2023-05-13 931 浏览
Tailor-made menu💜前菜三點小蕃茄蟹豆腐加魚子水雲酸酸味味嘅前菜特別開胃鰻魚海膽兩者味道好夾,用紫菜包住鮮甜嘅海膽同嫩滑嘅鰻魚多種口感南非鮑魚配鮑魚肝醬新鮮嘅活鮑魚配上香濃嘅肝醬突顯咗鮑魚嘅鮮味銀鱈魚蘆筍配南瓜忌廉汁表面煎得脆卜卜,魚肉嫩滑龍蝦配龍蝦汁肉質彈牙爽口,生熟程度啱啱好,配上龍蝦汁亦唔會搶咗本身龍蝦嘅鮮味北寄貝配海苔蟹肉汁特別嘅醬汁將北寄貝嘅味道大大提升鐵板大蝦配蟹膏麵豉醬紫師傅特登將龍蝦同大蝦兩道菜分開上,想客人分別嘗試到唔同嘅口感煙燻吞拿魚腦天比較突別嘅一道菜,用稀有嘅呑拿魚腦天以煙燻方法去烹調,魚肉肥美香煎鵝肝配意大利醋我係特別有兩塊鵝肝嘅🤭鱈場蟹腳黑豚肉A4和牛肉眼和牛入口即溶,充滿牛味,個人比較喜歡白飯魚仔炒飯我依然係加大版炒飯加太陽蛋,炒飯粒粒分明📍鐵板.壹 (尖沙咀)尖沙咀漆咸圍10-12號1樓A號舖食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Tailor-made menu💜
小蕃茄
蟹豆腐加魚子
水雲
酸酸味味嘅前菜特別開胃

鰻魚海膽
兩者味道好夾,用紫菜包住鮮甜嘅海膽同嫩滑嘅鰻魚多種口感

南非鮑魚配鮑魚肝醬
新鮮嘅活鮑魚配上香濃嘅肝醬突顯咗鮑魚嘅鮮味

銀鱈魚蘆筍配南瓜忌廉汁
表面煎得脆卜卜,魚肉嫩滑

龍蝦配龍蝦汁

我係特別有兩塊鵝肝嘅🤭

鱈場蟹腳

黑豚肉
A4和牛肉眼
和牛入口即溶,充滿牛味,個人比較喜歡

白飯魚仔炒飯
我依然係加大版炒飯加太陽蛋,炒飯粒粒分明

📍鐵板.壹 (尖沙咀)
尖沙咀漆咸圍10-12號1樓A號舖
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-03-16 928 浏览
食開樓上的廚師發板,招呼食物都好好。所以就決定一試他們的鐵板燒。真心講非常失望。可能女廚師那天心情唔好,各方面都很差。 我地揀左最貴果個餐,鮑魚龍蝦牛肉全部都有,首先選好咩料之後沒有俾食材我地睇。女厨全程零交流,唯11句就係問我地牛肉嘅成熟,其他食物完全冇問口味,大部份食材都係鏟2鏟,蓋上蓋焗熟,冇香味,冇蒜味,冇酒味,简單講「冇味」,簡直浪費食材。更莫講鐵板燒有嘅技巧,只見用3手指拿双鏟的女仕煮食,鐺2下嘅演員厨師 🤣🤣🤣。見相都知未夠鑊氣,完全係蒸焗樣。仲有一樣燒日本草煙熏魚,想学玩火,但燒草D味同煙简直難受,想像下7月燒衣味就明了。玩火唔係甘玩嘅!全餐最好食係最後碗蛋炒飯,因為隻日本蛋正,hk$2000 碗炒飯,不了! 服務打分係俾其他人,不是厨師。

服務打分係俾其他人,不是厨師。
$2000 (晚餐)
2023-01-18 619 浏览
📍鐵板.壹尖沙咀漆咸圍10-12號1樓A號舖首先呢度嘅裝修設計令人有種輕鬆自在嘅感覺,而且空間闊落,坐得十分舒服。我同朋友叫咗Seafood Lunch Set($398-HKD)同Business Lunch Set($568-HKD),share兩個set來食,兩個set嘅食材都可以一試,非常理想。叫咗一杯梅酒($68-HKD),味道跟一般梅酒差唔多,無乜特別好味與否。先來送上沙律,蒸蛋展開今天嘅鐵板燒餐。個蒸蛋蒸好熱好滑,讚。鮑魚好爽口香甜😋帆立貝好軟身唔靭。銀雪🐟魚啖啖肉,煎到香脆嘅魚皮好香口,配上菠菜汁,正😋大蝦🦐啖啖肉,加埋食用花瓣,感覺很清新。沖繩黑豚肉🐖煎得好好味,加上海鹽同昆布一齊食,好食呀。炒飯又係好味,唔油唔膩,配上一隻雞蛋🥚更加入味。麵豉湯好熱,咸度剛好。最後由杯開心果雪糕🧁作結,十分滿足。一個開心愉快嘅下午由呢個高質素鐵板燒展開序幕。
📍鐵板.壹
尖沙咀漆咸圍10-12號1樓A號舖

