2018-12-08 166 浏览
又入冬又係時候食麻辣火鍋喇🤤年復年 最開心既係我終於成功訓練男朋友食辣🤤今日一齊去食劉一手!始終都係叫個鴛鴦鍋🤣驚佢頂唔順都有得即刻轉會哈哈 豬骨湯用料十足 勁大舊豬骨👍🏻牛肉十分出色 牛味出 脂肪均勻 配麻辣鍋食一流 !黃喉 勁大碟好抵食!第一次食黃喉食到覺得有啲多🤣呢個真係必食之選👍🏻麻辣鍋黎計 識食一定食午餐肉👍🏻蓮藕 爽脆 如果唔鍾意食蓮藕既 我會建議食土豆片 一樣咁正🤤👍🏻麻辣鍋必食🌟薯粉 呢隻係曲薯粉 我個人鍾意粗身啲既薯粉 不過呢款都同樣索味同有咬口🤤👍🏻遲啲再凍啲再捉男朋友黎食🤣👍🏻

牛肉十分出色 牛味出 脂肪均勻 配麻辣鍋食一流 !

麻辣鍋黎計 識食一定食午餐肉👍🏻

遲啲再凍啲再捉男朋友黎食🤣👍🏻
2018-12-08 136 浏览
試完銅鑼灣劉一手嘅冒菜午餐,唔錯,湯底辣得來幾清。 經過見到原來旺角都有分店就試下, 湯底油好多,冒菜牛肉明顯低質點,好老,午餐肉3塊都是頭尾邊位,感覺是下欄嘢就用來做午餐。 除非有改善否則建議食銅鑼灣分店。
天氣開始轉冷了,我和朋友就一起到天王級的劉一手吃麻辣火鍋, 位置方便, 地方寬敞,座位舒適, 整體都很乾淨。我們這次選了麻辣火鍋配豬骨湯, $84 + $84的價格就可以品嚐到班種湯底,  豬骨湯的栗米很清甜, 我們吃菜的話就放這邊,味道好好啊, 感覺還蠻健康的! 那來到劉一手, 當然必點的是麻辣,這個辣真的好正!無論配任何東西都很好吃,所以不用任何調味料, P.S. 調味料是要附錢的,每位$10,但調味料有超過十款,如果喜歡,你們可以附加這個的喔。 我覺得吃麻辣鍋,就應該點紅薯粉 $38,這個是真的好好吃, 紅薯粉的質感很好和這個麻辣湯底簡直是完美配搭,但吃上就就是會有點飽, 兩個女生不建議點太多的食物。 爽脆黃喉 ($108) ,是我和朋友都覺得好好吃, 爽脆的口感令人口味,但這個就完全不會有飽肚的感覺,因為下湯之後,滾一滾就縮得很小很小,差點會找不到哈哈。招牌劉毛肚 $148, 這個就也很不錯,就爽!霸王辣牛肉 $118, 牛肉很新鮮,一開始以為會很辣,但吃上去就一般般而已,拿來拍個照還是可以的哈哈。由於我和朋友今天不是很餓, 所以我們就沒辦法試太多的菜, 還是會期待下次再來的。
2018-12-07
2018-12-05 104 浏览
今日經過朗豪坊附近,見到呢邊有間新開嘅重慶劉一手,其實之前喺大陸食飯都聽過呢個名,不過估唔到佢而家喺香港都開咗。所以就入去睇下佢乜料。一試就知佢係好野!首先講下佢啲裝修先,非常有古典味,座位非常寬敞,坐得好舒服。然後講食物:豬腦:好食又爽口,係在香港食過既最好食山一間,推薦。海鮮:鮑魚上到桌仲識郁、全部好生猛,個頭夠大,咁既價錢都算中上美國肥牛:牛味濃,好耐冇食過咁正嘅牛烏冬:爽口,彈牙,出面餐廳好難先食到最後講服務,樓面好多侍應,服務好誠懇,下一定次會再黎。

