2024-05-29 161 浏览
叫咗個小鍋冒菜,貪佢有個火熱住一邊煲住一邊食。落完單個侍應拎咗煲暖暖地既野來,連埋底下個爐,我坐左一陣等佢幫我點火熱住食,等左幾分鐘就搵侍應問吓,點知佢答我冇晒燃料呀!入邊熱架啦!你食啦!連隔離位聽到都忍唔住笑….話好似打邊爐同你講無煤氣咁!味道方面正正常常,冇乜特別,無雙酸菜/麻辣粉會好食過佢。侍應亦冇乜禮貌,同埋地下好油好跣,感覺唔多乾淨。

• 唔建議晒錢來食
2024-05-28 130 浏览
📍🇭🇰 遇見小麵 Xiao Noodles.不用北上,我們係香港黃埔都食到啦!內地熱門的「遇見小麵」於黃埔天地奇妙坊開設香港首店。門外都有好多人正等待,我們就邊在等候的時候,邊上網搵下關於呢間店的資料來睇。.我們發現原來呢間店係全國有近300間分店,遍佈北京、上海、廣州、深圳等多個城市,現在來到香港啦!一於試試佢!.至於菜單配搭亦很吸引和全面,食品有辣有不辣的選擇,任君選擇!.至於辣方面,特設四層辣度選擇,包括微辣、重慶辣、霸道辣及魔鬼辣,可以根據個人喜好,挑選辣度,貼心滿分!.📌 紅碗豌雜麵- 選用18種佐料和堅持使用現製手磨花椒粉,確保每一碗小麵都有濃郁的麻香味,再輔以大骨湯煨出入口即化的耙豌豆,以及高溫爆炒肥瘦相間的精品五花肉,配上綿軟爽滑的特色鮮麵。上菜時,將佐料及麵條攪拌30秒,麵條充分吸收佐料的香味,每一啖都能夠感受到麻辣的鮮香,佐料與麵條比例恰到好處,令人一試難忘,啖啖留香。.📌 小鍋冒菜- 四種主食材可選:Q彈軟糯的虎皮鳳爪、爽口嫩滑鴨血、雞肉脆骨丸子、精選滷香入味的牛板腱肉。鍋底搭配:魚丸片、金針菇、蘭花豆乾、薯粉、青菜等,融於湯底,燒煮2分鐘,香辣更入味。.📌 小酥
📍🇭🇰 遇見小麵 Xiao Noodles
不用北上,我們係香港黃埔都食到啦!
📌 紅碗豌雜麵
📌 小鍋冒菜
📌 小酥肉蕃茄湯麵
- 金黃酥脆小酥肉,現炸焦香;搭配酸甜可口番茄湯底,肉質酥嫩搭配香甜湯汁,肉與麵配搭濃香開胃。
📌 鍋巴土豆
- 土豆外焦裏嫩,薯香四溢;有香辣椒麻和搭配番茄醬兩種口味可選擇。
真係食得開心又滿足😋😆☺️!
  • 紅碗豌雜麵
2024-05-28 129 浏览
經過黃埔見到呢間舖頭排晒長龍 去試吓先😎一入到去,覺得用餐環境好闊落餐廳座椅都好乾淨ScanQR code 睇吓個餐牌先有辣有唔辣任君選擇辣有分:微辣、重慶辣、霸道辣及魔鬼辣我叫咗微辣🌶️✨紅碗豌雜麵原來紅碗豌雜麵係重慶的特色👍不帶湯的麵加高溫爆炒的五花肉加埋花生、耙豌豆等配菜撈埋一齊每啖麵都入哂味✨金碗酸辣粉我本身對酸辣粉一般,好彩呢度嘅酸辣粉開胃,酸酸辣辣肉醬加上黃金豆同榨菜,充滿口感✨脆皮半隻雞番茄湯麵蕃茄味湯底,啱晒啲想食清啲嘅朋友半隻雞啱啱整起,上碟熱辣辣外面脆咬落超多汁✨琥珀冰粉食完辣嘢再嚟碗冰粉滑捋捋又唔太甜,仲有啲桂花香Balance 返啲辣味📍遇見小麵地址:黄埔花園1期地下9號舖
經過黃埔見到呢間舖頭排晒長龍 去試吓先😎