鮑魚好爽口香甜😋

帆立貝好軟身唔靭。

銀雪🐟魚啖啖肉,煎到香脆嘅魚皮好香口,配上菠菜汁,正😋

大蝦🦐啖啖肉,加埋食用花瓣,感覺很清新。

沖繩黑豚肉🐖煎得好好味,加上海鹽同昆布一齊食,好食呀。

炒飯又係好味,唔油唔膩,配上一隻雞蛋🥚更加入味。

麵豉湯好熱,咸度剛好。

好耐冇食鐵板燒, 誤打誤撞試到依間正野!環境係竹林簡約feel, 好闊落 仲有私人包廂!食材新鮮 食法特別 擺盤靚 師傅好細心~lunch 好抵食!推薦推薦~❇️ 大蝦超大隻!肉質彈牙 仲配左龍蝦🦞汁!❇️ 南非鮑魚唔會過熟 過韌 配既肝醬好正~❇️ 腦天 (+$88)即係吞拿魚頭頂既肉, 一條吞拿魚只得兩片,口感軟滑, 筋少脂肪多 配埋紫酥菜中和番膩感~魚味極濃 仲好岩打卡 xd❇️ 美國牛肉薄燒平時夾蒜片同蔥多 依道係夾牛旁漬 同 鹽昆布 好特別!❇️ 炒飯好夠味 面頭仲有隻煎蛋 😍❇️ 雪糕 茶碗蒸 味噌湯 沙律🦁 TeppanIchi @teppan_ichi 尖沙咀漆咸圍10-12號1樓

❇️ 大蝦
超大隻!肉質彈牙 仲配左龍蝦🦞汁!

❇️ 南非鮑魚
唔會過熟 過韌 配既肝醬好正~

❇️ 腦天 (+$88)

❇️ 美國牛肉薄燒
平時夾蒜片同蔥多 依道係夾牛旁漬 同 鹽昆布 好特別!

❇️ 炒飯
好夠味 面頭仲有隻煎蛋 😍

❇️ 雪糕 茶碗蒸 味噌湯 沙律

🦁 TeppanIchi @teppan_ichi
尖沙咀漆咸圍10-12號1樓
💬 跟朋友一齊嚟食搭lift嘅時候發現原來其他層數仲有其他日本嘢食都係同一個集團一出到去食鐵板燒個層餐廳裝修都好新好乾淨企理職員帶咗我哋去其中一間房大概可以坐六至八個人雖然餐牌係寫咗個價錢係兩人份量但係如果係單數佢哋都係照計返一半價錢所以唔一定要湊夠雙數先去食-🥢 個人唔算特別好喜歡煙燻鵝肝但係佢冷麵個汁酸酸地幾好食-🦞 龍蝦都好大條配埋少少蒜蓉嘅汁唔會overcooked 所以龍蝦肉都幾爽- 🐚 鮑魚配liver sauce幾特別但係唔會搶咗鮑魚嘅鮮味 同埋唔會煮到好un-🐚 個人好鍾意食象拔蚌呢個煮得好爽 而且加埋炸蒜蓉脆卜卜非常香口-🐮 呢個牛睇落冇乜特別但係做到入口即溶個感覺 所以呢個份量啱啱好 亦都唔會煮得太生或者太熟呢個同埋個象拔蚌係我最喜歡嘅兩道菜- 之後仲有炒飯同埋甜品食埋個炒飯就已經好夠飽甜品因為我哋係去慶祝生日所以餐廳都好好喺甜品(有蜜瓜同埋雪糕)嘅碟上面寫咗生日快樂字我哋亦都喺嗰度切埋蛋糕-💁🏻‍♀️ 食物非常高質嘅鐵板燒餐廳而且環境同埋服務都好好下次有機會想去試埋佢嘅omakase 😬
💬 跟朋友一齊嚟食

Lobster

🦞 龍蝦都好大條配埋少少蒜蓉嘅汁
唔會overcooked 所以龍蝦肉都幾爽
Abalone  with  liver  sauce

Fried  razor  clam  with  garlic

🐚 個人好鍾意食象拔蚌
Appetizers
Abalone  with  liver  sauce
A4  Ribeye
2022-11-06 475 浏览
煙燻雞肉沙律煙燻雞肉做得恰如其分,煙熏味濃,雞肉嫩滑,作為第一道菜,有開胃的作用。蟹肉茶碗蒸蟹肉味濃郁,口感偏向水嫩,比平日吃的茶碗蒸,較為水質一點。大蝦蝦肉十分新鮮,廚師把蝦頭和蝦身分開來處理,生熟程度控制準確,擺盤又好看,是整餐飯其中一個亮點!鮑魚鮑魚非常新鮮,烹調之前一直在蠕動,所以做出來的質地,亦是非常之好。但是,做得最好的,還是他旁邊的鮑魚汁,香味濃郁,但是又不過分,恰到好處!牛肉薄片牛肉薄片是這個午餐中,最令我驚喜的!牛肉薄片入面包住一些用秋葵醃過的海帶給牛蒡,為本來沒有調味的牛肉,帶來了層次豐富的味道!簡單得來,又很有心思!厚豚肉因為有朋友不吃牛肉,所以廚師細心地準備了豬肉作補償,肥瘦適中,鮮嫩多汁,當然,比牛肉片,差很遠!🤣🤣蛋炒飯這個炒飯也很好吃,最喜歡的,當然係佢有一隻半生熟蛋,是很好的收結!雪糕雪糕有兩個口味選擇,不過,我們都跟廚師說……「我哋揀唔到」……然後,我們全部都能夠食晒兩個口味!很開心整體來說,這間店的服務態度、食物質素都非常好。我去的當天,是8號風球,他們特意回來招呼我們一台客,服務態度非常專業!而且店內職員,都是靚仔靚女,整餐飯,賞心悅目。
煙燻雞肉沙律

