2019-01-05 766 浏览
一開始比門口嘅公仔吸引住😂所以好奇一試,入座後店員好細心講解,因為好我驚整失敗,所以一直問店員,但原來餐牌有教你點整🙆‍♀️叫咗2個黎試,御好燒同抄麵都好好食👍
一開始比門口嘅公仔吸引住😂所以好奇一試,
入座後店員好細心講解,因為好我驚整失敗,
所以一直問店員,但原來餐牌有教你點整🙆‍♀️
叫咗2個黎試,御好燒同抄麵都好好食👍

2018-12-31 649 浏览
很懷念在日本廣島玩的廣島燒,所以特地在除夕夜滿足一下自己的小小願望😄晚上訂位時段只有18:30,所以一早訂位,可以逛逛Shopping Mall,才在指定時間到達,節省不少排隊的時間👍由於限時90分鐘,所以一早已經決定好食什麼,讓自己可以有足夠時間DIY 廣島燒、雜錦燒!未開始DIY時,先花少少時間閲讀「製作美味御好燒及廣島燒的方法」起初有些擔心,跟著慢慢地有少少信心,開始能控制到,到最後一步一步地接近完成DIY作品,非常有🈵️是感🥰但見到隔離枱的男女,只管玩手機,完全沒有享受DIY的樂趣及管理時間,真的非常擔心90分鐘後,他們是否順利完成😅

道頓掘御好燒一直都好想試下,依間店有兒童餐,可以俾小朋友親手制作自己既野食首先叫左個炒拉麵、要親手下廚小朋友都可幫手整俾大人食!雖然有點危險,有大人重旁睇住都ok架!好唔容易先炒到出黎依個係兒童餐,兒童餐有炒拉麵或燒餅,我地選了燒餅!兒童餐既燒餅,首先將已送黎既材混合埋一齊,再由大人倒落鐵板三分鐘反一次total用九分鐘時間就搞掂自己親自食就好味道啦!食飽燒餅後仲有雪糕食!成個雪球咁係雲呢拿味雪糕大人餐炒飯既到左炒左出黎都似返d樣,食落幾香口!Ps依度俾小朋友親手用鐵板整野食俾自己食係一個好玩同好好既體驗親子活動!又可食日式既食物!又有得食又有得玩既好地方!
首先叫左個炒拉麵、要親手下廚
好唔容易先炒到出黎
依個係兒童餐,兒童餐有炒拉麵或燒餅,我地選了燒餅!
自己親自食就好味道啦!
食飽燒餅後仲有雪糕食!成個雪球咁係雲呢拿味雪糕
大人餐炒飯既到左
炒左出黎都似返d樣,食落幾香口!
又可食日式既食物!又有得食又有得玩既好地方!
2018-12-07 923 浏览
太太很久之前已經話想去道頓崛試下。 今日路過朗豪坊,見到有呢間餐廳, 見唔係好多人就入咗去。今次食評唔講味道,因為所有食物都係由我親手喺鐵板上整出嚟。 對於唔識煮食嘅我,跟住menu 做其實都唔太難。我哋一家三口叫做個芝士薯仔年糕,健康野菜,肉類什錦炒麵同厚切加拿大豬腩肉燒餅。 其實整完個炒麵同燒餅,加埋啲醬汁出嚟嘅味道係一樣嘅。 小朋友可以近距離睇到煮嘢食,當然食得開心。唯一美中不足之處就係侍應好似不太足夠, 想加餸或者換水樽,就要舉多陣手啦。

