餐厅: 金記冰室 (香港仔中心3期)
资讯:

2021-04-24 69 浏览
香港仔間金記愈做愈差,我點餐時明明叫要炒蛋但最後攞到返屋企發現係煎蛋,而且隻蛋好細一块唔知以為攞鵪鶉蛋去整,更過份係餐具係爛晒又污糟收銀態度好差,黑口黑面咁,我都未講要乜嘢佢就自把自為落單,最後同佢講轉炒蛋佢個樣好不滿
外卖自取
2021-04-16 69 浏览
而家啲早餐價錢越來越貴,份量又越來越少,想搵間好食嘅又難🤪新開一段時間,途經幾次都大排長龍,難得有一次係見到只有一兩個人排隊,即刻走入去食。排隊時可以係玻璃窗見到師傅喺度整緊新鮮菠蘿包,一路睇一路偷師好快就有位啦!爭札緊食豬潤米定鮮牛米,最後香港仔嘅餐廳好少有機會食,最後都係揀咗豬潤米!好可惜個豬潤上檯好失望...因為乾到不行!由於用新鮮麵包做招徠,所以個多士都不過不失!杯鴛鴦係有水準嘅,唔會話太多咖啡味奶茶味冇定企👍🏻
而家啲早餐價錢越來越貴,份量又越來越少,想搵間好食嘅又難🤪

$45 (早餐)
2021-04-06 83 浏览
早餐麵包凍,熱都唔熱!同翠華比真係冇得比!輸成條街!唔知係咪隔夜麵包,鮮牛油菠蘿麵包點會係比凍麵包人食?真係好難食!唔該金記管理層自己食下試下!週圍環境都好唔乾淨!地下污糟到不得了!應該好耐都冇掃地冇拖地!仲要係新開張唔夠二個月!衞生好差!睇唔到嘅厨房會唔會仲差?
仲要係新開張唔夠二個月!
衞生好差!睇唔到嘅厨房會唔會仲差?

2021-04-06
2021-03-26 155 浏览
香港仔都開左金記冰室,之前已聽人講好食,所以約咗住香港仔嘅細妹一齊食晚餐,座位都好闊落,尤其卡位夠舒服,而且新開不久好乾淨,用 app落單,好方便。見到二人餐好抵食,但係又想食鐵板牛扒餐, 我哋都幾肚餓,所以就決定叫曬。鐵板西冷牛扒配薯菜(燒汁) 牛扒份量足,尚算有肉汁,配菜亦很多,一 壺滿滿嘅燒汁,可以自己選擇淋幾多汁。自選小菜套餐(2人份量) 新鮮菠蘿咕嚕肉用新鮮菠蘿好鮮甜,咕嚕肉外脆內軟,非常有咬口,味道好超水準,見到好多人叫。欖菜肉鬆四季豆四季豆炒得香脆, 肉碎算嫩滑,惹味夠濃味, 送白飯一流。二人餐配上白飯,軟硬適中,例湯是沒有味精的。餐飲叫咗凍檸檬茶及凍檸樂, 特別一提檸檬茶有茶味,檸檬比一般多。

鐵板西冷牛扒配薯菜(燒汁)

自選小菜套餐(2人份量)

欖菜肉鬆四季豆
四季豆炒得香脆, 肉碎算嫩滑,惹味夠濃味, 送白飯一流。

二人餐配上白飯,軟硬適中,例湯是沒有味精的。

2021-03-23
  • 新鮮菠蘿咕嚕肉
2021-03-21 768 浏览
呢幾日天氣熱辣辣,係時候要換季了花了一個中午整理衣櫃,已經餓到筋皮力盡,即刻要去食返個late lunch 先好彩今日唔算好多人有即場烘焙麵包每張檯都有自助熱水供應,好貼心口味可以調節的可以揀少油少鹽下午茶:XO醬豬扒炒烏冬醬油好均勻,好有色澤豬扒一啲都唔吝嗇肉質好軟腍,一啲都唔韌西式四寶飯份量都幾多喎魚香茄子飯茄子切得好有厚度,唔會煮到淋pat pat,食落有啲口感個汁都好惹味,不過美中不足嘅係無咩咸魚香,同埋辣味亦欠奉,如果有少少辣味提味會更好白汁粟米魚柳焗飯即叫即焗,啲飯有炒底的羅宋湯粒粒西多配雪糕呢個作為甜品就最perfect最鍾意呢度嘅花多無花生醬餡西多口感好軟綿綿,相信係用每日新鮮既麵包個西多真係好好食呀!
呢幾日天氣熱辣辣,係時候要換季了

