2019-03-23 206 浏览
平時經過荃灣見到呢間豚道樂都好想試下,但見位比較少,夜晚多數要等,難得今次終於試到!見到佢地有個只係周末先有海老湯拉麵,所以就特地點呢個試下😛湯底十分濃郁同鮮甜,唔會太鹹。我揀左曲拉麵,麵條要左特硬,麵質彈牙又煙韌,而且盡吸惹味蝦湯嘅濃香。櫻花蝦咬落仍然脆卜卜,口感層次一流,豚肉肥瘦適中。推介😛😛仲有值得一讚嘅係店員會主動幫手斟水,又會介紹拉麵比我地,服務態度唔錯,而且上菜都好快👍🏿👍🏿
海老湯拉麵

海老湯拉麵
2019-03-01 172 浏览
今日eatmug9 #21一間食店除咗食物嘅質素之外店舖嘅設計同埋員工嘅服務都係好緊要呢間舖頭整體上嘅水準都係above average麻雀雖小五臟俱全鋪頭唔算大 最盡坐到廿個人左右裝修骨子 坐落舒服亦都幾有氣氛有大枱位有吧檯位 吧臺位有叉電線畀提供十分窩心貪得意嗌咗個芥辣拉麵同埋南瓜炸薯餅湯底唔算話太濃味 芥辣味亦都唔算重豚腩肉 幸好唔算話太多脂肪 唔算太油膩 亦都幾有咬口 睇得出係有調製過嘅反而個南瓜薯餅 做得好出色 新鮮炸起 咬落索索聲 塊皮做得夠薄 搭埋入面個南瓜蓉師傅推介為必食小店係講呢間都做得好出色店員亦都非常nice 絕對可以encore
今日eatmug9 #21

小店係講呢間都做得好出色
店員亦都非常nice
絕對可以encore
2019-02-25 103 浏览
荃灣區美食選擇太多,同埋星期五大部分嘅餐廳都要排好長時間先可以食到飯返通宵更嘅小妹今次約咗同事嚟呢間豚道樂食個拉麵,食完充滿動力去返工!呢到地點都算方便,可能我地7點幾左右就到,唔算多人等,等咗十五分鐘左右就已經有位入去食拉麵入到去坐得都幾舒服唔會好迫~而因為星期五嘅關係,我同同事分別叫咗平日限定嘅【魚介豚骨拉麵】同埋五﹑六日限定嘅【海老湯拉麵】,加$13轉特上拉麵,會多咗半隻溏心蛋同埋紫菜 溏心蛋對於食拉麵嚟講相當重要,所以我地兩個人都轉做特上拉麵啦!同同事傾傾下,熱騰騰嘅拉麵終於都到啦!1. 特上魚介豚骨拉麵 $98小妹叫咗呢款拉麵,紫菜非常大塊!魚介湯底味道好濃郁,又唔會好油,湯都可以飲多幾啖!中意食辣嘅我加咗辣,都唔會減低同改變魚介嘅味道!配合軟硬適中嘅麵底就最好不過 特上海老湯拉麵 $98 而同事就選擇咗呢款拉麵,海老湯蝦乾數目都好多,所以蝦味好重好好食,湯底亦都唔油,成碗湯佢飲晒! 果然兩款限定嘅拉麵都相當吸引!而且份量都好大對於我地兩個女仔嚟講!食到飽飽有力氣返工係一件小幸福嘅事黎!下次再黎試下其他口味嘅拉麵先

入到去坐得都幾舒服唔會好迫~

同同事傾傾下,熱騰騰嘅拉麵終於都到啦!

1. 特上魚介豚骨拉麵 $98

特上海老湯拉麵 $98

!

下次再黎試下其他口味嘅拉麵先
2019-02-23
  • 特上魚介豚骨拉麵
2019-01-04 178 浏览
今天跟男友來這家食店試試,店舖不算大,可是裝飾挺有日本風格。我點了辣湯曲面再加辣(覺得日本的辣度比較輕),男友叫了黑蒜湯曲面。另外我們再加了蜜汁叉燒和南瓜薯餅。蜜汁叉燒很快送到,我個人覺得不錯,男友則覺得熱一點會更好。南瓜薯餅非常鬆化,裡面厚厚的南瓜蓉,非常新鮮。我那碗加辣的麵,真的非常合我口味,有麻辣的感覺。紫菜配上辣湯,非常過癮。裡面還有豬肩肉和木耳,份量十足。最後兩口給了男友吃,因為太辣這家小店可以再來。
蜜汁叉燒很快送到,我個人覺得不錯,男友則覺得熱一點會更好。

南瓜薯餅非常鬆化,裡面厚厚的南瓜蓉,非常新鮮。

這家小店可以再來。
2019-01-03 96 浏览
When I come to this ramen resto, I always order the same thing i.e. this bowl of spicy ramen right here.I really like their cha siu as they have a nice mix of lean meat & fat and their size is good. I also like their spicy broth (which is in fact not very spicy) that tastes good and isn’t overly oily like many other places. The texture of their noodles is also great for my liking as it’s not too hard!

