餐厅: 貓之眼
资讯:

2022-07-24 1336 浏览
今晚,終於可以一試呢間人流好多嘅日式餐廳舖頭細細滿座咗,門口已經排咗6-7個人就排到嘅時候,店員俾張餐紙,等我哋睇定有咩揀未入到去,店員講定漢堡賣哂,唔大問題,餐紙上嘅其他食物依然好吸引,搞到有啲選擇困難症發作嚟到就梗係試吓招牌蛋包飯,我哋揀咗燴牛肉同埋濃茄牛肉(都係basic 配咖喱同蛋包飯)上枱嘅賣相,好令人食指大動,望落去同貓眼一樣,唔怪之得店名以貓之眼取名咁靚,真係有種去咗日本食嘢嘅感覺單憑賣相,又係膚淺咗啲二話不說,影好靚相就試食非常滿意佢嘅汁料,香濃而不膩,咖喱整得好味之餘,牛肉汁同茄汁都做得好出色,牛肉軟淋入味,有些少酒香味正因為有對比之下,蛋包飯就顯得失色咗飯量都幾多,建議叫少飯避免浪費小食就試咗呢個芝士魚肉條,好味喎!整體嚟講,食得相當滿足,唯一唔好嘅係店內冷氣唔係好夠😅😅有少少熱
今晚,終於可以一試呢間人流好多嘅日式餐廳
舖頭細細滿座咗,門口已經排咗6-7個人
就排到嘅時候,店員俾張餐紙,等我哋睇定有咩揀

咖喱豬肉+燴牛肉蛋包飯
咖喱豬肉+濃茄牛肉

咁靚,真係有種去咗日本食嘢嘅感覺
單憑賣相,又係膚淺咗啲
二話不說,影好靚相就試食

正因為有對比之下,蛋包飯就顯得失色咗
飯量都幾多,建議叫少飯避免浪費
芝士魚肉條

小食就試咗呢個芝士魚肉條,好味喎!

2022-07-20
咖喱豬肉+燴牛肉蛋包飯
咖喱豬肉+濃茄牛肉
芝士魚肉條
  • 咖喱豬肉+燴牛肉汁蛋包飯
2022-07-19 936 浏览
🔻好多網誌食評都介紹過呢間主打日式蛋包飯既餐廳,餐廳名有啲神秘,又好有日本動畫感覺--貓之眼🐱, 因為早左少少去嘅關係唔使排隊🥹 一入去店員親切款待加上簡約嘅日式裝修,感覺已經瞬間去咗日本嘅小店食飯🍛😋🌕 ᴄʀᴇᴀᴍ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ + ʜᴀʏᴀsʜɪ忌廉雞肉燴牛肉汁蛋包飯💲92🌟一上枱,賣相好豐富既雙併汁蛋包飯,滿滿嘅牛肉汁同日式忌廉汁佈滿晒係蛋包飯嘅兩旁🤩🤩🤩完全唔使驚唔夠汁🥹 😋忌廉汁用4.3牛奶,鮮忌廉,香料煮成,令忌廉汁濃郁香滑🐄雞肉一口size,加上西蘭花同紅蘿蔔,每啖都有蔬菜🥰燴牛肉汁味道超級濃郁,牛肉燴到入味又腍,加上煮到半透明軟腍,蔬菜香甜味出曬黎🤤🌕 ʙᴜʀɢᴇʀ + ᴘᴏʀᴋ ᴄᴜʀʀʏ + ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ ʙᴇᴇғ特選三併Cat's eye ·咖喱豬肉+濃茄牛肉+漢堡扒蛋包飯💲114🌟漢堡扒係日本菜單中有一定既地位,精選一出場果然有壓場既風範,不自覺咁樣嘩咗一聲😆,充滿着肉汁嘅漢堡扒放在蛋包飯上出場,吸睛而且好巨型😍球型既漢堡扒,啖啖肉配上香甜既咖喱汁同鮮甜嘅濃茄汁絕對無違和感☺️日式香甜而唔辣既咖喱汁,加上薯仔紅蘿蔔洋蔥等蔬菜的甜味,配上珍米一啖又一啖,難怪日本有
🔻

