2019-07-19 1743 浏览
第一次嚟呢間食野 聽同事講好好玩 今次放左工嚟唔洗點等位就入得Menu選擇好多 睇到眼花撩亂 最後我地揀左個廣島燒 有d面夾係中間個款 睇住說明書係度玩 懶人唔想郁就一定要叫時時刻刻指導住朋友點樣反 點樣加野 燒太耐又驚佢會燶 都幾緊張一路整一路笑之下都完成左個廣島燒 賣相唔錯ga 好有成功感 同埋自己煮係可以make sure所有材料熟哂先食另外我地仲有叫左個咖哩烏冬 店員話要用湯係鐵板煮熟d菜先 一倒落去d煙多到好似火觸咁 係咪真係咁煮架 🤣 不過烏冬真係同鐵板唔太夾 炒一陣就好快糊左同埋痴底 下次都係叫面食好d嚟呢度食要預左食完成身都係燒烤味🤣

嚟呢度食要預左食完成身都係燒烤味🤣
2019-07-17
2019-07-02 1342 浏览
上次係旺角食過,自從佢係沙田開左,有幾次去都過左飛,見個號碼差成百個,咪出去行下街再番黎,結果次次都過左。今次終於食到,好感動。材料同調味都準備好哂,只要唔好炒燶,基本上都會好食既。而且仲有甜醬嗰啲,可因應個人口味而加。雖然製成品有啲肉酸,但味道真係唔錯架~建議好似我地呢啲少落廚既人第一次唔好挑戰呢種,整起上黎好論盡,但好好笑。之後試整甜品,真係。。。好簡單基本上倒左漿,cum蓋等就完成,冇大阪燒咁好玩。

雖然製成品有啲肉酸,但味道真係唔錯架~

之後試整甜品,真係。。。好簡單
基本上倒左漿,cum蓋等就完成,冇大阪燒咁好玩。
2019-06-25 1334 浏览
沙田依間餐廳,一定要打電話訂位,因為一直都好多人今次朋友生日,一直都想搵個特別嘅地方同佢慶祝生日,所以就嚟到依到,有得玩有得食,為我地造一個美好回億我地2個,點咗御好燒,文字燒,可以睇住個教學,連唔識煮飯嘅我,都覺得好簡單又好玩,仲有計時器,真係唔洗驚煮燶!最好係咩?環境好,而且食物又有趣,最啱姐妹一大班人過嚟影下相啱下like!又點少得甜品呢,依個疏乎厘班cake,真係好易整,非常有成功感!整出嚟好似高級餐廳一樣!值得推介
沙田依間餐廳,一定要打電話訂位,因為一直都好多人

值得推介
2019-06-24 981 浏览
呢排去完日本,覺得對於日本野食好似食極都仲未夠喉,所以專登同朋友黎整大阪燒,回顧下日本之旅!一入到去,職員就同我地講限時90分鐘,每人最低消費$100,所以我地就叫左2個御好燒同1個廣島燒,分別係富士山($118)、肉類雜錦($88)、廣島燒($98)。 (因為個個樣塗上醬後都差不多,所以就唔放晒上黎啦!)製作方面就係御好燒容易整好多,因為只係將配料混合,直接倒落鐵板上面,燒5分鐘就翻一翻,翻2次就搞掂。相反,廣島燒又要炒麵,粉漿少,所以翻面時好易整到一pat野,最後有職員主動行過黎問使唔使幫手,幫我地整返靚個餅!御好燒味道方面,富士山比起肉類雜錦更合我個人口味,因為富士山入面不只得肉,仲有不同海鮮,例如蝦、魷魚等等,所以係味道方面唔會太膩,食到海鮮既時候會有清新既感覺,相反,肉類雜錦就有好多肉,成個餅啖啖都係肉,食第一啖會覺得好食,但食到第3/4啖就覺得好膩唔想食,不過對於肉食愛好者,呢個都可以推薦既,因為d肉食落去都算嫩,而且份量足,一定可以滿足大家對肉既渴望,但我個人就會較推薦有海鮮既御好燒!至於廣島燒方面,麵要自己去調味,雖然支醬料隻色好深,但係冇咩味,所以建議大家可以落左醬,

(因為個個樣塗上醬後都差不多,所以就唔放晒上黎啦!