花了一個中午整理衣櫃,已經餓到筋皮力盡,
即刻要去食返個late lunch 先

好彩今日唔算好多人

有即場烘焙麵包
每張檯都有自助熱水供應,好貼心

口味可以調節的
可以揀少油少鹽

下午茶:XO醬豬扒炒烏冬
醬油好均勻,好有色澤

豬扒一啲都唔吝嗇

肉質好軟腍,一啲都唔韌

西式四寶飯
份量都幾多喎

魚香茄子飯
茄子切得好有厚度,唔會煮到淋pat pat,
食落有啲口感

個汁都好惹味,
不過美中不足嘅係無咩咸魚香,
同埋辣味亦欠奉,如果有少少辣味提味會更好

白汁粟米魚柳焗飯
即叫即焗,啲飯有炒底的

羅宋湯

粒粒西多配雪糕
呢個作為甜品就最perfect

最鍾意呢度嘅花多無花生醬餡

西多口感好軟綿綿,相信係用每日新鮮既麵包

個西多真係好好食呀!
2021-03-20
下午茶
2021-03-21 495 浏览
好耐無同屋企人夜晚出街食飯啦👨‍👩‍👧‍👦香港仔終於開番間金記冰室啦,舖頭地方大,環境光猛又舒服,店員有禮貌;用qrcode落單後,約10分鐘就送到,效率都好快⏱ 去到門口已經有人排隊等位,越夜越多人;入到去即睇餐牌有咩食先📜原來有好多款美食,每樣都好正,仲抵食又大碟🍽 點咗三個套餐 + 兩碟餸菜 + 跟餐配兩碗老火湯 + 跟餐配三杯飲品 新鮮菠蘿咕嚕肉 $68開胃餸當然唔少得呢款,甜甜酸酸咕嚕肉 + 菠蘿 🍍+ 洋蔥🧅 + 紅椒🌶 + 青椒🫑,個醬汁撈飯好好食 蜜桃中式牛柳 $75開胃餸仲要叫埋呢碟,炒到牛柳🐂肉質嫩滑 + 甜到入心嘅蜜桃,🍑個醬汁好正 咸魚雞粒炒飯  $56炒得好有鑊氣,少油少鹽,配料足料:有雞🐓有咸魚🐟有菜🥬仲要好大碟,好味又抵食 無骨海南雞飯(套餐)配白飯 $68無骨嫩滑海南雞🐓配花生、蒜蓉及豉油,跟餐配埋碗老火湯,🍚跟一碗白飯 (可以選油飯),食到津津有味 什菌雲耳浸勝瓜 (素) 配老火湯 $58叫咗份清清地嘅素食套餐,好多雜菇🍄雲耳,仲有爽口勝瓜🥒配白飯🍚 (如果多幾款素食套餐揀就一定仲正);個老火湯煲得好靚好好飲🥣 雪山菠蘿冰🍍 $30有個大大個雪糕球 +

新鮮菠蘿咕嚕肉 $68

蜜桃中式牛柳 $75

咸魚雞粒炒飯  $56

無骨海南雞飯(套餐)配白飯 $68

什菌雲耳浸勝瓜 (素) 配老火湯 $58

雪山菠蘿冰🍍 $30
有個大大個雪糕球 + 粒粒菠蘿,好飲
咸檸七🥤 $15
跟餐配 熱檸水🍋

金記冰室 香港仔
香港仔南寧街1-5號香港仔中心3期地下3-5號舖
蜜桃中式牛柳
咸魚雞粒炒飯
無骨海南雞飯(套餐)配白飯
什菌雲耳浸勝瓜 (素)
雪山菠蘿冰
咸檸七
熱檸水
2021-03-18
蜜桃中式牛柳
咸魚雞粒炒飯
無骨海南雞飯(套餐)配白飯
什菌雲耳浸勝瓜 (素)
雪山菠蘿冰
咸檸七
熱檸水
2021-03-18 116 浏览
金記冰室終於在香港仔有分店啦,之前食過金記冰室都覺得幾好,今次開到黎屋企附近,而且地方幾大,光猛乾淨!晚餐自選小菜非常多選擇,2人套餐只係$148包湯包飲品!老火湯係豬骨蓮藕湯,堅好飲!夠足料無味精,飲完不口乾!中式牛柳,有豐富嘅洋蔥之外牛柳非常大塊,啖啖肉最正!另加咗蜜桃,蜜桃香味滲入咗醬汁入面,真係齒頰留香!牛柳肉質非常嫩滑。鹽焗雞雖然得半隻,但份量都幾多,啖啖肉!鋪滿咗芝麻再加咗濃沃嘅醬汁,令到雞嘅味道提升不少。沙薑既質感幾突出!韮黃叉燒滑蛋,最正就係滑蛋嘅質感幾滑, 韭黃豐富咗滑蛋嘅口感,叉燒個份量都唔少!

晚餐自選小菜非常多選擇,2人套餐只係$148包湯包飲品!
老火湯係豬骨蓮藕湯,堅好飲!夠足料無味精,飲完不口乾!

