2021-05-21 60 浏览
茶餐廳是香港人外出飲食嘅主要地點,今日和家人午膳嘅餐廳位於都會駅商場,這間餐廳有很多分店,質素向來有一定保證。餐廳以卡位間隔為主,地方清潔很闊落,午市較繁忙,稍作等候入座,點了四餸套餐。地道霸王雞雞件擺放整齊,肉質嫩滑有雞味。欖菜肉崧四季豆炒得很有鑊氣,四季豆爽脆新鲜,欖菜咸香惹味,送飯最啱。椒鹽豬扒豬扒煎得香脆,椒鹽鋪面,提升肉質美味。新鮮菠蘿咕嚕肉咕噜肉外脆內軟,肉質腍滑,掛滿酸甜茄汁,加上青椒和新鮮菠蘿,十分美味。套餐還有白飯例湯和飲品,非常豐富。

地道霸王雞
雞件擺放整齊,肉質嫩滑有雞味。

欖菜肉崧四季豆
炒得很有鑊氣,四季豆爽脆新鲜,欖菜咸香惹味,送飯最啱。

椒鹽豬扒
豬扒煎得香脆,椒鹽鋪面,提升肉質美味。

新鮮菠蘿咕嚕肉
套餐還有白飯例湯和飲品,非常豐富。

2021-05-16 389 浏览
金記冰室調景嶺新店由兩間鋪位打通,加上樓底高,空間感十足。餐廳設有很多卡位,坐得舒服。今晚點了兩個客飯,來個簡單晚餐。精選晚餐鮮菠蘿咕嚕雙拼 (肉排+魚柳) $82 (連白飯, 老火湯及飲品)一碟飯有齊肉排及魚柳,是從未見過的配搭,新鮮感及份量都十足。魚柳外層經過甜酸汁的洗禮後仍有一點香脆,而且無雪味及腥味,肉質軟腍但不霉。肉排件件「有骨落地」,可以啜一下骨頭。肉質軟滑。另有海量的三色椒,提升味道。菠蘿用上鮮菠蘿,味道不會死甜,多汁無渣,有誠意。不可不讚酸甜汁,其味道很平衡,不會太酸不會不甜,且味道不人工化,下飯一流。是日老火湯是粉葛湯,煲得夠火喉, 味道濃郁,且不太重味精,不俗。白灼菜心  套餐加配$16就是清水烚菜心,加幾滴蠔油,夠健康。懷舊黑牛 (朱古力雪糕可樂)跟餐另加$10想不到冰室都有這些懷舊飲品可供選擇,例如滾水蛋, 牛肉汁。讓客人能夠尋回舊時的味道,又可以繼續傳承懷舊好物,是不是值得鼓掌?由於可樂及雪糕都有氣體,互相衝擊,形成一層厚厚的白色泡沫,口感creamy.可樂加上朱古力味的雪糕,味道竟然有點像綿花糖,出奇地匹配。蒜香南乳炸雞    $62 (轉套餐+15)南乳炸
今晚點了兩個客飯,來個簡單晚餐。
精選晚餐

肉排件件「有骨落地」,可以啜一下骨頭。肉質軟滑。
白灼菜心  套餐加配$16
就是清水烚菜心,加幾滴蠔油,夠健康。
懷舊黑牛 (朱古力雪糕可樂)跟餐另加$10

蒜香南乳炸雞    $62 (轉套餐+15)

南乳炸雞同樣份量十足,一個男生都未必能KO一整碟。
炸雞外層香脆,內裡肉質稍嫌不夠嫩滑。有淡淡的南乳香味,加上炸蒜,越嚼越香。
2021-05-13
  • 鮮菠蘿咕嚕雙拼
2021-05-05 104 浏览
同家人去附近食晚飯,見金記開了不久,便去一試,新餐廳基本上要等位!所以建議用apps 拎定飛!鐵板燒雞扒,熱辣辣上碟,點了黑椒汁,好濃味夠辣👍🏻👍🏻雞扒好大塊,整得又好食,本身唔洗點汁已經有味,配薯菜/白飯,又有湯配,好抵食!炸豆腐必點,即叫即炸,入口外脆內軟,入口勁辣口,非常熱氣,椒鹽好夠味,做唔到一碟份量咁多!散點了沙薑雞半隻,雞肉夠嫩滑,調味剛好不會太油,用黎餸飯食一流,食到停唔到口!

