2018-02-18 2056 浏览
休閑的庭園咖啡店的風格,門口有一束束花。餐廳來米白色調為食客帶來清新且放鬆的感覺,價錢非常合宜,放工放學、假日來聊天是一個不錯選擇。鰻魚定食 ($70)鰻魚肉烤得軟軟,皮脆脆有的口感,明顯是自製的。從外觀可見,燒製的鰻魚色澤偏深色,魚肉味鮮富彈性,且魚皮被燒至卜卜脆,醬汁入味而且偏濃。和其它飯比起來有小貴一些些,但鰻魚厚肉肥美,份量好多,所以依然接受到。和牛漢堡 ($60)首先就要一提,$60和牛漢堡其實非常抵。上而下分別是酸瓜、鮮蕃茄、生菜、芝士及和牛漢堡。另有脆香薯條相伴大大份和牛漢堡被半溶的芝士緊緊包裹著,豐厚滋味。但食感上肉汁量不算豐盈。而菜蔬新鮮,予以一份酸爽的食感,開胃且平衡整個包品的味道。麵包,是最值得讚賞。麵包,有馮鬆嘅感覺、有完美嘅弧度,且中間烤過香脆可口,再搽上適量牛油。整體非常不錯,且只需$60,其實抵過好多漢堡包店多多聲!蜜糖芝麻雞翼($28)雞皮燒得香脆、加上香甜嘅蜜糖醬汁,伴隨著薯條。在這,需要一讚餐廳的心思。這個薯條,跟和牛漢堡薯條不同。味道比較淡,雖然脆但沒有油炸,原因是蜜糖漿非常香甜濃郁,如果薯條是油炸,味道會太膩。將薯條,每一條都點上餐廳配製的蜜糖汁

休閑的庭園咖啡店的風格,門口有一束束花。

鰻魚定食 ($70)
鰻魚肉烤得軟軟,皮脆脆有的口感,明顯是自製的。

和牛漢堡 ($60)

而菜蔬新鮮,予以一份酸爽的食感,開胃且平衡整個包品的味道。

整體非常不錯,且只需$60,其實抵過好多漢堡包店多多聲!

蜜糖芝麻雞翼($28)

這個薯條,跟和牛漢堡薯條不同。味道比較淡,雖然脆但沒有油炸,原因是蜜糖漿非常香甜濃郁,如果薯條是油炸,味道會太膩。將薯條,每一條都點上餐廳配製的蜜糖汁,根本唔需要番茄醬。我自己都從來冇諗過薯條同蜜糖汁可以咁夾。

因此同樣是薯條,餐廳居然會細心因應菜式而有所不同。

花茶
花茶氣味清新、有助放鬆心情,好味偏重的,可以加少許糖。

抺茶牛奶
抺茶濃度恰到好處,能夠剛好與熱牛奶互相配搭。

如此質素,埋單都係每人$100以內。平時同朋友行完街 ,都可以過嚟翻食。
午餐
2018-02-14 114 浏览
今日冇野做去咗朋友公司探班,見下佢順便一齊食lunch近近地就去咗佢公司樓上一間餐廳食,原來係新餐廳,門口仲放咗好多花,影下相厄下都幾好餐廳環境唔錯,座位都幾闊落,有時間坐下傾下計都唔錯,而且食物種類都幾多,不過有時未必有提供,本身想叫海鮮湯麵,不過今日冇唯有下次再試日式海鮮濃湯 $35 味道超級濃郁,而且好足料e.g.青口、蝦肉,依個價錢好抵飲丫,飲完都有小小飽榛子朱古力 $25 依度既野飲係幾出色濃郁榛子味,朱古力又唔會太甜,味道啱啱好,而且夠曬大杯,超值抹茶鮮奶 $30抹茶味香濃又唔會過甜,夠滑夠香照燒西冷扁意粉 $88份量正常,西冷都算嫩,不過有根,味道都唔錯意粉冇汁,有小小乾,而且冇咩味.....如果加汁味道應該會好好多明太子千層麵 $70上枱既時間已經嗅到好香份量都幾多,每層千層面中間再有薯蓉,所以夠曬飽肚,面頭有好多明太子,連埋超濃味既麵一齊食,口感唔錯
今日冇野做去咗朋友公司探班,見下佢順便一齊食lunch
都幾好

