餐厅: 金記冰室 (香港仔中心3期)
资讯:

2021-06-10 63 浏览
疫情至今,好多商舖都紛紛結業,香港仔馬會亦不例外。但今次要推介嘅食店卻在疫情期間開業,而且開業至今已經有大半年,每次經過都見到很多顧客在門口等候入坐。今日再一次經過,決定入去試試新餐廳的味道。金記冰室裝潢以綠色,灰色和棕色為主,間隔簡單,多卡位,亦都有一至兩張大圓枱供客人入坐。此外,冰室環境十分舒適,乾淨,地上沒有垃圾和十分乾爽,值得一讚店員帶我地到卡位坐低,講到可以自助落單,我掃一掃了枱上QR code嘅落單紙,很快出現左冰室嘅餐牌,雖然款式不算很多,但可以自由選擇和配搭,最後我揀左雪菜肉絲米粉+炒蛋+餐包,凍阿華田(濃啲);而老公就揀左沙爹牛肉麵+炒蛋+多士,無冰凍奶茶。兩個餐大約等左2~3分鐘就送到枱上,見到雪菜肉絲米和沙爹牛肉麵都喺滿滿嘅一碗,而且雪菜和沙爹牛肉都好多,十分吸引。至於味道方面,真喺冇得輸,雪菜肉絲有好濃郁嘅蝦米味道;沙爹牛肉麵沙爹味好重,牛肉多之餘唔會碎濕濕,讚讚讚美中不足嘅係炒蛋,炒蛋雖然炒得好滑,但冇乜味,如果加多少少牛奶去炒,味道可能會更好。冰室仲有新鮮出爐嘅麵包和蛋撻,可以供顧客外賣。整體而言,金記冰室嘅早餐值得推介比大家一試。

沙爹牛肉麵 炒蛋 多士
雪菜肉絲米 炒蛋 餐包
2021-06-10
$40 (早餐)
沙爹牛肉麵 炒蛋 多士
雪菜肉絲米 炒蛋 餐包
2021-05-31 85 浏览
住喺香港仔嘅朋友,就應該知道香港仔可以食嘢嘅地方唔多,但係要離開食又好麻煩。最近新開嘅金記就為香港仔這幫大家提供多啲選擇。話說嗰日去咗香港仔探朋友,因為天氣好熱所以外賣咗個午餐拎返屋企嘆冷氣。午餐包一個例牌沙薑雞、欖菜肉崧四季豆、兩個老火湯同兩個白飯、仲有兩杯嘢飲。因為實在太肚餓,仲嗌多咗一個鹹牛肉炒蛋軍艦。沙薑雞非常之滑,而且非常入味,沙薑味十足,隻雞亦都肥瘦適中。欖菜肉崧四季豆炒多非常之香,欖菜味濃,而且份量十足,送飯一流。例湯亦都好好飲,唔會好似出面嘅湯咁有味精味。隔咗陣食埋個鹹牛肉炒蛋軍艦,出面比較少見用呢一隻包,包底烘一烘小小脆脆地零舍好味。睇相都見到佢餡多過包,落足蛋同鹹牛肉,淨係食個軍艦絕對會飽。叫咁多嘢食都唔使一百蚊一個人

例牌沙薑雞

欖菜肉崧四季豆

老火湯

例湯亦都好好飲,唔會好似出面嘅湯咁有味精味。

鹹牛肉炒蛋軍艦

欖菜肉崧四季豆
老火湯
鹹牛肉炒蛋軍艦
2021-05-31 62 浏览
新的港式(金記冰室)盡享吃出舊有回憶經典食物風味外,符合港人貼地文化/實惠生活的需要,單純從店內簡約風情佈置、空間感分隔、座位間格氛圍營造之下食物平民化以小炒、飯麵、港點小吃、冷凍飲品無論速食或朋友傾談的必到地方 !簡咗餐點自選二人小菜餐滑嫩家常菜式把雞斬件中塊,「霸王雞」另以大量薑蔥絲和鼓油調味點綴好惹味以半肥瘦叉燒「韭黃叉燒炒滑蛋」陣陣肉味油香拌飯良伴己很配,套餐配上特飲「咸檸七」的確好開胃夠味又夠鑊氣必備以芽菜、河粉、牛肉等炒成「金牌乾炒牛河 」牛肉爆香色澤邪惡亦不太膩氣「金記三文治」 分成四小塊一層層餡多食材好豐富好驚喜

