2023-07-09 53 浏览
📍豬手工房 (大圍) 嚟到大圍,除咗食手撕雞腸粉之外,原來仲有一間隱世脆爆豬手🐷除咗豬手出名之外,仲有其他主食,都唔錯👍服務態度仲好有禮貌,座位寬敞😙🔸招牌脆爆鹹豬手($238)慢煮烹調嘅鹹豬手,皮脆肉質粉嫩,鹹香入味,啖啖肉,骨膠原豐富,口感豐腴,不愧為必點招牌菜😋配埋酸椰菜同芥末醬,味道更上一層樓👍🔸蕃茄焗豬扒飯($78)面頭鋪滿黃金焦香嘅芝士真係好吸引🤩豬扒細嫩多汁,幾厚身,蕃茄醬汁已經夠晒味,用新鮮蕃茄煮出嚟,仲有少少蕃茄粒係度,炒飯底好出色,做到粒粒分明👍🔸黑椒牛脷飯牛舌好厚,用燒牛舌既烹調方法,淋得黎有肉汁又有少少咬口,配搭自制黑椒汁,更香更提味😋🔸法國玫瑰奶露有玫瑰花既純牛奶🥛都係第一次飲,感覺好特別,玫瑰味好特出,仲係熱住飲,正!🔸椰果茶有椰汁,椰果,加紅茶☕️,原來甘既配搭都唔錯👍甜度適中!
📍豬手工房 (大圍)

🔸招牌脆爆鹹豬手($238)

🔸蕃茄焗豬扒飯($78)

🔸黑椒牛脷飯

🔸法國玫瑰奶露

🔸椰果茶
有椰汁,椰果,加紅茶☕️,原來甘既配搭都唔錯👍甜度適中!

2023-07-08 40 浏览
「豬手工房」的店面裝潢簡約時尚,營造出一種舒適的用餐環境。店內的座位不多,通常需要提前訂位。進入餐廳,迎接我們的是一股濃郁的香味,令人食指大動。「豬手工房」的招牌菜就是他們的豬手。我嘗試了他們的烤豬手和炸豬手。烤豬手的外皮烤得金黃酥脆,內裡的肉質鮮嫩多汁。每一口都帶來豬肉的濃郁香氣,令人回味無窮。炸豬手則是外脆內嫩,口感非常特別。他們的豬手經過特殊的調味和烹調技巧,保持了豬肉的鮮美,絕對是一道令人垂涎欲滴的美食。除了豬手,「豬手工房」還提供各種其他豬肉料理。我品嚐了他們的豬肉湯和炒豬肉絲。豬肉湯的湯底鮮甜,豬肉軟嫩可口,入口滑嫩。炒豬肉絲則是肉質鮮嫩,調味恰到好處,非常下飯。他們的豬肉料理味道豐富,口感出色,給人一種濃厚的家常味道。

2023-06-06
午餐
整個體驗都好差首先冷氣不足,好熱🥵成個場都好似好唔乾淨咁豬手一般,未到隱性好好食,無酒飲住食真係差d之後個金沙軟殼蟹pizza 好油,淨係食到好多冇味的芝士,完全冇鹹蛋黃香味重點:個香草牛油雞翼,酸左,即係壞咗,雖然肯退錢取消,但我哋已經食左一隻,肚痛點算?真心失望,食咗兩樣野,冇飲嘢,最後埋單加一$447,性價比太低,完全呃錢真心唔明點解咁難食Google map都有咁多人俾5星,仲有OpenRice 有成幾百個like,希望大家睇到個comment唔好好似我哋咁中伏🙏
整個體驗都好差

