2019-03-04 463 浏览
去旅行前決定食餐泰國野,揀左屯門嘅象泰宴,番屋企都夠哂近。平日特別抵食,因為佢地7點半前埋單有折,仲要唔洗加一,人均百零蚊,已經叫到好多款野食。同區來講,我覺得佢質素最穩定,地方舒服唔逼,可以用信用卡,態度亦都比較好。menu好多野揀,因為朋友遲到,所以我地就睇住先,其實已經心有所選,揀左一個飯、沙律、菜、海鮮,然後等佢來到,俾佢揀多樣,佢都好掙扎,款款都想試,最終點左豬肋骨,串燒就真係食唔落了。呢度D野價錢格理,唔會好貴,所以可以mark入再訪嘅餐廳。等佢差唔到多我地就落單,變左佢一坐低就開始食得。店員送左客蝦片,又幾脆口喎。點左去骨海南雞配油飯,呢個抵食呀,三至四人都夠,佢跟一個油飯,油飯雖然唔算好香,但飯粒分明,又幾煙韌,都唔錯。至於海南雞,因為見幾多人推介,點左半隻,份量都幾多,雞皮晶瑩,雞肉夠滑。去左骨,所以食得好立便,啖啖肉呀雞肉下面仲有幾條菜心墊底。金柚子蝦沙律出乎意料好食,平時我就唔多食柚,又怕酸又怕澀。呢個好甜好香,完全同我想像唔同,好清清,食唔停口。蝦肉都好爽,夠新鮮辣椒膏炒花甲係我最愛,超大隻,值得點!蜆肉漲卜卜,完全無沙,無異味,加埋好惹味嘅辣椒膏,馬拉盞炒芥蘭

雞肉下面仲有幾條菜心墊底。

蝦肉都好爽,夠新鮮

馬拉盞炒芥蘭唔錯呢,鐘意呢度用芥蘭苗,炒起來又香口又嫩,唔會好粗,又入味!

最後一客三味燒豬肋骨,肉質好軟腍,完全唔老,亦都唔會sip牙,醬汁好似古嚕肉咁,幾得意。
2019-03-04
2019-03-04 63 浏览
去左置樂附近, 見餐牌野食價錢平, 就入左餐廳。呢到野食種類多, 有炒麵飯, 菜, 沙律, 小食, 甜品.....唔洗去到九龍區, 呢到食到多款的泰國菜✌🏻黎到諗都唔諗先叫左去骨海南雞半隻配油飯($98)去骨真係好岩我d賴人😂雞肉唔會over cook , 岩岩好, 陪埋醬, 個醬我好中意, 有d青辣椒味, 比平時食落辣些✌🏻✌🏻泰式馬拉盞通菜($58)月亮蝦餅($88)好大份丫, 平時呢蝦餅份量少少地, 唔會好似呢到大大片, 啖啖足料蝦肉, 配上蔥, 紅蘿蔔🥕粒, 馬蹄粒, 更有口感😊椰青($34)青檸梳打($26)
去左置樂附近, 見餐牌野食價錢平, 就入左餐廳。

黎到諗都唔諗先叫左去骨海南雞半隻配油飯($98)

泰式馬拉盞通菜($58)

月亮蝦餅($88)

椰青($34)