忌廉汁用4.3牛奶,鮮忌廉,香料煮成,令忌廉汁濃郁香滑🐄
雞肉一口size,加上西蘭花同紅蘿蔔,每啖都有蔬菜🥰

日式香甜而唔辣既咖喱汁,加上薯仔紅蘿蔔洋蔥等蔬菜的甜味,配上珍米一啖又一啖,難怪日本有一半人屬於咖哩派😋

濃茄牛肉既醬汁絕對係「鮮甜」既代表,大份量的漢堡扒肉,配上酸酸地濃茄牛肉汁,零舍開胃😝

🌕100% 🍊 ᴏʀᴀɴɢᴇ ᴊᴜɪᴄᴇ 橙汁💲18🌟

💡🅃🄸🄿🅂 💡
ツ地鐵站🚇B2出口,步行約5分鐘🥰
ツ時間許可嘅話可以早少少去,如果唔係就要排隊㗎啦😆
2022-07-15 917 浏览
呢間嘅蛋包飯真係好有人氣🤩嗰次就試左招牌三色蛋包飯❤️隻蛋真係超級嫩滑🥚咖喱豬肉同埋濃茄牛肉都好入味 好好食😋牛肋骨炆到好軟腍🥳雖然係白飯底 但係兩個咖喱加蕃茄汁都夠撈飯🍛🍅
2022-07-14 670 浏览
未夠6點就過到去,岩岩開始完全無人排隊。終於可以試下,點左忌廉雞肉配和牛漢堡扒。餐廳上寫要等15分鐘,可能因為得幾枱客,唔洗5分鐘就有上菜。個飯超多汁,好岩鍾意撈汁食飯嘅朋友呀。先試左個蛋,有幾香嘅牛油味,蛋味一般。個忌廉雞肉幾滑,同好重洋蔥味,好似白汁雞皇飯個味😂但無咁咸同重味精。再食和牛漢堡扒,無咩牛味,不過勝在夠淋同juicy但和牛漢堡扒個汁太濃味,搶哂個漢堡扒味,有啲可惜🙈整體來講都OK!100蚊左右,我會試下自己係屋企還原呢個飯。😆

再食和牛漢堡扒,無咩牛味,不過勝在夠淋同juicy

但和牛漢堡扒個汁太濃味,搶哂個漢堡扒味,有啲可惜🙈

2022-07-13 588 浏览
喺香港想食特色蛋包飯,又唔想食過江龍,嚟灣仔呢間小店食都唔錯我一向都鍾情漢堡扒,所以今日就揀咗個招牌手打黃牛漢堡扒飯, $89 ,漢堡扒係全熟,非常好,肉質鮮嫩,唔鞋,配埋個牛肉汁,牛肉汁味道較為淡,所以撈飯食嘅話,就會覺得味道有啲唔夠,蛋包飯好食,個蛋非常鮮嫩,配埋漢堡扒食係唔錯嘅另外一個就係咖喱豬肉加濃茄牛肉蛋包飯,咖喱汁同埋蕃茄汁都好食過牛肉汁嘅,可能我重口味,呢兩個果汁味道偏龍少少,所以配埋個蛋同埋飯食,味道就會比較豐富啲啦如果想食蛋包飯,我覺得都可以嚟呢度,不過始終係小店,環境比較迫,食完就要好快走啦,因為都幾多人排隊

餐廳啲嘢唔難食,店員服務態度一般啦。但我最唔明係點解明明餐廳有廁所但一定要客人走去對面餐廳廁所?而且人哋仲要忙緊,鋪面又細,行都行唔入去,加上而家有安心出行,萬一如果有警察嚟查牌,然後我喺對面餐廳借廁所嘅時候俾人捉唔通我向差人解釋我喺對面到scan咗安心出行???? 況且兩間鋪中間係條大馬路⋯⋯真係好危險⋯⋯
餐廳啲嘢唔難食,店員服務態度一般啦。