2018-12-23 111 浏览
呢間野位於路德圍對面,平時都好多人排隊,今日咁岩唔洗排隊,見到就即刻入去食!Menu 上其實都唔係好多種口味揀,我之前食芥茉味湯底,我覺得唔差,所以先再黎食!今次黎, 見到有個季節限定,黑松露豚肉拉面,所以就決定叫呢個。咁岩我叫完之後,下一個人叫既時候,店員就話賣曬了,原來真係限定😳等左無一陣,碗麵就來到了,碗麵賣相唔錯,聞落仲好有黑松露味。首先,飲左啖湯,亦都好有黑松露味,總括碗麵同其他口味既麵只係差左黑松露既味道,未他配搭都係一樣。不過都值得一試。

2018-11-25
2018-12-16 105 浏览
📍荃灣📍🇯🇵傳統日本拉麵小店🍜話說有日特登入荃灣食甜品🍮但一場嚟到荃灣,當然唔會淨係食個甜品就走😹估唔到荃灣都有傳統日本拉麵既小店😽😽就去try try佢😏我叫咗個特上辛辣味噌拉麵真係好多料😍又包紫菜、溏心蛋🥚叉燒仲有肩肉同腩肉❤️溏心蛋都夠流心🥰辣度既話普通辣都夠哂辣啦,如果叫特辣我諗真係食唔到😂😂利申,自問算幾食得辣🤣🤣湯底真係好濃郁🤩麵底又多👌🏻食完真係好滿足🤤
📍荃灣📍🇯🇵傳統日本拉麵小店🍜
  • 特上辛辣味噌拉麵
2018-12-10 84 浏览
荃灣成日都係我去搵嘢食嘅好地方,因為周圍都係高質餐廳,等我去explore 下。但係星期日周圍都咁多人,荃灣廣場、荃新天地嗰啲餐廳一定係爆曬棚,見到有間餐廳等要等30幾張飛就放棄左,咁啱我有個朋友我附近有一間又平又正宗既日本拉麵店,見到價錢都唔貴就入咗去啦。每人有張專用既紙去特製自己心水既拉麵,為咗比較佢同其他日式拉麵店,就梗係揀九洲個邊最傳統嘅原味豚骨拉麵啦。我就揀咗博多系曲麵,麵質要特硬,一向鐘情爽口彈牙嘅拉麵🍜。由於本人仍然都好窮嘅關係,都只係揀左經濟之選,冇加$13 試下特上版拉麵。個湯底好濃豬骨味,之前有啲人話食完會口渴,但係我自己親身體驗又冇真係要係咁灌水喎。我俾個湯底都幾高分,連同行既友人們都好贊同😀見到佢地都差唔多飲哂個湯底。不過覺得個叉燒就薄左少少啦,可能之前食得多厚燒日式叉燒,不過唔係厚就好,呢間薄薄地但夠口感,唔係嚼極都嚼唔爛既肉咁。

2018-12-09
門口重日本風味嘅拉麵店,👫入去叫了兩碗拉麵🍜,3個小食🥟🍗,1罐忌廉🥤埋單差不多$300店舖細小座位逼夾,差不多背對背🙄一入去店員即刻介紹你點食,我本來想叫個普通嘅招牌拉麵,店員即刻話冇叉燒又冇蛋㗎🥚叫我加錢$要極上🍜$85,我老公就加咗黑醬油🍜$93叫咗炸雞🍗,炸蠔,餃子🥟拉麵啲湯好鹹😖...一啲都唔似日本豬骨湯拉麵,同自己係超級市場買嗰啲味千拉麵冇乜分別❌炸雞🐔:外賣小食店還好食炸生蠔:仍然有好大的雪味餃子🥟:👌🏻回家後需不停飲水,個人認為不會再光顧😖很薄很薄的叉燒三片,冇食到日式叉燒嘅口感,而且湯底好鹹😣很薄很薄的叉燒三片,湯底好鹹😣黑蒜油唔夠香味炸雞似食炸雞寶(不過M記雞寶還好食些)炸蠔仍好大雪味...😖🥟Ok,呢個算係冇失手✅
叫咗炸雞🍗,炸蠔,餃子🥟
炸雞🐔:外賣小食店還好食
炸生蠔:仍然有好大的雪味
餃子🥟:👌🏻