一入到去,覺得用餐環境好闊落
餐廳座椅都好乾淨

ScanQR code 睇吓個餐牌先
有辣有唔辣任君選擇
辣有分:微辣、重慶辣、霸道辣及魔鬼辣
我叫咗微辣🌶️
✨紅碗豌雜麵
原來紅碗豌雜麵係重慶的特色👍
不帶湯的麵加高溫爆炒的五花肉
加埋花生、耙豌豆等配菜撈埋一齊
每啖麵都入哂味

✨金碗酸辣粉
我本身對酸辣粉一般,好彩呢度嘅酸辣粉開胃,酸酸辣辣
肉醬加上黃金豆同榨菜,充滿口感
✨脆皮半隻雞番茄湯麵
蕃茄味湯底,啱晒啲想食清啲嘅朋友
半隻雞啱啱整起,上碟熱辣辣
外面脆咬落超多汁
✨琥珀冰粉
食完辣嘢再嚟碗冰粉
滑捋捋又唔太甜,仲有啲桂花香
Balance 返啲辣味

📍遇見小麵
地址:黄埔花園1期地下9號舖
Popular Chongqing noodles chain store from mainland China with nearly 300 stores, has now expanded to Hong Kong ‼️ Opens its first Hong Kong flagship store in Whampoa 🍜 Serves authentic Sichuan and Chongqing flavours 🌶️ with four spice levels to customize your preference 🔥 also offers a variety of flavorful non-spicy options and specialty snacks 🥢 whether you crave spicy or mild, there is definitely a satisfying option for you!內地有近300間分店人氣重慶小麵連鎖店 終於登陸香港啦‼️ 香港首店開咗喺黃埔 🍜 主打川渝風味 重慶味道 🌶️ 遇見小麵亦好貼心 設有四層辣度可

內地有近300間分店人氣重慶小麵連鎖店 終於登陸香港啦‼️ 香港首店開咗喺黃埔 🍜 主打川渝風味 重慶味道 🌶️ 遇見小麵亦好貼心 設有四層辣度可以選擇 有微辣 重慶辣 霸道辣 魔鬼辣 唔同friend有唔同嚐辣程度都可以一齊嚟食🥢

🍜 紅碗豌雜麵 HKD$42

湯底麻辣濃郁 🌶️ 牛板腱肉 口感柔嫩 🥩
配料豐富入味 ♨️ 魚片彈牙 蓮藕爽脆 薯粉煙靭
仲有大量豆皮同蔬菜 🌱 份量十足

🍅 小酥肉蕃茄湯麵 HKD$51
tomato noodle soup with crispy pork
小酥肉 酥脆肉嫩 🐖 蕃茄湯 微酸清甜
麵條幼滑 柔軟掛湯 🍜 滋味開胃

