2017-10-17 561 浏览
位於大圍一間不近地鐡站的小店,坐位真的不多,但食材趟算新鮮,而且老闆可以為預約的客人預訂想食的刺身,這樣就更可以滿足到客人的慾望。因為小店很多時客人不多店舖就算有貴價食材,時間放置久了,始終鮮味有缺失,所以這裡都是有她的優點的。鮟鱇魚肝味甘香口 ,加上小小醋亦減低了腥味,是季節性食品深海池魚,比一般池魚油份重,人多可以點全條北寄貝刺身,今趟是預定,味道鮮美而且爽口和牛刺身,切厚些可能口感會好些,不過不點沒有損失拖羅有小小筋,有空間改善秋刀魚亦季節限定,如果喜愛濃香魚味,9月中至11月就要吃了火炙左口魚邊,喜歡的人會十分喜歡,因為軟滑油香,入口即融化。不過唔享受這種感覺的人就會嫌油膩原條池魚,仍然保持池魚獨特味道,魚骨最後炸完再上枱作小食三文魚子和加拿大海膽軍艦,沒有北海道馬冀的甘但多了加拿大的甜

鮟鱇魚肝味甘香口 ,加上小小醋亦減低了腥味,是季節性食品

深海池魚,比一般池魚油份重,人多可以點全條

北寄貝刺身,今趟是預定,味道鮮美而且爽口

和牛刺身,切厚些可能口感會好些,不過不點沒有損失

拖羅有小小筋,有空間改善

秋刀魚亦季節限定,如果喜愛濃香魚味,9月中至11月就要吃了

原條池魚,仍然保持池魚獨特味道,魚骨最後炸完再上枱作小食

2017-10-07
2017-03-11 955 浏览
話說今晚自己一個唔想出街食飯,見UBEREAT有優惠就試試。因為好肚餓,一開始見寫25分鐘-35分鐘送達,就試下,點知出事,嬲到我平時唔上OPENRICE都要上黎寫食評。我8點20分左右落ORDER,最後10點15分先送到,個UBEREAT狀態一直顯示餐廳準備食物中,都唔知整咩要整成2個鐘都算,以為整咁耐一定好食。黎到折開個袋,都算整整齊齊。但係宜家先係惡夢既開始,原來所有食物都係凍既。首先飲佢送既味噌湯,係完完全全凍既,好稀冇咩味。大佬而家冬天重飲凍湯,都唔知放左幾耐個湯。牛油炒什菌,未凍得曬,微微暖,但係什菌全部都係金菇,得幾塊冬菇,咁不如改名叫牛油炒金菇啦。幸好味道算正常。最嬲係個刺身飯,成150蚊,賣相算唔錯,但係完全唔得。首先唔止刺身凍,連個飯都係凍,一舊舊痴埋一齊,都唔知係味一早整定放雪櫃。飯如圖有2件甜蝦,1件正常,1件個頭冇左一半同條尾冇左,重有D藍色一粒粒野痴左個蝦,見到都反胃。三文魚有3塊,但其中一塊有成層黑色野痴左,食落重有D星味。其他2塊有小小咬唔開。成150蚊食個咁既飯,同爭鮮一樣質素。但值得一提係,雖然等左咁耐,但UBER一直有同我跟進,值得一讚。下次會再用

OPENRICE都要上黎寫食評。

味噌湯同牛油炒什菌
什錦刺身飯

但值得一提係,雖然等左咁耐,但UBER一直有同我跟進,值得一讚。下次會再用UBEREAt,但係一定唔會食呢間野,又貴又唔好食。
2017-03-10
120 分钟 (外卖送餐)
2017-01-07 1490 浏览
現在的大圍到處被高樓大廈所包圍, 田心村保留了城市中的鄉村感。 三層的村屋地下很多已改建成了餐廳, 令大圍晚間熱鬧了很多。 所有的餐廳都不大, 佔用地下一層,約七百呎左右,賀喜也不例外。 居酒屋式的運作, 有很多不同的料理可供選擇。 刺身最出色的池魚王, 薄切的魚片配上店家的醬料,鮮味在口中翻滾。 賀喜招牌卷, 外表出眾, 味道也出色, 優質的鰻魚下包著清新的味道。 蟹籽壽司簡單但滿滿的蟹籽吃得很滿足。肥美的三文魚腩壽司,一向是健康和美味的化身。安格斯牛肉烏冬特別值得推薦, 廚師很有心思將配菜排列得很美, 爽口的烏冬加上新鮮的食材, 令雖然已經飽足的胃又打開了。 串燒試了三樣, 只有廣島蠔算是合格, 牛舌和雞腎都偏老了。 反而最貴的吞拿魚腩甚是失望, 始終香港無法品嘗到日本那種入口即化的鮮味, 回味無窮的口感。 口中在和魚腩的經脈搏鬥, 大煞風景。 雖然不是每一道菜都出眾, 但今晚能品嘗到幾道特別好的小菜也不容易。 回憶是千金難買的。能慢慢感受人間美味確實一件美好的事。