豬腦:好食又爽口,係在香港食過既最好食山一間,推薦。

美國肥牛:牛味濃,好耐冇食過咁正嘅牛

烏冬:爽口,彈牙,出面餐廳好難先食到

最後講服務,樓面好多侍應,服務好誠懇,下一定次會再黎。
烏冬肥牛
豬腦
雲吞
麻辣鍋
2018-12-05 85 浏览
今日行過旺角,見天氣凍凍地咪想食個火煱,上左jolibee樓上一間新開嘅麻辣火鍋店。依間餐廳非常有驚喜。麻辣湯底好正,唔會正係得個辣字。食材黎講都算係新鮮,牛肉都幾有牛味。除左普通平時常嗌既肥牛,牛丸,今次仲叫左個鴨血,初嘗鴨血,覺得口感同豬紅差唔多,但鴨血會比較彈牙d。另外,仲嗌左個豬腦,味道就冇乜,但勝左入口即溶,值得一試。員工服務非常好,經常有人自動走過黎幫你加湯,又會幫你較大細火,喺香港算非常難得。餐廳環境非常舒服,裝修典雅,古式古香味濃。4個人食左$1200,雖然價錢有少少貴,但一分錢一分貨,絕對值得一試!
海鮮拼盤
麻辣湯底
2018-12-05
海鮮拼盤
麻辣湯底
2018-12-03 98 浏览
重慶劉一手終於開到入嚟旺角!呢間高質重慶麻辣火鍋店終於喺旺角區開咗分店,咁我就唔使再過海到銅鑼灣同排好耐隊去食。餐廳裝修得好中國風,環境舒服!我哋叫咗雙拼山珍雜菌同埋麻辣鍋,個麻辣鍋好夠難辣,配牛肉冇得輸!嗰珍菌湯亦都有好多菇喺入邊,非常好食!醬料可以自己配搭,任君選擇。我哋亦都叫咗響鈴,午餐肉,枝竹,蘿蔔,龍蝦丸等等.....樣樣都好新鮮,好好食!不過最令我感到出色嘅係佢嘅水餃!皮薄餡靚,用佢嚟打邊爐配薯粉冇得輸!期待下一次同朋友再去嘗試!
2018-12-01 107 浏览
今晚同同事收工後想食宵夜,大家都住唔同地方最後就揀左旺角呢個中間點,有同事提議食呢間麻辣鍋,我都係辣野愛好者當然即刻贊成火鍋店有兩層,座位都好闊落,可能係因為我地比較夜,所以入座時只見有幾檯客。湯底揀左椰子滑雞同麻辣鍋中辣,椰子湯底裡面都有好多雞,同埋十分嫩滑!淡淡椰子味好清甜麻辣湯底夠麻夠辣可惜唔夠香鴨血好大舊😱係我食過小數咬落彈牙既鴨血,不過要放麻辣湯先好味,唔係會有小許腥。不得不提牛丸好好味,咬落好多肉汁亦好彈牙鵝腸好新鮮,淥十幾秒就食得好爽口!豬頸肉,擺盤一流!切得好薄而且油脂分佈平均。霜降牛肉粒,睇相都見倒啲雪花好靚,食落好腍好重牛味,無限encore重慶小麵,打邊爐係必需要食粉麵!呢隻麵既口感好特別,煙煙韌韌,索埋啲麻辣汁夠哂惹味食材好新鮮但可惜麻辣湯底真係麻麻,同埋湯底都比較油而且價錢都偏貴。但係服務好好,店員好勤力加湯同加茶

麻辣湯底夠麻夠辣可惜唔夠香

鵝腸好新鮮,淥十幾秒就食得好爽口!