至於廣島燒方面,麵要自己去調味,雖然支醬料隻色好深,但係冇咩味,所以建議大家可以落左醬,見到差不多色黎試一試味,如果唔夠味就可以落多少少醬,如果唔係就會太淡味。而口感方面廣島燒比御好燒更爽口,可以因爲冇咁多粉漿,所以椰菜食落去會清爽d, 唔會一pat pat 咁,但個皮方面就冇御好燒咁脆(可能因為冇咩粉漿去整個皮)!

本身諗住叫多個pancake, 但因為有限時,整唔切,所以就唯有等下一次啦

2019-06-10 1110 浏览
假日行沙田新城市真係邊到都甘多人,行到4點幾想休息下抖下! 當然要遠離人煙,去左甘下自己動手做既 “大阪燒”!!入坐都唔洗等位,好難得!大家都可以學似我地early dinner ,完美避過左人群! 舒適所有細節都好可愛,人均百幾蚊,就可以喺新城市食坐得好好地甘,真難得!咖哩炒烏冬 內容包括! 蒜片,豬腸,豚肉片,大量洋蔥同埋大量椰菜,雞蛋,咖喱調料! 另外有個烏冬!另外,再附鰹魚湯比您烏冬嘅時候加埋落去!(因為炒嘅時候呢拍左片,失禮哂,像素有啲低)都好容易炒,雖然冇隔離枱咁純熟!同埋服務員都好樂意同主動幫你海鮮文字燒呢個絕對唔係我想像嘅 “大阪燒”,我點錯左! 大家要注意⚠️文字燒成品! 係成品! 唔係未完成! 海鮮好足料, 味道都好好!多謝服務員幫我完成我...下次會叫返其他燒! 巨峰乳酸 好飲!

入坐都唔洗等位,好難得!

咖哩炒烏冬

另外,再附鰹魚湯比您烏冬嘅時候加埋落去!

(因為炒嘅時候呢拍左片,失禮哂,像素有啲低)
都好容易炒,雖然冇隔離枱咁純熟!
同埋服務員都好樂意同主動幫你

海鮮文字燒

文字燒成品! 係成品!
唔係未完成!

海鮮好足料, 味道都好好!
多謝服務員幫我完成
我...下次會叫返其他燒!

巨峰乳酸 好飲!

2019-06-08
2019-06-07 737 浏览
第一次在旺角食已經覺得好好玩,所以在沙田見到有分店就決定要再嘗試。由於只有兩個人食就叫了,一份廣島燒、豬五花和軟芝士班戟。廣島燒特別的地是裡面除了肉和菜外,還有拉麵。炒拉麵加上他們的拉麵汁真的是很好味。雖然每一次看著教學都是一知半解,但幸好每次煮好的結果也提不錯,至少味道是過得去的。廣島燒的製作:落油 落麵糊落多少少都可以 但不能全部都落落菜和肉炒麵和把剛才的半製成品放到上面加蛋 翻轉 再特一陣 便完成🖖🏻廣島燒的味道真的很不錯。有點紅姜和魚乾作調味。加上醬汁、蛋黃醬、大量海苔和鰹魚碎。味道一流,過程亦都非常好玩。但燒肉就不要在這裡燒,因為彈油的情況非常嚴重。最後的甜品,是有點失手在沒有教學的情況下,完全不像斑戟。但味道還是過得去。但如果有意去試的話會建議不要預期有職員能幫忙,和紙上的教學也沒有很清晰。確實,食物味道不錯,但服務和指導卻有待改善。

由於只有兩個人食就叫了,一份廣島燒、豬五花和軟芝士班戟。

廣島燒的製作:

