2014-03-14 3882 浏览
係OPENRICE 睇到金田長壽司, 有過百舐脷指數, 以為好好味, 但完全係兩回事...首先講最出名既長壽司, 第一ROUND 叫左四吋三文魚壽司, 但其實最盡只有三吋一吋可能好短, 但問題係, 相對四吋同三吋(最盡), 就係差果一吋, 對比已經好大了...而且塊三文魚好薄, 三文魚又冇乜味...第二ROUND 叫左八吋三文魚壽司, 冇度夠唔夠八吋, 但都係好薄而且兩ROUND 既三文魚其實冇乜味, 失望叫左三文魚雪花腩刺身, 其實食落只係似腩既邊位, 唔係D咩腩位, 可能食番普通三文魚刺身都仲好...到卷物, 軟殼蟹卷, 舊蟹好細粒, 但飯就好大舊...最抵死係"海鹽特長牛脷", 以為有幾長, 原來係得支竹簽長, D 牛脷勁細塊, 勁薄...想點其實去其他大眾化壽司既地方仲好味過呢到, 雖然可能冇咁多選擇, 但用料同味道一定好D
係OPENRICE 睇到金田長壽司, 有過百舐脷指數以為好好味, 但完全係兩回事...

而且塊三文魚好薄, 三文魚又冇乜味...

而且兩ROUND 既三文魚其實冇乜味, 失望
到卷物, 軟殼蟹卷, 舊蟹好細粒, 但飯就好大舊...
2014-03-13
  • 帶子壽司
2014-02-28 3419 浏览
一向對食都有少少要求。呢間店並非第一次到,每次帶朋友黎,朋友都話會番啅。「長壽司」係我至愛,佢好滿足到中意食大大塊面料既我。壽司飯不散不硬(好鬼怕一夾就散既壽司)。濕度味道剛剛好。同2個朋友叫左好幾款長壽司,都好滿意。可惜食到尾先記得影相。個焗雜菇正,無焗韓,唔過咸,份量好足好飽滿。燒雪魚唔腥,肉質好嫩,食得我好爽。海膽,正。勁想一個人獨吞。忌廉薯餅無想象中膩。個魚生朋友愛上左。

個焗雜菇正,無焗韓,唔過咸,份量好足好飽滿。
燒雪魚唔腥,肉質好嫩,食得我好爽。
海膽,正。勁想一個人獨吞。
忌廉薯餅無想象中膩。
個魚生朋友愛上左。

2014-02-27
  • 長壽司
  • 銀鱈魚西京燒
  • 三文魚腩刺身
Japanese food is one of my all-time favorite cuisines, therefore I randomly chose a restaurant on my way after work and my eyes got caught up with this big poster where it shows these massive rolls and extremely long nigiri sushi so I went in and tried out some of their sushi.I ordered a set of seven extra-long nigiri sushi, it was quite fun to eat with and they even teach you step by step how to eat a piece of sushi that long on one of the those paper placemats. The fish were fresh and the eel
I ordered a set of seven extra-long nigiri sushi, it was quite fun to eat with and they even teach you step by step how to eat a piece of sushi that long on one of the those paper placemats. The fish were fresh and the eel was tasteful, the massive volcano roll (California roll) was so huge I couldn’t even fit it into my mouth all at once; it took me at least five bites to finish one piece of it! I loved the fact that they squeezed an overload of mayonnaise on top of it; yes I’m a mayo freak!
As for the salmon flower roll with uni and fish cod roe and other grilled food like ox tongue and chicken kidney tasted mediocre.
Overall I’d rate this restaurant as a bit above average, while most of the points are rewarded for its massive sushi sizes and the disproportionate sashimi:rice nigiri sushi ratio(which is a good thing).
2013-10-17
2014-02-24 2149 浏览
今天是我的好朋友請我食的伴娘飯, 因為看了openrice食評, 所以去了<<金田長>>以往於電視的飲食節目中, 經常見到介紹什麼長壽司, 多少吋長的... 真的想試到底有幾好食。去到的時候, 原來這間日本餐廳是需要排隊的... ... 第一個反應: OMG! 可能星期六週末關係吧。不過不用等很長時間.. 大概5、6分鐘便已好了。第一時間當然點我最想試的長壽司 --我們點了一盤壽司.. 有三文魚腩、油甘魚、帶子、鰻魚壽司等等當中令我印象最深刻的是------長長的鰻魚... 配上適量的白飯... WOW! 8吋長啊!! 好好食的! 我形容不到那種滿足感... 原來金田長壽司是長壽司的始者... 其餘的魚生都很美味, 其實魚生美味的原因離不開"新鮮"食材新鮮才可帶出魚生的鮮甜。我們還點了其他小食, 燒物。燒物入味, 不俗。總括, 以小妹的角度, 食物味道優質、食材新鮮但好多座位. 有點擠.. 希望這個問題餐廳會有改善