青檸梳打($26)
2019-03-04
今次試試呢間開左幾個月的泰國菜館,平日,7:30晚飯時間已座滿客人,好在一早已訂枱,環境唔錯,有卡位又有一間小形房仔(都可坐8個人)。食物方面都ok的!我就下單點了招牌菜黃咖哩麵包軟殼蟹,份量十足,大大個包載著滿滿的咖哩,而軟殼蟹都有五件,個包外脆內軟,吸收晒D汁的精華,軟殼蟹炸得香脆👍🏻。月亮蝦餅又係大大份,春卷皮炸得金黃香脆,蝦肉Q彈!分別有兩個汁沾(泰式雞醬及酸梅醬)。馬拉盞炒通菜,個人口味覺得偏咸少少及炒過左火,一般。甜品芒果糯米飯,芒果🥭唔酸但唔重芒果味,個紫糯米飯食落口就覺似糯米團,唔知係咪蒸時水及椰汁比例多左D!最推薦飲品百果芒芒,芝士奶蓋頂好味到不得了,又有啖啖芒果肉❤️。幾乎枱枱都有叫!
2019-03-01 44 浏览
呢個位置原是另一間泰國菜但新開既同樣係泰國菜見入面都坐無虛席 決定一試食物款色有好多種 好多都好想食呀!第一款叫左招牌黃咖哩麵包軟殼蟹份量好大 蟹亦唔姑寒!烤過既蟹好香脆而黃咖哩味道濃郁 好香好正點麵包食停唔到口!第二樣叫左個馬拉盞炒通菜好香 幾夠獲氣第三樣上既係月亮蝦餅份量大到嚇親我啊以為係小食點知咁大盤 好開心呀外皮鬆脆唔油膩入面好足料 真係見到有啖啖蝦滑推薦!甜品叫左芒果糯米飯椰汁幾香濃略厭飲比較實正硬 冇左糯米軟糯既口感但整體都唔錯!最後好中意杯飲品百香芒芒個芝士奶蓋好濃郁啊!同下面芒果沙冰甜甜酸酸好襯而芒果係啜到果肉架!第一次試呢間泰國菜覺得好高質 價錢亦都唔貴所以下次仲想試下佢啲炒粉麵飯
呢個位置原是另一間泰國菜
但新開既同樣係泰國菜
見入面都坐無虛席 決定一試
食物款色有好多種 好多都好想食呀!

第一款叫左招牌黃咖哩麵包軟殼蟹
份量好大 蟹亦唔姑寒!
烤過既蟹好香脆
而黃咖哩味道濃郁 好香好正
點麵包食停唔到口!

第二樣叫左個馬拉盞炒通菜

椰汁幾香濃
略厭飲比較實正硬 冇左糯米軟糯既口感
但整體都唔錯!

最後好中意杯飲品百香芒芒
個芝士奶蓋好濃郁啊!
同下面芒果沙冰甜甜酸酸好襯
而芒果係啜到果肉架!

第一次試呢間泰國菜
覺得好高質 價錢亦都唔貴
所以下次仲想試下佢啲炒粉麵飯
2019-02-10 52 浏览
我同我朋友一共四個人去咗泰象食嘢我哋去嘅時候,剛好係下午茶午餐時間,所以有好多選擇,我地叫左生蝦,有分兩種口味,紅色比較辣,綠色少辣,唔食辣的朋友就注意⚠唔好食紅色。當然有叫蒜蓉包,烤得好香脆,如果再多d蒜蓉就Perfect。重有叫小食拼盤,蝦餅係幾好味,可以一次過試曬所有小食。除左主菜我地都重有叫下午茶餐,因為有幾款係下午茶至有,叫咗冬陰公湯餐,亦叫咗泰式海鮮金邊粉餐。雖然係下午茶大份量好足夠,另附上Menu你哋睇吓啱唔啱😬

重有叫小食拼盤,蝦餅係幾好味,可以一次過試曬所有小食。

雖然係下午茶大份量好足夠,另附上Menu你哋睇吓啱唔啱😬
2019-02-09
下午茶
  • 香蔥蒜蓉包
  • 泰式生海蝦
2019-02-02 52 浏览
呢日去咗屯門探朋友後,去咗佢屋企附近嘅象泰宴食晚飯。餐廳裝修漂亮,枱旁邊仲有提供usb插座畀食客叉電,夠晒貼心。象泰去骨海南雞配油飯 (例牌) $68鷄肉有鷄味,皮與肉之間有一層薄薄的透明啫喱,肉質嫩滑,蘸上酸酸辣辣嘅醬汁或薑蓉,就更為滋味。泰國船民湯河 $78湯底濃郁鮮甜,河粉十分滑溜,配料包括彈牙牛丸、清甜入味白蘿蔔、腍到幾乎入口即溶嘅牛腩,爽口通菜及惹味炸蒜,豐富好食。泰式明爐香檸汁尖吻魚 $138上枱後一路有明爐加熱保持温度,魚肉都幾嫩滑而且帶點魚油香味,湯汁酸酸鹹鹹令魚肉更加鮮甜。燒美國牛肉沙律 $68燒牛肉牛味濃郁帶咬口,加上爽口嘅青瓜絲、紅蘿蔔絲、惹味洋蔥絲、中芹段、鮮甜番茄,配上酸辣醬汁,清新開胃。椰汁冰 $26椰汁味濃,味道香甜,口感順滑。凍金桔蜜 $22鹹鹹酸酸,解辣好飲。餐廳裝修、食物味道及服務都好,而且食物份量都大大份,整體感覺十分唔錯。
呢日去咗屯門探朋友後,去咗佢屋企附近嘅象泰宴食晚飯。