唯有下次再試

日式海鮮濃湯 $35

榛子朱古力 $25
依度既野飲係幾出色

抹茶鮮奶 $30
抹茶味香濃又唔會過甜,夠滑夠香

照燒西冷扁意粉 $88
份量正常,西冷都算嫩,不過有根,味道都唔錯

明太子千層麵 $70
上枱既時間已經嗅到好香
1K
一年一度又到公司annual dinner,年年公司到加人工季節,總會放風「今年業績不好」之類,給你無限心理準備人工加很少,請笑納。今年是第一年真正感受到生意有多差,沒有往年的載歌載舞,我不知道高層在打什麼算盤,我覺得不如不要搞annual dinner,勞民傷財又感受到不到快樂氣氛嘛。明知吃不飽,我和同事決定先去附近打打底!錵之工房是某舊同事推介,上到來果然如她所言鳥語花香!轉了敵家公司工作後,我看她是挺爽的,不過對於夕陽行業,我覺得還是他朝君體也相同,唉!還是吃一餐飽的最實際!工廈餐廳經常給人別有洞天的感覺,錵の工房走簡約路線,四周掛滿乾花,木系卡座長枱,開放式水吧,是精緻版大眾飯堂。下午茶價錢合理,朋友的鰻魚飯,原條上,味道意外地好,通常平價鰻魚都會很腥,又或是以厚厚個燒汁蓋過其味,但這裡沒有,實屬驚喜。不得不提,這個定食附兩款前菜,其中這一款麻辣雲耳挺特別的,辣勁適中很對胃,而我可是第一次吃白雲耳!炸蝦多士,切得像「多士」,但其實一整塊是蝦餅,帶點泰國風味,如果可以配泰式酸辣醬就好了。和牛漢堡我覺得挺有驚喜的!超級大份,還附有餐湯,誠意之作。和牛扒自家製,非常厚,感覺是牛 &#

和牛漢堡我覺得挺有驚喜的!超級大份,還附有餐湯,誠意之作。

和牛扒自家製,非常厚,感覺是牛 >>>> 豬,少了豬肉的juicy但換來濃濃的牛味!上面還有一塊燒脂半溶的芝士~有沒有人不喜歡吃漢堡包?(笑)

最後一讚這裡的咖啡,還有拉花,味道夠香濃!為甚麼我公司附近沒有環境好價錢實惠的飯堂呢?嗚...(想哭)
2018-02-11 85 浏览
今日和太太往錵之工房食日式下午茶, 我們點了油淋豚拉面配前菜, 浦燒鰻魚定食配味噌湯、北海道吉列大蝦配黑松露醬、朱古力咖啡和洛神花茶。油淋豚拉面朱骨湯底香濃而不油膩, 蔥油食落爽口, 豚肉食落肉質味美, 拉面食落爽口;前菜和沙律菜食落新鮮爽口配上醋汁食落開胃, 口感豐富的油淋豚拉面配前菜;浦燒鰻魚定食配味噌湯鰻魚好大條, 鰻魚食落夠熱, 但如果鰻魚軟身一點會更佳, 因為咬落去硬了一點, 飯食落軟綿, 略嫌醬汁少了一點, 如多一點更佳;味噌湯味道清甜而不會飲落太鹹而感到口乾;北海道吉列大蝦配黑松露醬賣相吸引, 北海道吉列大蝦食落乾身香脆, 蝦食落彈牙鮮甜味美, 配上黑松露醬令吉列大蝦食落層次更豐富, 大蝦配菜很有特色, 有煮熟蕃茄, 紫薯蓉和熱西蘭花;紫薯和牛油混合一起製成紫薯蓉, 食落香滑, 紫薯味道好腍, 食落醒胃;煮熟蕃茄和西蘭花食落新鮮開胃, 整份北海道吉列大蝦美味足料;朱古力咖啡賣相一流, 咖啡味道香滑, 朱古力味道香濃;最後洛神花茶味道適中, 味道清甜。餐廳座位舒適, 食物有水準, 尤其是北海道吉列大蝦配黑松露醬很好美, 食了一頓美味日式下午茶。
油淋豚拉面配前菜
洛神花茶
朱古力咖啡
北海道吉列大蝦配黑松露醬
2018-02-11 116 浏览
前嗰排去咗一間喺工廈入邊既日式餐廳,一去到見到有勁多人排隊就知應該幾抵食!我同友人當日叫咗咖喱牛肋肉定食同自家製和牛芝士漢堡,見到兩個餐都係$60以為會好細分/好頹,點知黎到真係嚇咗一嚇!個和牛漢堡嘅份量同平時出邊食百幾蚊個都差唔多,牛肉漢堡好厚份量好足,芝士熔熔把真係唔錯, 仲有大量粗薯,一般女仔基本上冇可能食得晒!仲要有飲品同西湯,真係好誇張!而家咖喱牛肋肉定食都幾多嘢食,有兩款前菜同湯, 牛肋肉都幾淋, 但個驚喜會係個薯仔,勁入味而且起沙,好味!總括來講,呢個價錢喺九龍灣來講都算係幾超值!

