2022-07-13 104 浏览
呢間有好多分店嘅連鎖店裝修企理而且黃埔分店嘅侍應好友善,最重要嘅係可以叫我最鍾意嘅蝦餅同春卷撈檬($68)好少餐廳有得咁樣拼🤓另外鳳爪都酸酸甜甜好惹味,比起一般嘅酸辣鳳爪更加辣😂.This chain Vietnam Pho restaurant was surprisingly good, the prawn cake plus spring roll combination was my favourite, together with the spicy chicken leg💓
2022-07-12
2022-07-04 92 浏览
星期日中午,想食輕便啲,ordered咗「酸辣海鮮湯檬」同埋「香茅牛肉撈檬」,見加$12就可以叫埋個「越南滴漏咖啡」當然唔蝕底,要少煉奶。餐廳每張枱,枱頭擺咗一支「是拉差」辣椒醬同埋一樽粉色透透哋明嘅汁,有啲橙色沉澱物喺底,應該係檬粉汁,比起一啲越南餐廳會加埋辣椒同青檸,賣相就差咗少少。「香茅牛肉檬粉」嘅牛肉,食唔到有香茅味,有少少酸白紅蘿白絲拌喺側跟,加埋啲炸香嘅紅蔥同蒜粒,食落啲檬粉好爽又滑,要用埋匙羹先撈得住。「酸辣海鮮湯檬」,雖然湯上邊飄住少少紅油,不過就完全無辣味同酸味,可能用咗蜆肉嚟餚個湯,飲落非常清甜,檬粉加上脆口嘅洋蔥絲同埋金不換香葉,口感十足。飲開「越南滴漏咖啡」,嗰浸雲呢拿奶香係好令人難忘,加上佢用煉奶做底,好多時都會流於過甜,而少咗咖啡豆嘅甘香,今日叫少啲煉奶,味道剛剛好。如果呢間係尋常街邊小店,我會覺得ok。不過,作為一間專做越式牛肉粉嘅專門店,出品就只可以話不過不失,毫無特別之處。

2022-06-25 82 浏览
紅磡鄰近黃埔地鐵站,交通 非常 方便,朋友介紹一間好 味道 的 ...越北牛肉粉 專門店, 這裏佈置以綠色為主充滿田園 風味, 雅緻舒適,我們order了以下的菜式無骨海南雞飯....HK$66海南雞皮爽嫩滑鮮味可口,椰香飯香香彈牙,配以一碗可口清香的蘿蔔湯, 真是好味,醬料 令 雞 肉更加美味香濃, 真是想再 來多一份雞扒湯河粉...HK$52大大塊雞扒外脆內軟,新鮮美味,河粉香茅撲鼻,份量足夠飽肚, 湯底清甜美味 ,真是超值以上套餐 可以半價優惠order小食, 另外加三元可以有飲品一杯蒸粉飽......HK$23( 半價優惠)粉包餡料多脹卜卜, 內有豬肉木耳,材料新鮮美味, 粉皮可口幼滑。超大凍檸檬茶兩杯... 隨套餐 ....每杯 加HK$3馬拉盞灼生菜.....HK$22( 半價優惠)香口開胃醬料, 生菜新鮮翠綠, 足夠纖維健康有益腸胃,極好的配搭

無骨海南雞飯....HK$66

雞扒湯河粉...HK$52

蒸粉飽......HK$23( 半價優惠)

超大凍檸檬茶兩杯... 隨套餐 ....每杯 加HK$3

馬拉盞灼生菜.....HK$22( 半價優惠)

