❝西環隱世新派大排檔✨🔥套餐形式試齊多款惹味鍋氣小炒!😋❞⁡呢間隱世新派大排檔 @shopb.hk 都係之前黎隔離既印法餐廳先發掘到!✨以套餐形式 分別6 / 8 course $388 / $688 pp. 自由配搭揀菜式 (小食3-4個 主菜3-4個)有多達30個選擇咁多!😳款款都十分惹味夠晒鍋氣🔥⁡小食4款都出色✨👍🏻蒸帶子新鮮爽口 粉絲索滿豆豉醬油😚蒸水蛋滑溜 超足料啖啖蟹肉🦀胡椒雞湯雲吞飽滿香辣🥟椒鹽雞髀菇香脆惹味🍄‍🟫⁡主菜更滿意呢😍乳鴿皮脆肉嫩好多汁 南乳味香濃 必食!!🪿砵仔蠔以jerjer石鍋上zizi聲 肥美新鮮!🦪麻婆豆腐超麻🌶️配香脆油炸鬼好特別(推介加碗白飯餸飯一流!☺️🍚)另外見好多人推介好足料既小炒王同欖菜蝦仁炒飯 的確好夠鍋氣又惹味🔥🤤⁡Cocktails以懷舊香港為主題🍸有利賓納, 鹹檸薑, 益力多😆✨當然仲有啤酒🍺⁡-小食-▪️胡椒雞白湯雲吞 ▪️蟹皇蒸水蛋 ▪️椒鹽雞髀菇▪️豆豉粉絲蒸帶子 -主菜-▪️脆皮南乳炸乳鴿 ▪️砵仔蠔 ▪️麻婆豆腐油炸鬼 ▪️小炒王-飯-▪️欖菜蝦仁炒飯 +$98 -Cocktail-▪️鹹檸薑 $138▪️益力多 $138⁡꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒
❝西環隱世新派大排檔✨🔥套餐形式試齊多款惹味鍋氣小炒!😋❞

▪️益力多 $138

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍路邊攤
西環西營盤福壽里10-14號地下B號舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_西環

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_港式
蟹皇蒸水蛋
小炒王
砵仔蠔
2024-06-23 1528 浏览
當夜色降臨,西營盤的一條寂靜街巷裡,漸漸亮起通明的燈火,人們也慢慢聚集在這,為的就是品嚐港式的風味小炒。這個地方嚴如只是一間小酒吧,實情卻是一間充滿大排檔風味的餐廳,名為「路邊攤」 。主打鑊氣十足又有創意的大排檔美食。另外,室外半露天座位更增添了昔日大排檔的氣氛。二話不說,先來一支大啤,開懷暢飲一番。接著,一道道香口美味的菜式送到,如脆皮豬大腸、黃金蝦和椒鹽鮮魷等等,每一款都炸得金黃香脆,非常惹味。尤其喜歡黃金蝦的味道,咸蛋黃的滋味剛好掛滿蝦上,入口歷久不散,加上鮮嫩彈牙的口感,令人難以忘懷。此外,炸大腸配上芥末和酸薑後,不僅美味倍增,還能一解油膩。還有非推薦不可的黑椒薯仔一口牛,香濃美味,薯仔口感酥脆,與沾滿濃郁黑椒醬汁的一口牛非常合襯;同時,麻辣雞煲送來時,還未打開蓋,香氣已經四散,令人垂涎。一試之下,辣味伴隨著嫩滑的雞肉口感湧出,後勁十足,滋味無窮。最後,還點了大蝦粉絲煲,調味非常恰到好處,大蝦爽口鮮甜,只是略嫌粉絲稍微濕了一點,如果可以乾身一些,會更美味。有時候,總覺得與三五知己聚在一起,喝喝啤酒,嚐嚐小炒,不禁令人回憶起那種往昔坐大排檔的快樂時光。