首先冷氣不足,好熱🥵成個場都好似好唔乾淨咁

豬手一般,未到隱性好好食,無酒飲住食真係差d

2023-07-07
2023-07-06 46 浏览
▫️明太子蟹棒薄餅($138)👉🏻Pizza 烤到金黃色,未食已經覺得好吸引!!好明顯係即叫即整因為都要等15mins 同埋佢真係熱辣辣😍Pizza 餅底好薄好好脆,尤其係個有小小濃嘅邊真係勁脆!芝士份量超級多可以拉到絲,亦都烤到有微微濃好香口,除咗明太子醬同蟹柳粒仲有蝦,餡料非常之豐富😋⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 招牌脆爆鹹豬手 ($238)👉🏻豬手外皮炸得好酥脆,絕對唔會硬,好易咬😌肉質嫩滑同味道鹹鹹地醃得好入味,值得一讚係上枱嘅時候已經就切開晒但又Keep 住個Shape,可以打卡之餘,又唔使自己切得咁辛苦好細心🤗⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 巨峰提子乳酸梳打($48)👉🏻天氣熱飲返一杯酸酸甜甜嘅嘢,解渴又開胃,梳打甜度適中⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 熱冰糖桂花雪梨($36)👉🏻養生系列,食完熱氣嘢最啱解膩,幾鍾意佢有細細粒嘅雪梨可以咬吓,雖然係冰糖但都唔會太甜⭐️⭐️⭐️⭐️——————評分:7/10.平圴消費:~$230
▫️明太子蟹棒薄餅($138)

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 招牌脆爆鹹豬手 ($238)

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 巨峰提子乳酸梳打($48)
👉🏻天氣熱飲返一杯酸酸甜甜嘅嘢,解渴又開胃,梳打甜度適中

⭐️⭐️⭐️⭐️

▫️ 熱冰糖桂花雪梨($36)

——————
評分:7/10
平圴消費:~$230

2023-07-06 24 浏览
今日嚟到大圍位於工廈入面嘅豬手工房,店內空間闊落,仲有露天座位🤩黑松露野菌忌廉汁寬條麵🍝寬條麵軟硬適中,每條麵都有好多黑松露醬汁,非常好味🥰黑松露雜野菌薄餅🍕Pizza底嘅厚薄適中,邊位仲好香脆,面層厚厚嘅芝士,好有拉絲感,裡面嘅野菌好足料 每啖都充滿黑松露嘅味道🤤法式薯條配黑松露醬🍟薯條即時即炸,好脆好熱,點黑松露醬好好味,醬汁勁香好滑身😋雜果乳酸蘇打、巨峰提子乳酸蘇打🥤夏日炎炎消暑,解渴一流😉

黑松露野菌忌廉汁寬條麵🍝
寬條麵軟硬適中,每條麵都有好多黑松露醬汁,非常好味🥰

黑松露雜野菌薄餅🍕

法式薯條配黑松露醬🍟
薯條即時即炸,好脆好熱,點黑松露醬好好味,醬汁勁香好滑身😋

雜果乳酸蘇打、巨峰提子乳酸蘇打🥤
夏日炎炎消暑,解渴一流😉
一次過滿足我兩個願望🥺想食Pizza同豬手好耐🤤依間真係好高質👍🏻👍🏻雖然佢地方有啲難搵,但係係值得嘅🥺蕃茄水牛芝士香草薄餅🍕完全係真材實料超級多芝士,啱晒我依個芝士控👍🏻👍🏻厚厚嘅芝士,再加蕃茄醬真係最佳配搭😍超酥脆焗豬手🍖呢個豬手真係不得了上到嚟完全俾佢嘅份量嚇親估唔到佢咁大隻😱仲要配埋最正嘅德國酸菜🥰而且佢嘅飲品都好有誠意叫咗巨峰提子梳打真係比足一罐梳打水杯入面裝唔晒會俾埋剩低嘅梳打水我自己加👍🏻兩個人食叫咗呢兩個餸都已經好飽最後係食唔晒嘅😂不過我冇做大嘥鬼㗎食剩嘅有打包返屋企😌仲外賣左個黑椒牛脷飯俾爸爸食😎
一次過滿足我兩個願望🥺
想食Pizza同豬手好耐🤤
依間真係好高質👍🏻👍🏻
雖然佢地方有啲難搵,
但係係值得嘅🥺