🥔 鍋巴土豆 deep fried potatoes HKD$18
即叫即炸 外層焦脆 帶椒麻香 🌶️ 裏面薯香軟綿 ☁️

🥥 白玉厚椰乳 HKD$22
condensed coconut milk with jelly
椰汁加上茉莉冰粉 🍵 香甜清爽

• 小酥肉蕃茄湯麵
  • 白玉厚椰乳
  • 檸檬茶
2024-05-27 118 浏览
今次去左依間人氣川菜餐廳  內地熱門的「遇見小麵」 終於係 黃埔天地奇妙坊開設香港首店上網搵搵 原來 全國有近300間分店,遍佈北京、上海、廣州、深圳等多個城市地道川渝風味、麻辣鮮香的重慶味道 有無辣妹係到?我個人超愛食辣 開業期間仲有限定驚喜優惠 入店送限定扇子佢地好貼心有辣和不辣的選擇 因為多數 川菜店 都係唔會有唔辣嘅野 佢地嘅辣椒都好特別 唔係''死辣''  我個人鐘意好麻 ,佢地特設四層辣度選擇,包括微辣、重慶辣、霸道辣及魔鬼辣,可以根據個人喜好,挑選辣度,貼心滿分!一齊睇下有咩食先::紅碗豌雜麵 (招牌)**辣食辣野一定叫佢地招牌試下佢地用左 18種 佐料同花椒粉好香 同唔會好苦 因為有D辣椒 辣到會帶苦必食推介小鍋冒菜有4款主食材可以揀:Q 彈軟糯的虎⽪鳳爪、爽⼝嫩滑鴨⾎、雞⾁脆骨丸⼦、精選滷香入味的⽜板腱⾁,有辣有唔辣‼️ 我選擇這個是醬香滷牛肉,牛𦟌,有少少辣,好香呀,裡面仲有蓮藕、豆皮、薯粉等等…,一個小窩都係$50幾蚊,仲可以食到飽,好抵食軟骨丸子番茄湯麵(唔辣)酸甜番茄湯好鮮  肉感好爽脆 好開胃最後當然叫左個小食 *炭烤腿肉串佢用雞腿肉 好多肉汁 好嫩仲有三種口

一齊睇下有咩食先::
紅碗豌雜麵 (招牌)**辣
食辣野一定叫佢地招牌試下
佢地用左 18種 佐料同花椒粉
好香 同唔會好苦 因為有D辣椒 辣到會帶苦

必食推介小鍋冒菜

軟骨丸子番茄湯麵(唔辣)
酸甜番茄湯好鮮  肉感好爽脆 好開胃

2024-05-02
用餐优惠
信用卡優惠
2024-05-27 132 浏览
見佢新開張成日排隊,今日閒日又落雨又過埋食晏時間,唔洗排~正入。佢話國內開咗幾佰間,試吓唔同style 麵食,淨係落單俾錢都已經有啲唔慣,要先座扺落單(QR Code )跟著先付款。揀咗~金碗酸辣粉 加蛋,加軟骨丸子,加牛肉 紅碗豌雜麵,再加小食~爆漿豆腐串, 鍋巴士豆,雞肉串,同二杯飲品 ~ 白肉厚椰乳同凍檸茶。 叫阿姐推介,佢話雜麵好多人叫同好食,心諗,有個 「雜」字,一定無衰,應該多料唔會「領」嘢,點知一舊肉都無,都係自己懶無睇餐牌😅~係紅碗豌(真係睇到呢三個字都唔知係乜),因為我叫微辣,所以成碗嘢係無乜味,得啲豆茸、花生、葱、同一pet肉醬(真係無留意係乜)?食落又唔似有肉醬😅,呢個對我嚟講真係嘛嘛。另一碗女友話ok,佢叫魔鬼辣,真係勁辣。鍋巴土豆~好濃味同鹹。推介嘅係爆漿豆腐串,真心正,另一個係白肉厚椰乳~入面有啲仙草(涼粉),跟餐加$4扺到爛。整體中規中矩,唯一係性價比高,咁多嘢加埋都係$150,真係仲想點?
揀咗~金碗酸辣粉
加蛋,加軟骨丸子,加牛肉
紅碗豌雜麵,再加小食~爆漿豆腐串,
鍋巴士豆,雞肉串,同二杯飲品 ~
白肉厚椰乳同凍檸茶。