蟹肉茶碗蒸
蟹肉味濃郁,口感偏向水嫩,比平日吃的茶碗蒸,較為水質一點。

大蝦

鮑魚

牛肉薄片

厚豚肉

蛋炒飯

雪糕

• 和牛薄片
2022-08-17 516 浏览
⋆⁺₊⋆.Tᴇᴘᴘᴀɴɪᴄʜɪ..來了這間新開的鐵板燒՞(̨̡,,. ̫ .,, )̧̢՞裝修走日系風格!整體環境都好舒適~.Iᴄʜɪ sᴘᴇᴄɪᴀʟ ʟᴜɴᴄʜ sᴇᴛ(ғᴏʀ 2 ) / $1480 /前菜先讓我們墊墊胃ㅋㅋ.三文魚沙拉柚子醋配上醃三文魚吃起來很清新開胃。.日式蒸蛋蛋體滑嫩、表面有問題層綠色的食材,應該是類似海藻,另外干貝的鮮甜味都有出來。但可惜的是一入口就綿掉,水的比例、口感可再調整୧( "̮ )୨✧ᐦ̤不得不說店家的上菜節奏得宜,因為鐵板食物都是現做,不會很快也不會讓你等很久!剛吃到蒸蛋,女師傅就拿來活龍蝦ㄧ隻與處理好的蟶子,師傅現場處理龍蝦,刀法俐落很快~取出蝦肉後切成小塊香煎,蝦膏也沒浪費與奶油小火拌香簡單調味⸜❤︎⸝當做香煎龍蝦肉的淋醬,另外師傅從一平底小高鍋加熱好的沾醬,是用龍蝦殼熬煮濃縮的醬汁別有風味~鐵板蟶子使用很多蒜末與少許辛香粉調味,師傅說與這株粉色花草植物配著吃很特別~第三道主菜來啦!美國牛肉薄燒,師傅詢問我們要幾分熟,都點了七分,若還能重新來過,另一份我一定改全熟ㅋㅋ七分熟保持了牛肉的嫩度與多汁口感,不過我相信鐵板全熟,這種高級牛肉的焦脆紋理、香醇濃厚,能更
⋆⁺₊⋆
Tᴇᴘᴘᴀɴɪᴄʜɪ
前菜先讓我們墊墊胃ㅋㅋ
三文魚沙拉
柚子醋配上醃三文魚吃起來很清新開胃。
日式蒸蛋

第三道主菜來啦!
美國牛肉薄燒,師傅詢問我們要幾分熟,都點了七分,若還能重新來過,另一份我一定改全熟ㅋㅋ七分熟保持了牛肉的嫩度與多汁口感,不過我相信鐵板全熟,這種高級牛肉的焦脆紋理、香醇濃厚,能更圖風味( *´꒳`*)੭⁾⁾

時令蔬菜是這三道主菜旁邊的配搭,每一種蔬菜我相信都是店家有用心試驗過與海鮮或肉品之間有無相互相乘作用!
例如牛肉應搭配解膩的細長甘筍與西蘭花;調味辛香的蟶子配清香的翠綠蘆筍;蝦膏味濃厚的龍蝦配上帶有一點草清味的綠皮及黃皮的翠玉瓜ヾ(*´∀`*)ノ

鐵板料理的重頭戲,當然不能錯過的就是鐵板炒飯!俗話說的好,好吃的炒飯要有鍋氣,那是明火熱鍋熱油炒出來的厲害炒飯。
但我說更厲害的炒飯是鐵板炒飯,它炒出來的不只是鍋氣,也是一種藝術ㅋㅋ你能見到師傅的鐵板功力都在這碗炒飯中呈現出來:熱油的時間、鐵鏟將蛋與米粒的結合、在鐵板上因熱度米粒不斷的舞動、調味料與青蔥撒下的時機。
全部在我吃進一口後體驗再現,蝦米、青蔥、蛋香、米香,粒粒分明粒粒再現。另外有個小提議,師傅建議將半熟蛋黃拌進炒飯裡吃,建議大家請師傅煎全熟蛋,因為蛋液會濕潤掉他們神之鐵板炒飯的滋味ㅠ