象泰去骨海南雞配油飯 (例牌) $68

泰國船民湯河 $78

泰式明爐香檸汁尖吻魚 $138

燒美國牛肉沙律 $68

椰汁冰 $26

椰汁味濃,味道香甜,口感順滑。

凍金桔蜜 $22

鹹鹹酸酸,解辣好飲。

2019-01-29 646 浏览
最近聽講青海圍果邊開咗間新嘅泰國餐廳於是就約埋朋友一齊去探下險。當時6點半去到嘅時候已經坐滿咗一半,餐廳內有一邊喺有卡位私人度高d緊喺坐卡位啦。餐牌上都好多選擇同埋圖文並茂好方便,先有個免費嘅小蝦片送比客人,我地點了招牌去骨豬手煲同焗黃咖喱麵包軟殼蟹,月亮蝦餅, 酸辣鳳爪沙律 仲叫咗杯嘢飲。飲品喺張紅火龍果攪碎再面上加上芝士泡泡,超香濃嘅芝士泡泡再配上火龍果汁感覺別有一番風味。 首先先嚟酸辣鳳爪,鳳爪用多種香料撈埋一辣辣地刺激了食慾。到了個咖喱軟殼蟹,軟殼蟹數量十足餐廳一d都唔孤寒,香口又滑溜嘅咖喱汁齋用麵包點嚟食已經不得了吸晒d汁好味到停唔到口。豬手份量亦都一樣非常之多,豬手煮得好入味軟腍腍的好易入口,女士們補骨膠原嘅時候來了hahahahaha最後個蝦餅都到了,份量都一樣超大碟不是平時一舊舊切半果隻,呢款喺一大塊蝦餅再用春卷皮包住嚟炸有d似以前喺酒樓食果款舊式炸魚餅嘅感覺 配上2種醬汁可點 香脆可口。雖然仲有幾款特色甜品但因為太飽食唔落了,呢間餐廳抵食夾大件又坐得舒服,之後都會繼續再嚟食過。

首先先嚟酸辣鳳爪,鳳爪用多種香料撈埋一辣辣地刺激了食慾。

2019-01-22
2019-01-28 30 浏览
知道置樂開左間新既泰國菜 同朋友住屯門近近地不妨試下 店員安排左卡位比我地坐 一坐低竟然見到有usb叉電位好貼心呀 仲要有4個 就算幾個朋友都可以同時用唔洗爭😂我地叫左5樣野 香蔥蒜蓉包 泰式馬拉盞炒通菜 炭燒豬頸肉 泰式麻辣多春魚 泰式菠蘿炒飯首先講下個蒜蓉包 一上枱已經好香蒜蓉味 因為係厚切麵包 所以外脆內軟入面又唔會烘到乾晒 / 我同朋友都好鐘意食菜 連我地都覺得個馬拉盞炒通菜食極都仲有就知份量有幾多 岩晒我地呢啲菜精食👍🏻不過可能我地重口味 覺得再濃味會更惹味 / 炭燒豬頸肉用炭爐上 遲啲食都吾怕會凍晒 / 多春魚係店員推介 話當值廚師最拿手 本身都已經好鐘意食 忍吾住嗌埋 上枱即食 外邊炸粉薄 多春魚又吾會太乾身 咬落仲有啲魚汁係入面 真係炸得啱啱好 / 最後仲有個菠蘿炒飯 份量足用料足 口感好 價錢又平真係好抵食😋另外,加左2杯飲品 泰國餐廳必點椰青 椰青水好清甜 而且飲得出好新鮮 啲椰肉好容易就刮到出泥 另一杯係百香芒芒 朋友好鐘意 話夠甜同好足料 好濃郁新鮮芒果味 入面仲加左啲大大舊既果肉 成杯都好有口感邊食邊飲 到我地食完餐飯 仲有得嘆下杯野飲 總括泥講 食物份量大