可能星期六週末關係吧。
不過不用等很長時間.. 大概5、6分鐘便已好了。
第一時間當然點我最想試的長壽司

其餘的魚生都很美味, 其實魚生美味的原因離不開"新鮮"
食材新鮮才可帶出魚生的鮮甜。
我們還點了其他小食, 燒物。燒物入味, 不俗。

總括, 以小妹的角度, 食物味道優質、食材新鮮
但好多座位. 有點擠.. 希望這個問題餐廳會有改善

题外话/补充资料: 位同位之間的確蠻擠的...
2014-02-19
  • 鰻魚壽司
2013-11-05 2012 浏览
友人想吃日本菜,我們未試過這間餐廳,又見食評不錯,所以就來試試。首先,座位真的太逼,基本上與鄰枱只有約10cm的距離。其次,食物沒有太大驚喜。火山卷- 份量十足,食完已覺得飽肚,飯較鬆散,配上沙律醬味道不錯8吋長三文魚及吞拿魚壽司-抵食但並不肥美,像超巿壽司質素特大帆立貝壽司-第一啖有點腥,但很肥美,口感一流一口肥牛- 太硬及乾,汁太濃突顯不了牛的美味雪糕糯米糍燉蛋-有創意,燉蛋不俗,𣎴太甜也不太漏,但糯米糍放在燉蛋上,不太能match在一起。
首先,座位真的太逼,基本上與鄰枱只有約10cm的距離。
其次,食物沒有太大驚喜。
8吋長三文魚及吞拿魚壽司-抵食但並不肥美,像超巿壽司質素
特大帆立貝壽司-第一啖有點腥,但很肥美,口感一流
一口肥牛- 太硬及乾,汁太濃突顯不了牛的美味
2013-10-30 1752 浏览
有朋友比左張100蚊現金卷我,又見到咁多食評,於是去試下,……名過於實……lor!!!上菜速度超快,快到1分鐘已經上左大部份菜好明顯……整訂La……!!!!三文魚是我的最愛,但係佢嗰D勁吾新鮮lor!!!!燒腩肉食完好似冇食野咁!!!超薄切……只能說……好刀功……!!!整體吾難食……不過吾好食……兩個人減左100之後4xx…冇下次……!!!!!
有朋友比左張100蚊現金卷我,又見到咁多
2013-10-24
2013-10-30 1503 浏览
口同友人試試呢間餐廳,因為見到很多好評,所以幾有期望,turn out 就比較普通~一口和牛:太熟所以好un, 亦沒有和牛應有既脂香~如果落單時可選幾成熟會更好!西京燒銀雪魚:幾好吃!燒牛舌:口感同味道剛剛好!P.S. 安排入坐的waiter 有點沒禮貌,要改善;隔離枱order 左生蠔,不過好像不新鮮所以勁complain~

西京燒銀雪魚:幾好吃!

燒牛舌:口感同味道剛剛好!