蟹籽壽司簡單但滿滿的蟹籽吃得很滿足。
肥美的三文魚腩壽司,一向是健康和美味的化身。
串燒試了三樣, 只有廣島蠔算是合格, 牛舌和雞腎都偏老了。

2016-04-14 1722 浏览
突發壽司午餐狂,友人說這間在田心村側的簡潔日本餐廳常要等位,我專登待今日有脚陪早點到,所以只等了一會....... ........這間細細日本餐廳,有你意想不到的新鮮午市日式定食給你選,豬、牛、魚和刺身都有,但我只鐘情壽司拼盆定食,還有迷你豬骨湯烏冬和燉蛋配合,食完實在要Yeah ,因為什錦壽司面的刺身size一點也不慳,而且壽司飯不鬆散,記住豬骨湯底要清碗,因為真是奶白得很回味,食完整個餐不夠喉還加1 set 三塊三文魚只收$18-,且好新鮮呀!好小日本餐廳午市也有這水準,我會常記掛你啊!
午市定食
........
好小日本餐廳午市也有這水準,我會常記掛你啊!
题外话/补充资料: 要12:30pm前到,否則起碼等半小時以上!!!
2016-03-23
午市定食
  • B餐+三文魚刺身一份
2016-03-20 1169 浏览
星期日同女友響大圍,例牌又要諗下食乜,本來想去就黎結業既新翠奇樂食炸脾,但女友話實好多人,所以就轉左去田心食啦。今次係第二次黎食,記得上一次都好好味,印象唔錯。響門口望一望餐牌,岩食,價錢公道,有位,唔駛等,good!我地叫左b 同 d 餐,b 餐係壽司定食加迷你烏冬,d 餐叫左三文魚併海膽飯。首先黎左個蒸蛋,好滑好好味,入面有細舊雞肉同蟹柳。仲有麵豉湯,味道好濃,唔會好似其他餐廳有時淡而無味,但女友就話覺得咸左少少。 然後黎既係壽司定食,有六件,分別係三文魚,鱆紅魚,北寄貝,腐皮,甜蝦,加州卷。壽司整體不過不失。另外加左十八蚊,叫左個三文魚刺身,有三件,厚切夠肥美,都好新鮮,正!再黎係三文魚海膽飯,海膽份量比較少,同餐牌張相有啲不符,現實只得三小塊,好采啲三文魚同蟹子夠多,份量足夠食完全碗飯。唔會出現餸少飯多既感覺。最後出場既係烏冬,等得比較耐,見到廚房咁岩忙整外賣。烏冬係扁身既,夠彈牙,湯底係豬骨湯底。如果多塊日式叉燒就更好。

2016-03-20
2016-02-14 937 浏览
今日初四去姨媽屋企拜年 拜年前同屋企人尼到附近嘅賀喜先食個晏晝 其實之前已經食過 尼間日本菜比我嘅印象幾深刻 深刻在於食物質素上比我嘅驚喜同期待 今次可以話係借啲意encore食多次豬小姐係超鐘意食魚生的 所以今次order嘅3個set 大和壽司定食+清湯烏冬,時令櫻花丼定食同埋挪威三文魚併馬糞海膽丼都係屬於魚生壽司類別 其實西京燒銀雪魚定食亦曾經令我心動不過到最後都係被肥美魚生俘虜餐具用上一系列藍色同白色為主而且印有日本風味pattern嘅瓷器 襯哂一套 感覺好統一首先講下尼個壽司烏冬set先啦 壽司用料上一啲都唔菇寒 除左有原隻晶瑩剔透嘅北海甜蝦(壽司上嘅蝦極少數係會連頭架嘛) 而且仲有充滿油脂香嘅劍魚腩 北寄貝亦相當不俗 爽而不韌 加州卷加入牛油果同少量沙律醬 挺滋味 不錯吃烏冬以清甜嘅湯底配上稻庭烏冬 烏冬爽滑彈牙 但清湯底偏甜多於咸 如果用上鯛魚湯或豬骨湯等咸咸地嘅湯底 一定會更美味茶碗蒸配料相當足夠 有蟹柳 冬菇 嗚門卷 最得意係最底下有舊雞肉 聽上去雖然怪怪地 但估唔到佢令到成個茶碗蒸口感上更有層次 蒸蛋嫩滑 但溫度只係暖暖地 唔係太熱 係失色之處尼個時令櫻花丼定食唔好
今日初四去姨媽屋企拜年

