餐厅: 陶源酒家
资讯:

餐厅: 陶源酒家
资讯:

2008-11-14 22 浏览
舊同事結婚,向來中式飲宴我都不喜歡早到,因為影完相後唔知做乜好。但男友卻想早點上去,我們 8 時到達,入到大廳,可以用人山人海嚟形容,斷估都應有擺接近 30 圍,近影相位置延伸一條等待拍照的人龍。我們被迫站在接待位,不知就裡的賓客還以為我們是迎賓,勁慘情。好不容易捱到晚上 9: 30,終於開席,菜式按次如下︰乳豬全體︰是晚我覺得最正o既一道菜式,皮脆肉嫩,好好味。上湯焗龍蝦︰唔食得,冇試。蜜糖豆帶子珊瑚蚌︰xo 醬好重手,但惹味,珊瑚蚌夠爽。炸蟹箝︰唔食得,冇試蟹皇翅︰唔食得,冇試鮑片鵝掌生菜︰鮑片 ok,鵝掌炆得入味亦夠腍;惟茨汁過多,浸到啲生菜好鹹好溜東星斑︰火喉過晒炸子雞︰一味多肉,冇乜雞味。荷葉飯︰冇食干燒伊麵︰麵夠乾身,但偏鹹了一點紅豆沙︰料足,超甜生果拼盤︰第一次去飲冇橙,換上已不合時令的各類瓜果美點雙輝︰冇食整體來說,服務尚算殷勤有禮,不過侍應經常收碟後唔記得俾過啲新碟;臨尾好似趕收工咁,這也難怪,散席都接近 11:45,唔快真係唔駛收工,絕對體諒。
好不容易捱到晚上 9: 30,終於開席,菜式按次如下︰
乳豬全體︰是晚我覺得最正o既一道菜式,皮脆肉嫩,好好味。
上湯焗龍蝦︰唔食得,冇試。
蜜糖豆帶子珊瑚蚌︰xo 醬好重手,但惹味,珊瑚蚌夠爽。
炸蟹箝︰唔食得,冇試
蟹皇翅︰唔食得,冇試
東星斑︰火喉過晒
炸子雞︰一味多肉,冇乜雞味。
荷葉飯︰冇食
干燒伊麵︰麵夠乾身,但偏鹹了一點
紅豆沙︰料足,超甜
生果拼盤︰第一次去飲冇橙,換上已不合時令的各類瓜果
美點雙輝︰冇食

2008-10-15 20 浏览
乳豬超趣鮑魚夠林炸蝦球夠爽東星班剛離骨, 正 !甜品 - 椰絲竽頭糕, 不甜超滑水餃麵 - 廣東麵夠爽侍應生上菜不夠專業, 有上菜位都會隨意搵個位就上菜客人飲完汽水或啤酒要等好耐才會幫客人添酒水地壇檯椅十分殘舊, 不潔, 有蚊子四圍飛
乳豬超趣

鮑魚夠林

炸蝦球夠爽

東星班剛離骨, 正 !

甜品 - 椰絲竽頭糕, 不甜超滑

水餃麵 - 廣東麵夠爽

侍應生上菜不夠專業, 有上菜位都會隨意搵個位就上菜

客人飲完汽水或啤酒要等好耐才會幫客人添酒水

地壇檯椅十分殘舊, 不潔, 有蚊子四圍飛

• 鮑魚
  • 乳豬
2008-06-11 28 浏览
六月7日,電視星期六晚,有線跟陶源灣仔分店舉行<肥媽賑災慈善素宴>,每位收費三百元,有歌星唱歌又有拍賣,氣氛很熱鬧, 三百元在陶源吃這頓素宴真的很抵啊.這間鮑魚專門店,弄貴價野就是強項, 想不到弄素宴都十分出色,簡簡單單的豆腐,冬瓜,菌類,在陶源的大師傅手中可以有這麼多變化,而且真的好好好好味…..菜單仲好有心思啊!1. 善果匯八方(鮮果田園沙律)2. 片片愛心齊相伴(西湖雙影脆) 3. 如意順利抗災情(愉耳紫蓮素燴) 4. 同心同德在此中(翡翠玉盆艷影) 5. 紅心再展翅(紅燒鼎湖素翅) 6. 共赴團圓夢(愛心千葉豆腐) 7. 同胞情永在(錦鏽羅漢卷) 8.積善有餘慶(崧子牡丹魚)不過,都要讚下陶源老闆全哥,當晚除了免費送出50席素宴之外,仲有成晚唔做生意,仲將之前訂左位既客戶,轉去其他分店,好多人以為佢想借賑災為名博宣傳,原來佢當晚要去北京人民大會堂領取一個國際飲食的最高榮譽勳章,為左今次賑災留係香港主持大局,真係唔話得,呢d真係叫善有善報,分店越開越多!