2013-09-07 1022 浏览
因為限時個半鐘, 又要齊人先入得, 就是這點我們不用等太耐就有入得坐位還可以, 但環境實在太嘈 , 服務員忙得態度似係茶餐廳最正係厚肉海膽壽司, 味道十分鮮甜美味 甜蝦剌身味道也鮮甜鐵板金菇牛肉卷好好食, 熱辣辣又多肉汁火山卷大大件, 份量十足蟹子沙律份量還可以, 但不是傳聞中的大兜招牌長壽司就有點失望.....係有8"長, 但薄到張紙咁......三文魚頭味道完全唔得..... 無味

坐位還可以, 但環境實在太嘈 , 服務員忙得態度似係茶餐廳

最正係厚肉海膽壽司, 味道十分鮮甜美味 甜蝦剌身味道也鮮甜

鐵板金菇牛肉卷好好食, 熱辣辣又多肉汁

火山卷大大件, 份量十足

三文魚頭味道完全唔得..... 無味
2013-06-19
2013-08-25 690 浏览
今晚到金田長壽司慶祝幾位姊妹畢業搵到工作~七位女生,食量當然不少,有想過去食放題,但最後都否決,然後決定食大大件﹑八寸長既金田長壽司!地點容易找而且十分方便,佐敦D出口,左轉直行,去到第一街口,再左轉,金田長就係右手邊樓梯上面了~由於我地BOOK 左七點十五分,但尚未齊人,餐廳要齊人才可以安排入座的~所以大家要準時齊人啊~齊人之後,大約八點就入座了。一入座即刻看MENU ,價錢也沒特別研究。在我們研究期間,有位經理主動走過來問是否要下單,但由於太多選擇,我們幾位尚未寫完我們要吃的。隔了十分鐘,可能見我們心大心細吧,經理主動走過來向我們推介"今日特別推介"-"十件八寸長",價錢也不過是一百五十蚊以內,比起MENU內提供的還要抵食。原本我們打算要六件,好像拳頭般大的壽司,後來經過經理的溫馨建議之後,我們最終只選擇兩件,因為我們還叫了很多其他的食物,經理擔心我們幾位女生食不完,浪費食物之餘,浪費錢就不好了~整個下單過程當中,相當愉快,服務員拿一盤盤剌身來時,還教我們食物要如何擺設才能放得更多食物在木台上。舉手添水很快有回應。空碟也很快有服務員來收。連影相合照也幫我們拍了很多張~
今晚到金田長壽司慶祝幾位姊妹畢業搵到工作~
七位女生,食量當然不少,有想過去食放題
但最後都否決,然後決定食大大件﹑八寸長既金田長壽司

地點容易找而且十分方便,

由於我地BOOK 左七點十五分,但尚未齊人,
餐廳要齊人才可以安排入座的~
所以大家要準時齊人啊~

齊人之後,大約八點就入座了。
一入座即刻看MENU ,價錢也沒特別研究。

在我們研究期間,
有位經理主動走過來問是否要下單,
但由於太多選擇,我們幾位尚未寫完我們要吃的。
隔了十分鐘,可能見我們心大心細吧,
經理主動走過來向我們推介"今日特別推介"-"十件八寸長",
價錢也不過是一百五十蚊以內,比起MENU內提供的還要抵食。

原本我們打算要六件,好像拳頭般大的壽司
後來經過經理的溫馨建議之後,我們最終只選擇兩件,
因為我們還叫了很多其他的食物,
經理擔心我們幾位女生食不完,
浪費食物之餘,浪費錢就不好了~

