YoiYoi 酔々呢個名既靈感係黎自日劇 《今夜は コの字で》入面親切傳統既居酒屋🏮,想帶出呢道係一個復古而放鬆既空間,承載日本酒🍶文化同歡樂,亦係少數用日本木炭🪵烹製燒物🔥既餐廳🍴👍🏻 幾有特色,原汁原味又好食啲😋(5 😍 係滿分,🤩係半分)燒真蠔 🔥🦪 - $156 (好味指數:😍😍😍😍)叫左兩隻所以156蚊,啲蠔🦪幾肥美飽滿,味道濃厚鮮美,海水味🌊重,creamy綿滑又juicy,燒完🔥仲有啲焦香tim👍🏻 上面有啲清香既蔥、清新既紅蘿蔔茸🥕,亦可以擠啲檸檬汁🍋提鮮~蟶子 🦪 - $78 (好味指數:😍😍😍😍🤩)蟶子🦪夠大條,肉質飽滿,厚肉嫩滑,鮮甜爽脆,燒完🔥之後惹味香口🤤燒帶子 🔥⚪️ - $78 (好味指數:😍😍😍😍)顏色雪白,幾大隻同厚身,質感軟嫩juicy,燒完🔥帶啲焦香又鮮甜啲,另外下面墊左紫菜,可以包住粒帶子⚪️一齊食就更加香口~燒大蝦 🔥🦐 - $160 (好味指數:😍😍😍😍)叫左兩隻,size都幾大,燒🔥既時候出面撒左粗鹽粒🧂,好容易將殼同肉分開幾新鮮,蝦味🦐濃郁鮮甜,爽口彈牙唔會梅,蝦頭都有啲豐腴既膏都幾正🤤甲羅燒 🦀🔥 - $78 (好味指數:😍😍😍😍🤩)甲羅燒

(5 😍 係滿分,🤩係半分)

燒真蠔 🔥🦪 - $156 (好味指數:😍😍😍😍)

蟶子 🦪 - $78 (好味指數:😍😍😍😍🤩)

燒帶子 🔥⚪️ - $78 (好味指數:😍😍😍😍)

燒大蝦 🔥🦐 - $160 (好味指數:😍😍😍😍)

甲羅燒 🦀🔥 - $78 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
甲羅燒係日本傳統既濱燒美食,濱燒係指喺海岸邊用爐火🔥將海產燒熟,即捉即煮既味道會特別鮮甜~ 而甲羅燒係將蟹膏、蟹肉、蟹籽🟠同蔥花放喺蟹蓋🦀️上燒嚟吃,真係有超多蟹膏🦀️,味道甘香豐腴,好creamy同惹味,蟹味🦀濃郁鮮甜,配埋香脆可口既麵包🍞一齊食,口感更加豐富👍🏻

鮟鱇魚肝 🐟 - $78 (好味指數:😍😍😍😍)
鮟鱇魚🐟雖然個樣唔靚,但肉質鮮美,魚肝🐟質感綿密細膩又creamy,味道香濃醇厚,唔怪得之有「西有河豚、東有鮟鱇」同海中鵝肝醬🌊🦢既美譽~

紫蘇墨魚卷 🟣🌱🦑 - $48 (好味指數:😍😍😍😍😍)
估唔到墨魚🦑同紫蘇葉🟣🌱咁夾,啲墨魚🦑爽口彈牙,味道鮮甜,配埋清香既紫蘇葉🟣🌱就更加清新又鮮味啲,配埋卜卜脆既蟹籽🟠,口感豐富又特別👍🏻

黑豚腩 🐷 - $48 (好味指數:😍😍😍😍)
肥瘦適中,油脂分佈均勻,燒完🔥有焦香同油香,口感細緻柔軟唔會乾,味道甘甜,有幾香濃既肉味~

牛舌 🐮👅 - $48 (好味指數:😍😍😍😍)
嫩滑無筋,質感厚實爽脆有咬口,有幾香濃既牛味🐮同埋夠juicy,有啲鹹香同焦香咁幾好食🤤

牛小排 🐮🥩 - $52 (好味指數:😍😍😍😍)
肉質纖維細緻,燒完🔥之後口感軟嫩juicy,油花分佈均勻,油香幾突出,惹味香口~

雞腎 🐥 - $38 (好味指數:😍😍😍😍)
幾香口,香味會濃郁醇厚啲但唔會有異味,爽口彈牙唔會硬都幾好

雞髀肉 🍗 - $38 (好味指數:😍😍😍😍)
厚肉嫩滑,比其他部位更加彈牙,香濃juicy~ 而且上面既雞皮燒到🔥微燶,有焦香同油香但唔會油膩~

蘆筍 - $40 (好味指數:😍😍😍😍😍)
全部都好粗👍🏻 顏色翠綠,味道清新,質感爽脆多汁,而且完全唔會有渣,成條都食得~

燒茄子 🔥🍆 - $58 (好味指數:😍😍😍😍)
啲茄子🍆全部都去左皮先燒🔥,所以食既時候啖啖肉~ 用左香甜既燒汁🔥同惹味有鹹香既木魚絲🐟調味都唔錯,質感軟糯清甜~