簡咗餐點自選二人小菜餐

「金記三文治」 分成四小塊一層層餡多食材好豐富好驚喜

2021-05-30
2021-05-29 75 浏览
黎到香港仔中心呢邊,見到好大間金記冰室,好掛住個無冰奶茶呀,夏日炎炎,兩個人就入去嘆返個靚下午茶先😋星洲炒米$48深海吉列魚柳沙律$40咖喱魚柳飯 $46鹹牛肉炒蛋軍艦$30高質茶餐廳果然唔同啲😍,款款都睇得出係廚師細心之作,尤其個鹹牛肉炒蛋軍艦,將個蛋炒到成個長條形,包住碎牛肉,入口Juicy,就算個麵包都特登烘過,細心位做得好好👍成為我嘅必點之選其他下午茶餐嘅份量就比一般單點細碟少少,但係價錢呢都平好多喎,又可以食多幾款😁加5蚊就有無冰奶茶,性價比都幾高!

星洲炒米$48
深海吉列魚柳沙律$40
咖喱魚柳飯 $46
鹹牛肉炒蛋軍艦$30

2021-05-22 46 浏览
本人已去過港島區多間金記冰室食嘢。佢哋嘅凍奶茶都唔錯。唯獨是香港仔中心呢間。我一向都飲開走甜。佢呢度冲到好似杯奶水咁。完全冇茶味。已經反映多次都仲係咁。係最失敗嘅一間金記
外卖自取
2021-05-22 991 浏览
香港仔美食不少,要去選擇吃那間美食,也讓人心大心細。眾有百年文化的金記冰室,以食物質素吸引食客。金記冰室分店眾多,位於香港仔中心,附近都有不小小巴到達。座位眾多的金記冰室,就算疫情之下,也不愁沒有座位入座。******************************走進香港仔中心商場之內,便到達金記冰室的門前,以綠色的格調為主的金記冰室,帶點懷舊感。入座之後就會給水杯,每張枱有自取食水,自助餐具等,最重要是自助scan code自助落單,枱上也有餐牌供應,也可以叫服務員下單。前來時間下午快黃昏時段,餐牌選擇都不少,有很多地道茶餐,小食,茶餐供應最多選擇。茶餐不只是湯粉類,還有沙律餐,小食餐,炒粉麵飯,焗咖啡,鐵板餐,中式飯類,西式飯,雞類飯,兒童餐都有所供應。飲品一般茶餐供應都有,還有些特別飲品選擇,確實是選擇眾多,絕對合適任何人的口味。落單之後幾分鐘,很快就把湯,飲品及食物分開送上。深海吉列魚柳配沙律 HKD42,跟中湯或西湯只需加HKD9,便選上羅宋湯。先試羅宋湯,跟餐加細細杯是半份份量,都很足夠一個人飲用。湯内雜菜也不少,喝上口也很濃郁,絕不會像稀水的味道,確實不錯。深海吉列魚柳

深海吉列魚柳配沙律,吉列魚柳大大件,炸得夠脆口,魚肉竟然滑溜無比,還要是啖啖肉。沙律以薯仔雜果粒為主,加了粟米粒和椰果肉,口感清涼,最合適炎熱天氣而食,不用食飯一樣夠飽肚。

鹹牛肉蛋菠蘿包餐 HKD28,配凍飲只需加HKD3,選了凍檸茶。鹹牛肉蛋賣相不差,真的沒想過吃上口蛋都是滑溜,有鹹牛肉香味,菠蘿包非常軟綿,菠蘿皮味道不會很甜,完全同鹹牛肉蛋味道非常之夾,有點驚喜萬分。凍檸檬茶,茶味和甜味適中,都算不錯。

