2022-09-29 150 浏览
今日同朋友黎D2 place 行街,行行下肚餓,見到呢間金鳳餐廳周圍都有分店,應該唔會差,就入去試試佢佢裝修比普通茶餐廳有特色,有d 懷舊風味,我同朋友叫咗兩個扒餐,好快就有得食,好有效率,我地分別叫左----------------------------帶子牛柳餐($168),同埋招牌牛柳餐 ($133)跟餐已經包佐牛油方包餐湯同野飲,凍飲仲唔使另外加錢牛柳上面啲帶子大大粒,軟硬度適中,黎到時店員會即時在鐵板上淋上黑椒汁,即時好多煙冒出嚟,好膨拜牛柳好juicy, 牛味好重,我哋揀咗五成熟,唔會太熟啱啱好,呢個價錢有呢個份量同質素真係非常抵,下次去開d2 place 可以同朋友仔再試下menu 上其他野食

佢裝修比普通茶餐廳有特色,
----------------------------
帶子牛柳餐($168),同埋
招牌牛柳餐 ($133)

跟餐已經包佐牛油方包
餐湯同野飲,凍飲仲唔使另外加錢
牛柳上面啲帶子大大粒,軟硬度適中,黎到時店員會即時在
鐵板上淋上黑椒汁,即時好多煙冒出嚟,好膨拜

2022-09-25 131 浏览
上完瑜珈必做動作就係黎D2覓食,今日黎鋸嗰靚扒先😌我同朋友分別叫咗美國牛小排餐同鴛鴦扒(豬+雞)餐,會跟牛油餐包、餐湯同飲品,唔洗擔心食唔飽!餐包好鬆軟,幾驚喜!餐湯我哋揀咗羅宋湯,想講真係好濃好夠味,會有少少辣但唔食辣嘅朋友都可以接受,同埋幾多配料下,我同朋友一致好評👍🏻美國牛小排餐一上菜嚇親,有成兩大塊牛小排,大到爭啲跌出黎😂 唔單止大,仲好厚添,真係想唔飽都難🫢叫咗五成熟,鐵板上出到黎大概七成熟,切開可以見到仲係粉嫩粉嫩,同唔會韌到咬唔開👍🏻仲有跟薯格同時蔬,真係飽到好滿足!鴛鴦扒餐朋友唔食牛所以揀咗鴛鴦扒,一次滿足兩個願望😎 真係好crazy,呢度嘅扒全部都勁大塊!豬扒最驚就係硬梆梆,但呢度嘅豬扒都算幾鬆軟,雞扒都好嫩滑,值得一提係嗰蒜蓉汁幾正!飲品就冇乜特別,正常發揮!

上完瑜珈必做動作就係黎D2覓食,今日黎鋸嗰靚扒先😌

美國牛小排餐

鴛鴦扒餐

飲品就冇乜特別,正常發揮!
2022-09-20 168 浏览
今日星期六等位的人比較人多,要等了30分鐘以上才有位,這裡地方唔算大,座位與座位之閒距離比較近,但上菜時間就好快,叫了兩個煎蛋牛扒午餐,一個蒜蓉汁和一個黑椒汁,牛扒質素都唔錯,份量都幾大件。

2022-08-20
2022-09-15 200 浏览
話說當日和朋友嚟食嘢、叫了餐後、想叫杯水飲叫咗個女侍應,佢見到我叫佢辦睇唔到👀⋯望一望我沒有發聲,😓等了5分鐘我再叫男侍應、佢先理我、後來終於有2杯水了⋯真係心存感恩!—.—🤯叫了個西冷牛扒、到了⋯好好味💕肉質5成熟剛好合我要求😋👍🏻👍🏻然後叫了個豬扒薯條⋯又係個名女侍應⋯佢邊玩手機邊送餐,不能夠理解?原來可以咁樣操作⋯但本人不能接受咁樣不衛生行為、始終手機屏幕真係好污糟⋯希望餐廳可以改善下😓😓豬扒薯條到了⋯大大件🤩唔錯!同埋都好味,多汁💕2人加埋200有找 !抵食但至於樓面服務態度衛生就不能接受⋯😓
2人加埋200有找 !抵食
但至於樓面服務態度衛生就不能接受⋯😓
西冷牛
西冷牛
2022-09-15 120 浏览
呢間餐廳應該冇人唔識, 兒時成日去据扒, 大個每次去開都大排長龍, 今日放假, 行開d2, 6點, 人未放工就衝入去食左先. 我同老公每人都叫左一個扒餐, 一個牛柳餐, 另一個係貴族牛扒餐.湯方面我地一紅一白, 紅湯係一貫水準, 好多材料, 而白湯就有驚喜, 初頭仲以為係普通忌廉湯, 但原來佢係周打魚湯, 湯除左有粟米同洋蔥, 仲有魚塊, 好味. 餐包叮熱左, 一放入牛油立即溶化, 正.我地2個扒餐都係鐡板上, 本身我地係叫7成熟, 但職員好細心, 佢話因為鐡板有熱力, 如果平時食開7成, 可以叫再生少少, 因為怕牛扒過熟, 唔滑身, 我地就改為5成了.牛柳餐牛柳好厚身, 切開仍然嫩粉色, 唔會過熟, 重牛味, 薯菜方面, 除左薯條仲有翠肉瓜.貴族牛扒下次必叫, 比起牛柳更重牛味, 重點佢好滑身, 食得出牛的質素係高級過牛柳餐, 不過, 牛柳餐都好好味, 只係貴族牛扒更加好味. 唔怪得價錢方面都貴d 而薯菜都有所不同,貴族係用我最愛的薯格.
牛柳餐