燒舞茸 🔥🍄‍🟫 - $42 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
啲舞茸有芳香馥郁既濃郁香氣,鮮嫩爽脆又juicy,燒過🔥之後更加香口~ 配埋清甜既蘿蔔茸⚪️🥕有提鮮既效果~

三文魚茶漬飯 🍣🍵🥣🍚 - $48 (好味指數:😍😍😍😍)
茶湯🍵🥣係用左鮮味既海苔、鹽昆布等食材再配清香既茶🍵煮成,味道清爽又可以提鮮~ 配埋上面鮮味有鹹香既三文魚碎🍣一齊食,暖笠笠咁都唔錯~

好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍🤩
Here you can watch the chefs grilling sophisticatedly on charcoal fire and enjoy authentic Japanese izakaya vibe with retro decors. Staff are chatty and cheerful, and we love how friendly and professional the head chef is! There’s even a hearty handwritten greeting note with our booking names on the table- so lovely! Seasonal menus: A must try!All the dishes were attractive and we picked a few. Flank steak and salad; A4 wagyu beef ribs; wagyu burger on rice with egg yolk and grill sauce; squid r
甲羅燒(配法包)
紫蘇墨魚卷

Seasonal menus: A must try!

All the dishes were attractive and we picked a few. Flank steak and salad; A4 wagyu beef ribs; wagyu burger on rice with egg yolk and grill sauce; squid rolls with shiso leaf and crab roes; chargrilled squid tentacles; crab miso on shell with toasted baguette.
月見炭燒手挽和牛漢堡飯

Honestly all of these were so delicious, chargrilled to perfection, and each dish was finger-lickingly good. We particularly liked the rich and savoury crab miso on crispy baguette, and the flank steak. 🤌🏼
牛側身

Regular menus: Also full of surprises

The rest of the skewers we had were just as good, assuredly. Every single skewer was meticulously prepared, crispy, fresh, fragrant and fully juicy. We had chicken wing; grilled mentaiko mayo on crispy deep fried tofu; ox tongue; chicken skin; Iberico pork belly; chicken thigh and leeks; shungiku beef rolls; shiitake mushrooms; and finally a pair of jumbo size scallops.
炭燒魷魚鬚,黑豚腩肉,手羽雞翼
大香菇,牛肉春菊卷,A4和牛肋肉串,雞皮,手羽,大蔥雞脾肉

Among these, you mustn’t miss out on the signature grilled mentaiko sauce on tofu which tasted like crispy tofu puff; the extremely succulent and saucy shungiku beef rolls; the freshly torched jumbo scallops in an impressive size; and the very aromatic shiitake mushroom that’s flavoured with melted butter, yuzu and grated radish.
牛舌

We had a glass of Japanese ripe peach soda and Aomori apple juice to call it a good good night. Arigato gozaimasu!
完熟白桃梳打,青森蘋果汁
甲羅燒(配法包)
月見炭燒手挽和牛漢堡飯
牛側身
炭燒魷魚鬚,黑豚腩肉,手羽雞翼
大香菇,牛肉春菊卷,A4和牛肋肉串,雞皮,手羽,大蔥雞脾肉
2024-12-09 441 浏览
係日本炭火串燒都常見,但係香港就好少見!呢間入到去好有日本居酒居Feel,裝修好好,Bar 枱中間圍住個爐,可以見到師傅點樣燒;食物全部都係即叫即燒,熱辣辣!同埋同朋友傾計好啱,食住再燒,見佢個酒櫃好多客人存左既酒,證明好多客人開住枝酒,食住串燒,好開心!首先講個笑話,我同朋友座低既時候,見到隻碟,以為點解唔乾淨,有水積既,原來係隻碟既設計,真係大鄉里。咁啱我地座係炭爐面前,唔好以為會好熱,一D都唔會,因為佢地裝左一塊透明玻璃,令到你地可以好近距離,但一啲都唔會覺得炭爐既熱力。一開始我地叫左兩個小食,凍蕃茄同埋牛蒡漬。個凍蕃茄好好食,好新鮮,平時我唔多鍾意食好淋既蕃茄,但佢既蕃茄好新鮮,所以唔淋,好爽脆;而佢面頭鋪上好似紫菜既野,但其實係紫蘇葉,食蕃茄唔會有腥味,又有淡淡既紫蘇味,好味呀!評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5佢既串燒有啲好等別,唔同出面一般果啲,例如佢有個春菊牛肉卷,係牛肉卷住啲菜黎燒,啲菜吸收佢既自制醬汁,好好味,好Juicy;評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5我地叫左唔同既串燒都好好味,尤其佢既自制雞肉棒,好好味,每一條都配上蛋黃,好creamy,我同朋友都忍唔住再encore;
係日本炭火串燒都常見,但係香港就好少見!