仲要有飲品同西湯,真係好誇張!

總括來講,呢個價錢喺九龍灣來講都算係幾超值!
2018-02-10 1100 浏览
位於九龍灣常悅道環球工商大廈8樓的錵の工房 (Hana Japanese Eatery),主打日式西餐。餐廳的位置頗為闊落,用膳當天為星期六下午,所以餐廳不算太多人。餐廳的燈光感覺溫暖,在這裡用餐也頗為舒適。這餐廳主要提供日式套餐,而價錢約為五十至七十元,包餐湯、前菜及一杯熱飲。點了一客蒲燒鰻魚定食,約十五分鐘後,食物便來到了。定食用上木製的盤子送到,感覺精緻。鰻魚飯的質素頗為出色,鰻魚大大塊,一點也不吝嗇,不用擔心鰻魚會不夠送飯。而且鰻魚下的幼蛋絲也十分足料。鰻魚的肉質偏軟,醬汁頗香濃。米粒則採用圓身的珍珠米,口感較為軟漏。餐廳還可以免費加飯呢,男士們吃也會夠飽。是日餐湯為味噌湯,味道也頗鹹香,夠熱騰騰。醃菜是醃紅蘿蔔及酸瓜片,小食則是日式芝麻醬拌青瓜豆角條。兩款蔬菜小吃的味道也是頗清新的,但略嫌有少許過生。熱飲方面,除了有較為常見的咖啡奶茶檸檬茶外,今次則點了特飲水果花茶。花茶上桌時用了透明的茶壺,感覺精緻。花茶的味道頗為清香,聞到有士多啤梨、荔枝和玫瑰的香味。花茶的味道微甜,茶葉足夠所以味道不會太淡,吃完飯後正可以消消滯。

是日餐湯為味噌湯,味道也頗鹹香,夠熱騰騰。

2018-02-09 124 浏览
朋友帶左我黎試下新開嘅工廈食店,店名……不會唸,是花吧?哈哈,因為日文係Hana工廈中大堂可算是十分光猛乾淨,而且地點也不難找,沒有很隱世。蒲燒鰻魚定食($80)朋友點了午餐set,感覺不錯呢,有前菜同麵豉湯附送。鰻魚大大塊,肥美厚身,下層蛋絲軟腍,珍珠米軟硬適中,加埋甜甜地嘅鰻魚汁好好下飯呀。明太子千層麵($70)午餐無乜心水,散點了呢款千層麵,因為即叫即焗嘅關係,需時40分鐘千呼萬喚下熱騰騰的來了,天氣咁凍食真係好正呀,個兜望落正正常常,但其實份量好大,面層已經係滿滿的芝士,中間一層麵一層明太子,仲有茄醬,加上額外的芝士夾中間,超級飽肚,熱量極高,需同朋友合力完成。凍抹茶鮮奶($32)朋友要了抹茶鮮奶,大大杯,雖然綠茶味不太濃,但甜度適中,幾好飲吖。午餐包熱飲一杯,或加15蚊轉25蚊以下特飲,超額就沒有優惠了,要留意啦~伯爵茶($25)自己散點沒有跟餐飲,就叫了一杯伯爵茶,好大個杯,茶味好香好正,但一個茶包一杯還是濃了點,可添一次熱水就好了。食物還不錯,價錢也合理,小店加油

蒲燒鰻魚定食($80)
明太子千層麵($70)

凍抹茶鮮奶($32)
伯爵茶($25)

食物還不錯,價錢也合理,小店加油
2018-02-03
新開張的樓上餐廳,所以就同事去試試午餐,門口好多好似乾花的花做擺設一點未到就坐滿人,厲害,里面感覺好有花園感,可惜太多人,令環境變失色我選蒲燒鰻魚定食HKD70成個餐幾抵食,乜都有,有湯,前菜小食配一杯熱飲如果要選特飲需要另加HKD15,可選HKD28以下的特飲鰻魚飯超大份量鰻魚好香,飯大大碗配上麵豉湯,味道十足另外有前菜最鍾意呢碟黑白木耳,爽口好味道另外點左個熱玫瑰咖啡,好香,拉花好靚,入口香滑味道討好,雖然繁忙時段,但質素不錯,只是稍微要等等,但值得再去!