回家後需不停飲水,個人認為不會再光顧😖

很薄很薄的叉燒三片,冇食到日式叉燒嘅口感,而且湯底好鹹😣

很薄很薄的叉燒三片,湯底好鹹😣黑蒜油唔夠香味

炸雞似食炸雞寶(不過M記雞寶還好食些)
炸蠔仍好大雪味...😖

🥟Ok,呢個算係冇失手✅
2018-12-01
2018-11-25 103 浏览
豚道樂 – 荃灣唔知點解自己對於拉麵都幾BUY, 有次行過見到呢間嘢就諗住入去試下今次叫咗2種唔同拉麵, 一種係最普通既原味豚骨拉麵$72+13(轉特上)另一種係季節限定既特上黑松露醬油豚骨拉麵$98而豚道樂亦好似其他拉麵咁提供一張紙比你自己揀口味原味豚骨拉麵(左)我比較喜歡食普通硬度帶辣醬既直面佢個湯底一般唔算好油膩有啲啲咸 叉燒幾好食 唔會好柴亦唔會過肥隻蛋好好食 紫菜亦唔會好淋整體嚟講好食度😋😋😋(5😋滿)而友人既特上黑松露醬油豚骨拉麵亦表示不過不失,我覺得都係有啲咸,但友人話岩岩好,要讚既係粒帆立貝都幾足料整體嚟講好食度😋😋😋😋(5😋滿)以荃灣拉麵店以講都算中上,所以都會期待佢下次出既期間限定。
豚道樂 – 荃灣
另一種係季節限定既特上黑松露醬油豚骨拉麵$98
而豚道樂亦好似其他拉麵咁提供一張紙比你自己揀口味
原味豚骨拉麵(左)

我比較喜歡食普通硬度帶辣醬既直面
佢個湯底一般唔算好油膩有啲啲咸
叉燒幾好食 唔會好柴亦唔會過肥
隻蛋好好食 紫菜亦唔會好淋
整體嚟講好食度😋😋😋(5😋滿)

整體嚟講好食度😋😋😋😋(5😋滿)

以荃灣拉麵店以講都算中上,所以都會期待佢下次出既期間限定。
2018-10-16
2018-11-16 92 浏览
豚道樂開左都一段日子 今日經過就一於去試下啦! 試返個原味風格就比較到同其他地方既豬骨湯底既分別 拉麵一上 賣相唔錯 試左個紫菜 口感幾脆。飲淡湯 夠濃夠香 麵既質地都拿捏得幾好 叉燒夠肉味 整體我都比幾高分 不過如果上菜速度快啲就更加好。
2018-11-14 134 浏览
夜晚八點正落左單,叫左兩個拉麵,一人一個。。。野飲好快到,但到就快八點半都未有得食,等足半個鐘!間野又細,入面人又唔多,完全唔明佢整咩鬼咁鬼死耐!你去催佢,佢話下一碗就到,已經整緊。好喇,咁我再等多你五分鐘喇!點知對面兩條友岩岩至入黎個pat都未坐熱,佢竟然上佢地d菜先!大佬,宜家玩vip代遇呀?吓!?好喇,fine,我以為我黑仔,死死地等左陣,都仲未有,再追佢,佢話放左麵。好la,咁又等左陣,都未有,而且仲見倒另外有幾過早過我地黎嘅都忍唔住催佢。最後,埋單走人算!以哩個速度,如果一百分滿分,我會比負一百!
以哩個速度,如果一百分滿分,我會比負一百!

2018-11-14
2018-10-30 104 浏览
餐廳門面餐廳環境餐廳空間雖小,但店內的裝修挺有日式風格,就想身在日本的拉麵店一樣~日式芥末拉麵芥末是我友人點的拉麵,平常吃拉麵少有的湯底,也是這間店其中特色之一。我只嚐了一口芥末湯,湯真的有清香的芥末味,我友人也說好吃。魚介豚肉拉麵魚介豚肉拉麵是這店的主打拉麵,大部分的顧客必定一試。魚介湯底味道香濃,散發著鮮香的魚味,飲了一口想繼續再飲,真的不錯呢!拉麵質感爽滑彈牙,豚肉切成薄片,烤香後才放上拉麵海中,味道雖然香濃,並沒有與魚介湯底的濃味相撞,各自各發揮。最想不到的是明明只是襯托著拉麵的半熟的溏心蛋真的很好吃,半熟程度剛好,晶瑩的蛋黃香甜美味,值得推介!追加的牛油粟米牛油粟米只需十元就能追加,如圖所見,粟米份量偏大,真的抵食!炸餃子(5隻)餃子新鮮炸出,咬入口還有鮮肉汁,味道不錯,可以一試!炸冬菇炸冬菇是新鮮炸出,一咬入口菇汁在口中四淺,菇味鮮甜,喜歡菇的朋友一定要點這個!山梨桃梳打下次想吃拉麵的時候會再來光臨!
餐廳門面