2021-03-13 97 浏览
香港人新開既金記冰室,當然要入黎食野啦!入到黎燈光好好!夠曬光!而且坐位夠闊...食野都好舒服..價錢方面都好抵,平民價太多野食都唔知價咩好...樣樣都好食...最後我地揀左自選二人小菜餐老火湯X2白飯X2x兩杯熱飲 霸王雞(例牌)欖菜肉四季豆 $148海南雞飯$68 黑牛+$10麻賴佳片米線米線(少辣)$40金粒西多配雪糕 $38食咁多野都係$304!真係超級無敵好食...同埋我最欣賞佢地跟一般茶餐廳唔同!侍應們好有禮貌...完全感覺唔到自己係冰室享受晚餐

最後我地揀左
自選二人小菜餐老火湯X2白飯X2x兩杯熱飲
霸王雞(例牌)欖菜肉四季豆 $148

海南雞飯$68 黑牛+$10
麻賴佳片米線米線(少辣)$40

金粒西多配雪糕 $38

3K
2021-03-07 132 浏览
近一兩年興起冰室,梗有一間係左近。途經香港仔,發現金記冰室進駐了,好大間,坐位濶落,舒服。鐵板西冷牛扒餐食牛扒,羅宋湯最夾。湯底濃稠,蔬菜料足,好飲。黑椒汁淋上牛扒,吱吱喳喳的,香氣樸鼻而來。牛扒份量大,抵食。肉質鬆軟,牛味濃郁,配以黑椒汁一流。配菜薯條多,吃不完啊!懷舊紅豆冰,紅豆煮得軟綿,好香。好彩不會太甜膩。蛋撻應該是必食之一,可惜酥皮己賣清了,唯有牛油皮啦!牛油皮也不錯啊!牛油味濃,蛋香四溢,滋味。

近一兩年興起冰室,梗有一間係左近。
途經香港仔,發現金記冰室進駐了,好大間,坐位濶落,舒服。

鐵板西冷牛扒餐

食牛扒,羅宋湯最夾。
湯底濃稠,蔬菜料足,好飲。

黑椒汁淋上牛扒,吱吱喳喳的,香氣樸鼻而來。
牛扒份量大,抵食。
肉質鬆軟,牛味濃郁,配以黑椒汁一流。
配菜薯條多,吃不完啊!

懷舊紅豆冰,紅豆煮得軟綿,好香。
好彩不會太甜膩。

蛋撻應該是必食之一,可惜酥皮己賣清了,唯有牛油皮啦!
牛油皮也不錯啊!牛油味濃,蛋香四溢,滋味。

2021-03-07
金記冰室版圖終於擴充到香港仔,擇日去試吓吃晚飯。坊間既金記都係細細間,但香港仔這一間真心大,系勁大間添,又夠光猛 ,座位闊落,比香港仔其他茶餐廳舒服好多,所以當晚人客不少,但防疫都做得吾錯,起碼感覺乾淨。點餐採用自助形式,scan QR code 自己食物自己點,我喜歡。效率亦一流,落單後10分鐘內食物已經到齊。「粟米魚柳 」$65魚柳炸得香脆,唔會咬落一大嚿粉,吃到一梳梳魚肉,栗米汁份量剛夠沾到炸魚柳,所以魚柳入口仍然香脆可口,白飯另加$10「菜膽雞」$128份量十足,足足有半隻雞;鷄香肉嫩,略嫌汁多左啲。「鹹檸七」$30呢杯「熱杏霜」$28 抵讚,夠熱夠熨口,蛋白滑香,好滋潤。金記的少菜水準一向吾錯,這間也沒有例外,是四人飯聚的好地方。
金記冰室版圖終於擴充到香港仔,擇日去試吓吃晚飯。

