2024-11-12 58 浏览
🏺熊妹今日放假,阿豬媽話想去西環海味街睇海味,孝順的熊妹當然樂意奉陪。📌買完一輪乾貨,差不多去到海味街盡頭西營盤站A2出口隔離頤庭酒店有兩層食湖南湘菜,阿豬媽見到就話想食辣野,二話不說頭也不回就衝左入酒店撘升降枱上去餐廳。📌三樓係《湘味坊》,主要一個個包廂房,提供私人空間,可以book房小聚。📌四樓係《長沙滿哥》,中菜餐廳的格局,先有兩大張十二人大枱在前廳,然後有一排梳化四人枱🛋️,同一個個卡位包廂雅座,怖局精美,好似古代的瓊樓玉宇,店員都好識做會先安排這些坐位位置。小炒黃牛肉,$168阿豬媽一望餐牌,就話一定要食呢個湖南菜的招牌 - 小炒黃牛肉。即叫即炒,一上枱,芬香撲鼻。用上酸辣椒同新鮮指天椒🌶️,加埋配料的蒜蓉同芹菜炒牛肉片,黃牛肉切到超薄,吸入哂辣椒味道,夠哂辣,啖啖肉無根無肥好惹味!長沙臭豆腐,$108長沙臭豆腐咁出味,係熊妹去親長沙都會點的長沙小食。一碟有好多舊,一件件四四方方的黑豆腐先炸到外脆內軟,再配合指天椒同芹菜炒起,帶點辣味又蓋過少許臭豆腐的臭味,真係好特別的一款地道小食。干鍋手撕包菜套餐(午餐),$58食咁多惹味餸菜,就當然點個蔬菜食返啲纖維。手撕包菜都算係湖南菜代表
小炒黃牛肉,$168

長沙臭豆腐
長沙臭豆腐,$108
干鍋手撕包菜套餐
干鍋手撕包菜套餐(午餐),$58
食咁多惹味餸菜,就當然點個蔬菜食返啲纖維。手撕包菜都算係湖南菜代表。大大片包菜加點辣椒同醋同醬油炒,每片菜都沾滿醬油味道,大塊大塊菜食真係大快朵頤。
剁椒蒸魚塊套餐
剁椒蒸魚塊套餐(午餐),$48
剁椒魚頭真係湘菜代表作,竟然午餐有佢份仲要$48兩塊魚塊咁抵食⁉️熊妹唔叫真係唔對唔住阿豬媽。

兩大塊蒸鯇魚撈滿紅淋淋的剁辣椒去蒸,蒸起熱辣辣上枱。鯇魚骨大大片無小魚刺好容易拆骨,大大舊魚肉起了出來,浸一浸剁辣椒豉油,滿滿的辣椒味道送飯真係一流,啖啖魚肉鮮嫩唔腥又白滑,兩大塊真係好抵食!想試湘菜的話,不妨試一下這個剁椒魚塊。
網紅小黃魚
網紅小黃魚,$42/3串
最後,仲叫左個串燒小食,阿豬媽話要試燒小黃魚。小黃魚烤過外表略脆,面頭灑了少許辣粉增加味道,食湖南菜最緊要「辣」字。
📌午餐由中午十二點開始至兩點半,經典的湖南小炒都有,再配一個白飯同一包紙包飲品,價錢$48-$68,相當抵食。

📌仲有好多佐酒串燒,湘菜館做埋串燒真係少之有少。
📌經典的湖南菜:剁椒魚頭、農家走地雞、茶油燜鴨全部大大份,岩哂一家大小來開餐食家常便飯。
📌《長沙滿哥》做的湘菜确實夠哂正宗,好難得香港地可以食到咁家鄉風味,特別係剁椒魚頭仲要咁大件夾抵食,好辣的阿豬媽表示好滿意,下次會拉大隊豬朋狗友過來嚐辣一番,食辣野多人食先夠滋味嘛😆。
2024-11-09
長沙臭豆腐
干鍋手撕包菜套餐
剁椒蒸魚塊套餐
網紅小黃魚
2024-09-08 154 浏览
