2020-11-12 2222 浏览
向太子港鐵站B2出口一出就搵到既餅店, 我幫襯左數唔到咁多年, 每次經過旺角太子去聯合廣場,花園街,旺角中心或者朗豪坊都會專登行去買佢既曲奇餅, 餅店舖頭細細, 包羅萬有, 有麵包蛋糕了結糖, 我都食過黎食, 不過令我無限次再去買都系佢既曲奇餅, 由$50/磅到宜家$110/磅. 但系佢曲奇非常鬆化, 牛油味香而沒有蘇味, 唔太甜, 買1/4磅, 行完條花園街已經食晒.佢有好多味, 但我獨愛牛油味, 呢個系我個人喜好, 鍾意食原味.

2020-10-17
  • 曲奇
2020-09-24 1907 浏览
黎開太子每次都會買反一、兩袋曲奇返屋企嘆,今次都唔例外。呢啲算係舊式餅店、非連鎖經營嘅真係好有價值。🔷咖啡味曲奇鍾意飲咖啡嘅一定不能錯過呢個口味,除左咖啡味非常明顯外,佢嘅牛油味都不被掩蓋。口感上入口即化,非常鬆脆,相信唔係好多地方都會搵到。甜度上本身食開少甜,但都唔覺呢到嘅餅好甜。🔷牛油曲奇/ 莓曲奇/腰果曲奇除左咖啡味外仲買左普通原味、莓味係中間,同埋腰果味,真係各有各風味。呢到嘅腰果仲係大大粒添。

🔷咖啡味曲奇

🔷牛油曲奇/ 莓曲奇/腰果曲奇
2020-01-21 2394 浏览
黎到太子,路過呢間麵包店都會聞到一陣好香既曲奇味,就係呢間麵包鋪既香味吸引左d人行入去,不過佢d曲奇款式都真係好多,而且牛油味好重同鬆化,半磅就可以揀三款曲奇,個人比較鐘意朱古力醬曲奇同埋合桃曲奇。仲買多左條提子包。不過你唔好諗住職員既服務會好好,可能因為長龍多人排隊買曲奇,所以個收銀會好快甘問你要乜,買完就好快甘叫下一個嫁啦。
2020-01-08 1828 浏览
個公仔面頭女人收銀態度真係世界級,非常差,完全唔會放過任何一個機會鬧人。第一次買曲奇唔知邊個號碼係咩味,好有禮貌問佢結果比佢鬧,排我後面嗰啲都嚇親,唔知下一個會唔會到佢地。第二次我想買朱古力曲奇,但講錯第二種味道號碼,佢知道我買錯都唔同我講。但第三次去買個包,語氣勁差叫我拍八達通 雖然曲奇係好好食,好鬆化但一定唔會再去,而家又貴到離譜,同朋友講,佢都話d曲奇好貴,早餐面包亦選擇非常少,面包硬,似隔夜。
個公仔面頭女人收銀態度真係世界級,
非常差,完全唔會放過任何一個機會鬧人。
第一次買曲奇唔知邊個號碼係咩味,
第二次我想買朱古力曲奇,
但講錯第二種味道號碼,
佢知道我買錯都唔同我講。
但第三次去買個包,
語氣勁差叫我拍八達通
雖然曲奇係好好食,好鬆化
但一定唔會再去,
而家又貴到離譜,
同朋友講,佢都話d曲奇好貴,
早餐面包亦選擇非常少,
面包硬,似隔夜。
2019-11-17 1813 浏览
呢間餅店算是一間老店,係我讀中學時期已經存在,每次行經聯合廣場,都會聞到一陣陣好香的曲奇味。在若干年前吃下第一口的朱古力曲奇,便深深愛上了。今日行經太子,突然想起這店,心大心細想買曲奇餅食,但又怕曲奇的反式脂肪高,始終今時唔同往日!但最後魔鬼還是戰勝天使,所以就過去買左半磅,盛惠$55。曲奇味道依舊,牛油味濃郁,餅身鬆化,中間的朱古力更是畫龍點睛,令曲奇味道更佳。難怪此店屹立不倒,時至今日仍然客似雲來!