評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5

評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
另外,我地有叫佢海鮮,叫左聖子同帶子,佢既聖子好大隻,可以一開二,有時我好怕聖子會好難咬開,但佢燒到啱啱好;
評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
而佢既帶子係配紫菜夾住黎食,好有創意!
評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
重有,我想介紹佢既燒羊架,真係太好味,超juicy,好軟熟,好淋,勁好食!
評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
其他既串燒都好食,唔逐樣介紹,佢既食物質素有返咁上下水準!

大家黎記得要訂枱呀,如果唔係好快會冇位!

整體味道指數:😋😋😋😋😋/5
性價比:💰💰💰💰/5
環境:❤️❤️❤️❤️❤️/5
服務:✅✅✅✅✅/5
2024-11-25
  • 羊架,春菊牛肉卷,自制雞肉棒
2024-10-18 1130 浏览
《炭火串燒居酒屋🎎》———————————————-#酔々炭火燒居酒屋 🏯-呢間位於山林道嘅日式居酒屋好有feel,啱哂同同事收工嚟chill下happy hour🥳位置旺中帶靜,裝修好有心思,充滿日式風格~ 喺吧檯可以睇住師傅以炭火爐燒串燒,即叫即燒,非常惹味😋-❤️ 串燒自家製免治鶏肉,沾滿蛋醬咁食更加creamy🐥 特別鍾意燒雞翼,份量十足,而且燒得好靚,肉質鮮嫩,熱辣辣食啱啱好!鶏軟骨、鶏皮好香口,仲食得出佢嘅雞皮油香🤩 黑豚腩肉同黑豚腩肉全部都好唔錯,啖啖肉🥰 比較特別嘅有紫蘇墨魚卷,燒完口感彈牙~-🌊 時令海鮮我哋分別嗌咗燒蟶子、燒北寄貝同燒蠔🦪當日燒蠔係仙鳳趾,正值季節,所以鮮味十足😆 蟶子同北寄貝都好爽口彈牙😍-🦀 蟹味噌甲羅燒蟹殼裡鋪滿蟹膏蟹籽蟹肉絲,味道濃郁,充滿鮮味,放喺法包上面食好正😙-💛 明太子玉子燒味道鮮甜美味,喺嫩滑嘅玉子燒上面鋪滿滿滿嘅明太子,層次豐富,足本準備😜-⭐ 參考價錢︰(另收加一)自家製免治雞肉:$48雞軟骨:$38雞皮:$38黑豚肉腸:$62/3條黑豚腩肉:$48雞翼:$42甜番薯:$28厚揚豆腐:$28燒芝士年糕:$42燒蟶子:$78明太子玉
《炭火串燒居酒屋🎎》
———————————————-
#酔々炭火燒居酒屋 🏯
❤️ 串燒
🌊 時令海鮮
我哋分別嗌咗燒蟶子、燒北寄貝同燒蠔🦪
🦀 蟹味噌甲羅燒
💛 明太子玉子燒
⭐ 參考價錢︰(另收加一)
自家製免治雞肉:$48
生啤:$88
晴王麝香葡萄汽水:$48
🍌 抵deal 指數:8/10
2024-10-16
大推大推私藏居酒屋💛標榜用1200度高溫備長炭火烹調,可以鎖住肉汁同保留燒物口感彈性🔥平日晚上都爆滿,一進店就好似置身日本居酒屋,小小店面+ U字型開放式廚房設計 + 微暗嘅光線,超好氣氛!強烈推薦大家坐吧檯,可以睇住師傅用心不停燒,夠哂風味😍串燒menu選擇多樣化,仲有超過200種日本各地精選日本酒🍶放工同朋友嚟小酌一番食宵夜正全部員工勤快有禮,不時望下我地有咩需要,適時同客人互動態度好nice👍🏻 ⬇️⬇️昭和風海報有feel!好啱打卡🍢明太子醬栃尾油揚店家招牌之一,估唔到喺香港都可以食到新潟県佐酒名物!雖然賣相其貌不揚,呢個必點🏆厚身豆腐卜脆皮,入面軟綿綿,雙重口感好掂,配明太子醬鹹香好好味🤤🍢牛小排牛味相當濃厚,口感軟嫩🍢牛舌厚身又燒到啱啱好唔乾,juicy😍🦑醬燒魷魚筒非常大份,入口柔軟,份量夠兩人食,性價比真係好高呀~🥢燒明太子燒到邊位脆脆地,鹹香惹味度100,配啤酒非常啱key🍢春菊牛肉卷 春菊陣草青香夾牛肉好夾,塊牛肉仲要好多肉汁🤤難怪係人氣串燒,見隔離左右都叫🍢萵苣豚肉卷呢度嘅食材配搭真係有一手,萵苣配豚肉又係好死夾!🍢鰻魚串新鮮肥美,個皮燒得好香,咬落去啲肉好彈牙🐐羊

強烈推薦大家坐吧檯,可以睇住師傅用心不停燒,夠哂風味😍

⬇️⬇️昭和風海報有feel!好啱打卡

🍢明太子醬栃尾油揚

🍢牛小排
牛味相當濃厚,口感軟嫩

🍢牛舌
厚身又燒到啱啱好唔乾,juicy😍

🦑醬燒魷魚筒
非常大份,入口柔軟,份量夠兩人食,性價比真係好高呀~

🥢燒明太子
燒到邊位脆脆地,鹹香惹味度100,配啤酒非常啱key
燒明太子

🍢春菊牛肉卷

🍢萵苣豚肉卷
呢度嘅食材配搭真係有一手,萵苣配豚肉又係好死夾!
春菊牛肉卷 +  紫蘇墨魚卷

🍢鰻魚串
新鮮肥美,個皮燒得好香,咬落去啲肉好彈牙

🐐羊扒
超厚身,羊味夠香,夠腍好易咬,燒得好!

