2023-03-24 93 浏览
在大埔藝術中心學完跳舞,下課後與同學一起到附近吃車仔麵。車仔麵可以選清湯、鮑汁,牛腩汁、沙爹汁或咖喱汁。今次選了鮑魚汁自選三餸麵。鮑魚汁甜甜地,有點像瑞士汁的感覺,幼麵沾了湯汁很美味😋對我來說,鹵水雞翼或瑞士雞翼是吃車仔麵的精髓,沒有雞翼車仔麵就沒有意義😂這裡的瑞士雞翼令我很滿意👍🏼還有紅腸,很厚切。今次還試了金錢肚,夠爽口也夠入味。朋友試了摻摻撈,可選兩餸及送紫菜湯。紫菜湯出奇的大碗,紫菜份量亦很慷慨,食完撈麵再喝光這碗紫菜湯,非常滿足😋撈麵醬汁有鮑魚汁、沙嗲汁、咖喱汁、牛腩汁和瑞士汁可以選,最後點了牛腩及豬軟骨粗麵配腩汁。粗麵很彈牙,腩汁香濃惹味,牛腩和豬軟骨夠腍亦夠入味。這裡除了車仔麵外還有小食,今次就叫了炸鯪魚球。鯪魚球大大粒,外層脆卜卜,內裡口感彈牙,很香口,蘸泰左甜酸醬更添美味。

在大埔藝術中心學完跳舞,下課後與同學一起到附近吃車仔麵。

這裡除了車仔麵外還有小食,今次就叫了炸鯪魚球。

2023-01-08 295 浏览
今日難得去大埔墟買啲野,就即管試試大埔都算出名嘅車仔麵。由於唔係太肚餓,就買一碗淨餸外賣。叫左韮菜,酸齋,豬腸同鯪魚肉。本身要求分湯,因為回家路程都有一段時間,唔想啲韮菜浸到又黃又淋。但夾餸阿姐話淨餸冇等分湯。我就即刻講我需要分湯,咁分湯再加幾多錢?阿姐隨即答,冇得分湯,加幾多錢都冇得分。那一刻,我心諗,咩事咁串?分個湯啫,加錢俾你分埋湯都唔得呀?於是我望到嗰碗淨餸,細碗到仲細過一碗生菜魚肉或者碗仔翅,仲細過隔離鋪位碗蛇羹。你地收我$44四個淨餸,但係咁冇良心,又唔分湯,又唔多兩舊餸。就算唔俾多舊餸,俾多兩條菜,你都賺到笑啦!我隨即話碗野咁少?阿姐串咀地回答,淨餸係咁少啦!我雖然唔係太餓,但係見到碗野咁細,食左落肚都唔會覺得飽啦。然後我再加錢,係加多$11先多個米粉底,咁樣先可以分湯外賣。但一啲都唔抵食。外賣紙我圈左中辣加菜圃,結果咪冇落到辣,又冇加辣菜圃俾我。阿姐都唔睇野!結果,成碗車仔麵$55,但味道差,韮菜老;酸齋得兩小舊,唔酸甜,似普通麵筋;鯪魚肉,麵粉佔9成魚肉佔1成;豬腸唔入味;湯底冇味。$55嘅車仔麵可以有好多選擇。永x,新x,荃灣榮x都可以4餸一麵,食物質素,食材選擇,
今日難得去大埔墟買啲野,就即管試試大埔都算出名嘅車仔麵。