2022-06-22
2022-06-11 105 浏览
同老公忽然間想食越南嘢,去咗呢間餐廳,入到餐廳,餐廳乾淨企理,衛生一流。下午茶好抵食,而且份量好多, 10分值得推介!叫了餐廳推介的越式生牛肉湯河,生牛肉不會太熟,很林,有牛味,其他配料很齊,很有越南的風味,非常值得一試。老公叫了豬頸肉湯河,豬頸肉外脆,不會太油膩,好食。另外叫了一款跟餐小食,馬拉盞通菜, $23 ,份量很多,馬拉盞很香,好抵食。飲品我揀了椰青,好清甜,好好飲。好有驚喜嘅一餐越南食物,一定會再幫襯
老公叫了豬頸肉湯河,豬頸肉外脆,不會太油膩,好食。
飲品我揀了椰青,好清甜,好好飲。
好有驚喜嘅一餐越南食物,一定會再幫襯
2022-06-06
2022-05-17 126 浏览
由灣仔會展去紅磡,以前要行一大輪天橋仲要轉車。今日見新港鐵線通咗車,就去試吓,轉眼間就到咗紅磡,由B出口向前行幾分鐘就到1970年已經係度仲營業緊嘅寶石戲院佢好有特色,一入去就見到有舊戲院必有嘅磅同舊放影機,二樓就有好多經典港產片poster,係打卡好地點。佢對面就係越北牛肉麵,成間店好友越南風情。下午茶時間點粉面仲有特價小食同飲品。玩咗咁耐好肚餓,點咗個越北綜合牛肉湯金邊粉,裏面有好多料,包括生牛肉牛腩片同埋牛肉丸,仲有白蘿蔔同埋洋蔥香菜等,生牛肉唔係用肥牛,好嫩又唔膩。牛腩片大大塊有咬口夠牛味,牛肉丸比平時食嘅細粒但係好彈牙都係好有肉味。朋友仔點咗街頭香茅豬扒湯金邊粉,佢分開咗豬扒上,豬扒好大塊半煎炸,食落唔會鞋,仲好夠味。個粉裏面都有一件白蘿蔔同埋啲香菜洋蔥香料。份量都幾大,唔似下午茶份量。因為唔知佢咁大碗,我哋重點左三個小食炸蝦餅,無骨鳳爪,蝦頭膏焯通菜。炸蝦餅手掌心咁大到切咗做幾件點甜酸醬食味道都唔錯,無骨鳳爪酸酸辣辣咁好惹味,通菜份量都幾多只係蝦頭膏,淨係見到佢個色唔係好食到個味,但係佢唔算鹹,感覺健康啲。飲品要咗個熱鹹吉水,好大杯味道啱啱好鹹鹹地酸酸地甜甜地。反而加咗$8

佢對面就係越北牛肉麵,成間店好友越南風情。

下午茶時間點粉面仲有特價小食同飲品。

玩咗咁耐好肚餓,點咗個越北綜合牛肉湯金邊粉,裏面有好多料,

炸蝦餅手掌心咁大到切咗做幾件點甜酸醬食味道都唔錯,
無骨鳳爪酸酸辣辣咁好惹味,
飲品要咗個熱鹹吉水,好大杯味道啱啱好鹹鹹地酸酸地甜甜地。
反而加咗$8嘅越南椰汁冰咖啡就唔係好飲到椰汁味,越南咖啡味道比較甘,唔係個個人都鐘意。
2022-05-11 100 浏览
趁住紅日同朋友去紅磡行街,行行下餓,朋友推介依間越南餐廳😆〰️綜合牛肉湯河粉 $60一碗有齊生牛肉、牛腩片同埋牛丸。湯飲落好清甜,極鮮味。牛丸彈牙,牛腩片濃濃嘅牛香味😝〰️豬扒湯檬粉 $52豬扒食落juicy,肉質好嫩😘仲帶點陣陣嘅香茅味😆好惹味😆😆〰️炸蝦餅 $30叫左份細嘅炸蝦餅,蝦餅外層炸到金黃,好吸引。〰️鳳爪 $28鳳爪雖然係細份,但都算多。食落酸酸辣辣好開胃😆而且無骨,食落好方便。〰️凍檸水 $3〰️水晶芒果沙冰 $8
趁住紅日同朋友去紅磡行街,
行行下餓,朋友推介依間越南餐廳😆