🍜牛肉湯烏冬
係朋友嘅飛佛三扒兩撥已經食晒~我都有黐食幾啖,烏冬唔係嗰啲cheap cheap烏冬嚟🤓

🍙飯團
鍾意飯氣攻心所以叫飯團🤣米粒口感剛好,醬油少少甜惹味又頂肚

燒明太子
春菊牛肉卷 +  紫蘇墨魚卷
  • 春菊牛肉卷
  • 萵苣豚肉卷
日本椰菜沙律 $48日本椰菜沙律用咗新鮮椰菜,咬落爽脆多汁,帶有蔬菜嘅天然甜味。麵豉醬唔會過濃,襯托到椰菜嘅清新,好開胃鮟鱇魚肝 $78鮟鱇魚肝入口即化,質地滑嫩如奶油,味道鮮甜中帶微鹹,少少回甘味醂魚乾 $78味醂魚乾燒得外脆內軟,咬落有微微嘅焦香,唔會太乾,啱晒送酒螢光魷魚漬 $48螢光魷魚漬嘅魷魚肉爽口彈牙,醬汁帶有微酸微咸嘅味道,好開胃,唔會過鹹,係一道好嘅下酒菜汁燒鷄腳筋 $38汁燒鷄腳筋燒得外皮微焦,內裡軟糯,入口即化,食落有啲黏口嘅感覺,好有嚼勁免治鷄肉棒 $48免治鷄肉棒外皮燒得香口,內裡鷄肉嫩滑多汁,調味簡單但好入味,咬落有肉汁爆出,再蘸上雞蛋黃簡直一絕燒雞髀肉 $38燒雞髀肉燒得皮脆肉嫩,帶有炭燒嘅焦香,肉質 Juicy萵苣豚肉卷 $42萵苣豚肉卷嘅豚肉燒得嫩口,肉汁豐富,搭配新鮮萵苣嘅爽脆,口感好有層次大蔥雞髀肉 $42大蔥雞髀肉嘅雞肉嫩滑,配上大蔥嘅微辛香氣,味道好夾,雞肉Juicy,肉汁同蔥香互相滲透,好惹味油甘魚鮫 $138油甘魚鮫嘅魚肉鮮嫩得黎帶有油脂嘅香氣,唔會過膩,魚皮微微爽脆,口感好有層次,鮮味更突出油揚豆腐 $28油揚豆腐外皮炸得香脆,內裡豆腐軟滑

