2020-03-07 769 浏览
依間可以話係喺九龍區入邊一間有質素嘅煲仔飯。食煲仔飯最重要就係嗰飯焦底,呢間做到香脆嘅口感。煲仔飯入面比較少有做到嘅,就係蒜蓉粉絲蒸蝦煲仔飯,配埋個特色豉油真係可以食晒成碗飯,佢哋仲有油菜同埋老火湯。

2020-03-04 606 浏览
朋友推介話係十大煲仔飯,呢個天氣岩哂,所以我地一行4人就去左試下,一般茶餐廳環境。我地叫左3個小菜配米線,兩個煲仔飯。薑蔥雞煲,爆得幾夠香,雞的份量都多。津白一般有檸樂煲薑👍🏼椒鹽鮮魷,炸粉厚左d令口感差了,炸出來每件都好大,所以得幾件。蒜蓉扇貝粉絲煲仔飯,好奇怪既配搭,我亦不太喜歡呢個味道,中伏。最後我地都係食左d粉絲同扇貝,一d都唔好送飯。都係窩蛋牛肉煲仔飯比較配搭,d豉油同飯焦都係一個好既煲仔飯不可或缺既野,味道不錯。整體味道我覺得一般,煲仔飯唔覺得特別出色,但價錢相對合理。
我地叫左3個小菜配米線,兩個煲仔飯。
薑蔥雞煲,爆得幾夠香,雞的份量都多。
津白一般

有檸樂煲薑👍🏼

蒜蓉扇貝粉絲煲仔飯,好奇怪既配搭,我亦不太喜

整體味道我覺得一般,煲仔飯唔覺得特別出色,但價錢相對合理。
2020-01-19 403 浏览
today’s dinner: #ClaypotRice/#煲仔飯 🥘- 煲仔飯嘅質素真係非常高,所以我已經回頭幫襯了很多次- 個湯真係唔錯before dinner: just had a walk in the FlowerMarket in PrinceEdward/Mongkok, and it’s exhausting since there were so many people therein. We then had a rest in RBtea (PioneerCentre): pancake 🥞🍮 + BubbleMilkTea 🍹農曆新年 將至去了 旺角花墟 趁熱鬧,不過太多人,所以好累,之後去了 #太子 始創中心 茶座休息一下:パンケーキ/班戟 🥞 + パールミルクティーチンキ/珍珠奶茶 🍹🐕🐈🐒🦔🦡
[18 Jan 2020 🦒] today’s dinner: #ClaypotRice/#煲仔飯 🥘

- 煲仔飯嘅質素真係非常高,所以我已經回頭幫襯了很多次
- 個湯真係唔錯

🐕🐈🐒🦔🦡
煲仔飯
2020-01-18
煲仔飯
2019-06-14 1638 浏览
朗豪坊小巴站附近既呢間銓滿記, 主打煲仔飯, 晚市時間經常大排長龍, 但職員都算手腳快, 好快就安排到枱俾我了  今次叫左個蒜蓉開邊蝦粉絲煲仔飯, 上枱熱辣辣, 蝦既份量都算大, 亦都好大隻, 食落口肉質都唔會好淋, 彈牙而且都入味。粉絲撈埋啲飯食, 口感都好豐富, 粉絲都浸得夠軟, 唔會係食落口硬硬地既口感食到底個刻, 有個幾中意同食客傾計既伙記, 自動波行埋梨話教我點樣食埋個飯焦..佢三兩下手勢就好完美咁刮起左個飯焦, 佢話要加啲砂糖先好食, 咁即管試下啦哈哈!! 第一次咁既食法, 之前無人同我講過可以咁食..味道都算夾, 幾好食, 又唔洗浪費左個飯焦!! 略縑座位唔太好坐, 即使卡片都比較逼, 但服務至上, 值得推介!!