豬頸肉,擺盤一流!切得好薄而且油脂分佈平均。

食材好新鮮但可惜麻辣湯底真係麻麻,同埋湯底都比較油
而且價錢都偏貴。但係服務好好,店員好勤力加湯同加茶
$250 (宵夜)
2018-11-27 135 浏览
終於可以嘗試到非常有名既正宗重慶麻辣火鍋劉一手既招牌味道,仲可以食到由劉一手引進既超優質日本豬肉,係依個聞豬色變既時候,可以安心享用媲美貴價日本牛肉既美味豬肉之餘,仲可以試盡5款不同部位既口感,簡直係大開眼界。話劉一手既日本豬肉媲美貴價日本牛肉並不是隨口講,基本上你當係牛肉咁好快就已經可以灼熟,不同部位既豬肉厚薄都不同配合返最合適既口感,完美既油脂比例,放入口可以好似靚牛肉咁入口即溶,唔講可能好多人都會以為係牛肉,如果身邊介左牛既朋友叫佢嚟食一定好開心。除了火鍋豬肉外,劉一手仲用日本豬肉創作左不同既豬肉串燒,值得推薦。另外重慶火鍋必叫既毛肚一定要試,淥大約12-15秒就夠,入口爽脆口感好特別,其他不同款式既火鍋食品同丸類絕對有別於一般既工場火鍋食品,質素超班,當然價錢都比一般火鍋店高,但見到劉一手晚晚都爆場証明只要有質素香港人還是會識貨的。

2018-11-26 125 浏览
不嬲都好鍾意打邊爐,係 見到話唔錯,就成班人去試下得唔得。之前已經訂左檯,到左可以即刻安排入坐👍🏽,就算未人齊都無問題。環境乾淨,檯與檯之間好闊,就算坐滿人都唔覺嘈。職員有禮貌👍🏽火鍋湯底少貴,但質素ok👍🏽食物種類多,唔算細碟,質素ok,有自己品牌既啤酒,值得一試👍🏽下次會再食,推介👍🏽
不嬲都好鍾意打邊爐,係 見到話唔錯,就成班人去試下得唔得。
下次會再食,推介👍🏽
2018-11-23 143 浏览
真係第一次出街吃飯可以坐得咁唔舒服唔明點解其他comments會話”個位坐得好寬敞舒服”??無錯,間舖空間好大好寬敞,但有乜理由張凳可以窄到咁?自問都算瘦,肥d大隻d咖客人要點坐?坐得唔舒服到已經唔知自己吃左乜 好唔好吃 剩係想快d吃完起身走
真係第一次出街吃飯可以坐得咁唔舒服
唔明點解其他comments會話”個位坐得好寬敞舒服”??
2018-11-22 136 浏览
旺角的劉一手開左,緊係要拉大隊黎食,之前一直都未有機會試下,今次就襯佢新開張,叫班朋友去食成層2樓都係留一手,地方好大,周圍的裝修都好靚、好別緻,有種古色古香的感覺,我地一行4人,坐的位置都好闊敞,一坐底,店員就立即幫我地倒茶和介紹熱門食品,店員話店的海鮮,全部都好新鮮,點完餐之後,我地就去左調味品區,見到牆上面好多介紹,有麻辣風味、正宗風味、濃烈風味等等,可以根據自己鐘意的風味跟住佢調配,最後我就調配左正宗口味湯底就到左,我地叫左鴛鴦鍋:麻辣和皮蛋芫荽,一黎到,勁重麻辣香,湯面有幾條辣椒,而皮蛋芫荽就好清新,有幾塊豆腐,好香。 我地就急不及待放野食入去,我地叫左鴨血、蝦丸、新鮮魚、薯粉、牛肉粒、肥牛、菜等等D鴨血真係超級新鮮,滑而嫩,係香港地好小河食到咁鮮的鴨血,吸埋麻辣香,每食一淡都有陣辣香。蝦丸好大粒,放入去芫荽湯底,中和返岩岩食完麻辣的味道,好清新,芫荽和蝦的味好夾,原本粒蝦丸都好新鮮,內裹的蝦好彈牙,好爽,可以一個人拍10粒霜降牛肉粒真係念念不忘,一碟12粒島,一入口係勁淋,勁嫩,在麻辣湯底浸一陣已經好辣,幾秒已經可以食得,真係令人食指大動總括而且,旺角的留一手值得推薦,同朋

總括而且,旺角的留一手值得推薦,同朋友屋企人黎食,氣氛好好呀!