落油 落麵糊落多少少都可以 但不能全部都落

落菜和肉

炒麵和把剛才的半製成品放到上面

加蛋 翻轉 再特一陣 便完成🖖🏻

但燒肉就不要在這裡燒,因為彈油的情況非常嚴重。

最後的甜品,是有點失手

在沒有教學的情況下,完全不像斑戟。但味道還是過得去。

2019-06-06
2019-06-01 584 浏览
落手落腳自己煮好有趣,兩個人嗌左御好燒,芝士飯團,廣島燒。自己跟住menu燒,店員都不少過黎幫手,好有趣既體驗,御好燒材料好豐富,跟住佢個教學都唔難整,再落埋燒汁醬 yummy除左御好燒,廣島燒,仲有文字燒,每款都有唔同口味揀,實有一款岩口味!芝士飯團個味都唔錯,但相對就無大阪燒個d口味咁濃。價錢中等,但勝在有得玩有得食,一試無訪!
落手落腳自己煮好有趣,兩個人嗌左御好燒,芝士飯團,廣島燒。
芝士飯團個味都唔錯,但相對就無大阪燒個d口味咁濃。
價錢中等,但勝在有得玩有得食,一試無訪!
2019-05-10 1170 浏览
今日三個人去沙田新城市行下,見到仲有午市套餐就去食啦。可能因為係平日,所以唔係好多人,一入到去就有位。我地每人叫左1個午市套餐,有燒牛舌,芝士四重奏文字燒,御好燒。套餐有一杯野飲,一個沙律,沙律賣相幾ok,味道正常。牛舌係薄切,用左醬油黑椒等醃過,味道唔錯,但係岩岩燒熟食落都有d韌。芝士四重奏好多芝士,所以煮果時好易燶。御好燒好足料,有炒麵。每人消費大概$100,侍應服務態度良好,唔會趕人走,好願意解答問題(用邊個方法去燒),環境幾好坐,幾寬敞。

2019-05-10
2019-05-06 1129 浏览
之前係荃灣食過,覺得好抵食,所以今次再黎沙田食,因為有經驗,今次整得岩岩好,夠香口😋兩個人叫左一份御好燒,一份廣島燒,一碟燒肉,一個軟芝士班戟,一杯水果燒酎。御好燒最方便,但我最鐘意廣島燒,因為有炒麵,定其實我下次應該直接食炒麵🤣個軟芝士班戟都唔錯,不過我地整得熟左少少,留返多d芝士軟心應該仲好食。至於肉,就唔建議係度燒啦🙊水果燒酎好有誠意,檸檬、橙、西柚都俾足半個你榨汁,榨完多到裝唔到🙊P.S.買單400蚊,兩個人食飽到傻,建議4個人黎食,可以試多d款,又唔洗食咁飽

至於肉,就唔建議係度燒啦🙊

2019-04-27 1360 浏览
今日係新城市廣場食晚飯,唸唔到食咩好所以就上咗廣場既 7 樓睇下有咩餐廳,最後見到呢間大阪燒餐廳都幾多人排隊,所以就試下喇。原來全部大阪燒都要自己一手一腳整真係好有挑戰,如果唔識唔緊要餐廳有埋教學你睇,如果睇字都唔明亦都唔緊要,因為重有埋 QR Code 比你上網睇住 YouTube 做,務求要你變成地獄廚神 🤣 🤣 真係好窩心。👍🏻 👍🏻 👍🏻兩個人叫咗 $388 二人套餐 (一款前菜、一款御好燒、一款廣島燒、兩款小食、甜品同飲品)。煙肉凱薩沙律 : 沙律菜新鮮爽口,煙肉要燒完先食得,就咁食又得撈埋沙律食又得。御好燒 + 廣島燒 : 同朋友都係第一次整,做出嚟個樣都叫有板有眼,整好後醬汁按自己喜好而加,味道不錯之剩份量都好大份。小食 : 一款係固定既牛油帶子同一款二選一 (牛肋肉 / 豬腩肉 + 雞肉),最後就揀咗上級牛肋肉。牛肋肉雖然得六片,但睇肉質顏色同雪花紋就知係好野嚟,而牛油帶子燒完都無縮水既情況,而且都新鮮。👍🏻 👍🏻甜品 : 叫左綠茶同柚子味,口感似雪芭,而且味道不太濃之剩,甜度亦適中。👍🏻 👍🏻整體嚟講無論環境、價錢、食物質素都好好,值得一試。