整個下單過程當中,相當愉快,
服務員拿一盤盤剌身來時,
還教我們食物要如何擺設才能放得更多食物在木台上。

舉手添水很快有回應。
空碟也很快有服務員來收。
連影相合照也幫我們拍了很多張~
梅酒
生蝦刺身~
金箔海膽蟹籽三文魚卷壽司
各種壽司~
芒果蟹籽卷~
牛粒串燒~
芝士豆腐
八寸長既鰻魚壽司
题外话/补充资料: 金田長內有提供WIFI~~ 非常好!! 好方便我這種無上網PLAN 既人士~哈哈~
2013-08-24
牛粒串燒~
芝士豆腐
八寸長既鰻魚壽司
2013-08-14 483 浏览
Happy Sunday, but not really happy Dinner. 評:大份蟹子沙律, 沙律可自選, 我選蛋黃醬,OK不會出晒水,一PATPATE,D 菜夠涷同FRESH。8/10評:帶子三交魚之戀,OK大件,都新鮮, 不過WASHABI就MA MA地,點醬油好D。7/10。好似賣$32 定$35評:軟殼蟹手卷,OK,一定要即食,唔係紫菜就林晒, D 蟹脆,不過無味,加番D七味粉好D。6/10長度堅,有一支筷子甘上下。評:唔記得俾汁LAW, 之後令上,涷左D土佐豆腐, 無甘好食。評:好濕既石頭飯,一PAT PAT。我本人唔BUY LAW, 喜歡有飯焦的。4/10評:燒三文魚水潑,最OK呢個ITEM,熱,脆,加檸汁。8/10*不過服務太態不好,由於有HSBC卡有九折,我地對單那男子好不滿,改完單,我到問下減左邊,好不耐煩, 咪減左比你地LAW。去餐館食物質數好,價錢抵,態度唔好她難令人再去LAW。態度唔好所以不可以評OK,要率喊。
好似賣$32 定$35
長度堅,有一支筷子甘上下。

態度唔好所以不可以評OK,要率喊。
2013-08-11
信用卡優惠
約了朋友食晚飯,她推介這間小店食物種類幾多,但係無咩睇完就叫野食因為有限時估唔到小店都要限食1.5小時.....扣分.張2人台細到喊....扣分服務員也不太好服務.....扣分....價錢以小店來講也不便宜..但係質素還幾好,看看那些光澤便知道,全部都很新鮮,特別是特大帶子壽司,肉很甜也很爽,肉超厚,很滿足的一舊.三文魚腩超肥,魚油味強勁,但係欠了一點彈性食店既樓面也感到不太舒服,總是覺得整潔度不高但係食物令到我滿意如果唔介意我注重既環境因素,這裡還是可以再來
約了朋友食晚飯,她推介這間小店
食物種類幾多,但係無咩睇完就叫野食因為有限時

食店既樓面也感到不太舒服,總是覺得整潔度不高

但係食物令到我滿意

如果唔介意我注重既環境因素,這裡還是可以再來

2013-04-22
$180 (宵夜)
2013-07-12 217 浏览
呢度食飯亦有點限時限刻, 食 1.5小時就要交枱, 又要人齊先入得最好吃的, 絕對是海膽 ($148), 鮮甜的程度可媲美在日本吃過的軟殼蟹沙律, 沙律的部分有點薄弱..... 平時元朗食開的大兜好多!帆立貝又厚又美味, 甜蝦都好正, 不過其他所謂的長壽司就麻麻.....雖然長, 但薄到張紙咁......竟然有牛油魚, 不過味道完全唔得..... 唔新鮮, 完全食唔到牛油魚應有那種牛油味.......金菇牛肉卷竟然意外地好食, 因為是鐵板上, 熱辣辣又滿滿甜甜的汁, yummy!

雖然長, 但薄到張紙咁......

