2023-03-27 387 浏览
中環有好多拉麵店,最愛的店依然是這裡。位於九如坊,位置真係一點也方便,次次都要行勁遠, lunch time來到還需要等一段時間才能入內,但依然無阻我的決心。最貴的no.1拉麵,有數塊脆卜卜的紫菜,半熟蛋,多片叉燒,以及一些配菜,價錢好抵食。拉麵湯底有濃郁的豬骨湯, 味道突出。開放式拉麵所,能夠看到師傅埋頭苦幹,師傅多年也沒有變,水準一直能夠維持不變。
中環有好多拉麵店,最愛的店依然是這裡。

1K
2023-02-25 484 浏览
歌賦街一帶日本菜餐廳林立,尤其是拉麵店,最近愛上在中上環區找拉麵店,讓我找到一間性價比較高。📍位置:近上環站 A2 出口,上斜路到九如坊盡頭。🏠環境:玻璃窗門面,室內呈L字形,左邊是吧台,右邊則是四人的木枱,座位是較狹小,不過這是拉麵店的特色,而且當時客人不多,我可以要求住窗邊的吧台,不用跟人夾枱,已經感覺舒服。🤵🏻服務:以紙下單,上菜快,收加一。🍽️午市:🥢No.1拉麵🍜 $115有四塊叉燒🥩、一個溏心蛋🥚開邊、幾塊紫菜、木耳絲、雪菜、京蔥,配料是相當豐富☺️,湯底骨膠原滿滿😁,但嚐不出味道😅,送一個湯匙的微辣芽菜,而不是像其他店可以任添。😚個人認為豬骨湯底以熊拉麵最棒,配料就是這間😝,叉燒特別多,叉燒有肥有瘦,也經過微煎,整體高質👍!

📍位置:近上環站 A2 出口,上斜路到九如坊盡頭。

🏠環境:玻璃窗門面,室內呈L字形,左邊是吧台,

🤵🏻服務:以紙下單,上菜快,收加一。

🍽️午市:🥢No.1拉麵🍜 $115

有四塊叉燒🥩、
😚個人認為豬骨湯底以熊拉麵最棒,配料就是這間😝,
叉燒特別多,叉燒有肥有瘦,也經過微煎,整體高質👍!
2023-02-17
  • No.1 拉麵
2022-12-16 631 浏览
幾年前食過呢間係九如坊嘅拉麵,已經留下好好嘅印象,今晚再度過嚟食,仍然係咁good。我叫咗No.1拉麵, 話明No.1, 梗係呢度signature嘅拉麵啦!有四塊叉燒,一個糖心蛋開邊,好幾塊紫菜,仲有木耳絲,用料十足,湯底又夠味,又唔算太鹹。天時凍凍地食啖熱辣辣嘅拉麵,真係一大享受。不得不提嗰位日本師傅,由於我今次坐吧枱,親眼睇住佢用心咁製作拉麵,佢一絲不苟,能夠同時處理湯底,又能夠煮啲麵嘅軟硬度適中,仲親手搞埋啲叉燒,實在專業👍。最鍾意食日本拉麵就係呢個原因,專業嘅師傅就係最好。有個客人臨走,呢位師傅仲親自出去送客,鞠曬躬咁,對客人賓至如歸,所以呢間拉麵我覺得又好食又有專業。

No.1 拉麵
No.1 拉麵
2022-11-04 629 浏览
Came at 1:30 PM and it was surprisingly empty, probably because everyone just finished their lunch.Again, my favourite joint in Hong Kong has got to be Nagahama no.1. Their ramen can be customised to my own liking: meaning super hard noodles, a thick broth, and more spring onions please.Got the spicy miso ramen this time and it was amazing as always. The most important thing is to add the beansprouts to the soup so it gets that extra kick.
2022-10-31
去附近wine tasting前打打底, 揀咗呢間經過好多次都冇食過嘅拉麵店, 一係已經食飽, 一係就被鄰近200米範圍嘅多間知名拉麵店吸引走咗相比普通拉麵店, 無論食物定裝修都更傾向係居酒屋京蔥拉麵 - 喜歡京蔥嘅我就要咗呢個, 如果有埋隻蛋就更好湯夠熱, 香濃幼滑, 唔係死鹹或者好重口味, 濃郁full bodied有骨膠原, 飲哂都冇問題;麵方面夠掛湯, 要求超硬都合乎預期, 食到尾都冇變到腍; 叉燒有2款, 個人喜歡慢煮多過炙燒, 更嫩更有肉味No.1拉麵 - No.1即係包羅萬有拉麵, 性價比最高, 我試咗啖高菜同溏心蛋, 高菜幾似雪菜減鹹版, BB辣解膩一流, 不過溏心蛋味道幾好只係略為熟咗少許沙甸魚乾 - 以為係罐頭沙甸魚大小, 原來係魚毛仔煎成脆片, 幾特別下酒一流燒魚餅 (小) - 日式魚餅較多麵粉同較腍送嘅芽菜有少許辣, 但有雪味美中不足平日晚市都幾靜, 希望小店可以捱得住如果木盤冇黑邊, 就真係無得彈