廣島燒材料
廣島燒

整體嚟講無論環境、價錢、食物質素都好好,值得一試。
今日同朋友2個人去到新城市廣場 上到最高個層有好多唔同餐廳最多人就係呢間但係偏偏我地就係睇中呢間因為有得自己整大阪燒既感覺 好吸引佢有多款俾你揀 包括大阪燒 御好燒 等等佢每款燒餅 都會俾唒材料 亦有詳細介紹點整所以你只需要跟住佢既指示 放入去煎 計岩時間就得架啦好似好簡單 但係其實做落係有啲難度我地分別叫左一個廣島燒及一個御好燒我整個個因為餅底一開始整得有啲細所以啲面sip唔入去搞到好多面咁朋友個個因為以為最後個sauce係全部倒唒落去所以佢個大阪燒變左黑色………………但係其實好少地方而家有得自己整咁好架啦又可以同朋友仔多一個話題玩下所以都幾推廌!
今日同朋友2個人去到新城市廣場 上到最高個層有好多唔同餐廳

我地分別叫左一個廣島燒及一個御好燒
我整個個因為餅底一開始整得有啲細
所以啲面sip唔入去搞到好多面咁

朋友個個因為以為最後個sauce係全部倒唒落去
所以佢個大阪燒變左黑色………………
但係其實好少地方而家有得自己整咁好架啦
又可以同朋友仔多一個話題玩下
所以都幾推廌!
2019-03-22
2019-04-23 350 浏览
This time we tried a Hiroshima-style mixed okonomiyaki, because we liked the stir-fried noodles with the cake. The shrimp and squid were not so fresh, tasted a bit bland, but acceptable as they probably use frozen ones. Can’t say much about it because the portion are standardised and the only variable is your own cooking technique.But what impressed me was the dessert Mascarpone Pancake! The pancake mix was somehow more sticky and foamy, compared to the usual homemade pancakes with the addition

But what impressed me was the dessert Mascarpone Pancake! The pancake mix was somehow more sticky and foamy, compared to the usual homemade pancakes with the addition of mascarpone. I followed the instructions, and the result was surprising! The mouthfeel was all fluffy and airy, with a little savoury taste to amuse the palate.

Drinks we ordered Cucumber + Fresh Grapefruit Sour, and the Peach Collagen + Fresh Lemon Sour. The freshly squeezed fruit juice can be really appetising and stimulate your taste buds! They are sour and not too sweet, which can help digestion as well!
2019-02-08
2019-04-06 532 浏览
牛筋御好燒+海鮮文字燒+椰菜牛筋幾特別,但切太碎剪完會比較難搵,一開四差唔多。椰菜切得好hea,好大塊,有苦味,偏淡,我地最後放落鐵板炒兩下再加大阪燒醬先好食d,下次唔會再叫
牛筋御好燒+海鮮文字燒+椰菜
牛筋幾特別,但切太碎剪完會比較難搵,一開四差唔多。
牛筋御好燒
2019-04-06
牛筋御好燒
2019-03-30 637 浏览
喺門口見到啲食物公仔以為應該唔差,點知入到去睇見個餐牌都覺得頭痛,然之後問個店員點樣揀食物,D食物到嘅時候店員就話 全部食物要自己整 ,唔識就睇圖 , 都唔緊要啦咁咪自己整囉 ,仲要態度極差…… 最後啲嘢食係連我個小朋友都唔會食。 全台原封不動離去, 仲要埋咗幾百蚊單☻ 唔會再去冇下次。 服務差食物差餐店員態度差, 我諗唔到咩可以說服自己再去幫襯。 聽我講真係唔好入去…… 過隔離食任何一間都好過佢。 一田嗰個燒餅都好過佢,完。
2019-03-30
2019-03-22 555 浏览
同另一半慶祝紀念日,諗起之前去朗豪坊成日見到道頓堀御好燒門口好多人等位,就想試下。上網睇到原來新城市都有分店,我地估應該無朗豪坊咁多人,就決定去依間啦! 當日因爲未夠7點,唔洗等位就入得,但有限時90分鐘。我地揀左個二人餐,有沙律,燒牛肋肉,帶子,一個御好燒,一個廣島燒,兩個雪糕,兩杯飲品,兩個人食其實都幾飽。御好燒幾易整,佢俾一碗蛋漿你,入面已經有晒所有材料,搞勻倒落去鐵板度就ok。反而廣島燒有難度,要整得靚同熟就考你功夫啦。總括黎講係好玩嘅,至於想好食就建議去返大阪食啦

當日因爲未夠7點,唔洗等位就入得,但有限時90分鐘。

總括黎講係好玩嘅,至於想好食就建議去返大阪食啦