11月是我的生日,而我「親愛的」知道我喜歡My Melody。所以今天便帶我去「道頓堀御好燒專門店」吃「期間限定」的「My Melody 御好燒」共渡今天的「生日月」。迎接11月27日我正日生日的來臨。我們其實覺得價錢蠻昂貴,不過「親愛的」知道我生日,他便決定破例請我吃一次,進場後都未找到位置坐,已經有職員跑出來提醒我們每人最低消費必須$100,讓我們大感無奈。但是,我們心想既然來到,就點菜吧!我們就決定點這個「My Melody 御好燒」,等了15分鐘後,「My Melody 御好燒」的材料終於端上桌了。我們都是第一次吃「大板燒」,也是第一次自己親手弄「大板燒」,我們看了圖後,終於明白如果製作一個美味的「大板燒」。好吧!把所有材料倒下便開始了。首先是製作「My Melody 」的粉紅色臉,所以便把粉紅色的煎餅粉漿倒下去,再畫一個大圓圈,就變成一個粉紅色煎餅。然後,便把「My Melody 御好燒」的其他材料,有年糕、蛋漿......等,一起倒進去,再畫一個大圓圈,就變成一個大餅。接著,就是當一邊熟透,便反轉另一邊再等待熟透。最後,等待2邊熟透後,便自行放上喜愛的調味料,我們選擇放上了

My Melody 御好燒—材料

My Melody 御好燒—粉紅煎餅已熟透。

My Melody 御好燒—剛放材料。

接著,就是當一邊熟透,便反轉另一邊再等待熟透。

My Melody 御好燒—已熟透。

最後,等待2邊熟透後,便自行放上喜愛的調味料,我們選擇放上了紫菜粉。

My Melody 御好燒—已熟透,然後再放上紫菜。

再鋪上粉上色煎餅和「My Melody 」的裝飾

My Melody 御好燒—最後放上裝飾品。

「My Melody 御好燒」終於大功告成,完成了一個製成品。可以開始起筷享用喲!

整體來說:製作大板燒的材料不算多,我們為了讓口感更好,我們便自己有注意鐵板的爐火,再加上調味料一起吃,味道不錯,內裡有年糕溶化了,所以口感很彈牙。

My Melody 御好燒—完成品。

當我們打算買單離開時候,職員再一次提醒要每人最低消費$100,所以我們又再埋位點沙律。隨便選擇便點了這個「燒煙肉凱撒沙律」。

燒煙肉凱撒沙律(Caesar Salad with Bacon)—材料。

端上桌的是一塊未燒熟的生煙肉,要自己再一次在鐵板弄熟。

燒煙肉凱撒沙律(Caesar Salad with Bacon)—未燒熟的生煙肉。

還有這盤材料太少的所謂「燒煙肉凱撒沙律」。

燒煙肉凱撒沙律(Caesar Salad with Bacon)—凱撒沙律。

煙肉弄熟了,完成後我們便加上沙律醬和紫菜粉調味。

燒煙肉凱撒沙律(Caesar Salad with Bacon)—完成品。

桌上的「My Melody & Kuromi X Dohtonbori 餐桌紙墊」,可以帶走,真的太好。

終於買單了,職員給了我意見書,叫我發表意見,我都寫了我的不滿(在題外話)。
题外话/补充资料: 最後,總括來說,真的是可一不可再,或者是我們想像太美好,結果來到光顧卻跟想像的不一樣。原來不是像日本一樣有服務員為你弄大板燒,而是自己來弄,而且太多限制。這裡最不好就是強制每位食客最低消費$100,還限時90分鐘,太匆忙,根本沒有時間品嚐到食物的真正味道。我只能夠給3顆星星評分。
2018-11-25
庆祝纪念
生日
My Melody 御好燒—材料
My Melody 御好燒—粉紅煎餅已熟透。
My Melody 御好燒—剛放材料。
My Melody 御好燒—已熟透。
My Melody 御好燒—已熟透,然後再放上紫菜。
My Melody 御好燒—最後放上裝飾品。
My Melody 御好燒—完成品。
2018-11-20 856 浏览
記得間野啱啱開既時候好似都係排隊排到癲不過去到而家 已經唔洗排啦 雖然只係下午茶時間不過去到有得即刻入座都very good~ (可能啲人去哂排黑糖奶)雖然坐低既時候有話90分鐘入座時間不過真係冇乜人 所以坐咗好耐都冇人理叫咗個雜綿廣島燒 咩都有 八爪魚蝦豬肉炒麵雞蛋 齊哂因為知道自己一定整得好差 雖然佢有張教學教你點炒但我同友人都選擇咗叫侍應幫手 開頭佢地話識整個人忙緊其他野(可能係唔想幫我地 覺得我地係西客 但當日下午茶時間唔多人 我見佢地都唔多野做架!)不過最後都有位女侍應黎幫我地 而且都整得有版有眼!要成塊餅連麵連菜反轉既時候都冇反到爛哂喺我眼中已經係高手了.....另外再嗌咗個文字燒 呢個就自己整啦 (唔洗反黎返去 自己仲handle到 哈)食物黎講兩個都好好食 不過如果唔係侍應姐姐肯幫我地整同埋下午茶時間唔多人 我諗入座時間90分鐘真係唔夠玩........不過過下玩既癮同埋有得食 的確可以再黎~~
記得間野啱啱開既時候好似都係排隊排到癲
不過去到而家 已經唔洗排啦 雖然只係下午茶時間
雖然坐低既時候有話90分鐘入座時間
不過真係冇乜人 所以坐咗好耐都冇人理
叫咗個雜綿廣島燒 咩都有 八爪魚蝦豬肉炒麵雞蛋 齊哂
因為知道自己一定整得好差 雖然佢有張教學教你點炒
但我同友人都選擇咗叫侍應幫手 開頭佢地話識整個人忙緊其他野
不過最後都有位女侍應黎幫我地 而且都整得有版有眼!
要成塊餅連麵連菜反轉既時候都冇反到爛哂
喺我眼中已經係高手了.....