而且人哋仲要忙緊,鋪面又細,行都行唔入去,
況且兩間鋪中間係條大馬路⋯⋯真係好危險⋯⋯

2022-07-04
2022-07-03 454 浏览
Hayashi x Curry Omurice 🍳🍚  📍: Cats' eye (Wan Chai), G/F, 24 Swatow Street, Wan Chai  💰: $89  ⭐️: 8.5/10  Review : It’s Japanese omurice time ⏰✨The rice is in the middle of beef curry (left) and hayashi (left) 😍 Hayashi rice is Japanese beef stew with demi-glace sauce and it tastes just right if you love Japanese soul food 😋 Ngl my expectation is super high, but it turns out to be just enough as a Japanese comfort food for me 😊  ❗️Choose the right time to come because the queue is long as there is
Hayashi x Curry Omurice 🍳🍚

💰: $89

⭐️: 8.5/10

❗️Choose the right time to come because the queue is long as there is not much space in the restaurant❗️
Hayashi  x Curry  Omurice
Hayashi  x Curry  Omurice
2022-06-29 457 浏览
🍛咖哩豬肉+濃茄牛肉 $88蛋炒得好滑,食到牛油香味🧈兩個汁都比較稀,味道偏淡🥄個人覺得唔錯既,唔會食到好膩,番茄都係好自然既味道😉牛肉燜到好腍,唔會痴牙🤤味道未算好驚艷,如果要排隊既話未必會再去💁🏼‍♀️店員有禮貌,而且好熱情🥰

🍛咖哩豬肉+濃茄牛肉 $88

2022-06-22 617 浏览
非常不愉快既待遇 當日我同朋友諗住試下幫襯下D細鋪 行過想試下呢間餐廳 雖然見到門外有人係度等 但店內仍然有空位 咁我地就以為D人係度等外賣 而咁啱又有位光頭男店員企門口 所以就直接請問佢2位有無得入座雖然戴住口罩未必俾佢感受到我果份誠意 但自問都好有禮貌咁問 不過男店員似乎誤會左係我殺左佢屋企人咁 闢頭一句就大聲怒罵: 你睇唔到有好多人等緊架? (如果我知就唔會問你啦 更何況睇到店內仲有空位...)跟住我只係解釋返我誤會左D人係度等外賣 唔好意思 但咁又俾佢鬧多獲 又係大大聲加語氣差既態度: 外賣係呢邊等啊運吉 (其實第一次來食唔知姐 洗唔洗搞到我好似個殺人犯咁)最後我地等都唔等直接走左 未食就搞到咁難受 諷勸大家去食之前要做好被鬧既準備先好幫襯