Fafafoodblog為食花太郎 CS Hotttie BBQ 長沙滿哥 🍴辣子雞丁138 蚊🐥雞丁好軟熟好夠鑊氣 仲有香脆花生 要黎撈飯正🍴土匪豬肝98 蚊🐖豬肝好足料 辣紅椒 大葱蒜片 好入味 🍴香煎金錢蛋98 蚊🥚金錢蛋炸得外表好香脆 有青同紅辣椒調味好惹味🍴醬油炒飯68 蚊🔥炒飯好夠蛋香同葱花番 炒得夠乾身 撈辣野食同就甘食都得🍴銀絲卷 48 蚊銀絲卷好好味甜度適中夠軟熟 整到一條條絲形外表都得#川菜 #辣子雞 #雞丁 #豬肝 #銀絲卷 #炒飯 #辣野 Score 平均分< 7.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#長沙滿哥西環西營盤德輔道西155 至160 號頤庭酒店4 樓~~~~~~~~~#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog西環====================
🍴辣子雞丁138 蚊🐥
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#長沙滿哥
西環西營盤德輔道西155 至160 號頤庭酒店4 樓
~~~~~~~~~
====================
2024-09-08
2K
2024-08-02 263 浏览
今日放咗工同屋企人去食川菜燒烤,地道湖南口味嘅「長沙滿哥」位於西環,夜宵|燒烤|小吃樣樣齊,可以點菜又能吃燒烤,雙重滋味享受😋 店內提供卡位選擇,裝修充滿濃濃的舊中國風味🪭🏮絕對適合一大班朋友聚聚👯‍♀️⋄⋄====—====—====—====—✦ 爆款推薦 ✦🐸酸湯牛蛙($198/份)酸湯味道非常香口,辣而美味,牛蛙煮得香口,口感嫩滑,啖啖肉非常肥美,色香味俱全,配上超級掛汁的薯粉,滑溜溜好入味😋👍🏻⋄✦ 經典美味 ✦🕊️小炒鵝腸($128/份)鵝腸比一般吃到的形狀較小,口感更為爽脆,配以酸菜、芹菜、蘿蔔乾等配料炒成非常惹味,香辣香口🤩🤩⋄✦ 燒烤酒場 ✦燒烤係店內招牌,梗係要點番幾款先夠暢快😝🐄牛肉串($36/3串)牛肉串比一般吃到的更嫩滑,肉味更香濃😙—🐥香辣烤雞腿($32/份)烤雞腿份量十足,雞肉滑溜,調味得宜,滋味滿滿😎—🫓網紅苕皮($18/串)苕皮煙韌可口,夾著酸豆,口感層次一流👍🏻—🍆烤茄子($38/條)蒜蓉生燒茄子入味十足,茄子肉質鬆軟,表面帶有一層微焦的焦香,再配合濃郁的蒜蓉醬汁,惹味可口👅—🍄金針菇($30/3串)金針菇吸收燒烤醃味,爽脆美味🤤⋄✦ 飯類 ✦🍚米飯($

====—====—====—====—
✦ 爆款推薦 ✦
🐸酸湯牛蛙($198/份)

✦ 經典美味 ✦
🕊️小炒鵝腸($128/份)

✦ 燒烤酒場 ✦
燒烤係店內招牌,梗係要點番幾款先夠暢快😝
🐄牛肉串($36/3串)

牛肉串比一般吃到的更嫩滑,肉味更香濃😙

🐥香辣烤雞腿($32/份)

烤雞腿份量十足,雞肉滑溜,調味得宜,滋味滿滿😎

🫓網紅苕皮($18/串)

苕皮煙韌可口,夾著酸豆,口感層次一流👍🏻

🍆烤茄子($38/條)

🍄金針菇($30/3串)

金針菇吸收燒烤醃味,爽脆美味🤤

✦ 飯類 ✦
🍚米飯($12/個)

飯粒煙韌,大碗又飽肚😉
====—====—====—====—
📌店名:長沙滿哥 (西環)’
📍地址:西環西營盤德輔道西156-160號頤庭酒店4樓
2024-08-02
2024-11-15 0 浏览
