2024-05-13 148 浏览
星期五晚 排長龍見有十幾人 但幾分鐘就上前 好快入得 但要qr code下單傳送嘅時候會要求付款 用八達通apps及hk/內地 alipay同wechat pay, 如果冇以上付款 唔知現金得唔得🫣 好彩同行人士有 alipay Hk。碗撈麵好似招牌咁叫咗,醬汁揀咗重慶, 味道ok啦不過不失 未至於下次會叫。蔥油餅?似牛脷酥味 都好脆但沒蔥香最好食係個薯仔 少少脆邊 好香口 最好食呢個甜品冰粉係茶味 清香不會太甜 不錯豆卜串 呢個係最好食脆脆地 好惹味個雞好普通 沒甚麼味 但不算太乾燒汁雞柳串 太普通 燒汁味得甜仲有一杯嘢飲冇影到 合共$177全部下次除咗會返叫薯仔同豆卜串之外 會食其他嘢

蔥油餅?似牛脷酥味 都好脆但沒蔥香

2024-05-10
  • 香辣薯仔
  • 串串豆卜
2024-05-10 128 浏览
早兩日見呢間鋪排晒隊 今日終於有機會試下!‼️本人唔太食得辣,原本諗住無啖好食啦😳點知原來呢度唔辣嘅野食都幾多🤪有番茄麵系列又有飯等我以為淨係得麵食店員就推介左個葱酥骨抄手係淨雲吞黎 都算抵食🤪啲店員都好有耐心同我講解點樣用qr code落單🤩成個體驗幾好 環境又舒適 最緊要唔貴又大份同行朋友就叫左招牌嘅碗豆面,個麵硬度適中加埋豌豆同個肉醬又足料又好食朋友話個撈麵汁好過癮最後埋單都唔洗100又夠食Cp值很高
早兩日見呢間鋪排晒隊 今日終於有機會試下!
‼️本人唔太食得辣,原本諗住無啖好食啦
😳點知原來呢度唔辣嘅野食都幾多🤪

都算抵食🤪
啲店員都好有耐心同我講解點樣用qr code落單

🤩成個體驗幾好 環境又舒適
最緊要唔貴又大份

同行朋友就叫左招牌嘅碗豆面,個麵硬度適中
加埋豌豆同個肉醬

葱酥骨抄手
葱酥骨抄手
  • 紅碗豌杂麵
2024-05-09 76 浏览
餐廳環境不錯,敞亮且乾淨,桌子旁邊有個抽屜,拉開便有餐具與紙巾,我認為提供紙巾這點非常加分。用餐體驗也不錯,點單到食物上桌的時間不超過十分鐘,向服務員詢問問題時候亦很有耐心回答。我點的是招牌紅碗豌雜麵,雜醬的口感豐富,帶有濃郁的味道,豌豆和榨菜的鮮脆口感為整碗麵增添了一些層次。花生的香氣與蔥花的清爽風味相輔相成,為這道菜提供了一些額外的風味。麵條的質地相當不錯。麵條煮得恰到好處,有適中的彈性和口感,麵條上掛著麵汁與配料,令人一口接一口吃下去。
2024-04-29
  • 紅碗豌雜麵
很多年前在深圳吃過一次,味道很不錯👍這次吃完後感覺有一些可以推薦給朋友🍜主食:(食過返轉頭)紅碗碗雜麵、擂椒滷肉飯、紅燒肥腸麵口味一開始以為全系辣嘅,仲有不辣推薦,試了骨湯抄手,好似雲吞口感,有新的認識小吃甜品🍮: 琥珀冰粉是招牌特色,冰冰凉凉的茉莉香冰粉和椰汁🥥搭配一起真的很好吃😋檸檬茶也好喝👍 沒那麼甜總體來說都可以給個好評店舖位置都算好認呢,十個路口招牌很顯眼,就在中國銀行隔壁。口感和服務人員很不錯,下次還可以再來
很多年前在深圳吃過一次,味道很不錯👍
這次吃完後感覺有一些可以推薦給朋友
🍜主食:(食過返轉頭)
紅碗碗雜麵、擂椒滷肉飯、紅燒肥腸麵
小吃甜品🍮:
檸檬茶也好喝👍 沒那麼甜
總體來說都可以給個好評
店舖位置都算好認呢,十個路口招牌很顯眼,就在中國銀行隔壁。
口感和服務人員很不錯,下次還可以再來
檸檬茶
檸檬茶
2024-05-08 66 浏览
面的味道不錯,但是短短半小時的吃飯時間裡上錯了六次菜😡服務員不斷端來其他桌客人下單的食物,被我們指出來之後也不道歉,直接就從我們桌上端去給另一桌客人了⋯⋯剛開業比較繁忙,一兩次上錯可以理解,上錯六次還不道歉真的過分了
2024-05-07 161 浏览
係黃埔返工,有同事話係新開最近好多人排隊,就諗住見今日11點幾冇乜人既時候就湊湊熱鬧去試下新野 😁踏入店鋪就有一位年紀比較大既店員親切甘安排就座入到去既時候就見到店內環境幾寬敞,由店員帶位入坐,期間店員亦告知係枱面手機掃碼落單店內大堂亦有小小既配料可以提供比顧客自己加,抱住好奇心同本身唔係好食得太辣既我,就靜係叫左佢地門口大海報既一碗$42招牌微辣紅碗碗雜麵試試佢咩料 店員一擺落黎既時候望到碗麵,心諗omg洗唔洗咁大碗? 全部都係所謂既黃色豆(問店員店員話叫碗豆) 同雜醬概括左成個麵 ,然後攪下個麵既時候下面又係一堆醬汁料食落去個麵好彈牙有陣花生醬既麻香味 微辣食落去只有小小既辣度 勁開胃 係平時接受到既辣撈落去簡直就好似佢地所講既滿碗都是料食完碗麵簡直覺得飽到頂胃,$42一碗食到飽既麵我宣佈呢度簡直可以成為我打工仔既飯堂首選⭐️

