2022-01-25 814 浏览
琴晚冇煮飯,打開app睇下附近有咩食😍見到康怡Aeon開咗間日式炸雞專門店🐔 雞笑,有個4人餐好吸引,即刻落單,好快食得。🌠🌟 app限定雞笑四人餐 $398南蠻炸雞便當(小)×4唐揚炸雞腿×4唐揚炸雞中翼×4雞笑丸子×4雞笑軟骨×2特製薯蓉沙律球(小)×4醬汁×4😍平時屋企好少整炸嘢,但其實小朋友同老公都鍾意食,所以叫外賣就啱曬。雞笑係🇯🇵日本有超過250家分店,提倡將炸雞變得健康,醃料由日本直送。🍴招牌菜唐揚炸雞塊,主推雞胸肉炸雞,健康不油膩,口感又較豐富。😍食後感:正宗日本滋味 ,炸雞脆卜卜,但係一啲都唔會油👍👍越食越想食,雞肉保留到豐富肉汁💧4款醬汁中,我最鍾意他他醬同蜜糖芥末醬。✔️他他醬酸甜開胃,幼滑的日本蛋黃醬,加上酸瓜碎的咬口,與炸雞perfect match 💯✔️ 蜜糖芥末醬蜜糖味好突出,香甜惹味。🥤飲品方面,除咗可選擇一般罐裝汽水外,我哋仲試咗🌠星星堂冷泡茶:洛神花玫瑰同檸檬薑綠茶雞笑同星星堂合作,後者係為自閉人士創立既社企。🌹兩款飲品都好清新,唔太甜,配炸雞一流。

🌠🌟 app限定雞笑四人餐 $398

雞笑軟骨×2
特製薯蓉沙律球(小)×4
醬汁×4

😍食後感:
正宗日本滋味 ,炸雞脆卜卜,但係一啲都唔會油👍👍

越食越想食,雞肉保留到豐富肉汁💧

4款醬汁中,我最鍾意他他醬同蜜糖芥末醬。

✔️ 蜜糖芥末醬蜜糖味好突出,香甜惹味。

雞笑同星星堂合作,後者係為自閉人士創立既社企。

🌹兩款飲品都好清新,唔太甜,配炸雞一流。

2021-12-26 701 浏览
雞笑是日本很受歡迎的唐揚炸雞專門店,在日本擁有超過250間分店,更連續9年榮獲日本唐揚炸雞大賞金賞🥇 現在也登陸香港了!於康怡 AEON Style正式開幕~ 聖誕節派對就來吃點炸雞吧🎅🏼🎄✨ ✨Deliveroo限定四人餐餐廳和户户送合作推出了二人和四人餐,這次我們就點了四人套餐試試,非常豐富🍴有南蠻炸雞便當×4、唐揚炸雞腿×4、唐揚炸雞中翼×4、雞笑丸子×4、雞笑軟骨×2、特製薯蓉沙律球×4、醬汁×4🔸️雞笑軟骨有原味,辣味和黑椒口味選擇,重口味的我們就選了辣味同黑椒🌶 非常惹味🔹️特製薯蓉沙律球軟綿綿又簡單好食😋😋 派對之選!🔸 雞笑丸子雞肉再加上雞軟骨而成的丸子,啖啖肉兼且口感十足🔹 唐揚炸雞腿炸雞可以選擇幾款醬汁,我們就選了山椒、泰式辣醬、蜜糖芥末及他他醬,各有特色🍗 雞腿肉炸得好嫩好juicy,雖然是外賣回家吃但仍保持酥脆的口感,超薄粉漿入口毫不油膩🔸 唐揚炸雞中翼炸得香脆非常唰嘴,同樣風味十足🔹 南蠻炸雞便當最後加上這個便當非常滿足🍱 南蠻炸雞以醬油甘醋吊味,加上酸酸甜甜的他他醬,超級開胃的!雞肉鬆軟美味,真的大飽口福 🔸星星堂 心寧冷泡茶⭐️飲品我們點了星星堂的乾薑檸檬玫瑰花

✨Deliveroo限定四人餐

🔸️雞笑軟骨

🔹️特製薯蓉沙律球
軟綿綿又簡單好食😋😋 派對之選!