牛蒡與白蘿蔔漬物都是很傳統的日式口味,配上超~鹹味增湯,可抵解膩一下(*ᴗ͈ˬᴗ͈)⁾⁾⁾
整體 / 🥨🥨🥨🥨 /
⌫ TeppanIchi (尖沙咀)
尖沙咀漆咸圍10-12號1樓
#尖沙咀咔嚓
開咗未夠三個月裝修靚靚鐵板燒店 「TeppanIchi」,好多人都話個地址好難搵,因為街道Number喺不是順序,大家要留意下。一踏入餐廳, 裝修設計清簡,但有高格調感覺,不得不讚設計師的心機,兩張鐵板燒分隔就好似兩個獨立房一樣,而中間更擺放日式盆景,雖然這個餐廳沒有窗,但完全唔會令你有侷促的感覺。呢度除咗裝修設計靚,佢哋嘅餐具都係精心挑選🤩今日係一位👩🏻‍🦰女鐵板燒師傅,她叫阿紫,同佢傾偈原來佢入行都有幾十年,而且爸爸都係一位出色鐵板燒師傅。她今日為我準備了龍蝦,聖子,北寄貝,鮑魚,鵝肝,吞拿魚及5A和牛。首先有個開胃小食,鮟鱇魚肝,日本蕃茄和開胃海澡,食完胃口增大,因為我要準備食好多好多嘢😂阿紫煮的龍蝦🦞剛剛熟,最重要嘅秘製醬汁,更提升龍蝦嘅鮮味。南非鮑魚,個醬汁又係令人驚喜。牛油海鹽煮北寄貝,雖然鮮味無窮。聖子用蒜蓉牛油煮,香味撲鼻,好好味。煙燻吞拿魚, 首先用禾稈大火燒吞拿魚,之後再用煙燻焗,打開個蓋先聞到煙熏味再食一啖,嘩真係好好味,魚肉滑溜,呢個菜式真係有驚喜。再來一個鵝肝,已經好飽,呢個係我嘅favour, 好滑好好味師傅話仲有個厚切和牛一定要食喎,師傅煮五成熟,牛肉鬆軟

阿紫煮的龍蝦🦞剛剛熟,最重要嘅秘製醬汁,更提升龍蝦嘅鮮味。
南非鮑魚,個醬汁又係令人驚喜。
師傅話仲有個厚切和牛一定要食喎,師傅煮五成熟,牛肉鬆軟滑溜,好juicy, 入口溶化了。幾飽都要食😂

仲有個非常creamy 蘑菇湯及太陽蛋炒飯。食鐵板燒就算幾飽都一定要食佢個炒飯,因為呢個係睇到師傅嘅功力,阿紫當然不會令我失望。最後送上蜜瓜和兩球雪糕(麥茶和綠茶),把這個完美的鐵板燒餐畫上句號😋

大家記住呢度最多只可以坐20個位,想試下阿紫師傅,就快啲訂位。佢哋有提供午餐同晚餐set, 一個性價比極高的鐵板燒店。

📍尖沙咀漆咸圍10-12號1/F
📞92530094
2022-07-14
2022-06-25 544 浏览
高質鐵板燒,地點比較偏僻,位於一條小巷入面。一行4人品嚐,一入到坐底,發現師傅是一位女士,有驚喜,感覺亦會比較親切。點了$2980set,看似份量唔多,初頭有點擔心,商量緊需唔需要加其他食物 ,但是師傅表示,飽嘅,不用太擔心。這個價錢除咗食一些高質素的食物之外,亦可以見到師傅的表現。每款食物師傅都會細心介紹。以下就係將會食嘅海鮮,都會擺得靚靚咁樣俾我哋影吓相。前菜三點龍蝦配自家製醬汁南非鮑魚配肝醬鐵板蒜蓉炒蟶子煙燻吞拿魚腦天A4和牛肉眼炒飯蜜瓜加咖啡雪糕
高質鐵板燒,地點比較偏僻,位於一條小巷入面。

以下就係將會食嘅海鮮,都會擺得靚靚咁樣俾我哋影吓相。

蜜瓜加咖啡雪糕
日本果物  雪糕

2022-05-30
日本果物  雪糕
2022-06-08 369 浏览
男朋友生日🎂誤打誤撞搵到依間鐵板燒🥳🤟🏻一開始見新開冇耐,又冇乜食評🫣係有少少擔心🤣🤣但一食完係幾推薦!!!🎉🤟🏻唔錯!🌪因為係慶祝生日所以早左book枱😼同request 鐵板前既位! 開餐當日係平日😗,餐廳好貼心咁預留左一邊位比我地!🎉😆私隱度極高👻另外,餐廳位置易搵,私隱度好好,裝修又靚!廁所都好乾淨😹100分呀!💯我地叫左有龍蝦🦞同蟶子既set,$1480 for 2.頭盤個啲冇影底😹,但個沙律柚子味重,岩哂我口味👍🏻而且個黑松露蒸蛋既味都好濃,係唔錯!男朋友同我都滿意!🤟🏻Total加埋鵝肝埋單$1800🌪價錢質素都唔錯!時令蔬菜🥬就係每碟既伴碟🥕蟶子有蝦米🦐同炒左既蒜,個人黎講幾中意👍🏻個蒜好香口!牛肉薄片入面有昆布同另一樣野(唔記得左)😹好食既 啲味都幾夾😎個鵝肝多士好大舊,都係$78!抵食😼落左鵝肝但差啲漏左🤣好彩女廚師聽到我留肚食鵝肝🤣個飯有洋蔥同蔥,🫣廚師都好好咁問我食唔食!🥲勁貼心,前一日電話confirm 既畫碟🫣
男朋友生日🎂誤打誤撞搵到依間鐵板燒🥳🤟🏻

一開始見新開冇耐,又冇乜食評🫣係有少少擔心🤣🤣

但一食完係幾推薦!!!🎉🤟🏻唔錯!🌪

我地叫左有龍蝦🦞同蟶子既set,$1480 for 2.