咖哩牛腩飯 HKD65,另加配中湯只需HKD9,今天中湯是合掌瓜紅蘿蔔粟米豬骨雞腳湯,沒想再中湯也煲得非常濃郁,清甜無比,絕對夠火喉。

咖哩牛腩飯,咖啡汁非常香又惹味,不會太辣。牛腩份量都不算少,又諗又入味,還有點薯仔,都入晒咖哩香味。白飯要了少飯都如此大份,白飯口感也不錯,咖啡汁配上白飯而吃更享受。

• 中湯
  • 羅宋湯
  • 鹹牛肉蛋菠蘿包餐
  • 深海吉列魚柳配沙律
  • 咖哩牛腩飯
今日我收工同同事去香港仔食晚飯傾吓計😌香港仔中心附近太多餐廳,金記冰室餐牌選擇好多,價錢相宜,二話不說就選擇左呢間餐廳!晚市時段都有常餐、鐵板、小菜、小食等等選擇款式種類非常多,我哋三人行嗌左個四人餐,性價比非常高👍🏻四人餐包老火湯、白飯同餐飲老火湯絕對唔係味精湯,非常足料😋XO醬蝦球炒西蘭花🥦蝦球爽口彈牙!西蘭花非常新鮮,即使加入XO醬,唔算太油膩,感覺健康🌱拍薑菜心炒牛肉👍🏻菜心份量非常多,味道鮮甜牛肉醃得幾淋,唔似雪藏牛肉,係新鮮牛肉片。新鮮菠蘿咕嚕肉🍍菠蘿粒係原個新鮮菠蘿🍍帶出酸甜味咕嚕肉炸粉唔算太厚,酸酸甜甜,幾開胃送飯一流👍🏻椒鹽豬扒👍🏻👍🏻呢個必食,椒鹽豬扒好惹味😋豬扒肉質唔會鞋身,口感爽口,醃料唔會太鹹😋剛剛好食唔停嘅椒鹽豬扒!
今日我收工同同事去香港仔食晚飯傾吓計😌

晚市時段都有常餐、鐵板、小菜、小食等等選擇
款式種類非常多,我哋三人行嗌左個四人餐,性價比非常高👍🏻
四人餐包老火湯、白飯同餐飲
老火湯絕對唔係味精湯,非常足料😋

XO醬蝦球炒西蘭花🥦
蝦球爽口彈牙!
西蘭花非常新鮮,即使加入XO醬,唔算太油膩,感覺健康🌱

拍薑菜心炒牛肉👍🏻
菜心份量非常多,味道鮮甜
牛肉醃得幾淋,唔似雪藏牛肉,係新鮮牛肉片。

新鮮菠蘿咕嚕肉🍍
菠蘿粒係原個新鮮菠蘿🍍帶出酸甜味
咕嚕肉炸粉唔算太厚,酸酸甜甜,幾開胃送飯一流👍🏻

椒鹽豬扒👍🏻👍🏻
呢個必食,椒鹽豬扒好惹味😋
豬扒肉質唔會鞋身,口感爽口,醃料唔會太鹹😋剛剛好
食唔停嘅椒鹽豬扒!