2019-06-04
  • 蒜蓉開邊蝦粉絲煲仔飯
2019-05-26 964 浏览
銓滿記小菜同煲仔飯一向都好出色, 同其他受歡迎小店一樣, 門口貼哂唔同明星黎食既相同埋播住電視節目既影片。平時間中都會會黎食晚飯, 最中意依度既煲仔飯依度晚飯時間總係人頭湧湧, 佢晚飯小菜同煲仔飯既價錢係中上價(以其他同類型店鋪黎講), 講緊食個煲仔飯都$70~$100, 今日行過見lunch time唔洗點排隊, 就第一次試下午餐有咩食, 原來又幾抵食wo!土魷蒸肉餅 $47果然無失望, 依度既食物都真材實料, 肉餅厚度ok, 而且食落去好實在, 唔會食到撈左好多粉咁既感覺, 土魷咸咸香香加埋佢個類似蒸魚豉油既豉油, 哩個餸撈飯簡直係一流呀! 讚

土魷蒸肉餅 $47

我們常常都會去旺角買外賣,有時都吾知買什麼外賣,有天同事講這間餐廳的小炒不錯,我地去了試食炒野和麵食都可以但比其他的餐廳貴一點,今次先生就去了試試買外賣回來,不過二個餐都二百二十一就覺得貴了點,但份量都多, 可能下次會試其他比較平點的食物,西蘭花帶子蝦仁套餐所以多一個例湯,差不多百元蚊,入面各有四隻帶子和蝦口感不錯,但冇咩味道,有點失望,但炒的西蘭花炒得幾香而且味道剛好,例湯好淡冇咩味,白飯硬了點但份量都夠飽。另一款是金牌鎮江骨煲,吾夠酸但醬汁味道不錯,豬肉味都夠冇用梳打整所以保持到感,洋蔥都炒得幾香口。
2019-05-02 746 浏览
今日夜晚又凍返少少即刻想食個暖笠笠既煲仔飯!諗起煲仔飯就一定會去銓滿記已經唔係第一次喺呢度食每次都會叫個金銀蒜粉絲開邊蝦煲仔飯🍤🍤跟個足料老火湯!好甜好好飲金銀蒜粉絲開邊蝦煲仔飯好好味,飯焦好正份量好大份,每次都食唔晒啲飯🍚🍚煲仔飯餐跟埋油菜雖然佢既價錢唔算太平,但係味道好,選擇都算多而且份量足夠,服務態度亦都好好都見到好多遊客專程嚟呢度食食完仲有獎抽今日好好彩,抽到炸鴿一隻又有籍口下次再嚟食過😁
今日夜晚又凍返少少
即刻想食個暖笠笠既煲仔飯!
諗起煲仔飯就一定會去銓滿記

已經唔係第一次喺呢度食
每次都會叫個金銀蒜粉絲開邊蝦煲仔飯🍤🍤
跟個足料老火湯!好甜好好飲
老火湯

金銀蒜粉絲開邊蝦煲仔飯
蒜蓉粉絲開邊蝦煲仔飯

好好味,飯焦好正
份量好大份,每次都食唔晒啲飯🍚🍚
煲仔飯餐跟埋油菜
雖然佢既價錢唔算太平,但係味道好,選擇都算多
而且份量足夠,服務態度亦都好好
都見到好多遊客專程嚟呢度食

食完仲有獎抽
今日好好彩,抽到炸鴿一隻
又有籍口下次再嚟食過😁
老火湯
蒜蓉粉絲開邊蝦煲仔飯
  • 金銀蒜粉絲開邊蝦煲仔飯
2019-04-23 532 浏览
旺角又要找食肆, 窮人生活想平平哋捱到月尾就唯有找一啲平價茶餐廳但係喺旺角想找平價茶餐廳你估 容易的事嗎今日我就嚟到朗豪坊附近呢間 銓滿記嗌咗個鮑汁蠔油炒伊麵面底色水雖然唔係太靚但係鮑汁就幾好鮮味而且都 足夠材料, 有好多菇類撈埋醫療一齊炒伊麵底乾身炒落爽口, 配生蠔油炒底濕濕地又唔太熱氣最正就係佢個羅漢果同花湯, 都算係足料冇味精估唔到茶餐廳都可以有潤喉潤肺的湯水飲飲落去羅漢果未好順口值得推介
旺角又要找食肆, 窮人生活想平平哋