男朋友同我都滿意!🤟🏻

Total加埋鵝肝埋單$1800🌪價錢質素都唔錯!
時令蔬菜🥬就係每碟既伴碟🥕
龍蝦
蟶子
蟶子有蝦米🦐同炒左既蒜,個人黎講幾中意👍🏻個蒜好香口!
牛肉薄燒
鵝肝
個鵝肝多士好大舊,都係$78!抵食😼

落左鵝肝但差啲漏左🤣好彩女廚師聽到我留肚食鵝肝🤣
漬物,麵豉湯同炒飯
個飯有洋蔥同蔥,🫣廚師都好好咁問我食唔食!🥲
雪糕甜品

勁貼心,前一日電話confirm 既畫碟🫣

2022-06-07
牛肉薄燒
鵝肝
雪糕甜品
2022-04-18 1466 浏览
呢間餐廳嚴選新鮮食材,廚師以用心同創新手法,係客人席前烹調精緻鐵板料理👩🏻‍🍳室內分為兩間私人廂房,以橢圓形設計,簡潔舒適🥰💗商務一人套餐 ($568)🥗沙律 -鴨胸沙律沙律菜新鮮爽脆,配以煙燻鴨胸片、車厘茄、青瓜,以柚子醋汁調味,食落微酸開胃🥚是日前菜- 海苔蒸蛋茶碗蒸滑溜重蛋香,內裡藏有鳴門卷同珍珠帶子,面層嘅海苔高湯茨清淡鮮味🐚南非鮑魚鮑魚加入牛油、日本醬油同味醂爆炒,口感爽嫩鮮甜,配上特製鮑魚肝醬 ,味濃甘香,佐以翠肉瓜同意大利黃瓜🦐大虎蝦大虎蝦加入牛油煎香,味道爽口鮮甜,配上用蝦膏同日本白麵豉煮嘅醬汁,食落甘甜香濃,佐以茄子同露荀🐟銀鱈魚 (+$130)銀鱈魚加入牛油、日本醬油同味醂煎香,肉質雪白細滑,魚鮮十足,魚油豐富,魚皮額外煎至金黃香脆。配上菠菜南瓜忌廉汁,味道奶滑香甜🪵北海道帆立貝 (+$90)帆立貝加入牛油、日本醬油同味醂煎香,肉質鮮嫩呈半生熟,配上蟹膏麵豉醬同三文魚籽,鮮味雙倍濃郁,佐以雞髀菇。上桌前注入咖啡木煙燻🐃美國頂級牛肉薄燒 (+$190/ 2卷)牛肉薄片肉質軟嫩細膩,牛肉味濃帶適量油香,捲入牛蒡漬同Wasabi昆布,味蕾煥然一新🐖日本黑豚厚燒 (60g)

💗商務一人套餐 ($568)
🥗沙律 -鴨胸沙律
🥚是日前菜- 海苔蒸蛋
鴨胸沙律、海苔蒸蛋

🐚南非鮑魚

🦐大虎蝦
大虎蝦

🐟銀鱈魚 (+$130)
銀鱈魚

🪵北海道帆立貝 (+$90)
北海道帆立貝

🐃美國頂級牛肉薄燒 (+$190/ 2卷)
美國頂級牛肉薄燒

🐖日本黑豚厚燒 (60g)
沖繩黑豚肉厚爽彈,油脂四溢,充滿肉汁。配上岩鹽提升肉鮮,或蘸上鹽昆布或柚子胡椒中和油膩感
日本黑豚厚燒

🍱炒飯、漬物、味噌湯
炒飯加入醃漬高菜、白飯魚、洋蔥、蔥花同蛋花,飯粒煙韌黏粘,惹味豐富。再加上燶邊太陽蛋,拮穿蛋黃撈飯食更香;附上蘿蔔漬同牛蒡漬,味道爽脆酸甜;味噌湯加入櫻花蝦、豆腐同昆布,但味道偏鹹
漬物、味噌湯

🍨日式雪糕- 咖啡味
咖啡味香醇回甘,同奶香相輔相成,甜度適中
咖啡雪糕
2022-04-16
鴨胸沙律、海苔蒸蛋
漬物、味噌湯
咖啡雪糕
2022-04-16 777 浏览
𝗧𝗲𝗽𝗽𝗮𝗻𝗜𝗰𝗵𝗶 鐵板•壹 🇯🇵上次試完位於𝘂𝗿𝗯𝗮𝗻 𝗵𝗼𝘂𝘀𝗲嘅割烹料理,今次試埋旁邊嘅鐵板燒餐廳 - 𝗧𝗲𝗽𝗽𝗮𝗻𝗜𝗰𝗵𝗶。餐廳面積唔算大,格局有啲似樓上嘅𝗢𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲 𝗜𝗸𝗶,都係有兩間私用廂房組成,每間房有𝟴-𝟭𝟬個位。如果人多包場,有絕對嘅私隱度👍🏻當日到達餐廳,剛好有一間廂房無人,去到好似包場咁🤣🤣 但座位安排有少少失望,被安排坐到去其中一邊邊。原本以為晏少少可能有大𝗽𝗮𝗿𝘁𝘆所以先無得坐中間🥲 點知食完都係多左兩位客人😛然後到食物,食物十分有驚喜,同一般鐵板燒好唔同😍😍😍 全部都超級精緻‼️廚師會好細心設計好個擺盤再上枱。就算你叫一人份量,食物份量比較少,佢都會好用心咁設計🥰🥰 我哋分別都係點咗『𝗜𝗖𝗛𝗜精選午餐 𝗛𝗞$𝟰𝟵𝟴 🍴🍖』,另外再追加左其他食物。首先介紹𝗣𝗮𝗿𝘁 𝗢𝗻𝗲菜式俾大家🙆🏻‍♀️『𝗜𝗖𝗛𝗜精選午餐 𝗛𝗞$𝟰𝟵𝟴 🍴』沙律 + 是日前菜🥗銀鱈魚🐟大虎蝦🦐𝗔𝟰和牛柳 🥩𝗔𝟰和牛肉眼 🥩🥩炒飯、漬物、味噌湯🍲日式雪糕🍨追加:煙燻吞拿魚腦天 +𝗛𝗸$𝟴𝟴 🐡追加:鵝肝 +𝗛𝗸$𝟳𝟴 🦆前菜係肉質嫩滑嘅『鴨胸沙律🥗』,同層次豐富嘅『黑松露蒸蛋🥚』😋主菜方面