餐廳環境

日式芥末拉麵

我只嚐了一口芥末湯,湯真的有清香的芥末味,我友人也說好吃。

魚介豚肉拉麵

魚介豚肉拉麵是這店的主打拉麵,大部分的顧客必定一試。

追加的牛油粟米

炸餃子(5隻)

餃子新鮮炸出,咬入口還有鮮肉汁,味道不錯,可以一試!

炸冬菇

山梨桃梳打

下次想吃拉麵的時候會再來光臨!
2018-10-25 82 浏览
海老湯拉麵 $85海老湯拉麵望落好似較單調但食落就完全兩個感覺,湯底好濃郁,滿滿蝦味松葉蟹海老蕃茄湯拉麵 $98季節限定的拉麵,松葉蟹跟蝦一向都比較夾,還加了紫洋蔥在拉麵中,除了鮮還有甜灸燒芝士豚肉 $18雖說這是一人份的,但我覺得兩人分也可以啊!芝士拉絲效果佳!少食多滋味牛油粟米好欣賞餐廳會購入不同的日本特色飲料,可愛的造型令「平時覺得點飲料是浪費金錢的我」都點了哈哈富士柚子梳打 $25招財貓汽水 $18學生有福 中午用饍有優惠!

海老湯拉麵 $85
海老湯拉麵望落好似較單調
但食落就完全兩個感覺,湯底好濃郁,滿滿蝦味

松葉蟹海老蕃茄湯拉麵 $98

灸燒芝士豚肉 $18
雖說這是一人份的,但我覺得兩人分也可以啊!
芝士拉絲效果佳!
少食多滋味

牛油粟米

富士柚子梳打 $25

招財貓汽水 $18

學生有福
中午用饍有優惠!
2018-10-25 90 浏览
呢間位於荃灣的拉麵小店,環境好有日本氣氛,除左特式拉麵,仲有不少小食呢😍!🍜特上黑松露醬油豚骨拉麵 $98呢個係新推出的期間限定款,見到黑松露三字已雙眼發光,入面仲有北海道熟帆立貝,當然要試試啦,湯底好濃郁,啖啖黑松露香味,而帆立貝大粒又厚粒,另外仲有豚肉同溏心蛋呢!🍜海老湯拉麵 $85而這個是五六日限定的拉麵,湯底蝦味極濃郁而且好鮮甜,又唔會好油膩,好喜歡😍配料仲好豐富,有豬腩肉、豬肩肉,櫻花蝦和半隻溏心蛋呢!🧀日式炸一口芝士(5件)$38芝士外層炸至金黃色,好香脆,咬下芝士好流心,正呀!💛日式吉列炸蠔(4件)$42又一香口小食,蠔炸得好滋味,點上沙律醬,味道更佳!🧡日式餃子(5個)$30餃子底部煎得金黃,內餡扎實又多汁,味道也不錯的!
呢間位於荃灣的拉麵小店,
環境好有日本氣氛,

除左特式拉麵,仲有不少小食呢😍!

🍜特上黑松露醬油豚骨拉麵 $98
呢個係新推出的期間限定款,
見到黑松露三字已雙眼發光,
入面仲有北海道熟帆立貝,
當然要試試啦,湯底好濃郁,
啖啖黑松露香味,而帆立貝大粒又厚粒,
另外仲有豚肉同溏心蛋呢!

🍜海老湯拉麵 $85
而這個是五六日限定的拉麵,
湯底蝦味極濃郁而且好鮮甜,
又唔會好油膩,好喜歡😍
配料仲好豐富,有豬腩肉、豬肩肉,
櫻花蝦和半隻溏心蛋呢!

🧀日式炸一口芝士(5件)$38
芝士外層炸至金黃色,好香脆,
咬下芝士好流心,正呀!

💛日式吉列炸蠔(4件)$42
又一香口小食,蠔炸得好滋味,
點上沙律醬,味道更佳!

🧡日式餃子(5個)$30
餃子底部煎得金黃,內餡扎實又多汁,
味道也不錯的!