日本椰菜沙律 $48

鮟鱇魚肝 $78

味醂魚乾 $78
味醂魚乾燒得外脆內軟,咬落有微微嘅焦香,唔會太乾,啱晒送酒

螢光魷魚漬 $48

汁燒鷄腳筋 $38

免治鷄肉棒 $48

燒雞髀肉 $38
燒雞髀肉燒得皮脆肉嫩,帶有炭燒嘅焦香,肉質 Juicy

萵苣豚肉卷 $42

大蔥雞髀肉 $42

油甘魚鮫 $138

油揚豆腐 $28
油揚豆腐外皮炸得香脆,內裡豆腐軟滑,入口有豆腐嘅清香,吸咗醬汁後,味道更濃郁

三文魚茶漬飯 $48
三文魚茶漬飯嘅三文魚鮮甜,茶湯清香,飯粒軟滑,食落清新又唔膩

自家鯛魚湯 $58
鯛魚湯湯底非常鮮甜,湯汁濃郁呈奶白色,飲落暖胃又唔油膩

燒飯團(醬油) $42
燒飯團外層燒得微脆,內裡飯粒軟糯,帶有醬油嘅鹹香,用紫菜包住食仲有風味

神龜 長期熟成酒 300ml $300
神龜長期熟成酒入口順滑,帶有濃郁嘅米香同淡淡嘅果香,酒體醇厚,帶有微甜嘅餘韻

Suntory Beer $88
Suntory Beer 入口清爽,配搭燒烤食物,解膩之餘仲好清爽

📌酔々炭火燒居酒屋 (尖沙咀)
地址:尖沙咀山林道38號銀座38 15樓A號舖
2025-02-28 0 浏览
係香港食串燒唔知幾時開始愈來愈高消費,但係好多串燒店質素麻麻,性價比唔高,所以我好少幫襯。尋晚識食嘅朋友帶左我去山林道一間日式串燒屋酒屋,除咗環境氣氛一流之外,食物重好高質,絕對要支持!店面佈置到感覺去左日本一樣,重有燒烤師傅即場燒烤,好好feel,而且通風系統做得好好,唔覺油煙味。Menu入面海鮮,肉類同蔬菜嘅選擇都唔少,我哋叫左嘅都好好味😋❤️個人心水推薦❤️🌟海鮮類蟶子 : 超大隻蟶子皇,爽口鮮甜又juicy!鰻魚 : 魚皮微焦脆卜卜,肉質爽滑肥美!醬燒魷魚筒🦑 : 原條魷魚烤香切成魷魚魷圈方便食用,口感彈牙新鮮,配上薑蓉有另一番滋味。油甘魚鮫🐟 : 外皮酥脆,魚肉鮮嫩👍🏻栄螺 : 大推!師傅好細心已經將螺肉切片,見到殼入面重有昆布同湯汁,店員重準備小杯子比我哋飲個湯汁。成件事就係好清甜!🌟肉類牛肉春菊卷 : 上枱已經聞到牛香四溢,牛肉片包住新鮮春菊,咬落去勁juicy,口感有層次。春菊減低左牛肉嘅油膩,好夾。萵苣豚肉卷 : 豚肉卷包裹嘅係清甜嘅萵苣,上面重加左牛油果醬,幾得意喎😄🌟蔬菜類蘆筍 : 勁嫩無渣又爽口清甜,食完肉食佢啱哂!😎🌟其他鮟鱇魚肝 : 朋友介紹一定要食!原來鮟鱇魚

❤️個人心水推薦❤️

🌟海鮮類
蟶子 : 超大隻蟶子皇,爽口鮮甜又juicy!

鰻魚 : 魚皮微焦脆卜卜,肉質爽滑肥美!

油甘魚鮫🐟 : 外皮酥脆,魚肉鮮嫩👍🏻

🌟肉類

🌟蔬菜類
蘆筍 : 勁嫩無渣又爽口清甜,食完肉食佢啱哂!😎

🌟其他
鮟鱇魚肝 : 朋友介紹一定要食!原來鮟鱇魚肝係咁香滑!配嘅醬汁類似柚子醋,好清新👍🏻

明太子玉子燒 : 另一必食!軟嫩嘅玉子上面鋪滿明太子沙律醬,又滑又香超好味!Encore!

紫蘇墨魚卷 : 平平無奇嘅墨魚膠,估唔到用紫蘇葉包住燒係咁夾咁香👍🏻

燒飯團 : 外脆內軟,揀左醬油口味,唔錯😌

三文魚茶漬飯 : 清新解膩,食完串燒之後食佢感覺好温暖,好舒服🥰

2025-02-24 0 浏览
朋天約我去居酒屋食串燒, 仲有得睇住佢即整即燒好治癒! 春菊牛肉卷 春菊的清香和牛肉的鮮嫩相結合,味道層次感十足。牛肉卷在口中一咬,鮮美的肉汁瞬間釋放,搭配春菊的清新,簡直是絕配!😋萵苣豚肉卷萵苣豚肉卷🥢💖 在於它的清爽和豐富的口感。萵苣的清脆搭配上嫩滑的豚肉,咬上一口,肉汁四溢,而且用萵苣包裹著,既健康又能減少油膩感,真是個不錯的選擇!😋自家製免治雞肉House-made Minced Chicken🍗✨ 免治雞肉的香氣撲鼻而來,經過烤制後,肉質更加鮮嫩多汁,外焦里嫩!而且自家製作的串燒,肯定更加新鮮,配埋日本生蛋更滑溜😋鰻魚串🍢✨ 燒鰻魚串通常是將新鮮的鰻魚串在竹籤上,經過炭火燒烤,外焦里嫩,味道鮮美。它的肉質滑嫩,搭配上特製的醬汁燒帶子✨ 燒帶子通常是將新鮮的帶子用蒜蓉、黃油或醬油等調料調味後,放在炭火上烤制,外焦香脆,內里鮮嫩多汁
朋天約我去居酒屋食串燒, 仲有得睇住佢即整即燒好治癒!