2021-05-04 72 浏览
叫咗個外賣 ,個乾炒牛河啲粉厚過阿婆塊面,牛肉乾到好似牛肉乾🥵唔怪得知lunch時間冇人排隊😥最伏炒牛河😑諗住試一試,根本冇下次,完全對唔得對佢嘅價錢,😤😤
2021-05-02 395 浏览
初初搬過嚟將軍澳時,屋企附近有一間半新派港式茶餐廳「康年」,既有茶餐廳美食、炒粉麵飯,也有舊式冰室非常普遍的新鮮出爐麵包、蛋撻等等。本來都是經常開餐的地方,但唔夠四年,同一個舖位就變成了「太興」。雖然「太興」的燒味飯及廣東小炒味道都相當不錯,但實在非常懷念茶餐廳風味的炒粉麵飯、出爐麵包及蛋撻。大約兩年前,終於有間港式茶餐廳在毗鄰另一個商場開張,但離屋企稍遠,不太方便。等了又等,終於有間港式茶餐廳在附近開張了。之前買了幾次外賣,最近放寬堂食,馬上幫襯。「金記」開場未夠兩個月,午飯時段人流暢旺。人手明顯唔夠,排隊期間明明見到餐廳內有吉枱,但竟然沒有員工執枱,所以無法立刻安排下一輪客人入座。「金記」的舖位原本分別由兩間餐廳租用,兩間舖位合併後面積大了很多,空間佈置更有效率。餐牌第一頁就簡介了「金記冰室」的歷史,之前幫襯過「金記」的其他分店,也未曾詳細閱讀這篇短文。唔講真係唔知,原來六七十年代「冰室」牌照與後期出現的「茶餐廳」牌照並不相同,「冰室」只可以售賣17種食品;後來因為租金上升、通脹及飲食業牌照改革的種種因素,兩者的牌照才二合為一。至於創業於1967年的「金記」,因為租金飆升、成本壓力
餐牌第一頁就簡介了「金記冰室」的歷史,之前幫襯過「金記」的其他分店,也未曾詳細閱讀這篇短文。唔講真係唔知,原來六七十年代「冰室」牌照與後期出現的「茶餐廳」牌照並不相同,「冰室」只可以售賣17種食品;後來因為租金上升、通脹及飲食業牌照改革的種種因素,兩者的牌照才二合為一。至於創業於1967年的「金記」,因為租金飆升、成本壓力及老闆年事已高冇人接手的多方面因素下,原本在2012年12月光榮結業;及後品牌由一位有心人接手,經過重新包裝後於2013年4月在西環重新開業。估唔到只不過用了七年多的時間,就發展成為一個擁有接近20間分店的中小型連鎖茶餐廳集團;最近一年,甚至跟上潮流,引入QR code自助點餐。
炸雞髀配即食麵及火腿烚蛋沙律($57)的主角肯定係雞髀。港式茶餐廳的即食麵最大分別在於來貨,較貴的通常採用出前一丁。「金記」只是普通即食麵,但定價不算便宜,明顯是餐廳的品牌效應關係。雞髀係生炸,所以等候時間較長。與先蒸至七八成熟、再炸香表皮的方法比較,生炸雞髀的雞皮更香脆,甚至是雞肉的表層也會較香口;而且,生炸雞髀會吸收較多油份,咬下去更熱辣辣、更多肉汁、更好味。雖然唔健康,但間歇食一次,冇問題!
生炸雞髀配即食麵及火腿烚蛋沙律
雖然餐牌內的標題為「1967 焗製」,但結業前的筲箕灣老店由「冰室」牌照創業,加上舖位細小,即使後來放寬限制,也從來沒有炒粉麵飯,更加遑論焗豬扒飯!這個標題有點騙人取巧之嫌。
除了豉油西餐(瑞士汁)之外,蕃茄焗豬扒飯絕對係港式西餐的另一經典,「金記」鮮濃茄汁焗豬扒飯($65)就跟足了步驟。
鮮濃茄汁焗豬扒飯
雞蛋炒飯底,連骨豬排先沾上麵粉蛋漿炸熟,然後鋪在炒飯上面,必須要夠大塊、覆蓋整盤炒飯;之後淋上用洋蔥、番茄、茄膏熬煮的濃稠醬汁,同樣必須覆蓋整塊豬扒;再放上一大片番茄,然後灑下芝士碎;最後放入焗爐,直至芝士溶化、稍稍變成金黃色為止。醬汁酸甜平衡兼有濃厚蕃茄味,豬扒軟腍,炒飯香口;其他環節也秉承港式蕃茄焗豬扒飯的傳統,好味道!
2021-02-21
鮮濃茄汁焗豬扒飯
2021-04-29 57 浏览
用 WhatApp落單過了半個鐘去到以為有,原來仲未落單要由頭再排過。但買外賣最差就係,你叫排骨佢畀錯牛肉,但張單又寫得啱喎,返到屋企先知。咁樣真係不知所謂,非常唔專業。