知道置樂開左間新既泰國菜 同朋友住屯門近近地不妨試下

邊食邊飲 到我地食完餐飯 仲有得嘆下杯野飲
總括泥講 食物份量大 全部都好足料 相對價錢又唔貴 埋單食左咁多野都只係$404 而且地方夠大 我地食果陣都有一枱十幾人係到食飯 好適合家庭/多人聚會
2019-01-23 54 浏览
四個人起身相約食個豐富下午茶叫左四個餐午餐:炒金邊粉加月亮蝦餅真係超好吃,超多料的,仲有大蝦、蟹柳、蜆肉、豆腐乾真係非一般的午餐朋友叫左青咖哩雞,差不多有半隻雞既雞肉,啲肉量係多到食唔曬係超正的、又滑又爽既肉質最後唔夠蒜蓉包,要再encore 最爽係厚切條狀,外脆內軟下午茶:$29可以有厚厚足料三文治加熱奶茶依家仲可以係邊道搵到!為食既我哋仲叫左大小食拼盤,賣相實在太豐富隔離都望左我地既下午茶食相因為我哋連生蝦都叫埋好少可以食到啲咁大隻、咁厚肉既生蝦真係唔捨得食賣相擺設仲別出心裁炒菜都超鮮甜我朋友仲要叫埋甜品係好食既,不過我已經好飽因為我食左個冬陰冬湯河,但反而自己果碗無影相😂咁食法,埋單都係6百蚊真係超抵食!下午茶時間食埋晚餐果份😂
四個人起身相約食個豐富下午茶
叫左四個餐

午餐:炒金邊粉加月亮蝦餅
真係超好吃,超多料的,仲有大蝦、蟹柳、蜆肉、豆腐乾
真係非一般的午餐

朋友叫左青咖哩雞,差不多有半隻雞既雞肉,啲肉量係多到食唔曬
係超正的、又滑又爽既肉質
最後唔夠蒜蓉包,要再encore

最爽係厚切條狀,外脆內軟

下午茶:$29可以有厚厚足料三文治加熱奶茶
依家仲可以係邊道搵到!

為食既我哋仲叫左大小食拼盤,賣相實在太豐富
隔離都望左我地既下午茶食相

因為我哋連生蝦都叫埋
好少可以食到啲咁大隻、咁厚肉既生蝦
真係唔捨得食
賣相擺設仲別出心裁

炒菜都超鮮甜

我朋友仲要叫埋甜品
係好食既,不過我已經好飽

因為我食左個冬陰冬湯河,但反而自己果碗無影相😂

咁食法,埋單都係6百蚊
真係超抵食!下午茶時間食埋晚餐果份😂
今晚見到有間好似係新開既泰國餐廳 諗起好耐冇食 就想食翻個生蝦刺身哦🙆‍♂️入到去發現環境都幾寬敞 又有卡位💁‍♀️ 多人又可以間房有啲私隱 幾適合同班friend一齊來!💁‍♀️望下menu 價位正常 星期一至五無加一🙆‍♀️ 可惜今日係周末就要收加一架🙇‍♀️ 今晚好肚餓 即刻叫嘢食先🙆‍♀️🙆‍♂️生蝦刺身(六隻) $88幾得意喎 用cocktail杯上💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️ 如果而家小小冰凍啲就更好!食起黏就唔算好夠黏 不過都幾新鮮!💁‍♂️💁‍♂️ 合共有兩款味道 兩款都好食好開胃 綠色嗰隻就無咁辣💁‍♀️辣椒膏炒蟶子皇 $138有我地鍾意食嘅蟶子 又唔算太貴 就決定叫黎試吓💁‍♀️ 上菜嘅時候 店員好貼心俾個碟我哋裝殼💁‍♀️辣椒膏炒其實都唔係好辣 仲有甜甜地既三色椒💁‍♀️💁‍♀️ 唔係好食得辣嘅人都食得!蟶子都算多 起碼有十幾條 炒得唔會過老!💁‍♂️生菜包 $78生菜份量好多 味道唔會太辣/太咸💁‍♀️ 但辣味會有after taste💁‍♂️ 其實我覺得可以再辣啲 而家係家庭口味💁‍♀️泰式乾炒河 $68炒得幾有穫氣 又夠分量!💁‍♀️但係點解男朋友話唔夠味既🤷‍♂️ 我覺得炒得幾好食wo 蛋絲最正!💁‍♂️百