踏入店鋪就有一位年紀比較大既店員親切甘安排就座

店員一擺落黎既時候望到碗麵,
紅碗碗雜麵
心諗omg
食落去個麵好彈牙有陣花生醬既麻香味
微辣食落去只有小小既辣度 勁開胃
係平時接受到既辣
撈落去簡直就好似佢地所講既滿碗都是料

等候时间
5 分钟 (堂食)
紅碗碗雜麵
2024-05-06 625 浏览
在黃埔住了很多年,最近看到新開的麵店很多人排隊,於是趁假期帶著家人去試一下。餐牌上不少是套餐,而且可以用較划算的價錢去追加小食,看到隔壁桌都吃老麻抄手,我也點了這個套餐$54,額外追加牛肉和軟骨丸子,飲品我也換了要冰粉。上菜速度很快,而且份量也很多,抄手的皮很薄很滑,也很掛汁,跟湯底十分搭。琥珀冰粉忘了拍照,是茉莉花茶味道的冰粉,另外加了淡奶,用來解辣很好適合。下次會再來吃,真的不錯👍🏻絕對推介

下次會再來吃,真的不錯👍🏻

絕對推介

2024-05-06 69 浏览
#foodie 來吃重慶小麵了,點了份套餐紅碗豌雜面,好像是招牌,味道還可以,拌麵料很足,豌豆軟糯,醬汁微辣可以接受,麵裡有放青菜!非常良心了!分量很足,女生吃一個套餐足夠了。黃埔地鐵站出來直走就能看到,店面挺大的裝修挺好看,服務員態度不錯,掃碼落單有優惠,人工點餐也可以會給你拿菜單點,總之體驗不錯。前幾天來看到門口排隊,今天嚐過感覺還不錯,套餐種類挺多的價格還行,以後常去的飯館又多一家哈哈哈哈哈哈。
  • 紅碗豌雜面
終於開業的遇見小麵,在附近返學的我很早已經見到在裝修了!終於在5月可以一嚐!這裡用qr code下單,下單後要先比錢。我點了紅油抄手重慶辣和冰粉,果然跟我在內地吃到的味道一模一樣! 而且這種麻辣不是死辣,而是香辣,不是那種很化學的辣味,吃完不會難受。同行朋友點了麵,也是很正宗! 出餐超快,幾乎不用10分鐘就上齊了,十分推薦!店員都很有效率,而且還提供去污筆,真的很貼心!!以後可以成為我的飯堂了🙌🏻🙌🏻🙌🏻🙌🏻
同行朋友點了麵,也是很正宗!
出餐超快,幾乎不用10分鐘就上齊了,十分推薦!
店員都很有效率,而且還提供去污筆,真的很貼心!!
以後可以成為我的飯堂了🙌🏻🙌🏻🙌🏻🙌🏻
這家在廣州深圳遍地開花的小麵館,終於開到香港了,相信很多人都會在深圳北站或者是卓越中心有吃過。今天在香港理工大學附近看到這家店,沒有選在最核心的中環區,而是開在了學校附近,估計也是考慮到港碩人群。這個正宗川渝口味開到香港,可以說是能橫的走了。意料之外的是定價,非常的親民。值得港人一試。上周在這裡吃,下大雨的中午還在排隊,旁邊的餐廳都沒什麼人。招牌紅碗豌雜面跟今晚酸辣粉是一定要試的,另外它的脆皮半隻雞也非常不錯。
上周在這裡吃,下大雨的中午還在排隊,旁邊的餐廳都沒什麼人。