2021-05-17 56 浏览
金記冰室進駐香港仔,身為南區居民,梗係要去試下。新店位於香港仔中心三期地下。冰室環境光猛,座位闊落。鐵板美式雜扒有牛扒、雞扒、豬扒、腸仔同煙肉,配上意粉及羅宋湯,分量十足。無骨海南雞套餐海南雞皮爽肉滑,油飯粒粒分明帶油香,有咬口,配上黑豉油、薑蓉。金牌乾炒牛河河粉乾身煙韌身,有米香,牛肉大片完整厚身,有牛味。金記生炸雞髀雞髀大大隻,表面呈金黃色,口感香脆。雞批餡料十足,味道獨特。奶茶、咖啡奶茶茶味香濃,咖啡味道濃郁。
金記冰室進駐香港仔,身為南區居民,梗係要去試下。
新店位於香港仔中心三期地下。
冰室環境光猛,座位闊落。
鐵板美式雜扒
無骨海南雞套餐
金牌乾炒牛河
河粉乾身煙韌身,有米香,牛肉大片完整厚身,有牛味。
金記生炸雞
雞髀大大隻,表面呈金黃色,口感香脆。
雞批
餡料十足,味道獨特。
奶茶、咖啡
奶茶茶味香濃,咖啡味道濃郁。
  • 金牌乾炒牛河
2021-05-17 42 浏览
前生是投注站的金記,插旗鴨巴甸。歡迎你!金記如何如何,金記怎樣怎樣,恍如春雷震香港;夏雨驚九龍,朋友圈早早加把勁力推,令我滿有期望,尤其蛋撻、雞批都是本人的「飛佛」。星期日的下午茶時候來,人有點多,我點了蛋撻、雞批,窗外陽光滿灑,樹影婆娑,看著看著的我竟然有點犯睏,這惱人的夏天沒饒過誰,戴頂帽子都黑了幾度,胖吧胖吧胖成球吧,再加一客吉列魚柳沙拉和一杯絲襪奶茶。記起前半生穿絲襪、踩高跟鞋上班的廝殺日子,如沙漠的香港仔此刻熱得要命,腦子正想馳騁到某個綠洲時,茶點送到。蛋撻($7)是牛油皮,賣相整齊美麗,撻皮香甜焦脆,黃澄澄的蛋漿如金子鑲滿撻皮內,甜度適中,可惜有點over bake,中心蛋漿過熟,以連鎖店來說,不能太過挑剔。雞批($14)外面烤成淺金黃色,酥皮上畫出傳統圖案,線條清晰美麗,size有點小。裡面的餡料有雞肉、洋蔥、火腿,吃得出雞肉的滋味,亦嚐得到酥皮的奶油香。沒有很大驚喜,但以它的價錢,能在空調強勁的餐廳享用,算是良心之作。吉列魚柳(加熱飲$40)沙拉上菜時,明顯經過擺盤,沙拉弄成雪糕球一樣,很有心思,吉列魚柳炸粉很薄脆,看上去微焦,十分吸引。可惜一口咬下,發覺魚肉其實不多,
前生是投注站的金記,插旗鴨巴甸。歡迎你!

金記如何如何,金記怎樣怎樣,恍如

吉列魚柳(加熱飲$40)沙拉上菜時,明顯經過擺盤,沙拉弄成雪糕球一樣,很有心思,吉列魚柳炸粉很薄脆,看上去微焦,十分吸引。可惜一口咬下,發覺魚肉其實不多,而且沒有甚麼魚味。沙拉口感清新輕盈,應是新鮮製作,而且沙拉醬不多。

絲襪奶茶($20)茶味濃郁,淡奶的份量亦足夠,茶味和奶味互相較勁,既香滑亦精純,千錘百鍊,呷一口風味十足,是典型的茶餐廳港式奶茶,鐵粉可能不少。那種茶味奶味,回家了仍在我的消化系統纏繞不去。

小店清潔衛生,面積偌大,空間感十足,並且服務超好,但高峰期間要排隊才能幫襯。

懶洋洋的五月豔陽天,捧腹的我離開舒適圈,腳尖向公車站轉,走遍長亭短亭;看盡繁花落花,茶足飯夠,便是好風景。

2021-05-16
2021-05-16 42 浏览
靚媽我都幾鍾意帶小朋友去茶餐廳覓食,鍾意多款式,緊有一款啱佢哋。✨芝士焗肉醬意粉~嘩嘩嘩😍鋪滿芝士,啖啖都有拉絲,欣賞呢款肉醬夠多,而且焗得夠杰身,每條意粉都沾滿肉醬,食落零舍香噴噴,酸酸甜甜,充滿茄香,帶小朋友必點嘅菜式。✨地道霸王雞~原本想清清地食個貴妃雞,點知賣晒,第一次是霸王雞原來都唔錯,薑蔥爆香甜豉油,再淋上面,甜甜地,另外一番港式風味。✨冰鎮奶茶~同普通奶茶嘅分別,係飲落更香濃😍,冇加冰,令到茶味更突出,同奶嘅比例啱啱好,又夠幼滑,唯一美中不足嘅係冇得叫少甜,如果佢嘅冰鎮奶茶,可以自己加甜就好了。