相比普通拉麵店, 無論食物定裝修都更傾向係居酒屋
京蔥拉麵
京蔥拉麵 - 喜歡京蔥嘅我就要咗呢個, 如果有埋隻蛋就更好

No.1拉麵
Orion
燒魚餅 (小)
燒魚餅 (小) - 日式魚餅較多麵粉同較腍
送嘅芽菜有少許辣, 但有雪味美中不足
平日晚市都幾靜, 希望小店可以捱得住
如果木盤冇黑邊, 就真係無得彈
2022-09-29
No.1拉麵
2022-09-30 725 浏览
喺九如坊歌賦街 一帶 日本菜餐廳林立,特別係近年呢度附近拉麵店越開越多, 今次就去返間喺九如坊已經有十年歷史嘅拉麵小店《長浜No.1拉麵》,係由福岡嚟嘅過江龍。 店內除左有拉麵,牆上都有介紹好幾款清酒 同埋有啲佐酒小食,加埋係日本人師傅坐陣,都幾有日本居酒屋小店嘅氛圍。一嚟當然係大大杯啤先,來自沖繩嘅 Orion 係屬於清爽淡麗型,收工大啖大啖轟就啱晒喇~ 欣賞佢凍嘅杯,厚實嘅兩吋泡,好係喺日本小店用餐嘅感覺。第一次嚟當然係試下佢嘅招牌拉麵《No.1 拉麵》啦~ 有叉燒、紫菜、木耳、蒽、高菜、蛋、簡單啲講, 即係乜都有咁滯喇~ 上枱見到佢個湯頭嘅顏色已經開心左,試埋個味, 係濃厚嘅豬骨湯呀~ 佢嘅叉燒都有兩款、一款係好似慢煮咁, 另一款就炙過, 我自己就鍾意無炙過果款多啲,炙過果啲其中一塊有啲燶。 配菜方面,所謂嘅「高菜」,即係漬過嘅芥菜,其實本質上即係香港人成日都食嘅 雪菜,食落都好似嘅,其實日本人家常菜加高菜係好常見嘅野,加落拉麵其實都幾好食,下次一定試下加佢個「明太子辛子高菜」。另一樣《No.1 拉麵》入面無嘅, 就係京蒽~ 爆多蒽拉麵一向都好多FANS,我

No.1  拉麵

另一樣《No.1 拉麵》入面無嘅, 就係京蒽~ 爆多蒽拉麵一向都好多FANS,我地都叫左京蒽拉麵試下,配置基本上都係一樣,只係配菜換成滿滿嘅京蒽,雖然始終唔係日本嘅京蒽(我估),同日本爆蒽拉麵嘅青澀感覺不大相同,但係配佢嘅湯頭叉燒同麵都非常不錯,都有日本FEEL。
京蔥拉麵

佢啲小食都似幾吸引,又叫左兩款試下,見到佢寫有《沙甸魚乾》有驚喜喎~ 嚟到點睇都覺得佢似白飯魚,上網一睇先知原來白飯魚係沙甸魚嘅一種嚟~ 真係長智識了。 佢有醬油同沙律醬兩種點畀你點,兩種出嚟嘅效果係完全唔同,有趣~ 點沙律醬就香口好多 , 點醬油就鮮味好多,呢樣野喺屋企都可以學下
沙甸魚乾

另外仲叫左個燒魚餅, 好食嘅正常發揮,唔會太過油但係KEEP 到香口,咁當然講喜感就一定無沙甸魚乾咁開心嘅~
烤魚餅

唔洗考慮,一定會回頭!
No.1  拉麵
  • No.1拉麵
好耐之前食過呢間拉麵店 印象非常深刻 因為湯底超濃郁🤤從未試過 今次經過附近 專程黎再次回味🥰🥇No.1 ラーメン🍜真系冇改錯名 系我心中真系no.1既豚骨拉麵👍🏻賣相好豐盛 有2隻開邊唐心蛋 4塊叉燒 4塊紫菜 配上木耳 蔥同自家製高菜✌🏼好多餸湯底以純豬骨熬製 所以呈奶白色 飲落非常厚身 好重骨膠原☺️feel到好足料咁去熬個湯底 而且吾油膩😍食完個麵仲飲左大半碗湯 之後都吾覺口渴 證明冇落味精🏆叉燒厚薄適中 每塊都經過炙燒 食落有啲焦香味😂木耳爽口 好fresh高菜帶微辣 將湯底帶黎更多層次 中意食辣既朋友可以加埋辣芽菜食 更惹味🤗ごちそうさま😋店內仲有好多款拉麵選擇 但我覺得no.1ラーメン最抵食 比其他大慨貴10蚊 就有曬咁多餸 而且份量多啲😂總括黎講呢間拉麵店湯底超濃 同一般鋪頭吾同 絕對值得一試😝👍🏻