2019-11-15
用餐时段
其他
2019-10-20 1562 浏览
 靠太子地鐵站 聯合廣場地下有一間曾經風光一時的麵包店(GOOGLE資料)我就好似第一次幫襯經過無數次,都沒有幫襯過今次附近都早收工了,沒選擇下走入去買有些老朋友說,這店以前好出名牛油蛋糕好抵食,成底都只賣$35牛油味特濃特濃,仲有西米焗布甸比起一般小店有唔同選擇 仲有而家一街叫古早味蛋糕既清旦糕賣古早味蛋糕,即原汁原味不花巧即係清旦蛋,就係雞蛋糖麵粉焗香呢度一底只賣$17而已!老闆你焗高佢可以學人賣70蚊底呢!沒有影射任何人,只係講真話牛油曲奇係另一個既招牌一磅賣$110,可自選款式用料重本,拿上手食到濃濃既牛油香味放了2天仍然好脆口,款式有十種~ 除左曲奇外,仲有蛋糕,瑞士卷賣買了一條瑞士卷試試 仲有鳥結糖,有花生,合桃味62蚊一包瑞士卷$18一條朱古力味夠鬆軟,夠濃香,忌廉太少,如果多些忌廉更好吃旺角彌敦道760號聯合廣場地下G29號舖Shop 29, G/f., United Plaza, 760 Nathan Road, Mong Kok
 靠太子地鐵站 聯合廣場地下
有一間曾經風光一時的麵包店(GOOGLE資料)
我就好似第一次幫襯
經過無數次,都沒有幫襯過
今次附近都早收工了,沒選擇下走入去買
有些老朋友說,這店以前好出名

牛油蛋糕好抵食,成底都只賣$35
牛油味特濃特濃,仲有西米焗布甸
比起一般小店有唔同選擇
 仲有而家一街叫古早味蛋糕既清旦糕賣
古早味蛋糕,即原汁原味不花巧
即係清旦蛋,就係雞蛋糖麵粉焗香
呢度一底只賣$17而已!
老闆你焗高佢可以學人賣70蚊底呢!
沒有影射任何人,只係講真話
牛油曲奇係另一個既招牌
一磅賣$110,可自選款式
用料重本,拿上手食到濃濃既牛油香味
放了2天仍然好脆口,款式有十種~

除左曲奇外,仲有蛋糕,瑞士卷賣
買了一條瑞士卷試試
 仲有鳥結糖,有花生,合桃味
62蚊一包
瑞士卷
$18一條
朱古力味
夠鬆軟,夠濃香,忌廉太少,如果多些忌廉更好吃
旺角彌敦道760號聯合廣場地下G29號舖
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
2019-10-10 1295 浏览
又到生日時間,屋企人在太子的車厘哥夫買了一個蛋糕過來,平時食開這間的曲奇都覺得好味道而麵包就覺得一般,但蛋糕都叫第一次食,因家中不多人只有五人就買了一個粟子蛋糕細價錢七十元,仲有一個舊式的生日牌。食完飯拿出來到見到都覺得幾漂亮,邊位很多忌簾,而且整得好漂亮,上面有不少粟子和一粒大士多啤梨,切出來看到中間有一層粟子,士多啤梨味幾濃又甜不錯,粟子和其他的有不同好原汁原味又不太甜好味,海棉蛋糕都軟熟,忌簾味道不錯但不夠滑身,七十元有咁大個夠五人分少少來食的確十分抵食,會之後再買。
2019-09-30 1258 浏览
香港不可小的餅店,店內裝修舊式,但就因曲奇餅的出色,就名響全城,今次我就試試佢既蛋糕仔,價錢唔平!但都試試先 估唔到出奇地好味,鬆軟到一流,有唔太甜,味道適中 下次會試試蛋糕,期待感好重
估唔到出奇地好味,鬆軟到一流,有唔太甜,味道適中
下次會試試蛋糕,期待感好重
蛋糕仔
曲奇
蛋糕仔
曲奇
由小到大,都很喜歡吃車厘哥夫曲奇餅,尤其是朱古力款。長大後,又要怕肥,可是每次經過太子站,都忍不住去買半磅曲奇餅,$55。朱古力,有加糖,甜甜的。曲奇餅,一口一個,餅碎掉到四周。
由小到大,都很喜歡吃車厘哥夫曲奇餅,尤其是朱古力款。