鍋巴土豆~好濃味同鹹。
2024-05-24
  • 爆漿豆腐串
2024-05-23 192 浏览
全國有𝟑𝟎𝟎間分店的 🇨🇳 遇見小麵,在香港黄埔開幕啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)/ 喜歡吃辣、喜歡吃重慶味道、喜歡吃川渝風味的朋友仔,不要錯過囉💕~餐廳地方不大,人客超多,好大機會要排隊哦~店內光線充足,加上落地大玻璃,感覺好舒適呀! 菜式有分辣和不辣,辣有分四重辣🌶️,包括: 微辣、重慶辣、霸度辣和魔鬼辣,快點來挑戰吧!☆ 紅碗碗雜麵🍜招牌之一的紅碗碗雜麵,果然好吃~有18種佐料和現磨的花椒粉😆,加上耙豌豆及精品五花肉,香氣撲鼻,相當惹味,麵條好彈牙唷!☆ 小鍋冒菜系列🍲冒菜系列也不錯,可選鳯爪、鴨血、丸子 或 牛板鍵肉。我選的雞肉脆骨丸子,鬆軟彈牙,煮得入味😙! 小鍋還有薯粉、魚片、蔬菜🥬等等~☆ 小酥肉蕃茄湯麵🍅蕃茄湯麵味甜,蕃茄香濃,小酥肉炸得香脆呀!☆ 鍋巴土豆🥔鍋巴土豆比想像中更有驚喜,外酥內軟,薯仔軟腍,好吃耶~

☆ 紅碗碗雜麵🍜

☆ 小鍋冒菜系列🍲

☆ 小酥肉蕃茄湯麵🍅

蕃茄湯麵味甜,蕃茄香濃,小酥肉炸得香脆呀!

☆ 鍋巴土豆🥔

鍋巴土豆比想像中更有驚喜,外酥內軟,薯仔軟腍,好吃耶~
之前去深圳玩,見到呢間川渝風味重慶麵館已經好想試,估唔到嚟香港黃埔奇妙坊開咗分店🤩Yeah!終於有得試下先提提大家,就算食唔食得辣,呢度都有得揀!可辣可唔辣任均選擇😆食得辣嘅朋友,特設咗4層辣度選擇,微辣、重慶辣、霸道辣及魔鬼辣,菜式都可以根據個人喜好,揀番辣度,又真係幾貼心!紅碗豌麵滿滿嘅豌豆、肉沫、花生、酸菜同其他配料撈埋一齊食,增加咗層次同口感。湯底有豬骨嘅鮮甜味,麵條彈牙,唔會太軟唔會太硬,真係好飽肚嘅一碗麵食。天府鴨血小麵好特別嘅麵質,透明有如薯粉同冬粉之間嘅口感,粗得嚟有啲Q彈嘅口感。湯底喺麻辣紅油調製,有鴨骨嘅鮮味同豐富嘅香料調配而成,食落更香口。鴨血軟綿綿,入口即溶化感,真係想再追加份鴨血啊!加埋啲蓮藕、豆腐皮絲、窩荀片同大量香菜,增添咗口感同層次。小酥肉麻辣小麵呢款麵質同紅碗豌麵嘅麵條一樣彈牙,又唔會太硬,最重要係麵條好吸湯,令整碗麵都好惹味。紅油麻辣湯底香得嚟唔會過辣,有啲麻辣味同微微甜味。小酥肉脆脆又香口,食落有啲咬勁,食得出啱啱新鮮炸起,而且份量都唔少,唔跟碗叫嘅話,額外叫呢款小食2個人share都可以👍鍋巴土豆呢個係經典冒菜小食,土豆外層炸過保持微香脆,配上鍋

紅碗豌麵

天府鴨血小麵

小酥肉麻辣

小麵

鍋巴土豆
呢個係經典冒菜小食,土豆外層炸過保持微香脆,配上鍋巴脆脆嘅口感,有炸過嘅香味同鹹香。未食過呢款小食嘅朋友要試下!鍋巴土豆真係令人食到一啖接住一啖,停唔到口啊🤣