🥇No.1 ラーメン🍜
no.1拉麵
  • no.1 ラーメン
  • No.1拉麵
2022-07-03 904 浏览
低調日本長浜No.1拉麵🍜唔打唔撞喺中環行黎行去搵餐廳,行到入小巷發現有間日本🇯🇵過江龍!拉麵師傅係日本黎 對食物既執著不用懷疑😛 No. 1 拉麵服務員非常細心問我地需不需要芽菜,湯底係好濃好多骨膠原😏 豚肉肥瘦適中,本身已經有流心蛋同紫菜木耳,非常豐富每啖都有唔同嘅餸,適合貪心嘅小編!芥辣八爪魚 🐙 如果中意芥辣味同海鮮既朋友係一定一定要叫,可以唔食拉麵依個必食!又鮮又辣😛5分滿分💛味道 4.5環境 4.5服務 4.5性價比 4.5
低調日本長浜No.1拉麵🍜

No1  拉麵
芥辣八爪魚
  • 芥末八爪魚
2022-06-01 880 浏览
是日有事要去港島,朋友提議來長浜No.1拉麵食午餐,因她有好一段時間沒來過,有點心心念念!自己很少去中環,在朋友帶路下來到九如坊,這條街的食店不多,後一條街歌賦街有較多的食店,也有些著名食店啊!剛好12nn來到拉麵店時滿座,拉麵店細細間的,座位不多,大約20個位左右,幸好很快便有位子空出,可以入座。拉麵的選擇足夠,我和朋友都點選玉子拉麵,配料有溏沁蛋﹑叉燒及木耳絲。長浜No.1拉麵是來自日本九州博多的拉麵店,博多拉麵的特徵是乳白色的豬骨白湯及細麵為原料。一提到豬骨湯底,多會想到濃厚,充滿膠質的湯,而這店的豬骨湯底卻是清爽鮮甜不油膩。細麵質感軟滑,不會煮得太稔。叉燒經炙燒,質感軟稔易咬又夠香。木耳絲爽口,溏沁蛋夠入味,仍帶有流心狀態~~另有辣芽菜可請店員refill,芽菜夠辣,但略略稔身了一點。吃完一整碗麵,也不會覺得膩滯,是清爽風的豬骨湯拉麵!大概12:30pm左右,店門外就開始有候位的短短人龍了~~

玉子拉麵
辣芽菜 (右)

2022-04-09
玉子拉麵
2022-05-28 543 浏览
之前都知道e間拉麵一直都有幾多人排隊,今日同朋友早少少出發等左大概15分鐘就有位了~最吸引係玉子拉麵、叉燒拉麵、長浜No 1 拉麵,當中主要分別係玉子同叉燒嘅比例,而No. 1 拉麵就咩都有,岩哂第一次食嘅朋友~長浜No. 1 拉麵 $115三大塊紫菜,未浸湯仲脆架,有四塊炭燒過嘅叉燒,特別惹味,但係有兩塊可能浸耐左就hi啲,最欣賞係個湯底,豬骨味超濃郁又唔鹹,就咁飲都好正❤️總結:除左座銀嘅雞白湯拉麵之外,佢係少數令我係香港覺得滿意嘅拉麵🍜如果大家係拉麵控,不妨一試~評分(5⭐️為最高):環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️食物:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️如果喜歡我地嘅餐廳食野情報就follow@我地 hkfoodie_90s_couple啦~