時令櫻花丼定食
尼個時令櫻花丼定食唔好睇佢細細碗呀 媽媽話食完都飽哂
丼飯set都會附送一碗麵豉湯嘅
櫻花丼係由唔同種類嘅刺身切粒配上壽司
刺身種類有三文魚 吞拿魚 鯛魚 八爪魚等等 碎上刺身都幾大粒
壽司飯醋味頗強 飯粒軟硬適中
每啖飯加上粒粒刺身 好滿足
挪威三文魚併馬糞海膽丼
最後係無得輸嘅挪威三文魚併馬糞海膽丼
同樣會有麵豉湯嘅 如果唔揀海膽 另外仲有日本帶子或北海甜蝦比大家選擇的
不過如果一樣價錢 海膽一定係不二之選
丼飯賣相相當吸引呀 半打大大塊嘅三文魚 紋路一致 厚度適中 有光澤 雖然三文魚偏瘦 但不失油香
色澤金黃嘅海膽好鮮美

大和壽司定食+清湯烏冬
時令櫻花丼定食
挪威三文魚併馬糞海膽丼
2015-04-24 581 浏览
朋友來我家探我,便相約外出吃飯,便在家附近找了間日本餐廳。食物味味道一般,質素不是很差,來這裏吃午飯價錢還可以,晚飯有點貴。朋友帶了蛋糕為我補祝生日,這裏服務很好,幫忙影相外,還不收切餅費。**********************因為中午尚早,所以來到便有位,這裏坐位不多,因為方便我出入,所以選了近門口的坐位坐下。看看店的裝修也很簡單精緻的。我要了一份豚肉生薑燒定食,有蒸日式蛋和麵鼓湯。燒豚肉切的夠薄片,放點洋蔥燒,味道帶點薑味,只是一般的感覺。蒸蛋帶點甜味,海鮮也不多的,蛋入口也滑的,這個不錯。

**********************

看看店的裝修也很簡單精緻的。
蒸蛋帶點甜味,海鮮也不多的,蛋入口也滑的,這個不錯。
庆祝纪念
生日
2013-09-29 676 浏览
我們已經光顧了“賀喜”3﹣4次,此食店食物的水準均在預期之上,這亦是我們反復光顧的其中一個主要原因。星期日的晚上,我和太太突然又想到“賀喜”的燒物及刺身,所以大概六時多懶洋洋的走到“賀喜”,已發現店裡已坐滿3/4人,如果我們再多半小時才到達的話,一定要在門外望門輕嘆了。雖然“賀喜”是一間小小的日本餐廳,但都有3﹣4款清酒供選擇,價錢亦公道合理,幾十至幾百元都有交易,我們要了一支300ML的清酒,只需百多元而已。 比起其他屋村食店,“賀喜”每日都會有不同的鮮魚刺身,和一些連鎖壽司店不同,“賀喜”的刺身是少有沒有雪味,好多時候,在其他食店吃到的活魚刺身,一是有好重的雪味,一是有好強烈的魚鯹味,但兩次品口償“賀喜”的活魚刺身,則完全發現不到有這兩方面的問題,今晚的池魚刺身更有剛到好處的鮮味。刺身和壽司均是到“賀喜”不二的選擇,三文魚腩刺身更是必選之物。在“賀喜”消費滿一定金額,她會給你一張贈卷,吸引你下次再次光顧,我們這晚的牡丹蝦刺身便是利用上次光顧後的贈卷所得來的,Free of charge ! 品償池魚刺身和牡丹蝦刺身後,“賀喜”的店員建議將魚頭和蝦頭作炸物,效果及味道均在預期之外,有