貴族牛扒
而薯菜都有所不同,貴族係用我最愛的薯格.
2022-09-14
2022-09-15 96 浏览
行開D2place, 見到金鳳,朋友推介話幾好食,我地就入左去試下😍入到去覺得座位都幾闊落幾好坐,就算好多客人都點左鐵板,都唔覺得好烏煙障氣。金鳳除左鐵板扒餐,原來仲有得就咁揀用碟上。但係覺得用鐵板有feel d, 同埋影相好睇d😂所以我同朋友都揀左鐵板。我揀左美國牛小排餐,朋友就揀左雜扒餐。套餐附送左餐湯同埋飲品,仲有餐包。我好中意佢地嘅羅宋湯,入面好多蔬菜,好足料,唔似一般罐頭湯味。餐包都好柔軟,唔會又乾又硬。終於重頭戲牛扒黎啦😂我揀左蒜蓉汁,淋落去乍乍聲,好興奮呀!牛小排有兩大塊,真係超大份架!揀左五成熟,唔會過熟。因為鐵板都仲係好熱,唔想叫得太熟會越嚟越老。揀五成就啱啱好!肉質好軟滑,唔鞋口,又厚肉。加埋蒜蓉汁好惹味🤤朋友揀嘅雜扒餐,一樣都係份量十足,豬扒超大塊。佢個塊牛雖然好似係全熟,但都完全唔老唔靭。食到好飽好滿足,我覺得以後行開D2place都會想食番佢😍
食到好飽好滿足,我覺得以後行開D2place都會想食番佢😍
2022-09-05 171 浏览
好多年前成日食金鳯,但近呢幾年都冇再食,因為覺得質素差左,今日同朋友去左荔枝角香工shopping完,朋友提議呢間,我個心都沉左一下,不過難得朋友想就試下,點知好多人,咁攞左籌就都打算搵第二間,因為大家都好餓同目測至少要等一個鐘,但搵嚟搵去朋友都唔啱心水,最後諗住去金鳯樓下嗰間,咁都順便再睇下到我地未,點知風迴路轉,瞬間有位,總結等左半小時😆一貫羅宋湯和忌廉湯,朋友飲忌廉湯覺得稀,我飲羅宋湯覺得ok,當然不是濃濃的那種,但有時都要和價錢和style相提並論,餐包鬆軟暖暖的配牛油冇得輸,這是我最喜歡地道扒房的特色.鐵板牛柳,好好食,我叫七成,肉質嫩娕的,配黑椒汁很惹味鐵板羊架,朋友叫,我試了一點,極力推介,我想如果有下次,我會叫這個.總結嚟講係有驚喜,冇諗過呢間金鳯嘅扒咁好食,150-160算係好抵,因為份量多又有湯又有飽又有野飲,值得推介.