✨芝士焗肉醬意粉

✨地道霸王雞

✨冰鎮奶茶

2021-05-14 40 浏览
是日阿媽唔想煮飯,求其係附近搵d野食,金記係香港仔都算係新開,就嘗一嘗鮮。阿爸一黎就睇中左個豬扒飯飯同扒餐,茶記真係男人的浪漫,仲要係大食男人的浪漫。鮮茄濃汁焗豬扒飯 $65面色紅潤有光澤,酸酸甜甜夠開胃,豬扒厚切,都幾有份量。鐵板西冷牛扒薯菜跟 黑椒汁 $102好有去左花x餐廳嘅感覺,大過手掌的牛扒,而且相當厚,我真係唔知一個人可以點食哂,唯有交比屋企個man處理。新鮮菠蘿咕嚕肉 $68同阿媽share兩個小菜,身為咕嚕肉迷,必須要叫個咕嚕肉食下,新鮮菠蘿夠多汁,咕嚕肉炸得幾脆,有d驚喜!地道霸王雞$68雞好滑,豉油較得幾香,微微辣幾惹味食到全家捧哂肚都係300幾蚊,好過自己煮到身水身汗
是日阿媽唔想煮飯,求其係附近搵d野食,
金記係香港仔都算係新開,就嘗一嘗鮮。
阿爸一黎就睇中左個豬扒飯飯同扒餐,茶記真係男人的浪漫,
仲要係大食男人的浪漫。
鮮茄濃汁焗豬扒飯 $65
面色紅潤有光澤,酸酸甜甜夠開胃,
豬扒厚切,都幾有份量。
鐵板西冷牛扒薯菜跟 黑椒汁 $102
好有去左花x餐廳嘅感覺,
大過手掌的牛扒,而且相當厚,我真係唔知一個人可以點食哂,
唯有交比屋企個man處理。
新鮮菠蘿咕嚕肉 $68
同阿媽share兩個小菜,
身為咕嚕肉迷,必須要叫個咕嚕肉食下,
新鮮菠蘿夠多汁,咕嚕肉炸得幾脆,有d驚喜!
地道霸王雞$68
雞好滑,豉油較得幾香,微微辣幾惹味

食到全家捧哂肚都係300幾蚊,好過自己煮到身水身汗
2021-05-06 725 浏览
金記冰室開到去南區香港仔呢邊,地點位置非常便利,而門外可以買到新鮮焗出來的麵包,非常之香這店舖地方真的大而且座位舒適又闊落,開業不久已經好多客人排隊店內店外燈光十足自助落order 用 app 下單,非常方便,點餐後十分鐘左右就送到牛油皮蛋撻 及雞批牛油撻底口感焗得好香脆有牛油香味,而個蛋味十分香濃雞批中間餡料好足夠雞肉,入口好香又軟個酥皮味道甜中帶鹹西炒飯經典西炒飯好多時去茶餐廳都會叫到入口酸甜開胃又好味炒飯材料入面好豐富有蝦、火腿、粟米粒、青豆粒、甘荀粒菜膽雞(半隻)滑雞肉嫩同腍而味道好入味,雞皮亦都夠滑溜 而且雞既味道滲入到小棠菜,好滋味炸雞脾薯條 大大隻炸到金黃色既雞髀皮脆肉香,真的內脆肉質好多汁熱辣辣配埋薯條炸得金黃酥脆既薯條,食起來又熱內脆金粒西多配雪糕西多士擺得好靚,仲切成一粒一粒,入口食得方便添加上香滑煉奶味道好夾呀,又食到雪糕好特別既配搭整體服務都唔錯,食物都有水準好有效率 金記冰室 香港仔香港仔南寧街1-5號香港仔中心3期地下3-5號舖
金記冰室開到去南區香港仔呢邊,地點位置非常便利,
而門外可以買到新鮮焗出來的麵包,非常之香

店內店外燈光十足

牛油皮蛋撻 及雞批

牛油撻底口感焗得好香脆有牛油香味,而個蛋味十分香濃

雞批中間餡料好足夠雞肉,入口好香又軟個酥皮味道甜中帶鹹

西炒飯

經典西炒飯好多時去茶餐廳都會叫到
入口酸甜開胃又好味

炒飯材料入面好豐富有蝦、火腿、粟米粒、青豆粒、甘荀粒

菜膽雞(半隻)