脆皮豬大腸
椒鹽鮮魷

黑椒薯仔一口牛

脆皮豬大腸
椒鹽鮮魷
黑椒薯仔一口牛
2024-07-20 1150 浏览
一句話:價錢唔平,但食物質素同環境達唔到同樣標準同friend兩人walk-in,嗌左6 course,即係3道前菜,3道主菜3道前菜味道唔錯,但3道主菜真系令人失望:炸乳鴿:好油鱈魚煲:鹹到飛起,呢一世冇食過咁鹹嘅野⋯⋯同埋都好油。waitress姊姊主動提出重新整一份,但新一份甚至鹹過第一份⋯⋯佢話自己試過覺得OK,可能係我口味淡。但我作為中國北方人,真系好食得咸同埋油,咁都覺得好鹹⋯⋯小炒王:鹹,都係鹹。食落唔似聞到咁香。環境就普普通通,同其他bistro冇分別,冷氣一直滴水,店員嘗試處理都冇解決,就由得佢係度滴落我腳邊但最令人失望嘅係,有waiter上菜時將成碟菜係我身後打翻,但完全冇注意到我淺藍色衫整個背後濺到油。我離開左好耐先發現,之後全部安排都要cancel,即刻返屋企洗衫已經自動收左加一,埋單時仲要我揀比幾多tips⋯⋯既然想收多service charge,點都要比到相襯嘅服務先算
一句話:價錢唔平,但食物質素同環境達唔到同樣標準

3道前菜味道唔錯,但3道主菜真系令人失望:
炸乳鴿:好油
小炒王:鹹,都係鹹。食落唔似聞到咁香。

蒸水蛋
蒸水蛋
蒸帶子
雲吞
2024-06-19 1079 浏览
如果你想食好多唔同款嘅中菜,又想食下海鮮,但又得幾丁友,Shop B絕對適合你~$388可以揀6款菜式,你再餓啲嘅話可以$588揀8款菜式,就算兩個人都可以試哂8款! 今次試咗8道菜,推介以下嘅菜式: 風沙雞軟骨雞軟骨新鮮炸起,充滿炸蒜同細香葱拌住,食起嚟非常芝惹味。佢個辣沙律醬個味調得好出色,點住嚟食好好食,有時食到辣椒都幾刺激胡椒雞白湯雲吞白湯有好濃嘅胡椒味,充激味蕾! 雲吞大大粒,皮未算好薄,但餡料飽滿,重有啲爽口嘅配料,口感豐富,再連埋啖湯⼀齊食好食。豆豉粉絲蒸帶子嘩,呢個帶子好好食! ⼀定要嗌!平時食開豆豉同青葱係會配蒸魚,但佢配帶子粉絲都好夾。帶子新鮮好大隻,開咗邊個感覺更加大隻,口感好滑好滑。薑蔥+蠔用瓦煲渣渣聲咁上菜,雖然細細兜得兩隻蠔,但配料絕對無馬虎,有大量嘅青葱,薑同洋蔥,配上大大隻嘅炸蠔,色香味俱全🤌🏼其他都好食,未算有突破,但一定唔伏

今次試咗8道菜,推介以下嘅菜式:

豆豉粉絲蒸帶子
嘩,呢個帶子好好食! ⼀定要嗌!