朱古力,有加糖,甜甜的。
曲奇餅,一口一個,餅碎掉到四周。
2019-09-06
  • 朱古力曲奇餅
2019-08-18 1136 浏览
今日食完午飯,打算搭地鐵返屋企,行經呢間店,心想自從出黎做野後,都沒冇機會幫襯它了,以前兒時爸媽好多時都會去尖咀店買入面的花生朱古力,佢地既花生朱古力真係好好食。今次黎到就睇下有咩好野食先。我入到去見到佢有曲奇餅,就打算買一磅曲奇,原來曲奇唔包花生朱古力,但我要求底下,個店員都放左幾粒花生朱古力俾我,真係好!好耐冇食的朱古力花生味道依然咁好食,花生又香脆,朱古力香甜,真係十年如一日咁好食!反之曲奇就冇咩特別,佢款式唔算多,都有杏仁同一些生果响面頭,但曲奇本質似乎一式一樣,只係鬆化,沒有脆口的。有些深啡色的曲奇都唔知佢係朱古力定咖啡,因為完全食唔到,都只係牛油曲奇味,我覺得佢真係要落返啲功夫先得,比起我在美孚的某餅店,呢度啲曲奇真係一啲都唔凸出,仲要貴過人十蚊,但味道係好食的,只係款式單一而已。

2019-08-10
2019-06-30 953 浏览
在太子B出口附近,呢間麵包店已經屹立已久。剛好有家人生日,於是就第一次嘅幫襯買個蛋糕。蛋糕款式都OK最緊要係價錢唔貴,100幾十蚊,就已經買到一個一磅嘅蛋糕。我見其他包點都好吸引,例如個西米布甸,只是賣$14。我見有好多人都買佢啲曲奇餅,唔知係咪好食呢?
2019-05-09 1329 浏览
車厘哥夫以鳥結糖和曲奇聞名,今早剛好路過,便入內買早餐。當然我不會以鳥結糖或曲奇作早餐,所以我買了一個麵包。這自助式的港式麵包店裝潢樸素,簡潔整齊。店內一邊陳列著各式麵包,另一邊出售曲奇。麵包都是較傳統的款式,老實說,選擇不太多,結果我選了一個熱狗。這熱狗除了香腸,還有蕃茄、青瓜和沙拉醬,只售$8.5。雖然味道不很突出,但性價比不可說不高了。有時經過此店,剛好是曲奇的出爐時間,會聞到濃濃的曲奇香味,有機會真的要試試它的曲奇。
2019-05-09
$8.5 (早餐)
2019-04-14 1271 浏览
車厘哥夫係一間歷史悠久嘅老牌餅店,我喺學生時代經常幫襯,當年分店有好幾間,依稀記得那些年,尖沙咀彌敦道個間重附有餐廳……如今少年時代已成過去,餐廳已經執咗,分店亦無埋,得番太子呢一間。當年最愛有三樣:牛油曲奇、花生朱古力同手工鳥結糖,而車輪包,就係我嘅懷舊情意結😋呢度嘅曲奇做得特別出色好多款選擇,分別有原味,咖啡,果仁和朱古力等等,食落有香濃牛油味,新鮮,入口鬆化,果仁香脆,個人鍾愛果仁和咖啡佢哋將各款曲奇款式放在玻璃櫃入面,$110有1磅,可以揀各種款,$55有半磅,只可揀3款。每次行過附近,遇啱曲奇餅新鮮出爐,都會被果陣香氣撲鼻嘅味道吸引,順著香氣來到,自自然會買佢哋嘅曲奇餅來解饞而家,賣花生朱古力嘅餅店巳經買少見少,幾乎絕賣,所以我想食就祇能來呢度買雖然,呢幾樣小食價錢愈來愈貴,不過祇要行過呢頭,我都會去幫襯,因為車厘哥夫是我少年時代嘅美好回憶

呢度嘅曲奇做得特別出色

,個人鍾愛果仁和咖啡

2019-04-14
  • 車輪包
  • 牛油曲奇
  • 花生朱古力
  • 手工鳥結糖
2018-11-22 1389 浏览
Honestly, bread of this bakery does not taste good🤪, except for this - Egg Salad Bun💛 Soft and spongy bun filled with egg salad, I can taste the egg salad on each bite. The salad dressing and egg portions right. Will come for this again for sure😉
Egg Salad  Bun

$7.5
Egg Salad  Bun
  • Egg  Salad  Bun
2018-10-04 729 浏览
I used to live in Prince Edward and this is one of the signature shops that stands over decades. It is famous for its buttery cookies😋😋😋. The smell is sooooooo evilly tempting whenever passing!!!🤤🤤This time i chose its raisin scone. It looked kinda dry and stuffed but it was surprisingly soft and spongy!!!! Its not large but just right in size. though this is not bad, i prefer the egg salad bread next time😉😉😉 and its kinda chaotic at the cashier....

等候时间
5 分钟 (堂食)