$55嘅車仔麵可以有好多選擇。
永x,新x,荃灣榮x都可以4餸一麵,食物質素,食材選擇,味道,湯底,辣汁都好過郭仔記好多倍。

車仔麵係屬於香港人其中主要麵食之一,如果冇好嘅食物質素,冇辣汁嘅靈魂,冇多款食材選擇,冇濃郁嘅湯底,根本稱不上為車仔麵。郭仔記絕對唔可以叫做一間出名嘅車仔麵。做間普通賣燒賣魚蛋腸粉嘅小食店算啦!
車仔麵
2023-01-08
3 分钟 (外卖自取)
2022-12-16 213 浏览
夜晚晚唔想食飯太飽,見到這麵店,感覺整潔企理,就入去一試。這裡除粉麵,還有飯的。可以自選配搭,又可以試特定的麵餐。有牛類、豬類及雜類(八寶)。特定牛餐包牛肚、牛丸、牛腩等。我揀了豬寶,有豬皮、豬腸、豬紅,仲送魚蛋,是陳皮魚蛋,很少食,彈牙,不錯。許多時候,這些大雜會只有每樣兩舊,但這裡每款感覺份量「夠」,而且不是細細舊/片。豬皮幾大片,不是軟淋果隻,但不會太硬,而且很入味。豬腸,大大件,有咬感。豬紅,唔識形容,同平時的有少許分別,覺得口感質地好。呢碗麵加埋凍飲$47,我覺得值👍🏻。另外,這裡有自家製的辣菜脯,好新鮮同好味,不會過鹹。讚👍🏻
另外,這裡有自家製的辣菜脯,好新鮮同好味,不會過鹹。讚👍🏻
2022-12-16
2022-11-29 180 浏览
之前食過大埔墟總店,咁啱行過窗雲見到原來開咗間分店,咁我就係一條友入去食下啦。佢分店個質素都冇唔同喎同總店一樣都係咁好食,冬菇又厚又大粒牛肚軟淋淋好入味,簡直係世一
2022-11-23 153 浏览
多年無來,真係進步咗好多,無論食物、環境、服務 !午餐車仔麵,有餐或自選而多款餸樣樣都做得有水準👍夠多選擇車仔麵餸推介有:咖哩魚蛋、蘿蔔、豬皮、雞翼尖、炆冬菇、牛肚、牛筋、牛腩等......我點了個淨4餸+豆漿(咖哩魚蛋、蘿蔔、豬皮、 通菜[先講講]咖哩魚蛋 :佢係用果皮魚旦,用多種香料做成咖哩汁,入口魚蛋彈牙蘿蔔:清湯烹調,蘿蔔冇揸,清甜豬皮份量多,大塊又厚身,入味好咬口通菜:無咩特別
多年無來,真係進步咗好多,無論食物、環境、服務 !
午餐車仔麵,有餐或自選而多款餸樣樣都做得有水準👍夠多選擇

我點了個淨4餸+豆漿(咖哩魚蛋、蘿蔔、豬皮、 通菜

[先講講]
咖哩魚蛋 :
佢係用果皮魚旦,用多種香料做成咖哩汁,入口魚蛋彈牙

蘿蔔:清湯烹調,蘿蔔冇揸,清甜

豬皮份量多,大塊又厚身,入味好咬口

通菜:無咩特別

2022-11-23
午餐
2022-11-22 139 浏览
郭仔記車仔面在大埔很出名,週不時幫襯,前两日到新店昌運中心食撈面,人不多,員工空閒,坐低叫嘢食,點知個肥妹服务員面黑口黑,大聲問食乜野,全程都不高興,唉好好的店,遲早俾呢班八婆搞垮。
專程去大埔墟搵食,本來想食牛腩麵,但見到呢間車仔麵好多人排隊,睇openrice食評唔錯,幾十年老字號,於是改變主意,改食呢間。車仔麵配料有好多選擇,揀咗油麵、牛腩、豆腐卜,配惹味鮑魚湯底。好耐冇食腸粉,所以點咗個腸粉魚蛋。惹味鮑魚湯底真係好惹味,帶有辛辣味道,但我覺得搶咗鮑魚嘅味道,不過都好正。湯底加油麵,簡直係減肥嘅敵人。牛腩大大嚿,炆得都算冧,豆腐卜滲入辛辣湯底,非常惹味。比起車仔麵,腸粉就失色咗少少。腸粉唔夠滑,過於冧,魚蛋都唔夠彈牙,整體上一般。雖然腸粉有啲失色,但唔影響車仔麵,仍然畀讚!
雖然腸粉有啲失色,但唔影響車仔麵,仍然畀讚!
2022-10-24
下午茶
2022-06-25 259 浏览
有一次同阿媽行街,買餸嗰時佢肚餓,喺呢一間買咗一串燒賣,加埋辣椒油佢覺得好好味!今次再同亞過嚟,佢就想來試吓呢間!今次唔飲茶啦粗麵普通,冇乜口感,但係都合格嘅~豬大腸反而比想像中好!唔會全部豬油而且份量都幾多豬紅出奇地好味!唔會話有啲舖頭咁樣好甜溝咗糖,而且有新鮮嘅味道,又彈牙有口感佢手打鯪魚肉就覺得冇乜特別,因為佢係推介嚟嘅,但係都唔錯!佢設成一條條咁,都有幾多條佢哋再encore燒賣文到幾香!呢度嘅環境同普通街邊小店差唔多,服務都係!要做試過就得,又唔算特別出色或者特別平
粗麵普通,冇乜口感,但係都合格嘅~
豬大腸反而比想像中好!唔會全部豬油而且份量都幾多
佢哋再encore燒賣
文到幾香!