重慶火鍋推介:重慶劉一手
2018-11-21 268 浏览
好辣嘅我 一直好想食重慶劉一手佢開到黎旺角 當然要試試佢啦😍湯底揀咗正宗重慶麻辣鍋同山珍雜菌鍋 ($84+84)麻辣鍋好重嘅麻辣味 食得辣之人必選後者則比較清甜點 可以中和辣味有幾款高質嘅配料我覺得係必點嘅👇🏻爽脆黃喉 ($108) 其爽脆的口感成為我最愛炸重慶酥肉 ($58) 第一感覺就是香脆非常香非常好味 食得辣一定要食😽之後肉類牛羊都出色👍🏻平平地我會推薦牛頸脊 ($198)至於美國雪花肥牛 ($118) 就牛味較濃羊肉片 ($98) 都唔羶 打邊爐可一試至於特別推薦係豬大腸 ($68) 索哂啲湯好味道_________________________裝修環境:✨✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨✨(5個✨為滿分)________________________唔信我嘅可以自己去試試😂
好辣嘅我 一直好想食重慶劉一手
佢開到黎旺角 當然要試試佢啦😍
湯底揀咗正宗重慶麻辣鍋同山珍雜菌鍋 ($84+84)
麻辣鍋好重嘅麻辣味 食得辣之人必選

炸重慶酥肉 ($58) 第一感覺就是香脆
非常香非常好味 食得辣一定要食😽
炸重慶酥肉

之後肉類牛羊都出色👍🏻
平平地我會推薦牛頸脊 ($198)
牛頸脊

_________________________
裝修環境:✨✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
________________________
牛頸脊
羊肉片
豬大腸
2018-11-19 87 浏览
在電視上看到連郭天王,都為它作推廣的四川麻辣火鍋。這間在國內有千多間分店的麻辣火鍋,有兩層高的火鍋店,地方寬敞,座位舒適,適合大夥兒一起享用。溫馨提示:調味料每位$10,調味料有十多款,仲有秘制的麻油。麻辣火鍋配椰子滑雞鍋$198,麻辣火鍋,香料辣椒有幾十種,味道正宗。椰子滑雞鍋,椰子味很香而且濃郁,雞件亦都很大件。手打牛丸$48,爽口彈牙,牛肉味道濃郁。層層午餐肉$58,配麻辣湯底味道一流。油麥菜$38,分量十足,吃得健康。萵筍$38,我比較喜歡淥一淥就吃,爽口鮮甜。凍豆腐$38,吸湯能力一流,是火鍋必選。重慶小面$28,滾一分半鐘,煙煙韌韌,非常好味。炸響鈴$38,這個配椰子雞鍋,味道鮮甜。
在電視上看到連郭天王,都為它作推廣的四川麻辣火鍋

椰子滑雞鍋,椰子味很香而且濃郁,雞件亦都很大件。

手打牛丸$48,爽口彈牙,牛肉味道濃郁。

層層午餐肉$58,配麻辣湯底味道一流。

油麥菜$38,分量十足,吃得健康。
萵筍$38,我比較喜歡淥一淥就吃,爽口鮮甜。
凍豆腐$38,吸湯能力一流,是火鍋必選。

重慶小面$28,滾一分半鐘,煙煙韌韌,非常好味。

炸響鈴$38,這個配椰子雞鍋,味道鮮甜。

2018-11-19 981 浏览
之前訂好座,準時晚上6:30到達!環境舒適,座位又夠晒大,枱上準備好圍裙怕你食完成身味或者怕食到污糟!服務員即刻幫你安排位置,幫你沖埋茶☕️亦不斷叫你order定湯底同提你醬油區嘅位置!醬油區有兩邊,整齊排好。牆上教你調配唔同風味嘅混醬,除左常見嘅辣椒蔥芫茜之外,仲有少見嘅白芝麻、腐乳醬、蠔油同陳醋,都幾特別!我地揀左個半鍋沙嗲同半鍋小麻辣,本身想揀中辣,服務員話小辣都好辣,就聽左佢意見,不過小辣唔夠辣,唔夠過癮叫左細嘅極尚牛肉拼盤,有三款牛(霜降牛肉粒、澳洲和牛小排同美國雪花肥牛)每款得4至6塊,用好多冰凍住上,突顯佢矜貴有氣派!其實啲牛真係幾好食,尤其是和牛小排,脂肪少而牛味濃郁不過真係貴,平均每塊$25😳另外叫左個香菇貢丸同流心芝士丸,貢丸唔錯好juicy,但芝士丸同我地平時食嘅好唔同,似係空心炸魚蛋注入黃色液體,老老實實,麻麻地同完全無芝士味,無一路食一路有芝士黏住,但我地一路食就一路覺得佢上錯貨兩個人叫左少少嘢都$800+落樓,好大part係食環境食氣派食服務,叫做試過新舖,值唔值就見仁見智喇!但佢絕對係屈人請食飯好去處!