食川菜好多時都會比較油膩&重口味‼️我好鍾意食川菜,但每次食完都好有罪惡感😛西環呢間川菜館真係岩哂我口味🤩味道唔會太濃味,又唔油膩,又可以過足食川菜嘅癮‼️食左4樣嘢,全部都好好食「干鍋去骨鴨掌」呢個真係係香港先至敢食呢個干鍋唔辣的,但十分惹味❤️鴨掌煮到唔會淋到無咬口,正份量相當之豐富,仲有炸鵪鶉蛋「農家小炒肉」呢道菜式係內地非常之出名,但每次食都非常之多油,有好多油浸住啲肉所以最欣賞呢度炒得夠乾爽啲肉又唔會太多脂肪,完全係我嘅口味仲有白木耳,爽爽脆脆下次想再食呢道菜,我一定會嚟呢間❤️「干煸四季豆」淨係齋睇四季豆嘅顏色已經知炒得好靚每一條仍然好翠綠,入口保持到脆度肉燥調味好balance,一啲都唔會過咸呢度除左有小菜外,仲有串燒食㗎‼️
食川菜好多時都會比較油膩&重口味‼️
我好鍾意食川菜,但每次食完都好有罪惡感😛
西環呢間川菜館真係岩哂我口味🤩

味道唔會太濃味,又唔油膩,又可以過足食川菜嘅癮‼️
食左4樣嘢,全部都好好食

「干鍋去骨鴨掌」
呢個真係係香港先至敢食

呢個干鍋唔辣的,但十分惹味❤️
鴨掌煮到唔會淋到無咬口,正
份量相當之豐富,仲有炸鵪鶉蛋

「農家小炒肉」
呢道菜式係內地非常之出名,
但每次食都非常之多油,有好多油浸住啲肉

所以最欣賞呢度炒得夠乾爽

啲肉又唔會太多脂肪,完全係我嘅口味

仲有白木耳,爽爽脆脆

下次想再食呢道菜,我一定會嚟呢間❤️

「干煸四季豆」
淨係齋睇四季豆嘅顏色已經知炒得好靚

每一條仍然好翠綠,入口保持到脆度
肉燥調味好balance,一啲都唔會過咸

呢度除左有小菜外,仲有串燒食㗎‼️
2024-11-11
2024-11-14 0 浏览
西環真係好多嘢食 呢間喺正地鐵站隔離🤙🏻食啲比較特色嘅中菜 小炒居多✅❣️農家小炒肉 $128有驚喜~ 其實係青椒炒肉 但係佢嘅青椒完全冇生嘅味道🫑 又唔會好苦 食落都幾辣🔥👄落咗好多蒜頭好香🧄 配上五花腩片勁惹味啊‼️呢個菜係超級送飯 真係白飯殺手🍚 ❣️口水雞 $98雖然歸類係涼菜但係其實係熱嘅😂份量都頗多 鋪上滿滿嘅辣椒醬 但其實唔算辣🌶️❣️手撕包菜 $68 呢個係酸辣味🙆🏻‍♀️用咗啲黑醋炒層次豐富🫶🏻食落又唔會好油 每片包菜都好有味❣️米酒湯圓 $15非常出色👍🏻 呢個價錢簡直太抵了‼️係酒釀丸子咁 糯米丸子好煙靭 釀酒嘅米甜甜的🥳 仲要加咗啲蛋花 係一個滿分嘅甜品🥹
西環真係好多嘢食 呢間喺正地鐵站隔離🤙🏻

❣️米酒湯圓 $15
非常出色👍🏻 呢個價錢簡直太抵了‼️

• 米酒湯圓
  • 農家小炒肉
餐廳係頤庭酒店, 皇后大道西既門口入再有電梯上入口就係地鐵AI出口隔離非常方便!!3樓同4樓都係湘菜, 今日先試4樓既長沙滿哥湘菜係湖南省本地地方傳統菜系主打一個辣味豐富, 製作嚴謹今日黎既長沙滿哥除左小菜仲有串燒先黎3串羊肉串肉表面輕輕有焦邊, 入口首先係薑味然後就係羊肉味膻味不算突出, 平時唔食羊既我都食到肉質仍然保留到水份, 以家一路打字一路都流口水砂鍋蛙蛙雞用GAS爐熱住砂鍋裝滿牛蛙 (田雞) 同埋雞件味道香濃惹味. 又係一個白飯小偷有機花菜花菜香香脆脆, 入口滿滿既酒醬香同肉既油脂香如果可以大片D既肉片會更佳!