题外话/补充资料: 相比之下 澳牛職員既態度其實好好
2022-06-20
整體嚟講食物質素對唔起呢個價錢,且侍應態度欠佳,令人失望。🙁事緣咁啱有事去到灣仔,諗起早幾日睇到呢間餐廳嘅網評推介,又係黃店,因此前往嘗試。落單紙上寫明需要十分鐘製作時間,然而落單之後未夠五分鐘,呢碟溫溫地唔夠熱嘅飯就送到嚟,所以推測應該係預先整定咗嘅。不過當時未夠十二點,無論外賣定係堂食,生意都根本唔算繁忙。店內座位亦都淨係半滿,因此覺得咁樣提早煮好其實唔太合理。😕其次,和牛味道實屬麻麻,畀人感覺唔多新鮮,肉味稍顯怪異,仲有幾粒好韌難咬嘅筋。蛋包飯嘅蛋幾香亦都夠滑,但係入面飯粒嘅飯香唔夠,唯有溝汁伴食以增添味道。咖哩豬肉嘅咖哩味道尚可,唔似係佢哋寫住話用咗咁多種材料熬製而應該有嘅水準。豬肉吸收咗咖哩嘅甜與鹹,都幾入味。所以嘢食滋味可以叫做係由左至右從差到好。服務方面,男侍應頗為串嘴「教」顧客做嘢,在我之後有一位男顧客畀佢大聲指點,全間舖啲人聽到晒望過去。雖然懶有禮貌講咗「唔好意思」,但明顯令人感覺係口是心非,可能覺得自己好巴閉?此人對我亦都相似,當時嗰刻並冇計較因為覺得無謂,喺度講出係希望有緣之人睇到之後,去食之前要有心理準備。😅總結就係呢間餐廳嘅食物質素同服務態度好似唔值呢個價錢,
總結就係呢間餐廳嘅食物質素同服務態度好似唔值呢個價錢,味道淨係比一般日式餐廳好少少。亦都可能係本人嘅要求同期望太高,天真以為網評推介應該唔錯,以為一舊水就可以食到好味嘅蛋包飯。😂同埋唔該唔好破壞黃店聲譽,態度欠佳甚至惡劣唔應該成為黃店嘅標籤。
2022-06-20
2022-06-20 416 浏览
平日夜晚7:30嚟到排隊,入面已經滿座,等咗大概25分鐘~😆今次係第二次嚟食,依然保持到水準!我嗌咗忌廉雞肉+燴牛肉汁蛋包飯✨而我朋友就嗌咗咖哩豬肉+濃茄牛肉~✅忌廉雞肉+燴牛肉汁蛋包飯先講忌廉雞肉,淡淡嘅忌廉味但唔會好膩,有西蘭花、紅蘿蔔做配菜!但雞肉得圖中嘅2-3舊🥲唔係好夠食燴牛肉汁就濃味啲,配蛋包飯食就一流!!蛋包飯嘅滑蛋好好食,好夠滑✨✅咖哩豬肉+濃茄牛肉蛋包飯相反我朋友嗌呢款肉嘅份量就冇咁少🤣牛肉比較大舊,茄汁味同咖哩味都好香濃,兩款汁都比較稠身!好啱送飯✔️

✅忌廉雞肉+燴牛肉汁蛋包飯
燴牛肉汁就濃味啲,配蛋包飯食就一流!!
蛋包飯嘅滑蛋好好食,好夠滑✨
✅咖哩豬肉+濃茄牛肉蛋包飯
忌廉雞肉+燴牛肉汁蛋包飯

2022-04-22
忌廉雞肉+燴牛肉汁蛋包飯
2022-06-04 826 浏览
可惜我哋今晚太遲八點幾先去到,只係得返咖喱豬肉拼蕃茄牛腩蛋包飯($88),小食沙律都冇晒🥲。餐廳啲Staff態度好好,Keep住講唔好意思☺️,仲可以免費多飯,所以我哋都食得好開心。總結來講,超級好味,非常推薦!😋

總結來講,超級好味,非常推薦!😋
2022-06-04
2022-06-03 575 浏览
一間都非常重日本味嘅小舖,menu同所有仲告示都以日交為主,配以中文翻譯,所以感覺好似日本。可要求多飯~店舖面積細,大概有十五個位,而且沒限制用餐時間,所以等幾耐就要睇下自己運氣!佢哋店舖推介嘅咖喱飯。仲有好多人喺open rice推介嘅漢堡。賣相唔錯,但其實係極之普通,咖哩好水…. 好淡味… 自己喺屋企用咖喱磚整嘅咖喱會比佢仲好味😅 漢堡厚淋,但肉味唔出漢堡扒燴牛肉汁飯。一食落去即刻感受到都幾濃下嘅酒味… 我就麻麻哋。又係好淡下,只係食到酒味。蛋望落去幾滑,但略嫌比較薄. 兩個男人味十分嘅店員喺咁細嘅店舖穿插顯得店舖都幾窄,但佢哋十分有禮貌,只係唔知點解佢哋每次fill water都只會倒五分二杯,本身個杯都已經好細…最多比半杯嘅分量,佢哋又唔會主動嚟倒水,我哋食左大概15-20分鐘都要叫左兩次,隔離枱仲叫佢叫「麻煩倒滿啲」😅😅😅