餐湯面包

牛柳
鐵板牛柳,好好食,我叫七成,肉質嫩娕的,配黑椒汁很惹味

羊扒

2022-08-06
餐湯面包
牛柳
羊扒
2022-09-05 90 浏览
平日6:30去到已經全場爆滿,好彩等咗一陣就有位。我哋一人嗌左招牌牛柳餐(加蒜蓉,重口味之選!)另一個就帶咗貴族牛扒餐。兩個餐都可以揀返蒜蓉汁或者黑椒汁,留意番兩個餐嘅薯係唔一樣,牛柳餐係配薯條底,貴族牛扒餐係配薯格底,跟餐配左餐包同餐湯,正常發揮!去到主角鐵板登場,好似睇表演咁,見到侍應一個捧住四五個鐵板🤹🏻店員好細心咁叫我哋拎住餐巾防止彈油。招牌牛柳餐,嗌咗五成熟,雖然鐵板好熱但係都冇令到啲牛柳變韌,亦都冇話太肥或者太瘦,加咗蒜頭真係會多咗好多層次! 推薦加蒜頭(兩蚊)餐飲方面,加$18嗌咗黑牛,但係我轉左雲呢拿雪糕,就好似以前可口可樂有出嘅雲呢拿可樂味,真係好懷緬! 總括而言呢間餐廳喺D2 Place來講算係一個好好嘅選擇,之後再嚟呢頭都會再幫襯👍🏻喜愛程度:🥩🥩🥩🥩

喜愛程度:🥩🥩🥩🥩
2022-08-30
  • 金鳳貴族牛扒
  • 黑牛
  • 招牌牛柳餐
2022-09-04 92 浏览
今日係荔枝角做野,做到7點幾先收工,拿拿林係附近食野,上網見到原來D2 place都有金鳳大餐廳好耐無食過啲港式扒房,即刻就去左食呢到食扒一啲都唔貴,就算係雜扒都只需百幾蚊,全部都勁大份,仲包埋餐包、餐湯同野飲今日返工咁辛苦,一場黎到緊係要慰勞下自己叫返個靚扒食先,呢個牛小扒餐,啲staff話因為靚扒,為左make sure唔會overcooked,佢唔建議鐵板上。雖然無左港式扒房啲炸炸聲,但勝在好食啲牛小排真係勁香牛味,肉質軟嫩,真係同啲貴價西餐廳有得比朋友叫左豬腩肉沙律,豬扒烤過黎,面頭少少脆身好香口,而家有幾大塊排係到,真係好抵食芝士焗西蘭花,焗到勁淋易入口,正!隨餐附上紅湯同野飲,性價比超高!
好耐無食過啲港式扒房,即刻就去左食

今日返工咁辛苦,一場黎到緊係要慰勞下自己

牛小排真係勁香牛味,肉質軟嫩,真係同啲貴價西餐廳有得比

芝士焗西蘭花,焗到勁淋易入口,正!

隨餐附上紅湯同野飲,性價比超高!
2022-08-17 3278 浏览
咁多年來,想食港式扒房,一定會選擇呢一間喺香港屹立多年嘅<金鳳大餐廳>,直到今時今日,呢一間港式扒房,依然人流不絕,平日晚上九點幾,依然仲有唔少客人,足以證明它的受歡迎程度相當高。羅宋湯用料十足,用上大量蔬菜作為湯底,而忌廉湯則creamy又惹味。餐包大大個,又綿又鬆軟。呢度嘅凍飲無需加錢,絕對超值,凍奶茶大大杯,味道正常發揮。<帶子牛柳餐 五成熟>牛柳有成寸幾咁厚,而且仲有兩大塊,非常大份,牛柳外面煎得非常焦香,切開來之後,見到入面嘅肉質非常粉嫩,咬落去柔嫩而腍,而且配埋蒜蓉汁,非常惹味。配上的兩隻帶子係珍寶重量級size,鮮嫩美味。<美國德州頂級西冷扒餐>西冷牛扒同樣係屬於重量級,大大塊,而且牛肉味極濃郁,咬落去肉汁非常之豐富,而且同樣又嫩又好味。配上即炸既薯格,又脆又好食。餐廳位於商場入面,所以環境都算舒適同乾淨企理。由於人客都多,所以建議如果想食嘅話,都係預早d嚟排隊。兩個人埋單都係三百幾蚊,就食到咁大份牛扒,真心抵食呀!!~