我選蒲燒鰻魚定食HKD70
成個餐幾抵食,乜都有,有湯,前菜小食配一杯熱飲
如果要選特飲需要另加HKD15,可選HKD28以下的特飲

鰻魚飯超大份量
鰻魚好香,飯大大碗

配上麵豉湯,味道十足

另外有前菜

最鍾意呢碟黑白木耳,爽口好味道

另外點左個熱玫瑰咖啡,好香,拉花好靚,入口香滑

2018-02-07 124 浏览
小清新 cafe@九龍灣餐廳叫 HANA,就係花嘅意思。門口都真係放咗好多大熱嘅乾花,名乎其實!掛牆嘅植物相框令餐廳感覺清新~lunch set 嘅蒲燒鰻魚定食,有麵豉湯、前菜同餐飲。前菜係啲漬物,個木耳整得好好食,酸酸哋又爽。鰻魚切開咗,而且無骨,食落好綿軟。蒲燒汁嘅調味唔錯,唔會太濃好好味。紫菜絲同蛋絲都好多,撈飯食一流!散叫咗個日式海鮮濃湯,湯頭果然好濃郁,應該係龍蝦湯嚟嘅。海鮮非常豐富呀,有蝦、青口、魷魚等等,應有盡有嗰隻。😂都係散叫嘅明太子千層麵,即叫即焗好新鮮滾熱辣!每層都有大量明太子同芝士,明太子多得嚟又唔會過鹹喎,好食~最後響應返餐廳名叫咗個花茶,好悠閑嘅一餐。🙂
小清新 cafe@九龍灣

掛牆嘅植物相框令餐廳感覺清新~

明太子千層麵

都係散叫嘅明太子千層麵,即叫即焗好新鮮滾熱辣!

明太子千層麵

每層都有大量明太子同芝士,明太子多得嚟又唔會過鹹喎,好食~

花茶
最後響應返餐廳名叫咗個花茶,好悠閑嘅一餐。🙂
明太子千層麵
最近朋友SEND左呢間餐廳既MENU比我睇,話想試,一睇,咦?係新餐廳喎,個樣都幾靚,決定去試!我哋12點半去到啱啱好有位,我哋坐完之後就冇晒位要等位啦。咁坐低就睇餐牌啦,大概都係$6-70左右嘅價位。朋友叫咗個茄子和風豬扒飯,我叫左個和風牛肉定食。定食包括一啲漬物同湯。可能人太多上菜比較慢,同埋會有少少甩漏。但新餐廳好多都會咁,所以都唔會奇怪。漬物同配菜好食,肉既份量都唔少,整體配合得幾出色。呢個價錢配呢個食物質素,值得再黎!
朋友叫咗個茄子和風豬扒飯,我叫左個和風牛肉定食。
定食包括一啲漬物同湯。

漬物同配菜好食,肉既份量都唔少,整體配合得幾出色。
呢個價錢配呢個食物質素,值得再黎!

2018-01-17
2018-02-01 91 浏览
因為喺附近返工,所以今日就同朋友黎試吓。估唔到午餐嘅時間竟然會係由11點到五點,咁樣晏啲嚟食都唔使驚冇晒午餐供應。我哋大概12點半嚟到超級多人,而且都有少少混亂。唔緊要啦,我哋都等左一陣。呢個係香煎西冷扒,鍾意食濃味嘅人應該都幾啱。而西冷份量都唔算少,食完都幾飽㗎。而且個賣相都叫做幾吸引。我哋有叫咗個鰻魚飯,鰻魚肉都幾厚身,口感唔錯。另外牛油果海鮮意粉雖然唔係好靚,但牛油果味幾出色,加埋意粉都好夾。
因為喺附近返工,所以今日就同朋友黎試吓。
唔緊要啦,我哋都等左一陣。

而且個賣相都叫做幾吸引。
我哋有叫咗個鰻魚飯,鰻魚肉都幾厚身,口感唔錯。
2018-02-01 67 浏览
係大廈樓下已經見到大大張廣告,有早餐同埋lunch set 。由地鐵行過工商區落天橋就望到,係翻新工廈8樓我都幾鍾意食鰻魚飯,所以叫左鰻魚飯lunch set 薯仔沙律+湯。感覺係性價比最高。鰻魚算入味,反而比較驚喜係薯仔沙律!有蔬菜同餐肉粒-另外仲同朋友叫左廚師發板意粉lunch set。咁就係 牛油果海鮮意大利麵+粟米忌廉湯 。都幾鍾意個意粉架,因為用左牛油果,所以creamy得黎口感唔heavy 。同埋set分量好足。 所以午餐嚟呢度食都唔錯
由地鐵行過工商區落天橋就望到,係翻新工廈8樓