捱到月尾就唯有找一啲平價茶餐廳

但係喺旺角想找平價茶餐廳你估 容易的事嗎

今日我就嚟到朗豪坊附近呢間 銓滿記

嗌咗個鮑汁蠔油炒伊麵

面底色水雖然唔係太靚但係鮑汁就幾好鮮味

而且都 足夠材料, 有好多菇類撈埋醫療一齊炒

伊麵底乾身炒落爽口, 配生蠔油炒底濕濕地又唔太熱氣

最正就係佢個羅漢果同花湯, 都算係足料冇味精
估唔到茶餐廳都可以有潤喉潤肺的湯水飲

飲落去羅漢果未好順口值得推介
2019-03-11 537 浏览
睇完食評就知點解咁多人慕名而來,因為好多好評。但食過有幾多會返轉頭?應該好少,因為個煲仔飯真係唔多掂。煲仔食既飯香= 無飯焦= 無配料質素= 中下服務態度= 中下環境= 中不值得一試

煲仔食既飯香= 無
飯焦= 無
配料質素= 中下
服務態度= 中下
環境= 中

不值得一試
2019-02-09 776 浏览
这里吃煲仔饭很有名。慕名而来。点了鲍鱼鲍片饭套餐,连老火汤及油菜。老火汤鲜甜很不错。油菜也嫩,很快便吃光。主菜鲍鱼饭淋上豉油也入味。鲍鱼蒸得刚好。100元确实不贵。要弹的是坐位挤逼。用餐体验真的一般。因些总的来说只是尚可。一試無妨。但沒有沖動再來。
2019-01-02
2019-01-30 717 浏览
又到了寒冷的冬季,和朋友在想吃什麼東西的時候,一致來到旺角這家吃煲仔飯。銓滿記位於旺角朗豪坊附近,不難找到。煲仔飯套餐包括有原煲老火湯,油菜,煲仔飯和飲品,價錢比廟街那些貴,可是以海鮮煲仔飯來說,仍可一試。原煲老火湯味道其實和一般的例湯差不多,沒什麼特別。金銀蒜粉絲開邊蝦煲仔飯因為我愛吃蝦,所以點了這道煲仔飯,加上蒜末令整體香味提升。粉絲增添口感,而且十分入味,加上飯上的醬香味,連我這不太吃飯的人也吃整整一個飯。豉汁大鱔煲仔飯白鱔不算太濃味,仍可吃岀鮮味。但比較多骨,吃時要小心喔。吸滿豉汁和豉油的飯焦,略帶燶味,非常香口,而且很脆,實在是美味。