餐包大大個,又綿又鬆軟。

呢度嘅凍飲無需加錢,絕對超值,凍奶茶大大杯,味道正常發揮。

<帶子牛柳餐 五成熟>

配上的兩隻帶子係珍寶重量級size,鮮嫩美味。

<美國德州頂級西冷扒餐>

配上即炸既薯格,又脆又好食。

兩個人埋單都係三百幾蚊,就食到咁大份牛扒,真心抵食呀!!~

• 帶子牛柳餐
2022-08-16 197 浏览
最近想減醣,即係食少啲澱粉質,但出面嘅餐廳通常主食都係澱粉,所以就去咗金鳳度鋸扒。叫咗一個鐵板牛柳餐,走薯條淨係要菜,然後餐包淨係食咗一半,再加多一份西蘭花,就可以滿足到我今餐需要嘅蛋白質同埋纖維。呢個配搭非常適合夜晚唔想食澱粉質想減重嘅朋友。牛柳嘅肉質好冧,唔會好乾好難咬。叫咗五成熟,喺鐵板上邊仲會慢慢再加熱,去到七成左右,所以如果想食生啲嘅朋友,可以叫三成。好鍾意飲佢個羅宋湯,因為每次配料都好多,有好多蔬菜,蕃茄味都好濃。同埋間房最正嘅地方,係凍飲唔使加錢😂😂
同埋間房最正嘅地方,係凍飲唔使加錢😂😂
2022-08-15 207 浏览
叫了一份金鳳焗豬扒飯外賣,除有焗豬扒飯外,跟羅宋湯、餐包和餐飲。豬扒醃得超咸,真的過咸,其他東西味道正常。由於是第一次食金鳳焗豬扒飯,不知道此咸度是不是正常呢?!
外卖自取
2022-08-12 155 浏览
以前細個嘅時候 成日同屋企人去啲港式既扒房食鐵板餐 今日經過D2 Place見到金鳳呢間咁懷舊既餐廳 當然要入去試下😋😋 佢呢到大部分都係跟餐既 包個餐包 餐湯同餐飲 餐湯方面簡咗白湯 味道就當然係好港式 普普通通咁啦 餐包可能擺咗一段時間 略嫌有啲硬 唔夠軟身😣😣扒方面就簡咗雞扒 份量黎講就好大啦 有成兩塊咁多 仲有啲薯菜係個底到 相信一般女仔都應該無咩可能食得哂🤣🤣 唔知係唔係因為餐廳太過忙 個鐵板送到黎既時候已經唔係太熱 店員倒啲汁落黎都完全唔會彈起 雞扒味道方面係唔錯既 薯條就因為放咗係啲雞扒下面 加埋啲汁 一早已經淋哂😣😣總括黎講 金鳳比較可以話係一個食回憶既地方 食物同環境都係普普通通啦
以前細個嘅時候 成日同屋企人去啲港式既扒房食鐵板餐

加埋啲汁 一早已經淋哂😣😣

總括黎講 金鳳比較可以話係一個食回憶既地方
食物同環境都係普普通通啦

2022-07-29 250 浏览
荔枝角D2呢間金鳳雖然細細間又唔算就腳不過次次黎親都要排隊 今次就算係平日都唔例外😅7:00去到等位差唔多半個鐘先至有位😞喺出邊有凳可以坐喺度等 而且係冷氣位置 附近又有廁所 所以其實都幾方便 一定比起太子嗰間更加舒服👌🏽雖然有少許油煙味 但係鋸扒一定會有肚餓嘅時候喺度等位真係好難頂😆我就叫咗羊架餐🤤 男朋友就叫咗牛扒一開頭一定要食佢嘅牛油連麵包 熱辣辣又鬆軟嘅餐包呢度嘅羊架 算係冇得輸 主要係夠肉而且個汁朔晒入去呢個價錢雖然加咗價 但係有舊式扒房嘅風味食嘅係情調🤗🤗
荔枝角D2呢間金鳳雖然細細間又唔算就腳
呢度嘅羊架 算係冇得輸 主要係夠肉而且個汁朔晒入去
呢個價錢雖然加咗價 但係有舊式扒房嘅風味
食嘅係情調🤗🤗

2022-07-27 281 浏览
金鳳太子本店係鋸扒界嘅老字號,無時無刻都大排長龍。近年越開越多分店,但品質管理做得好,食物質素、CP值同本店一樣咁高!今日放工想鋸扒,近近地同朋友去左食D2 Place嘅分店。原本就諗住嗌一個西冷一個牛柳,可以兩樣都share嚟食。但係menu個帶子牛柳餐張圖實在太吸引,所以忍唔住兩個都嗌左依個😂😂結果實物同照片完全相符,帶子大大粒,彈牙唔霉🤤牛柳嗌7成熟,唔見血又唔太熟,又稔又有肉汁。加埋濃味紅湯,少少辣又酸may may,好開胃😆雖然啲枱有啲窄,但無阻大家食金鳳嘅決心😂由入座開始直到食完走人,全場一直坐滿,外面keep住有人等緊位,可想而知依間餐廳質素如何😌