🔸 雞笑丸子
雞肉再加上雞軟骨而成的丸子,啖啖肉兼且口感十足

🔹 唐揚炸雞

🔸 唐揚炸雞中翼
炸得香脆非常唰嘴,同樣風味十足

🔹 南蠻炸雞便當

🔸星星堂 心寧冷泡茶⭐️
飲品我們點了星星堂的乾薑檸檬玫瑰花茶同洛神花茉莉玫瑰花茶,每天有不同味道選擇呢☕️ 星星堂由兩位擁有自閉症孩子的母親創立,致力指導和培訓自閉症人士製作手作花茶以及其它手作的健康食品,非常有意義亦值得支持,而且非常好喝❤️
2021-12-20 305 浏览
早幾日同朋友Party🎉有朋友表示好想食炸雞🐔就order咗雞笑嘅四人餐🌟個餐包括有:4份南蠻炸雞便當4件唐揚炸雞腿4隻唐揚炸雞中翼4件雞笑丸子2客雞笑軟骨4個特製薯蓉沙律球4款醬汁4個飲品咁多款唔同炸雞 真係啱哂炸雞fans❤️佢哋嘅炸雞好脆口而且粉漿好薄身肉質夠哂軟滑✨就算外賣送到嚟炸雞都唔會淋哂仲keep到個口感4款醬汁都唔同口味都夠哂特別特別推介他他醬佢個酸味配埋幼滑的日本蛋黃醬再加埋酸瓜碎的咬口配炸雞真係不得了大家食炸雞記得要嗌😎👍🏻✨雞笑 (太古)📍太古康山道1-2號康怡廣場南座AEON G樓9-10號舖
早幾日同朋友Party🎉

佢個酸味配埋幼滑的日本蛋黃醬
再加埋酸瓜碎的咬口
炸雞真係不得了
大家食炸雞記得要嗌😎👍🏻

✨雞笑 (太古)
📍太古康山道1-2號康怡廣場南座AEON G樓9-10號舖
2021-12-17 231 浏览
Not bad. $58 for just the burger but I gave it a try. Juicy and tender fried chicken with shredded cabbage and salad-mayo like sauce. I should ask for less sauce next time. Thought the burger wouldn’t be enough (portion size) but I felt quits full for the next 5 hours.

2021-12-15
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
2021-12-05 548 浏览
今日去了太古Aeon百貨,一如既往,離開時必定經過超級市場門口對出的幾間速食小檔;之前每次都係是匆匆走過,沒有特別留意。今日神推鬼擁,無意中發現最接近Aeon大門口的那一間小檔口換成了日式炸雞專門店,店名「雞笑」,自詡「日本 No. 1 炸雞」。蠢蠢欲試,小公主媽媽似乎也被這個名號吸到:「不如試試吧!」始終只是小食檔,起初以為即使是日式百貨,價位也不會太高。卻在預期之外,三件炸雞髀肉索價 $46;而且只是外賣,沒有座位堂食,甚至較在日式居酒屋吃還要貴?正在猶豫之際,小公主媽媽:「就試一次吧!」唐揚炸雞腿(三件)($46)即叫即炸。「揚」在日文已表示炸,再加個「炸」字,根本就是重複。至於所謂「唐揚」,通常是指先將材料醃製,之後蘸上清酒及日式醬油,然後沾上麵粉蛋漿用油炸熟。同西式炸雞將調味料與炸粉拌勻之後,才包裹雞肉油炸、或者用高溫風焗爐模仿油炸,是兩種不同風味。外層炸粉香脆,雞腿肉嫩滑多汁,夠入味、又有少少酒香;典型日式炸雞。不過,同坊間其他日式居酒屋的唐揚雞差不多,並沒有特別過人之處,價錢卻貴人一等。唯一分別相信在於採用日本進口食材及日本國產雞。炸雞小店面積細,竟然有8位員工!只是目測