蕃茄水牛芝士香草薄餅🍕
完全係真材實料超級多芝士,
啱晒我依個芝士控👍🏻👍🏻
厚厚嘅芝士,再加蕃茄醬
真係最佳配搭😍

最後係食唔晒嘅😂
不過我冇做大嘥鬼㗎
食剩嘅有打包返屋企😌
仲外賣左個黑椒牛脷飯俾爸爸食😎
  • 招牌脆爆鹹豬手(2磅半)
  • 蕃茄水牛芝士香草薄餅
2023-07-02 71 浏览
我最近去咗豬手工房食飯🐷真係好正。我揀咗幾款菜,其中包括招牌嘅辣辣嘅雞煲🐥配蓮藕片同埋豬腩卷🐖,以下係我嘅詳細評論💛首先講下麻辣嘅雞煲配蓮藕片🐥,呢道菜係我食過最好食嘅雞煲之一。雞肉好嫩滑,而且煮得好入味,辣味同其他調味料好好地融合埋一齊,每一口都好好味。而蓮藕片就係一道非常清新嘅配菜,帶有淡淡嘅甜味,同埋辣味嘅雞好搭配。整體來講,呢道菜嘅味道真係好好🥰接下嚟係豬腩卷🌮呢道菜係我最鍾意嘅菜之一。豬肉好嫩滑,口感豐富😋而且烤得好完美,有著迷人嘅香氣。加埋啲醬料,整體味道真係好好食。呢道菜嘅份量亦都好足,一定滿足到你嘅胃口🤘總括嚟講,今餐豬手工房嘅菜式真係好唔錯。不論係麻辣嘅雞煲配蓮藕片定係豬腩卷,都係值得一試嘅菜式👍

• 豬手
2023-07-02 61 浏览
今日去咗豬手工房,佢哋嘅食物真係好吸引!我揀咗佢哋嘅招牌美國頂級安格斯斧頭扒同埋麻辣嘅雞煲,下面係我嘅評論。首先,我要講下安格斯斧頭扒。呢道菜係豬手工房嘅招牌之一,佢哋用嘅係美國頂級安格斯牛肉,嘅肉質鮮美,口感好好。呢道菜嘅烤法好特別,烤出嚟一個完美嘅薄皮,肉質內部就好嫩滑,口感好豐富。而且,呢道菜嘅份量好足,一定滿足你嘅胃口。接下嚟係麻辣嘅雞煲。呢道菜嘅味道好辣,但係辣味同其他調味料好好地融合埋一齊,令人不禁一口接一口。雞肉好嫩滑,而且煮得好入味。如果你鍾意辣味,呢道菜絕對係你嘅最愛。總括嚟講,豬手工房嘅美食好出色,不論係安格斯斧頭扒定係麻辣嘅雞煲,都好值得一試。

2023-07-02 46 浏览
本身去完文化博物館,就順路去大圍食好西,今次就揀左豬手工房。黎到豬手工房,首選當然黎食豬手啦。另外呢度都有好多唔同特色小食提供,所以都想試下,今次就㨂左日式紫芋栗子薯餅同埋忌廉芝士蘑菇雞翼。薯餅黎到好大塊,平時一係就紫薯味、一係就栗子味,兩種味道加埋一齊就比較少有。切落去都好香脆,味道唔會過甜。之後就輪到忌廉芝士蘑菇雞翼,一上枱熱辣辣,聞到好香,芝士味極濃,加上蘑菇同雞肉又好夾,食落去味道層次都好豐富,有5隻份量都多。最後就當然係主菜豬手,一上枱已經俾個份量嚇親,肉質唔好過乾,都算Juicy,最重要唔會過鹹。好多時食炸豬手,豬肉會好乾好鞋,而且係餣到好鹹,呢度就完全無呢個問題,同時保持到個皮夠脆。最後配上兩杯生果梳打係大熱天時解渴岩岩好!

最後配上兩杯生果梳打係大熱天時解渴岩岩好!