餐廳係頤庭酒店, 皇后大道西既門口入再有電梯上
入口就係地鐵AI出口隔離非常方便!!
3樓同4樓都係湘菜, 今日先試4樓既長沙滿哥
湘菜係湖南省本地地方傳統菜系
主打一個辣味豐富, 製作嚴謹
今日黎既長沙滿哥除左小菜仲有串燒
先黎3串羊肉串
肉表面輕輕有焦邊, 入口首先係薑味然後就係羊肉味
膻味不算突出, 平時唔食羊既我都食到
肉質仍然保留到水份, 以家一路打字一路都流口水

砂鍋蛙蛙雞
用GAS爐熱住砂鍋
裝滿牛蛙 (田雞) 同埋雞件
味道香濃惹味. 又係一個白飯小偷

有機花菜
花菜香香脆脆, 入口滿滿既酒醬香同肉既油脂香
如果可以大片D既肉片會更佳!

2024-11-13
2024-11-13 0 浏览
最近嚟咗呢間長沙滿哥💗佢哋嘅酸菜魚好好食喎🥹💗魚片鮮嫩,搭配酸菜嘅獨特酸味,飲落去勁開胃。酸菜嘅香氣與魚肉完美結合,令整道菜味道層次分明😚好食!重有燒茄子同生蠔,係爆多蒜🥳🥳🥳🥳我勁鐘意特別係一上枱香到癲!!估唔到呢到有麵筋同苕皮!😚😚之前試過一次完全沉迷左🤣💗麵筋,勁彈牙😚而苕皮就有種特別嘅口感整體味道清新又有層次,真心好食喎😚😚😚我覺得都幾適合朋友聚會或者家庭聚餐😚😚
最近嚟咗呢間長沙滿哥💗

佢哋嘅酸菜魚好好食喎🥹💗
魚片鮮嫩,搭配酸菜嘅獨特酸味,
飲落去勁開胃。
酸菜嘅香氣與魚肉完美結合,
令整道菜味道層次分明😚好食!

重有燒茄子同生蠔,
係爆多蒜🥳🥳🥳🥳我勁鐘意
特別係一上枱香到癲!!