可要求多飯~

漢堡扒咖哩飯蛋包飯

2022-05-28
午餐
2022-06-01 413 浏览
招牌蛋包飯同佢地店名一樣👁好似一隻貓🐱既眼咁望住你👀XD有好多唔同既combination 豬牛雞都有🤤想追加個大份量仲可以叫埋漢堡扒(´▽`)🍛咖哩豬肉配濃茄牛肉三色蛋包飯 HKD88🍛咖哩豬肉配燴牛肉汁蛋包飯 HKD 92濃茄牛肉🍅係招牌菜食到紅酒味唔知係咪錯覺XD茄汁偏甜唔酸😋8小時慢煮既牛筋肉好軟腍 一咬就化開了日式咖喱唔辣 淡淡地甜甜地 肉既份量正常而燴牛肉汁用左薄牛肉片慢煮都幾好味重點係個蛋好滑都重蛋香味🥚而飯就係日本珍珠白飯🍚無炒底但我覺得配埋兩款汁撈埋食剛剛好✨
招牌蛋包飯同佢地店名一樣👁
好似一隻貓🐱既眼咁望住你👀XD
有好多唔同既combination 豬牛雞都有🤤
想追加個大份量仲可以叫埋漢堡扒(´▽`)

🍛咖哩豬肉配濃茄牛肉三色蛋包飯 HKD88

而飯就係日本珍珠白飯🍚無炒底
但我覺得配埋兩款汁撈埋食剛剛好✨
2022-05-09
2022-05-24 513 浏览
.📍Cats' Eye Bistro📍#饅頭去灣仔 #饅頭食日本菜------------------------------1️⃣ 咖哩豬肉+濃茄牛肉+和牛漢堡蛋包飯 ($114)呢度嘅咖哩豬肉令小編略有失望,因為咖哩質地太稀,辛香料味道偏淡🧐,只感受到甜味,而且豬肉得2-3片,切得偏碎,口感少乾;好在紅蘿蔔同洋蔥煮得夠軟腍,容易入囗。至於濃茄牛肉就做得唔錯,食到有唔少茄蓉,唔係坊間嗰種齋得酸味,味道甜甜哋,有啲似紅酒燴牛膝😆,牛肉煮得軟腍入味,份量相對豬肉多,建議有興趣嚟食嘅朋友仔嗌呢個醬汁。呢度嘅蛋包飯同和牛漢堡反而令我有啲驚喜,雞蛋炒出嚟嘅皺褶紋理幾靚😍,固體中帶有足夠嘅蛋汁,口感夠滑,蛋香同奶味互相平衡,加埋醬汁,送飯一流。 牛漢堡足足有一個拳頭咁大,表面煎得好靚,帶有焦香,牛肉鮮嫩,味道非常之濃郁🐮,亦鎖住到少少牛肉汁,整體口感就比平時食嘅美式漢堡鬆散軟腍,重點係佢哋嘅紅酒燒汁都調得好香濃,配呢個日式和牛漢堡啱啱好唔會過油。整體而言,佢哋嘅醬汁味道就比較普通,但係和牛同蛋包飯就喺水準之上,加上食物夠大份,所以我都願意畀一個高少少嘅分數。◾評分:7.8/10-----------
1️⃣ 咖哩豬肉+濃茄牛肉+和牛漢堡蛋包飯 ($114)

◾評分:7.8/10

2️⃣ 忌廉雞肉+濃茄牛肉蛋包飯 ($88)
小編認為友人揀嘅忌廉雞肉醬汁係咁多款之中最好食, 忌廉creamy,奶香同鹽嘅balance做得唔錯,雞肉亦足夠滑身,配埋掛汁一流嘅西蘭花, 每一啖都感覺到香濃嘅奶味🥰,推薦!
◾評分:7.9/10
🔸整體評分:7.8/10