池魚刺身+三文魚腩刺身
劍魚刺身+油甘魚刺身+章紅魚刺身
刺身壽司均是到“賀喜”不二的選擇,三文魚腩刺身更是必選之物。
牡丹蝦刺身
池魚刺身兩食
牡丹蝦兩食
品償池魚刺身和牡丹蝦刺身後,“賀喜”的店員建議將魚頭和蝦頭作炸物,效果及味道均在預期之外,有點喜出望外的感覺。
燒鯖魚
燒鯖魚是到“賀喜”必食之物,我們第一次品償過這店的燒鯖魚後,曾經到過不同的日本食店 order 相近價錢的燒鯖魚,竟然沒有找到比“賀喜”更好的燒鯖魚
,自此以後,燒鯖魚是我們到“賀喜”必食之物。

燒鯖魚後,我們再 order 了日式炒什菜,炸雞軟骨,但已忘記為大家拍照作參考,唯有靠大家親自品償了。

總括而言,“賀喜”所有食物均即叫即製,熱度及鮮度均有一定的保証。美中不足的是坐位有限,好多時都會爆滿,另外,店員的服務水準也有提升的空間,但已比開店時的混亂有所改善了。
2013-09-29
池魚刺身+三文魚腩刺身
劍魚刺身+油甘魚刺身+章紅魚刺身
牡丹蝦刺身
燒鯖魚
2013-07-22 474 浏览
當今日本料理,(屋邨區)已經好小食到禁有誠意嘅日本料理,鋪仔細細菜色都唔小,價錢唔算太貴,不過屋邨區黎講,價錢算中高上,不過食物質素上已經高過很多大型高檔日本料理,誠意推介,北海道活帶子,鵝干燒雞翼。小弟,第一次寫食評,寫得唔好請見諒!
炸蝦天婦羅
法國帝王蠔
日本象拔蚌剌身
龍蝦刺身
小弟,第一次寫食評,寫得唔好請見諒!
高鰺魚刺身
2013-06-28
庆祝纪念
生日
炸蝦天婦羅
高鰺魚刺身
  • 油甘魚,燒鵝干雞翼,雞泡魚干
有日聽大圍友講新開,見裝修幾靚,咪打算同屋企人試下我好鍾意食日本野,差唔多一個星期都有1-2次入到餐廳,冇人招呼,餐牌同茶都唔比,其實間野好細,最後揾到人比餐牌我地, 佢話得一本。。。餐牌都唔夠一打開餐牌。嚇親,原來係大圍高級餐廳,壽司係一件件計,玉子壽司都成$9件,三文魚要$10件,劍魚要$20件,仲貴過"峰" 壽司 ( 食物質數同好味程度仲差好遠。。)最慘係可以點既野食少得可憐,得幾版細既。。唔係壽司就刺身,仲要唔多款,又冇set, 想叫壽司拼盤都冇。。。最奇怪係我見到人地食烏冬,但餐牌係冇既,問佢係咪得餐牌既野食,佢話係,再問佢點解人地有烏冬,佢話餐牌冇寫,得3種。。之後睇openrice寫,佢地出名係咩招牌卷同芒果沙律。。我地死蠢唔睇價錢先就點左。。招牌卷係漫魚壽司6件  $98 。。一黎到一夾。。散既。。。無味既。。真係又失望又覺得貴再黎芒果沙律。。真係差d想爆粗,細到呢。。仲要完全唔特別,材料又極少。。賣單$16x .... 你諗下個死人沙律幾錢??本來想叫兩樣野試下先, 再睇下叫咩,之後坐坐下,個侍應要傳菜去旁邊枱,竟然要我移位比佢行。。坐都坐得唔舒服。。D 野又貴又難食
有日聽大圍友講新開,見裝修幾靚,咪打算同屋企人試下

我好鍾意食日本野,差唔多一個星期都有1-2次

入到餐廳,冇人招呼,餐牌同茶都唔比,其實間野好細,最後
揾到人比餐牌我地, 佢話得一本。。。餐牌都唔夠

最慘係可以點既野食少得可憐,得幾版細既。。唔係壽司刺身,仲要唔多款,又冇set, 想叫壽司拼盤都冇。。。

賣單$16x .... 你諗下個死人沙律幾錢??

本來想叫兩樣野試下先, 再睇下叫咩,之後坐坐下,個侍應要傳菜去旁邊枱,竟然要我移位比佢行。。坐都坐得唔舒服。。D 野又貴又難食,把鬼火走人出去揾野食

我一向都知日本野貴,但貴都要好食呀大佬,仲要係依d地方做到咁貴,仲要好難食,叫人點幫襯,之前某個網站都有打手讚到天上有地下無,係咪食得日本野少?

题外话/补充资料: 雲疊花園真係冇野好食。。但其他餐廳勝在價錢合宜,唔係比錢買難受
2013-07-08