估唔到呢到有麵筋同苕皮!😚😚
之前試過一次完全沉迷左🤣💗
麵筋,勁彈牙😚
而苕皮就有種特別嘅口感
整體味道清新又有層次,真心好食喎😚😚😚
我覺得都幾適合朋友聚會或者家庭聚餐😚😚

2024-11-05 46 浏览
間中都會好想食啲辣辣地既川菜,就搵左呢間地道川菜串燒試下🤟🏻,整體味道都好地道,香辣烤雞腿 🍗串燒既靈魂人物孜然粉,滿滿既灑滿雞腿全身,肉質都嫩口,味道入味烤茄子🍆蒜香味濃郁,超級惹味,茄子都好juicy炭烤生蠔🦪生蠔大大隻,蠔身肥美,肉感飽滿多汁烤豬蹄骨膠原滿滿既豬蹄,豬皮烤到好q彈,完全冇肥膩感炭烤韭菜手撕包菜🥬包菜都好惹味,口感爽脆清甜,帶啲啲香辣味土豆絲🥔清爽脆口既土豆絲都係必叫菜式之一😍,酸酸辣辣咁勁好食🤤,會忍唔住一啖接一啖咁係咁食長沙炒粉一上枱就聞到好香,鑊氣好夠食串燒點可以唔飲王老吉😂😂😂

香辣烤雞腿 🍗

烤茄子🍆
蒜香味濃郁,超級惹味,茄子都好juicy

炭烤生蠔🦪
生蠔大大隻,蠔身肥美,肉感飽滿多汁

烤豬蹄
骨膠原滿滿既豬蹄,豬皮烤到好q彈,完全冇肥膩感

手撕包菜🥬
包菜都好惹味,口感爽脆清甜,帶啲啲香辣味

土豆絲🥔

長沙炒粉
一上枱就聞到好香,鑊氣好夠

食串燒點可以唔飲王老吉😂😂😂

2024-11-04 97 浏览
今次我同朋友就去甘西營盤一間地道嘅湘菜館食晚飯。呢湘菜館除咗有大量惹味串燒之外,仲有特色好多款特色湘菜我哋首先就叫咗前菜🥬芥末秋葵$68- 秋葵好新鮮,只要清清點上豉油汁都已經非常爽口好食🍢羊肉串$36(3串)🍗烤豬蹄$38- 串燒都非常惹味,羊肉串燒得唔乾身,好好食;烤豬蹄有兩隻份量十足,皮脆肉嫩⭐黃花菜炒豬肚$168- 豬肚爽口,黃花菜清甜,配搭恰到好處⭐鳳尾腰花$118- 豬腰幼切開花,配上辣椒粒一齊炒,夠曬嘢未開胃送飯真係一流😋當然唔少得我最鍾意嘅甜品🍡米酒湯圓$15- 呢個米酒湯圓非常有驚喜,係我食過咁多米酒湯圓入邊最足料最好味嘅🤩
今次我同朋友就去甘西營盤一間地道嘅湘菜館食晚飯。

呢湘菜館除咗有大量惹味串燒之外,仲有特色好多款特色湘菜

我哋首先就叫咗前菜
🥬芥末秋葵$68
- 秋葵好新鮮,只要清清點上豉油汁都已經非常爽口好食

🍢羊肉串$36(3串)
🍗烤豬蹄$38

⭐黃花菜炒豬肚$168
- 豬肚爽口,黃花菜清甜,配搭恰到好處

⭐鳳尾腰花$118

當然唔少得我最鍾意嘅甜品
🍡米酒湯圓$15
2024-11-03
  • 鳳尾腰花
  • 米酒湯圓
  • 芥末秋葵
2024-11-04 24 浏览
距離香港大學唔遠,以及鄰近中上環寫字樓,都係放lunch或者夜晚放工放學後happy hour嘅好去處,lunch set可以叫餸食飯,夜晚就可以食燒烤串燒飲啤酒,而且佢哋嘅辣嘅程度有唔同程度選擇適合香港人同埋食得辣嘅內地朋友▪️小炒鵝腸:完全超乎想像,鵝腸好有咬口唔會太腍,爽口得來又少少煙靭,而且份量十足,加個白飯真係一流美味指數:🌟🌟🌟🌟🌟▪️開胃鳳爪:個名叫鳳爪,目的就真係要你開胃,辣味十足,俾人好醒神嘅感覺,最大驚喜係除咗鳳爪,跟碟仲會俾埋膝蓋位置就好似滷水雞軟骨一樣美味指數:🌟🌟🌟🌟▪️紅糖發糕:之前未接觸或者未聽過,第一次食呢個甜品,賣相似馬拉糕,但係味道有啲驚喜,唔算好甜有紅棗嘅味道而質地就是馬拉糕美味指數:🌟🌟🌟🌟🌟

美味指數:🌟🌟🌟🌟🌟
美味指數:🌟🌟🌟🌟
美味指數:🌟🌟🌟🌟🌟

週五下班後走到西環夜繽紛,難得香港仍有餐廳營業至夜深湘菜館充滿濃濃的舊中國風味,有大細枱及梳化裝修簡潔明亮乾淨,卡位古色古香,適合一大班朋友聚聚主打地道風味湖南菜及多款不同串燒,充滿特色爆款推介干鍋牛蛙,煮得香口,辣而美味,口感嫩滑田園時蔬有機花菜炒至爽口惹味,非常下飯強烈推薦網紅苕皮煙韌可口,夾著酸豆,層次一流燒烤酒場去骨鴨掌大小適中,肉質緊實Q彈有嚼勁下酒好菜炭烤韭菜帶焦香,充滿大排檔風味長沙炒米粉原來是河粉,有鑊氣之餘又大碟
週五下班後走到西環夜繽紛,難得香港仍有餐廳營業至夜深
湘菜館充滿濃濃的舊中國風味,有大細枱及梳化