• 豬手
2023-06-29 66 浏览
工廈嘅飲食店總係俾人一種神秘嘅感覺,觀塘工廈噶野食試得多了,今次搵到一間隱藏係大圍工廈嘅豬手工房!店內環境闊落,有足夠容納10人的長檯!可以約一班friends嚟食飯,食住豬手飲住啤酒嚟睇波,簡直係一流!😆😆😆豬手工房唔係齋賣豬手㗎!仲有好多惹味小食,意粉,乾鍋都有!任君選擇!👅香煎鹹牛舌 $ 88牛舌先慢煮至軟腍後再香煎,食落完全唔會覺得乾柴!一啖一塊真係好滿足!👅意大利車輪豬腩卷 $ 288豬皮炸得十分之香脆!內餡有雞肉粒,煙肉,火腿同埋香草!口感豐富,夾埋啲酸菜一齊食就唔會咁油膩😋啱曬一班人一齊share! 👅金沙軟殼蟹薄餅 $ 168Pizza 份量十足!用料豐富!每一啖都食到有軟殼蟹同埋鹹蛋黃醬,仲有好多蟹柳舖係面😋啲芝士多到好似唔使錢咁!食兩塊已經有飽足感!👅無酒精飲品 $ 48薄荷檸檬0%酒精德國啤酒,唔飲得酒嘅朋友仔都可以試一試!金奇異果蘇打,酸酸甜甜,開胃又解暑😌▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️豬手工房(大圍)📍 大圍成運路1-7號交通城大廈2樓11室#moooveat大圍# 豬腩卷#gathering#大圍美食#豬手工房#hkfood#hkfoodie #hkfood

👅香煎鹹牛舌 $ 88

👅意大利車輪豬腩卷 $ 288

👅金沙軟殼蟹薄餅 $ 168

👅無酒精飲品 $ 48
薄荷檸檬0%酒精德國啤酒,唔飲得酒嘅朋友仔都可以試一試!
金奇異果蘇打,酸酸甜甜,開胃又解暑😌
豬手工房(大圍)
📍 大圍成運路1-7號交通城大廈2樓11室

#☁️
2023-06-29
  • 金沙軟殼蟹薄餅
2023-06-27 946 浏览
老公今日帶我地去大圍一個工廈內的餐廳, 有露天部分可以一邊chili , 一面欣賞夜景🥹。 室內有佈置好有懷舊色彩💕, 當然要試下其食物啦~ (5⭐️最高)🤩必試-明太子蟹棒海鮮薄餅 (5⭐️)$138 尼個真係好好食, 薄批pizza 焗至脆卜卜, 當中有明太子醬、蟹棒.海鮮、紫洋蔥, 仲有大量芝士🤩🤩🤤。 咬落啖啖肉, yummy 😌生煎手工墨魚餅拼炸蝦餅(各二件)(5⭐️)$88墨魚🦑餅加入了粟米粒, 咬落好爽口、彈牙🥰。 而蝦餅就大大件, 蝦肉好鮮甜😋。 必試-芝麻醬燻三文魚青瓜沙律(5⭐️) $98尼款沙律勝價比好高, 大大盤沙律🥗, 配上青瓜、椰菜絲等, 加入了四份放成花形的燻三文魚🍣, 好特別香煎油鴨腿配黑松露義大利燉飯(5⭐️) $188利用燉飯做好特別, 燉飯吸收曬油鴨腿當中的油份😋, 加入名名貴的黑松露, 好滋味🤤巨峰提子乳酸蘇打 (5⭐️)$48乳酸比較重身, 令胃部打開😂, 蘇打可以中和巨峰提子的甜。水蜜桃蘇打(5⭐️)$48 當中有水蜜桃果肉粒, 每飲一啖, 都好有咬口😚。

🤩必試-明太子蟹棒海鮮薄餅 (5⭐️)$138
明太子蟹棒海鮮薄餅

生煎手工墨魚餅拼炸蝦餅(各二件)(5⭐️)$88
生煎手工墨魚餅拼炸蝦餅(各二件)