檸檬茶
茶味香濃,帶有微微嘅苦味同埋茶葉嘅香氣。加埋新鮮檸檬汁,更加酸爽有活力,飲落去好解渴同提神。

而家開業期間仲有限定優惠
1️⃣手機自助點餐系統輸入指定優惠碼【HK888】,掃碼點餐,線上下單有港幣$3優惠
2️⃣消費就送限定扇子
3️⃣食滿$88於打卡位揀菜式卡 估中菜式材料嘅正確配搭,額外有禮物

遇見小麵
📍紅磡必嘉街121號黃埔天地奇妙坊 (第一期) 地下G9號舖
(港鐵黃埔站B出口)
營業時間:11:00 – 20:30
2024-05-18
  • 天府鴨血小麵
  • 紅碗碗雜麵
  • 鍋巴土豆
在內地經常吃的遇見小面竟然開到香港啦!!!在黃埔逛完超市路過,還以為看錯了,驚喜😍🍜 紅碗豌雜面套餐攪拌均勻開吃,豌豆綿密的口感配合辣醬,這一口太愛辣!不同辣度可選好貼心。套餐可自選配菜,➕了青菜🥬擂椒(超爽脆、牛肉(好入味、豆腐串(會爆漿!再來一份炭烤腿肉,點套餐就能低💰搭配各種小食,太滿足了!🔥虎皮鳳爪小鍋冒菜麻醬是點睛之筆,口感層次更豐富。鳳爪燉至軟爛,輕輕一抿即可脫骨搭配冒菜的麻辣鮮香,胃口大開。滿滿一鍋里有魚片、丸子、蔬菜配粉條,加配一個招牌鹵蛋又Q又彈好入味㊙️制脆皮半只🐔金黃酥脆的外皮包裹著多汁🐔肉,輕輕一咬肉汁四溢,搭配上特製醬料,外脆里嫩🍨 琥珀冰粉吃完辣的來碗冰粉簡直太享受,清甜晶瑩剔透顏值太高了,撒上椰蓉點綴,一口椰香,清清爽爽好夏天
在內地經常吃的遇見小面竟然開到香港啦!!!
在黃埔逛完超市路過,還以為看錯了,驚喜😍

🍜 紅碗豌雜面套餐

🔥虎皮鳳爪小鍋冒菜

㊙️制脆皮半只🐔

🍨 琥珀冰粉

2024-05-23 96 浏览
遇見小麵 於黃埔天地奇妙坊開設香港首店喇,主打地道川渝風味、麻辣鮮香的重慶味道。Menu可選擇辣同唔辣,所以唔食得辣嘅朋友絕對唔使擔心。辣度仲有四層辣度選擇,包括微辣、重慶辣、霸道辣及魔鬼辣,而且可以根據個人喜好揀辣度架😉👍🏻。🧡紅碗豌雜麵(鎮店招牌)用18種佐料同現磨花椒粉,再用大骨湯煨出入口即化的耙豌豆同肥瘦相間嘅五花肉,配上爽滑嘅鮮麵,真係口口留香,正👍🏻!🧡小鍋冒菜 - 天府鴨血由滑身爽口嘅鴨血為主菜,配上香辣湯同火鍋麵,份量好豐富!而且香味超級濃郁,開胃非常。鍋底仲有魚丸片、金針菇、蘭花豆乾、薯粉、青菜等,又香辣又豐盛,好味道呀😋。🧡小酥肉番茄湯麵即叫即炸嘅金黃酥脆小酥肉搭配酸甜嘅番茄湯底,肉與麵配搭濃香開胃。🧡鍋巴土豆土豆外焦裏嫩,薯香四溢;有香辣椒麻和搭配番茄醬兩種口味架!

🧡紅碗豌雜麵(鎮店招牌)

🧡小鍋冒菜 - 天府鴨血

🧡小酥肉番茄湯麵

🧡鍋巴土豆
土豆外焦裏嫩,薯香四溢;有香辣椒麻和搭配番茄醬兩種口味架!