春菊牛肉卷

萵苣豚肉卷

自家製免治雞肉
House-made Minced Chicken

鰻魚串

2025-02-21 0 浏览
尖沙咀真係好多嘢食,發掘到尖沙咀炭火燒高質數居酒屋😋好正啊,見到師傅即場燒串燒,一連串嘅動作睇到佢技術👍🏻視覺效果唔錯,而且通風系統一流,唔會有油煙味,環境舒適。鹿兒島A4和牛肉眼鹿兒島啲牛好正,脂肪比例豐富雪花狀態,睇住師傅輕輕燒幾秒反轉再燒,裏面切開仲係粉紅色雪花,脂感滿滿❤️鰻魚串魚皮燒至微焦脆卜卜,入邊魚肉油脂豐富超鍾意食。自家製免治雞肉免治雞肉軟骨精粹在於入邊有一粒粒細細嘅軟骨,有咬口。燒日本季節蠔非常推薦,雖然唔係好大隻,但係味道取勝,蠔肚飽滿,炭火燒蠔火候剛剛好唔會乾水,想嘅時候有炭火香而且飽滿。紫蘇墨魚卷如果鍾意紫蘇嘅朋友仔唔可以錯過,紫蘇獨特香氣配上彈牙粒粒墨魚卷😲上面嘅魚子粒粒飽滿咬落去係脆,整個感覺就係彈牙甲羅燒蟹蓋裡裝滿蟹膏👍🏻鹹味適中、鮮味濃郁。旁邊有已經預先塗上牛油嘅麵包埋,夾埋蟹膏勁正,視覺同味覺都好chill!白子白子好補架🙈 口感軟糯綿密,佢哋嘅獨特鮮香,非常吸引我。底部有少少酸甜嘅醬汁,可以中和白子濃厚香氣,佢哋嘅白子經過輕輕火炙,依然保持香滑,食完之後仲有少少湯汁可以飲。明太子玉子燒超級推薦,玉子上面鋪滿明太子沙律醬,鹹鹹香香超好吃!
鹿兒島A4和牛肉眼
鰻魚串
魚皮燒至微焦脆卜卜,入邊魚肉油脂豐富超鍾意食。

自家製免治雞肉
免治雞肉軟骨精粹在於入邊有一粒粒細細嘅軟骨,有咬口。
燒日本季節蠔
甲羅燒
白子
明太子玉子燒
超級推薦,玉子上面鋪滿明太子沙律醬,鹹鹹香香超好吃!
  • 白子
  • 甲羅燒
  • 紫蘇墨魚卷
  • 鹿兒島A4和牛肉眼
  • 鰻魚串
酔々炭火燒居酒屋嘅廚房班底係由前麗晶酒店同中環 Tokio Joe 嘅師傅親自「煮」理 👨🏻‍🍳✨ 每一串都燒得認真又講究,細節位完全冇馬虎,專業 👏🏻👏🏻 ❤️ #C心推介 羊架 ($78) 厚切羊架燒到外香內嫩,冇羊膻味,好 Juicy,下次一定會再嗌 🐑 牛肉春菊卷 ($52) 春菊嘅清新草香,夾住牛肉一齊燒,肉汁滲晒入春菊,入口多汁,值得一試 🌿 牛舌 ($48) 厚切牛舌,咬落爽口彈牙,肉汁滲出嚟每一啖都鮮嫩 👅 燒白子 ($98) 入口嫩滑,配燒汁加牛油調味嘅醬汁,仲有輕輕嘅燒香味,#好食 🤤✨ 半隻龍蝦 ($168) 龍蝦燒得啱啱好,肉質鮮甜又彈牙,仲有陣陣炭香味,提升咗龍蝦嘅鮮味 🦞 牛側身 ($158) 呢個係牛胸骨旁嘅肉,燒到外層焦香,入面肉味濃郁,鐘意食牛嘅一定唔可以錯過 🐄 和牛漢堡飯 ($78) 唔駛排長龍都可以食到挽肉と米!和牛漢堡燒到表面焦香,配埋月見汁同飯,和牛香加埋蛋汁嘅滑,唔錯 🍳🍚 🍢 其他串燒、燒物 南非鮑魚 ($128):爽口彈牙,仲會幫你切好,食得方便~ 明太子醬栃尾油揚 ($48):豆皮燒到香脆,上面鋪滿明太子醬!紫蘇墨魚卷 ($48):紫蘇

❤️ #C心推介
羊架 ($78)

牛肉春菊卷 ($52)

牛舌 ($48)
厚切牛舌,咬落爽口彈牙,肉汁滲出嚟每一啖都鮮嫩 👅

燒白子 ($98)

半隻龍蝦 ($168)

牛側身 ($158)

和牛漢堡飯 ($78)

🍢 其他串燒、燒物
南非鮑魚 ($128):爽口彈牙,仲會幫你切好,食得方便~
紫蘇墨魚卷 ($48):紫蘇清香,墨魚彈牙,幾特別 🐙
牛筋 ($48):膠質滿滿,入口又香又軟腍,鐘意膠質一定會鍾意!
燒汁雞腳筋 ($38):雞腳筋有咬口得嚟唔韌,仲帶鹹香嘅燒汁味!
白鰻 ($68):鰻魚鮮甜,肉質嫩滑,燒得啱啱好 🐟
雞軟骨 ($38):脆卜卜嘅雞軟骨,啱晒鍾意咬咬咬嘅朋友 🐓
芝士年糕 ($42):年糕煙韌,加埋芝士嘅濃郁,唔會膩口 🧀