必試-芝麻醬燻三文魚青瓜沙律(5⭐️) $98
芝麻醬燻三文魚青瓜沙律

香煎油鴨腿配黑松露義大利燉飯(5⭐️) $188
香煎油鴨腿配黑松露義大利燉飯

巨峰提子乳酸蘇打 (5⭐️)$48
乳酸比較重身, 令胃部打開😂, 蘇打可以中和巨峰提子的甜。
巨峰提子乳酸蘇打

水蜜桃蘇打(5⭐️)$48
當中有水蜜桃果肉粒, 每飲一啖, 都好有咬口😚。
水蜜桃蘇打

明太子蟹棒海鮮薄餅
生煎手工墨魚餅拼炸蝦餅(各二件)
芝麻醬燻三文魚青瓜沙律
香煎油鴨腿配黑松露義大利燉飯
巨峰提子乳酸蘇打
水蜜桃蘇打
2023-06-26 43 浏览
原來朋友住嘅附近有間隱世嘅超好評西餐廳 即刻約埋佢去試下先🐥忌廉芝士蘑菇雞翼(五隻)$88雞翼起咗骨 釀咗忌廉芝士同蘑菇喺入邊非常惹味!🥒芝麻醬燻三文魚青瓜沙律 $98個沙律🥗超級大份!幾個人share都冇問題 入面嘅蔬菜仲非常新鮮tim 🐚海膽醬帆立貝意粉 $178海膽醬味非常濃郁 配埋鮮味嘅帆立貝 成個意粉都非常出色 而且份量都唔少㗎🍋青檸梳打 $48整體來講好抵食 份量好大份 餐廳除咗有西式嘅招牌鹹豬手,pizza等等 仲有中式嘅乾鍋同雞煲食架交通方面:✅大圍站行過去5分鐘✅隔離街有勁多錶位 搵位泊車都唔難
原來朋友住嘅附近有間隱世嘅超好評西餐廳 即刻約埋佢去試下先

🐥忌廉芝士蘑菇雞翼(五隻)$88
雞翼起咗骨 釀咗忌廉芝士同蘑菇喺入邊非常惹味!

🥒芝麻醬燻三文魚青瓜沙律 $98

🐚海膽醬帆立貝意粉 $178

🍋青檸梳打 $48

交通方面:
✅大圍站行過去5分鐘
✅隔離街有勁多錶位 搵位泊車都唔難
🎀體驗脆爆鹹豬手同秘製特色碌鵝嘅美味😍🤗🎀大家今日試一間叫「豬手工房」嘅餐廳,佢哋兩道招牌菜:脆爆鹹豬手同秘製特色碌鵝,真係好味到爆!💥首先,我哋黎講講佢哋嘅**脆爆鹹豬手**。佢哋將豬手經過精心醃製,再用高溫油炸,令到皮脆肉嫩,口感絕佳。炸完之後,佢哋仲會加啲香料同秘製醬汁,令味道更加豐富。我食咗一口之後,個脆皮同香濃嘅醬汁真係令我一試難忘,啱啱好嘅鹹度,完全冇膩口嘅感覺!**秘製特色碌鵝**。呢道菜真係有驚喜!佢哋用上好嘅鵝肉,再用佢哋秘製嘅醬汁同獨特烹調方法,將鵝肉炮製得又香又滑。個肉質緊實,食落口感十足,而個皮都係脆咁!食落口,個秘製醬汁喺口裡散開,令到個碌鵝味道更加濃厚,真係食指大動!環境同服務都相當唔錯,裝修簡單舒適,坐得好舒服如果你哋鍾意嘗試啲特色菜式,一定要試吓!👍
🎀體驗脆爆鹹豬手同秘製特色碌鵝嘅美味😍🤗🎀