蠢蠢欲試,小公主媽媽似乎也被這個名號吸到:「不如試試吧!」
唐揚炸雞腿(三件)
炸雞小店面積細,竟然有8位員工!只是目測所見,由小編落單一份炸雞開始到食完為止,前後大約用了10分鐘時間;但包括小編在內就只有兩組客人,成本及銷售比例實在幾高。究竟客流量高峰時段要有多少客人才能維持這樣多的人手?難怪定價要這樣高!但如此貴,味道又並非很出色,估計生存得並不太久?
[編按:上網搜尋一下,「雞笑」在日本全國共有約250間分店,只宣稱「からあげ專門店」,即炸雞專門店,沒有自詡第一。香港分店似乎有點嘩眾取寵。日本分店只有幾間位於東京都心地區及大阪市中心,難怪並不算非常出名。當地兩至三點件炸雞(約100g,份量同香港的三件差不多)售約340円,較香港抵食很多。]
2021-11-13
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
2021-11-24 166 浏览
今日經過見到新野買黎試下叫左和風醬辣雞個醬甜甜地小小辣幾野味,肉咬落去幾有肉汁,我覺得好食過美國大叔雞,份量還可以,如果平返少少會更好。另試左星星堂 洛神花茶唔太甜幾好味,睇簡介係用社企出品,好有意義。店員幾有禮貌,解釋得好詳細不過產品少左啲,選擇少同埋係外賣店。無得堂食有啲唔方便。aeon本身可以食野既位又唔多。需然店員話雞就算過1-2個鐘都好食,又可以返屋企用氣炸焗一焗都keep到好食,不過肚餓,格硬搵左張梳化食,下次試其它
今日經過見到新野買黎試下

叫左和風醬辣雞

另試左星星堂 洛神花茶
唔太甜幾好味,睇簡介係用社企出品,好有意義。

店員幾有禮貌,解釋得好詳細
不過產品少左啲,選擇少

下次試其它
2021-11-24
等候时间
6 分钟 (堂食)
  • 和風醬辣雞
2021-11-02 243 浏览
看到 晴報 文章介紹,以為係好嘢,點知又貴又難食,啲雞 乾爭爭,無口感,我都好小寫食評,但實在 憤怒了⋯!點解咁嘅水準的餐廳,可以生存到在 AEON 裏面嘅「靚舖位」?簡直浪費⋯!

2021-11-02
等候时间
10 分钟 (堂食)
2021-10-24 270 浏览
AEON 新開的外賣炸雞店,味道可以但定價有點高. 應該不會常購買,試食就要試原味,辣味據說是香港限定,因為想試埋個他他醬所以叫埋南蠻炸雞 ,最後見個哥人個個客都要SELL個雞軟骨丸子就試下.味道方面和風醬辣雞腿 -  更貼近韓國味道多於日本味道. 唐揚雞腿 - 調味OK,沒有油膩的感覺  南蠻炸雞 -  雞扒正常但那個 他他醬 有一點怪雞軟骨軟丸子-日式的丸子都是軟淋淋的有食到雞軟骨但比例不多所以口感一般

味道方面
和風醬辣雞腿 -  更貼近韓國味道多於日本味道.
唐揚雞腿 - 調味OK,沒有油膩的感覺
  南蠻炸雞 -  雞扒正常但那個 他他醬 有一點怪

2021-10-13 349 浏览
平時對炸雞的引像是厚厚的一層麵粉包住很油膩的雞, 吃的時候滿手和嘴都是油,雞肉也不會怎麼好吃,所以不常吃炸雞.今次無意中經過雞笑, 被炸雞的香味吸引了, 姑且一試, 對炸雞的感覺完全改觀了. 我選擇了較健康的雞胸肉, 絕對是有驚喜!炸雞的皮比平時的薄而香脆,而且雞肉仍然嫩滑和juicy. 更警喜的是我多買了一些帶回家, 在氣炸鍋裏翻熱後一樣香脆好吃. 店員很有耐心地教我如要回家翻熱,需要用什麼温度和時間.下次一定再光顧!
2021-10-07
等候时间
7 分钟 (外卖自取)
2021-10-12 282 浏览
見到吉之島有新小食店,即刻要去try try! 店員推薦食炸雞胸肉,所以我就叫左個110蚊既炸雞胸肉同屋企人happy sharing la, 返到屋企打開個盒先發現全部八嚿咋燶曬, 並唔係金黃色 so sad ,唉,好失望,希望佢之後quality 會做好D啦,燶左…其實就唔好賣俾客人啦…Anyways, 味道其實都可以但係炸太燶搞到D肉又硬班班…仲有一陣油壓味,by the way 我張圖已經美顏左但睇落去都係好黑🙄🙄🙄
2021-10-11 229 浏览
就係紅同黑中間因為太大雨嘅關係所以我就去咗Aeon避一避雨,喺行緊AEON嘅途中,發現近超級市場嘅入口,開咗一間日式嘅炸雞店,可能大家都冇得去日本嘅關係,日式唐楊雞店好似越來越多。叫咗原味嘅炸雞,$70/5件,大概等咗五至10分鐘就拎得,拎到返公司,炸雞依然係熱辣辣同脆卜卜,雞肉都保持到嫩滑同多汁。雖然價錢唔算好平,但係都算物有所值。我相信如果當時係即刻食嘅話一定會更加好食。如果下次有機會再去嘅話就一定會試吓買完即刻食。