1. 善果匯八方(鮮果田園沙律)
2. 片片愛心齊相伴(西湖雙影脆)
3. 如意順利抗災情(愉耳紫蓮素燴)
4. 同心同德在此中(翡翠玉盆艷影)
5. 紅心再展翅(紅燒鼎湖素翅)
6. 共赴團圓夢(愛心千葉豆腐)
7. 同胞情永在(錦鏽羅漢卷)
8.積善有餘慶(崧子牡丹魚)

共赴團圓夢(愛心千葉豆腐)
同心同德在此中(翡翠玉盆艷影)
共赴團圓夢(愛心千葉豆腐)
同心同德在此中(翡翠玉盆艷影)
2008-03-18 14 浏览
今日朋友找我食飯,唔使諗又係去返老地方陶源。點心一般,點咗金網生煎飽、牛肉腸、灼菜心、翡翠XX餃、芒果糯米磁同埋蛋白杏仁茶。菜心太硬,唔夠爽,唔好食。芒果糯米磁麻麻哋(不過朋友話好食,侍應又極力推介)。鮑汁鳳爪又沽清,失望。整體嚟講,點心質素好似退步咗,連蛋白杏仁茶都無以前咁好食。
今日朋友找我食飯,唔使諗又係去返老地方陶源。

菜心太硬,唔夠爽,唔好食。
芒果糯米磁麻麻哋(不過朋友話好食,侍應又極力推介)。
鮑汁鳳爪又沽清,失望。

整體嚟講,點心質素好似退步咗,連蛋白杏仁茶都無以前咁好食。
2008-02-10 34 浏览
灣仔陶源的鮑魚點心一直都受到食家的追捧,特別是他的天下第一飽,原隻古法扣鮑魚,遼參,瑤柱等,這個大鮑,我估至少有8吋直徑,售價$128,不過,唔係貴,裡面真的是真材實料,單是那隻鮑魚都是古法扣的,用上十多個小時,剩係食火工都抵啦,而且仲有咁多珍貴材料!不過,最令人雀躍,就是在灣仔陶源經常見到好多明星,好似早排,一個星期,我去飲茶時,就見過谷德昭同葉璇,睇番電視新線娛樂台既昧力昭人,原來是來介紹陶源鮑魚!另外,我又見到溏心風暴的演員,李司棋,夏雨,關菊英,陳豪,穿上賀年衣服來吃飯.....看來陶源又成另一間明星食堂了!

2007-09-30 37 浏览
點心食品及裝潢一般或者是冀望過高,一間滿以為高級食府,枱上放有menu七千多.八千多的鮑魚價目表,吾係掛...竟然有人推住個三尺高紅A膠筒在你枱邊行過,仲吾係一次,在一般酒樓也難得一見.放眼四望又不是全場爆滿,但落order慢,出點心又慢,連埋單都慢.得啖笑!!
2007-08-04 27 浏览
午餐來說,很少飲茶,要飲,多是早上。是日四個人來飲茶,來這裡,因為有得訂位之餘,地方都算是坐得舒適。外表看來不錯,但原來檯是擺得都幾密,儘量利用午市時間做多點生意,無可厚非,不過環境一欄,扣一點分。最遲叫的帶子過橋米線,卻早過所有點心先上檯。一大窩湯加上切片帶子及勝瓜,墊底有不少的米線,幾大堆頭。味道清清地,帶子雖然一開三至四薄片,但算有鮮味。有點味精,但情況也可以接受,88蚊,貴了一點,但四人分,一人也有兩碗左右。點心方面,舊式的如叉燒包、山竹牛肉、春卷等等,都算不錯。其他的,水準參差。煎腸粉煎得一面硬脆的,著實不懂欣賞。百花釀豆腐味道非常淡,不是憑口感也不知是在吃蝦膠。豆苗餃也都是皮厚厚,而味道淡淡的。千層糕幾夠鬆軟,卻不夠甜。人客多,侍應人手不太足夠,不過態度是不錯的。埋單二百四十幾,算是不貴。