〰️綜合牛肉湯河粉 $60
一碗有齊生牛肉、牛腩片同埋牛丸。
湯飲落好清甜,極鮮味。
牛丸彈牙,牛腩片濃濃嘅牛香味😝

〰️豬扒湯檬粉 $52
豬扒食落juicy,
肉質好嫩😘

而且無骨,
食落好方便。

〰️凍檸水 $3
〰️水晶芒果沙冰 $8

无意中路过这家店,发现附近的这些饭店中,只有他家感觉环境不错且有隔板,就进去吃了一顿,我们点了他家最经典的生牛肉粉,我加了一份生菜,觉得牛肉粉和生菜的味道都不错,配上小柠檬挤出来的柠檬汁,又是一番风味,服务态度应该是我近期去过的几家店,最好的一个了,给戴黑边眼镜的店员姐姐一个大赞。
2022-02-16
2022-01-05 291 浏览
好耐冇食越南嘢,今晚想食清淡少少,揀咗越北啦。宜家晚市都提供咗套餐,有主食,小食物同嘢飲才八十幾HKD,每款都有4-5款可以揀,都幾抵食。揀咗烤雞肉串,鮮蝦米紙卷,順化湯河粉同大頭蝦醬炒通菜。順化湯河粉配料都幾豐富,有牛腩片,紮肉,紮蹄同牛肉丸,仲搭配左芽菜同蔥絲。雖然湯底有少少辣,但是牛肉味都幾重,湯底飲落好鮮甜,加埋啲牛腩同河粉一起食,超好味,好快已經食完成份湯河。烤雞肉串一份有3串,雞肉燒完有加咗沙爹醬,雞肉燒得啱啱好,表面好香口,搭配咗啲沙爹醬唔算好甜,醬香味好重,好好味。仲搭配咗酸蘿蔔,食多油膩嘢再食啲酸蘿蔔好清爽。鮮蝦米紙卷都好大一件,每件都有蝦,青瓜,粉絲和生菜,點上配搭啲酸甜醬汁,一口咬落去好滿足,食完2件已經超飽,都估唔到份量更大。大頭蝦醬炒通菜都幾大一份,仲要好平,才32HKD,真係勁抵呀。。通菜放咗超多蝦醬黎炒,每一啖食落去都好重蝦味。最後買單唔到200HKD,真喺抵食。

順化湯河粉

烤雞肉串
鮮蝦米紙卷
大頭蝦醬炒通菜
2022-01-03 143 浏览
好耐都冇同奶奶食野,今日同佢岀去紅磡以前住嘅地方探舊鄰居❤️之後就同奶奶去食嘢食物椰青 - $22堅滿椰青水!超級清甜!我奶奶嗌一個先嘅…原本我淨係諗住凍檸茶算啦🙄點知奶奶好霸氣話:$22之嘛,我請你飲囉!你哋啲後生呢排去party食唔少熱氣野啦,唔好飲凍野!椰青涼呀!清熱好呀…結果話叫左2個椰青🤣🤣🤣奶奶個個椰青真係好大個!有個頭咁大😯steam rice pancake 唔記得佢中文叫咩蒸米乜🤣佢好似腸粉咁嘅皮,不過厚身啲。啲涵就有胡椒粉醃過,木耳、甘筍絲、肉咁…值得試嘅!蝦餅個蝦餅彈牙❤️配上甜甜辣辣嘅醬更好食!我奶奶反而鍾意佢嘅酸蘿蔔絲烤雞扒湯河烤到外脆內嫩,湯河又滑👍🏻仲有濃濃牛骨湯❤️奶奶都飲到成肚湯🤣烤豬頸肉湯河6塊豬頸肉,早知+$28追半份豬頸肉🤣🤣🤣好好食!個皮烤到好脆👍🏻不過我個人唔太愛加青檸🙈我奶奶加左,我覺得好酸…好彩佢係加自己碟服務我哋去嘅時候唔多人,服務員個個都好有禮貌,最好笑係上椰青嘅時候,奶奶個個超大🤣顯得我個好細,我講笑嘅時候俾店長(?)聽到🤣🤣🤣佢話:你係咪想換過一個大?我即刻同你搵我話:傻啦🤣🤣我講笑咋,咁大個我飲到要去搵廁所架環境地方好大,有廁所嘅,不