午餐
2022-06-24 191 浏览
呢日收工同個仔一齊食晚餐,佢話想食車仔麵,我們就去了郭仔記,之前有食過大埔墟果開,質素都幾好,今次試下昌運呢間.餐牌有些車仔麵餸都幾特別,如酸齋,瑞士流心蛋和一些振興的丸類,振興在大埔都頗有名氣,之前自己買過食,味道都幾好,每枱有樽菜甫拌飯或麵.餐廳現時有免費轉做酸辣湯的優惠。酸齋,牛腩,振興牛丸,炸雞扒,酸辣湯粗麵酸齋味道正常,牛腩炆到夠淋和入味,牛丸的牛肉味偏濃和彈牙,雞扒醃得夠入味,麵的份量都算多,男仕食完都夠飽。酸齋,蘿蔔,鹵水雞翼,豬皮,牛腩,豬軟骨,粗麵加腩汁蘿蔔清甜爽口,雞翼有香濃鹵水味,豬皮用了咖喱汁做汁底,豬軟骨淋身,軟骨也容易咬碎。總結餐廳環算是整潔,座位上算舒服,裝修較新,食物份量算大份, 食物質素也不錯。 喺大埔中心附近食車仔麵又多個選擇。

酸齋,牛腩,振興牛丸,炸雞扒,酸辣湯粗麵

酸齋,蘿蔔,鹵水雞翼,豬皮,牛腩,豬軟骨,粗麵加腩汁

2022-06-04 133 浏览
我對車仔麵嘅要求都有啲高,但呢間老字號嘅郭仔記係我每次去到大埔都第一間諗起嘅餐廳。佢個湯底同埋辣醬真係世界級,每次去食我都要叫冬菇牛肚加通菜,佢嘅花菇厚度好似棉花咁柔軟有林又入味。而牛肚都問得好林好入味超級好味
2022-05-20 161 浏览
Honey住大埔,回家前就在昌運中心隨便找地方吃個晚飯。郭仔記車仔麵,未試過喎,就試下啦。我點了全日優惠套餐 $38有時菜、蘿蔔、豬皮、牛肚,還可配冷熱飲品,才$38,真係好抵!還以為會將貨就價,但當車仔麵上桌,大大碗:有五塊蘿蔔、五塊豬皮、三塊牛肚,湯頭濃濃的!好味喎!蘿蔔炆得夠稔,無渣,清甜。豬皮爽口,索滿了醬汁。牛肚也炆得夠稔,入味,好好味喎!我還加上這店提供的辣菜脯,更惹味。街坊小店,抵食又好味
Honey住大埔,回家前就在昌運中心隨便找地方吃個晚飯。
郭仔記車仔麵,未試過喎,就試下啦。

我點了全日優惠套餐 $38

蘿蔔炆得夠稔,無渣,清甜。
豬皮爽口,索滿了醬汁。
牛肚也炆得夠稔,入味,好好味喎!

我還加上這店提供的辣菜脯,更惹味。
街坊小店,抵食又好味
2022-05-20
  • 牛肚
  • 豬皮
2022-05-15 492 浏览
久唔久會好掛住港式車仔麵!平靚正又快嘅好選擇呢日放工好肚餓🤣我地去到昌運中心,食郭仔記——-呢度除咗有車仔麵之外,仲有飯餐,仲有小食。——-我地嗌咗一個麵,一個飯😊——-呢幾個餸我都好鍾意!蘿蔔好大舊又超林超入味!豬皮口感剛好,有彈性:牛肚煙煙韌韌,好入味油麵係我嘅最愛😊喜歡佢有少少嘅鹼水味平時在家唔會煮油麵,所以出街通常叫車仔麵都係叫油面湯底我選擇咗牛腩汁,同油麵好夾。另外,麵內嘅菜心都夠林及有甜味,正!——-飯餐也有驚喜!漢堡扒外面煎得好香口!豬扒調味適中,煎得好靚。呢兩樣餸都煎得好乾身,唔會有油膩感覺。飯嘅咖喱汁另上,食嘅時候再將豬扒同埋漢堡扒點汁,好好味!咖喱汁都好香濃,辣到適中。——-碗仔翅味道都唔錯,好足料,加啲醋落去調味好好味——-飲品方面,我哋點咗滋潤嘅熱檸蜜以及椰汁紅豆冰。椰汁味好香濃🐒🐒開心滿足的一餐
久唔久會好掛住港式車仔麵!平靚正又快嘅好選擇

呢日放工好肚餓🤣我地去到昌運中心,食郭仔記

——-

呢度除咗有車仔麵之外,仲有飯餐,仲有小食。
——-
我地嗌咗一個麵,一個飯😊
菜芯豬皮蘿蔔金錢肚車仔麵

呢幾個餸我都好鍾意!
蘿蔔好大舊又超林超入味!

豬皮口感剛好,有彈性:牛肚煙煙韌韌,好入味

油麵係我嘅最愛😊喜歡佢有少少嘅鹼水味
平時在家唔會煮油麵,所以出街通常叫車仔麵都係叫油面
咖喱汁漢堡扒豬扒飯

飯餐也有驚喜!
漢堡扒外面煎得好香口!