人客多,侍應人手不太足夠,不過態度是不錯的。

埋單二百四十幾,算是不貴。
2007-04-19 22 浏览
老板請客,我負責book枱但忘記睇食評,咁就出事...李小姐講得冇錯,剩係服務水準已經嚇死人。聽電話既姐姐,電話講完一句"喂"之後,就咁叫人等等,等佢聽完第二個電話先,如是者等咗有5、6次。問佢有無午市套餐7位用,十問九唔知,最後佢fax咗6、8-10、12位用比我。之後我再打電話比佢book7位要6位用($688)午市套餐,到時再加點心。點知...點知一行7人,佢竟然比咗個4位用($698)午市套餐,我老板問D 侍應,佢十問九唔知。問經理想話 check 單,點知佢叫我老板再order 過D 餸..點呀..班人食咗大半點叫。都唔知有無攪錯7個人點會食4位用套餐?!!!嗰道d 經理發緊夢..就算有幾多廣告都係假。
2007-03-01 48 浏览
未開始評審食物前,剩係服務水準已經嚇死人。由打電話訂開始,已經覺得呢間酒家不知所謂。就算食物有幾好味,都唔會有再幫親既念頭。講返聽電話既姐姐,一起個電話講完一句喂之後,就咁叫人等等,等佢聽第二個電話先。如是者有五、六次都係咁。佢咁樣叫聽電話咩,叫hold 電話咋。仲有,十問九唔知。想話lunch book 間房一班人食餐晏,都明知有最低消費,平時大約二千蚊度。點知一個話二千,另一個話四千,第三個又話四千幾。搞錯呀?突然比平時多成倍,佢話係,因為剩下一間房。咁唔老實,咁都有坐地起價。到食物方面,菜只是一般,都唔知有咩特別,同其他酒家分別不大。
2007-02-22 26 浏览
陶源,這名字使人想起陶淵明的桃花源記,名字高雅,是文人雅士芸集酬唱之地,而以此為名之酒家,使人有一份莫明的親切,應為高雅之所。在此嚐過一頓,大失所望,水平不如市井之肆,雖裝修雅潔,而食品卻在之水平之下;台上品肴,不值一哂,比之坊間十元小食,尚有不如。龍蝦伊麵,沒有龍蝦之鮮美,肉鬆而味木,汁淡如水,龍蝦為下價之貨,不新鮮,以此作菜,食之無味,空有龍蝦之名,而失其味。伊麵作底,去其汁,方可下口,聊作充飢,實暴殄天物。海參作煲,配上劣質菌類,其菌粗糙,如吃樹枝。海參未透,生硬如石,沒有柔軟之感,也帶不出其味,海參姑菌同作一煲,互不交融,廚藝之一般,配料之粗疏,莫過于此。清炒芥菜,出水不足,尚有苦味,較之龍蝦海參,已是上上之選。飯後送上甜柑,味甘而肉厚多汁,從前吃水果盤只是一般,而今次卻美味異常。人生變幻, 行樂無常,好酒好菜,往往讓人忽咯水果之美,或不屑一顧,或輕口淺嚐,當好菜不再之時,方知水果之可愛,其自然之美,更勝人工佳餚。想到此,頓覺心滿意足。做人處事,總要居安思危。好吃的,自然要多吃;不好吃的,也不足為憂,總可以在其他地方找到其可愛之處。若永遠只求好吃好喝的,有天不能如願,豈不是要呼