食物

椰青 - $22

結果話叫左2個椰青🤣🤣🤣

奶奶個個椰青真係好大個!有個頭咁大😯

蝦餅

烤雞扒湯河

烤豬頸肉湯河

我話:傻啦🤣🤣我講笑咋,咁大個我飲到要去搵廁所架

地方好大,有廁所嘅,不過咁岩廁所維修。
呢到都幾曬,曬到個探熱機都探唔到熱🙈
我哋坐卡位有玻璃窗🪟有落簾,唔係就曬死!
但有太陽下影相好似有感覺啲🤣🤣🤣

2022-01-02 93 浏览
滴漏咖啡極之苦,唔係平時咖啡嘅苦,又唔係回甘。。。!!!好似飲緊苦中藥咁。未試過咁難飲嘅滴漏咖啡,唔會再有下一次了!!!!!最知唔加錢其他野食普通普通卡位又勁窄
滴漏咖啡極之苦,唔係平時咖啡嘅苦,又唔係回甘。。。!!!
最知唔加錢
其他野食普通普通
卡位又勁窄
呢期愛上越南美食,Lunch時段嚟紅磡,呢間餐廳全場爆滿。原來好多區都有分店,價錢大眾化好抵食。「海防蕃茄蟹湯檬粉」第一次試 蕃茄湯配檬粉,呢個配搭好好味呀,湯底充滿香濃蟹肉味,蟹殼夠軟,唔怕開唔到殼。蕃茄新鮮大大件,好正「海南雞飯」海南雞肉夠嫩滑,沾上三種醬汁都好味,跟埋餐湯仲有黃油飯,超滿足「蜆港炸蝦餅」跟餐加小食真心抵,蝦餅點少少甜酸醬...Yummy「順化香茅雞翼」雞翼外皮香脆,裡面肉嫩多汁,大大隻好厚肉「椰汁三色冰」睇相都見到幾足料,椰汁味好香,最重要唔會太甜「蜂蜜玫瑰柚子茶」一片片玫瑰花瓣舖在面層,好香呢...加上蜂蜜柚子,冬季要滋潤一下。總括今餐抵食又好味,唔怪得咁多人幫襯啦,下次都會再Encore

「海防蕃茄蟹湯檬粉」

蕃茄新鮮大大件,好正

「海南雞飯」

海南雞肉夠嫩滑,沾上三種醬汁都好味,跟埋餐湯
仲有黃油飯,超滿足

「蜆港炸蝦餅」

跟餐加小食真心抵,蝦餅點少少甜酸醬...Yummy

「順化香茅雞翼」

雞翼外皮香脆,裡面肉嫩多汁,大大隻好厚肉

「椰汁三色冰」

睇相都見到幾足料,椰汁味好香,最重要唔會太甜

「蜂蜜玫瑰柚子茶」

2021-12-13
午餐
  • 海防蕃茄蟹湯檬粉
  • 海南雞飯
  • 蜆港炸蝦餅
  • 順化香茅雞翼
2021-12-07 104 浏览
就一日前在土瓜灣分店吃過,印象甚高~才想起紅磡都有一間所分店,原來一直未曾光顧過呢。反正也是隨便吃個晚飯。還差2分鐘就換晚餐menu, 下午茶餐還趕得上,Lucky 💋 但其實晚市menu都好吸引。見到有個2人鍋餐好似好正咁😍😍今日就order 左越南牛丸檬$45~ 下午茶餐通常portion 比較細份,不過望落,又好似size 同午餐一樣。牛骨湯底好清甜,鐘意佢地啲牛肉細細粒,一啖過又易咬。湯麵會有一舊蘿蔔,煮得好淋,無苦澀味😍😍 另外叫左個扎肉紫米卷$48,生菜🥬超甜同爽口!凍奶茶好飲過另一間分店,同樣夠香同滑,呢紅磡分店茶味濃好多🤤 都幾like 佢地凍飲啲冰唔會比到成杯都係冰~但又夠凍喎。

另外叫左個扎肉紫米卷$48,生菜🥬超甜同爽口!

2021-12-06 81 浏览
凍凍地想食碗熱野,咁啱經過有越南粉,諗都冇諗就入咗去,竟然有驚喜。叫咗2個套餐,有湯粉/飯+小食+飲品/甜品,大大份食到好飽。牛肉粉,入面有牛腩,牛丸,生牛肉…牛肉夠滑,牛丸好彈口。另一碗粉叫咗香茅豬扒,豬扒夠脆但唔會好油,份量十足。小食方面叫咗,蓮藕餅同札肉米紙卷,估唔到蓮藕餅係最好食,值得encore!之後到甜品,斑蘭椰汁糕,原本以為係凍食,點知係熱食,仲要連隻碟都係熱的的,細節位值得加分,如果個甜品再大舊啲就正🤣🤣🤣

牛肉粉,入面有牛腩,牛丸,生牛肉…牛肉夠滑,牛丸好彈口。

另一碗粉叫咗香茅豬扒,豬扒夠脆但唔會好油,份量十足。

2021-11-30
2021-11-24 112 浏览
喺紅磡見完客Yeah啱啱好,下午茶時間今日食越南嘢呀😋Well 原來有下午茶㗎喎好抵呀👏叫個套餐加嘢飲仲有可以加少食添👍兩個人埋單都係一百七十幾蚊抵食👍👍蝦頭膏酸辣海鮮湯河粉, 嘩!好大碗喎😍仲有好多海鮮👏有兩隻青口、魷魚、蝦👍唔錯喎,同埋辣辣地好滋味海鮮好新鮮喎,下午茶嚟講五十幾蚊個餐再加嘢飲係抵食喎💯香茅雞扒湯金邊粉, 嘩!塊雞扒好大塊咬落去呢有陣好香嘅香茅味好清香㗎,我加咗啲青檸落去就更加鮮味,個湯金邊粉可以加少少辣椒佢有埋配料㗎啦, 加咗檸檬汁同埋辣椒落去個金邊粉到,咁又幾好味喎👍外皮脆卜卜啲肉軟淋淋好好味㗎💯💯再加咗個小食炸蝦餅小小哋有兩件切開左有四塊勁好味😋內河炸春捲,最正嘅係佢有生菜同埋薄荷葉😍我將生菜、薄荷葉同埋春捲包埋一齊食,好fresh嘅感覺😋😋配紅棗茶凉凉地最好飲番杯紅棗茶暖下身啦 😍藍蝶荔枝梳😋😋 紫藍色好靚呀😍荔枝味好濃又唔太甜好好飲👍👍

