佢地食,食過佢地D抹茶蛋卷都覺得幾好吃,今次好似試下佢地招牌既半熟蛋糕,同阿媽商量之下,就買左個細細地的原味半熟蛋糕回去試下。個盒仍然是我最喜歡的包裝,細細個黃色盒,好襯佢地間黃色的蛋糕店。店員有溫馨提示過我,吃之前要計下自己吃幾多,就切幾多出黎放涼,大概融到半流心就吃得,但因為我去完沖涼就變左全流心了,啊!是不是放太久了?我在廁所沖完涼出門,已經聞到蛋糕的蜂蜜味,太利害了吧?真係好大陣味!可況吃的時候,雖然聞落好大陣味,但吃既時候是剛剛好,不會太甜,蜂蜜味佔了一半而已,還可以吃到蛋糕的香。蛋糕面感覺很堅硬,內裡很柔軟。基於蛋糕很薄很小一隻,所以幾口就已經吃完了一片了,最後還介紹了給領隊朋友們,大家都很喜歡呢。
2015-05-10
1 分钟 (外卖自取)
$75 (其他)
正丫, 屯門終於都開左諾亞啦 , 唔駛特登搭車去買,而且買完返屋企都係15 mins , 真係唔怕溶丫 !諾亞由 1 間慢慢開到第6 間 ,盒面印有分店資料和食用方法 ,當然唔少得用具同乾冰包裝啦 .踏入芒果季節 , 梗係要試返個 ~ 芒果流心芝士蛋糕芒果布甸就成日食啦 , 加埋流心芝士就第一次 , 賣相好吸引丫 !要食到有流心效果 , 記得拎出來解凍 20 mins .可能太心急關係 , 點解冇流心 !!!等多一陣先 , yeah , 流出來啦 !!!芒果 + 啫喱層入口酸酸甜甜 , 好新鮮丫,之後到芝士層 , 流心效果 , 入口即溶 ,好creamy, 芝士味香滑濃郁 ,底層係朱古力味蛋糕 , 都唔錯 ,配上酸酸甜甜既芒果 , 中和了芝士既油膩同滯消感 ,3 個層次帶來不同既口感和味道 ,唔怪得次次都咁多人來買喇 .
正丫, 屯門終於都開左諾亞啦 , 唔駛特登搭車去買,
而且買完返屋企都係15 mins , 真係唔怕溶丫 !
諾亞由 1 間慢慢開到第6 間 ,
盒面印有分店資料和食用方法 ,
當然唔少得用具同乾冰包裝啦 .
踏入芒果季節 , 梗係要試返個 ~ 芒果流心芝士蛋糕
要食到有流心效果 , 記得拎出來解凍 20 mins .
可能太心急關係 , 點解冇流心 !!!
等多一陣先 , yeah , 流出來啦 !!!
芒果 + 啫喱層入口酸酸甜甜 , 好新鮮丫,
之後到芝士層 , 流心效果 , 入口即溶 ,
好creamy, 芝士味香滑濃郁 ,
底層係朱古力味蛋糕 , 都唔錯 ,
配上酸酸甜甜既芒果 , 中和了芝士既油膩同滯消感 ,
3 個層次帶來不同既口感和味道 ,
唔怪得次次都咁多人來買喇 .
2015-05-16
2015-05-25 605 浏览
星期日去屯門的巴倫紐米戲院睇戲,買戲飛時經過商場,見到這間諾亞半熟蛋糕専門店排了十多人在排隊買蛋糕,由於趕時間買飛睇戲,於是未有理會。 當睇完戲再經過這間蛋糕店,人龍依舊,好奇下走去看有什麼持別,反正有些肚餓。這裡店面不大,蛋糕款式亦不算多,但看下去挺精緻的,細細一個,買個回家慢慢享用,於是揀了個香蕉芝士半熟蛋糕(承惠$89)。這裡的外賣幾有心思,預備了一些乾冰放在蛋糕盒內讓你帶回家而不致令蛋糕質感變壞。回到家馬上打開切下一塊品嚐,淡淡的香蕉味,未放入口已嗅到,軟軟的芝士餅上有一些甜甜的蜜糖,吃下去不覺太甜膩,餅中還有一層像未蒸熟的蛋一般的囗感,原來那就是半熟!一壺熱茶加一個蛋糕,這就是當天的下午茶了。半熟蛋糕味道確實不錯,下次再幫襯它其他的甜品。