食物黎講兩個都好好食 不過如果唔係侍應姐姐肯幫我地整
不過過下玩既癮同埋有得食 的確可以再黎~~
2018-11-17
  • 廣島燒
2018-11-16 631 浏览
正正正 有得食又有得玩 仲會有埋教學 再唔得嘅話店員仲會嚟幫手 正!!兩個人 嗌咗一份大板燒一份炒麵首先嚟到佢將所有材料放哂係碗 要自己去攪勻 姐係每一個步驟都係自己整而味道 醬汁全部都有提供係側面 因應個人口味而加最後嗌咗個pancake panckae味都幾香 不過因為冇咩汁 搞到會有啲乾 但係份量好抵 嗌一份都整到10幾塊至少 整體上 味道唔錯 環境好舒服 雖然係即煮但係唔會好大油煙 而且店員態度好好 中意整野依間真係啱哂!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
兩個人 嗌咗一份大板燒一份炒麵

而味道 醬汁全部都有提供係側面 因應個人口味而加

2018-10-23 836 浏览
每次行過都見到有好多人排隊, 今日終於有機會食到啦見差唔多7點, 就走上去博一博,睇下有無機會試到, 感恩等左35分鐘就入坐, 算係咁啦!佢有個2人餐既, 不過我唔好廣島燒, 所以我們決定散叫! 我們2個人叫左1個道頓堀雜錦文字燒, 1個芝士4重奏御好燒及1個章魚玉子御好燒, 味道不錯, 滿足左我好想食御好燒的心願 我覺得幾好既係呢度提供埋計時器, 仲教埋點整, 有得玩有得食, 都幾happy 雖然我唔會坐好耐, 但是入坐起計限時90, 總是覺得好趕咁!不過我們只係食3個燒, 時間都夠有突! 下次可以再黎食
每次行過都見到有好多人排隊, 今日終於有機會食到啦

2018-10-21
2018-10-20 741 浏览
好耐之間見到佢唔同嘅分店 已經想食嫁喇因為好似幾正咁今日難得一試同朋友慶生黎依到又玩又食睇完份meals 就叫左個二人套餐又抵食又飽落單同試菜速度都幾快同埋啲員工幾好人 有禮貌同埋佢地驚整我地整污糟件衫問我地要唔要圍裙好貼心呀😆一開波黎左個沙津沙津同煙肉係分開上嘅得同得朋友一開波見到佢分開上以為未熟仲諗住去煮熟舊煙肉 勁傻仔不過問完個店員就知 係熟嘅好彩冇傻仔左姐😆食完個沙津就黎左啲肉同帶子用牛油落去煎帶子爆香勁想即刻食呀啲肉佢一開波就葉好左勁香黑椒啲雞肉勁多汁🤤🤤🤤好食呀食完就去重頭戲喇就係御好燒同廣島燒喇我地就煮左御好燒先嘅佢入面都幾多料下一開波以為佢都幾難整到圓形但慢慢黎又好容易拿捏到到底係點整好我同朋友係咁爭住黎整整完個下好有滿足感呀🤤🤤廣島燒比御好燒難整好多步驟多左但都幾好玩嘅唯一難嘅地方係點樣整到佢靚仔啲冇咁散開 集中啲但都整得唔錯嘅但唯一一樣我地覺得係我地整得多左啲汁搞到有啲咸我地太貪心喇食到尾尾啲員工就過黎問我地雪糕要咩味食完哂好滿足呀🤤😋
好耐之間見到佢唔同嘅分店