薑蔥+蠔

其他都好食,未算有突破,但一定唔伏
2024-06-18
  • 胡椒雞白湯雲吞
2024-05-24 583 浏览
A relatively new Dai Pai Dong inspired Chinese restaurant with a modern twist run by the same group that operates Pondi right next door. There are either 3+3 or 4+4 starters and mains combination to pick. We went for the former and ordered a foodie friend’s recommended dishes including the Crab Chawanmushi, Crispy Pigeon, Claypot Oyster with Port Wine, iconic Stir Fry King. Also added on A’s picks crispy intestine and salt and pepper king oyster mushrooms. Apart from the pigeon that was a bit
There are either 3+3 or 4+4 starters and mains combination to pick. We went for the former and ordered a foodie friend’s recommended dishes including the Crab Chawanmushi, Crispy Pigeon, Claypot Oyster with Port Wine, iconic Stir Fry King. Also added on A’s picks crispy intestine and salt and pepper king oyster mushrooms. Apart from the pigeon that was a bit under nutrition and the crab chawanmushi a tad fishy and underwhelming, all the other dishes were deliciously done. D later joined so we ordered the two available desserts(chai and almond baklava and fig sticky toffee pudding) to share and we all enjoyed the toffee pudding a lot. They seemed to be supplied by the kitchen of Pondi. Overall a delightful spot to hang out with friends over a pint after a long day at work.
CRAB ROE CHAWANMUSHI
CRISPY INTESTINE
SALT AND PEPPER Oyster  Mushroom
FRIED "NAMYU" PIGEON
Stir  Fry  King
Claypot  Osyter  with  Port  Wine
CHAI AND ALMOND BAKLAVA
FIG STICKY TOFFEE PUDDING
CRISPY INTESTINE
Stir  Fry  King
FIG STICKY TOFFEE PUDDING
  • Crispy  intestines
2024-04-28 499 浏览
冇咗 $288嘅4 Options,得返6 Options $388同8 Options $588。貴啲係咪等於份量多啲,唔一定。$588雲吞每人一粒,$388雲吞每人有兩粒。乳鴿都幾多人叫,跟膠手套,不過戴晒手套食緊嘅時候,店員就走埋嚟收碟,要我用手執返幾片酸蘿蔔好肉酸。如果唔夠食可唔可以加餸,問咗兩次,店員都唔答幾錢,淨係遞個餐牌埋嚟問想加乜,死都唔講幾錢,亦都好堅持話,你實夠飽,通常冇人會加。味精好重,係咪想令你嗌嘢飲就唔知啦。環顧四周幾張枱,都冇人嗌嘢飲,選擇唔吸引。當晚停咗雨,不過好潮濕,佢哋室內外相連,唔閂門,個冷氣長噴吹到你頭痛亦有滴水,店員係唔除鞋直接踩上凳抹水,佢哋張凳黑色,所以睇唔到腳印。大排檔feel係咪等於音樂要勁大聲?可能想嘈到你傾唔到偈,食飽快啲埋單走人交枱做下一輪。店員都幾西,如果係sell港式大排檔鑊氣,做乜整個ABC同你講英文,即係唔係做我哋本地客生意啦, sorry我英文唔好,埋單連+1近700人頭,附近都有其他選擇,起碼坐得舒服啲,同埋唔會頸渴到你頭痛成晚。

• 脆皮豬大腸
  • 炸乳鴿
  • 麻婆豆腐油炸鬼
  • 口水雞
2024-04-23 467 浏览
6人晚餐,menu 中揀3小食,3主食,價錢偏貴 ,份量也少,食物普通。服務員經驗不足,落單唔復述一次,以致上錯單。6時半入座,8時要催還枱。整體不建議。性價比奇低。
2024-03-05 635 浏览
路邊攤|🥢新式大排檔 | 西環美食想食鑊氣十足的大排檔,又想環境舒適現代化少少?咁大家可以考慮吓 ShopB 路邊攤啦!野食上黎都熱辣辣,服務員態度好好,整體氣氛好舒服!路邊攤係套餐人頭收費,如果胃口好好,就建議選擇6 或者 8 道菜啦!口味方面稍為偏重,不過大排檔都係食獲氣配上一兩杯啤酒嫁啦 🍻🦀 蟹肉蒸蛋🍗 口水雞🌶️ 麻婆豆腐 + 油炸鬼🍤 大蝦粉絲煲🥡 欖菜蝦仁炒飯📍 路邊攤 (西環)西環西營盤福壽里10-14號地下B號舖
路邊攤|🥢新式大排檔 | 西環美食