𝗧𝗲𝗽𝗽𝗮𝗻𝗜𝗰𝗵𝗶 鐵板•壹 🇯🇵

『𝗜𝗖𝗛𝗜精選午餐 𝗛𝗞$𝟰𝟵𝟴 🍴』

沙律 + 是日前菜🥗
銀鱈魚🐟
大虎蝦🦐
𝗔𝟰和牛柳 🥩
𝗔𝟰和牛肉眼 🥩🥩
炒飯、漬物、味噌湯🍲
日式雪糕🍨

追加:煙燻吞拿魚腦天 +𝗛𝗸$𝟴𝟴 🐡
追加:鵝肝 +𝗛𝗸$𝟳𝟴 🦆

主菜方面,當日冇北海道帆立貝,轉左『大虎蝦🦐🦐』❗️睇圖就知超級大隻‼️見到廚師花咗好多心機,除咗整到個蝦頭脆卜卜之外,細炒蝦膏,慢調醬汁,蝦肉鮮嫩,超級好食😋😋😋 加埋個擺碟,係個𝟭𝟬𝟬分嘅佳作❣️

🐟『銀鱈魚』同樣都係十分出色❗️擺盤同樣精緻,呈現出另一個主題。肉質嫩滑,插喺上面嘅魚皮十分香脆。魚同醬汁嘅配搭好夾,調味亦都啱啱好,突出到食材嘅鮮味🥰🥰🥰

🐡『煙燻吞拿魚腦天』,不枉我有追加到🤩🤩🤩❣️ 見我拍咗咁多條短片,就知係一個表演黎😍每一個步驟做絕對唔馬虎🤩🤩 燒吖燒吖~仙氣啊仙氣啊~~ 好香好好食🥰🥰 一啲都唔油膩,回味無窮🥰🥰🥰🥰

𝗢𝗿𝗱𝗲𝗿咗一份『鵝肝🦆』,𝗖𝗵𝗲𝗳好細心幫我哋分成兩份,流心鵝肝加上精緻擺盤😍😍 無得輸💯

和牛方面,我哋同樣都係𝗿𝗲𝗾𝘂𝗲𝘀𝘁咗𝗺𝗲𝗱𝗶𝘂𝗺 𝗿𝗮𝗿𝗲,不過介乎於𝗺𝗲𝗱𝗶𝘂𝗺 𝗿𝗮𝗿𝗲同𝗿𝗮𝗿𝗲就更好😜 𝗖𝗵𝗲𝗳無令我失望🤩 真係𝗺𝗲𝗱𝗶𝘂𝗺 𝗿𝗮𝗿𝗲再生少少🥰🥰🥰

🥩『𝗔𝟰和牛柳』十分鮮嫩,滿滿濃郁嘅牛味充斥於口腔🤩🤩❗️食到和牛其實已經𝟵成飽🥲但依個和牛柳一點油膩感都無🤩🤩 超正‼️

🥩🥩『𝗔𝟰和牛肉眼 』油份多少少,一樣重牛味,入口好飽滿好滿足🥰🥰🥰 但由於已經食到好飽,所以有覺得有少少膩。但亦都係𝟭𝟬𝟬分嘅𝗔𝟰和牛肉眼🤩🤩

兩種和牛皆配有岩鹽、鹽昆布作調味。個人好喜歡鹽昆布,可以解油膩,同兩種和牛都好夾❗️

最後有炒飯、湯、甜品。炒飯同其他鐵板燒餐廳唔同,廚師用嘅係日本煎蛋🍳並非炒蛋。廚師👩🏻‍🍳首先會問下我哋食唔食煎蛋再準備,十分貼心🥰。而炒飯加入咗好多魚仔,飯質偏黏身,係我個人鍾意嘅𝘁𝗲𝘅𝘁𝘂𝗿𝗲😜