再加咗個小食炸蝦餅小小哋有兩件切開左有四塊勁好味😋

下午茶
  • 炸蝦餅
  • 紅棗茶
  • 藍蝶荔枝梳
  • 香茅雞扒湯金邊粉
  • 蝦頭膏酸辣海鮮湯河粉
2021-11-20 85 浏览
越北喺好多地方都有分店,突然想食越南🇻🇳野所以就黎左食,當時已經到下午茶時間,就叫左主食連埋小食加飲品,份量同午市、晚市一樣,無偷工減料,整體味道都幾好,有越菜既風味,食完真係幾飽 haha(5 😍 係滿分,🤩係半分)海防番茄蟹檬🍅🦀️🍜 - $65 (好味指數:😍😍😍😍)海防係越南北部最大既港口,擁有豐富海產,所以有呢個組合真係啱晒😂 碗檬粉既配料主要有蝦丸🦐、蟹🦀️同扎肉,蝦丸🦐鮮甜彈牙,唔會一味多粉幾好食😋 蟹🦀️就係上左一邊既,算幾大,如果可以拆左肉上同埋再鮮味啲就更加好~ 至於扎肉估唔到幾高質,有少少黑椒味道,帶有豬肉既鮮味,好過市面上好多無咩味既扎肉!番茄湯底🍅🥣就香濃清澈,酸甜開胃,而且檬粉比起一般食開既米粉同米線🍜索味,質感滑溜彈牙,所以更加好食~會安雞絲扎肉檬🐥🐷🍜 - $48 (好味指數:😍😍😍🤩)呢個既湯底係用左清澈既牛骨湯🥣,味道幾清甜,雞絲份量幾多,如果可以再嫩滑啲同再鮮味啲就更加好,扎肉同上面講既一樣幾好食😋,彈牙爽滑,檬粉配翻牛骨湯🥣寧舍有越式風味😂 整體清清地都唔錯~峴港炸蝦餅🦐🫓 - +$28 (好味指數:😍😍😍😍)炸到金黃色,唔會好燶,口感鮮甜彈牙,酥脆可

(5 😍 係滿分,🤩係半分)

海防番茄蟹檬🍅🦀️🍜 - $65 (好味指數:😍😍😍😍)
海防番茄蟹檬

會安雞絲扎肉檬🐥🐷🍜 - $48 (好味指數:😍😍😍🤩)
會安雞絲扎肉檬

峴港炸蝦餅🦐🫓 - +$28 (好味指數:😍😍😍😍)
炸到金黃色,唔會好燶,口感鮮甜彈牙,酥脆可口,配埋少少蔥所以更加香口,又唔會話好油,配埋開胃既醬汁,酸酸甜甜唔會漏,如果有埋少少蝦肉🍤口感就更加豐富~

越式烤豬頸肉 🇻🇳🐷 - +$28 (好味指數:😍😍😍😍)
幾香口惹味,肉質嫩滑爽脆,豬頸肉🐷肥瘦適中,烤完之後將一部分既油逼左出黎所以唔會好油,帶有啲焦香又唔會乾,一樣配左開胃既酸甜醬,所以好快就成碟清曬😂

椰汁冰🥥🧊 - +$8 (好味指數:😍😍😍😍)
椰味濃郁香醇,質地比較濃稠,甜甜地帶有奶香🥛幾好飲~

滴漏咖啡☕️ - +$12 (好味指數:😍😍😍😍)
睇住個壺啲咖啡☕️慢慢一滴一滴我幾治癒🤤 呢隻咖啡☕️既香味濃郁醇厚,帶有少少苦澀回甘,個底仲有啲煉奶🥛,味道甜甜地,質感順滑~ 就算平時嫌咖啡☕️苦覺得難入口既人,都可以從呢款甜啲既入手~

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