2013-07-29
呢間素食館,我一定要提醒自己該唔可以再去幾年前去過一次,企堂大聲喧嘩,言語不甚雅致,叫一碟星洲炒米,辣味欠奉,算,可能素食點為素食人士或出家人,有可能需要戒辣,但星洲米最主要係咖喱味,咖喱味淡如無味,就似周星馳食神入面尐車仔咖喱魚蛋一樣,咖喱只在米粉表面,用筷子一夾,咖喱已經甩掉,最大件事係連鹹味都冇,唔好講其他材料事隔幾年,再次因為事情要到尖東,貪就腳上去食,都係蒲汗四蔬,完全冇改進,一樣係汁還汁,蔬還蔬,味道冇結合到,因為兩次都係一個人食,食咗飽肚就算,唔想再深究跟住2013年7月28號,又因事再去,今次因為同幾位朋友開會後,貪方便,到樓下呢間齋舖食,今次真係嚇親人先講干炒牛河大家享任何一間茶餐廳或者酒樓都應該叫過食過,可以話同星洲米一樣係廚房廚師嘅基本,可以話係食肆嘅兩大皇牌,點菜律之高,應該冇邊樣碟頭炒粉麵可以高得過佢,但係,呢度嘅干牛河差唔多可以話係冇色,干牛河最主要係老抽同生抽,炒到河粉上色,唔應該見到河粉本身嘅白色,但係佢呢碟干牛河,同星洲米米分上面嘅咖喱一樣無味同薄得見粉,一間食物館,如果呢兩樣炒嘢都做唔好,係咪可以評佢唔合格?另一碟賽螃蟹伊麵螃蟹無味已係意料之中,最特
先講干炒牛河
另一碟賽螃蟹伊麵
螃蟹無味已係意料之中,最特別係伊麵下一灘水,基本上呢個係一個炆餸,伊麵應該係用炆嘅方式做好,再加上炒好嘅賽螃蟹,灑上炸脆咗嘅素肉碎或者打碎嘅紅蘿蔔容,但係佢哋用素高湯將麵水煮,湯又冇味,再將伴碟嘅西蘭花水一齊放埋入碟,大家可以想像一下情況,合格嗎?
我問過網友,佢哋話呢間好食,我問點好食法,咁嘅水準都話好食?網友嘅答案非常咁精彩,佢話要撞啱師父至得
乜去一間餐館食飯要撞埋「師父到」至可以入去食???咁我點知佢哋幾時師父到!!!!!
我諗大家可能要去之前問問黃大仙或者觀音廟問下今日係咪適宜去食飯
@@"