銓滿記位於旺角朗豪坊附近,不難找到。

原煲老火湯

味道其實和一般的例湯差不多,沒什麼特別。
金銀蒜粉絲開邊蝦煲仔飯

因為我愛吃蝦,所以點了這道煲仔飯,加上蒜末令整體香味提升。
豉汁大鱔煲仔飯

2019-01-30 629 浏览
今晚老公想食煲仔飯,佢話食過朗豪坊附近有一間好食,就二話不說帶左我去。好快有位,一坐低老公好明確知道自己要食$78窩蛋免治牛肉飯煲仔飯,重要加$7要豬油(套餐送一小碟油菜,我當晚係生菜)而我就鐘情於西營盤一間好出名既煲仔飯(唔知大家知唔知係邊到啦xD),我覺得無論邊到好食都唔及得佢咁好食。我就選擇左叫小菜: $85蜜椒牛柳粒煲仔飯一上檯暖烘烘,係呢個時候加D豉油﹑豬油蓋返個蓋,等佢焗1-2分鐘,再開蓋,再將飯﹑牛肉﹑窩蛋﹑豉油﹑豬油撈埋一齊食。真係好正! 食識一定加豬油,唯太早比D豬油我地, 煲仔飯後成15-20分鐘先上檯,咁早比豬油我地都形固晒。佢個飯焦都唔差,唔會過燶。而老火湯足料,夠味帶甜。食飽呢一餐飯,成個人都暖粒粒。而蜜椒牛柳粒夠晒鍋氣,份量及味道不錯。總結:呢到都係食飯既好地方,食物味道中上,但我內心深深處佢既煲仔飯仍然不能同我鐘情果一間比較。如果選擇食呢一間,就要預左食飽就要走,因為好多人,而且多遊客。銓滿記餐廳小廚地址 :旺角新填地街419號萬福大廈地下電話號碼:37608855

銓滿記餐廳小廚
地址 :旺角新填地街419號萬福大廈地下
電話號碼:37608855
2019-01-27
聽講朗豪坊附近有間好好食既煲仔飯,仲好食過廟街煲仔飯,適逢天氣凍冰冰,最岩就係呢種日子試下呢間講得咁西利既煲仔飯。呢間餐廳係朗豪坊後兩條街左右,我地去個時大概係七點幾左右,去到個時咁岩有位唔使等,但我地入左去無耐出面已經開始排曬隊啦,我地真係好好彩。我地兩個最後都係揀左自選配料既煲仔飯,如果有選擇困難症的話,都可以揀佢提供既款式。鮮滑牛+臘腸煲仔飯($74)肉餅+雞件煲仔飯($74)煲仔飯最出色係佢個飯焦,差唔多成半個飯都係飯焦,超美味。配料同飯都好多,最出色係個鮮滑牛,必點。自己其實就未試過廟街既煲仔飯既,不過呢間煲仔飯真係名不虛傳,成煲飯比我地清光光的。另外,呢間煲仔飯仲會有菜同埋老火湯送,凍熱飲就另外叫半價。老火湯超夠火喉,超級足料,反而最深印象係呢個。除左煲仔飯之外,呢間餐廳仲有小菜可以叫,但係因為我地既目標好清晰就係煲仔飯,所以就無再另外試啦。基本上店員態度係OK既,不過可能真係太多人既關係,店員出口暗示我地食完就走,係有D感覺唔好,不過生意難做,明既。

鮮滑牛+臘腸煲仔飯($74)

肉餅+雞件煲仔飯($74)

2019-01-26
2019-01-26 314 浏览
銓滿記煲仔飯簡直第二度搵唔到,不過職員套有性格,如果心情好會教你點成個飯焦拎出黎加糖食,不過一般都係唔點理你🙈,幾年前尖沙咀仲開過分店,但極速摺埋,可惜。今次點左蒜蓉粉絲扇貝煲仔飯,有層次,好味道,有時間會再去
2019-01-05 561 浏览
前排天氣好凍就同男朋友執食煲仔飯。6點左右執到已經見好多人食緊煲仔飯,我地叫左個豉汁大鱔煲仔飯如埋窩蛋牛肉飯。呢間餐廳二人同行會送油菜一碟,而且每人有一壺湯😍湯黎到,都幾大壺,係紅羅白豬肉湯,飲得出冇落味精,好好味。飯方面,煲仔飯有飯焦但又吾會過燶,個人好驚食太燶既飯焦,一黎會苦,二黎食到好un胃,呢到就岩岩好。男朋友覺得呢到既豉油都好好味,我都覺得佢既豉油味係吾同d,飯既材料好足,成餐都食到好飽。
湯黎到,都幾大壺,係紅羅白豬肉湯,飲得出冇落味精,好好味。
  • 窩蛋牛肉飯