2024-05-21 157 浏览
黃埔最近開左幾間新餐廳🍴其中一間要去試下當然係內地成日都見到嘅遇見小面🍜鍾意食辣嘅朋友更加啱晒啦中午lunch時間都幾多人自己用QR code落單俾埋錢, 上菜都算快~ 🌟軟骨丸子蕃茄湯麵🍜每次去餐廳食湯麵,如果有蕃茄湯底都必定會試🍅佢嘅蕃茄湯底都幾香,軟骨丸子有口感,味道唔算太濃,份量都幾大碗🌟白玉酸梅湯跟餐嘅飲品酸梅湯酸酸甜甜,好開胃,仲要加埋白玉~唔錯性價比幾高~下次lunch都可以encore👍🏻
黃埔最近開左幾間新餐廳🍴
中午lunch時間都幾多人
自己用QR code落單俾埋錢, 上菜都算快~

🌟軟骨丸子蕃茄湯麵🍜

🌟白玉酸梅湯
跟餐嘅飲品
酸梅湯酸酸甜甜,好開胃,仲要加埋白玉~唔錯

性價比幾高~下次lunch都可以encore👍🏻
2024-05-21 87 浏览
稍為熟我少少嘅人都應該知我係一個mix,廣東mix 重慶,所以我身體流咗一副食到辣嘅血統。今日行過黃埔天地奇妙坊,見到有間新開嘅餐廳:遇見小麵呢間餐廳係全國有近300間分店,遍佈各大城市,例如北京同上海等地主打食一個川渝風味嘅美食入面已經滿哂人,出面都有人排緊隊,咁我都唔執輸先~一入到去,聞到一陣陣麻辣鮮香味,係重慶嘅味道呀!望一望個餐牌先,都幾多choice架喎,有辣有唔辣。就算辣,都有4個選擇:微辣、重慶辣、霸道辣及魔鬼辣。有辣,有更辣,任君選擇。我嗌咗幾味我鍾意食嘅嘢,再加個招牌菜。1. 紅碗豌雜麵等我試下個招牌菜,食之前首先要將D 麵條同D 佐料同半肥瘦五花肉撈埋一齊,等D麵條沾上D汁。撈完之後,啖啖麵都入哂味,食落口辣辣地,好惹味2. 金碗酸辣粉不嬲我都超愛食酸辣粉,呢個酸辣粉又唔會太油,加上麵條又好Q彈,唔會好難咬斷。配上榨菜酸酸辣辣,入口好開胃。3. 脆皮半隻雞番茄湯麵如果食唔到辣嘅你,可以點呢一個。個湯底都重番茄味,有小小似呀媽煲嘅番茄湯。雞塊皮外脆內軟,咬落超多汁~4. 琥珀冰粉食完黎番碗冰粉,食落口好有桂花味,清清地,又唔會太甜。食落口好滑捋捋,口感好好,做飯後甜品

