餐厅: 金記冰室 (東九匯)
资讯:

2021-12-13 171 浏览
金記在官塘新開了一家分店,特意去吃晚餐。餐廳位於商場1樓,沿自動扶手電梯上到去,已感覺到氣派。冰室內部裝華麗,座位寬敞,梳化舒服,店員服務有禮。點了兩款晚餐,分別為72元及92元。是日例湯,火喉夠,湯味濃。海南雞,雞皮甘香,雞肉嫩滑,油飯不算太油膩。XO醬蝦球炒西蘭花,XO醬味濃有輕微辢味,蝦球爽口,西蘭花新鮮翠綠。第一杯熱飲跟餐加10元轉為綿滑蛋白杏仁茶,杏仁香,蛋白滑,甜味適中。第二杯熱飲跟餐加10元轉為黑糖生薑桃膠茶,薑味濃烈,桃膠份量多,暖胃好飲。總結:裝修華麗,食物美味。

點了兩款晚餐,分別為72元及92元。

是日例湯,火喉夠,湯味濃。

海南雞,雞皮甘香,雞肉嫩滑,油飯不算太油膩。

總結:裝修華麗,食物美味。
2021-12-11
用餐时段
2021-12-03 160 浏览
這幾個星期都在牛頭角返工,放工後就和同事附近的金記冰室吃過簡單的晚餐。餐廳主要用QR code下單,操作簡易方便。菠蘿咕嚕肉,第一次在冰室餐廳食到有水準的咕嚕肉,特別選用半肥瘦的肉排烹製,搭配青紅椒、菠蘿、提子乾,味道酸酸甜甜,而且份量不少,三個人share就剛剛好。鐵板美式什扒,份量的確重量級,有豬扒、牛扒、雞扒、腸仔、煙肉,搭配蒜蓉汁份外惹味,並用以西蘭花、炸薯條、蕃茄仔伴碟,份量大,性價比高,質量也不錯。金記三文治,麵包切邊,牛油麵包烤到香脆,加入生菜、蕃茄、火腿、餐肉、雞蛋、芝士等材料,一口咬下去層次分明,口感豐富多樣。金記炸雞髀,雞髀尺寸非常大隻,炸得金黃酥脆,醃製的味道亦恰到好處,不但無雪味,而且肉嫩可口,非常值得推薦。蛋白杏仁茶,很久沒有飲過杏仁茶,但這次實在有驚喜,蛋白棉滑有口感,杏仁味道香濃,值得一讚。

2021-11-22
用餐时段
2021-12-02 1165 浏览
金記初開時,只有幾間分店,現在已經有超過20間,其增加速度尤如上菜速度的快,令人佩服✌✌🌹🌹今晚節目睇電影,在附近金記冰室食完晚飯應該趕到。坐位較其他分店寛闊可能是新店,設計上有所改良,有 wifi,自助熱水和現時必須的安心出行 QR code 在坐位旁邊, 考慮周到🌸🌷平時食套餐多,今晚改叫小菜。霸王雞半隻香蔥味濃,雞肉香滑回鍋肉買相可以,味道跟上海館各有不同,肉質類似風乾處理過,肥的部分不會太油膩,都 ok 呀!金銀蛋上湯浸時蔬 今晚時蔬是細嫩白菜仔,皮蛋、鹹蛋、 肉碎頗多,湯味清甜,菜和湯都全部食清咖哩海鮮炒飯海鮮有鮮蝦、蟹柳、墨魚……, 咖哩味香濃而不辣,炒得很均勻,粒粒飯都有味食小菜可以半價叫飲品,我飲蛋白杏仁茶杏仁清香滋潤,以為只有蛋白,飲到最後,才發現竟然有整隻雞蛋,真是開心😆😆老公叫了鹹檸七 最值得一提就是上菜速度非常快,下單不用3分鐘,已經有餸上枱,食完仲有足夠時間去戲院,不用趕
🌹🌹今晚節目睇電影,在附近金記冰室食完晚飯應該趕到。