大家今日試一間叫「豬手工房」嘅餐廳,
佢哋兩道招牌菜:脆爆鹹豬手同秘製特色碌鵝,真係好味到爆!💥

環境同服務都相當唔錯,裝修簡單舒適,坐得好舒服

如果你哋鍾意嘗試啲特色菜式,一定要試吓!👍
2023-06-22
午餐
  • 秘製特色碌鵝
  • 招牌脆爆鹹豬手
2023-06-24 83 浏览
「豬手工房」絕對係肉食愛好者嘅至愛💕,位置比較隱蔽。行近門口已經聞到濃郁嘅煙燻味道,真係令人垂涎三尺。價錢亦都非常實惠,值得一試!佢嘅招牌菜係煙燻美國豬肋骨,每塊豬肉都經過長時間嘅低溫煙燻,加上佢地自家調配嘅醬汁,味道真係非常濃郁,令人一試難忘。豬肉質地非常嫩滑,每一口都能夠感受到肉質的鮮嫩和口感的豐富,加上煙燻味道的陪襯,真係好味到冇話講。另外一道招牌菜就係秘製特色碌鵝,佢嘅鵝肉肥而不膩,同時也非常嫩滑。整道菜式加入了豐富而獨特的調味,令鵝肉更顯美味。我覺得佢嘅鵝肉配上獨特醬汁,真係好過癮,令人唔停口。呢度每一道菜式都有獨特嘅風味,令人一試難忘。而且餐廳嘅服務都非常友善,令人感到非常舒適。

煙燻美國豬肋骨

秘製特色碌鵝

煙燻美國豬肋骨
秘製特色碌鵝
2023-06-24 117 浏览
今次呢一間係經過聽人講好好味😋同埋雜誌介紹過,所以特登過嚟大圍呢邊搵食,佢喺工廠大廈裏邊都幾隱蔽㗎,屬於臥虎藏龍嘅餐廳🍴佢雖然係工廠大廈入邊,不過都有室外位置坐,但係我哋去食嘢個日就落雨,所以就冇得坐出邊,位置都算非常方便喺火車站行過嚟都係5分鐘左右,上到嚟啲位都算闊落,又唔會太多人太嘈。自家製田園風味沙律House Salad沙律菜喺必嗌,上面鋪咗鮮味十足嘅巴馬火腿,肉質柔嫩,配埋清新爽甜嘅蔬菜,非常爽口。炸水牛芝士條(8條)Mozzarella Sticks鬆脆酥炸嘅外皮包住柔軟嘅芝士,非常之香口。招牌脆爆鹹豬手的Sighature German Crispy Salted Pork Knuckle黎到點可以唔試吓招牌鹹豬手,充滿骨膠原嘅豬手,絕對係女士恩物,爽脆嘅外皮,肥瘦分明,厚實肉多、肥而不膩,肉質鮮嫩配埋佢個芥末醬,除咗刺激舌頭嘅味蕾仲刺激埋嗅覺,非常刺激。其實食鹹豬手最好就係配德國啤酒,不過我同我家叉燒一齊,唯有等我家叉燒18歲,我哋一齊隊啤食豬手😆😆😆冰糖桂花雪梨Double-steamed Snow Pear With Osmanthus清甜嘅冰糖香氣十足嘅桂花再配埋
今次呢一間係經過聽人講好好味😋
同埋雜誌介紹過,
所以特登過嚟大圍呢邊搵食,
佢喺工廠大廈裏邊都幾隱蔽㗎,
屬於臥虎藏龍嘅餐廳🍴
佢雖然係工廠大廈入邊,
不過都有室外位置坐,
但係我哋去食嘢個日就落雨,
所以就冇得坐出邊,
位置都算非常方便喺火車站行過嚟都係5分鐘左右,
上到嚟啲位都算闊落,
又唔會太多人太嘈。

自家製田園風味沙律
House Salad

炸水牛芝士條(8條)
Mozzarella Sticks
鬆脆酥炸嘅外皮包住柔軟嘅芝士,非常之香口。

招牌脆爆鹹豬手的

冰糖桂花雪梨
清甜嘅冰糖香氣十足嘅桂花再配埋滋潤嘅雪梨,飲咗簡直非常之清熱氣嘅感覺。