生蝦刺身

生蝦刺身(六隻) $88

辣椒膏炒蟶子皇 $138
生菜包

生菜包 $78

泰式乾炒河 $68
百香芒芒

百香芒芒 $36
真係有啲芒果蓉係入面架!💁‍♂️💁‍♂️💁‍♂️💁‍♂️好fresh又唔artificial 好飲過許留山果啲 仲有芝士奶蓋係面 男朋友仲想encore添💁‍♂️

呢間泰國餐廳都幾好食 食飯又多一個選擇了🙆‍♀️🙆‍♂️
2019-01-20
生蝦刺身
百香芒芒
  • 泰式生海蝦
2019-01-21 43 浏览
蛋牛治加一杯熱野飲都係29蚊咋!我朋友說奶茶超好飲得!蛋牛治的蛋還可以是全熟即的啊!沒想到麵包也是厚切的呵!所以一份都已經好夠飽了🐙我朋友吃的是冬陰公湯麵,她說超好味的,但我覺得有點辣。
蛋牛治加一杯熱野飲都係29蚊咋!

我朋友說奶茶超好飲得!蛋牛治的蛋還可以是全熟即的啊!
沒想到麵包也是厚切的呵!所以一份都已經好夠飽了🐙
我朋友吃的是冬陰公湯麵,她說超好味的,但我覺得有點辣。
2019-01-20 48 浏览
好耐無食泰國野啦~~揸車黎開屯門,見有間隱蔽小店評價不錯就試下啦蟹肉炒粉絲 - 份量好多,炒到乾身入味,蟹肉多D口感會更好串燒沙爹 - 要左半打,一半豬一半牛,燒得焦脆但無燶,火候剛剛好燒牛油蒜蓉大花蝦 - 好大隻呀,抵食!肉質仲係鮮美多汁泰式明爐花甲鍋 - 花甲堅大隻,湯底無得輸,但原來有粉絲係入面,飽到食唔完香芒軟殻蟹米紙卷 - 食時D料咇哂出黎,但食材都好新鮮辣椒膏炒蟶子王 - 香料無蓋過海鮮味,海鮮就係要有海鮮味!爽!彈牙!泰式馬拉盞炒通菜 - 都唔錯,但無咩特別百香芒芒 - 好勁芒味,足料呀鮮椰青 - 至解渴,無酸味
蟹肉炒粉絲 - 份量好多,炒到乾身入味,蟹肉多D口感會更好
燒牛油蒜蓉大花蝦 - 好大隻呀,抵食!肉質仲係鮮美多汁
香芒軟殻蟹米紙卷 - 食時D料咇哂出黎,但食材都好新鮮
泰式馬拉盞炒通菜 - 都唔錯,但無咩特別
百香芒芒 - 好勁芒味,足料呀
鮮椰青 - 至解渴,無酸味
2019-01-20 49 浏览
今日下晝入左屯門公園玩,果度新開左一個有沙有水玩,又有新式千秋玩...不過人多到不得了...入左屯門玩就梗係係屯門搵食...隨便上黎OpenRice 搵...搵到呢間食泰國野!佢門口都有好多車就咁泊門口,如果搵唔到位,行入小小有個大咪錶位!過去時打左去留位同埋問泊車位置!聽電話果位小姐好好人,話就黎有兩檯人走,泊車既話門口啱啱有一個位去到佢地留左個卡位俾我地!太好啦!小朋友可以坐入去安安全全,食都食得安生d 我地叫左7樣野同3杯野飲,第一樣到既竟然係薄餅同蒜蓉包大佬,但我個咖哩未到喎!冇計,食住先啦!個蒜蓉包好好味囉再黎係個豬頸肉同馬拉盞炒通菜!個豬頸肉就一般般,我覺得唔夠熱,但可能因為上埋個小火爐等興熱先食掛! 個通菜又係好好味!不過就細碟左小小然後上左杯芒果野飲,一般般!但個樣呃得下人另一杯西瓜冰,我仔話好飲!我最尾試時就覺得同果汁鋪打既西瓜汁差唔多!不過呢度賣成$38杯然後個咖哩大蝦到啦!呢個賣$188, 但有成4隻大蝦仲要開邊,所以夠晒食!我地之後仲叫多份薄餅點咖哩汁!好味!個汁唔辣!又有旦花👍🏻👍🏻👍🏻最後蝦片漏左單!問時個姐姐仲講笑話聽日黎請我地食🤣🤣🤣但我仔話要食,最後等