點餐採用自助形式,scan QR code
自己食物自己點,我喜歡。

效率亦一流,落單後10分鐘內食物已經到齊。

「粟米魚柳 」$65

「菜膽雞」$128

份量十足,足足有半隻雞;鷄香肉嫩,略嫌汁多左啲。

「鹹檸七」$30

呢杯「熱杏霜」$28 抵讚,夠熱夠熨口,蛋白滑香,好滋潤。

2021-03-02
  • 粟米班塊
一間食完一次唔會再去既餐廳...因為佢地服務差,無溝通,餐廳有好多員工,但全部人唔知自己做緊咩,無一個做到野話到事!由我地一入餐廳,佢地本身有個自助落單既QR 係可以比我地scan, 但佢地完全無比張QR code 紙比我地scan過,咁無問題既,咁我地自己睇完menu咪舉手落單law, 中途見到3個樓面,個個都話轉頭黎轉頭黎,要叫到第4次先有人幫我地落單! 落左單後,睇番佢禁出黎既單落錯左杯野飲, fine, 叫佢地幫我改番,跟住唔知佢地cut唔切單定係點, 錯左個杯最後都係黎左,都再算,因為係你地做多樣野者,唔影響到我地最後黎番岩我都好Ok!我地係叫左個二人套餐,叫左雞叫左叉燒炒蛋額外加錢要多個烚茶同特飲, 十五分鐘佢黎齊餐湯,炒蛋同烚菜,一路食住等埋個雞黎,點知佢係我地差唔多食哂炒蛋個時,個度都差唔多過大半個鐘....先同我地講.....唔好意思雞賣哂...........講真我叫你個餐有雞有得配其他野食我地先叫,你落左單5分鐘內同我講既話我都會接受到,但你呢家過左半個鐘先講,好唔make sense! 想搵經理無經理係度,最後有個白恤衫既過左黎了解,但佢地既解釋係話因為佢地新開
一間食完一次唔會再去既餐廳...
我地係叫左個二人套餐,叫左雞叫左叉燒炒蛋額外加錢要多個烚茶同特飲, 十五分鐘佢黎齊餐湯,炒蛋同烚菜,一路食住等埋個雞黎,點知佢係我地差唔多食哂炒蛋個時,個度都差唔多過大半個鐘....先同我地講.....唔好意思雞賣哂...........講真我叫你個餐有雞有得配其他野食我地先叫,你落左單5分鐘內同我講既話我都會接受到,但你呢家過左半個鐘先講,好唔make sense! 想搵經理無經理係度,最後有個白恤衫既過左黎了解,但佢地既解釋係話因為佢地新開,單太多同埋全部係新人,呢3樣野都唔係籍口黎嫁,根本係你間餐廳無一個system比員工跟住做,樓面收銀又無溝通!係白衫行開處理我地單之際,最好笑係有個著T shirt 既員工行過黎都叫好心咁問我地有咩幫手,我話我地投緊訴你地有人跟緊,佢都即刻帶哂頭盔話投訴你搵白衫啦!
雖然佢地最後將我地張單waive左(本身係佢地減左個套餐我地剩係比額外叫既野,我地都ok既,不過最後出到去收銀話唔收)但講真,今次真係做番咩補償都好,我地食完呢次真係唔會再黎, 未試過由頭到尾都係咁差既體驗!

2021-02-24
2021-02-21 179 浏览
新開店应该要去打卡,但每次看到人龍都想唔通裹面有金執?今天终于可以试一下佢嘅早歺,等了15-20分鐘!人流多,ok 好味試了牛奶麥皮,預設冇糖,非常好!最怕加了糖嘅麥皮!蛋治咸道適中有口感蛋夠嫰!煎雙蛋剛剛好,最喜歡配歺包,等鮑魚火腿絲通粉就入座等到食完都未見到!不過味道水準都唔錯!外賣多到做唔切!喜歡等嘅就不妨可以試試!
早歺
2021-02-21
$70 (早餐)
早歺
2021-02-15 270 浏览
🎉金記終於開到黎香港仔啦!之前响灣仔、銅鑼灣和數碼港都幫襯過,所以都期待,希望快啲試下!初四時間鬆動啲,諗住等下位都無問題。去到預期要排隊等位,不過都唔駛10分鐘,ok啦!早餐黎黎去去都係果啲選擇啦!不過黎度有鮮豬潤通粉餐,就叫呢個試吓啦!另外就叫個穩陣嘅彷鮑魚火腿麵餐。當然黎金記就要試奶茶啦!唔知係新開關係,定太多客,自助落order後,成十分鐘先有野到。先黎係兩杯熱奶茶,奶茶保持水準!不過一早到,食完野飲已經凍晒唔好飲啦!豬潤通、火腿麵同埋煎蛋都係正常野,唔係有咩驚為天人!食晒啲野,吚⋯仲有碟煎蛋脆豬未黎喎!等呀等... 搵職員幫手跟跟,最後搵咗職員3次,千呼萬喚先出來,由落單到上枱要40分鐘😅但係脆豬唔多脆,又唔係熱辣辣,雙蛋都係微暖咋!快快脆食完,飲埋啖凍冰冰奶茶,終於食完個早餐啦!坦白講,開頭大家會試新嘢,所以排晒長龍,但係熱潮過後,都係要靠食物和服務質量先可以留住啲客,始終價錢唔平,成四十蚊個早餐,香港仔仲有好多選擇!希望金記往後日子做好啲啦!

奶茶
2021-02-15
$44 (早餐)
2021-02-12 195 浏览
焗飯等足40分鐘,又俾錯焗意粉,等太耐最後想打包走,佢仲叫我自己轉落外賣盒,我話要返飯,自己俾錯態度又差,返到屋企打開外賣盒仲係意粉,😡之前食過康怡嗰間真係冇得比,冇下次