呢度唔單止食物高質,服務都一樣高分!店員會因應你嘅進度慢慢上菜,唔會趕你走,成晚食得好開心 🥰
2025-02-03 107 浏览
大推‼️位於山林道嘅 酔々炭火燒居酒屋🏮估唔到喺香港都可以搵到用炭火燒嘅居酒屋🔥過年前同朋友聚一聚,揀咗間氣氛超好嘅居酒屋,平日夜晚都full house😳✨大推日本A4和牛肉眼,脂肪分布平均,睇住師傅燒真係好治癒🔥🔥牛舌、牛小排、和牛肋肉串 同樣出色!✨蟶子啖啖肉,爽口彈牙有鮮味!✨鷄腎、鶏脾肉同免治鶏肉棒都非常好!特別係雞髀肉非常Juicy🤤✨鵪鶉蛋燒到外脆內軟,口感好好✨萵苣豚肉卷、秋葵、大香菇🍄‍🟫食咗少少牛油香味,正!明太子玉子燒亦都唔錯,值得一試!✨明太子茶漬飯好好食!簡直令我飄咗返日本🤤🤤✨味噌飯糰好香脆,師傅仲知我哋係兩個人share,專登切開兩件獨立包,非常細心🥰✨牛肉湯烏冬嘅牛肉肥瘦均勻,喺咁凍嘅天氣食真係好滿足!

✨蟶子啖啖肉,爽口彈牙有鮮味!

✨鵪鶉蛋燒到外脆內軟,口感好好

✨明太子茶漬飯好好食!簡直令我飄咗返日本🤤🤤

✨牛肉湯烏冬嘅牛肉肥瘦均勻,喺咁凍嘅天氣食真係好滿足!
2025-01-28 91 浏览
呢間位於尖沙咀山林道嘅上樓居酒屋,氣氛超好,設計都非常有心思👍一入到居酒屋就有如瞬間置身日本一樣!我哋揀咗吧枱座位,可以一邊望住師傅嘅專業嘅料理手法,一邊品嚐美食!我哋叫咗海鮮:北寄貝 、燒白子 、燒真蠔 同油甘魚餃 亦都有我最愛嘅芝士年糕 串燒方面有免治雞肉 、牛肉春菊卷、 萬苣豚肉卷、 紫蘇墨魚卷、 燒蕃薯 、汁燒脆肉瓜。食串燒,當然唔可以少左杯酒啦!梅酒就係我哋嘅致愛!整體居酒屋氣氛非常之好,平日夜晚都滿座,建議最好book咗位先!而且好多串燒都係師傅自己親手製作,有特色又好食,絕對係誠意之作💕

我哋叫咗海鮮:北寄貝 、燒白子 、燒真蠔 同油甘魚餃
亦都有我最愛嘅芝士年糕
食串燒,當然唔可以少左杯酒啦!梅酒就係我哋嘅致愛!

2025-01-21
👨🏻‍🍳酔々炭火燒居酒屋 (尖沙咀)📍尖沙咀山林道38號銀座38 15樓A號舖 「日本師傅主理的炭火串燒🤤」 都系Keyaki group😝上次食完五勺,今次試yoiyoi😆平日夜晚都幾full,訂座會系你枱上寫你個名,好sweet🥹🫶🏻 餐廳都系日式和風設計,吧枱座,可以望住師傅燒🤤仲有屏風,吾會燻到客人🫶🏻 🥗日本椰菜沙律 $48椰菜好甜!!就咁生食 配麵豉醬 (吾好蘸咁多🙈)👍🏻🍽️A4和牛肋肉串 $78/串油脂豐富👍🏻👍🏻🍽️牛舌 $48👍🏻🍽️牛小排 $62🍽️黑豚腩肉 $48咸左小小🙈不過半肥瘦,都幾juicy🤤師傅系串燒調味上會重手小小🙈👍🏻🍽️自家製免治雞肉 $48幾惹味🤤👍🏻🍽️燒季節蠔 $78/隻超鮮甜!!連入面既海水都好鮮甜👍🏻🍽️燒帶子 $78/2隻👍🏻🍽️醬燒魷魚筒 $88/隻又鮮又煙韌🤤👍🏻🍽️厚揚豆腐 $28/隻必試!!調味剛好,入面好似玉子豆腐咁嫩👍🏻🍽️椎茸 大香菇 $34/個好香口,第一次試呢種整法🤤輕壓香菇,好juicy🤤👍🏻🍽️翠玉瓜 $28/串厚切 燒到超juicy!!👍🏻🍽️蕯摩芊 甜番薯 $28/串👍🏻🍲鯛魚湯 $58必點,超鮮甜魚湯😋仲有海帶同豆腐。👍🏻🍹青森縣
👨🏻‍🍳酔々炭火燒居酒屋 (尖沙咀)
📍尖沙咀山林道38號銀座38 15樓A號舖

「日本師傅主理的炭火串燒🤤」

都系Keyaki group😝
上次食完五勺,今次試yoiyoi😆
平日夜晚都幾full,
訂座會系你枱上寫你個名,好sweet🥹🫶🏻

餐廳都系日式和風設計,
吧枱座,可以望住師傅燒🤤
仲有屏風,吾會燻到客人🫶🏻
日本椰菜沙律

🥗日本椰菜沙律 $48
椰菜好甜!!
就咁生食 配麵豉醬 (吾好蘸咁多🙈)

