2019-03-04
去旅行前決定食餐泰國野,揀左屯門嘅象泰宴,番屋企都夠哂近。平日特別抵食,因為佢地7點半前埋單有折,仲要唔洗加一,人均百零蚊,已經叫到好多款野食。同區來講,我覺得佢質素最穩定,地方舒服唔逼,可以用信用卡,態度亦都比較好。menu好多野揀,因為朋友遲到,所以我地就睇住先,其實已經心有所選,揀左一個飯、沙律、菜、海鮮,然後等佢來到,俾佢揀多樣,佢都好掙扎,款款都想試,最終點左豬肋骨,串燒就真係食唔落了。呢度D野價錢格理,唔會好貴,所以可以mark入再訪嘅餐廳。等佢差唔到多我地就落單,變左佢一坐低就開始食得。店員送左客蝦片,又幾脆口喎。點左去骨海南雞配油飯,呢個抵食呀,三至四人都夠,佢跟一個油飯,油飯雖然唔算好香,但飯粒分明,又幾煙韌,都唔錯。至於海南雞,因為見幾多人推介,點左半隻,份量都幾多,雞皮晶瑩,雞肉夠滑。去左骨,所以食得好立便,啖啖肉呀雞肉下面仲有幾條菜心墊底。金柚子蝦沙律出乎意料好食,平時我就唔多食柚,又怕酸又怕澀。呢個好甜好香,完全同我想像唔同,好清清,食唔停口。蝦肉都好爽,夠新鮮辣椒膏炒花甲係我最愛,超大隻,值得點!蜆肉漲卜卜,完全無沙,無異味,加埋好惹味嘅辣椒膏,馬拉盞炒芥蘭
雞肉下面仲有幾條菜心墊底。
蝦肉都好爽,夠新鮮
馬拉盞炒芥蘭唔錯呢,鐘意呢度用芥蘭苗,炒起來又香口又嫩,唔會好粗,又入味!
最後一客三味燒豬肋骨,肉質好軟腍,完全唔老,亦都唔會sip牙,醬汁好似古嚕肉咁,幾得意。