裝修簡潔明亮乾淨,卡位古色古香,適合一大班朋友聚聚
主打地道風味湖南菜及多款不同串燒,充滿特色
爆款推介干鍋牛蛙,煮得香口,辣而美味,口感嫩滑
干鍋牛蛙
田園時蔬有機花菜炒至爽口惹味,非常下飯
有機花菜
強烈推薦網紅苕皮煙韌可口,夾著酸豆,層次一流
網紅苕皮
燒烤酒場去骨鴨掌大小適中,肉質緊實Q彈有嚼勁
去骨鴨掌
下酒好菜炭烤韭菜帶焦香,充滿大排檔風味
炭烤韭菜
長沙炒米粉原來是河粉,有鑊氣之餘又大碟
長沙炒米粉
2024-11-01
干鍋牛蛙
網紅苕皮
去骨鴨掌
長沙炒米粉
2024-10-29 41 浏览
今晚食左湘菜。第一碟嚟嘅係長沙臭豆腐一上菜已經有濃濃既臭味,不過我同朋友都接受到,所以都ok。 食落口,豆腐炸到香脆乾身再吸收返醬汁而變得煙靭有咬口;醬汁微辣微咸,味度濃而不膩。清炒時蔬蒜蓉清炒油麥菜,味道適中,有鑊氣,火喉剛好燒烤食物叫了生蠔、扇貝王、鮑魚及網紅小黃魚。生蠔同扇貝王配搭蒜蓉燒係絕配。原味燒鮑魚非常爽口彈牙,加上廚師界花先再燒,鮑魚唔會過熟變得靭。小黃魚加了辣粉好惹味,燒至外面金黃小小焦香,入面剛好唔會太乾。First Dish: Changsha Stinky TofuAs soon as the dish arrived, a strong odor filled the air. However, both my friend and I could handle it, so it was fine. The tofu was fried to a crisp, absorbing the sauce and becoming chewy; the sauce was slightly spicy and salty, rich in flavor withou
今晚食左湘菜。
第一碟嚟嘅係長沙臭豆腐

清炒時蔬
蒜蓉清炒油麥菜,味道適中,有鑊氣,火喉剛好

燒烤食物

As soon as the dish arrived, a strong odor filled the air. However, both my friend and I could handle it, so it was fine. The tofu was fried to a crisp, absorbing the sauce and becoming chewy; the sauce was slightly spicy and salty, rich in flavor without being overwhelming.

Stir-Fried Seasonal Greens

Garlic stir-fried Romaine lettuce had a balanced taste, with a nice wok aroma and just the right amount of heat.

Grilled Food
We ordered oysters, king scallops, abalone, and the popular small yellow croaker. The combination of garlic grilled oysters and king scallops was perfect. The grilled abalone was very tender and springy, and the chef expertly grilled it to avoid overcooking. The small yellow croaker, sprinkled with chili powder, was flavorful, grilled to a golden brown with a slight crisp on the outside while remaining juicy inside.