所有食材都極之新鮮。由魚、蝦、到牛肉,每一道菜式我都十分之滿意,分唔到高低🤣🤣

已經計劃緊幾時再去食🤣🤣 𝗪𝗶𝗹𝗹 𝗱𝗲𝗳𝗶𝗻𝗶𝘁𝗲𝗹𝘆 v𝗶𝘀𝗶𝘁 𝗮𝗴𝗮𝗶𝗻 💯💯❣️
  • 大虎蝦
  • 𝗔𝟰和牛柳
  • 鵝肝🦆
2022-04-08 409 浏览
我一向最愛日本鐵板燒,好享受坐喺吧枱睇住師傅由準備食材到完成嘅過程 , 途中欣賞師傅手勢,仲會同 師傅有講有笑飲番兩杯,學到嘢之餘感覺仲好relax! 今次就同朋友去咗尖沙咀依間新店,店內設計好特別,有兩邊獨立房,每邊坐6-8人(師傅仲話有需要可包房,私隱度高) 佈置有種時尚嘅日本格調!我地每人叫左個 $ 568 商務鐵板燒午餐 , 性價比算高👍 ⭐前菜 . 鴨胸沙律好開胃 ,蟹肉蒸蛋好香滑 ⭐大海虎蝦 ~~ 虎蝦超級大隻 , 爽口彈牙 , 配埋師傅精心煮嘅醬汁食一流 ⭐南非鮑魚~~ 睇住師傅係個魚缸裏面活捉,鮑魚比想像中大隻🤩師傅將佢分成5片 , 每啖都好彈牙鮮味,仲好有嚼勁 ⭐美國頂級牛肉薄燒~~ 牛味香,入口嫩滑 , 包住炸蒜和香蔥食落非常香口惹味,仲有鹽昆布配搭好特別 ⭐小女子炒飯 ~~ 炒飯配漬物魚仔炒好香 , 飯粒煙韌,再加隻燶邊流心蛋,正! 結尾仲有鯛魚湯同雪糕,食完之後勁飽!而且質素相當唔錯,真係大滿足!期待開番晚市要再來試下個dinner menu

⭐前菜 . 鴨胸沙律好開胃 ,蟹肉蒸蛋好香滑

小女子炒飯
大海虎蝦
2022-04-06
  • 南非鮑魚
  • 大海虎蝦
  • 美國頂級牛肉薄燒
📍 TeppanIchi 鐵板•壱📍 尖沙咀 𝗧𝘀𝗶𝗺 𝗦𝗵𝗮 𝗧𝘀𝘂𝗶 • 漆咸圍10-12號1樓⁣〔 follow me on instagram @sikbaobaola ! ^^ 〕- Good value for money teppanyaki restaurant - such a hidden gem!Ingredients were fresh, chef was friendly and professional, food was served at a right pace, interior design of the restaurant is beautiful and it offers a sense of privacy!-< TeppanIchi > is located in an alley opposite the Museum of History. The building in which it hides has the first few floors for business, which features two
📍 TeppanIchi 鐵板•壱

< TeppanIchi > is located in an alley opposite the Museum of History. The building in which it hides has the first few floors for business, which features two restaurants serving omakase, this TeppanIchi serving teppanyaki and a co-working space.
Perhaps because these restaurants are new, or that they are well hidden, you would feel a sense of privacy when you visit here!
< TeppanIchi > has two rooms. As our booking was early, we had the entire room all by ourselves, and it was like private dining with the chef cooking in front of us. ^^
Lunch sets are reasonably priced. We had a "business lunch" at $568 which featured abalone, tiger prawn, and a choice between U.S. Prime sliced beef rolls and Japanese pork steak; and an "Ichi special lunch" at $298 which featured cod fish and Hokkaido scallop.
Given the fresh food, the chef's fine cooking skills and the friendly conversation with her, as well as the nice environment in which we dined in, the experience was well worth the price.

(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶𝗰𝘀 𝗯𝗲𝗹𝗼𝘄! ☟☟)
=
最近到訪了這家新開業的日式鐵板餐廳《TeppanIchi 鐵板•壱》,享受了美味的午餐,向大家分享一下 ^^
餐廳位於尖沙咀漆咸圍,跟天文臺道一街之隔,是一條相對安靜的街道。可能因為這樣,到訪這裡的客人不算很多,感覺非常隱私。
TeppanIchi所在的大廈也有另外兩間提供廚師發辦的日式餐廳,裝潢風格同樣別緻,下次一定會來試試看~
TeppanIchi只設兩間包廂,私隱度極高~⁣
簡約的室內裝潢讓客人感覺舒適⁣
加上客人不多,所以整間房就只有我們跟鐵板燒師傅,感覺很尊貴 哈哈哈
⁣-
午餐的性價比蠻高,而且食物也都很對胃口!
最便宜的「Ichi 精選套餐」定價$298,包括了銀鱈魚還有北海道帆立貝😋
如果喜歡吃龍蝦的話,不妨試一下他們的〔龍蝦二人餐🦞〕!⁣
⁣-
餐廳開業的時候就正正是疫情最嚴重的時候 ( ; _ ; )
希望大家一起支持下去,待堂食安排回復正常以後,就可以享受得到啦~⁣⁣
商務一人套餐 Business course ($568)
Salad 沙律
沙律
鴨胸沙律,酸甜開胃🥰