碗仔翅

碗仔翅味道都唔錯,好足料,加啲醋落去調味好好味
熱檸蜜

飲品方面,我哋點咗滋潤嘅熱檸蜜

椰汁紅豆冰

以及椰汁紅豆冰。椰汁味好香濃

🐒🐒開心滿足的一餐

2022-05-12
菜芯豬皮蘿蔔金錢肚車仔麵
咖喱汁漢堡扒豬扒飯
碗仔翅
熱檸蜜
椰汁紅豆冰
2022-05-01 116 浏览
大埔區出名多平民美食,今次就嚟試下大埔郭仔記車仔麵,店面一眼睇到就諗起以往舊式推車仔,不同嘅牌仔顯示了不同的配菜店內環境是乾淨版嘅茶餐廳,有卡位,坐落都舒服入到坐底見到好多選擇,可以配合唔同人嘅口味,只係麵款已經有9款,有經典嘅陳皮魚蛋、雞翼&各種丸類,牛肉、肥牛、豬扒雞扒咩都齊,睇到我有選擇困難症🤣今次就揀左牛肚、陳皮魚蛋、墨魚丸沙爹幼麵,另外叫左瑞士雞中翼&腐乳通菜瑞士雞翼入味嫩滑,香味十足又唔會太鹹,腐乳通菜炒得翠綠,唔會黑蚊蚊車仔麵每樣配菜都足分量,陳皮魚蛋粒粒爽口彈牙,陳皮味突出。牛肚好易咬,睇得出有心機清洗乾淨,炆嘅時間岩岩好,墨魚丸一樣彈牙,沙嗲汁惹味,麵軟硬度不錯食咁多嘢唔使$100,性價比唔錯

店內環境是乾淨版嘅茶餐廳,有卡位,坐落都舒服

食咁多嘢唔使$100,性價比唔錯

2022-05-01 80 浏览
食得多西式日式,有時都好掛住港式車仔麵嘅味道🤤車仔麵真係又平又豐富💁🏻‍♀️呢道除咗可以自選配料外,仲有套餐可以選擇📝選擇困難症嘅我揀咗好耐,最後都係揀咗套餐A1😂而家人就自選配搭☺️套餐A1 : 招牌麵 ➖💲45套餐有冷熱飲品,配料有時菜,蘿蔔,魚蛋,牛筋腩,仲送雞翼尖🐔成碗好豐富,加咁沙嗲汁好惹味!陳皮魚蛋好香,有嚼口。牛筋腩好入味,肉質嫩滑,牛筋彈牙。蘿白清甜夠口。米粉底好大份,一啲都唔吝嗇!食完真係好飽🥰自選三餸一麵 ➖ 約💲48麵底是米線加鮑汁,配料選擇了牛肚,水魷魚,流心蛋🥚。原隻瑞士流心蛋好入味,好香甜。水魷尤好彈牙,有嚼勁。牛肚鹵得入味,香軟。炸魚皮 ➖ 💲13魚皮厚身,浸一浸湯,吸收充足上湯。一片炸魚皮集香脆,軟溜,軟腍於一身。【 #郭仔記車仔麵 】📌 #大埔安慈路4號昌運中心地下86-87號舖

套餐A1 : 招牌麵 ➖💲45

自選三餸一麵 ➖ 約💲48

炸魚皮 ➖ 💲13

【 #郭仔記車仔麵 】
📌 #大埔安慈路4號昌運中心地下86-87號舖
2022-04-25 75 浏览
好耐冇食過車仔麵,呢間車仔麵選擇多、餸大概40款選擇,而且價錢唔貴。每人叫一碗加個腐乳通菜、飲品。▶️咖喱魚蛋、豬紅、金錢牛肚 沙嗲汁米線咖哩魚蛋有六粒,好夠味!鍾意佢係陳皮魚蛋,口感彈牙!牛肚都非常入味、豬紅夠滑。好食鍾意佢沙嗲汁,辣辣地好香!▶️豬皮、豬腸、手打鯪魚肉 鮑汁粗麵手打鯪魚肉好好食😋豬皮豬腸夠乾淨,估唔到爆汁都幾好食,粗麵口感唔錯!腐乳通菜,腐乳夠鹹香又辣辣地!飲品揀咗鹹檸七,酸酸甜甜非常解渴!

每人叫一碗加個腐乳通菜、飲品。

▶️咖喱魚蛋、豬紅、金錢牛肚 沙嗲汁米線

▶️豬皮、豬腸、手打鯪魚肉 鮑汁粗麵

腐乳通菜,腐乳夠鹹香又辣辣地!
飲品揀咗鹹檸七,酸酸甜甜非常解渴!