2024-10-27 54 浏览
星期日,陪婆婆去德輔道西「海味街」採購。婆婆喜歡食辣,於是和她食湖南菜。這間湘菜館在頤庭酒店4樓,據說平日中午人頭湧湧,因為午市客飯很便宜,今日假期,相對人少些。婆婆平日自己一個人食飯,不會大魚大肉,所以我點了兩個小菜,有魚有肉有蛋,讓她滋補一下。這兩個都是非常好下飯的菜,所以白飯少不得。黃骨魚煮荷包蛋($298)黃骨魚肉嫩味鮮,油脂豐富,少刺,缺點是魚體不大,所以多用來煮湯。現在餐廳用荷包蛋來煮,更是蛋白質滿分。湯底奶白,鮮香濃郁,魚好食,湯好飲。婆婆說飲完覺得全身溫暖,我說北方婦女坐月都是飲這湯呢。小炒黃牛肉($168)這道湖南家常菜夠火喉,簡單的牛肉加唐芹,真是又香又辣又嫩。

黃骨魚煮荷包蛋($298)
黃骨魚煮荷包蛋

小炒黃牛肉($168)
這道湖南家常菜夠火喉,簡單的牛肉加唐芹,真是又香又辣又嫩。
2024-10-27
午餐
黃骨魚煮荷包蛋
小炒黃牛肉
最近去到小西灣嘅一間主打湖南菜嘅餐廳——長沙滿哥🍜。呢一間餐廳有好多款不同湖南菜,展現出地道嘅湖南風味,而今次我就點咗農家小炒肉、小炒黃牛肉、干煸四季豆及燒茄子🍆,當然唔少得要白飯啦🍚😋😋⭐️ 農家小炒肉新鮮嘅瘦肉配上尖青椒、蒜茸炒到金黃色✨,還加入了白色的雲耳增添爽脆嘅口感,鹹香中帶著一絲點微辣🌶️,好惹味!一定要配白飯食!⭐️ 小炒黃牛肉牛肉鮮嫩多汁,融入了各種調味料,味道濃郁💯,因為加入了辣椒🌶️所以這一道菜底有一點點辣,好惹味!⭐️ 干煸四季豆豆角食落去都好清甜🍃,成道菜鑊氣好夠,豆角炒至外焦內嫩,再加入超香濃的炸辣椒,令成道菜都好香!⭐️ 燒茄子茄子煮得岩岩好,還吸收了蒜香醬汁的精華🧄,先將茄子和醬汁攪拌,然後再一起吃,淡淡茄豬肉😋爽!

⭐️ 農家小炒肉

⭐️ 小炒黃牛肉

⭐️ 干煸四季豆

⭐️ 燒茄子
今日突然間想食啲重口味嘅小菜😋就嚟試吓呢間湖南菜🏮喺西環呢區都有唔少類似嘅餐廳但係呢間嘅口味就比較正宗❤️而且選擇比較多有辣有唔辣🌶️小菜同燒烤都值得一試🥰⭐️ 小炒黃牛肉 🐮黃牛肉既肉味濃有口感😊整體味道唔會太油膩適合香港人口味🤩⭐️ 辣子雞丁 🍗雞丁炸得香口配上辣椒同花生嘅味道🥜整體好香口⭐️ 泉水豆腐燜荷包蛋 🍳食完重口味嘅菜式就食得比較清淡🤍豆腐滑嫩帶豆香🤩係好有家庭口味既菜色呢⭐️ 燒辣椒皮蛋 🥚皮蛋用料不錯帶流心口感🥹 配上燒辣椒黎食香氣有特色❤️‍🔥⭐️ 炭烤韭菜 🥬韭菜帶焦香好惹味🔥充滿大排檔嘅口感同風味

⭐️ 小炒黃牛肉 🐮
黃牛肉既肉味濃有口感😊整體味道唔會太油膩適合香港人口味🤩