2018-12-24
一開始係聽朋友介紹屯門有間幾好食嘅隱世西餐廳,咁啱有日去屯門就過咗去試。雖然佢位置比較偏僻,但係附近有輕鐵站,行過去都只係5分鐘。入到去燈光昏暗,幾有格調,枱之間嘅距離都幾疏,唔會太有壓迫感。餐廳嘅環境幾好,就算係廁所都好乾淨。因為個日比較多人叫聖誕套餐,我同朋友唔想等太耐先開餐,所以我地根據店員推介叫咗兩個dinner set,分別係西班牙烤豬肋骨同美國安格斯西冷牛扒,仲有額外叫多個南瓜餅。首先嚟嘅係田園沙律,啲菜好新鮮好靚,食落口唔會好似出面賣嘅沙律菜咁有陣苦澀味。另外沙津個醬係醋嚟,酸嘅程度啱啱好,開落特別開胃。之後就上咗個南瓜餅,外表炸到金黃色,非常香口。入面嘅南瓜蓉香濃幼滑,仲要有好多添!個牛扒我地叫咗五成熟,而實際上佢拎出嚟真係五成熟,唔會好似其他餐廳咁五成變七成。至於個汁我地就係簡咗蒜蓉汁,我地都覺得個汁同塊排好配。唯一美中不足嘅就係唔夠熱,因為我同朋友食得好慢,所以令塊排凍咗少少,搞到冇咁香,但係整過嚟講個牛排係好食嘅。個豬肋骨我地係叫咗半份,上到嚟都有四排,唔會話好少。個豬肋骨係餐廳自己焗嘅,調味醬都係佢地自己配,真係好有心機,仲要好好食添!不過我個人鍾意重口味多啲,
個豬肋骨我地係叫咗半份,上到嚟都有四排,唔會話好少。個豬肋骨係餐廳自己焗嘅,調味醬都係佢地自己配,真係好有心機,仲要好好食添!不過我個人鍾意重口味多啲,如果個醬再濃啲會好食啲。
雖然嘢食對比一般餐廳嚟講算有啲貴,但係其實對比起其他西餐three course dinner嚟講好平,我同朋友都覺得好抵食!到最後不得不提嘅係啲待應服務態度真係好好!隔離枱有個bb一直扭計,佢地冇燥底不特止,仲會幫手湊住個bb,同陪佢玩。仲有係我地臨走之前仲教我地點樣行去輕鐵站,真係好nice!