我地叫左7樣野同3杯野飲,第一樣到既竟然係薄餅同蒜蓉包
大佬,但我個咖哩未到喎!冇計,食住先啦!個蒜蓉包好好味囉

! 個通菜又係好好味!不過就細碟左小小

然後上左杯芒果野飲,一般般!但個樣呃得下人

好味!個汁唔辣!又有旦花👍🏻👍🏻👍🏻

最後蝦片漏左單!問時個姐姐仲講笑話聽日黎請我地食🤣🤣🤣但我仔話要食,最後等埋蝦片黎食左兩塊就走啦!淨返既攞走😂😂呢隻蝦片有小小胡椒味,小朋友食覺得辣辣地.

最黎$752 埋單!
2019-01-18 585 浏览
邊個話食泰國菜一定要去九龍城?屯門區一樣有好選擇。月亮蝦餅春卷皮酥脆、內餡 Q 彈,非常香口。泰式燒原條魷魚配酸辣汁燒魷魚,簡單惹味。魷魚鬚烤得焦香。泰式馬拉盞炒椰菜苗椰菜苗生熟度剛剛好,非常爽口。馬拉盞分量準確,沒有過鹹。完美。招牌焗黃咖哩麵包軟殼蟹咖哩汁帶一點點蛋香,非常香濃。配麵包、飯或薄餅都一樣咁夾。軟殼蟹分量夠多,而且 “索” 哂香濃咖哩汁,無得輸!象泰芒果椰汁糯米飯極受歡迎的泰國甜點和街邊小吃。糯米飯軟綿度適中,恰到好處。芒果香甜無比。泰式千層糕口感Q彈。班蘭椰汁好香。青檸梳打新鮮青檸汁 + 原裝進口泰國梳打水 = Refreshing
邊個話食泰國菜一定要去九龍城?屯門區一樣有好選擇。

月亮蝦餅
春卷皮酥脆、內餡 Q 彈,非常香口。

泰式燒原條魷魚配酸辣汁
燒魷魚,簡單惹味。魷魚鬚烤得焦香。

泰式千層糕
口感Q彈。班蘭椰汁好香。

2019-01-16
青檸梳打
呢間位於屯門嘅泰菜餐廳好有泰國風, 除左播住泰文歌外, 佢嘅室內設計都有好多泰國特色佈置。餐牌圖文並茂, 啱晒我呢 D 鐘意看圖點菜嘅人。一坐低, 店員就會送上一份免費嘅蝦片。招牌焗黃咖哩麵包軟殼蟹 呢款真係餐廳嘅招牌菜, 差唔多每張枱都會 Order。黃咖哩加入雞蛋煮成醬汁, 再用麵包裝住炸到非常香脆嘅軟殼蟹 & 黃咖哩醬汁, 黃咖哩醬汁多到漏晒出黎。 軟殼蟹啖啖肉, 黃咖哩醬汁辣得黎又帶有少少甜味, 用麵包沾黎食真係無得頂 !!泰式馬拉盞炒椰菜苗份量超多, 椰菜苗煮到非常爽口, 食落去唔會好硬身, 馬拉盞既咸香提升左成碟椰菜苗嘅味道。泰式燒原條魷魚配酸辣汁好少餐廳會用成條魷魚燒俾客人食, 魷魚唔會燒到過硬, 口感仍保持到淋身, 配埋兩款酸辣汁食, 非常惹味。泰國千層糕 以為係凍食嘅甜品, 但原來係即叫即整, 所以上枱時仲係熱辣辣。 一層班蘭, 一層椰奶, 食到啖啖香濃嘅班蘭和椰奶味, 口感軟軟 QQ, 係就算幾飽都要食嘅甜品 !!

餐牌圖文並茂, 啱晒我呢 D 鐘意看圖點菜嘅人。

一坐低, 店員就會送上一份免費嘅蝦片。

泰國千層糕

2019-01-16