其實啲牛真係幾好食,尤其是和牛小排,脂肪少而牛味濃郁
不過真係貴,平均每塊$25😳

2018-11-18
2018-11-15 4021 浏览
連郭天王都鍾意食嘅重慶麻辣鍋終於開到黎旺角啦, 咁出名又咁方便我哋, 當然一定要揾日去試下啦! 正宗重慶麻辣鍋(小辣) + 椰子滑雞鍋  加左大量辛香料的麻辣鍋, 香辣味比較重,唔會好鹹, 而麻味較輕, 整體都屬於係比較容易入口的麻辣口感. 而個人覺得叫小辣已經好足夠, 因為越食得耐, 個湯底的辛香料的味道就越出, 非常刺激非常過癮.  椰子滑雞鍋的雞湯湯底都幾濃郁, 仲有清香的椰子香味. 因為加入左椰子肉 & 新鮮雞件, 所以湯底越滾會香濃. 雞件啲肉質仲好嫩滑多肉. 每次食麻辣鍋都唔少得的爽脆黃喉, 口感又爽又脆, 簡直至愛. 一樣係食麻辣鍋必點的 “鴨血”, 簡直和麻辣湯底係絶配. 呢到的鴨血切得比較厚身, 口感較彈牙, 入口滑嘟嘟. 極尚牛肉併盤 (美國雪花肥牛6片+澳洲和牛小排6片+日本和牛4片+極品手切牛肉6片+一口牛舌6片) 呢到啲牛肉雖然唔平, 但質素都好高牛肉都幾靚.  上面大大片的日本和牛, 厚度適中, 雪花細密油脂豐富, 熟透後牛肉入口好香好軟腍, 口感唔會覺好油膩, 好好味! 而下面的 澳洲和牛小排 口感軟腍 牛味香;  極品手切牛肉 質地較厚有

正宗重慶麻辣鍋(小辣) + 椰子滑雞鍋

極尚牛肉併盤
呢到啲牛肉雖然唔平, 但質素都好高牛肉都幾靚.

極品手切牛肉 質地較厚有口感, 牛味一樣咁香;

美國雪花肥牛 薄薄地入口軟腍;

一口牛舌 彈牙有口感

老闆天梯 (芋之果3粒+川辣牛丸3粒+北海道章魚丸3粒+兰花乾3粒+粟米貢丸3粒+幸運元寶3粒+台灣咖哩魚丸3粒+香辣粉絲豆腐3粒)

每款丸都唔算太大粒, 口感都幾彈牙. 川辣牛丸, 台灣咖哩魚丸 & 香辣粉絲豆腐 味道香辣, 都非常適合麻辣鍋.

而外形可愛的“幸運元寶” 其實就好似係平時食的 “玉子”豆腐, 口感滑嘟嘟充滿蛋香.

燕餃 + 豆卜魚腐 + 芋頭天婦羅

燕餃細細粒, 口感滑順,味道鮮美; 豆卜魚腐大粒過乒乓波, 口感彈牙, 味道同樣鮮美;
而芋頭天婦羅感覺似有香芋絲的炸魚餅, 芋頭味好香, 口口感好香, 幾好味.

爽脆味鮮 “脆肉鯇”, 非常新鮮, 口感脆而鮮甜.

珍寶田雞腿
 大大條的田雞腿, 肉質好嫩滑, 口感有啲似食緊雞肉, 味道都幾鮮甜.

蔬菜籃 (油麥菜+娃娃菜+萵筍+鮮冬菇+粟米)
 新鮮翠綠的菜籃, 蔬菜處理得好乾淨, 冇沙冇爛葉的情況. 粟米仲好甜.

讚岐手打烏冬 口感彈牙少少煙韌. 紅薯粉 Q軟彈牙, 配麻辣湯底至配.

DIY 醬料區