2021-10-10 132 浏览
收工時候個肚餓到打晒鼓於是有人帶咗我去食大大份嘅日式炸雞飯🤩🐓 🐓 🐓同朋友一人一盒個人比較鍾意有他他醬嘅口味但就算係原味都唔錯,因為雞肉本身已經醃得好入味而重點係佢哋全部都係雞胸肉 (比較上少啲脂肪健康啲~)但啲肉又一啲都唔柴皮,就算我食嗰陣已經隔咗段時間,凍咗都唔會好似平時食雞胸咁覺得乾爭爭不得不提,我揀咗佢個 #檸檬薑綠茶個薑味好重,係意料之外地辣,但我鍾意~可惜佢無得堂食,如果唔係就可以新鮮熱辣咁嘆呢個咁正嘅炸雞🥺
收工時候個肚餓到打晒鼓
於是有人帶咗我去食大大份嘅日式炸雞飯🤩

🐓 🐓 🐓
同朋友一人一盒
個人比較鍾意有他他醬嘅口味
但就算係原味都唔錯,因為雞肉本身已經醃得好入味
而重點係佢哋全部都係雞胸肉 (比較上少啲脂肪健康啲~)

不得不提,我揀咗佢個 #檸檬薑綠茶
個薑味好重,係意料之外地辣,但我鍾意~

可惜佢無得堂食,如果唔係就可以新鮮熱辣咁嘆呢個咁正嘅炸雞🥺
2021-10-07 223 浏览
雞腿漢堡包吃得多,打正旗號用雞胸做漢堡包,實在未聽過,所以這次特別來一試。用雞腿做漢堡包,肉質彈牙嫩滑,這個道理很容易明白,然而雞笑用雞胸做漢堡包的理由,相信必定有他們的獨門秘方,這麼有自信,是吸引我來的原因。首先形狀獨特,雞笑堅持用圓形漢堡包,任由1/3的南蠻雞胸向外伸延,視覺上顯得飽滿豐富,有意外驚喜。一口咬下去,整個漢堡包有多重口感,除了雞胸肉本身的層次感,還有蔬菜及他他醬料中的洋蔥粒配襯,很有熱鬧的感覺。整體上沒有一種味道蓋過另一種味道,每一層都散發出剛好的味道,而且還能感受到蔬菜的鮮味,這種平衡的掌握相信非常困難,值得欣賞。
2021-10-07
等候时间
8 分钟 (外卖自取)
2021-10-05 156 浏览
雞笑主打雞胸肉,我帶著懷疑心情來試試,一試難忘。雞胸肉一直是食之無味棄之可惜之物,今次改觀了。日本人做事認真,竟能化腐朽為神奇,一咬下去有肉汁,感覺真係juicy, 再看雞肉的肉質有層次感,沒有脂肪,本來就是keep fit人仕吸收蛋白質的食物,沒有甚麽味道,現在雞笑的胸肉為此帶出鮮美,外層炸皮特別薄,吃來鬆脆又少油,比較健康,值得推介!下次要試吓南蠻burger ,期待。另外,店舖位置極佳,配合店舖前面的廣場位置,氣氛十分之好,吸引許多人流,我在星期六去的,感覺有如在開派對,這個情況很久沒有看見了,感覺良好。
2021-10-02
等候时间
7 分钟 (外卖自取)
用餐优惠
優惠券
I remember trying this in Japan three years ago - tastes exactly the same and brings me right back 😋😋😋 Perfect for when we are still trapped in HK because of COVID! Chicken breast was juicy and was well seasoned. Very yummy and highly recommend! Well worth the wait and the queue.
2021-09-29
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
  • Japanese  Fried  Chicken  Breast