Appetizer 前菜
前菜
是日前菜為 { 蟹肉海苔蒸蛋 },在茶碗蒸裡加入蟹肉、海苔,層次豐富

Tiger prawn 大虎蝦
大虎蝦
餐廳大部分菜式都會配上一款自家製醬汁~
配虎蝦的醬汁就是 { 蟹膏麵豉 } 🦀
蝦肉爽彈,配上蟹膏麵豉,鮮味更濃郁!
除了汁醬外,每道菜都配上蔬菜,例如瓜類、菇類,而擺盤當然也絕不馬虎‼️

South Africa abalone 南非鮑魚
南非鮑魚
鮑魚很新鮮,鮮味濃濃,肉質彈牙
配上以自身肝臟攪成的 { 鮑魚肝醬 },更添鮮味✨

Japanese pork steak 日本黑豚厚燒
日本黑豚厚燒
肉類方面,可選〔牛肉薄燒 / 黑豚厚燒〕
我們選了黑豚 - 來自沖繩,肉厚又多汁🐷
配上岩鹽、鹽昆布、柚子胡椒

Fried rice 炒飯
Pickles 漬物
Miso soup 味噌湯
炒飯
接近尾聲,當然是吃炒飯的時候!🍚
飯粒裡加入了魚仔,是比較黏身的炒飯
上面放上太陽蛋,非常滿足!
是日漬物有 { 酸蘿蔔 }{ 牛蒡 }

Japanese ice cream 日式雪糕
日式雪糕
=
Ichi 精選套餐 Ichi special lunch ($298)
Salad 沙律
Appetizer 前菜

Cod fish 銀鱈魚
銀鱈魚
銀鱈魚煎的剛剛好,肉質嫩滑
煎得香脆的魚皮則放了在旁邊
配上了菠菜南瓜忌廉
擺盤還放入了小玫瑰呢🌹

Hokkaido scallop 北海道帆立貝
北海道帆立貝
帆立貝來自北海道,肉厚、味道鮮香
面頭放上三文魚子,旁邊還有明太子醬

Fried rice 炒飯
Pickles 漬物
Miso soup 味噌湯
Japanese ice cream 日式雪糕

Menu:
2022-03-15 353 浏览
每次揀選餐廳用膳,除了食物質素外,我也十分注重餐廳的環境,可能是自己從事設計這行業吧🎨今次聽同事介紹了一間新開的鐵板燒店,地址位於尖沙咀區,都算近我工作的地方,咁就當然要試吓啦!進入餐廳前有一道隱蔽的木門,少少似去咗東京D 隱世餐廳咁,私隱度高😎👍🏻至於室內設計就絕對冇令我失望,餐廳劃分了兩個橢圓形的空間,每邊大約可以坐六至八人,有張大大的雲石枱面,設計簡約,空間十分舒適!餐廳的中央位置有一個小小的坪庭🌿🪨真係令人十分懷念日本啊🇯🇵🥺至於食物方面,前菜三點有炸白蝦仔、蟹肉沙律和水雲,香口又開胃💃💃跟着是海苔蟹肉蒸蛋,都ok!我哋六個人點了三客dinner套餐,將大蝦轉為龍蝦,再追加南非鮑魚(好大食啊🤭)龍蝦係從魚缸即場撈出來,好生猛🦞🦞女師傅用蝦頭嘅蝦膏同日本白麵豉即場煮醬汁,放在牛油炒熟的龍蝦旁邊,香到呢😋😋極好味!至於南非鮑魚,師傅用上日本大根、香菇再配上海苔醬汁,之前未試過這種食法,又幾特別喎!食完鮑魚,跟着是北海道的帆立貝,今次師傅用明太子醬配搭,再加上新鮮的蔬菜,好味又吸睛👀而甘鯛就用左我最愛的方法「立鱗燒」再配上南瓜菠菜汁,都係好美味😋😋而最特別的菜色,我哋四個人一致認為係
而最特別的菜色,我哋四個人一致認為係煙燻吞拿魚腦天(即係吞拿魚頭頂片肉)師傅話每條吞拿魚得兩片咋,好矜貴㗎😆女師傅用稻草即場煙燻烹調腦天,絕對係視覺同美覺嘅享受!
食到呢度已經好飽,仲有牛呀🤭因為本人麻麻哋牛肉,所以覺得又不是太特別!最後最後,就係傳說中嘅小女子炒飯(即係用日本嘅醃漬魚仔炒)再加上燶邊太陽蛋🌞作結,大滿足🤗🤗
總結十分欣賞TeppanIchi 師傅的各式各樣自家制醬汁和擺盤,而且師傅也很專業,絕對係非一般的鐵板燒!

前菜三點有炸白蝦仔、蟹肉沙律和水雲
海苔蟹肉蒸蛋
龍蝦係從魚缸即場撈出來,好生猛
龍蝦配蝦頭白麵豉汁
南非鮑魚配海苔醬汁
北海道帆立貝配明太子醬
甘鯛「立鱗燒」配南瓜菠菜汁
師傅 用稻草即場煙燻烹調腦天,絕對係視覺同美覺嘅享受!
前菜三點有炸白蝦仔、蟹肉沙律和水雲
海苔蟹肉蒸蛋
龍蝦係從魚缸即場撈出來,好生猛
龍蝦配蝦頭白麵豉汁
南非鮑魚配海苔醬汁
北海道帆立貝配明太子醬
甘鯛「立鱗燒」配南瓜菠菜汁
師傅 用稻草即場煙燻烹調腦天,絕對係視覺同美覺嘅享受!