🦀 蟹肉蒸蛋
🍗 口水雞
🌶️ 麻婆豆腐 + 油炸鬼
🍤 大蝦粉絲煲
🥡 欖菜蝦仁炒飯

📍 路邊攤 (西環)
西環西營盤福壽里10-14號地下B號舖
蟹肉蒸蛋
口水雞
麻婆豆腐
蟹肉蒸蛋
麻婆豆腐
欖菜蝦仁炒飯
終於有機會試食朋友極力推介嘅路邊攤,食物夠鑊氣同特色,最適合帶朋友去試港式風味😋~~ Menu好似西餐咁,分唔同course,同朋友叫咗個6 courses menu (小食同主菜各三),希望樣樣都試下。1)沙嗲魷魚 ➡️好食,不過唔夠入味2)豆豉粉絲蒸帶子 ➡️夠新鮮,連平時少吃海鮮朋友都話好吃3) 雞白餃子 ➡️口感好4)麻婆豆腐+油炸鬼 ➡️ 配油炸鬼 夠特別又好食5)砵酒蠔 ➡️ 最Surprise, 有先炸過,所以極度掛汁,多晒重口味🤣必點!6) 葱油三黃雞 > 一般般不過,覺得應該好重味精。。。

1)沙嗲魷魚 ➡️好食,不過唔夠入味
2)豆豉粉絲蒸帶子 ➡️夠新鮮,連平時少吃海鮮朋友都話好吃

3) 雞白餃子 ➡️口感好

4)麻婆豆腐+油炸鬼 ➡️ 配油炸鬼 夠特別又好食

6) 葱油三黃雞 > 一般般

不過,覺得應該好重味精。。。

上網見到呢一間位於西環嘅中菜叫做路邊攤,見到鋪頭細細間,但係喺呢個地段開到中菜小炒緊有啲料到❤️‍🔥去到餐廳見到有分室內同埋戶外嘅座位,用餐環境舒適😎🩷餐牌分別有small bites同埋mains基本上平時出去食到嘅小菜喺呢度都搵到,但係平時2-3個fd出去食飯,可以一齊叫到嘅小菜款式唔多。呢間餐廳特別之處就係一個價錢,可以食到唔同款式嘅小炒,真係好特別,性價比都幾高‼️一個價錢就可以create your own menu 😍😍😍😍今晚叫咗8 OPTIONS|$588per person ✨🫶🏻SMALL BITES小食▪️黃金蝦▪️原隻鬆脆嘅大蝦,鋪滿滿滿嘅鹹蛋黃粒,黃金蝦炸得卜卜脆,脆到連蝦殼都食得金黃色嘅流沙鹹蛋黃粒炒得香口,而且顏色超靚,加埋蝦肉爽彈!回頭率超高‼️▪️椒鹽雞髀菇▪️風沙雞軟骨▪️爆香左嘅蒜蓉同埋炸蒜,加埋椒鹽爆炒雞髀菇,非常惹味💛雞髀菇亦都keep到柔軟多汁!入口完全冇油饐味!好味喔!而佈滿蒜香嘅風沙雞軟骨亦都係開胃小菜,送酒一流✨😎▪️豆豉粉絲蒸帶子▪️呢一味一定冇得輸,鹹香豆豉配上新鮮帶子,一般出邊食開都係蒜蓉薑絲用豆豉粉絲真係一個good idea,蒸起趁熱食,粉絲朔晒