👍🏻🍽️A4和牛肋肉串 $78/串
油脂豐富👍🏻
👍🏻🍽️牛舌 $48
👍🏻🍽️牛小排 $62
🍽️黑豚腩肉 $48
咸左小小🙈不過半肥瘦,都幾juicy🤤
師傅系串燒調味上會重手小小🙈

👍🏻🍽️醬燒魷魚筒 $88/隻
又鮮又煙韌🤤
鯛魚湯

👍🏻🍽️厚揚豆腐 $28/隻
必試!!調味剛好,入面好似玉子豆腐咁嫩
👍🏻🍽️椎茸 大香菇 $34/個
好香口,第一次試呢種整法🤤
輕壓香菇,好juicy🤤
👍🏻🍽️翠玉瓜 $28/串
厚切 燒到超juicy!!
👍🏻🍽️蕯摩芊 甜番薯 $28/串
👍🏻🍲鯛魚湯 $58
必點,超鮮甜魚湯😋
仲有海帶同豆腐。
👍🏻🍹青森縣產蘋果汁 $32/杯

呢到服務又系好好🤤
熱茶不住斟👍🏻

#酔々炭火燒居酒屋 #香港居酒屋 #居酒屋 #香港居酒屋關注組 #日式串燒 #炭火燒 #炭火串燒
鯛魚湯
2025-01-18 77 浏览
酔々炭火燒居酒屋主打炭火燒烤串燒,環形式吧台可以一邊欣賞燒烤師傅即場燒烤,增添一番趣味。今日點了—🍢明太子玉子燒厚實的現做玉子,上面豪邁地放了滿滿明太子。口感軟嫩溫和滑順,很美味。🍢醬燒魷魚筒整尾魷魚直接上桌,燒烤的香氣撲鼻。魷魚切成一塊塊,口感彈牙新鮮。🍢雞翼居酒屋巧妙地串在竹籤上,食用方便不髒手。外皮很酥脆,一口咬下整個爆汁,雞肉鮮美軟嫩,一定要再來一串。🍢大葱雞脾肉雞肉與大蔥相間相當有亮點,雞腿肉超多汁,口感很嫩,搭配爽脆清甜的大蔥,讓人意猶未盡。🍢牛肉春菊卷牛肉片卷起整捆的春菊,在烤盤上吱吱作響。牛肉很嫩油脂豐富,鮮綠的春菊口感清爽,與牛肉的搭配超美味。🍢萵苣豚肉卷豚肉卷和牛肉捲外觀很相似,萵苣清甜與豬肉的香氣融合得很棒,建議牛肉豚肉都試試,好滿足。🍢油甘魚鮫外皮烤到酥脆,魚肉豐富鮮嫩多汁。份量十足,很有飽足感。整體而言,串燒串串高質,師傅功夫一流,每串火候都掌握的恰到好處,價格亦屬合理範圍,是食串燒的好去處。

今日點了—

牛肉春菊卷

🍢萵苣豚肉卷
萵苣豚肉卷

🍢油甘魚鮫
外皮烤到酥脆,魚肉豐富鮮嫩多汁。份量十足,很有飽足感。
油甘魚鮫

醬燒魷魚筒
牛肉春菊卷
2025-01-13 87 浏览
這家串燒店的環境非常舒適,燈光柔和,讓人感覺放鬆。無論是食材的新鮮程度,還是燒烤技術,都給人留下深刻印象。無論是肉類還是海鮮,每道菜都能令人滿意。豬牛方面,A4和牛肋肉串,口感極為鮮嫩,油花分布均勻,燒烤後的香氣撲鼻而來,肉質鮮美!牛肉卷的味道濃郁,包裹著新鮮的蔬菜,口感層次豐富。而牛舌的口感滑嫩,牛小排肉質厚實,十分滿足。豬肉卷味道清新,搭配的蔬菜和醬汁相得益彰。雞肉方面,自家製免治雞肉調味非常到位。雞軟骨燒得恰到好處,口感脆嫩。大蔥雞脾肉搭配非常和諧,雞脾肉鮮嫩,大蔥的香味提味不少。雞翼醃製得當,外皮脆脆的,肉質鮮嫩。海鮮方面,醬燒魷魚筒烤得非常入味,口感彈牙,配上特製醬汁,特別開胃。燒蠔新鮮,肉質鮮甜,搭配檸檬汁更能凸顯海鮮的鮮美!鰻魚的燒烤火候掌握得宜,肉質滑嫩,風味獨特,值得一試。蔬菜類有秋葵,保持原有脆度,燒烤的香氣讓這道素菜更具吸引力。燒茄子燒烤後的口感柔軟,但亦保留茄子甜味,十分美味。而燒飯團 外脆內軟,搭配的醬料相當美味。芝士年糕外脆內軟,口感滑順,十分香口難忘!酔々炭火燒居酒屋 (尖沙咀)地址:尖沙咀山林道38號銀座38 15樓A號舖

酔々炭火燒居酒屋 (尖沙咀)
地址:尖沙咀山林道38號銀座38 15樓A號舖