我地太貪心喇

食到尾尾啲員工就過黎
問我地雪糕要咩味
食完哂好滿足呀🤤😋
中午揸車到朗豪坊唸住食個好食中午,經過見到d相幾靚,入門口阿姐已經話10分鐘叫餐,90分鐘要食完,當然入去好開心感覺,點知舉左10分鐘手無人理,相片精美,來到餐後發現一大堆芽菜同應該係椰絲掛,肉仔只有兩片,盛為88大元未計加一,完全不懂怎樣大細火怎麼烹調,服務員當然唔會介紹比你知怎麼煮同大細火怎樣用,只能看住一些圖片去煮,完全覺得自己新年響年宵擺檔,油煙又大,又彈油,彈晒件衫度,仲要係難食,炒完個麵自己個碟細到呢,都唔知點放上去,放到碟又有枱又有天一半地一半,仲有一個文字燒,聽個名好勁,只係椰菜加d芝士,個底仲有d一pet pet 嘅唔知咩水最後又要加落去,有點嘔心,個圖好似話係醬汁,食完兩款當然唔想再叫東西吃,完來埋單要每人100未計加一,唯有求期叫杯飲品埋單豪比你,當然餐飯不用九十分鐘,煮30分鐘已經想起身走,眼見附近的人個樣不太興奮,大家小販擺賣落力煮,獲底超燶無人理,下次寧願掃街都唔使客氣,見到附近有個媽媽煮比個女都頭痕幸苦,下次係禁我去吉芝島買堆牙菜同醬炒,不用浪費我的拍車錢,比錢難食受差服務
2018-10-13 424 浏览
第一次食道頓堀御好燒,叫咗最容易整、應該唔會失敗嘅雜錦口味。材料非常簡單~~ 就係下面呢碗menu夾住一張教學,不過唔記得影相擺上嚟。而我叫呢隻,跟據教學只要撈埋就ok😆 重點係要撈到空氣入去(見到有d氣泡就可以啦!),咁樣先會好食!(我又學到野啦haha)將拌好的漿倒成一個圓形,等五分鐘。反轉,等五分鐘。再返轉,等五分鐘。加埋三個字。每張枱都有一個timer🤓仲差醬油同配料~整得唔靚,拉個花遮醜😏倒埋配料~~ 可以食啦! 另外叫咗份炒麵老實講,自己整,無餐廳煮嘅咁好食。勝在好好玩。玩完唔洗洗野執手尾 very good🤓 牛肋肉~~~~ 味道還好 如果想食好一點嘅牛,menu有其他選擇。下次再嚟玩過🤓 挑戰高難度的文字燒,哈哈。

材料非常簡單~~ 就係下面呢碗

menu夾住一張教學,不過唔記得影相擺上嚟。
而我叫呢隻,跟據教學只要撈埋就ok😆

每張枱都有一個timer🤓

仲差醬油同配料~

整得唔靚,拉個花遮醜😏

倒埋配料~~ 可以食啦!