2021-04-29
2021-04-27 76 浏览
一口西多士配雪糕西多士麵包本身不會太軟,調味上是偏向不會那麼甜。應該是因為想同旁邊的香草雪糕一起吃。問左店員雪糕只是有香草。鐵板牛扒配薯格牛扒本身是屬於偏瘦同偏熟,所以口感是偏彈牙,牛扒也不會有好多肥。他的調味上是會有少少咸,但是隨你咬牛扒,那個咸味就會慢慢散,就不會吃到最後變得沒味。金記三文治三文治是現做,所以吃的時候不會覺得太乾。三文治的午餐肉等食材吃起來有帶少少甜味,再加上他本身的醬,對我同朋友來講都算有少少開胃。分量上是屬於一個人的份,但是我建議朋友們可以叫其他的麵包然後share吃。炸雞脾配薯條雞脾不會太乾炸完立即上,切開的時候還有少少肉汁流出來。味道上是醃製過的十分入味,份量上的一個雞腿再加上脆卜卜薯條,一定夠食。沙嗲牛肉麵軍艦這道軍艦的牛肉份量是蠻多的,我一個人只是吃不完。沙嗲牛肉及肉汁真是給得非常多,不會太單調,配麵包可減輕沙嗲牛肉濃味。
一口西多士配雪糕