坐位較其他分店寛闊

平時食套餐多,今晚改叫小菜。

霸王雞半隻

香蔥味濃,雞肉香滑

回鍋肉

金銀蛋上湯浸時蔬

咖哩海鮮炒飯

食小菜可以半價叫飲品,我飲蛋白杏仁茶

老公叫了鹹檸七

• 蛋白杏仁茶
  • 金銀蛋浸時蔬
2021-11-27 474 浏览
金記冰室又開分店了,終於開到我屋企附近,實在太好了~是日屋企無煮飯來食下,中餐西餐都有供應選擇甚多,一時間花多眼亂揀菜需時,手機掃QRcode落單好方便。冰室佔地相當大,新店環境一定光鮮,提供好多卡位座位闊落。見在場有不少一家大細來開餐的,價錢經濟好食兼大碟,街坊晚飯的好選擇。新鮮菠蘿咕嚕肉 $70咕嚕肉大件,仲好多件。佔滿醬汁的外層微脆,味道酸甜開胃,啖啖肉口感而且入味。罕有地用上新鮮菠蘿,鮮甜味美,配料仲有洋葱、紅椒、提子乾,看出誠意又幾抵食的。自選二人小菜餐 $158套餐:粉葛豬骨湯熱湯好飲味道清甜,可以清熱下火。套餐:欖菜肉崧四季豆四季豆色澤翠綠,條條都咁長,看出用心製作。咬落爽口唔會炒到好淋,欖菜肉崧鹹香惹味,撈飯食好正~套餐:韭黃叉燒炒滑蛋蛋的確炒得好滑,配以韭黃爽脆鲜美,叉燒大片切一薄口感會更佳。紅豆冰 +$10沒有太大驚喜,可能我揀左少甜,而紅豆是完整一粒粒的,我始終喜歡爛溶溶,溶入奶中飲。咸檸七 +$10罐裝七喜加咸檸檬,標準味道一定好飲。
金記冰室又開分店了,終於開到我屋企附近,實在太好了~

新鮮菠蘿咕嚕肉 $70
新鮮菠蘿咕嚕肉

自選二人小菜餐 $158
套餐:粉葛豬骨湯
熱湯好飲味道清甜,可以清熱下火。
粉葛豬骨湯

套餐:欖菜肉崧四季豆
欖菜肉崧四季豆

套餐:韭黃叉燒炒滑蛋
韭黃叉燒炒滑蛋

紅豆冰 +$10
咸檸七 + 咸檸七

咸檸七 +$10
罐裝七喜加咸檸檬,標準味道一定好飲。
2021-11-20
等候时间
5 分钟 (堂食)
新鮮菠蘿咕嚕肉
粉葛豬骨湯
欖菜肉崧四季豆
韭黃叉燒炒滑蛋
咸檸七 + 咸檸七
2021-11-26 131 浏览
今日收工後去左偉業街食金記,金記平時食唔小,見呢間新開幾光猛又乾淨就寫寫佢。店舖當日晚市唔算滿座,職員安排左我地坐四人卡位,坐位空間闊落。每張枱上都有個自助水水龍頭,比平時保溫壺咁倒出黎相對乾淨D。當日叫左個經典二人餐,鮮菠蘿咕嚕肉及西多士落單後好快就上菜,二人餐包括焗豬,咖哩雞排飯,白灼油菜同兩杯餐飲。焗豬可謂金記既招牌,平時我次次都黎會食,食過幾間質素穩定。豬排包完蛋漿再煎炸,肉嫩帶微微脆,茄汁十分濃,偏酸,汁夠多撈飯,炒底炒飯炒得夠乾身。咖哩雞排飯既咖哩汁偏重椰奶味,咖哩香料味亦夠,食落比較似南洋咖哩。雞排上菜時有兩大塊,皮煎得脆肉質嫩,成個飯無咩挑剔。鮮菠蘿咕嚕肉,炸粉薄,啖啖肉食落唔會太肥,但調味比較酸第一啖食落口比較嗆,配上提子乾一齊食甜D就好D。值得一讚既係今日既菠蘿好熟好甜,但菠蘿份量可以多D,太甜同友人搶住食唔夠喉。西多士中間夾住粗粒花生醬,今次要左煉奶同糖漿打孖上,十分邪惡!食完唔係好夠喉叫多左兩杯黑牛同菠蘿冰,黑牛既朱古力雪糕有粒粒朱古力碎,食落朱古力味濃,令黑牛層次突出。總結黎講餐廳分店多,水準穩定,穩陣唔會中伏之選

當日叫左個經典二人餐,鮮菠蘿咕嚕肉及西多士

總結黎講餐廳分店多,水準穩定,穩陣唔會中伏之選
2021-11-25 317 浏览
東九匯是新開的地方,今天與在觀塘下班的朋友來到這裡吃晚飯,裡面的裝修新也很光亮,地方也大。 我們坐下之後開始點餐,這裡是用掃碼點餐的,但我自己手機網絡接收不是很好,結果還是叫服務員來。 我們叫了一份蘋果豬扒鐵板餐配意粉,雞扒炒烏冬,2人餐叫了沙薑雞和欖菜肉鬆炒四季豆。 因為真的很餓哈哈。上菜的速度也挺快的呢,大概10分鐘就有了。但坐在風口位下,餸菜涼得比較快。先來的是蘋果豬扒鐵板餐,雞扒炒烏冬。 豬扒的肉略鬆,黑椒汁夠味,而雞扒很好吃,烏冬正常發揮。而沙薑雞的雞油脂比較多,但勝在肉夠滑。欖菜肉鬆炒四季豆是我的最愛,夠鑊氣,味道足,肉鬆也質感也好。餐湯和餐飲(熱好立克和熱奶茶)都屬於正常發揮。

餐湯和餐飲(熱好立克和熱奶茶)都屬於正常發揮。