2017-12-26 589 浏览
長發熱賣手打墨丸同手打魚蛋,只可揀一樣,墨丸少機會食,就食墨丸啦。好好彩落單後再賣多一碗墨丸麵,店員就大叫墨丸沽清!落咗單,要等一段時間先有得食。留意返,碗麵份量真係唔大,千萬唔好期望一碗夠飽。現場所見,男食客一般都會叫兩碗麵。粗麵鹼水味少,湯底夠熱,味精唔算落得太重手。墨丸每粒大細唔同,有嚼頭。見枱面有辣椒油,加少少入湯,成碗麵即時生猛晒,辣椒油唔係死辣,有一朕吸引你食的香味。嗜辣的,必食。嚟食麵,相信都係鍾情坐街邊開飯的風味,仲可以睇到店家點樣準備食物。今日撞正店家在處理門鱔,一邊仲同街坊閒話家常添。
墨丸粗麵

• 辣椒油
2017-11-29 606 浏览
唔好睇佢係大排檔,但價錢一D都唔平,仲有大家對環境唔好咁高要求!咁你會食得開心D!平時最鍾意食佢手打魚蛋同墨丸!尤其食淨魚蛋,唔係死實,係軟彈,出面無呢D質素!但~我第一口是飲啖湯先!唔係魚蛋因是大地魚湯底!正呀墨丸今天調味偏鹹,麻麻地豬手夠淋同入咪,食落口盡是骨膠原佢地d辣椒油都好正㗎!真正香辣是日二人叫了淨魚蛋、墨丸麵、豬手麵&韭菜花!埋單$13X 佢地有舖位,不過好多時見客人都是坐出去大排檔位,有風味D!但自己好懷念以前啲火水爐味(依家改用石油氣)必食魚蛋時令韭菜花美味豬手
唔好睇佢係大排檔,但價錢一D都唔平,
仲有大家對環境唔好咁高要求!咁你會食得開心D!

平時最鍾意食佢手打魚蛋同墨丸!
唔係魚蛋
因是大地魚湯底!正呀

墨丸今天調味偏鹹,麻麻地

豬手夠淋同入咪,食落口盡是骨膠原

佢地d辣椒油都好正㗎!真正香辣

是日二人叫了淨魚蛋、墨丸麵、豬手麵&韭菜花!
埋單$13X

佢地有舖位,不過好多時見客人都是坐出去大排檔位,有風味D!
但自己好懷念以前啲火水爐味(依家改用石油氣)
必食魚蛋
時令韭菜花
美味豬手
久聞石硤尾有間出名嘅魚蛋粉,星期日嚟到鋪頭冇開,只可以坐側邊位,應該係大排檔位,老實講周遭環境真係好麻麻,咁一場嚟到都要食架,於是我就叫左碗魚蛋河粉($33)試試佢嘅真功夫吧。呢度碗魚蛋粉的的式式,唔係好大碗,好在河粉都幾滑,魚蛋同魚片有魚味,唔腥。呢碗魚蛋粉質素幾高,不過用餐環境就真係好差,食完即走果隻,如果唔介意的話可以去食下嘅。介意的話,我會建議外賣魚蛋返屋企,煮麵時落幾粒,或者做打邊爐配料都唔錯。

2017-02-19 1331 浏览
香港現存二十幾間鐵皮屋大牌檔中,長發麵家是我幫襯最多的一間。儘管它入了鋪後,多少失去了昔日在街邊吃麵的風情,但至少其出品味道不變。呢間店以魚蛋出名,不是好彈牙那種,但卻十分有魚味。長發麵家還有一味老饕才知道的殺手鐧:豉油王撈麵。我愛配粗麵,麵條夠晒爽、彈牙及豉油香,更重要的是應該有下豬油,否則做唔到呢個咁油潤有香味的效果。今天再次重溫這道只是麵加葱加豉油加豬油的「簡單麵食」,依然咁好味。其實廣東麵食的傳統,就是要在撈麵時下豬油。雖然現代人以健康為由怕吃豬油,但老實說若非日日食,偶爾吃一次也不用太緊張吧。

呢間店以魚蛋出名,不是好彈牙那種,但卻十分有魚味。

• 豉油王撈麵
2016-11-07 1884 浏览
這間麵家在區內也是小有名氣,最喜歡是它的魚蛋和墨魚丸,下午茶時間經過附近;當然要吃一碗以解饞蟲。之前是街邊檔,現因維修關係,已經入舖了,衛生環境當然比之前好,但風味就減少了一點。一心來這裡就是要吃墨丸、魚蛋,當然不作他想了;另加一支忌廉汽水。墨丸魚蛋河~墨魚丸細細粒,一口一粒剛剛好,墨魚味香濃,咬下去還吃到一粒粒爽甜的馬蹄呢。;魚蛋彈牙且富魚香,形神俱備。每款只有三粒卻唔多夠喉😋
忌廉汽水
墨魚魚蛋河!
2016-11-05
墨魚魚蛋河!
  • 墨魚魚蛋河
2016-10-21 1054 浏览
好高興能做第一位食評家長發以前係街邊檔已經有好多人幫襯,不乏名星名人等(可能個老闆都唔知)最愛猪手麵,麵質爽夾彈相信用鸭蛋打,正到爆~另外豬手不太淋及有咬口,腩汁也是其精髓,加埋真係一絕。雖然牛腩就未試過~但可以肯定唔會差得去邊。
好高興能做第一位食評家
豬手麵
2016-10-14
$40 (宵夜)
豬手麵