2013-06-24 200 浏览
一行十二人的父親節日本餐, 由於母親喜歡食日本餐(冇錯! 父親節都係要食母親喜愛的! :)) 朋友係哩度嘅常客, 所以佢為我order了一系列夠十二個人食嘅食物。 壽司、刺身基本上係指定動作。 食物夠新鮮! 正常情況下本人麻麻哋食海膽(除咗去日本), 哩度啲海膽我會食! 刺身船一上枱, 大家都忙住影相! 隻船真係好長! 上面除咗有唔同嘅刺身, 重有生蠔! 想當年經常會去紅磡某日本餐食"花之卷"(由幾塊三文魚包飯), 而家基本上好多地方都有得食, 哩度都唔例外, 點知我一咬, 真係忍唔住: 好好味呀! 入面竟然驚喜地有"帶子"呀! 嘩, 重要唔止一塊囉! 勁新鮮! 帶子同三文魚一齊食好好味架!食完生嘢食熟嘢, 有銀鱈魚,抄飯等等。 最估唔到係當我哋準備開始食熟嘢嗰時, 經理主動問啲生嘢駛唔駛雪起for攞走, 十分細心!總括嚟講食日本嘢最緊要係新鮮! 以哩個價錢食到哩個質素, 我諗有機會一定會再嚟食! (明白點解朋友係常客了。)

壽司刺身基本上係指定動作。 食物夠新鮮! 正常情況下本人麻麻哋食海膽(除咗去日本), 哩度啲海膽我會食! 刺身船一上枱, 大家都忙住影相! 隻船真係好長! 上面除咗有唔同嘅刺身, 重有生蠔!

庆祝纪念
父亲节
  • 帶子三文魚卷, 刺身船
2013-06-14 167 浏览
為了避開正日父親節的繁忙,在OPENRICE搵咗一輪,見這間有很多正評,所以選擇了今天下午去,可能午市並不是他們重點,全個午餐的經驗跟食評真的有點距離…魚生不是好新鮮,這個價位可以收貨,但切到件大件細,厚薄不一,師傅的刀工真的大有改進空間,上菜時間很慢,還要漏單,相對於食物,其服務生的態度更加需要改善,一個趕落場,一個坐一旁,另一個做到踼哂腳,服務欠奉,當埋單時,一手把單拋在桌上,一聲不响就走開…下次一定唔會去,也不會推介其他人去.
魚生魚籽飯
庆祝纪念
父亲节
天婦羅多春魚
鹽燒牛舌
赤貝刺身 - 有淡淡的甜味,也有點水的味道,唔夠凍  在試食這一間金田長之前,已經試過元朗原店。火山卷,第一次食時,覺得好大的一件東東。不知道如何去食,但是可能因為原店太忙的關係,第一次食火山卷時,一夾起就已經散了,但這一次夾起時,雖然不能話好結實,但最起碼可以夾起不會散。味道沒有太大的分別,上面的蟹籽有點咸味,沙拉醬有點酸,三文魚也是薄薄的,其他材料也不錯,有小小肉鬆,食上去不錯。8吋長壽司,點了推介的三種(牛油魚,鰻魚及劍魚),牛油魚的感覺似是帶有小小牛油味,吞拿魚的質感,味道一般。劍魚很薄,食唔到魚味及唔夠凍。鰻魚是三種推介魚中最好的一種,因為我怕鰻魚的骨,所以不太愛食鰻魚,但這一家的鰻魚肉厚,甜味正常,骨很小,很值得一試。赤貝刺身,有淡淡的甜味,也有點水的味道(蒸餾水的感覺),唔夠凍,普通。廣島燒,份量小,只有邊熱,帶有小小蝦膏味,普通。
火山卷
8吋長壽司 (鰻魚,三文魚,牛油魚,劍魚)
赤貝刺身
赤貝刺身 - 有淡淡的甜味,也有點水的味道,唔夠凍

廣島燒
在試食這一間金田長之前,已經試過元朗原店。

廣島燒,份量小,只有邊熱,帶有小小蝦膏味,普通。
2013-06-12
$162.5 (晚餐)
火山卷
8吋長壽司 (鰻魚,三文魚,牛油魚,劍魚)
  • 8吋長壽司 (鰻魚三文魚
  • 牛油魚