所以午餐嚟呢度食都唔錯
1K
星期六在德福廣場看完戲後,商場裡面人山人海,所以就來到附近工廈的錵の工房醫肚。一入門口就已是花團錦簇,田園風的裝修清新淡雅又不失溫暖感。餐廳面積頗大,環境寬敞舒服。除了散叫款式外,週末亦有提供午餐,價錢經濟實惠。自家製和牛芝士漢堡 $60一客漢堡set lunch 包括羅宋湯、漢堡包和薯條,包身疊得高高,相當具份量,以這個價錢來說可說是抵食。漢堡扒口感扎實,不過因為所用的牛肉似乎比較瘦,肉汁未算十分飽滿,油香不多,所以不會太滯膩。薯條是舊式的粗條波浪狀,炸得乾爽, 不會油淋淋,只是可能是一早炸好的關係,所以不太夠熱,也未算很脆身。蒲燒鰻魚定食 $70鰻魚定食包括一客味噌湯,醃製青瓜和沙律,十分豐富,飯量更是極多,一個正常食量的女生未必可以吃得完。蒲燒鰻魚肉質軟嫩肥美,沒甚麼細骨,油香四溢,而米飯就煮得略為硬了點,如果可以下多點燒汁用來撈飯會更開胃吧!明太子千層麵 $70假如你是芝士控,必定會愛上這碟鋪滿厚厚芝士的千層麵,芝味極濃郁。千層麵利用多層的麵皮堆疊,內層夾上明太子醬、肉醬及芝士,雖然明太子味不太突出,但全碟仍有著多重的口感和豐富的味道。青檸薄荷梳打 $15青檸與薄荷清香絲絲滲透

一入門口就已是花團錦簇,田園風的裝修清新淡雅又不失溫暖感。

餐廳面積頗大,環境寬敞舒服。

除了散叫款式外,週末亦有提供午餐,價錢經濟實惠。

自家製和牛芝士漢堡 $60

蒲燒鰻魚定食 $70

明太子千層麵 $70

青檸薄荷梳打 $15
青檸與薄荷清香絲絲滲透,配搭清新,冰涼又解渴。
青檸薄荷梳打

榛子朱古力 $15
熱朱古力沖得香滑濃稠,可可味濃郁,反而入口後榛子味就不算重。
榛子朱古力
2018-01-27
榛子朱古力
2018-01-30 74 浏览
今日黎搵個人頭豬食午餐,係九龍瀏其實都好難搵到好西食,周圍都係商業大廈,真係頭都痛埋,據朋友新鮮情報,知道某工業大廈開左間新 cafe,以後食 lunch 都有個新選擇 🤤 一入到去,環境佈置好靚呀,周圍都係花花同草草嘅佈置,將我地包圍,氣氛好舒服,而食物方面就揀左一個 set lunch 赤料理長味噌烏冬,包一杯熱飲,有個紫薯沙律,非常抵食,烏冬份量大大碗,入面有雞蛋、日式魚片、木耳絲、粟米、豬軟骨等等,味道都唔錯架,另外亦散叫左呢到嘅特色,日式海鮮濃湯,好強嘅海鮮龍蝦味,一定要叫呀!主食就叫左西冷扁意粉,份量就小左小小,但係塊扒都幾靚嘅,飲品方面就揀左茉莉茶同水果茶,都不錯的 😊
2018-01-28 165 浏览
星期六來到九龍灣搵食,德福淘大,又有Mega Box,餐廳選擇非常多。所以今次就揀他們以外的新嘗試,來到工業區搵食。來到環球工商大廈,意想不到餐廳會藏在這裡。餐廳室內地方頗大,可能是新開業及星期六的關係,餐廳只坐了大半食客,相信平時上班日子應該人頭湧湧。餐牌上食物選擇多,而種類是日式fusion菜。蒲燒鰻魚定食 $70上枱時熱辣辣,鰻魚也夠份量,加上紫菜絲做點綴,賣相吸引。鰻魚入口香腍,配上適量的鰻魚汁,不會過咸。定食還跟有麵豉湯,沙律菜及前菜,非常豐富。自家製和牛芝士漢堡 $60漢堡都幾有份量,因為除了厚厚的牛肉,還有芝士,青瓜,菜等。入口有牛肉的juicy,芝士的香味和各種蔬菜的清新感覺。而各種食材亦令漢堡口感變得豐富。伴碟還有薯條,沙律菜和羅宋湯,都幾抵食。藍橘菠蘿梳打這次尋寶發現九龍灣的工業區果然臥虎藏龍,在這裡的上班族有福了。
來到環球工商大廈,意想不到餐廳會藏在這裡。
餐牌上食物選擇多,而種類是日式fusion菜。
蒲燒鰻魚定食 $70
自家製和牛芝士漢堡 $60