紅碗豌雜面
紅碗豌雜面
2024-05-05 64 浏览
又一日收拾了一下老破小,和老婆走到黃埔吃遇見小面。50多元套餐,一碗豌雜面,一個滷蛋,一杯凍檸茶。肉沫不多,豌豆是軟爛的(但老婆那碗酸辣粉的豌豆是脆的), 除了面就配菜,其實沒有多少東西吃。老婆點的虎皮鳳爪也是沒什麼成本的食材,鴨血就中規中距吧。貴就不是貴,但就感覺沒什麼誠意。同價錢我為什麼不去吃個三餸車仔面?說豌雜面,可能我的口味還是比較喜歡魔都三兄弟,豌豆脆,份量大,比起遇見小面的紅油底更乾身。但下次可能我還會再來一次試一下它的燒春雞,看看和灣仔薔紅有什麼差別,如果可以的話我就不用山長水遠過海吃了。
又一日收拾了一下老破小,和老婆走到黃埔吃遇見小面。

之前喺深圳廣州吃過好多次嘅遇見小麵,尼加開到嚟香港啦!鍾意食佢地嘅重慶豌雜面,點餐有辣度可以揀,唔多食得辣就點微辣,味道剛剛好。唔食得辣嘅話,可以點個骨丸子番茄湯面,價錢實惠,而且個湯底幾好飲。再加個茉莉冰粉,清涼又解辣。唔夠在加個小食就夠曬飽。
2024-05-04 43 浏览
今日過來必嘉街,竟然見到之前係深圳食過好好味噶遇見小麵,原來已經開到香港!唔係高峰期唔洗點排隊,門面裝修幾靚下,見到玻璃貼好大張豌雜麵哈哈好有特色,最緊要空調又夠曬勁。服務幾好,落單一陣就有得食了,上菜快。點左番茄牛肉麵同鍋巴土豆,番茄湯底好濃郁,牛肉片好大塊,土豆外脆內軟香辣椒麻味好食,價格唔貴親密價!見到好多人點招牌豌雜麵,聽講酸辣粉都係佢哋招牌之一,下次來要試下先~btw好近黃埔地鐵站,好方便
店铺很大很干净,中午去的时候人很多,但是上菜速度很快。点了一碗红碗豌杂面,豌豆粉粉嫩嫩,被惊艳到了!豌豆花生肉沫一口闷真的好好吃!青菜新鲜,面也很有嚼劲,非常推荐!琥珀冰粉也很惊艳!椰奶味道很浓,配上茉莉花香味,特别解麻解辣;真是让人感觉惊喜的店,推荐
2024-05-01
香港☆紅磡-遇見小面 五一假期的第一日,早早去店裏坐下,發現這家店花樣還挺多,酸辣粉超實惠!我點的擂椒滷肉面,閨蜜點的麻辣小面都好好吃在香港絕對算口味碾壓不少店鋪了。住黃埔或者紅磡這邊的寶寶們有空可以去嚐嚐看,還是很值得一試嘟。
香港☆紅磡-遇見小面
2024-05-01