SMALL BITES小食

▪️黃金蝦▪️

▪️椒鹽雞髀菇▪️風沙雞軟骨▪️
椒鹽雞髀姑
入口完全冇油饐味!好味喔!而佈滿蒜香嘅風沙雞軟骨
風沙雞軟骨
亦都係開胃小菜,送酒一流✨😎

▪️豆豉粉絲蒸帶子▪️
豆豉粉絲蒸帶子
用豆豉粉絲真係一個good idea,蒸起趁熱食,粉絲朔晒啲鮮味🤩

MAINS主菜

▪️海鮮乳香銀鱈魚煲▪️
上枱熱辣辣支支咋咋嘅瓦煲裝上滿滿惹味銀鱈魚塊,加上鹹鮮乳香香氣撲鼻,呢個天氣食一流。

▪️脆皮南乳炸乳鴿▪️
原隻炸乳鴿炸得香脆非常,南乳香味出眾
脆皮南乳炸乳鴿
外皮鬆脆而肉質Juicy。剪開可以同fd share一齊食!

▪️ShopB 小炒王▪️
Shop B 招牌小炒王,配料非常豐富,爽口韭菜配上銀魚仔腰果蝦乾等等
Shop  B小炒王
仲有超惹味嘅魷魚乾,鑊氣非常,重點係炒得夠乾身,入口配料超惹味,送飯/啤酒一流。

▪️蔥蒜一口牛▪️
滿滿嘅蔥蒜同一口牛肉一齊炒,炸蒜片色澤金黃,酥脆口感非常
蔥蒜一口牛
牛肉軟腍配埋炸蒜片一齊食,沾少少柚子香氣醬汁真係好特別,一口接一口,正呀!

▪️欖菜蝦仁炒飯▪️
餡料超豐富,惹味欖菜,大大粒蝦仁配上粒粒分明嘅炒飯
欖菜蝦仁炒飯
炒得夠乾身,而且入口唔油膩,份量十足。性價比高呢!

4 OPTIONS|$288|*4 options up to 3 pax
6 OPTIONS|$388
8 OPTIONS|$588
(*per person)

由於餐廳都幾full下,建議大家如果有興趣去食呢一間不妨打電話去預約/社交平台 Dm 佢地丫😎🔖
海鮮乳香銀鱈魚煲
庆祝纪念
生日
椒鹽雞髀姑
Shop  B小炒王
蔥蒜一口牛
海鮮乳香銀鱈魚煲
  • ShopB小炒王
Pondi团队新店,好吃有趣的新派大排档,实打实在路边摊吃“路边摊”。·点单形式很新颖,不设单点,采用套餐形式,一次性可以多尝试一些,不过每桌只能选择同样的菜式。·388港纸有6道菜(3道小食+3道主菜),海鲜也能任选。虽然是小份菜,但加起来完全能吃饱,性价比高过预期。整体调味略重(为了下酒),不过可以接受。环境随意了一点,冬天菜容易放凉。·【胡椒鸡白汤云吞】饭前饮汤很正了,鲜美温厚的胡椒鸡白汤给风飕飕的夜晚注入一股暖流。两只巨大的酸菜鸡肉饺子是中餐里的Ravioli,皮韧馅足,顶着酥脆的炸牛蒡。·【口水雞】看那海量的白芝麻和花生碎,就已经觉得川味十足了。红油差了点香气,但调味已经算得上地道。鸡肉嫩滑,鸡皮有点肥厚过头了。·【啫啫XO生菜煲】端上桌时噼里啪啦往空气中冒着热气,啫啫煲就是这么一种自带动感的菜。XO酱、虾酱和肉糜用料豪迈,黏在宽大的叶片上,清脆的生菜一下充满了荤香。·【砵酒蠔】造型野性了点,但味道却是全场最佳!生蚝肥厚无比,轻微炸过的外皮口感酥脆,鲜味的汁液在咬开瞬间随即爆破,像在吮吸一大颗蛋白质满满的果冻,酒味再浓郁点就更棒了。·【豆豉粉絲蒸帶子】【葱蒜一口牛】硕大的带子
【胡椒鸡白汤云吞】
【口水雞】
【啫啫XO生菜煲】
【砵酒蠔】
【豆豉粉絲蒸帶子】【葱蒜一口牛】
硕大的带子和硕大的牛柳粒,一个吸收了汤汁和豆豉,清淡鲜美,一个裹上了油亮的黑椒葱蒜,浓厚雄浑。
酒水比较简单,不过有好几款结合本土特色的鸡尾酒,利宾纳/益力多/维他奶看名字都感觉蛮有意思,不想喝太甜就试了一杯【咸柠姜】,简单清爽,随便喝喝。
一段时间没来西营盘吃饭,不少以前去过的店都已经结业或者易主,即便是周末晚上,路过的餐厅人气也都不高。感觉现在网红店是越来越吃不上,但宝藏小店却越来越难了。
2024-01-28
2023-12-28 632 浏览
今晚試了8個option, 4款小食,4款主菜,份量少,價錢偏貴,關鍵是味道比較重口味,比較鹹,如果飲酒就可以,但當晚餐,就有點勉強,可能店鄰近香港大學,以年輕顧客為主,無論裝修,氣氛都不適合一家大小,但值得一讚是服務,尤其一位男服務員更是抵讚,可以一試,但付出不少!
2023-12-07 568 浏览
路邊攤🥢係西環近期新開嘅中菜小館,菜式及食物質素令我相當驚喜印象最深刻係🥟胡椒雞白湯雞肉餃子,雞白湯唔腥,帶胡椒味令人感覺和暖☺️雞肉餃子餡料飽滿,口感不俗😋另外,孿腸薯仔沙律🥢亦相當有新意,以臘腸代替煙肉,fusion得嚟毫無違和感👍🏻 避風塘魷魚🦑及椒鹽雞髀菇🍄炸粉薄,餡料厚👍🏻另外嗌咗鮮蝦粉絲煲及啫啫XO生菜煲,同樣香口夠鑊氣!