鐵板牛扒配薯格

金記三文治

炸雞脾配薯條

沙嗲牛肉麵軍艦
2021-04-17 89 浏览
星期六再次去到金記食早餐,叫了一個早晨全餐,上枱之後嚇一跳,碟上面的香腸細到不得了,已經不是重點,當你留意到茄汁豆竟然用放外賣辣椒油的器皿來盛載,而且份量少到不得了,都唔知應該點樣食,完全係法國菜的份量,基本上半啖已經食晒茄汁豆,茄汁到很貴嗎?真的好寒酸,香草腸仔亦很寒酸,尺寸有如叉頭大少少。較為好食都係個薯餅,算香脆可口,但是這個價錢完全不值,情願行遠少少,去令一間茶餐廳食,起碼沒有令人失望。其實之前已經比過一次機會,今次真係再次失望!
很不安!食個嘢都要受氣、冇做啲咩好聲好氣個收銀都可以態度咁差,明白人有情緒但唔好道氣用落客人到,野食還可以,唔係好多客人但都要等得較耐,同埋態度咁樣唔會有下次。
很不安!
同埋態度咁樣唔會有下次。
2021-04-13 105 浏览
今日嚟(金記冰室)調景嶺晚飯😋新鮮菠蘿咕嚕肉~用新鮮菠蘿夠爽甜😋有誠意👍咕嚕肉外脆內滑,非常香口✌️好有水準,除咗菠蘿之外,仲有三色椒,賣相相當吸引,醬汁酸酸甜甜好開胃👍👍XO醬蝦球炒西蘭花~好有鑊氣,非常惹味,蝦球好大隻厚肉彈牙,爽口又新鮮😋😋菜膽雞(例牌)~雖然係例牌,但好大碟好有份量🥰而且雞味濃郁😋啲雞仲好嫩滑👍沒有雪藏味👍👍喜歡食雞的朋友要試吓啦焗芝士鴛鴦扒飯(鮮茄雞扒,粟米魚柳)~大大塊😂啲飯焗到香噴噴
今日嚟(金記冰室)調景嶺晚飯😋
剛巧經過調景嶺..發現開了一家新的連鎖茶餐廳想著在其他地方也吃過「金記」水平應該還好...吧🤔🤔這次是外賣自取...想要拿走吃🍽裡面的客人不是很多..大概只有半席人數吧..🤔而買外賣的人也只有2個人而已想著外賣應該也不會很久...吧🤔然而!我錯了...🥲🥲🥲從買餐到領餐...足足花了40分鐘!!🥲其實...我就只點了兩個經典的食物而已...1.星洲炒米 $65星米完全沒有鑊氣..🥲蝦仁還能吃得出有雪藏的味道...🥲這給我的感覺像是在吃拌麵似的🥲整體的味道其實也不算太差..可是以這個價錢來說.....能在其他餐廳吃到更好吃的星米就是了2. 馬拉炒貴刁 $65要是把它與星米相比...星米會好吃很多😂😂這個可以說..真的讓我蠻失望的!!鑊氣?是完全沒有的...🥲當然..這個在我吃星米時也能想像得到了..可最讓我不能接受的是......這個河粉吃下去是濕的!!🥲🥲讓吃下去的口感和味道都變得非常奇怪🥲可以說..這個真的很難吃🥲🥲這個食物質素需要花上40分鐘等候...我也是醉了!!😖😖😖
剛巧經過調景嶺..
發現開了一家新的連鎖茶餐廳
想著在其他地方也吃過「金記」
水平應該還好...吧🤔🤔

這次是外賣自取...想要拿走吃🍽
裡面的客人不是很多..
大概只有半席人數吧..🤔
而買外賣的人也只有2個人而已
想著外賣應該也不會很久...吧🤔
然而!我錯了...🥲🥲🥲
從買餐到領餐...足足花了40分鐘!!🥲

其實...
我就只點了兩個經典的食物而已...

1.星洲炒米 $65
星米完全沒有鑊氣..🥲
蝦仁還能吃得出有雪藏的味道...🥲
這給我的感覺像是在吃拌麵似的🥲
整體的味道其實也不算太差..
可是以這個價錢來說.....
能在其他餐廳吃到更好吃的星米就是了

2. 馬拉炒貴刁 $65
要是把它與星米相比...
星米會好吃很多😂😂
這個可以說..真的讓我蠻失望的!!
鑊氣?是完全沒有的...🥲
當然..這個在我吃星米時也能想像得到了..
可最讓我不能接受的是......
這個河粉吃下去是濕的!!🥲🥲
讓吃下去的口感和味道都變得非常奇怪🥲
可以說..這個真的很難吃🥲🥲

這個食物質素需要花上40分鐘等候...
我也是醉了!!😖😖😖

2021-03-10 336 浏览
屋企附近開了這間冰室,裝潢乾淨企理,晚市算多選擇手機自助下單,飲品可自選口味,十分方便小菜二人餐包兩個小菜,老火湯,白飯和飲品今天的老火湯是蓮藕蟲草花無花果煲豬骨湯,非常足料,無飯夫妻有老火湯飲表示滿足拍薑菜心炒牛肉 - 牛肉份量多,肉質軟腍,菜心吸盡牛肉汁的鮮味新鮮菠蘿咕嚕肉 - 咕嚕肉即叫即炸,非常香脆,伴碟的菠蘿及三色椒甜甜酸酸非常醒胃飲品點了冰室必點的熱奶茶,茶味濃郁。另一飲品是桂花蘋果,非常滋潤最後忍不住點了招牌的菠蘿油,牛油是厚切的,菠蘿包非常鬆軟,十分好味這間冰室環境非常舒適,食物性價比高,絕對可以再來