另外叫咗份炒麵

牛肋肉~~~~ 味道還好
如果想食好一點嘅牛,menu有其他選擇。

下次再嚟玩過🤓 挑戰高難度的文字燒,哈哈。

2018-10-03 6339 浏览
自由行大阪竟然都無食過名物 "大阪燒", N實在太太太過份了, 現在不需要擔心, 可以在香港都食得到, 仲要自己燒, 雖然自知廚藝級數, 但都膽博膽入去試下, 應該唔會燒咗人地間舖掛大部份都卡位形式, 未坐落已感到鐵板熱力, 真的小心唔好掂到, 尤其太細嘅小朋友會週圍摩, 都建議唔好去.枱上已放有不同種類嘅煮法教學, 可以自己燒, 也可以叫店員代勞, 一心入來都係想自己燒啫, 我諗好少人會搵店員煮. 落單前要評估一下自己嘅廚藝.食材上枱後要先映張BEFORE嘅相先, 然後便磨拳擦掌, 左手執教學, 右握鐵鏟, 一切準備好, READY..... GO.....開首時還可以, 但一到反轉技巧, 我真的有點高估了自己, 雖可以反轉, 但做不到最佳效果, 但 "一子錯 滿盤皆落索" 的道理係好正確, 錯咗一步便令我陣腳大亂, 最後只能草草收場, 落食材的次序都打亂了, 原來"大阪燒" 對我來說都是太難了...再來另一組照片, 有第一次經驗後, 這個完成後的樣子較得體了.BEFOREAFTER
落單前要評估一下自己嘅廚藝.

READY..... GO.....

BEFORE

AFTER
午餐
2018-10-03 708 浏览
這間位於旺角朗豪坊的大阪燒,每次等位都要等到天荒地老,好就睇下你係唔係真係咁好食。環境:裝修充滿日式氣氛,座位適中。服務:小弟食過2次,第一次個侍應好友善健談,主動幫整所有大阪燒,very good。第二次,個個苦口苦面,叫佢地整步驟繁複的道頓堀雜錦燒亦三催四請,態度扣分!食物1. 道頓堀雜錦燒唔係我煩,要將食材煮成咁,比我煮一定會發生悲劇亦唔想浪費,但值得一讚,兩次光顧的侍應手藝了得,製成品非常漂亮,好食!2. 廣島風御好燒這間相對易整,味道都好好食。其他野食:都算正常,味道不錯。有得食,有得煮下玩下,如果等位唔洗每次等超過40張,等超過30mins 至1hr, 我都會考慮再次幫襯。

環境:
裝修充滿日式氣氛,座位適中。

服務:

食物
1. 道頓堀雜錦燒

2. 廣島風御好燒
這間相對易整,味道都好好食。

其他野食:
都算正常,味道不錯。

呢間餐廳開咗咁耐,終於去第一次去試 。以前去大阪食大阪燒,都覺得好好味,不過喺大阪食嗰陣唔係自己燒嘅。今次可以自己燒,覺得好好玩,雖然過程都有少少論盡,因為佢大阪燒、廣島燒同文字燒嘅煮法都有少少唔同, 所以記性唔好嘅我,每次煮一個乜乜燒都要望一望個餐牌個instruction。 除咗乜乜燒之外,仲叫咗個芝士年糕,都幾得意。佢上面有舊牛油,其實就係牛油燒芝士年糕,年糕入面有啲芝士咁囉。 廣島燒其實我就麻麻喇,因為有好大舊炒麵 。都係大阪燒最好味,另外文字燒唔係好似大阪燒咁結成一個餅,係比較濕,有少少似台灣蠔煎嘅感覺, 應該係有啲木薯粉,有少少糊狀, 都幾好味。

2018-08-31
2018-09-10 664 浏览
店家主打道頓堀特色地道御好燒,主要分為三大類,文字燒、御好燒同廣島燒。港人一般接觸最多的應該是御好燒,粉漿加上喜歡的配料混和在鐵板上煎成。 廣島燒側多了炒麵夾在中間,而文字燒則跟御好燒相似,但制作時會在鐵板上把材料用鐵鏟切得更碎,更可隨意燒成不同形狀及後用小鐵鏟進食。店內食品都要由食客自己動手在鐵板上燒,沒有完成的燒餅供應喔!不過材料份量全都準備好,每枱亦有齊全醬料、指示卡和計時器提供。跟大家分享一下,本人認為御好燒難道最低,比較易上手呢!