今日行過黃埔天地奇妙坊,見到有間新開嘅餐廳:遇見小麵
主打食一個川渝風味嘅美食

入面已經滿哂人,出面都有人排緊隊,咁我都唔執輸先~

我嗌咗幾味我鍾意食嘅嘢,再加個招牌菜。

1. 紅碗豌雜麵

2. 金碗酸辣粉

3. 脆皮半隻雞番茄湯麵

4. 琥珀冰粉
食完黎番碗冰粉,食落口好有桂花味,清清地,又唔會太甜。食落口好滑捋捋,口感好好,做飯後甜品唔會太有負擔。
2024-05-19 113 浏览
今日嚟到黃埔既遇見小麵,之前未開張已經見到香港好多page討論度好高,一直等緊機會去試下!坐低就自己scan QR Code落單,選擇都唔少,辣度可以自己選擇,有辣有唔辣,番茄湯,蔥油麵等等。就算唔鍾意食麵都有滷肉飯可以選擇。酸菜麻辣肥腸麵套餐 + 檸檬茶肥腸好彈牙好食,滷蛋味道濃郁,檸檬茶甜酸恰到好處!江湖小酥肉 + 鹽酥雞 呢兩份小食一啲都唔小,而且每條都啖啖肉,唔會得炸粉,炸得都好脆,乾身唔會好油。麻辣小麵可以自選辣度,今日選擇左微辣,湯底好香濃,可以同麵一齊飲都唔會辣親!餐廳仲有提供凍水,各種調味料同埋兩款配菜可以自己按需要攞。整體而言性價比好高,份量都足夠,係一個平時路過值得一試既選擇!

酸菜麻辣肥腸麵套餐 + 檸檬茶
肥腸好彈牙好食,滷蛋味道濃郁,檸檬茶甜酸恰到好處!

江湖小酥肉 + 鹽酥雞

麻辣小麵

2024-05-19
遇見小麵在內地已經連續熱門多年,近日首次來到香港。地處黃埔交通便捷,地鐵站出來直走兩分鐘即到,位置剛好在轉角。主營以四川小面、抄手、小鍋冒菜等特色小吃為主,菜品辣度可以選擇,如不太能吃辣也不影響品嚐。當晚抵達時已近七點,而且下雨,但門外仍然排起長龍。新聞話店面面積兩千餘呎,當時已座無虛席,看來很受歡迎。而且由於主打親民小食,店內佈置比較緊湊,一人或兩人來就餐,很大機會需要拼台。坐定後掃碼點餐,只支持電子支付,頗有科技進步不等人的感覺。小麵是重慶特色美食,包括豌雜麵、牛肉麵等等,當中用豌豆與雜醬為主料的豌雜面最經典。這次自然少不了店內最出名的紅碗豌雜面,下單時除了基本選擇,亦有滷蛋、大腸等不少配菜可選擇。紅碗豌雜面麵條緊實有咬勁道,醬料味道濃郁,麻味十足,還可搭配自取炸豌豆和酸豇豆,味道口感都會有所提升。小鍋冒菜同樣是重慶經典,類似一人份小火鍋,有清湯不辣的選擇,同樣有多種配料可以選配。鍋巴土豆在內地也是街頭巷尾的熱門小吃,番薯塊炸至表面形成硬殼再拌上醬料,推薦麻辣口味,整體味道是麻、辣、鮮、香、軟、酥。

脆皮半隻雞

2024-05-18 92 浏览
「遇見小麵」最近喺黃埔天地奇妙坊開左第一間香港分店, 今日就同朋友去試下餐廳主打地道川渝風味同麻辣鮮香的重慶味道, 有辣和不辣的選擇, 旁邊仲有自助區域可以拎小菜紅碗豌雜麵屬於重慶本土的一種特色小吃, 有四種唔同辣度選擇,包括微辣、重慶辣、霸道辣及魔鬼辣,微辣辣度剛好,麵條有嚼勁, 將面頭嘅豌豆, 花生等配菜撈埋一齊, 幾香口軟骨丸子蕃茄湯麵湯底蕃茄味香濃, 麵條索滿湯汁, 口感彈牙丸子加入咗軟骨, 比例剛好, 口感更紮實秘制脆皮半隻雞外皮好香脆, 肉質嫩滑多汁, 燒得好香口炭烤雞肉串外層帶炭烤香味, 燒得啱啱好

軟骨丸子蕃茄湯麵
湯底蕃茄味香濃, 麵條索滿湯汁, 口感彈牙
丸子加入咗軟骨, 比例剛好, 口感更紮實

秘制脆皮半隻雞
外皮好香脆, 肉質嫩滑多汁, 燒得好香口

炭烤雞肉串
外層帶炭烤香味, 燒得啱啱好