人生變幻, 行樂無常,好酒好菜,往往讓人忽咯水果之美,或不屑一顧,或輕口淺嚐,當好菜不再之時,方知水果之可愛,其自然之美,更勝人工佳餚。想到此,頓覺心滿意足。做人處事,總要居安思危。好吃的,自然要多吃;不好吃的,也不足為憂,總可以在其他地方找到其可愛之處。若永遠只求好吃好喝的,有天不能如願,豈不是要呼天嗆地?嚐膽之後,世界是另有洞天的,問題是我們有沒有這個雅量而已。
2007-01-17 21 浏览
這裡飲茶的食物真的不錯。必食的是煎蘿蔔糕,每枱都會叫。排骨牛肉蝦餃奶皇鮑,鮑汁鳳爪等都有一定的水準,粥就一時時,但中午食Set要小心啦~食物OK但人手真係好不足夠,早上飲茶埋單起碼等10分鐘,中午爆哂時好多人的,夜晚就唔建議嚟,次次都強迫D客食貴價鮑魚,唔叫就口黑面黑,
1K
2006-12-27 30 浏览
姑丈請食lunch,一枱12人,好不熱閙,選址陶源酒家。我從沒幫襯過陶源,但對這裡處理鮑參翅肚的投訴,倒是聽過不少;反而男友幫襯過午市,說水準還可以,也挺抵食的。今日一試,整體上感覺不太差,都算係一家大細飲茶的好地方,但埋單要成$1250,一點也不平,不過可能因為這次由姑姐發板點菜,點心小食多到堆滿成張枱,眾人食到爆肚離開。推介點心:- 蝦餃,皮夠薄夠firm,蝦的比例剛好,讚!- 脆麻花(見圖),夠脆,略嚴不夠鬆- 奶皇包,奶皇濃郁不甜膩,麵包超軟熟- 燒鵝半隻($165),皮脆肉中等嫩,不過有啲貴- 上湯菜心,最搶手印象中沒有太難食的菜式,較impressive只有蝦餃和奶皇包而已。整體上OK,不過有得揀一定唔會選擇嚟呢度飲茶。

推介點心:
- 蝦餃,皮夠薄夠firm,蝦的比例剛好,讚!
- 脆麻花(見圖),夠脆,略嚴不夠鬆
- 奶皇包,奶皇濃郁不甜膩,麵包超軟熟
- 燒鵝半隻($165),皮脆肉中等嫩,不過有啲貴
- 上湯菜心,最搶手

2006-10-27 26 浏览
I've been visiting this restuarant for many times; not because of it's food & service but convenient location. I had lunch with my family in this restaurant again (26 Oct 2006) and I am really sick of the waiter/waitress there (too hard-sell of expensive food, like bird's nest, abalone, spotted garoupa..etc). We were in a rush to finish our lunch within 45 minutes and even after we told them we are not interested....they still tried to pursude us (at least 8-10 times by different waiter/waitress). This is not the first time I've observed this problem & I hate being disturbed over & over during the meal.

Order of today:
1) 荷葉飯
2) Daily soup (small size)
3) 3 ordinary dim sum

It costed us HK$360 (for 3 people) and I think it's a bit overpriced. If I could find a better restaurant in Wanchai, I won't bother to go there again.
2006-09-20 38 浏览
有食家話荷葉飯在八九月時最好吃, 但這裡的荷葉飯一年到晚都好好吃呀!好值得一試, 中午時候最好先致電訂預訂, 否則好可能買哂呀!早兩星期和老公仔兩人都要叫一個荷葉飯食, 因為我太喜歡啦! (份量可供五位用)其他推介: 燒腩仔

其他推介: 燒腩仔
2006-09-17 36 浏览
前兩晩跟家人到這裡飯聚,點了很多很多菜,其中三樣最欣賞,乳豬,超滑豆腐炒雜菌和燒鱔.基本上前兩樣都好好,但燒鱔就嫌那塊皮稍為硬了一點,應該配上醬汁奉上會好一點.最後的水果味道也很好.但有一件事要訴大家,侍應極度硬銷吉品鮑和燉湯,好討厭呢!
最後的水果味道也很好.
但有一件事要訴大家,侍應極度硬銷吉品鮑和燉湯,好討厭呢!