滑雞肉嫩同腍而味道好入味,雞皮亦都夠滑溜
而且雞既味道滲入到小棠菜,好滋味

炸雞脾薯條

大大隻炸到金黃色既雞髀皮脆肉香,真的內脆肉質好多汁
熱辣辣配埋薯條

炸得金黃酥脆既薯條,食起來又熱內脆

金粒西多配雪糕

西多士擺得好靚,仲切成一粒一粒,入口食得方便
添加上香滑煉奶味道好夾呀,又食到雪糕好特別既配搭

整體服務都唔錯,食物都有水準好有效率

金記冰室 香港仔
香港仔南寧街1-5號香港仔中心3期地下3-5號舖
2021-05-06
2021-05-06 49 浏览
個個朋友都話呢間新開既餐廳好正,好多人幫襯,咁就引左我來了。餐廳環境很乾淨,服務員態度非常好,我地分開左取茄汁及沙律漿都不厭其煩,抵讚(以茶餐廳黎講高質)。 羅宋湯好多蓉,口感粉粉地,不知是否蕃茄蓉,味道朋友很喜歡,我覺得味道可以濃一點。 鐵板西冷牛扒 $102七成熟,不見血水,好淋身,所以比平時啲牛扒不太有o趙口,牛肉味夠,以茶餐廳來說是不錯的質素。 鐵板香煎雞扒拼吉列魚柳 $82吉列魚柳非常香脆,正!切開都會客易散,不要切太細件。雞扒煎得好夠,表面都很脆。 金記炸雞翼 $28椒鹽雞翼,炸得很香口,椒鹽只灑在表面,雞翼很淡味道。 牛油皮蛋撻 $7牛油皮普通,蛋漿無問題,夠滑。張相我影到笑哈哈咁,好攪笑🙂 紅豆冰 另加$10少甜少冰,甜味剛剛好,椰奶很香,正。 凍鴛鴦另加$3兩隻味都飲得出,好夠濃,正。

鐵板西冷牛扒

鐵板西冷牛扒 $102

鐵板香煎雞扒拼吉列魚柳

鐵板香煎雞扒拼吉列魚柳 $82

金記炸雞翼

金記炸雞翼 $28
椒鹽雞翼,炸得很香口,椒鹽只灑在表面,雞翼很淡味道。

牛油皮蛋撻

牛油皮蛋撻 $7
牛油皮普通,蛋漿無問題,夠滑。張相我影到笑哈哈咁,好攪笑🙂

紅豆冰

紅豆冰 另加$10
少甜少冰,甜味剛剛好,椰奶很香,正。

鴛鴦

凍鴛鴦另加$3
兩隻味都飲得出,好夠濃,正。
2021-05-03
鐵板西冷牛扒
鐵板香煎雞扒拼吉列魚柳
金記炸雞翼
牛油皮蛋撻
紅豆冰
鴛鴦
2021-04-29 58 浏览
放工陪老婆去鮮有踏足的香港仔取貨, 途中不停爭論夜晚吃小菜或是焗飯, 而拯救我們的再次是金記冰室。爭吵過後通常都是放肆的叫菜, 今次入選的包括鮮茄濃汁焗厚切豬扒飯, 拍薑菜心炒牛肉, 蒜香南乳炸雞及甜品金粒西多配雪糕。鮮茄濃汁焗厚切豬扒飯豬扒就算不用刀叉也可以用匙羹輕易切開, 外層用蛋漿包裹令豬扒充滿肉汁。 茄汁調教得甜酸得宜, 配上芝士的香濃剛好。 用上炒飯底亦錦上添花。拍薑菜心炒牛肉牛肉的份量非常之多, 幸好多之餘亦非常好味, 牛味香濃, 炒得有鑊氣同時保留鬆軟。 選的菜心是比較幼身幼嫩的, 吃起來沒有渣, 新鮮清爽。蒜香南乳炸雞絕對是今晚的主角。 本身以為是類似半隻上的, 上枱時發現原來是南乳炸雞球, 雞肉啖啖充滿南乳香再配上炸得脆口的蒜粒, 非常惹味。 雞肉亦鮮嫩多汁而且完全沒有雞骨, 吃起來非常方便。 不知道是不是有後期加工, 炸雞皮底下已經完全沒有肥膏, 吃得份外安心。金粒西多配雪糕同樣是今晚主角 (哈哈今晚有兩位主角), 一口大小的西多實在炸得非常出色, 外層有咬口, 咀嚼時不停發出蛋香, 內裏卻是酥脆軟身, 再夾上一口冰凍雪糕, 實在冇得彈。 首次在金記吃甜品類的東西,