胡椒雞白湯雞肉餃子

孿腸薯仔沙律

避風塘魷魚🦑及椒鹽雞髀菇🍄炸粉薄,餡料厚👍🏻
避風塘魷魚

另外嗌咗鮮蝦粉絲煲及啫啫XO生菜煲,同樣香口夠鑊氣!
蝦球粉絲煲

啫啫XO生菜煲
2023-10-28
胡椒雞白湯雞肉餃子
孿腸薯仔沙律
避風塘魷魚
蝦球粉絲煲
啫啫XO生菜煲
不在路邊的路邊攤,這個天氣坐在戶外,chill chill 地,有4/6/8-options可以選擇,前菜主菜各半。提前看過點評,大家都說口味偏鹹,特意吩咐了一下,不過還是太重口味了,不知道是不是我們味覺特別敏感。菜都是現炒的,很有鑊氣,上來熱騰騰的,就是碟頭有點小,大胃王的話最好選擇8 options。順帶一提,店員服務態度好好,枱子比較小巧,很勤快幫我哋整理枱面方便放食物,而且一直主動幫我們加水,喝水也能喝飽。哈!

2023-11-17 448 浏览
小餐館主打大排檔小炒菜式 頗有氣氛🍻 而家天氣轉涼 仲可以選擇坐室外  成晚最喜歡黃金鮮魷同海鮮乳香銀鱈魚煲 好惹味🤤 不過好多朋友食完都覺得性價比比較低🤔 例如細細杯啤酒已經HK$98 小編亦有同感  📸 1️⃣ 南乳脆皮炸乳鴿 2️⃣ 海鮮乳香銀鱈魚煲 3️⃣ 黃金鮮魷 4️⃣ 孖腸薯仔沙律 5️⃣ 豆豉粉絲蒸帶子 6️⃣ 砵酒蠔 7️⃣ 風沙雞軟骨 8️⃣ 雞煲 9️⃣ 欖菜蝦仁炒飯 🔟 椒鹽雞髀菇
小餐館主打大排檔小炒菜式 頗有氣氛🍻
 而家天氣轉涼 仲可以選擇坐室外