2024-06-02
最近系灣仔發現左呢間好正嘅日式燒肉店😍 個名超特別,好有玩味「路易奇電力公司 Yakiniku Luigi」原來喺台北都有佢地嘅分店嫁,名字嘅idea 系取自於希望每個客人黎完呢度食野就可以幫大家差電咁⚡️我就嗌左個日本A5和牛牛小排set $360 裡面仲包左好多野食,松坂豚、法式奶油生蠔、日本刺身級帶子、日本山藥、櫛瓜、白飯~個牛小排真系好好食啊🥹d油脂分布可見系幾咁出色,燒到金黃色,外脆但入面嘅肉質仲系好淋,系口腔內溶化,肉汁爆發👏🏻 一份嘅份量仲要吾少,吾系食完幾塊就無,食到非常滿足❤️山藥我平時比較少食,但原來都幾好食,咬落去系爽口,可以解油膩感👍🏻我仲另外追加左份美國醬漬封門柳,其他肉都系原味配出面bar枱嘅醬汁,呢個肉就已經系特調醃製好,好夠味,封門柳嘅口感好淋身,牛味比較重🔥海王 •真理丼 $140 呢個丼真系極度推薦啊😍👏🏻👏🏻呢個價錢就已經可以食到有帶子、甜蝦、海膽、三文魚子、蟹膏嘅豐盛丼飯,呢個價錢通常都系去台灣,日本旅行先食到咁質素🥹之後我要再encore過黎食!
我就嗌左個日本A5和牛牛小排set $360 裡面仲包左好多野食,松坂豚、法式奶油生蠔、日本刺身級帶子、日本山藥、櫛瓜、白飯~個牛小排真系好好食啊🥹d油脂分布可見系幾咁出色,燒到金黃色,外脆但入面嘅肉質仲系好淋,系口腔內溶化,肉汁爆發👏🏻 一份嘅份量仲要吾少,吾系食完幾塊就無,食到非常滿足❤️ 山藥我平時比較少食,但原來都幾好食,咬落去系爽口,可以解油膩感👍🏻 我仲另外追加左份美國醬漬封門柳,其他肉都系原味配出面bar枱嘅醬汁,呢個肉就已經系特調醃製好,好夠味,封門柳嘅口感好淋身,牛味比較重🔥