爭吵過後通常都是放肆的叫菜, 今次入選的包括鮮茄濃汁焗厚切豬扒飯, 拍薑菜心炒牛肉, 蒜香南乳炸雞甜品金粒西多配雪糕。

鮮茄濃汁焗厚切豬扒飯

拍薑菜心炒牛肉

蒜香南乳炸雞

金粒西多配雪糕
同樣是今晚主角 (哈哈今晚有兩位主角), 一口大小的西多實在炸得非常出色, 外層有咬口, 咀嚼時不停發出蛋香, 內裏卻是酥脆軟身, 再夾上一口冰凍雪糕, 實在冇得彈。 首次在金記吃甜品類的東西, 原來都幾出色。

同場加映還有充滿兒時回憶的黑牛, 這裏貼心的提供一個比較高身的杯, 令雪糕和汽水混合所產生的泡沫不會倒出, 飲完覺得自己得幾歲。

2021-04-28
2021-04-26 559 浏览
早排去咗行香港仔水塘,沿途風景非常優美,加上涼風送爽,令人心曠神怡。有人意猶未盡,話要再接再厲,決定趁盛夏來臨之前,再嚟多次。感受完大自然的氣息,又係時候去搵食。上網 search下附近有乜嘢新餐廳,原來香港仔中心 3 期新開咗間「金記冰室」,兩口子一向對冰室都有情意結,今次就一於嚟呢度開餐。店舖嘅面積都幾大,座位闊落舒服,加上裝修摩登新潮,所以都吸引咗唔少附近嘅街坊同上班族捧場。因為剛才行了兩個幾鐘,大家都覺得很肚餓,所以食物一送上,就率先食咗兩份下午茶餐。碟乾炒牛河 ($50)  鑊氣甚佳,雖然啲河粉炒得唔算好乾身,但夠味又條條分明,內有很多芽菜和牛肉,用料十足。至於碟星洲炒米 ($48)  亦似模似樣,雖然係下午茶餐,但完全無將貨就價。米粉炒得油亮均勻,金黃咖喱及特配香料濃香撲鼻,混上港式叉燒、蝦仁、火腿、洋蔥和蛋花等,入口香辣有鑊氣,刺激味蕾。+$16 仲可以配碟白灼菜心,菜心很鮮甜,入口幼嫩又無渣。金記三文治 ($44)  賣相不俗,麵包烘得色澤金黃,甚為誘人。睇下幾足料,除了雞蛋、火腿和蕃茄之外,仲有餐肉、生菜同芝士等,加埋層層夾住嘅烘底麵包, 無論味道同口感都好豐富好滿足
+$16 仲可以配碟白灼菜心,菜心很鮮甜,入口幼嫩又無渣。
金記三文治 ($44)  賣相不俗,麵包烘得色澤金黃,甚為誘人。睇下幾足料,除了雞蛋、火腿和蕃茄之外,仲有餐肉、生菜同芝士等,加埋層層夾住嘅烘底麵包, 無論味道同口感都好豐富好滿足!
另外點咗已經好耐無食過嘅雞批 ($14@) 同 酥皮蛋撻 ($7@),雞批餅皮酥鬆略甜,入面的餡料有濃濃的奶油和雞肉香味。
至於個蛋撻水準亦唔錯,酥皮厚薄平均,蛋香突出,甜得來不膩,吃完也不覺得滯。
一場嚟到,梗係要食埋甜品先走,點咗客金粒西多配雪糕 ($40),麵包切到像麻將大小,再沾蛋漿去炸,蘸點糖漿趁熱食,外脆內軟,非常滋味。
跟餐飲品點咗凍奶茶 (+$3) 同 凍檸樂 (+$3),玻璃杯的凍奶茶,入口奶滑茶香,夠晒風味。