半熟蛋糕味道確實不錯,下次再幫襯它其他的甜品
2015-05-23 645 浏览
之前係元朗已想幫襯,無奈太多人,難得去開屯門買蒸煮攪拌機整「肥樂b」既糊仔,閒日人人返緊工,終於唔使排好耐隊喇。原本想買期間限定的「士多啤梨味」,不過當日無呀,就試試另一款期間限定「芒果流心芝士蛋糕」啦。包裝盒貓咪耳朵好可愛店員細心問我大約多久回到家,幫我安排好足夠乾冰(細心抵讚)適逢老豆生日,不過他其實唔太好芝士(我自己想試就迫人地當生日蛋糕(≧∇≦))開動時發覺面層芒果啫哩部份有點乾了不過切開後,那濕潤效果就爆出來了,中層是流心芝士,底層應該就是朱古力味半熟蛋糕。可能芝士味較濃關係,我完全吃不出底層蛋糕是什麼味,只感到軟綿綿,中層的流心芝士香滑味濃,喜歡芝士的弟弟很喜歡,而不好芝士的爸媽就嫌流心芝士太多,真正蛋糕件部份太少了,而面層芒果啫哩選用芒果亦算香甜,若不是邊部較乾的話,效果會更好。下次要試試最原始蜂蜜味半熟蛋糕先,今次的芒果流心芝士味,芒果流心芝士部份完全搶了半熟蛋糕鏡,完全感受不到半熟蛋糕部份令人排大隊的威力呀。

包裝盒貓咪耳朵好可愛
店員細心問我大約多久回到家,幫我安排好足夠乾冰(細心抵讚)
開動時發覺面層芒果啫哩部份有點乾了
2015-05-23 451 浏览
屯門終於都有半熟蛋糕,即刻買個來試下先~現在是芒果季節,我選了新出的香芒芝士溶心蛋糕。香芒芝士溶心蛋糕分為三層,面層是粒粒芒果,中間是忌廉芝士,底層是海綿蛋糕。濃郁的新鮮芒果味,酸酸甜甜。一切開流心好勁。芒果與忌廉芝士配合不錯,好creamy,滑稠稠的質感,層次豐富。貼心的店員有問我的回家路程需時多久,然後放入乾冰保存。一般乾冰可保存4-6個小時,建議放進雪櫃後的半熟蛋糕,最好在進食前放在室溫中10-15分鐘才吃,更能營造流心的口感。
屯門終於都有半熟蛋糕,即刻買個來試下先~
現在是芒果季節,我選了新出的香芒芝士溶心蛋糕。

2015-05-19
香芒芝士溶心蛋糕
諾亞半熟蛋糕已經黎到香港好耐,現在終於在屯門開左分店員今日是母親節所以特登要買個蛋糕哄下媽咪等佢sweet 下!去到店員已經好細心甘同我推介食咩味蛋糕,店員詢問我食過半熟蛋糕未就叫我試下 原味蜂蜜半熟蛋糕 $75,職員貼心地詢問我會唔會半小時回家,同我講解如果回家未食蛋糕就放雪糕食前25 分鍾解凍,及問我需唔需要餐具…個蛋糕盒超cute 是貓咪來的,岩曬女仔!半個鍾後回到家爸媽已經十分開心地叫我立即開黎食,原來餐具是放在蛋糕底 原味蜂蜜半熟蛋糕 $75 有濃濃的蜂蜜味道,蛋糕質感軟滑有蛋香味,一切開就有流心有香甜濃郁既蜂蜜味道,喜歡甜甜的我就好喜歡,食得多小小都唔漏!3到4 個人食岩岩好!

個蛋糕盒超cute 是貓咪來的,岩曬女仔!

2015-05-10
外卖自取
繼草莓後新推出的是芒果芝士蛋糕!芒果芝士溶心蛋糕 $138 (6/10)夏天乃芒果旺季,芒果清甜而不酸,芝士奶脂香與果甜配合得不俗,放置室溫中約半小時多中心開始溶化,溶化的芝士入口更加順滑,比起蜂蜜蛋糕,芝士蛋糕更加得我心!* * * * *諾亞半熟蛋糕專門店 Noah Castella九龍城 | 荃灣 | 元朗 | 深水埗 | 屯門 均設店鋪*只供外賣 最好半至一小時內雪藏
繼草莓後新推出的是芒果芝士蛋糕!
芒果芝士溶心蛋糕
芒果芝士溶心蛋糕 $138 (6/10)
* * * * *

諾亞半熟蛋糕專門店 Noah Castella