長浜No. 1 拉麵 $115

評分(5⭐️為最高):
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️

2022-05-08 538 浏览
Guys, honestly was the best ramen I ever had. I ordered the vegetarian ramen and it was something magic. My husband ordered four gyoza portions, since they were amazing!!Honestly, will be my favorite ramen place to go every week!! Try it!!!
2022-05-03 483 浏览
今天過來這邊買東西,剛好肚餓就上網找找這兒有什麼吃,找到這家看見評價不錯,就走入去試試。 差燒味道不錯,湯底香濃,麵質我選了普通,口感很好,唯獨是配菜稍微少了一點,老婆的冷麵都好味道,冷麵份量適中,炸雞翼皮脆肉滑,火侯控制得恰當。
2022-05-03
✦喺社交平台嘅拉麵群組見到長期都有人推介呢間😅終於有機會試到🙈店舖主打最傳統既豬骨湯拉麵 配上最原始嘅拉麵配菜 令人諗起日本嘅味道🥹🥹🥹🥹🥹▾▾👍🏻🥇🍜𝙽𝚘.𝟷 𝚁𝚊𝚖𝚎𝚗 $𝟏𝟎𝟓 ▾必點既No1拉麵‼️湯底以純豬骨熬製 所以呈奶白色🍜飲落feel到湯底好厚身 食到隱隱約約嘅膠質 證明湯底真係好足料🤪 幾欣賞湯底濃而不鹹🙈純粹覺得稍為有少少油🙈 叉燒肥瘦比例幾好 而且最鍾意嘅幼拉麵掛湯能力都好好🤪🤪🌶🍜𝚂𝚙𝚒𝚌𝚢 𝙼𝚒𝚜𝚘 𝚁𝚊𝚖𝚎𝚗 $𝟗𝟖 ▾價錢同Number one Ramen差唔多 但係無咗粒蛋 而且配料都較少🥹 平時幾鍾意食辣都覺得呢個湯底稍為辣咗少少🥲🥲🥲覺得食落有一種幾辛苦嘅感覺 而且將豬骨湯嘅味道完全遮蓋☹️✦喺社交平台嘅拉麵群組見到長期都有人推介呢間😅終於有機會試到🙈店舖主打最傳統既豬骨湯拉麵 配上最原始嘅拉麵配菜 令人諗起日本嘅味道🥹🥹🥹🥹🥹▾▾✦✦╼ ╾💰 $𝟏𝟎𝟎𝘱.𝘱 ( 𝟐 𝚙𝚙𝚕 • 𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑)🏃環境舒適度: 𝟛.𝟠 / 𝟝💵ℂℙ值:𝟛.𝟠 /𝟝👀回頭率:𝟛.𝟠 / 𝟝✦✦╼ ╾💰 $𝟏𝟎𝟎𝘱.𝘱 ( 𝟐 𝚙𝚙𝚕 • 𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑)🏃環境舒適度: 𝟛.𝟠

▾▾
👍🏻🥇🍜𝙽𝚘.𝟷 𝚁𝚊𝚖𝚎𝚗 $𝟏𝟎𝟓 ▾
必點既No1拉麵‼️

🌶🍜𝚂𝚙𝚒𝚌𝚢 𝙼𝚒𝚜𝚘 𝚁𝚊𝚖𝚎𝚗 $𝟗𝟖 ▾

▾▾

✦✦
╼ ╾

💰 $𝟏𝟎𝟎𝘱.𝘱 ( 𝟐 𝚙𝚙𝚕 • 𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑)

🏃環境舒適度: 𝟛.𝟠 / 𝟝
💵ℂℙ值:𝟛.𝟠 /𝟝
👀回頭率:𝟛.𝟠 / 𝟝

✦✦
╼ ╾

💰 $𝟏𝟎𝟎𝘱.𝘱 ( 𝟐 𝚙𝚙𝚕 • 𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑)

🏃環境舒適度: 𝟛.𝟠 / 𝟝
💵ℂℙ值:𝟛.𝟠 /𝟝
👀回頭率:𝟛.𝟠 / 𝟝

No1  Ramen
2021-12-04 891 浏览
出開中環飲咖啡,去之前食碗麵打打底先,搵左呢間,人氣都唔錯。🔸No.1拉麵、玉子拉麵🍜豬骨湯底清甜濃郁而不油膩,唔會食完飽飽滯滯😂 炙燒肥叉比瘦叉出色啲,帶有好香嘅炭燒味,入口即溶🤤 木耳絲同高菜就一般啦,蛋黃有少少過熟🤏🔸板燒厚切牛脷👅牛脷好重牛味,燒得好香,附上嘅醬料有少少柚子胡椒味,點埋一齊食好正🥰🔸餃子餃子皮煎得幾脆🥟 味道一般啦😌📍#長浜No.1拉麵 (#中環美食)中環九如坊14號地下

🔸No.1拉麵、玉子拉麵🍜

🔸板燒厚切牛脷👅

🔸餃子
餃子皮煎得幾脆🥟 味道一般啦😌

📍#長浜No.1拉麵 (#中環美食)
中環九如坊14號地下
2021-10-13 774 浏览
呢度嘅拉麵質地彈牙唔會軟爛,豬骨湯底濃香有層次,唔會死鹹;叉燒燒得焦香,肉質正常,有豬肉香味;流心蛋熟度剛好,有蛋香;配菜份量都算多,令拉麵更豐富,呢碗拉麵真係唔錯! 🍜