屋企附近開了這間冰室,裝潢乾淨企理,晚市算多選擇

手機自助下單,飲品可自選口味,十分方便

小菜二人餐包兩個小菜,老火湯,白飯和飲品
老火湯

拍薑菜心炒牛肉

菠蘿油

這間冰室環境非常舒適,食物性價比高,絕對可以再來
老火湯
拍薑菜心炒牛肉
菠蘿油
2021-03-10 188 浏览
今天風和日麗,和友人去了做戶外運動跑跑步,做完運動後,大家便到附近的金記冰室醫下肚坐下後,便開始看看厚厚的餐牌。嘩!真的每款都想吃啊!達成協議後,我們叫了㰖菜雞粒炒飯、蛋白杏仁茶、生炸雞脾即食麵、火腿烚蛋沙律、金粒西多配雪糕、凍鴛鴦、鮮茄濃汁焗豬扒飯、菜膽雞,及腸仔包。㰖菜雞粒炒飯用料豐富,好夠鑊氣,飯粒分明,入口已知廚師的功架生炸雞脾及烚蛋火腿沙律也不錯,生炸雞脾外脆內嫩,沙律新鮮,火腿好厚切跟餐還有大大碗的公仔麵金粒西多配雪糕非常吸引,是下午茶之選鮮茄濃汁焗豬扒飯很有驚喜,豬扒入味,加埋芝士及蕃茄的精華,送飯一流菜膽雞肉質鮮嫩細滑,菜遠新鮮想不到腸仔包大大個,好抵食蛋白杏仁茶夠滋潤

跟餐還有大大碗的公仔麵
金粒西多配雪糕非常吸引,是下午茶之選
菜膽雞肉質鮮嫩細滑,菜遠新鮮
想不到腸仔包大大個,好抵食
蛋白杏仁茶夠滋潤
2021-03-07
下午茶
  • 菜膽雞
  • 鮮茄濃汁焗豬扒飯
  • 㰖菜雞粒炒飯
2021-03-09 143 浏览
今日和媽媽去了調景嶺,順便喺都會駅嘅金記冰室食嘢。上網見到金記冰室嘅食評都幾一面倒,同我之前食過一次嘅印象好大出入,但今日食完之後,發現其實都唔係人哋講到咁差啫。我和媽媽一人一個鐵板餐,仲要加咗杯紅豆冰,兩個都食得好滿足!🤩鐵板海陸空鐵板熱騰騰的上碟,可以選擇醬汁另外上。海陸空包括了豬扒、魚柳、雞全翼,份量好多!魚柳外皮香脆,魚柳肉清淡得來有少少魚香。雞全翼都十分香脆,食落好惹味!豬扒翼都夠軟腍,肉汁豐富。鐵板美式集扒以為鐵板海陸空嘅份量好多,點知呢個集扒嘅份量真係多到食唔晒!一份鐵板有齊牛扒、豬扒、雞扒、腸仔、煙肉,真係令人大滿足!特別想講嘅就係牛扒,個人認為必須要配搭黑椒汁😋!我和媽媽都選擇了鐵板配薯菜,大家都對香脆嘅薯格豎起大拇指👍🏻一個鐵板餐有餐湯、有飲品,都只係大約$100 ,覺得性價比都唔錯呢!

鐵板海陸空

鐵板美式集扒

• 鐵板海陸空
  • 鐵板美式集扒
2021-03-07 117 浏览
叫鮮牛肉畀沙爹牛肉:時間又長,落番岩個order, 就玩Q你要等足半個鐘都未出到,問個侍應佢就嗱嗱聲行走咗,問侍應要等幾耐,佢有攞返沙爹牛肉畀我,我嬲到即刻走人,呢間野已經black list
叫鮮牛肉畀沙爹牛肉:
時間又長